Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Τσίπρας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [02] Π. Σκουρλέτης: Κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση οι εργασιακές σχέσεις
  • [03] Γιορτή στον Εθνικό Κήπο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • [04] Τέσσερις νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία
  • [05] Αρχεία του ΟΗΕ θα δοθούν στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα στην Κύπρο
  • [06] Την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών συνόρων εντός ΕΕ αναδεικνύει εκ νέου η Μέρκελ
  • [07] Υποχωρεί η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα
  • [08] Τα γκράφιτι της Αθήνας σε έκθεση φωτογραφίας στην Πλάκα
  • [09] Τι πέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
  • [10] Ο πατέρας Ι. Χρυσαυγής μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τους στόχους της Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών

  • [01] Γ. Τσίπρας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Το πλέγμα των δράσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς, καθώς και της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα, σκιαγράφησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη ανασυγκρότησης της οικονομικής διπλωματίας, αναφέροντας πως οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, την προώθηση εξαγωγών και την ανάπτυξη των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας, καθώς και στην προβολή των ελληνικών επιχειρήσεων προς άλλες αγορές. Η Ελλάδα, όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, πέρα από τις παραδοσιακές αγορές, και κυρίως την ΕΕ, στοχεύει και στην Ανατολή, και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, τις αραβικές χώρες και την Ινδία.

    Μιλώντας ειδικότερα για την προοπτική των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, επισήμανε πως «αν οργανωθούμε περισσότερο ως Δημόσιο, και σε συνέργεια του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, έχουμε μεγάλες δυνατότητες να αυξήσουμε τις εξαγωγές σαν ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και να αναπροσανατολίσουμε όλη την παραγωγή στο πλαίσιο μιας παραγωγικής ανασυγκρότησης προς την εξωστρέφεια».

    Τόνισε, επίσης, πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένας νέος κύκλος για την ελληνική οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα σηματοδοτήσει μια επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία θα φανεί εντός της τρέχουσας χρονιάς. Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως οι λόγοι που υπήρχαν στο παρελθόν και απέτρεπαν ξένες επενδύσεις, θα εκλείψουν.

    Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στη χώρα μας, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, ανέφερε «πως θέλουμε τους Ρώσους να είναι ένας βασικός παράγοντας στον νέο αυτό κύκλο». «Έρχεται η επίσκεψη αυτή περίπου 1-1,5 χρόνο μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που ένας από τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής ήταν να προσεγγίσουμε περισσότερο με τη Μόσχα, και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Εστιάζοντας στις συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Ρώσο Πρόεδρο και τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, ανέφερε πως πήγαν πολύ καλά. «Οι συμφωνίες είχαν ένα γενικό χαρακτήρα, όπως γενικό χαρακτήρα έχουν όλα τα μνημόνια κατανόησης. Το από εδώ και μπρος είναι αυτό που θα κρίνει το τι θα προχωρήσει στην πράξη, αλλά είμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά κοντά στο να ξεκινήσουν να γίνονται ορισμένα πράγματα και σε ό,τι αφορά ρωσικές επενδύσεις, επενδύσεις ρωσικών εταιρειών, δηλαδή, στη χώρα μας, είτε στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων που πρόκειται να γίνουν είτε άλλου είδους επενδύσεις από ρωσικές προς ελληνικές εταιρείες, όπως και για το ζήτημα των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και στο θέμα, τέλος, του τουρισμού», σημείωσε.

    Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Μάνωλης

  • Πλήρες οπτικό υλικό της συνέντευξης του Γιώργου Τσίπρα στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [02] Π. Σκουρλέτης: Κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση οι εργασιακές σχέσεις

    Την πεποίθησή του ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης "διαμορφώνονται συνθήκες μετά από χρόνια έτσι ώστε η οικονομία να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης" εκφράζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγορά". Ο υπουργός αναφερόμενος στα εργασιακά τονίζει ότι "το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι κορυφαίο ζήτημα για την κυβέρνηση μας, είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή".

    Επίσης, σημειώνει ότι "η κυβέρνηση στο τομέα της ενέργειας κατήγαγε δύο μεγάλες νίκες. Διαφύλαξε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και κατάργησε το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ" και προσθέτει ότι "στον τομέα της ενέργειας δεν πρόκειται να υπάρξει καμία άλλη ιδιωτικοποίηση εκτός του ΔΕΣΦΑ". Για το θέμα των offshore ο κ. Σκουρλέτης δηλώνει ότι "η τροπολογία βοηθά στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου" και επιτίθεται στη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά "μάλλον αυτό που ακούγεται ανάμεσα στον κόσμο έχει βάση, πως είναι δηλαδή το κόμμα των offshore".

    [03] Γιορτή στον Εθνικό Κήπο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Την Κυριακή 5 Ιουνίου ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το WWF γιορτάζει στον Εθνικό Κήπο, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με μουσικές εκδηλώσεις, ακροβατικά, yoga και ομαδικά παιχνίδια.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης σημειώνει ότι «ο δήμος της Αθήνας, έχει δώσει τα τελευταία χρόνια προτεραιότητα σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, όπως η «Ανθεκτική Αθήνα» (100 Resilient Cities), το σχέδιο δράσης για την Κλιματική Αλλαγή (C40), το σχέδιο για την αντιμετώπιση καυσώνων, η απογραφή εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, η ενίσχυση του πρασίνου σε πλατείες, λόφους και άλση, οι νέες δενδροφυτεύσεις, η κατασκευή πράσινων δωμάτων σε σχολεία και η μεταφύτευση, στην πόλη, αιωνόβιων ελαιόδεντρων»

    Από τις 10:00 μέχρι τις 15:00 της Κυριακής, παιδιά και ενήλικες προσκαλούνται να συμμετάσχουν σε μία σειρά από δράσεις με «πράσινο χαρακτήρα»: Μάθημα Yoga και τρέξιμο μέσα στον Κήπο για όσους αγαπάνε την άσκηση σε ανοιχτό χώρο, ομαδικά παιχνίδια από τα παλιά για όλη την οικογένεια, παιχνίδια εξερεύνησης στον Εθνικό Kήπο, ακροβατικά, ανάγνωση παραμυθιών, ξεναγήσεις πέριξ και μέσα στον Κήπο αλλά και δύο μουσικές εκπλήξεις από την παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μία ξεχωριστή συναυλία στο πράσινο από τα Σκληρά Καρύδια.

    «Σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων καλούμε τους κατοίκους της Αττικής σε μια μεγάλη γιορτή για το πράσινο στις 5 Ιουνίου. Θέλουμε αυτή η εκδήλωση να είναι η αρχή της επανασύνδεσής μας με τους χώρους πρασίνου. Να νοιαστούμε περισσότερο, να περνάμε περισσότερο χρόνο εκεί, να τους φροντίζουμε καλύτερα και να διεκδικήσουμε τη βελτίωσή τους. Το πράσινο στις πόλεις δεν είναι πολυτέλεια αλλά βασική προϋπόθεση για καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ποιότητα ζωής. Για αυτόν τον λόγο εξάλλου δημιουργήσαμε την εφαρμογή WWF GreenSpaces, με την οποία οι πολίτες μπορούν να πάρουν το πράσινο στα χέρια τους», δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή.

    Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο της καμπάνιας του WWF Ελλάς για το πράσινο των πόλεών μας, «Το πράσινο στα χέρια μας». Βασικό εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια είναι η δωρεάν εφαρμογή για κινητάWWF GreenSpaces. Στο πλαίσιο της καμπάνιας το WWF απηύθυνε και κάλεσμα σε δημοτικές αρχές, σχολεία και ομάδες πολιτών ανά την Ελλάδα να αναλάβουν «πράσινες δράσεις», ώστε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να αποτελέσει μια μέρα γιορτής για το πράσινο σε όλη τη χώρα. Εκτός από την Αθήνα, εορταστικές δράσεις στο πράσινο θα αναλάβουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης,Ηρακλείου, Λάρισας, Σερρών, Τρικάλων, Κέρκυρας, Τρίπολης, Βέροιας και Θερμαϊκού. Μεγάλος δωρητής του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

    [04] Τέσσερις νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία

    Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 24 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των πλημμυρών στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αυξάνοντας τον προηγούμενο απολογισμό των δύο νεκρών."Έχουμε τέσσερις θανάτους για τους οποίους θρηνούμε και 24 τραυματίες επί του παρόντος", δήλωσε ο Βαλς στους δημοσιογράφους στο τέλος της επίσκεψής του στο κέντρο διαχείρισης κρίσης που συστάθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, κυρίως στην περιφέρεια του Παρισιού, πρόσθεσε ο Βαλς.

    [05] Αρχεία του ΟΗΕ θα δοθούν στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα στην Κύπρο

    Με απόφαση του γγτου ΟΗΕ θα τεθούν στη διάθεση της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στην Κύπρο τα αρχεία της Ειρηνευτικής Δύναμης, ώστε να επιταχυνθεί και να είναι αποτελεσματικότερη η προσπάθεια για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωσή του εκφράζει την ευαρέσκεια του, επειδή η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ήρθε ως αποτέλεσμα των διαβημάτων και του αιτήματος που έγινε από πλευράς της παρούσας κυπριακής κυβέρνησης. Ο κ. Αναστασιάδης αναμένει ότι ανάλογη ανταπόκριση θα βρει και το αίτημα προς την Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί και να θέσει στη διάθεση της Επιτροπής τα αρχεία του τουρκικού στρατού για να δοθεί τέλος στην αγωνία και το δράμα που ζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων, καταλήγει στη δήλωσή του.

    [06] Την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών συνόρων εντός ΕΕ αναδεικνύει εκ νέου η Μέρκελ

    Εάν η απάντηση στην αυξανόμενη ροή προσφύγων από την Λιβύη προς την Ιταλία είναι απλώς το κλείσιμο του Μπρένερ προς την Αυστρία, «τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη», προειδοποίησε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και ζήτησε καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, αλλά και αυτές γύρω από την ΕΕ.

    Εάν η προσφυγική ροή έλθει τώρα μέσω της Λιβύης και της Ιταλίας, «το να πούμε ότι κλείνουμε απλώς το Μπρένερ, δεν είναι τόσο εύκολο. Τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη», τόνισε η κ. Μέρκελ, μιλώντας χθες το βράδυ σε κομματική εκδήλωση στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο - Πομερανία και ανέδειξε για μία ακόμη φορά την ανάγκη καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της διατήρησης ανοιχτών των συνόρων εντός ΕΕ.

    «Εάν τα καταφέρουμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ελεύθερα μέσα στην περιοχή Σένγκεν», δήλωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι, αν δεν το καταφέρουμε, τότε κάθε χώρα θα επιστρέψει στην εθνική προστασία συνόρων, με συνέπειες για το νόμισμα, την οικονομία και την εσωτερική αγορά στην ΕΕ.

    «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει στην Ευρώπη να βρούμε μια λογική αλληλεγγύη - κι αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζαμε», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητες επιπλέον συμφωνίες με τις χώρες γύρω από την ΕΕ. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί, για να μπορούν να ζουν έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Γι' αυτό είναι απαραίτητες περισσότερες συμφωνίες της ΕΕ, όπως αυτή με την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί, όταν στην Μεσόγειο πνίγεται πάλι ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων», κατέληξε η Καγκελάριος.

    [07] Υποχωρεί η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα

    Η στάθμη του νερού στον ποταμό Σηκουάνα υποχώρησε ελαφράτο πρωί στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και μια εβδομάδα, καθώς έπεσε κάτω από τα 6,07 μ. γύρω στις 6.00 τοπική ώρα (7.00 ώρα Ελλάδας), αφού είχε ανεβεί έως 6,10 μ. στις 02.00, ανακοίνωσε η υπηρεσία πρόληψης Vigicrues.

    Έπειτα από οκτώ ημέρες συνεχούς ανόδου των υδάτων, ο Σηκουάνας επανήλθε έτσι στο επίπεδο που είχε χθες στις 20.00 στο Παρίσι, επιβεβαιώνοντας ένα ανώτατο όριο για την άνοδο της στάθμης του νερού.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ είχε δηλώσει χθες ότι είναι "πιθανόν το επίπεδο να σταθεροποιηθεί μεταξύ 6,10 μ. και 6,40 μ. τη νύχτα". Επί του παρόντος, η στάθμη παραμένει κάτω από την πλημμύρα του 1982 (6,18 μ.) και απέχει μακράν από αυτήν, την ιστορική, του 1910 (8,62 μ.).

    Το "χειρότερο σενάριο" για το οποίο έκανε λόγο το υπουργείο ήταν το νερό να φθάσει τα 6,50 μ.

    Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία συνεχίζει να αναμένει βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι οποίες όμως "δεν θα έχουν τίποτα κοινό" με εκείνες του περασμένου Σαββατοκύριακου.

    Αντιμέτωπο με μια πλημμύρα του Σηκουάνα, όπου η άνοδος των υδάτων έφθασε χθες στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 και πλέον χρόνων, το Παρίσι είχε λάβει χθες σειρά προληπτικών μέτρων: τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ παρέμειναν κλειστά, τα ποταμόπλοια έμειναν στην αποβάθρα, οδοφράγματα ανεγέρθηκαν.

    Λόγω των καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 16 ανθρώπων, η άνοδος των υδάτων δεν έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην πρωτεύουσα. Όπως 12 άλλα διαμερίσματα, το Παρίσι είναι σε πορτοκαλί συναγερμό.

    [08] Τα γκράφιτι της Αθήνας σε έκθεση φωτογραφίας στην Πλάκα

    "Η σύγχρονη πρωτεύουσα για την τέχνη του δρόμου στην Ευρώπη", είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας της φωτορεπόρτερ Rachel Harpaz που φιλοξενείται στην Πλάκα. Πρόκειται για φωτογραφίες που απεικονίζουν τα καλύτερα γκράφιτι στο κέντρο της πόλης και αφορά καλλιτέχνες που αρνούνται να εγκλωβιστούν στις παραδοσιακές Γκαλερί και επιλέγουν έναν ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης που συνδέεται περισσότερο με την ελευθερία έκφρασης και με τα χρώματα της πόλης.

    Η Rachel Harpaz περιπλανήθηκε με το φακό της στις γειτονιές της Αθήνας για να υποστηρίξει με τις φωτογραφίες της ό,τι δίκαια χαρακτηρίζεται η Αθήνα ως η σύγχρονη πρωτεύουσα της τέχνης του δρόμου στην Ευρώπη. Η έκθεση θα διαρκέσει εως τις 18 Ιουνίου και φιλοξενείται στον ιδιωτικό χώρο Smart Box.

    [09] Τι πέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

    Στην επόμενη, ίσως, συνεδρίαση της ΕΚΤ, η κυβέρνηση αναμένει την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων και σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, ενδεχομένως, αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές κάνοντας μια καταγραφή των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς .

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για τα δημοσιονομικά η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει η συμφωνία που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση πέτυχε να εξαιρεθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και στο ασφαλιστικό πέτυχε την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.

    Στην ενέργεια με τις νέες διατάξεις κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας, τόσο της ΔΕΗ, όσο και του Δικτύου Υψηλής Τάσης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ ενώ το θέμα του χρέους ρυθμίζεται άμεσα με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα .

    Τέλος για το νέο Ταμείο όλα τα έσοδα , πλην των εσόδων του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, θα διατίθενται κατά 50% σε αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ με την προηγούμενη συμφωνία, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ προορίζονταν μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.

    Αναλυτικά οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των κυβερνητικών κύκλων για τα αποτελέσματα της διαπραγματευσης :

    Τελικά τι έγινε και έκλεισε η διαπραγμάτευση; Η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, όπως γράφουν τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, ή άντεξε στις πιέσεις και δεν υποχώρησε σε κομβικά ζητήματα για την κοινωνία αλλά και την οικονομία; Διατήρησε, δηλαδή, τις «κόκκινες γραμμές» της; Και ακόμα: Πράγματι είπε «όχι» ο Μ. Ντράγκι -όπως πρωτοσέλιδα επιμένουν μέσα ενημέρωσης- στο να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών; Κατανοούμε, απολύτως, τους λόγους που τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης διαφωνούν με την πραγματικότητα -τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...

    1. Κανείς από την κυβέρνηση δεν υποστήριζε, ούτε, βέβαια, περίμενε, ότι χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα [ΕΚΤ] και ο πρόεδρός της, Μ. Ντράγκι, θα ανακοίνωνε άρση του waiver. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο [που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, άρα όσοι δεν την κατανόησαν, από τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, μπορούν να την (ξανα) ακούσουν -υπάρχει και σε χαρτί!...] είχε τονίσει ότι «αναμένουμε, αμέσως μετά και την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συνεδρίαση του Euro Working Group, τις επόμενες μέρες, στην επόμενη, ίσως, συνεδρίαση της ΕΚΤ, την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων. Και επίσης, σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, ενδεχομένως, αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Δύο εξελίξεις που πραγματικά θα συνεισφέρουν την ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η ελληνική οικονομία". Σε καμιά περίπτωση, λοιπόν, «δεν είναι χθες»! Η ΕΚΤ λειτουργεί με κανόνες, που είναι σε όλους γνωστοί, και προβλέπουν κάτω από ποιες συνθήκες μια χώρα εντάσσεται ή όχι στο waiver. Κανείς, λοιπόν, από την κυβέρνηση δεν περίμενε άρση του waiver χθες. Κανένα, λοιπόν, πολιτικό πλήγμα δεν αποτελεί μια γνωστή εκ των προτέρων και δικαιολογημένη από τον τρόπο λειτουργίας της απόφαση της ΕΚΤ.

    Δημοσιονομικά

    2. Η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει η συμφωνία που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και πέτυχε να μειωθούν οι στόχοι σε +0,5% του ΑΕΠ για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ είχαν συμφωνήσει για συνεχή δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 4,5% από το 2016 και μετά!..

    Τι ζητούσαν οι θεσμοί

    3. Αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια [ρεύμα, φυσικό αέριο], από το 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.

    4. Αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ, από 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.

    5. Αύξηση ΦΠΑ στο εμφιαλωμένο νερό, από 13% στο 23%. Παρέμεινε στο 13%.

    6. Κατάργηση του μονοπωλίου των ΕΛΤΑ, για γράμματα βάρους έως 50 γρ. Δεν το δεχτήκαμε.

    7. Αύξηση του ΦΠΑ σε θέατρα, βιβλία, έντυπα, κ.λπ. από 6% σε 13%. Παρέμειναν στο 6%.

    8. Αύξηση του κύριου φόρου στον ΕΝΦΙΑ. Τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ παρέμειναν στα 2,65 δισ. ευρώ με διαφορετική, όμως, κατανομή του φόρου -ελάφρυνση ανάλογα με την αξία γης και τα τετραγωνικά. Μόνο σε 500.000 ιδιοκτήτες είχαμε επιβάρυνση από τους 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

    «Κόκκινα» δάνεια

    9. Οι δανειστές ζητούσαν να πωλούνται όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πέτυχε να εξαιρεθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Δηλαδή, όχι μόνο τα στεγαστικά αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των αγροτών, καθώς και τα δάνεια των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μοναδικό κριτήριο η αντικειμενική αξία να είναι μέχρι 140.000 ευρώ. Δεν υπάρχει, δηλαδή, εισοδηματικό κριτήριο που θα απέκλειε σημαντικό αριθμό δανειοληπτών. Ουσιαστικά με τη συμφωνία, που ήρθε μέσα από την διαπραγμάτευση, καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας [στοιχεία 2013, τα τελευταία διαθέσιμα].

    10. Οι δανειστές ζήταγαν να μην υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στην αγορά δανείων. Η κυβέρνηση κατάφερε τα δάνεια που θα μεταβιβαστούν σε μη τραπεζικές εταιρείες να προστατεύονται χωρίς καμιά ουσιαστική διαφορά από το καθεστώς που ισχύει για τα δάνεια που παραμένουν τις τράπεζες, ενώ, σε καμία περίπτωση, δεν θα επιδεινώνονται οι όροι του δανείου. Υπάρχει, επίσης, ειδική πρόνοια για συμβάσεις με μεταβλητό επιτόκιο.

    11. Οι μη τραπεζικές εταιρείες, στις οποίες θα μπορούν να μεταβιβάζονται δάνεια, υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν εταιρείες διαχείρισης δανείων με έδρα την Ελλάδα, ενώ θα παίρνουν άδεια και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος με βάση ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

    12. Οι δανειστές ζητούσαν αλλαγή του νόμου Κατσέλη ώστε να προστατεύεται η πρώτη κατοικία μόνο σε ποσοστό 20%. Η κυβέρνηση πέτυχε το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 60%! Δηλαδή, εντάσσονται στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου περίπου 2 στους 3 δανειολήπτες! Η προστασία παραμένει η ίδια και δεν επηρεάζεται καθόλου από ενδεχόμενη μεταβίβαση του δανείου σε μη τραπεζική εταιρεία.

    13. Η κυβέρνηση, μέσα από την διαπραγμάτευση, διασφάλισε ότι θα αναπτυχθεί ένα ευρύ Δίκτυο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών με 30 κέντρα, σ'όλη τη χώρα. Θα παρέχεται, δηλαδή, ενημέρωση και νομική / οικονομική συμβουλευτική υποστήριξη των δανειοληπτών [νοικοκυριά, επαγγελματίες καθώς και μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις] για ζητήματα χρεών και γενικότερα χρηματοοικονομικής διαχείρισης.

    14. Θα δημιουργηθεί Φορέας Πιστοποίησης Φερεγγυότητας, που θα διασφαλίζει τη δίκαιη και αντικειμενική πιστοληπτική αξιολόγηση και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε νέο δανεισμό.

    Ασφαλιστικό

    Οι θεσμοί ζήτησαν περικοπές ύψους 1% του ΑΕΠ [1,9 δισ. ευρώ] ως το 2018, μέσω καθολικών μειώσεων στις καταβαλλόμενες κύριες και άμεσης περικοπής των επικουρικών συντάξεων [800 εκ. ευρώ] καθώς εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που είχαν συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    15. Πετύχαμε την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.

    16. Προστασία για άθροισμα συντάξεων κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ / μήνα. Ενδεχόμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων λόγω επανυπολογισμού, στη βάση των κανόνων που θα ισχύουν στο εξής για όλους τους ασφαλισμένους, θα επηρεάσει κάτω από το 10% των συνταξιούχων της χώρας.

    17. Ζήτησαν Εθνική Σύνταξη στα 300 ευρώ με 20 έτη εργασίας. Πετύχαμε πλήρη Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ με 20 χρόνια εργασίας, ενώ για 15 έτη εργασίας το ποσό της Εθνικής Σύνταξης θα αντιστοιχεί σε 346 ευρώ.

    18. Ζήτησαν κατάργηση των συντάξεων αναπηρίας για την περίπτωση του εργατικού ατυχήματος. Πετύχαμε την διατήρηση της νέας προστατευτικής ρύθμισης για τις συντάξεις αναπηρίας λόγω εργατικού ατυχήματος.

    19. Ζήτησαν την αναδρομική επιστροφή όλων των ποσών που έλαβαν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ από 1η Ιανουαρίου 2016 μέχρι την ψήφιση του νόμου. Πετύχαμε: Καμία αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ.

    Ενέργεια

    Με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΑΔΜΗΕ και την οργάνωση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, καθώς και την δρομολόγηση αλλαγών στο ν. 4269/14 για τον Χωρικό Σχεδιασμό και τις χρήσεις γης αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με βάση τη Λαϊκή Εντολή του Σεπτέμβρη. Στο χώρο διαπραγμάτευσης που διεκδικήσαμε εντός της δύσκολης συμφωνίας του Αυγούστου, η κυβέρνηση πέτυχε κάτι που δεν ήταν δεδομένο, ούτε εύκολο.

    20. Ακυρώνεται η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, και η ιδιωτικοποίηση του, στρατηγικής σημασίας, Δικτύου Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    21. Ακυρώνεται η δημιουργία και πώληση της «Μικρή ΔΕΗ».

    22. Με τις νέες διατάξεις κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας, τόσο της ΔΕΗ, όσο και του Δικτύου Υψηλής Τάσης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ, ενός σημαντικού εργαλείου χάραξης πολιτικής στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα.

    23. Με τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ, ενός ειδικού και προσωρινού μηχανισμού, επιδιώκεται η ομαλή προσαρμογή της ΔΕΗ στα νέα δεδομένα για τα ανώτατα μερίδια αγοράς των επιχειρήσεων παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020, όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου του 2015.

    24. Η ενεργειακή αγορά αλλάζει, διαμορφώνονται νέοι κανόνες, νέες απαιτήσεις και στόχοι για μείωση του άνθρακα και αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σημαντικές αλλαγές απαιτούνται και η λύση δεν μπορεί να δοθεί ούτε από τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της ιδιωτικοποίησης, ούτε από την νοσταλγική πρόσδεση σε μια ξεπερασμένη πραγματικότητα του κρατισμού με όλες τις ταξικές και πολιτικές ιδιοτέλειες και επιβαρύνσεις του. Χρειάζονται νέα, δημόσια εργαλεία, για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με κοινωνικό πρόσημο για την οργάνωση και λειτουργία τους.

    Χρέος

    Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου επιτεύχθηκε "πλήρης συμφωνία [staff level agreement]", δηλαδή έκλεισε η αξιολόγηση. Και εκτός από τα γνωστά [δόση 10,3 δισ. ευρώ, από την οποία άμεσα θα δοθούν 7,5 δισ. ευρώ για κάλυψη του χρέους και ληξιπρόθεσμες οφειλές] υπήρξαν αποφάσεις και για το χρέος, αλλά και για την οικονομία γενικότερα. Χρέος που και επίσημα χαρακτηρίστηκε «μη βιώσιμο», όταν ΝΔ και ΠαΣοΚ επέμεναν για το αντίθετο σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν την πολιτική τους και το PSI που κατέστρεψε τα ασφαλιστικά ταμεία.

    25. Συμφωνήθηκε ότι τα Gross Financing Needs, οι συνολικές, δηλαδή, δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους [τόκοι και χρεολύσια], θα παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ κατά την μεσοπρόθεσμη περίοδο [έως το 2038] και στη συνέχεια κάτω από το 20% του ΑΕΠ. Στο ποσοστό αυτό θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, τα οποία είναι σταθερά στο ύψος των 14.8 δις. ευρώ το χρόνο. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους η χώρα μας από το 2009 έως το 2013 έδωσε από 26% έως και 33% του ΑΕΠ για το χρέος. Αν η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup είχε διεκδικηθεί και κερδηθεί στην αρχή της κρίσης η χώρα θα διέθετε κάθε χρόνο από 18 έως 25 δισ. ευρώ περισσότερα για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

    26. Ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δημιουργείται έτσι ένας σαφής οδικός χάρτης που θα εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Και το σημαντικότερο: Αυτός ο οδικός χάρτης αρχίζει και τελειώνει εντός του προγράμματος χωρίς να παρατείνει την αβεβαιότητα για μετά.

    27. Άμεσα θα υπάρξει ομαλοποίηση των πληρωμών τόκων. Δεν θα υπάρξουν, δηλαδή, τα "βουνά" πληρωμών, όπως του 2022 και 2023. Ακόμα θα έχουμε μείωση των επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους, όπως και σταθεροποίηση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο. Να σημειωθεί ότι τα σταθερά επιτόκια δημιουργούν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον καθώς αφαιρούν την αβεβαιότητα που προκύπτει από τα κυμαινόμενα.

    28. Συμφωνήθηκε ότι στο άμεσο μέλλον [μεσοπρόθεσμα] να υπάρξει «μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα» από τον ESM. Για παράδειγμα μπορούν να αγοραστούν δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3%. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το επιτόκιο να πέσει στο 0,9%! Παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη του 2014 από τον ESM, από τα ομόλογα των προγραμμάτων ANFA και SMP, για τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών.

    29. Το Eurogroup αποφάσισε να υπάρξει ένας «μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος», ένας «κόφτης» χρέους, δηλαδή, που θα εξασφαλίζει, σε μόνιμη βάση, την βιωσιμότητα του χρέους! Δεν θα υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση για το χρέος αλλά αυτόματα θα αποφασίζοντα «μέτρα, όπως η περαιτέρω αναδιαμόρφωση του EFSF και η αναβολή των πληρωμών τόκων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του Eurogroup.

    Επιστολή Ευκλείδη Τσακαλώτου

    Ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος την Πέμπτη [26.05.2106] απέστειλε επιστολή στον Επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., Pierre Moscovici, καθώς και στον επικεφαλής των Τεχνικών Κλιμακίων, Declan Costello, στην οποία τους επισημαίνει ποια θέματα δεν μπορεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς αποτελούν «κόκκινες γραμμές» -«absolute red lines». Τα σημεία που επεσήμανε στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών και στα οποία η κυβέρνηση «δεν πήγε πίσω» είναι:

    30. Να επαναφέρουμε στη Βουλή την πρόταση για ειδικό φόρο στις μικρές ζυθοποιίες -δεν υπήρξε καμιά αλλαγή.

    31. Να νομοθετηθεί σχέδιο ότι εάν έως τον Οκτώβριο του 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ να ανακοινώσει την πώληση όλων των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ έως το Δεκέμβριο του 2016 και θα ιδιωτικοποιήσει πλήρως τον ΑΔΜΗΕ εντός του 2017 -δεν υπήρξε καμιά αλλαγή.

    32. Στο συνταξιοδοτικό ζητούσαν να νομοθετήσουμε αλλαγές που αφορούσαν τις:

    α. Ασφαλιστικές παροχές λόγω εργατικού ατυχήματος

    β. Εισφορές νέων αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων

    γ. Μεταβατικές ρυθμίσεις για τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ήτοι αλλαγή στην κλίμακα έκπτωσης.

    Όπως όλοι γνωρίζουν δεν υπήρξε καμιά πρόταση τροποποίησης σήμερα στη Βουλή σχετικά τα παραπάνω.

    33. Ζητούσαν, το νομοθετικό πάγωμα όλων μισθολογικών αυξήσεων των ειδικών μισθολογίων που αφορά κυρίως το ένστολο προσωπικό, ιατρούς, προσωπικό των δημόσιων πανεπιστημίων και δικαστικούς για την περίοδο 2017-18. Η κυβέρνηση πέρασε τα ισοδύναμα μέτρα που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

    Νέο Ταμείο

    Το νέο Ταμείο δεν είναι ένα νέο ΤΑΙΠΕΔ. Έχει γενικότερους στόχους, με σημαντικότερους τη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου κάτω από μία ενιαία στέγη, τη διαχείρισή τους ως σύνολο με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση τους, τη μείωση ελλειμμάτων, την αύξηση εσόδων από την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους και τη διαμόρφωση ενιαίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη δημόσια περιουσία. Το ΤΑΙΠΕΔ, θα παραμείνει στο Ταμείο ως θυγατρική, μόνο για το διάστημα που θα διαρκέσει η εκπλήρωση του σκοπού του, όπως καθορίζεται στο Σχέδιο Αξιοποίησής του. Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του θα μεταφερθούν στο νέο Ταμείο για διαχείριση.

    34. Όλα τα έσοδα του νέου Ταμείου, πλην των εσόδων του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, θα διατίθενται κατά 50% σε αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ με την προηγούμενη συμφωνία, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ προορίζονταν μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους. Κανένα, δηλαδή, μέρος των εσόδων του δεν έφτανε στην πραγματική οικονομία! Σήμερα το 50% των εσόδων του νέου Ταμείου θα χρησιμοποιείται είτε σε αναπτυξιακές πολιτικές, είτε επενδύσεις στα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

    [10] Ο πατέρας Ι. Χρυσαυγής μιλάει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τους στόχους της Συνόδου των Ορθόδοξων Εκκλησιών

    "Είναι η πρώτη φορά -ίσως για πάνω από 1.200 χρόνια- που όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, εκπροσωπώντας πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να συγκεντρωθούν για να επιβεβαιώσουν την ενότητά τους καθώς και να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος". Αυτό τονίζει ο πατέρας Ιωάννης Χρυσαυγής, αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής,σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με τους στόχους και τη σημασία που έχει για τους χριστιανούς η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθόδοξων Εκκλησιών, την πρώτη μετά το σχίσμα των Εκκλησιών του 1054, η οποία συγκαλείται στην Κρήτη από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου,και έχει ήδη προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον.

    "Τα σχέδια για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου",θα τονίσει,"ξεκίνησαν πριν από 55 χρόνια, αλλά η ιδέα μιας Πανορθόδοξης Συνόδου συνελήφθη αρχικά πριν από εκατό περίπου χρόνια. Επί πλέον, τις τελευταίες δεκαετίες, η αδιάλειπτη αφοσίωση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και την ενότητα όλων των Ορθοδόξων έχει οδηγήσει στην ολοκλήρωση αυτής της μακράς διαδικασίας".

    Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο, τις εργασίες της οποίας καλύπτει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 400 επίσκοποι που εκπροσωπούν πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους χριστιανούς παγκοσμίως, κληρικοί, λαϊκοί, άνδρες, γυναίκες, θεολόγοι, παρατηρητές και ακαδημαϊκοί. Στη Σύνοδο συμμετέχουν 14 Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

    Οι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών θα συνεδριάσουν επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, τα οποία αφορούν την αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, την Ορθόδοξη Διασπορά, την Αυτονομία και τον τρόπο της Διακήρυξης, το Μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα γι' αυτόν, την σπουδαιότητα της νηστείας στην εποχή μας και τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους υπόλοιπους χριστιανούς.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ καλύπτει τις εργασίες της συνόδου και στο πλαίσιο αυτό θα φιλοξενήσει σειρά συνεντεύξεων.

    Η αρχή γίνεται με τον πατέρα Ιωάννη Χρυσαυγή, ο οποίος είναι αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου και κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Υπηρετεί ως διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 4 June 2016 - 10:32:26 UTC