Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π.Ρήγας: Η κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο χωρίς να θέλει να εκβιάσει κανέναν
  • [02] Ξεκίνησε το πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • [03] Χωρίς τρένο και προαστιακό από τα μεσάνυχτα και για 24 ώρες
  • [04] Θ. Δρίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχος της κυβέρνησης η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης
  • [05] ΥΠΕΞ: Αν η Τουρκία δεν σέβεται τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς δεν έχει φθάσει ακόμα στον 21ο αιώνα
  • [06] Συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία
  • [07] Τη Δευτέρα η πρεμιέρα της προετοιμασίας για το Προολυμπιακό

  • [01] Π.Ρήγας: Η κυβέρνηση ανοίγει την συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο χωρίς να θέλει να εκβιάσει κανέναν

    Η κυβέρνηση πιστεύει ότι «πρέπει να ανοίξει η συζήτηση χωρίς να θέλουμε να εκβιάσουμε κανέναν», δήλωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ αναφερόμενος στην αλλαγή του συντάγματος και τον εκλογικό νόμο.

    Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του, ο κ. Ρήγας είπε ότι πολλές φορές ο εκλογικός νόμος ερχόταν χωρίς καν να έχει συζητηθεί, χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα κόμματα. Επίσης πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει και στον προγραμματικό του λόγο ότι χρειάζονται βαθιές αλλαγές στο δημόσιο βίο, αλλαγές στο κράτος, ενίσχυση του ρόλου των πολιτών, άμεση δημοκρατία. Όλα αυτά, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Και έχουμε όλο το χρόνο ν' ανοίξει η συζήτηση και να γίνει με έναν τρόπο ώστε η κοινωνία να έχει συμμετοχή σ' αυτές τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική δημοκρατία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορεί να επιτευχθεί συναινετικό κλίμα για τις αλλαγές αυτές, ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι η στάση της Ν.Δ. δικαιολογεί την εκφορά του λόγου της. Δηλαδή, πρόσθεσε, προσπαθεί και θέλει με τις προφητείες που έχει κάνει μέχρι σήμερα να υπάρξει «αριστερή παρένθεση» χωρίς να υπολογίζει το κόστος και για την δημοκρατία και για την ελληνική κοινωνία. Η Αριστερά και το ΚΚΕ , υπογράμμισε , πρέπει να σκεφτούν πως και με ποια δυνατότητα θα στηρίξουν αλλαγές που οφείλουν να γίνουν στη χώρα για να μην επανέλθει όλο αυτό το σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Ρήγας απευθύνεται στον ελληνικό λαό, άρα οι συναινέσεις θα πρέπει να υπάρξουν μέσα στην κοινωνία. Οι πολίτες όπως ανταποκρίθηκαν τότε στο δημοψήφισμα μπορούν και σήμερα ν' ανταποκριθούν σε πρωτοβουλίες οι οποίες βαθαίνουν την δημοκρατία στη χώρα, είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Ξεκίνησε το πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Έξι προσωρινά κέντρα θα στηθούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας για την προκαταγραφή αιτούντων διεθνή προστασία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασύλου, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO).

    Στο πρόγραμμα προκαταγραφής, που άρχισε σήμερα, θα εργάζονται επί έξι ημέρες την εβδομάδα περισσότερα από 260 άτομα, με στόχο να προκαταγράψουν περίπου 49.000 άτομα σε όλη την ενδοχώρα. Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να προκαταγραφούν και στις εθνικότητες που μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Μετά την προκαταγραφή, οι συμμετέχοντες θα λάβουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που θα τους δίνει το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής παραμονής στη χώρα και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Επίσης, επισημαίνεται ότι η προκαταγραφή θα συμβάλει στη χαρτογράφηση των αναγκών των ανωτέρω προσώπων, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη πρόσβασή τους σε υλική βοήθεια στους χώρους υποδοχής.

    Όπως σημειώνεται, η επιχείρηση αυτή διεξάγεται με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και τεχνογνωσία όσον αφορά τη διαδικασία καταγραφής. Η EASO παρέχει ενημέρωση στους άμεσα ενδιαφερόμενους και στηρίζει την εκστρατεία πληροφόρησης, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα Υποβοηθούμενης Οικειοθελούς Αναχώρησης (AVR).

    [03] Χωρίς τρένο και προαστιακό από τα μεσάνυχτα και για 24 ώρες

    Ακύρωση όλων των δρομολογίων των τρένων και του προαστιακού σιδηρόδρομου, από σήμερα τα μεσάνυχτα έως και αύριο τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε η ΤΑΙΝΟΣΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (Μηχανοδηγοί).

    Ειδικότερα, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, του προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του μετρό προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου». Για τους επιβάτες που έχουν αγοράσει τα εισιτήρια τους μέσω διαδικτύου η επιστροφή του αντιτίμου γίνεται απευθείας στην πιστωτική τους κάρτα.

    Το επιβατικό κοινό για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να καλεί τον τηλεφωνικό αριθμό 14511 ή να ενημερώνεται από τις ανακοινώσεις της εταιρίας στην ιστοσελίδα www.trainose.gr.

    [04] Θ. Δρίτσας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στόχος της κυβέρνησης η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

    Στο θέμα των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας

    Ο υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστεί η ρύθμιση και όχι η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και ζητά και την ανάλογη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους , προσθέτοντας ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και ότι η προσπάθεια δεν είναι μόνο ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των εμπλεκόμενων μερών.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεννόηση με τους συναρμοδίους υπουργούς έχει αποστείλει επιστολή με περαιτέρω διευκρινήσεις για το θέμα των εργασιακών σχέσεων προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

    Διαβάστε επίσης:

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, στο δημοτικό θέατρο Πειραιά

    [05] ΥΠΕΞ: Αν η Τουρκία δεν σέβεται τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς δεν έχει φθάσει ακόμα στον 21ο αιώνα

    Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα» απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

    Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ: Υποδείξεις για θέματα δημοκρατίας και ατομικών ελευθεριών δεν μπορεί να γίνονται από την Τουρκία

    Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για την Αγία Σοφία

    [06] Συνεχίζονται οι επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία

    Συνεχίστηκε σήμερα το μεσημέρι η διαδικασία επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία, σε εφαρμογή της συμφωνίας της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Έτσι, από το λιμάνι της Χίου αναχώρησαν με προορισμό τον Τσεσμέ, 12 άτομα από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Πέμπτη αναμένεται να αναχωρήσουν αεροπορικώς για τα Άδανα της Τουρκίας, 14 άτομα όλοι Σύροι.

    [07] Τη Δευτέρα η πρεμιέρα της προετοιμασίας για το Προολυμπιακό

    Την Δευτέρα (13/6, 18:30) θα ξεκινήσει η προετοιμασία της εθνικής ανδρών για το Προολυμπιακό τουρνουα του Τορίνο (4-9/7), όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Αναλυτικα η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

    «Τη Δευτέρα 13/06 στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ η πρώτη προπόνηση της Εθνικής Ανδρών, εν όψει του Προολυμπιακού Τουρνουά στο Τορίνο (04-09/07). Ο προπονητής της εθνικής ομάδας, Φώτης Κατσικάρης, θα είναι στη διάθεση των εκπροσώπων του Τύπου από τις 17.30. Από πλευράς παικτών, λόγω των απουσιών που είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξαιτίας των εξελισσόμενων αγωνιστικών υποχρεώσεων, θα γίνουν σύντομες δηλώσεις από δύο εκ των παρόντων λίγο πριν από την έναρξη της προπόνησης και στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα λήψης πλάνων στα πρώτα λεπτά της προπόνησης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, θα πραγματοποιηθεί media day όταν η ομάδα θα είναι πλήρης. Για τις λεπτομέρειες της συνάντησης της ερχόμενης Δευτέρας (13/06) θα υπάρξει νεότερη αναλυτική ενημέρωση».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 June 2016 - 18:32:32 UTC