Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την παραίτηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ζητά η ΝΔ
  • [02] Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νέο αναπτυξιακό νόμο ανακοίνωσε ο Γ. Σταθάκης
  • [03] Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών
  • [04] Έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα
  • [05] Σεισμός 6,3 βαθμών στα Νησιά του Σολομώντα
  • [06] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Όχι τζαμί η Αγία Σοφία
  • [07] Στον αέρα η νέα αθλητική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου
  • [08] Ο Πιερ Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [09] Η Ρωσία έθεσε σε τροχιά τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο των ΗΠΑ
  • [10] Περού: Προβάδισμα Κουτσίνσκι στις προεδρικές εκλογές

  • [01] Την παραίτηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ζητά η ΝΔ

    Την παραίτηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη ζητά η ΝΔ, μετά τη δήλωση του υπουργού πως το τίμημα για του Ελληνικό ήταν μικρό.

    «Ενα έργο πνοής για τους πολίτες, για χιλιάδες θέσεις εργασίας, το καθυστερούν με τις ιδεοληψίες τους και την ανικανότητά τους. Αφού ο κ. Σπίρζης δεν μπορεί ας παραιτηθεί. Ή ας τον παραιτήσει ο πρωθυπουργός» αναφέρει η ΝΔ στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:«Η κυβέρνηση αυτή Τσίπρα έχει, τσίπα δεν έχει κανείς τους».

    [02] Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νέο αναπτυξιακό νόμο ανακοίνωσε ο Γ. Σταθάκης

    Δυο νομοτεχνικές βελτιώσεις ανακοίνωσε κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νέου αναπτυξιακού νόμου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

    Η μία αφορά στην ιδία συμμετοχή των επιχειρήσεων στο επενδυτικό σχέδιο. Με τη νομοτεχνική βελτίωση, καταργείται κάθε περιορισμός στην ίδια συμμετοχή του φορέα και το 25% του συνολικού επενδυτικού κόστους μπορεί να καλύπτεται από ίδια κεφάλαια ή εξωτερική χρηματοδότηση του φορέα, εφόσον δεν περιέχει καμιά δημόσια ενίσχυση ή παροχή.

    Με την δεύτερη δίνεται προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου 2017 , σε όσες εταιρείες είχαν ενταχθεί σε παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους προκειμένου να ολοκληρώσουν το 50% της επένδυσης ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης και να μην απενταχθούν. Η προθεσμία που προέβλεπε αρχικά το σχέδιο νόμου για τις επιχειρήσεις αυτές, ήταν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

    [03] Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών

    Το μήνυμα ότι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών, στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, έστειλε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, όπου έγινε μια πρώτη γενική συζήτηση με αντικείμενο τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε κατά την εισήγησή του ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης. Η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης». Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι «η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς», για να υπογραμμίσει ότι «θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών». Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια βαθειά δημοκρατική τομή. Με χρονικό ορίζοντα το 2021 πρέπει να ξεκινήσουμε μια πλατιά διαδικασία διαλόγου με στόχο ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021».

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα μηνύματα που αναδείχτηκαν, όπως είπε, από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, το δημοψήφισμα και τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, για αλλαγή σελίδας και τομή με το παλιό. Είπε ειδικότερα ότι «οι εκλογές του περασμένου Γενάρη ήταν μεγάλη τομή, αναδεικνύοντας την επιθυμία του μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού να γυρίσουμε σελίδα» και ότι «μας έδωσε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης». Συμπλήρωσε ότι «το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη αποτέλεσε ιστορική τομή, καθώς πέραν των άλλων, κατέγραψε την επιθυμία του ελληνικού λαού για μια μεγάλη αλλαγή και τομή με το παλιό», για να τονίσει πως «τον Σεπτέμβρη οι πολίτες έδωσαν εκ νέου εντολή να τελειώνουμε με το παλιό».

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης.

    [04] Έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα

    Έκρηξη σε αγωγό πετρελαίου της εταιρίας πετρελαίων της Νιγηρίας, στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα, αναφέρουν πηγές ασφαλείας.

    [05] Σεισμός 6,3 βαθμών στα Νησιά του Σολομώντα

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε σήμερα στα Νησιά του Σολομώντα, στα νότια του Ειρηνικού Ωκεανού, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές από το σεισμό αυτό, με το επίκεντρό του να προσδιορίζεται σε απόσταση 17 χλμ., βορειοδυτικά από το Αούκι, πρωτεύουσα της επαρχίας Μαλαίτα.

    Το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται στα 94 χλμ., ενώ δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

    [06] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Όχι τζαμί η Αγία Σοφία

    Tην αντίθεσή των Ηνωμένων Πολιτειών στις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εξέφρασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο Μάρκ Τόνερ είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας»

    «Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την παράδοσήτης και την πολύπλοκη ιστορία της» υπογράμμισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [07] Στον αέρα η νέα αθλητική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου

    Αντικειμενικότητα και φωνή στον πραγματικό αθλητισμό υπόσχεται το νέο φιλόδοξο εγχείρημα του «Πρακτορείου, Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων», το «Πρακτορείο sport». Η καθημερινή, ηλεκτρονική εφημερίδα, που θα συγκεντρώνει ειδήσεις από όλα τα αθλήματα, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2016, καθώς το ποδόσφαιρο θεωρείται ο βασιλιάς των σπορ.

    Για «παράθυρο ελπίδας» που ανοίγει με την γέννησή της η νέα αθλητική ενημερωτική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έκανε λόγο ο υπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Ο κ. Κοντονής επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η νέα προσπάθεια στο φίλαθλο κοινό, ενώ έθιξε έντονα το ζήτημα της παθογένειας του αθλητισμού και μιας μερίδας κατευθυνόμενου αθλητικού Τύπου που εξυπηρετεί συμφέροντα. «Σε μεγάλο βαθμό ο ποδοσφαιροκεντρικός αθλητικός Τύπος είναι οπαδικός. Βλέπουμε καθημερινά παραπλανητικά δημοσιεύματα που στηρίζονται σε ένα ψεύδος. Με εξοργίζει ότι σε αυτό τον Τύπο φταίνε πάντα οι άλλοι, άλλοτε οι διαιτητές, άλλοτε οι άλλες ομάδες, η κυβέρνηση, εγώ. Κάνω έκκληση να σταματήσει ο κατήφορος, να βάλλουμε ένα φρένο, διαφορετικά δεν θα είμαστε θεατές, αλλά θα επέμβουμε με δραστικό τρόπο. Υπάρχουν βέβαια και συντάκτες που διαφωτίζουν το τι γίνεται στο ποδόσφαιρο. Βέβαια, πιστεύω ότι καλύτερα να έχουμε ακόμη κι αυτήν τη δημοσιογραφία παρά λογοκρισία». Καταλήγοντας ευχήθηκε το «Πρακτορείο sport» να είναι η απαρχή για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον».

    Για το «νέο παιδί, το 10ο στη σειρά του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου» έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος. Όπως χαρακτηριστικά είπε πρόκειται για μια «νέα προσπάθεια που θα είναι κοντά στην κοινωνία. Δεν θα είμαστε μόνο δέκτες πρωθυπουργών, υπουργών αλλά στόχος μας είναι να ακουμπήσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτά είναι ο αντίπαλός μας, δεν πρόκειται να στρογγυλέψουμε τίποτε». Ο κ. Ψύλος αναφέρθηκε εκτενώς στο άνοιγμα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου παρουσιάζοντας τα δέκα βήματα. Το «Πρακτορείο FM», το οποίο εκπέμπει από την Θεσσαλονίκη, αλλά «πρόκειται να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ φιλοδοξούμε να αποκτήσουμε φωνή και στην Αθήνα. Το site υγείας, το site σε συνεργασία του Πρακτορείου με την Ε.Ε. μέσα από το οποίο δίνουμε καθημερινά ειδήσεις από την Ευρώπη, από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η συνεργασία με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Κίνας, με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ρωσίας, οι ιστοσελίδες μας στα αραβικά και στα τουρκικά».

    Ο κ. Ψύλος αναφέρθηκε και στα info graphics υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί μια φωτογραφία να αξίζει χίλιες λέξεις, αλλά κι ένα γράφημα μπορεί είναι πάνω από 1000 φωτογραφίες». Τέλος για το «νεογέννητο» αθλητικό site επεσήμανε ότι στόχος είναι το «φίλαθλο πνεύμα κι όχι το οπαδικό. Θέλουμε να δώσουμε βήμα σε όλες τις Ομοσπονδίες και στα "φτωχάαθλήματα".

    Με τη σειρά του, ο αρχισυντάκτης του «Πρακτορείου sport», Γιάννης Νάνος παρουσίασε τη δομή της ιστοσελίδας και δήλωσε ότι «θα τονίσουμε την πραγματική αξία του αθλητισμού ώστε να γυρίσει ο κόσμος στον πραγματικό αθλητισμό».

    Για μέρα γιορτής μίλησε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. «Για μας χρειάζεται ενθάρρυνση ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Θέλουμε να προβάλλουμε αυτές τις προσπάθειες».

    Την εκδήλωση χαιρέτισε κι ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Κουμπιάς, ο οποίος έκανε λόγο για «εντυπωσιακή προσπάθεια και προσφορά στον Τύπο», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, Σωτήρης Τριανταφύλλου δήλωσε ότι «για πρώτη φορά αθλητικό πρακτορείο θα παράξει αθλητική ενημέρωση σε όλο το φάσμα του αθλητισμού».

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Ολυμπιονίκης Μιχάλης Μουρούτσος, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζούντο, Ιωάννης Καφενταράκης καθώς και ο πρωταθλητής ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης.

    [08] Ο Πιερ Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη βεβαιότητα του ότι στο επόμενο Eurogroup θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο Π. Μοσκοβισί ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο του Brussels Economic Forum στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα εξετάσει την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και θα επικυρώσει τις συζητήσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα. «Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα» υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο προηγούμενο Eurogroup. «Από τότε εργαζόμαστε σοβαρά και με θετικό τρόπο για να λύσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν, το ένα μετά το άλλο. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να τα καταφέρουμε», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα «καλό» Eurogroup το οποίο θα είναι σε θέση να «επιβεβαιώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε στην Ελλάδα».

    Αναφορικά με την επικείμενη εκταμίευση των 7,5 δισ., σημείωσε ότι θα αποτελέσει μια «πραγματική πηγή οξυγόνου» την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, καθώς ο σκοπός παραμένει «η επιστροφή της ανάπτυξης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η δημιουργία θέσεων εργασίας».

    Τέλος, αναφέρθηκε και στις προβλέψεις της Κομισιόν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στις οποίες καταγράφεται «επιστροφή της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και ανάπτυξη κοντά στο 3% την επόμενη χρονιά». « Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις που στηρίζονται στην επιτυχία του προγράμματος» κατέληξε ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων

    [09] Η Ρωσία έθεσε σε τροχιά τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο των ΗΠΑ

    Η Ρωσία έθεσε σήμερα σε προκαθορισμένη τροχιά τον αμερικανικό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών Intelsat 31, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.?Η διαχωρισμός του δορυφόρου από το πυραυλικό όχημα μεταφοράς του, έγινε στη 1:40 τα ξημερώματα, ώρα Μόσχας,? αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού διαστημικού κέντρου.

    Η εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου-φορέα Proton-M που μετέφερε τον αμερικανικό δορυφόρο έγινε από τη ρωσική διαστημική βάση εκτοξεύσεων στο Μπαϊκονούρ, που βρίσκεται στο Καζακστάν, ενώ ο αμερικανικός δορυφόρος αναμένεται να βελτιώσει την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Λατινική Αμερική.

    [10] Περού: Προβάδισμα Κουτσίνσκι στις προεδρικές εκλογές

    Ο πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι κέρδισε 41.438 ψήφους παραπάνω από την αντίπαλό του Κέικο Φουχιμόρι στις προεδρικές εκλογές που έδειξαν πολύ μικρή ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των δύο, χιλιάδες όμως επίμαχες ή αδιεκρίνιστες ψήφοι μένουν ακόμα να μετρηθούν, είπαν οι εκλογικές αρχές χθες.Ο κεντρώος Κουτσίνσκι κέρδισε με 50,12% επί των καταμετρηθέντων ψήφων, έναντι του 49,88% της Φουχιμόρι, κόρης του φυλακισμένου πρώην προέδρου, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή του Περού, ONPE.Πρόκειται για την πιό αμφίρροπες εκλογές που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία 50 χρόνια στο Περού.

    Ο Κουτσίνσκι, 77 ετών, είπε ότι θα αναμείνει το τελικό αποτέλεσμα από την ONPE προτού ανακοινώσει τη νίκη του, αλλά απευθύνθηκε στους Περουβιανούς σαν να είχε ήδη κερδίσει. "Θα εργαστούμε για όλους τους Περουβιανούς", είπε σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας, "Πολλοί Περουβιανοί αισθάνονται ότι έχουν παρέλθει οι ευκαιρίες για αυτούς, αλλά εμείς θέλουμε όλους να συμμετάσχουν" στο μέλλον της χώρας.Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής δήλωσε ότι το θέμα των υπολειπόμενων ψήφων θα λυθεί "σύντομα" αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

    Η Φουχιμόρι δεν έχει παραδεχθεί την ήττα της μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων χθες. Παρά τις διακυμάνσεις των εκλογικών μετρήσεων τις τελευταίες μέρες, δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα ποσοστά του Κουτσίνσκι από την αρχή της καταμέτρησης των ψήφων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 June 2016 - 6:32:23 UTC