Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Με την αδειοδότηση σπάει ο ομφάλιος λώρος πολιτικής εξουσίας - ΜΜΕ
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: «Φάρσα» ο αναπτυξιακός νόμος
  • [03] Ο Πιερ Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] Πρ. Παυλόπουλος: Θα πράξω ό,τι μου αναλογεί για την πλήρη αξιοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού "Ίδρυμα Νιάρχος"
  • [05] Την εκδοχή να είναι ο εκδότης Π. Μαυρίκος ο απανθρακωμένος άνδρας στην Αττική Οδό εξετάζει η ΕΛΑΣ
  • [06] Στον αέρα η νέα αθλητική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου
  • [07] Ένα πλήθος 14.000 ανθρώπων παρέστη στη μουσουλμανική κηδεία του Μοχάμεντ Άλι
  • [08] Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
  • [09] O Άγγ. Δεληβορριάς εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία
  • [10] Δόθηκε το «πράσινο φως» από το Euro Working Group στο Ελσίνκι για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.

  • [01] Ν. Παππάς: Με την αδειοδότηση σπάει ο ομφάλιος λώρος πολιτικής εξουσίας - ΜΜΕ

    Η διαπλοκή ήταν ο τρόπος άσκησης της εξουσίας στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Σμύρνης, που είχε ως θέμα "Διαπλοκή, Διαφθορά και ΜΜΕ".

    Παρεμβάσεις στην εκδήλωση πραγματοποίησαν επίσης οι δημοσιογράφοι Κώστας Αρβανίτης, διευθυντής του ρ/σ "Κόκκινο", και Κατερίνα Ακριβοπούλου.

    Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και σε στέλεχος τηλεοπτικού σταθμού ο οποίος, όπως είπε, κάλεσε άλλους μετόχους του ιδίου σταθμού να "βάλουν χρήματα, γιατί μέσω αυτού του σταθμού απέκτησαν χρήμα και ισχύ".

    "Τόση ισχύ που κάποιοι θεώρησαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να καταθέτουν δηλώσεις 'πόθεν έσχες'", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι μέσω αυτής της κατ' αυτόν τον τρόπο αποκτηθείσης ισχύος ασκούνταν πιέσεις σε κυβερνήσεις ώστε αυτές με την σειρά τους να επηρεάζουν τραπεζικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα εθεωρείτο ότι το δικαστικό σύστημα υπήρχε "για να βάζει στην άκρη υποθέσεις".

    "Προσπάθησαν να επιβιώσουν και με την νέα κατάσταση (σ.σ. την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα τεθούν κανόνες", είπε ο υπουργός Επικρατείας.

    Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε, χαρακτηριστικά ότι "φτιάχνουμε συνθήκες εργαστηρίου ανταγωνισμού", προσθέτοντας, "Θα περίμενε κανείς να ενθουσιαστούν με την ρύθμιση οι οπαδοί της ελεύθερης αγοράς, εκείνοι που αρνούνται την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ την ίδια ώρα θέλουν την 'απελευθέρωση του επαγγέλματος της κομμώτριας'".

    "Τους είναι αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα σχήματα που θέλουν να δοκιμάσουν", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παππάς είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει εισπράξει 40 εκατ. ευρώ από το τέλος χρήσης συχνοτήτων, και τόνισε ότι τα χρέη αυτά καταλογίζονται και πηγαίνουν στις φορολογικές αρχές, όπου μπορεί να υπάρξει και ρύθμιση - "όπως σε κάθε πολίτη" - και επισήμανε ότι "υπήρχε και ο φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης τον οποίο 'κράδαινε' πάνω από τα τηλεοπτικά κανάλια η κυβέρνηση της εποχής του πρώτου Μνημονίου προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή της".

    Διευκρίνισε ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι από το 2020 και μετά ένα τμήμα του φάσματος πρέπει "να περάσει στην κινητή τηλεφωνία", ενώ τόνισε ότι "βασική μας μέριμνα ήταν η οικονομική βιωσιμότητα, διότι διαφορετικά αρχίζουν οι πιέσεις στις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα".

    "Πως γίνεται ζημιογόνες επιχειρήσεις να κρατιούνται στην ζωή; Τα κανάλια δεν είναι μια τυπική επιχείρηση, και βέβαια δεν πονούσαν για τις θέσεις εργασίας", είπε.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να επηρεάσει το περιεχόμενο των ειδήσεων, αναφέροντας στην συνέχεια ότι αυτοί που λένε πως είναι αντισυνταγματικό να οργανώνει τον διαγωνισμό το υπουργείο δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν με μια απλή υπουργική υπογραφή, όπως γινόταν τόσα χρόνια, στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δινόταν παράταση στο καθεστώς λειτουργίας των καναλιών.

    Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι στις 4 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των φακέλων, ανέφερε ότι "μας έχουν στείλει και δικόγραφα, θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και των πιο σφοδρών αντιπάλων μας για ενστάσεις κλπ., θα υπερασπιστούμε και εμείς τις επιλογές μας".

    Στην συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Παππάς κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση "έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα του ισχύοντος πλαισίου εσωτερικού και διεθνούς", τονίζοντας ότι "δεν θα υπάρχει κανάλι με offshore και 'αυτοφωράκια', ούτε κανάλι χωρίς πρόγραμμα και παραγωγή".

    Αναφορικά με τον συσχετισμό του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών και πλουραλισμού, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι "είχαμε παραπάνω από τέσσερα κανάλια και καθόλου πλουραλισμό - παράδειγμα το δημοψήφισμα, όπου δεν υπήρξε ισότιμη προβολή των απόψεων".

    "Αν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης σπάει ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε την πολιτική εξουσία με τα ΜΜΕ, αν καταφέρουμε να πάμε και σε βιώσιμα σχήματα σπάει και ο ομφάλιος λώρος των ανάρμοστων σχέσεων ΜΜΕ και τραπεζών", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ΕΡΤ, είπε ότι η δημόσια τηλεόραση "θα βρει τον βηματισμό της", έφερε ως παράδειγμα ότι "το Euro2008 το είχαν πάρει (με) 13 εκατ. ευρώ και εμείς το φετινό το πήραμε (με) 2.700.000 ευρώ", και πρόσθεσε "ερχόμαστε για να δείξουμε και να αναδείξουμε έναν άλλο τρόπο λειτουργίας".

    "Στην ΕΡΤ δεν απαγορεύεται ούτε η κριτική, ούτε η πολεμική στην κυβέρνηση. Οφείλω ως υπουργός να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων", είπε ο κ. Παππάς, απαντώντας σε επισήμανση από το ακροατήριο.

    Σε ότι αφορά το Μητρώο των Online Media είπε ότι οφείλουν άπαντες πλέον να δημοσιοποιούν την διαφημιστική δαπάνη τους.

    Έκανε, χαρακτηριστικά, λόγο για "χαμό με τα sites που ζουν από αντιγραφές" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεώνει κανέναν να εγγραφεί στο Μητρώο, αλλά παρέχει ισχυρά κίνητρα, όπως η πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση όσων εγγράφονται, η παροχή κωδικού πρόσβασης ώστε να ελέγχεται η λογοκλοπή καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης των εγγεγραμμένων στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

    Ο κ. Παππάς είπε ότι "δεν συζητάμε καθόλου για το περιεχόμενο (των sites)", επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι η ρύθμιση "παραμένει ατελής" καθώς, για παράδειγμα, "δεν λύνει τα εργασιακά προβλήματα".

    "Για τέτοια θέματα θα χρειαστεί και το κράτος και το κίνημα των δημοσιογράφων", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Επικρατείας, όμως, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση δέχεται "επιθέσεις για δευτερεύοντα ζητήματα", τις οποίες ενέταξε στην "τακτική αντιπερισπασμού" της αντιπολίτευσης.

    "Να μην αφήσουμε την Νέα Δημοκρατία να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της", είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας στην συνέχεια "(η ΝΔ) υπέγραψε την 5η αξιολόγηση που προέβλεπε 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Έχει κλείσει το σενάριο της 'παρένθεσης' και 'ανοίγουν τα στόματα': Ο Χαρδούβελης είπε ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε. Ο Σαμαράς έπρεπε να πάρει μέτρα και για το 2014 και για το 2015".

    Ο κ. Παππάς είπε ότι η ΝΔ "προσπαθεί να σβήσει τις εκλογές του Σεπτέμβρη - έφεραν τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να ρωτήσουν τον λαό, εμείς πήγαμε στον λαό για όσα καταφέραμε και για όσα δεν καταφέραμε".

    "Τον Γενάρη πήραμε εντολή για διαπραγμάτευση, διαπραγματευτήκαμε, τον Ιούλιο καταλήξαμε στην συμφωνία και πήγαμε ξανά στον λαό λέγοντας τι μπορούμε να κάνουμε με αυτή την συμφωνία", είπε ο κ. Παππάς, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα, "Ασπάζεται ο κ. Μητσοτάκης το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;" και επικρίνοντας την ΝΔ ότι "προσπαθεί να δείξει ότι η αριστερά είπε ψέμματα".

    "Αυτό θα ήταν τεκμηριωμένο αν ο Τσίπρας παρέμενε πρωθυπουργός μετά τον Ιούλιο, έχοντας απωλέσει την εμπιστοσύνη του λαού", είπε ο υπουργός Επικρατείας.

    Ανέφερε ότι η στρατηγική της ΝΔ "βασίστηκε στο ότι η αριστερά θα βγάλει την χώρα από την Ευρώπη, αυτό κατέρρευσε" και πρόσθεσε πως "τώρα προσπαθούν να πουν ότι δεν διαπραγματευτήκαμε, αλλά υπάρχει διαπραγμάτευση με προστασία της πρώτης κατοικίας έως 35.000 ευρώ και διαπραγμάτευση χωρίς την προστασία αυτή, ομοίως υπάρχει διαπραγμάτευση με προστασία της μέγιστης πλειοψηφίας των επικουρικών συντάξεων και διαπραγμάτευση με ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις".

    "Καταφέραμε να έχουμε 1% του ΑΕΠ πλεόνασμα πάνω από τα προβλεπόμενα και τις επόμενες μέρες θα μελετήσουμε πώς θα γίνει η διανομή αυτού του πλεονάσματος", πρόσθεσε.

    Αναφέρθηκε ακόμα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων, στην επανέναρξη μεγάλων έργων και στην εξοικονόμηση πόρων και έκανε λόγο για συνεκτική και συμπαγή στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία "για να μην είναι ατελής, πρέπει να υπάρχει και μια αντίστοιχη ευρωπαϊκή στρατηγική".

    Είπε ότι ο κ. Τσίπρας "ανήκει αυτή την στιγμή στις κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής αριστεράς", πρόσθεσε ότι "η ποτέ η χώρα δεν είχε τέτοιο εκτόπισμα" και ανέφερε ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος "διεκδικεί να επηρεάσει τις εκεί εξελίξεις".

    Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία και την Ισπανία θα ήταν διαφορετικές αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση στην Ελλάδα.

    Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα "η Ευρώπη να είναι ένα περιεκτικό και ανεκτικό project", είπε οτι η Γερμανία πρέπει "να έχει και τα δύο της πόδια εντός του project αυτού" και επέκρινε την επιμονή της Γερμανίας για παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Επισήμανε επίσης ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας είχε προτείνει την ανάμιξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρόταση που έγινε δεκτή.

    "Έχουμε την δυνατότητα να σταματήσουμε την καταστροφή και τις απώλειες και να βάλουμε μπροστά την μηχανή της οικονομίας στην κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης, ώστε να γευτούν όλοι τους καρπούς της προόδου και της ανάπτυξης", κατέληξε ο κ. Παππάς.

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: «Φάρσα» ο αναπτυξιακός νόμος

    «Όταν η οικονομία έχει ανάγκη από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις στα επόμενα χρόνια μόνο ως φάρσα ακούγεται να ονομάζεται ο νόμος αυτός αναπτυξιακός. Η ΝΔ λέει όχι επί της αρχής», ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε ότι ο αναπτυξιακός νόμος έρχεται σε περιβάλλον ύφεσης και δεν μπορεί να παράγει τα αποτελέσματά του, τον χαρακτήρισε "πουκάμισο αδειανό" αφού αφορά 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους σε ιδιώτες έφτασαν τα 6,7 δισ., είπε ότι συνιστά επιστροφή στον κομματισμό και προωθεί την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία, και τέλος προσέθεσε πως τιμωρεί τους επενδυτές του προηγούμενου αναπτυξιακού νομού.

    «Δεν είναι τίποτα άλλο παρά φύλλο συκής για να κρύψει τη γύμνια της συγκυβέρνησης. Λέμε όχι επί της αρχής. Τυχόν θετικά επιμέρους σημεία του νόμου θα εξεταστούν στη συζήτηση στην Ολομέλεια», συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Φίλη για το κίνημα "Παραιτηθείτε", ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει την παραίτηση και να απομακρύνει τον υπουργό Παιδείας από την κυβέρνηση.

    «Ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι η κυβέρνησή του είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Αποδεικνύεται ότι με κάθε τους λέξη παραβιάζουν το Σύνταγμα. Σκόπιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση επειγόντως», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    Σχετικά με τη συγκέντρωση της επόμενης Τετάρτης, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Φίλη είναι εκείνες που ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικής ανοχής και της δημοκρατικής τάξης και υπενθύμισε τι αναφέρει το άρθρο 11 του Συντάγματος. «Εφόσον προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει το μεγάλο ατόπημα, οφείλει ο πρωθυπουργός να τοποθετηθεί, εκτός αν τον υποκαθιστά ο κ. Φίλης, όπως δείχνει με τις δηλώσεις του», συνέχισε.

    Επ'αυτού, πέρα από τις δηλώσεις του κ. Φίλη, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου περί ενδεχόμενου διενέργειας δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, στις δηλώσεις του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση περί φορολόγησης των πολιτών που ψήφισαν "ναι" στο δημοψήφισμα και στις δηλώσεις του κ. Καμμένου ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά είναι αντισυνταγματική.

    Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της ΝΔ στη συγκέντρωση της επόμενης Τετάρτης, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως δεν πρόκειται για συγκέντρωση της ΝΔ, αλλά είναι ελεύθερος κάθε βουλευτής να αποφασίσει αν θα πάει ή όχι.

    «Η ΝΔ δεν θα παραστεί. Δεν είναι συγκέντρωση της ΝΔ. Ειδικά μετά τις δηλώσεις Φίλη, εννοείται ότι σε ατομική βάση, δεν μπορεί να υποδειχθεί σε οποιονδήποτε να πάει ή να μην πάει», σημείωσε προσθέτοντας πως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ζητά την παραίτηση του κ. Τσίπρα.

    Επιπρόσθετα για τις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι τις βασικές, γενικές σκέψεις τις ανακοίνωσε ο αρμόδιος βουλευτής του κόμματος Κώστας Τασούλας και θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατης συζήτησης μέχρι να διατυπωθούν οι οριστικές θέσεις.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ άσκησε κριτική και στην αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

    «Μια τέτοια απάντηση, δια κύκλων, για σοβαρά θέματα είναι πρωτόγνωρη. Δεν νοείται να υπάρχει ασαφής και απροσδιόριστη απάντηση, που στη διπλωματική πρακτική είναι σαν να μην έγινε», δήλωσε, ενώ είπε ότι προκύπτει πρόβλημα και από το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών εδώ και καιρό δεν έχει εκπρόσωπο Τύπου.

    Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη με πληροφορίες που έχει και αναφέρουν ότι σχεδιάζεται αλλαγή του ονόματος του ΑΠΕ.

    [03] Ο Πιερ Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη βεβαιότητα του ότι στο επόμενο Eurogroup θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο Π. Μοσκοβισί ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο του Brussels Economic Forum στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως η σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα εξετάσει την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και θα επικυρώσει τις συζητήσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα. «Είμαι βέβαιος ότι η δουλειά που έχει γίνει θα αποδώσει καρπούς και την επόμενη εβδομάδα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 10,3 δισ. για την Ελλάδα από τα οποία τα 7,5 δισ. θα δοθούν άμεσα» υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε στο προηγούμενο Eurogroup. «Από τότε εργαζόμαστε σοβαρά και με θετικό τρόπο για να λύσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν, το ένα μετά το άλλο. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στο να τα καταφέρουμε», επισήμανε ο Γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα «καλό» Eurogroup το οποίο θα είναι σε θέση να «επιβεβαιώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε στην Ελλάδα».

    Αναφορικά με την επικείμενη εκταμίευση των 7,5 δισ., σημείωσε ότι θα αποτελέσει μια «πραγματική πηγή οξυγόνου» την οποία έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, καθώς ο σκοπός παραμένει «η επιστροφή της ανάπτυξης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών, η δημιουργία θέσεων εργασίας».

    Τέλος, αναφέρθηκε και στις προβλέψεις της Κομισιόν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στις οποίες καταγράφεται «επιστροφή της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, και ανάπτυξη κοντά στο 3% την επόμενη χρονιά». « Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις που στηρίζονται στην επιτυχία του προγράμματος» κατέληξε ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων

    [04] Πρ. Παυλόπουλος: Θα πράξω ό,τι μου αναλογεί για την πλήρη αξιοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού "Ίδρυμα Νιάρχος"

    Το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ξεναγήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν την Εθνική Λυρική Σκηνή, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

    «Εφεξής το κράτος μας καλείται από την πλευρά του να αναδειχθεί αντάξιο και αξιόπιστο, ως προς την πλήρη αξιοποίηση αυτής της προσφοράς, κατά τον προορισμό της. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα πράξω ό,τι μου αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Με αυτήν την όντως μνημειώδη προσφορά στον πολιτισμό μας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζει τη λαμπρή παράδοση των μεγάλων ευεργετών μας και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, για τον τόπο και τον λαό μας».

    [05] Την εκδοχή να είναι ο εκδότης Π. Μαυρίκος ο απανθρακωμένος άνδρας στην Αττική Οδό εξετάζει η ΕΛΑΣ

    Αναπάντητα παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα τα ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ανεφλέγη το τζιπ Porsche Cayenne, της συζύγου του εκδότη της Ακρόπολης, Παναγιώτη Μαυρίκου, μέσα στο οποίο απανθρακώθηκε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο εκδότης.

    Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, από την μέχρι στιγμής έρευνα στο καμένο αυτοκίνητο που εξετάζεται στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, δεν έχει βρεθεί το παραμικρό στοιχείο, (όπως υπολείμματα κάποιου μηχανισμού), που να οδηγεί στο συμπέρασμα δολιοφθοράς.

    Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

    Αύριο αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα DNA, για την ταυτότητα του θύματος, ώστε να υπάρξει επίσημη αναγνώριση, αν και οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής δεν έχουν αμφιβολία ότι πρόκειται για τον Παναγιώτη Μαυρίκο.

    Νωρίτερα, η σύζυγος του εκδότη αναγνώρισε κάποια κοσμήματα που φορούσε ο αποθανών, καθώς το πτώμα δεν είναι αναγνωρίσιμο.

    Υπενθυμίζεται ότι το Porsche Cayenne, ανεφλέγη στις 14.50 μετά το μεσημέρι στην Αττική Οδό, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ελευσίνα, μεταξύ των εξόδων Ηρακλείου και Εθνικής Οδού.

    Όπως λένε οι αστυνομικοί το αυτοκίνητο κινούνταν στο αριστερό ρεύμα και όπως φαίνεται στις κάμερες, κάποια στιγμή άρχισε να επιβραδύνει και «έξυσε» το διαχωριστικό διάζωμα. Δευτερόλεπτα μετά τυλίχτηκε στις φλόγες.

    Ο εκδότης πιθανόν δεν κατάφερα να βγει γιατί το όχημα είχε κολλήσει στο διάζωμα και δεν άνοιγε η πόρτα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να απανθρακωθεί.

    [06] Στον αέρα η νέα αθλητική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου

    Αντικειμενικότητα και φωνή στον πραγματικό αθλητισμό υπόσχεται το νέο φιλόδοξο εγχείρημα του «Πρακτορείου, Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων», το «Πρακτορείο sport». Η καθημερινή, ηλεκτρονική εφημερίδα, που θα συγκεντρώνει ειδήσεις από όλα τα αθλήματα, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2016, καθώς το ποδόσφαιρο θεωρείται ο βασιλιάς των σπορ.

    Για «παράθυρο ελπίδας» που ανοίγει με την γέννησή της η νέα αθλητική ενημερωτική ιστοσελίδα του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έκανε λόγο ο υπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη. Ο κ. Κοντονής επεσήμανε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η νέα προσπάθεια στο φίλαθλο κοινό, ενώ έθιξε έντονα το ζήτημα της παθογένειας του αθλητισμού και μιας μερίδας κατευθυνόμενου αθλητικού Τύπου που εξυπηρετεί συμφέροντα. «Σε μεγάλο βαθμό ο ποδοσφαιροκεντρικός αθλητικός Τύπος είναι οπαδικός. Βλέπουμε καθημερινά παραπλανητικά δημοσιεύματα που στηρίζονται σε ένα ψεύδος. Με εξοργίζει ότι σε αυτό τον Τύπο φταίνε πάντα οι άλλοι, άλλοτε οι διαιτητές, άλλοτε οι άλλες ομάδες, η κυβέρνηση, εγώ. Κάνω έκκληση να σταματήσει ο κατήφορος, να βάλλουμε ένα φρένο, διαφορετικά δεν θα είμαστε θεατές, αλλά θα επέμβουμε με δραστικό τρόπο. Υπάρχουν βέβαια και συντάκτες που διαφωτίζουν το τι γίνεται στο ποδόσφαιρο. Βέβαια, πιστεύω ότι καλύτερα να έχουμε ακόμη κι αυτήν τη δημοσιογραφία παρά λογοκρισία». Καταλήγοντας ευχήθηκε το «Πρακτορείο sport» να είναι η απαρχή για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον».

    Για το «νέο παιδί, το 10ο στη σειρά του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου» έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος. Όπως χαρακτηριστικά είπε πρόκειται για μια «νέα προσπάθεια που θα είναι κοντά στην κοινωνία. Δεν θα είμαστε μόνο δέκτες πρωθυπουργών, υπουργών αλλά στόχος μας είναι να ακουμπήσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτά είναι ο αντίπαλός μας, δεν πρόκειται να στρογγυλέψουμε τίποτε». Ο κ. Ψύλος αναφέρθηκε εκτενώς στο άνοιγμα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου παρουσιάζοντας τα δέκα βήματα. Το «Πρακτορείο FM», το οποίο εκπέμπει από την Θεσσαλονίκη, αλλά «πρόκειται να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ φιλοδοξούμε να αποκτήσουμε φωνή και στην Αθήνα. Το site υγείας, το site σε συνεργασία του Πρακτορείου με την Ε.Ε. μέσα από το οποίο δίνουμε καθημερινά ειδήσεις από την Ευρώπη, από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η συνεργασία με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Κίνας, με το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ρωσίας, η συνεργασία μας με το ειδησεογραφικό πρακτορείο στα αραβικά, με το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων».

    Ο κ. Ψύλος αναφέρθηκε και στα info graphics υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί μια φωτογραφία να αξίζει χίλιες λέξεις, αλλά κι ένα γράφημα μπορεί είναι πάνω από 1000 φωτογραφίες». Τέλος για το «νεογέννητο» αθλητικό site επεσήμανε ότι στόχος είναι το «φίλαθλο πνεύμα κι όχι το οπαδικό. Θέλουμε να δώσουμε βήμα σε όλες τις Ομοσπονδίες και στα "φτωχάαθλήματα".

    Με τη σειρά του, ο αρχισυντάκτης του «Πρακτορείου sport», Γιάννης Νάνος παρουσίασε τη δομή της ιστοσελίδας και δήλωσε ότι «θα τονίσουμε την πραγματική αξία του αθλητισμού ώστε να γυρίσει ο κόσμος στον πραγματικό αθλητισμό».

    Για μέρα γιορτής μίλησε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. «Για μας χρειάζεται ενθάρρυνση ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Θέλουμε να προβάλλουμε αυτές τις προσπάθειες».

    Την εκδήλωση χαιρέτισε κι ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Κουμπιάς, ο οποίος έκανε λόγο για «εντυπωσιακή προσπάθεια και προσφορά στον Τύπο», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, Σωτήρης Τριανταφύλλου δήλωσε ότι «για πρώτη φορά αθλητικό πρακτορείο θα παράξει αθλητική ενημέρωση σε όλο το φάσμα του αθλητισμού».

    Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Ολυμπιονίκης Μιχάλης Μουρούτσος, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζούντο, Ιωάννης Καφενταράκης καθώς και ο πρωταθλητής ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης.

    [07] Ένα πλήθος 14.000 ανθρώπων παρέστη στη μουσουλμανική κηδεία του Μοχάμεντ Άλι

    Χιλιάδες άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, φίλαθλοι και απλοί θαυμαστές του Μοχάμεντ Άλι παρέστησαν στη μουσουλμανική τελετή που οργανώθηκε στη μνήμη του μεγάλου πυγμάχου και προσευχήθηκαν πάνω από τη σορό του ανθρώπου που αγωνίστηκε μέσα στα ρινγκ για τη νίκη και έξω από αυτά για την ειρήνη.

    Η ζανάζα, η κηδεία στα αραβικά, τελέστηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Φρίντομ Χολ, στο ίδιο συγκρότημα όπου ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών νίκησε τον Γουίλι Μπέσμανοφ το 1961, στον τελευταίο αγώνα που έδωσε στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

    Την τελετή παρακολούθησαν 14.000 άνθρωποι κάθε φυλής και δόγματος. Σχεδόν όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν κατ' επανάληψη στον Άλι χαρακτηρίζοντάς τον "πρωταθλητή του λαού".

    "Ο θάνατος του Μοχάμεντ Άλι μας έκανε όλους να αισθανθούμε πιο μόνοι μας στον κόσμο", είπε ο Σέρμαν Τζάκσον, μουσουλμάνος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο Τζάκσον έπλεξε το εγκώμιο του Άλι για τον αγώνα που έδωσε για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών τη δεκαετία του 1960. "Κάτι σοβαρό, κάτι μεγάλο, όμορφο, που μας έκανε να αισθανόμαστε ωραία για τη ζωή, έφυγε από αυτόν τον κόσμο", είπε για τον αθλητή που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει για τρία χρόνια τα ρινγκ, στο αποκορύφωμα της καριέρας του, επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ.

    [08] Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

    Η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ ανεβαίνει ψηλά και ψηλότερα. Ανεβαίνει στην ταράτσα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για το καλοκαιρινό «Πανόραμα Τζαζ», που όπως εξηγείκαι ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Χρήστος Καρράς «εστιάζει στην πολύ νέα γενιά των μουσικών. Ηδη επαγγελματίες, αν και στα πρώτα τους βήματα, σε μία φάση διερεύνησης της μουσικής τους πορείας».

    Το καλοκαιρινό Πανόραμα που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη (9/6) και ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου (11/6) συμπεριλαμβάνοντας τα σχήματα των Next Step Quintet, Stelios Chatzikaleas Quintet και Stephanos Chytiris Flux Project, συνοψίζει τρεις ενδεικτικές, μέσα από την διαφορετικότητα τους στυλιστικές προσεγγίσεις της τζαζ μουσικής του σήμερα.

    Από την πρώτη σεζόν της λειτουργίας της η Στέγη αφοσιώθηκε στην ανάδειξη καλλιτεχνών της ελληνικής τζαζ σκηνής, της ολοένα και ανερχόμενης, τολμηρής, ολοένα και περισσότερο καταρτισμένης. Ο Χρήστος Καρράς διαπιστώνει πως πρόκειται για ένα μουσικό χώρο που σταδιακά εμπλουτίζεται και αναβαθμίζεται σε επίπεδο τεχνικής βάσης. Γεγονός που υπόσχεται πολλά για το μέλλον της. «Πρόκειται για μουσικούς που τις περισσότερες φορές έχουν περάσει από πανεπιστημιακά τμήματα -όπως το Ιόνιο πανεπιστήμιο που είναι ένα φυτώριο της ελληνικής τζαζ. Επίσης είναι μουσικοί τρομερά ανοιχτοί και ενήμεροι για το τι γίνεται στον κόσμο γενικότερα. Συνεπώς μιλάμε για μια πολύ εξωστρεφή σκηνή, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο».

    Είναι αυτό το επίπεδο, η δεξιοτεχνία, η συνθετική ικανότητα των νέων Ελλήνων μουσικών που καθιστά πλέον την ελληνική τζαζ εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν - και μάλιστα σ' έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό και απαιτητικό χώρο παγκοσμίως.«Υπάρχουν ήδη μουσικοί που έχουν κάνει μία σταδιοδρομία στο εξωτερικό, υπάρχουν και μουσικοί που έχουν ηχογραφήσει στην ECM» συνηγορεί ο κ. Καρράς.

    Μοιραία καθώς η ελληνική σκηνή της τζαζ εξελίσσεται, πλαταίνει και το κοινό της. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Στέγης πάντως υπενθυμίζει πως η τζαζ τροφοδοτείται από τα live όσο ελάχιστα μουσικά είδη μπορούν. «Η τζαζ μουσική προορίζεται ν'ακουστεί live, ακριβώς επειδή είναι μουσική που βασίζεται στη στιγμή. Είναι μια μουσική -πολυδουλεμένη μεν - που έχει μια ενέργεια και μια σύμπραξη της στιγμής κάτι που μοιράζεται στους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στη σκηνή. Αυτή η συνθήκη την καθιστά, κατά τη γνώμη μου, μια μουσική εμπειρία ανεπανάληπτη».

    Στην τρίτη διοργάνωσή του, το «Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ / New Generation» παίρνει πλέον το χαρακτήρα ενός μεγάλου φεστιβάλ. Τα τρία σχήματα που συμμετέχουν στο line-up της διοργάνωσης, οι Next Step Quintet (9/6), Stelios Chatzikaleas Quintet (10/6) και Stephanos Chytiris Flux Project (11/6) μιλούν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τις live εμφανίσεις τους, τις μουσικές επιρροές τους και το μέλλον της τζαζ σκηνής στην Ελλάδα.

    Next Step Quintet

    Έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο ανερχόμενα γκρουπ του είδους. Όλα τα μέλη του σχήματος είναι απόφοιτοι του Τμήματος Τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου (Βασίλης Ποδαράς, Γιάννης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Κότσυφας και Ντίνος Μάνος) και έχουν ήδη στο ενεργητικό τους πολλές εμφανίσεις σε φεστιβάλ, διεθνή εμπειρία και πολύ καλές κριτικές από την κυκλοφορία του πρώτου τους, ομώνυμου δίσκου, το 2012. Το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας, με τίτλο «2» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο έχει ηχογραφηθεί με τον Τάκη Πατερέλη και τον Tivon Pennicott από τη Νέα Υόρκη. Με ροκ αναφορές να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής του ταυτότητας, ο Βασίλης Ποδαράς πιστεύει πως η αίσθηση ότι η τζαζ ανταποκρίνεται σε ένα μυημένο, ίσως και ειδικό, κοινό ατονεί με το πέρασμα των χρόνων. «Αν και σαν είδος μουσικής είναι μακριά από την ελληνική κουλτούρα, το ελληνικό κοινό και ακόμα περισσότερο η νεολαία είναι ανοιχτή σε ένα ενδιαφέρον άκουσμα. Ειδικά αυτή την περίοδο με την κρίση, ψάχνεται ν'ακούσει κάτι καινούριο , κάτι διαφορετικό. Νομίζω ότι αν δώσεις στο κοινό κάτι προσεγμένο και ειλικρινές θα το πάρεις πίσω. Το βλέπω και στα live αυτό, όπου έρχεται καινούριος κόσμος και σιγά σιγά η μουσική διαδίδεται» αναφέρει. Πρόσφατα οι Next Step Quintet διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό Made in New York Jazz Competition, ενώ η επόμενη ηχογράφηση τους θα είναι μία δική τους προσέγγιση στην μουσική των Radiohead. Στη συναυλία στη Στέγη θ'ακούσουμε κομμάτια και από τα δύο άλμπουμ τους.

    Stelios Chatzikaleas Quintet

    Οι Μάιλς Ντέιβις και Τσετ Μπέικερ, ήταν τα πρώτα μουσικά ακούσματα του 31χρονου Στέλιου Χατζηκαλέα που «άφησε» το κλασικό πιάνο για την τρομπέτα. Η τζαζ τον γοητεύει γιατί «είναι ένα είδος μουσικής που συνήθως δεν δίνει απαντήσεις αλλά τις περισσότερες φορές θέτει ερωτήματα» . «Μου άρεσε να βγάινω έξω και να μην περνάω καλά με την ευρεία έννοια, δηλαδή να πηγαίνω ν'ακούσω μία συναυλία και μετά να προσπαθώ να καταλάβω τι έγινε. Ολη αυτή η αναζήτηση με οδήγησε σε πιο εσωτερικά ακούσματα κατά κάποιο τρόπο» παραδέχεται ο ίδιος που έχει συμμετάσχει σε διάφορα γκρουπ και ηχογραφήσεις που είχαν για βάση τον αυτοσχεδιασμό και έχει εμφανιστεί σε πολλές μουσικές σκηνές της Ευρώπης. Για εκείνον , η ελληνική τζαζ σκηνή θα μπορούσε να αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» της ελληνικής πολιτιστικής βιομηχανίας καθώς «υπάρχουν πολλοί καλοί μουσικοί που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από Ευρωπαίους ή Αμερικανούς συναδέλφους τους που κάνουν παγκόσμιες περιοδείες».

    O «Αφρός των ημερών» του Μπορίς Βιάν, όπου το πραγματικό συγκρούεται με το σουρεαλιστικό και ο έρωτας με το θάνατο, στάθηκε η αφορμή για τη σύνθεση των εννέα νέων μουσικών θεμάτων που θα παρουσιάσει στην ταράτσα της Στέγης μαζί με το κουιντέτο του (Κώστας Γιαξόγλου, Κωνσταντίνος Μάνος, Παναγιώτης Ηλιού και Χρήστος Κωνσταντινίδης).

    Stefanos Chytiris Flux Project

    «Επέλεξα την τζαζ για την ελευθερία που μου προσφέρει» λέει ο Στέφανος Χυτήρης που παίζει ντραμς. Μαζί με τον 71χρονο Αμερικανό σαξοφωνίστα Daniel Carter, τον Βέλγο πιανίστα Bram De Looze και τον Nεοϋρκέζο μπασίστα Luca Rosenfeld αποτελούν τον πυρήνα του Flux Project. Στην ταράτσα της Στέγης, εξερευνώντας τις δομές και την πνευματικότητα της free jazz μουσικής, σμίγουν στην Αθήνα έπειτα από δύο χρόνια συνεργασίας στη Νέα Υόρκη. Με οδηγό τον πρώτο τους δίσκο, «PYRIN», ηχογραφημένο στο Μπρούκλυν σε παραγωγή του Αμερικανού μάστερ- ντράμερ Michael Carvin, το κουαρτέτο θα παρουσιάσει ένα ηχητικό ταξίδι βασισμένο στις φιλοσοφικές ιδέες του Ηράκλειτου,αρχές οι οποίες καθοδήγησαν και τις ηχογραφήσεις τους. «Ηταν η αφορμή για κάποιες μουσικές αφετηρίες αυτοσχεδιασμού» εξηγεί ο Στέφανος Χυτήρης που ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές του στην Αμερική. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σχήματα μουσικών της αυτοσχεδιαστικής σκηνής της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα αναπτύσσει την προσωπική του δουλειά, σε συνεργασία με την Ingrid Laubrock, τον Todd Neufeld, τον Pascal Niggenkemper, τον Billy Mintz και άλλους. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την εμπειρία του στην Αμερική απελευθερωτική. «Το θετικό στη Ν. Υόρκη είναι ότι εκεί κανείς μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το που είναι ο ίδιος χωρίς όμως να νιώσει πίεση. Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό που υπάρχει, σε ωθεί ν' ανοιχτείς, να κάνεις πράγματα και να πιστέψεις στον εαυτό σου». Αυτό που χρειάζεται- κατά τον ίδιο- η ελληνική τζαζ σκηνή σήμερα είναι «να μην υπάρχει εφησυχασμός». «Να παίρνονται περισσότερα ρίσκα σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες , να υπάρξει ένα δημιουργικό "ανακάτεμα"ώστε να προκύψει ένας ήχος που θα προέρχεται από εδώ. Πρέπει να είναι και οι μουσικοί ανοιχτοί στο διαφορετικό για να είναι και ο κόσμος» καταλήγει.

    [09] O Άγγ. Δεληβορριάς εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία

    Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε σήμερα ως τακτικό μέλος της τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβορριά, στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία. Ο κ. Δεληβορριάς είναι κλασικός αρχαιολόγος, ο οποίος ασχολήθηκε με τη γενική αρχαιολογία ως επιμελητής αρχαιοτήτων, με την ιστορία της αρχαίας τέχνης στις μελέτες του, με τη μουσειολογία ως επιμελητής αρχαιοτήτων του Δημοσίου και ως διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Επιπλέον, ακολουθώντας το παράδειγμα διακεκριμένων μελών της Ακαδημίας, του Χρήστου Καρούζου, του Μανόλη Ανδρόνικου και του Στυλιανού Αλεξίου, μελέτησε και τις νεώτερες περιόδους της ελληνικής τέχνης, της λογοτεχνίας και της ιστορίας και μας έδωσε σημαντικές μελέτες.

    Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε το 1937. Σπούδασε αρχαιολογία-ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Freiburg. Το 1965 διορίστηκε, έπειτα από διαγωνισμό, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, από την οποία παραιτήθηκε το 1969. Από το 1969 έως το 1972 συνέχισε τις σπουδές αρχαιολογίας στο T?bingen με υποτροφία Alexander von Humboldt, το 1972 έλαβε το δίπλωμα του διδάκτορος με βαθμό Magna cum laude και το διάστημα 1972-1973 έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Παρίσι, τη Σορβόνη και την ?cole Pratique des Hautes ?tudes.

    [10] Δόθηκε το «πράσινο φως» από το Euro Working Group στο Ελσίνκι για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.

    Δόθηκε το «πράσινο φως» από το Euro Working Group στο Ελσίνκι- στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης- προς τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

    Αυτό ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από τα πέντε ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Στη συνέχεια, η οριστική έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στις 16 Ιουνίου (κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup/Ecofin) στο Λουξεμβούργο. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα βρίσκεται στα δημόσια ταμεία αμέσως μετά, και πάντως νωρίτερα από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

    Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που συνεδρίασεστο Ελσίνκι επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 June 2016 - 22:32:25 UTC