Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργία σε νοσοκομεία και σχολεία
  • [02] Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα
  • [03] Β. Αποστόλου: Η αγωνία μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στον αγρότη και στη χώρα
  • [04] Μια «Σκακιέρα του Κόσμου» απο χαρτί και σωσίβια προσφύγων
  • [05] Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία
  • [06] Η Χ. Κλίντον κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών
  • [07] Ο Ομπάμα συνεχάρη την Κλίντον για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών
  • [08] Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η θετική άποψη των Ευρωπαίων για την ΕΕ
  • [09] Στα 2,415 δισ. ευρώ το όφελος από την παραχώρηση του Ελληνικού
  • [10] Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία
  • [11] Η Χ. Κλίντον κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών
  • [12] Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η θετική άποψη των Ευρωπαίων για την ΕΕ

  • [01] Απεργία σε νοσοκομεία και σχολεία

    Οι δημόσιες δομές υγείας θα λειτουργήσουν σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίουμε προσωπικό ασφαλείας, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 11:00.

    Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, δωρεάν δημόσια υγεία-πρόνοια με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση του νόμου για το ασφαλιστικό και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών.

    Απεργούν και οι δάσκαλοι

    Εικοσιτετράωρη απεργίακήρυξε για σήμερα καιη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), διαμαρτυρόμενη για την πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

    Η ΔΟΕ κατηγορεί το υπουργείο ότι «έχει αποφασίσει να διαλύσει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση», θεωρώντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται από την ηγεσία του υπουργείου (εφαρμογή «Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου, αύξηση του ελάχιστου αριθμού, η μετατροπή του ρόλου των Τμημάτων Ένταξης σε παράλληλη στήριξη) δείχνει τον δρόμο της απόλυσης σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην εκπαίδευση.

    Επιπλέον, η ΔΟΕ χαρακτηρίζει την 8η Ιουνίου «ημέρα κινητοποίησης για την Παιδεία και την Υγεία», καθώς εκτός από την κήρυξη της απεργίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12:30 μ.μ., συγκέντρωση που θα ενωθεί με την αντίστοιχη συγκέντρωση των εργαζόμενων στην υγεία που θα πραγματοποιήσει η ΠΟΕΔΗΝ), για να πραγματοποιηθεί κοινή πορεία μέχρι τη Βουλή.

    [02] Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα

    Χειρόφρενο σήμερα σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, από τις 12 το μεσημέρι έως τις τέσσερις το απόγευμα, λόγω στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αντιδρούν στην ένταξη των αστικών συγκοινωνιών στο υπερΤαμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην καθυστέρηση της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Η στάση εργασίας θα επαναληφθεί την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    [03] Β. Αποστόλου: Η αγωνία μας είναι να είμαστε χρήσιμοι στον αγρότη και στη χώρα

    "Η αγωνία μας δεν είναι να ακούσουμε καλά λόγια, αλλά να είμαστε χρήσιμοι στον αγρότη και στη χώρα", δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ερωτηθείς σχετικά με τις τοποθετήσεις φορέων για την υπόθεση της φέτας.

    "Όπως δεν σχολίασα", πρόσθεσε, "τα επαινετικά για το πρόσωπό μου «μεγάλα λόγια», από τους ίδιους ανθρώπους, για το ίδιο θέμα, λίγες μέρες πριν, δεν πρόκειται και τώρα να σχολιάσω τα επικριτικά και επιθετικά «μεγάλα λόγια», παρότι είναι παντελώς αστήριχτα". Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) με ανακοίνωσή της είχε ζητήσει την παραίτηση του Βαγγέλη Αποστόλου για το θέμα της φέτας.

    Εν τω μεταξύ, σε ενημερωτικό του σημείωμα το υπουργείο παρουσιάζει το χρονικό της συμφωνίας και τις παρεμβάσεις του από το Μάρτιο του 2015. Όπως αναφέρεται, "στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική, η οποία είχε μονογραφεί από τον Ιούλιο του 2014, η προστασία της ΠΟΠ φέτας είναι ανεπαρκής, καθώς προβλέπει: 5ετή μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα «συνυπάρχει» η ΠΟΠ φέτα με όλα τα εμπορικά σήματα που χρησιμοποιούσαν ήδη το όνομα φέτα. Μετά την μεταβατική 5ετία τα προϊόντα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνον ως «South Africa Feta» ή «Feta style» ή «feta type». Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τον Μάρτιο του 2015, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έθεσε με παρέμβασή του το θέμα, ζητώντας να «ανοίξει» εκ νέου η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας και να συγκληθεί τριμερής Επιτροπή Ελλάδας -Κομισιόν -Ν. Αφρικής".

    "Στο επόμενο διάστημα", σημειώνεται, "υπήρξαν από την ελληνική πλευρά συνεχείς συναντήσεις, παρεμβάσεις και διαπραγμάτευση, και η χώρα μας είχε μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας. Η Κομισιόν -η οποία σημειωτέον είναι εξουσιοδοτημένη για τις συμφωνίες αυτές και δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου- δεν δέχθηκε να «ανοίξει» η συζήτηση για το κείμενο της συμφωνίας επικαλούμενη τον κίνδυνο αποτυχίας υιοθέτησής της. Τελικά, μετά την τελευταία συνάντηση που είχε ο Βαγγέλης Αποστόλου με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Χόγκαν, συμφωνήθηκε ένα κείμενο -δήλωση της Κομισιόν, το οποίο υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για την προστασία της φέτας και των άλλων Γεωγραφικών Ενδείξεων της χώρας".

    [04] Μια «Σκακιέρα του Κόσμου» απο χαρτί και σωσίβια προσφύγων

    Πραγματική γιορτή δημιουργικότητας, φαντασίας, συλλογικότηταςκαι προπάντων περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ήταν τα εγκαίνια στο λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της «Σκακιέρας του Κόσμου». Ενός λειτουργικού έργου τέχνης από χαρτί και σωσίβια, που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες στις παραλίες των νησιών.

    Η «Σκακιέρα του Κόσμου», μια γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα, έμπνευση της υπαλλήλουτου Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φερενίκης Τσαμπαρλή, υιοθετήθηκε από το «Πράσινο Πανεπιστήμιο» και αποτελεί δημιούργημα με συμβολική αξία για δύο κορυφαία ζητήματα της καθημερινότητας του Αιγαίου και του Πανεπιστημίου: Αφ? ενός για την ανακύκλωση κι επανάχρηση «άχρηστων υλικών» και του χαρτιού, βασικού υλικού μέσου της εκπαιδευτικής λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου. Αφ? ετέρου για το φαινόμενο της προσφυγιάς, με τη χρήση των σωσιβίων των προσφύγων που εντοπίζονταν ιδιαίτερα μέχρι πριν αρκετούς μήνες στις ακτές, δίπλα στα κτίρια του Πανεπιστημίου, σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Τα μεγάλα πιόνια ύψους 1,2 μ , από το άχρηστο χαρτί και τα πεταμένα σωσίβια, μετασχηματίσθηκαν με πολυήμερη επίμονη και σκληρή εργασία και προσπάθεια, μιας αποφασισμένης ομάδας εθελοντών και εθελοντριών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου.

    Η εμπνευστής της όλης προσπάθειας, Φερενίκη Τσαμπαρλή, δήλωσε σχετικά: «Ήρθε πολύς κόσμος, ήταν μια όμορφη γιορτή όπου όλοι χάρηκαν το παιχνίδι και νομίζω ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε φέτος την ημέρα περιβάλλοντος, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα μέσα από την παγκόσμια σκακιέρα».

    [05] Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικύρωσε την αναθεώρηση του Συντάγματος που προβλέπει την άρση της ασυλίας μελών της Βουλής, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει στην απομάκρυνση δεκάδων μελών ενός κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Ο Ερντογάν κατηγορεί το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα των αυτονομιστών που διεξάγουν ανταρτοπόλεμο επί τρεις δεκαετίες και θέλει να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων.

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος αυτή θεωρείται πως διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια του Ερντογάν να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.

    [06] Η Χ. Κλίντον κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών

    Η Χίλαρι Κλίντον ανακοινώνει τη νίκη της, δηλώνοντας ότι: «μαζί εξασφαλίσαμε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος»σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα της καμπάνιας της. Η Χίλαρι Κλίντον νίκησε στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

    Η κ. Κλίντον τόνισεότι η εκλογή μιας γυναίκας να είναι προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, αποτελεί ορόσημο, ενώ δήλωσεεπίσης, ότι θέλει να δώσει συγχαρητήρια στον Μπέρνι Σάντερς για τη διεξαγωγή της πρεκλογικής εκστρατείας.

    Παράλληλα η ίδια, επισήμανεότι η συζήτηση που άνοιξε ο Σάντερς για την ανισότητα των εισοδημάτων, ήταν καλή για το Δημοκρατικό Κόμμα.

    [07] Ο Ομπάμα συνεχάρη την Κλίντον για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών

    O Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τηΧίλαρι Κλίντον για τη συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

    Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανικός Πρόεδρος τηλεφώνησε χθες, τόσο στην Χίλαρι Κλίντον, όσο και στον συνυποψήφιό της, Μπ. Σάντερς.Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί αύριο με τον Σάντερς στο Λευκό Οίκο, μετά από αίτημα του συνυποψηφίου της Κλίντον.

    [08] Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η θετική άποψη των Ευρωπαίων για την ΕΕ

    Οι λαοί των μεγαλύτερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασαν κατά μεγάλο ποσοστό την πίστη τους στην ΕΕ την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα των Βρετανών στις 23 Ιουνίου για τον αν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή όχι.Η δημοσκόπηση 10 μεγάλων χωρών-μελών της ΕΕ από το Κέντρο Ερευνών Pew που εδρεύει στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί έντονα την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση των 28 χωρών. Συνολικά, 89% των Σουηδών, 75% των Ολλανδών και 74% των Γερμανών θεωρούν την πιθανότητα εξόδου της χώρας αρνητικό γεγονός.

    Το πιό σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης, όμως, ήταν η κατακόρυφη πτώση της θετικής άποψης των Ευρωπαίων για την ΕΕ, πράγμα το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης και την οικονομία.Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία, όπου μόνο 38% είπαν πως έχουν θετική άποψη για την ΕΕ, ένα ποσοστό που έδειξε πτώση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από πέρσι.

    Πτώση επίσης σημειώθηκε και στην Ισπανία κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες (47% με θετική άποψη), στη Γερμανία κατά οκτώ μονάδες (50%) και στη Βρετανία κατά επτά μονάδες (44%).Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την ΕΕ σημειώθηκε στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ειρωνικό καθότι οι χώρες αυτές έχουν τις δύο πιό καχύποπτες προς την ΕΕ κυβερνήσεις σε όλη την Ένωση. Σύμφωνα με το κέντρο Pew, 72% των Πολωνών και 61% των Ούγγρων εκτιμούν θετικά την ΕΕ.

    "Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που αμφιβάλλουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση," αναφέρει το Pew. "Μεγάλο μέρος της δυσφορίας με την ΕΕ μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να αποδοθεί στον χειρισμό από τις Βρυξέλλες του θέματος των προσφύγων. Σε κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα, οι συντριπτικές πλειονότητες αποδοκιμάζουν το πώς αντιμετώπισαν το πρόβλημα οι Βρυξέλλες", πρόσθεσε.

    Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο από την Τουρκία. Περίπου 94% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε λανθασμένα την προσφυγική κρίση. Στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμασίας ήταν 88%, στην Ιταλία 77% και στην Ισπανία 75%.

    Οι Έλληνες ερωτηθέντες ήταν επίσης και αυτοί που αποδοκίμασαν περισσότερο από όλους την διαχείρηση από την ΕΕ της οικονομίας (92%), και ακολούθησαν οι Ιταλοί (68%) και οι Γάλλοι (66%).Περίπου δύο τρίτα των Ελλήνων και των Βρετανών είπαν ότι η εξουσία θα πρέπει να επιστραφεί από τις Βρυξέλλες σε κάθε χώρα, ποσοστό πολύ ψηλότερο από ό,τι οι ερωτηθέντες από άλλες χώρες.

    [09] Στα 2,415 δισ. ευρώ το όφελος από την παραχώρηση του Ελληνικού

    Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσής της που οδήγησαν στη συμφωνία για το Ελληνικό, εκφράζουν κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας, σε σχετικό μακροσκελές σημείωμα, τα οφέλη για το δημόσιο με βάση τις αλλαγές που έγιναν στην συμφωνία.

    Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι πέτυχε σημαντική αύξηση του οικονομικού οφέλους του Ελληνικού δημοσίου υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε ότι αφορά το οικονομικό αντικείμενο και το όφελος του δημοσίου έχει δυο σκέλη: Το ένα αφορά το τίμημα παραχώρησης και το δεύτερο αφορά τη δέσμευση για επενδύσεις και ιδιαίτερα άμεσες επενδύσεις για δημιουργία δημόσιων υποδομών κοινωφελή χαρακτήρα.

    Η διαφορά είναι, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ότι το μεν τίμημα, με βάση τα μνημόνια από τα οποία δεσμεύεται η χώρα, πηγαίνει απευθείας στο χρέος, δηλαδή σε μια μαύρη τρύπα, (δεδομένου ότι το χρέος δε πρόκειται να επηρεαστεί καθοριστικά όσες αποκρατικοποιήσεις και αν γίνουν παρά μόνο από αποφάσεις απομείωσης του, όπως αυτή του περασμένου Eurogroup), ενώ οι επενδύσεις για δημόσιες υποδομές έχουν άμεση ανταποδοτικότητα και δημόσιο όφελος.

    Επιλογή της κυβέρνησης ήταν στην επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης να εστιάσει στο δεύτερο σκέλος και κατάφερε να αυξήσει κατά ενάμισι δις ευρώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα άμεσα έργα, δηλαδή που θα ολοκληρωθούν στην επόμενη πενταετία.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό όφελος του δημοσίου από την παραχώρηση ανέρχεται πλέον στα 915 εκ (τίμημα) + 1,5 δις (δημόσια έργα) = 2,415 δις ευρώ.

    Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

    Με σημαντικές βελτιώσεις για τα οφέλη του Δημοσίου και της περιοχής, υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την επικαιροποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού. Μεταξύ των βελτιώσεων, είναι η σημαντική αύξηση στα 8 δισ. ευρώ του ύψους της συνολικής επένδυσης, η ολοκλήρωση της επένδυσης σε συντομότερο χρόνο, ο προσδιορισμός ότι το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια και ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά σε έργα υποδομής που θα γίνουν την πρώτη, η καταβολή του τιμήματος σε συντομότερο χρόνο κ.ά. Σημειώνεται ότι η παραχώρηση του Ελληνικού ήταν ένα από τα βασικά εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα, οι αλλαγές στην υφιστάμενη σύμβαση πώλησης της «Ελληνικόν ΑΕ» και την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, έχουν ως εξής:

    α) Αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης. Ο επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ.

    β) Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο. Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.

    γ) Προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη 5ετία, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση. Ειδικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, συμφωνήθηκε ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα. Κάθε αυτοτελές τμήμα του που ολοκληρώνεται εντός των πρώτων 5 ετών, θα τίθεται στη διάθεση των πολιτών.

    δ) Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο. Το 51% του συνολικού ονομαστικού τιμήματος αγοράς μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018. Προβλεπόταν αρχικά η καταβολή έως το 2022.

    ε) Ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.

    [10] Ανοίγει ο δρόμος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας στην Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικύρωσε την αναθεώρηση του Συντάγματος που προβλέπει την άρση της ασυλίας μελών της Βουλής, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, εξέλιξη που αναμένεται να οδηγήσει στην απομάκρυνση δεκάδων μελών ενός κόμματος που εκπροσωπεί την κουρδική μειονότητα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Ο Ερντογάν κατηγορεί το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Εθνοσυνέλευση, ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα των αυτονομιστών που διεξάγουν ανταρτοπόλεμο επί τρεις δεκαετίες και θέλει να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων.

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος αυτή θεωρείται πως διευκολύνει σημαντικά την προσπάθεια του Ερντογάν να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.

    [11] Η Χ. Κλίντον κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών

    Η Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσετη νίκη της, δηλώνοντας ότι: «μαζί εξασφαλίσαμε το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος»σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα της καμπάνιας της. Η Χίλαρι Κλίντον νίκησε στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

    Η κ. Κλίντον τόνισεότι η εκλογή μιας γυναίκας να είναι προεδρική υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, αποτελεί ορόσημο, ενώ δήλωσεεπίσης, ότι θέλει να δώσει συγχαρητήρια στον Μπέρνι Σάντερς για τη διεξαγωγή της πρεκλογικής εκστρατείας.

    Παράλληλα η ίδια, επισήμανεότι η συζήτηση που άνοιξε ο Σάντερς για την ανισότητα των εισοδημάτων, ήταν καλή για το Δημοκρατικό Κόμμα.

    [12] Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η θετική άποψη των Ευρωπαίων για την ΕΕ

    Οι λαοί των μεγαλύτερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασαν κατά μεγάλο ποσοστό την πίστη τους στην ΕΕ την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα των Βρετανών στις 23 Ιουνίου για τον αν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή όχι.Η δημοσκόπηση 10 μεγάλων χωρών-μελών της ΕΕ από το Κέντρο Ερευνών Pew που εδρεύει στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί έντονα την παραμονή της Βρετανίας στην Ένωση των 28 χωρών. Συνολικά, 89% των Σουηδών, 75% των Ολλανδών και 74% των Γερμανών θεωρούν την πιθανότητα εξόδου της χώρας αρνητικό γεγονός.

    Το πιό σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης, όμως, ήταν η κατακόρυφη πτώση της θετικής άποψης των Ευρωπαίων για την ΕΕ, πράγμα το οποίο φαίνεται να συνδέεται με τη διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης και την οικονομία.Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία, όπου μόνο 38% είπαν πως έχουν θετική άποψη για την ΕΕ, ένα ποσοστό που έδειξε πτώση κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από πέρσι.

    Πτώση επίσης σημειώθηκε και στην Ισπανία κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες (47% με θετική άποψη), στη Γερμανία κατά οκτώ μονάδες (50%) και στη Βρετανία κατά επτά μονάδες (44%).Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την ΕΕ σημειώθηκε στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ειρωνικό καθότι οι χώρες αυτές έχουν τις δύο πιό καχύποπτες προς την ΕΕ κυβερνήσεις σε όλη την Ένωση. Σύμφωνα με το κέντρο Pew, 72% των Πολωνών και 61% των Ούγγρων εκτιμούν θετικά την ΕΕ.

    "Οι Βρετανοί δεν είναι οι μόνοι που αμφιβάλλουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση," αναφέρει το Pew. "Μεγάλο μέρος της δυσφορίας με την ΕΕ μεταξύ των Ευρωπαίων μπορεί να αποδοθεί στον χειρισμό από τις Βρυξέλλες του θέματος των προσφύγων. Σε κάθε χώρα που συμμετείχε στην έρευνα, οι συντριπτικές πλειονότητες αποδοκιμάζουν το πώς αντιμετώπισαν το πρόβλημα οι Βρυξέλλες", πρόσθεσε.

    Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό στην Ελλάδα, η οποία έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα από μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο από την Τουρκία. Περίπου 94% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίστηκε λανθασμένα την προσφυγική κρίση. Στη Σουηδία το αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμασίας ήταν 88%, στην Ιταλία 77% και στην Ισπανία 75%.

    Οι Έλληνες ερωτηθέντες ήταν επίσης και αυτοί που αποδοκίμασαν περισσότερο από όλους την διαχείρηση από την ΕΕ της οικονομίας (92%), και ακολούθησαν οι Ιταλοί (68%) και οι Γάλλοι (66%).Περίπου δύο τρίτα των Ελλήνων και των Βρετανών είπαν ότι η εξουσία θα πρέπει να επιστραφεί από τις Βρυξέλλες σε κάθε χώρα, ποσοστό πολύ ψηλότερο από ό,τι οι ερωτηθέντες από άλλες χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 June 2016 - 4:32:29 UTC