Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικές πηγές: Η ΝΔ ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: «Φάρσα» ο αναπτυξιακός νόμος
  • [03] Λ. Κανέλλη στο «Πρακτορείο FM»: Άλλο κατεύθυνση στην απλή αναλογική και άλλο πραγματική και ανόθευτη απλή αναλογική
  • [04] Aναγκαία η νέα ελάφρυνση του χρέους εκτιμά η ΕΚΤ
  • [05] Μ. Σάλλας: Η επένδυση στο Ελληνικό οδηγός για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως οικονομία
  • [06] Τα Λουτρά Παλατζιάν, στο Κερατσίνι, παίρνουν ζωή και γεμίζουν με φωνές μαθητών
  • [07] Νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου
  • [08] Στο 24,1% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο
  • [09] Ανακοίνωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [10] Ισπανία: Μεγάλο άλμα του συνασπισμού του Podemos δείχνει δημοσκόπηση
  • [11] Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στη νοτιοανατολική Τουρκία
  • [12] «Οδύσσειες» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
  • [13] «Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν»
  • [14] Γ. Κουμουτσάκος: «Φάρσα» ο αναπτυξιακός νόμος,
  • [15] Financial Times: H πρόοδος της Ελλάδας είναι πρόοδος
  • [16] Δύο χρόνια αποκλεισμός στη Σαράποβα από την ITF

  • [01] Κυβερνητικές πηγές: Η ΝΔ ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί

    «Η ΝΔ ψάχνει αγωνιωδώς ατζέντα και πιάνεται από όπου μπορεί», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές για την αντίδραση της ΝΔ στις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη αναφορικά με την κινητοποίηση του «Παραιτηθείτε», απόψεις που κατά τις ίδιες πηγές είναι προσωπικές.

    Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν επίσης στη δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Πάνος Σκουρλέτης και σημειώνουν ότι το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ν. Φίλης: Δεν σκοπεύω να παραιτηθώ

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: «Φάρσα» ο αναπτυξιακός νόμος

    «Όταν η οικονομία έχει ανάγκη από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις στα επόμενα χρόνια μόνο ως φάρσα ακούγεται να ονομάζεται ο νόμος αυτός αναπτυξιακός. Η ΝΔ λέει όχι επί της αρχής», ανέφερε ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε ότι ο αναπτυξιακός νόμος έρχεται σε περιβάλλον ύφεσης και δεν μπορεί να παράγει τα αποτελέσματά του, τον χαρακτήρισε "πουκάμισο αδειανό" αφού αφορά 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους σε ιδιώτες έφτασαν τα 6,7 δισ., είπε ότι συνιστά επιστροφή στον κομματισμό και προωθεί την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία, και τέλος προσέθεσε πως τιμωρεί τους επενδυτές του προηγούμενου αναπτυξιακού νομού.

    «Δεν είναι τίποτα άλλο παρά φύλλο συκής για να κρύψει τη γύμνια της συγκυβέρνησης. Λέμε όχι επί της αρχής. Τυχόν θετικά επιμέρους σημεία του νόμου θα εξεταστούν στη συζήτηση στην Ολομέλεια», συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Φίλη για το κίνημα "Παραιτηθείτε", ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει την παραίτηση και να απομακρύνει τον υπουργό Παιδείας από την κυβέρνηση.

    «Ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι η κυβέρνησή του είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Αποδεικνύεται ότι με κάθε τους λέξη παραβιάζουν το Σύνταγμα. Σκόπιμα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση επειγόντως», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    Σχετικά με τη συγκέντρωση της επόμενης Τετάρτης, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Φίλη είναι εκείνες που ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικής ανοχής και της δημοκρατικής τάξης και υπενθύμισε τι αναφέρει το άρθρο 11 του Συντάγματος. «Εφόσον προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει το μεγάλο ατόπημα, οφείλει ο πρωθυπουργός να τοποθετηθεί, εκτός αν τον υποκαθιστά ο κ. Φίλης, όπως δείχνει με τις δηλώσεις του», συνέχισε.

    Επ? αυτού, πέρα από τις δηλώσεις του κ. Φίλη, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου περί ενδεχόμενου διενέργειας δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, στις δηλώσεις του βουλευτή Γιώργου Κυρίτση περί φορολόγησης των πολιτών που ψήφισαν "ναι" στο δημοψήφισμα και στις δηλώσεις του κ. Καμμένου ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά είναι αντισυνταγματική.

    Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της ΝΔ στη συγκέντρωση της επόμενης Τετάρτης, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε πως δεν πρόκειται για συγκέντρωση της ΝΔ, αλλά είναι ελεύθερος κάθε βουλευτής να αποφασίσει αν θα πάει ή όχι.

    «Η ΝΔ δεν θα παραστεί. Δεν είναι συγκέντρωση της ΝΔ. Ειδικά μετά τις δηλώσεις Φίλη, εννοείται ότι σε ατομική βάση, δεν μπορεί να υποδειχθεί σε οποιονδήποτε να πάει ή να μην πάει», σημείωσε προσθέτοντας πως η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ζητά την παραίτηση του κ. Τσίπρα.

    Επιπρόσθετα για τις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι τις βασικές, γενικές σκέψεις τις ανακοίνωσε ο αρμόδιος βουλευτής του κόμματος Κώστας Τασούλας και θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτατης συζήτησης μέχρι να διατυπωθούν οι οριστικές θέσεις.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ άσκησε κριτική και στην αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία.

    «Μια τέτοια απάντηση, δια κύκλων, για σοβαρά θέματα είναι πρωτόγνωρη. Δεν νοείται να υπάρχει ασαφής και απροσδιόριστη απάντηση, που στη διπλωματική πρακτική είναι σαν να μην έγινε», δήλωσε, ενώ είπε ότι προκύπτει πρόβλημα και από το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών εδώ και καιρό δεν έχει εκπρόσωπο Τύπου.

    Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη με πληροφορίες που έχει και αναφέρουν ότι σχεδιάζεται αλλαγή του ονόματος του ΑΠΕ.

    [03] Λ. Κανέλλη στο «Πρακτορείο FM»: Άλλο κατεύθυνση στην απλή αναλογική και άλλο πραγματική και ανόθευτη απλή αναλογική

    Η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει νέο εκλογικό νόμο στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής και όχι στην πραγματική απλή αναλογική, ανέφερε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, υπογραμμίζοντας ότι πάγια και αταλάντευτη θέση του κόμματός της παραμένει η καθιέρωση της ανόθευτης απλής αναλογικής και χωρίς πλαφόν 3%.

    «Κατεύθυνση στο δημοψήφισμα ήταν και το όχι και πήρες ένα ναι», σχολίασε η κ. Κανέλλη μιλώντας στην εκπομπή "Δύο στις 12", ενώ στο ερώτημα αν η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, που προτείνει η κυβέρνηση, αποτελεί σημαντικό βήμα βελτίωσης του ισχύοντος εκλογικού νόμου είπε: «Η κατεύθυνση θα έχει ένα έμμεσο μπόνους γιατί θα έχει λίστες, δεν το ξέρουμε πώς θα είναι. Όμως όταν ακούς κατεύθυνση βάστα το τιμόνι γερά».

    Ακόμη, η κ. Κανέλλη αναφερόμενη στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει στο Σύνταγμα το κίνημα "Παραιτηθείτε", είπε ότι η Ελλάδα, η Αθήνα ετοιμάζεται να κάνει ξαφνικά μια διαδήλωση χωρίς χρώματα, χωρίς κόμματα και χωρίς συνδικάτα, και αναρωτήθηκε τι υπερασπίζονται αυτοί που θα παρευρεθούν στη συγκέντρωση. «Άμα είσαι χωρίς χρώματα, χωρίς κόμματα χωρίς συνδικάτα, να μου πείτε τι θα υπερασπιστούν αυτοί που βγαίνουν», ανέφερε η κ. Κανέλλη και καταλήγοντας αναρωτήθηκε: «με τι θα βγουν με άσπρες φανέλες; σαν να έχεις ρίξει λευκή πετσέτα; ή θα βγουν με διάφανο, γιατί έχει και πλαστικό».

    [04] Aναγκαία η νέα ελάφρυνση του χρέους εκτιμά η ΕΚΤ

    Αναγκαία θεωρεί την ελάφρυνση του χρέους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτιμώντας ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο.Για πρώτη φορά η ΕΚΤ τοποθετείται δημοσίως για το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μέσω του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Μπενουά Κερέ .

    Σύμφωνα με το Βloomberg ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης σε δηλώσεις του στο γαλλικό κανάλι France 24, υποστήριξε ότι "ένας ακόμη γύρος ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδος, παρόλο που αυτό έχει αναδιαρθρωθεί δύο φορές μέχρι τώρα, κρίνεται αναγκαίος».

    "Ας μην ξεχνάμε ότι το χρέος της Ελλάδας έχει αναδιαρθρωθεί ήδη δύο φορές επσήμανε ο Μπενουά Κερέ , αναγνωρίζοντας παράλληλα την κριτική που έχει ασκηθεί στην Ευρώπη η οποία καθυστέρησε πολύ να προχωρήσει σε αυτές τις αναδιαρθώσεις.

    Ο ίδιος μιλώντας πάντα στην γαλλική τηλεόραση εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι οι τελικές λεπτομέρειες στη νέα Συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές της ολοκληρώνονται, γεγονός που θα "ανοίξει την πόρτα για την καταβολή της δόσης προς της χώρα".

    Προσέθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν αναγκαιότητα για την Ελλάδα προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης. "Οσο πιο γρήγορα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο το καλύτερο" ανέφερε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε δε ότι με τον τρόπο αυτό είναι πολύ πιθανό η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε ένα "θετικό σπιράλ εμπιστοσύνης" .

    [05] Μ. Σάλλας: Η επένδυση στο Ελληνικό οδηγός για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως οικονομία

    «Η Ελλάδα για να βγει από την οικονομική κρίση χρειάζεται επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν νέο πλούτο για τους εργαζομένους, τις εταιρίες και την κοινωνία. Η μεγάλη επένδυση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ύψους 8 δισ. κινείται ακριβώς προς αυτή τη κατεύθυνση», δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    «Η υλοποίησή της θα αλλάξει συνολικά τις προοπτικές στην Αττική, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Βάζει την Αθήνα στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου. Είναι ένα βήμα σημαντικό στην προσπάθεια για να περάσει η χώρα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η Τράπεζα Πειραιώς, ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι οδηγός για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως οικονομία», επισήμανε ο κ.Σάλλας.

    [06] Τα Λουτρά Παλατζιάν, στο Κερατσίνι, παίρνουν ζωή και γεμίζουν με φωνές μαθητών

    Τις ένδοξες μέρες του 1932 θα ξαναζήσουν τα ιστορικά Λουτρά Παλατζιάν. Αυτήν τη φορά, δεν θα εξυπηρετήσουν τους πρόσφυγες Μικρασιάτες, τους Αρμένιους και γενικά τους κατοίκους της Αττικής, αλλά θα γεμίσουν με φωνές των παιδιών που θα φοιτήσουν στο 1ο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Κερατσινίου.

    «Το ιστορικό χαμάμ των Λουτρών Παλατζιάν παίρνει πλέον μια νέα ζωή. Ένα ιστορικό μνημείο, ενός Αρμένη επιχειρηματία, του Αρτίν Παλατζιάν, ο οποίος ήρθε με την μικρασιατική καταστροφή στην Ελλάδα κι έχτισε μια λαμπρή επιχείρηση για την εποχή του, αντί να κατεδαφιστεί και να απαξιωθεί, ξαναπαίρνει ζωή. Θα γίνει το πρώτο καλλιτεχνικό σχολείο Κερατσινίου, με τα παιδιά να φοιτούν μέσα σε έναν τέτοιο ιστορικό χώρο», δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Νίκος Μαντζούφας, και συμπληρώνει: «Νιώθουμε πολύ περήφανοι που σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το ιστορικό μνημείο μιας προσφυγικής πόλης, το οποίο δεν θα χαθεί, η μνήμη του θα διατηρηθεί και θα γίνει ένας χώρος πολιτισμού και παιδείας».

    Όπως επισημαίνει ο κ. Μαντζούφας, πολλές από τις αίθουσες του αναπαλαιωμένου χαμάμ θα λειτουργούν ως εκθετήρια, σχεδιαστήρια, ενώ πρόκειται να εκτεθούν και διάφορα ιστορικά κειμήλια, όπως η πρώτη ταμειακή μηχανή του χαμάμ. «Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη σύγχρονη γενιά με την ιστορία του τόπου. Το συγκεκριμένο σχολείο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2017, οπότε και θα παραδοθεί για να λειτουργήσει, ενώ στα εγκαίνια ετοιμάζουμε και μια εκδήλωση, στην οποία θα είναι παρούσα η οικογένεια Παλατζιάν για να μιλήσει για την ιστορία του μνημείου», σημειώνει.

    [07] Νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου

    Η Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, έως σήμερα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επελέγη από την κυβέρνηση ως νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που θα διαδεχθεί την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία αποχωρεί μετά από ευδόκιμη υπηρεσία σαράντα ετών από τη θέση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, καθώς συμπληρώνει το όριο ηλικίας.

    Η επιλογή της κ. Δημητρίου για την κορυφαία και πλέον νευραλγική θέση της δικαστικής ιεραρχίας έγινε από το υπουργικό συμβούλιο διά περιφοράς μεταξύ των μελών του.

    Η κ. Δημητρίου, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου 2016, είναι έμπειρη εισαγγελική λειτουργός, έχει χειριστεί εκατοντάδες σημαντικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της και ήταν η εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Επίσης, είχε την ευθύνη της εποπτείας θεμάτων ανηλίκων ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

    Πάντως, η νέα εισαγγελέας φέρεται αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης και την τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δικαστική λειτουργία.

    Η κ. Δημητρίου εισήλθε στο δικαστικό Σώμα τον Νοέμβριο του 1978 και προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Αύγουστο του 2012.

    [08] Στο 24,1% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάρτιο

    Στο 24,1% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάρτιο εφέτος, έναντι 25,7% τον Μάρτιο 2015 και από 24,2% τον Φεβρουάριο 2016. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.153.232 άτομα, με βασικό πρόβλημα το γεγονός της πολύ υψηλής ανεργίας στις πλέον παραγωγικές ηλικίες (50,4% στην ηλικιακή ομάδα των 15-24 ετών και 30,6% στην ομάδα των 25-34 ετών).

    Ειδικότερα, από τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν τα εξής:

    Οι άνεργοι (1.153.232 άτομα) μειώθηκαν κατά 68.045 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 (μείωση 5,6%) και κατά 4.609 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2016 (μείωση 0,4%).

    Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.623.234 άτο?α. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 87.296 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 (αύξηση 2,5%) και κατά 1.632 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2016 (αμελητέα μεταβολή).

    Οι οικονομικά μη ενεργοί (όσοι δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 3.281.503 άτο?α και ?ειώθηκαν κατά 60.549 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο 2015 (μείωση 1,8%) και κατά 192 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2016 (αμελητέα μεταβολή).

    [09] Ανακοίνωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    To Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων προχώρησε στον επανασχεδιασμό του λογότυπού του, προβάλλοντας τη λέξη-κλειδί«ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ»,διατηρώντας όμως, ταυτόχρονα, στο σήμα του και μάλιστα με πιο ευδιάκριτους χαρακτήρες την ονομασία-κληρονομιά του,«ΑΘΗΝΑΪΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ».

    Ταυτόχρονα, διατηρεί ως ηλεκτρονική διεύθυνση τοwww.amna.grόπως και τοwww.ana-mpa.gr, καθώς αποτελούν κατοχυρωμένη ονομασία του ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ στο διαδίκτυο.

    Είναι σαφές, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής της ιστορικής ονομασίας του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου, αλλά, αντίθετα, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, τιμώντας την ιστορία του, επενδύει στο αύριο με μία σειρά νέων, καινοτόμων υπηρεσιών, με τις οποίες στρατηγική μας επιλογή είναι να αναδείξουμε τον εθνικό και διεθνή χαρακτήρα του Πρακτορείου και τη δυναμική της ελληνικής περιφέρειας.

    Αντίθετη η ΝΔ σε αλλαγή της ονομασίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την αντίθεσή της ΝΔ στο ενδεχόμενο αλλαγής της ονομασίας του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

    «Η διοίκηση του ΑΠΕ σχεδιάζει να αλλάξει την ονομασία του Πρακτορείου Είδήσεων, αν δεν το έχει ήδη κάνει», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και σημειολογικά και πολιτικά. Γι' αυτό πρόκειται τις επόμενες ώρες ή τις επόμενες ώρες να κατατεθεί σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας και τον υπουργό Εξωτερικών. Μη διανοηθούν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο».

    [10] Ισπανία: Μεγάλο άλμα του συνασπισμού του Podemos δείχνει δημοσκόπηση

    Ο αριστερός συνασπισμός με επικεφαλής το Podemos έκανε ένα μεγάλο άλμα ενόψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου, έδειξε σήμερα δημοσκόπηση, δημιουργώντας νέες αμφιβολίες σχετικά με το χρώμα που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

    Ο συνασπισμός Unidos Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε) θα κέρδιζε 25,6% των ψήφων και 88 έως 92 έδρες στην 350μελή ισπανική κάτω βουλή, καταγράφοντας άνοδο από τις 71 έδρες που είχαν μαζί στις εκλογές του Δεκεμβρίου τα δύο κόμματα που σχημάτισαν τη συμμαχία.

    Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι εξακολουθεί να κερδίζει τις εκλογές, με 29,2% των ψήφων και 118 έως 121 έδρες, ελαφρώς λιγότερες από τις 123 έδρες που είχε κερδίσει τον Δεκέμβριο και μακράν των 176 εδρών που χρειάζεται για να έχει την πλειοψηφία.

    Στο μεταξύ το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα περνάει στην τρίτη θέση, με 21,2% και 78 έως 80 έδρες, σε σύγκριση με τις 90 έδρες που είχε κερδίσει τον Δεκέμβριο, ενώ οι φιλελεύθεροι Ciudadanos παραμένουν τέταρτοι με 14,6% και 38 έως 39 έδρες, από τις 40 που είχαν.

    Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα υποχρέωνε τους σοσιαλιστές να επιλέξουν ανάμεσα στην υποστήριξη ενός μεγάλου συνασπισμού με το PP και στο να γίνουν ήσσονες εταίροι του Podemos σε μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού, επιλογές που ο ηγέτης τους, ο Πέδρο Σάντσεθ, έχει επανειλημμένα αποκλείσει.

    [11] Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στη νοτιοανατολική Τουρκία

    Η ανταρτική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη εναντίον του κτιρίου της αστυνομίας στην πόλη Μιντιάτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της οργάνωσης.

    "Μια επίθεση καμικάζι πραγματοποιήθηκε από έναν από τους συντρόφους μας εναντίον της έδρας της αστυνομίας του φασιστικού κράτους στη Μιντιάτ", υπογράμμισε η στρατιωτική πτέρυγα του κινήματος που από το 1984 μάχεται εναντίον της τουρκικής κεντρικής εξουσίας.

    Περισσότεροι από 30 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτή στην επαρχία Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Μια κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει το PKK κατέρρευσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο και ακολούθησαν βίαια επεισόδια, τα χειρότερα που έχουν σημειωθεί στην περιοχή εδώ και δύο δεκαετίες.

    [12] «Οδύσσειες» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Τι σχέση έχει ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, το χρυσό κύπελλο του Νέστορα και το μαρμάρινο άγαλμα διαδούμενου αθλητή από τη Δήλο;

    Εκτός από το γεγονός ότι ανήκουν στις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, είναι τρία από τα τουλάχιστον 180 μοναδικά εκθέματα που θα πλαισιώσουν τη νέα περιοδική έκθεση του μουσείου με τίτλο «Οδύσσειες».

    Η έκθεση, που διοργανώνεται με αφορμή τα 150 χρόνια από τη θεμελίωση του σημαντικότερου αρχαιολογικού μουσείου της χώρας (και όχι μόνον), θα ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου 2016, ημερομηνία που σηματοδοτεί ουσιαστικά και επέτειο, καθώς την ίδια μέρα το 1866 ετέθη ο θεμέλιος λίθος του πολυπόθητου, τότε, εθνικού μουσείου. Η διάρκειά της θα είναι ετήσια.

    Η έκθεση, που βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας, θα αφηγείται τις μικρές και μεγάλες περιπέτειες των ανθρώπων που έζησαν στον ελλαδικό χώρο από τη νεολιθική εποχή έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Στόχος της να «ταξιδέψει» το κοινό της στον χρόνο, με συνδετικό νήμα τις πανανθρώπινες αξίες και τους συνειρμούς που αναπόφευκτα προβάλλονται στο σήμερα. Στην έκθεση θα εκτεθούν μόνο πρωτότυπα αρχαία έργα, με εξαίρεση το εκμαγείο του αναθηματικού ανάγλυφου με τον «αυτοστεφανούμενο» αθλητή, που θα τοποθετηθεί έως ότου το πρωτότυπο έργο επαναπατριστεί από τις ΗΠΑ, όπου συμμετέχει στην έκθεση «Οι Έλληνες. Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

    [13] «Οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν»

    Με αιχμηρή δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη σχολίασε το Ποτάμι τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι το κίνημα «παραιτηθείτε» βρίσκεται στα όρια της συνταγματικής ανοχής, ενόψει της προγραμματιζόμενης εκδήλωσης στα μέσα Ιουνίου.

    «Υπάρχει ένα θράσος από την πλευρά των Συριζαίων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν καταλύσει στους δρόμους κάθε έννοια νόμου, οι οποίοι σήμερα αντιδρούν όταν κάποιοι διαδηλώνουν. Έλεος! Όλοι ξέρουμε, όλοι εδώ ήμασταν», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

    Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ένας άνθρωπος είναι να σκέφτεται ότι δεν μπορεί να κατηγορεί τους άλλους γι' αυτά που ο ίδιος, έκανε. Σημασία έχει να έχουν το γνώθι σαυτόν. Έχουν φτιάξει μια κουλτούρα "διαδηλώνουμε, τα σπάμε, συγκρουόμαστε" και τώρα προσπαθούν να πείσουν κάποιους να είναι στον καναπέ τους και να παρακολουθούν τις δικές τους πολιτικές».

    [14] Γ. Κουμουτσάκος: «Φάρσα» ο αναπτυξιακός νόμος,

    «Φάρσα» χαρακτήρισε τον αναπτυξιακό νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και εξήγησε: «Όταν η οικονομία έχει ανάγκη από 100 δισ. ευρώ μόνο σαν φάρσα μπορεί να κατατίθεται ο αναπτυξιακός νόμος, και εμείς στη φάρσα λέμε "όχι"». Προσέθεσε δε ότι η ΝΔ θα καταψηφίει επί της αρχής και θα εξετάσει επιμέρους άρθρα.

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το «σχέδιο της κυβέρνησης είναι ένα πουκάμισο αδειανό καθώς διαθέτει 600 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες είναι 6,7 δισ. ευρώ. Επίσης προωθεί την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία και τιμωρεί τους επενδυτές του προηγούμενου νόμου. Δεν είναι τίποτε άλλο από ένα φύλλο συκής».

    [15] Financial Times: H πρόοδος της Ελλάδας είναι πρόοδος

    Η "πρόοδος είναι πρόοδος", σημείωνει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αναφερόμενο σε μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας.

    Η Ελλάδα μόλις δημοσίευσε μια σειρά σχετικά καλύτερων οικονομικών στοιχείων, βάσει των οποίων η ανεργία μειώθηκε σε χαμηλό τετραετίας, ο αποπληθωρισμός μετριάστηκε και η βιομηχανική παραγωγή επέστρεψε στην ανάπτυξη, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 24,1% τον Μάρτιο, χαμηλότερα κατά 0,1% της ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα και το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2012. Η εικόνα για την ανεργία συνεχίζει να είναι άσχημη, όπως κι αν την δει κανείς, επισημαίνει το δημοσιεύμα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι "η πρόοδος είναι πρόοδος". Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015, η ανεργία μειώθηκε κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες.

    Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, μια σημαντική βελτίωση από τη μείωση κατά 4% που καταγράφηκε τον Μάρτιο, και αποτελεί την καλύτερη επίδοση εδώ και τρεις μήνες.

    Σε ό,τι αφορά τις τιμές καταναλωτή, ο αποπληθωρισμός (σε εναρμονισμένη βάση) επιβραδύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Μάιο, στο -0,2% από το -0,4% τον Απρίλιο

    [16] Δύο χρόνια αποκλεισμός στη Σαράποβα από την ITF

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις (ITF) επέβαλε διετή αποκλεισμό στη Μαρία Σαράποβα, η οποία είχε βρεθεί «θετική» στην απαγορευμένη ουσία "meldonium" στο εφετινό Όπεν Αυστραλίας. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η ITF αναφέρει ότι η τιμωρία της 29χρονης Ρωσίδας τενίστρια, η οποία έχει κατακτήσει πέντε τίτλους σε τουρνουά γκραν σλαμ, έχει αναδρομική ισχύ από τις 26 Ιανουαρίου του 2016.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 June 2016 - 12:32:34 UTC