Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΔΝΤ απορρίπτει τον Νεοφιλελευθερισμό: Στοπ στη λιτότητα και έλεγχος στις επενδύσεις
  • [02] Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Σιμόν Πέρες
  • [03] «Ποιοτική ναυτιλία, προστασία περιβάλλοντος και αναβάθμιση της εργασίας, αποτελούν προτεραιότητές μας»
  • [04] Για αύριο μετατίθεται η συνέντευξη του Ν. Παππά για το Μητρώο Online Media
  • [05] Ανδρέας Νεφελούδης: «Δεν τίθεται ζήτημα 13ου και 14ου μισθού»
  • [06] Τα Ποσειδώνια εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός
  • [07] Αυξάνονται τα ποσοστά των ευρωπαίων πολιτών υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ
  • [08] Αυστραλία: Τρεις νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

  • [01] Το ΔΝΤ απορρίπτει τον Νεοφιλελευθερισμό: Στοπ στη λιτότητα και έλεγχος στις επενδύσεις

    του Μαουρίτσιο Ρίτσι*

    Για όποιον είναι ππεισμένος πως οι ιδέες μετράνε και πως στο τέλος έχουν κάποια επιρροή πάνω στην πραγματικότητα, τούτη είναι μία ιστορία άκρως εντυπωσιακή. Και προπαντός βοηθά να κατανοήσουμε τα τελευταία 30 χρόνια κι ίσως ακόμη και τα επόμενα. Είναι ο απολογισμός της μάχης του μεγαλύτερου οικονομικού οργανισμού - του ΔΝΤ - με τον εαυτό του και με την κληρονομιά του όσον αφορά το πιο σημαντικό θέμα της ύπαρξής του: Tις στρατηγικές για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Υπάρχει ένα σταθερό νήμα που ενώνει τον Ρίγκαν, τη Θάτσερ, τη φιλελευθεροποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις στη δεκαετία του ?80, την παλιγγενεσία της δεξιάς απέναντι στην μεταπολεμική ηγεμονία της Σοσιαλδημοκρατίας και την επονομαζόμενη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» (Washington Consensus), το πακέτο των ιδεολογημάτων που, με άξονα το ΔΝΤ, θα υιοθετηθεί, με την ετικέτα του Νεοφιλελευθερισμού, κατά την ασιατική κρίση του ?98: Ιδιωτικοποιήσεις, φιλελευθεροποίηση, λιτότητα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, αναθέρμανση των εξαγωγών μέσω της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας (δηλαδή με μείωση μισθών), επίμονη αναζήτηση της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών, αφήνοντας ανοιχτή τη χώρα στη ροή κι εκροή κεφαλαίων. Λίγο ως πολύ η ίδια συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη μετά το 2008, ιδίως στην Ελλάδα και την Ισπανία.

    Το άρθρο που δημοσίευσαν τρεις επιφανείς οικονομολόγοι του Ταμείου σε μία από τις επίσημες περιοδικές του εκδόσεις, το F&D, υπό τον τίτλο «Υπερεξαχθείς Νεοφιλελευθερισμός» είναι κάτι παραπάνω από ένας αναστοχασμός. Αν και οι συγγραφείς του αρνούνται ότι πρόθεσή τους είναι να προβούν σε μία εκ βάθρων αναθεώρηση της «Συναίνεση της Ουάσιγκτον», στην ουσία βρισκόμαστε ενώπιον μίας άμεσης αμφισβήτησης των δύο βασικών πυλώνων του Νεοφιλελευθερισμού.

    Η κίνηση των κεφαλαίων πάνω απ? όλα: Είτε υπάρχει εμπιστοσύνη από τις αγορές, ή όχι, αν οι άμεσες επενδύσεις πάνε καλά, οι αντίστοιχες χρηματοοικονομικές και οι κερδοσκοπικές μπορεί να είναι βλαβερές, ή όχι, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να τις ελέγξεις σύντομα. Κατόπιν, η λιτότητα: Δύσκολο να διακρίνεις τα οφέλη, με όρους ώθησης της προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Απεναντίας, βγάζει μάτι το κόστος, με όρους διόγκωσης των ανισοτήτων. Κι είναι τούτες οι ανισότητες που πλήττουν, πρωτίστως, το επίπεδο και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Η λιτότητα μπορεί να είναι αναπόφευκτη για χώρες με υψηλό επίπεδο χρέους, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως αποτελεί πανάκεια για όλους. Το να εξασφαλίσεις την εμπιστοσύνη των αγορών, αποδεικνύοντας το πόσο σοβαρά εννοείς να μειώσεις το χρέος, συνεπάγεται απώλειες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα προσδοκώμενα κέρδη. Συνήθως, τούτη η στρατηγική έχει ως αποτέλεσμα μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας κατά 0,6% κι όποιος μπορεί ας ξοδέψει.

    Στο Βερολίνο κατάλαβαν αμέσως - και καλά - το περιεχόμενο του άρθρου και πρέπει να διαμαρτυρήθηκαν, εξαναγκάζοντας τον τωρινό επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ, σε μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας, να παρέμβει μέσα από την ιστοσελίδα του ΔΝΤ και να λάβει αποστάσεις από όσα καταθέτει στο άρθρο του, ο Τζόναθαν Όστρι, που επιπλέον είναι κι ο άμεσος υφιστάμενός του, δίχως όμως να τα διαψεύδει άμεσα. Όμως, ο Όστρι, επαναλαμβάνει πράγματα που από καιρό προτείνουν οι ερευνητές του ΔΝΤ και τονίζουν και στελέχη χαμηλότερα στην ιεραρχία του. Πιο ενδιαφέρον, βέβαια, θα ήταν να κατανοήσουμε αν αυτό που αναμασούν οι εγκέφαλοι του ΔΝΤ κάποια στιγμή θα φτάσει να επηρεάσει τις επιχειρησιακές επιλογές τους, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

    Εδώ θα πρέπει πάντως να αναγνωρίσουμε πως το Ταμείο είναι το μόνο που έως σήμερα έχει παραδεχθεί τα λάθη του στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και στο ότι επέτρεψε στη λιτότητα να γονατίσει την οικονομία παραπάνω - ίσως - από τα όρια αντοχής της. Ακόμη αναμένουμε ένα mea culpa και από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Κι άλλωστε, το ΔΝΤ έχει περιγράψει επίσης και τις λογικές συνέπειες αυτών των επιλογών. Ζητώντας μάλιστα να επωμιστούν το κόστος των λαθών κι εκείνοι που τα επικαθόρισαν, δηλαδή οι πιστωτές (από την ΕΕ έως τις εθνικές κυβερνήσεις) και να αποδεχθούν ένα ψαλίδισμα του χρέους. Φυσικά, θα ήταν πολύ συμπαθές εάν, συναφώς, οι ταγοί του ΔΝΤ ανακοίνωναν πως θα συμπεριφερθούν κατά τον ίδιον τρόπο με τις πιστώσεις του Ταμείου στην Αθήνα. Άλλωστε τούτος είναι κι ο μόνος τρόπος που το ΔΝΤ θα μπορέσει να ξανασυμφιλιωθεί με τον εαυτό του.

  • Ο Μαουρίτσιο Ρίτσι αρθρογραφεί στη «La Repubblica» για θέματα ενέργειας, απασχόλησης, καθώς και πολιτικά θέματα. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Από κοινού με τον Μάσιμο Μασίνι, δημοσιογράφο στην εφημερίδα «Il Sole-24 Ore», συνέγραψε το «Il Lungo Autunno Freddo» - Το μακρύ ψυχρό φθινόπωρο (εκδόσεις FrancoAngeli, 1998), για την κατάρρευση του ιταλικού πολιτικού συστήματος μετά τα σκάνδαλα της δεκαετίας του '90.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Σιμόν Πέρες

    Ιδιωτική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και οι περιφερειακές εξελίξεις.

    Ο Σιμόν Πέρες είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον ρόλο και τη συμβολή του πρώην Προέδρου του Ισραήλ στην επικράτηση της ειρήνης , για να υπογραμμίσει πως εμπνέει σήμερα όλους μας «για να υπάρξει επιτέλους ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία και το Ιράκ και να τελειώσει ο πόλεμος».

    [03] «Ποιοτική ναυτιλία, προστασία περιβάλλοντος και αναβάθμιση της εργασίας, αποτελούν προτεραιότητές μας»

    Στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο -αυτήν των «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ» που ανοίγει σήμερα τις πύλες της- δίνεται η δυνατότητα στη χώρα να θέσει τις προτεραιότητες για τον κλάδο, οι οποίες είναι η ποιοτική ναυτιλία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της εργασίας.

    Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα, η οποία έχει την πρωτοκαθεδρία στη ναυτιλία παγκοσμίως, δύναται να πρωταγωνιστήσει στα εν λόγω ζητήματα, όχι μόνον ως ισότιμη δύναμη, αλλά ως δύναμη που ανοίγει δρόμους.

    Ο κ. Δρίτσας υπογραμμίζει ότι το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διατήρηση του ενεργού ναυτεργατικού δυναμικού και εκτιμά ότι σήμερα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ληφθούν σημαντικές και γενναίες αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Η συνέντευξη δόθηκε στον Πάρη Τσιριγώτη

    [04] Για αύριο μετατίθεται η συνέντευξη του Ν. Παππά για το Μητρώο Online Media

    Για αύριο, στις 2 μετά το μεσημέρι, μετατίθεται η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, για την επίσημη παρουσίαση του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης (Μητρώο Online Media).

    Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στον συνεδριακό χώρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (Φραγκούδη 11 και Αλ. Πάντου, Καλλιθέα).

    [05] Ανδρέας Νεφελούδης: «Δεν τίθεται ζήτημα 13ου και 14ου μισθού»

    «Δεν τίθεται ζήτημα 13ου και 14ου μισθού» διαβεβαίωσε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν πρόκειται να γίνει καμία κατάργηση τους» επανέλαβε εκ νέου.

    Ανέφερε ότι ο συνδικαλιστικός νόμος χρειάζεται εκσυγχρονισμό και «χρειάζεται αλλαγές», ενώ σημείωσε ότι «χρήζει εξορθολογισμού» η χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Τόνισε πως για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ομαδικών απολύσεων, ενώ για τις αλλαγές στα εργασιακά, που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, είπε, μεταξύ άλλων, πως «πολλά από αυτά που ζητούν οι δανειστές, βρίσκουν σύμφωνους εργοδοτικούς φορείς».

    Αναφερόμενος στις εταιρείες ΠΥΡΣΟΣ Security και Ledra Hotel, επισήμανε ότι, για την πρώτη «δεσμευτήκαμε να γίνει εισαγγελική έρευνα», ενώ για τη δεύτερη είπε ότι «τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά».

    [06] Τα Ποσειδώνια εγκαινιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός

    Η Ελλάδα, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, μπορεί και θα πρέπει να παραμείνει η καρδιά της διεθνούς ναυτιλίας που είναι συνυφασμένη με την παγκόσμια πρόοδο και ευημερία, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, με αφορμή τη ναυτιλιακή έκθεση των «Ποσειδωνίων», που εγκαινιάζεται στις 7 το απόγευμα παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσα του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)κ. Lim Kitack στο εκθεσιακό κέντρο metropolitan expo.

    Ο κ.Βενιάμης αναφέρει ότι η Ελληνική ναυτιλία μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην εθνική αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία, διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά της, που διακυβεύεται εξαιτίας πρόσφατων άστοχων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κίνδυνο να προκληθεί φυγή, όχι μόνο του ελληνόκτητου στόλου, αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με μετεγκατάσταση σε πιο φιλόξενα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα.

    Τα Ποσειδώνια 2016 παρέχουν την ευκαιρία να προωθήσουμε περαιτέρω την πολιτική, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τον ελληνικό εφοπλισμό, σφυρηλάτησης συμμαχιών με σημαντικούς εμπορικούς και ναυτιλιακούς εταίρους στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα και να θέσουμε υψηλότερους κοινούς στόχους για το ναυτιλιακό τομέα, προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

    Τα Ποσειδώνια 2016 θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου και σε αυτή θα παρουσιαστεί όλο το φάσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία.

    [07] Αυξάνονται τα ποσοστά των ευρωπαίων πολιτών υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

    Ολο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες εκφράζονται υπέρ της παραμονής των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ενωση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Figaro.

    «Οι Ευρωπαίοι τάσσονται σαφώς υπέρ της παραμονής των Βρετανών στο «κλαμπ των 28», γράφει η εφημερίδα.

    «Αυτό το αίσθημα ενισχύθηκε αρκετά στη Γερμανία (+1%), στη Γαλλία (+6%) και στην Πολωνία (+10%) σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο.

    Στη Γερμανία, το 79% των ερωτηθέντων επιθυμεί την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Για τη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 65%, στην Πολωνία 64%.

    Στο Λουξεμβούργο, το 66% επιθυμεί την παραμονή των Βρετανών, στην Ολλανδία το 63%, στη Δανία το 62%, στην Φινλανδία 62%, στην Τσεχία το 62%.

    Ταυτόχρονα, στο Ηνωμένο Βασίλειο το στρατόπεδο του Brexit πήρε ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του στρατοπέδου του Bremain.

    Το 43% (34% τον Απρίλιο) των Βρετανών επιθυμεί τη χώρα να αποχωρήσει από την Ενωση, ενώ το 41% (38% τον Απρίλιο) επιθυμεί την παραμονή.

    «Στη δημοσκόπηση υπογραμμίζεται μία διαφορά ανάμεσα στην επιθυμία και την πρόβλεψη της ψήφου», επισημαίνει η εφημερίδα. Ετσι , ως προς το τελικό αποτέλεσμα, το 43% των Βρετανών θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν υπέρ τη παραμονής στην Ενωση, ενώ μόνο το 26% θεωρεί ότι τελικά οι ψηφοφόροι θα εκφρασθούν υπέρ της ρήξης των δεσμών.

    «Οι Ευρωπαίοι, επειδή δεν το επιθυμούν, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι Βρετανοί μπορούν να αποχωρήσουν από την ΕΕ, πράγμα που θα προκαλούσε κάποιου είδους σοκ», εξηγεί ο πολιτικός διευθυντής του TNS Εντουάρ Λεσέρφ.

    [08] Αυστραλία: Τρεις νεκροί και αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ κάποιοι αγνοούνται από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    Η κακοκαιρία αυτή προκάλεσε μεγάλες πλημμύρες στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

    "Η θύελλα αυτή προκάλεσε μακελειό κατά μήκος της ακτής" στη Νέα Νότια Ουαλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Μάικ Μπέιρντ. "Ήταν τόσο άγρια αυτή η θύελλα που προκάλεσε απίστευτες ζημιές", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα έως και 115 χιλιομέτρων την ώρα στο λιμάνι του Σίδνεϊ. Οι πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές της πόλης ήταν οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί εδώ και τριάντα χρόνια.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, τα σωστικά συνεργεία βρήκαν τις σορούς δύο αυτοκινητιστών, το όχημα των οποίων παρασύρθηκε από τα νερά μετά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στα προάστια του Σίδνεϊ και στο Μπόουραλ, περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση περίπου εκατό χιλιομέτρων προς τα νότια.

    Η σορός ενός άνδρα βρέθηκε επίσης κοντά σε ποτάμι στην Καμπέρα.

    Η κακοκαιρία ξεκίνησε από το Κουίνσλαντ και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Νέα Νότια Ουαλία και τέλος στην Τασμανία, όπου σήμερα ανακοινώθηκε ότι αγνοούνται δύο άνθρωποι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 June 2016 - 8:32:32 UTC