Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Φάμελλος: Υπεκφυγή για τις offshore εμπεριέχει η αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή
  • [02] Ερώτηση 38 βουλευτών της ΝΔ για τις off shore
  • [03] Αμετάβλητα τα κυριότερα επιτόκιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
  • [04] Β. Αποστόλου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια κατά της Τσεχίας για το «ελληνικό γιαούρτι»
  • [05] Οι πρώτοι σπόροι της βιομηχανικής κάνναβης έπεσαν, έπειτα από σαράντα χρόνια
  • [06] Μια γυναίκα νεκρή από τις πλημμύρες στο Παρίσι, ανέβαινει η στάθμη του Σηκουάνα
  • [07] Στις 8 Ιουνίου η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
  • [08] Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Γερμανία μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας
  • [09] Στις 19 Ιουνίου τα εγκαίνια του μουσείου της αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη
  • [10] «Η επόμενη μέρα για τη χώρα δεν μπορεί να έχει τα βαρίδια της διαπλοκής και της λάσπης»
  • [11] Αρμενία: Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Γερμανία
  • [12] Τουρκία: Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας πλήττει τις σχέσεις με τη Γερμανία

  • [01] Σ. Φάμελλος: Υπεκφυγή για τις offshore εμπεριέχει η αποχώρηση της ΝΔ από τη Βουλή

    Για υπεκφυγή και συγκάλυψη, κατηγορεί τη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», είπε ότι το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω της προπαγάνδας που αναπτύχθηκε για τις offshore εταιρείες επεδίωκε πολιτική ήττα της κυβέρνησης και ότι αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή επιλέγοντας τα τηλεοπτικά «παράθυρα».

    «Επειδή κάποιοι παίξανε με άσχημο τρόπο με θέματα πολύ σοβαρά και προσπάθησαν να αφήσουν σκιές, εμείς προκαλέσαμε» δήλωσε ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με την απόσυρση του άρθρου 178 του πολυνομοσχεδίου, που ζητούσε, επεδίωκε να επιστρέψει η χώρα σε ένα περιβάλλον που αφήνει κενά και δεν δίνει νομική κάλυψη στο θέμα της συμμετοχής βουλευτών σε εξωχώριες εταιρείες. «Η ΝΔ, πέρα από το ότι ήθελε να υπάρξει μια πολιτική ήττα της κυβέρνησης -αυτό επιδίωκε- μας ζητούσε να αποσύρουμε ένα άρθρο που ήταν και υποχρέωσή μας απέναντι στους εταίρους» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος και αναφέρθηκε στη σύμβαση για την καταπολέμηση της διαφοράς (Greco), αλλά και στη συμφωνία με τους δανειστές.

    «Όταν αιτείσαι να επιστρέψεις σε ένα περιβάλλον νομικό που δεν κατοχυρώνει την ελληνική πολιτεία, αποχωρείς και από τη συζήτηση για να κρύψεις τι; Ποιο είναι το βασικό σου πρόβλημα; Νομίζω ότι είναι μια πλήρης αποκάλυψη» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, ενώ σχολιάζοντας τις καταγγελίες που διατύπωσε κατά της κυβέρνησης για το ίδιο ζήτημα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγόρησε το κόμμα για πολιτική ασυνέπεια. Όπως είπε, ο κ. Θεοδωράκης και οι βουλευτές του κόμματός του ψήφισαν το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου και στη συνέχεια κατήγγειλαν αυτό που ψήφισαν λίγες μέρες νωρίτερα.

    [02] Ερώτηση 38 βουλευτών της ΝΔ για τις off shore

    Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Επικρατείας Νίκο Παππά, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκο Παρασκευόπουλο και Οικονομικών Ευκελίδη Τσακαλώτο, με αφορμή «τις πρόσφατες, αλλεπάλληλες, σκανδαλώδεις, όπως τις χαρακτηρίζουν, νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την υπόθεση "ΣΥΡΙΖΑ offshore"», κατέθεσαν 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιχείρησε να ξεπεράσει το ένα, σκόπιμο λάθος, με ένα μεγαλύτερο, καθώς η νέα ρύθμιση έχει πολλά προβλήματα από πλευράς συνταγματικής και ενωσιακής νομιμότητας και κατηγορούν την κυβέρνηση πως δεν απαντά για τη συμμετοχή μελών της σε εξωχώριες εταιρείες, υπενθυμίζοντας πως σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί τον περασμένο Αύγουστο από την ΚΟ της ΝΔ δεν έχει απαντηθεί. «Από τις 26/8/2015, δεν έχει απαντήσει κανείς από τους ερωτώμενους σε παλαιότερη ερώτηση 18 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με ΑΠ: 4600/26-8-2015, με θέμα έρευνα για την συμμετοχή μελών της κυβέρνησης σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες» επισημαίνουν στην ερώτησή τους και τονίζουν ότι «οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι η σιωπή της κυβέρνησης και ο εν γένει χειρισμός της επί της υπόθεσης της αμνήστευτης των κατόχων offshore, συνδέονται».

    [03] Αμετάβλητα τα κυριότερα επιτόκιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους.

    Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν κάτι που ανέμεναν και οι 65 αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.

    Συγκεκριμένα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την αγορά ομολόγων του επιχειρηματικού τομέα στις 8 Ιουνίου.

    [04] Β. Αποστόλου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια κατά της Τσεχίας για το «ελληνικό γιαούρτι»

    Προσφυγή στα δικαστήρια κατά της απόφασης της Τσεχίας να παράγει «ελληνικό γιαούρτι» προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Ηλία Παναγιώταρου.

    Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η αναφορά σε «ελληνικό γιαούρτι» υποδηλώνει προέλευση και αυτό αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή. «Πρέπει να δούμε τις νομικές πτυχές του θέματος. Θα το παρακολουθήσουμε και θα προσφύγουμε στα δικαστήρια», υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική για τη φέτα, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει κλείσει από το 2014 και καταλόγισε αμέλεια στην κυβέρνηση Σαμαρά, προσθέτοντας ότι εκείνη την περίοδο η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ.

    Σχολιάζοντας την επικείμενη συμφωνία της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΤΤΙΡ), ο κ. Αποστόλου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει, επανειλημμένα, το ζήτημα της προστασίας των προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ) που αφορά και την ελληνική φέτα και τόνισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

    Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα ενημερώσει αναλυτικά τους βουλευτές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    [05] Οι πρώτοι σπόροι της βιομηχανικής κάνναβης έπεσαν, έπειτα από σαράντα χρόνια

    Οι πρώτοι σπόροι τη βιομηχανικής κάνναβης έπεσαν ξανά στα ελληνικά χώματα για πρώτη φορά αυτήν την άνοιξη κι έπειτα από σαράντα χρόνια απαγόρευσης. Δεν πρόκειται όμως για μια επιστροφή στο παρελθόν αλλά για ένα άλμα στο μέλλον, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αργύρης Μουντζούρης, ένας από τους πιονέρους αυτής της νέας εποχής.

    Ιδιοκτήτης του Kannabishop, ενός καταστήματος στο κέντρο της Αθήνας που εμπορεύεται προϊόντα φτιαγμένα από κάνναβη, ο Αργύρης Μουντζούρης είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα ως επιχειρηματίας εξαιτίας της καχυποψίας εκείνων που δεν γνώριζαν ότι τα προϊόντα από κάνναβη δεν έχουν καμία σχέση με την γνωστή ευφορική ουσία που «τιμούσαν» κάποτε οι ρεμπέτες. «Θύμα ακριβώς αυτής της σύνδεσης έπεσε και η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην περίοδο του μεσοπολέμου» λέει. «Η απαγόρευση έφερε το πρώτο πλήγμα στον τότε ανθηρό κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας» αναφέρει ακόμη.

    Ο ίδιος προσθέτει κάτι που δεν είναι γνωστό: ότι η απαγόρευση της κάνναβης παρέσυρε και το λινάρι, καθώς η επεξεργασία αυτού του τελευταίου γινόταν στα κανναβουργεία. «Όταν έκλεισαν και τα τελευταία κανναβουργεία δεν υπήρχε τρόπος επεξεργασίας λινής ίνας σε μεγάλη κλίμακα γιατί τα εκκοκκιστήρια μπορούν να επεξεργαστούν μόνο κοντόϊνα βιομηχανικά φυτά όπως το βαμβάκι με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες λιναριού να εξαφανιστούν σταδιακά» εξηγεί.

    Η επιστροφή της βιομηχανικής κάνναβης, πάντως, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Για να πέσουν οι πρώτοι σπόροι σε ένα χωράφι οκτώ στρεμμάτων στη Βοιωτία τον Απρίλιο του 2016 έπρεπε να ψηφιστεί ένας νόμος τον Μάρτιο του 2013, ο οποίος επιτέλους εξαιρούσε τη βιομηχανική κάνναβη (sativa) από τις ναρκωτικές ουσίες ανάβοντας έτσι το πράσινο φως στην καλλιέργεια του φυτού και την εμπορία των προϊόντων του.

    Έπρεπε, όμως, να περάσουν άλλα τρία χρόνια για την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ενώ είχε προηγηθεί μια 15ετία ενός μάλλον άνισου αγώνα που πάντως είχε αίσιο τέλος. «Τα πρώτα kannabishops αντιμετώπισαν πολλές διώξεις, με αφορμή ανώνυμες και ανυπόστατες καταγγελίες, που αντί να μπουν στο αρχείο από τις αρχές, έδωσαν αφορμή για μία αέναη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '90 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα» θυμάται ο Αργύρης Μουντζούρης.

    [06] Μια γυναίκα νεκρή από τις πλημμύρες στο Παρίσι, ανέβαινει η στάθμη του Σηκουάνα

    Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και χιλιάδες κατοικίες εκκενώθηκαν σε περιφέρειες της κεντρικής Γαλλίας κατά μήκος του Λίγηρα και του Σηκουάνα αφού η βροχή που έπεφτε αδιάκοπα εδώ και ημέρες προκάλεσε σε ορισμένες περιοχές τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν γνωρίσει εδώ και έναν αιώνα.

    Το Παρίσι βρίσκεται τις δύο τελευταίες ημέρες σε κατάσταση συναγερμού για πλημμύρες, καθώς ο Σηκουάνας ξεχειλίζει από την κοίτη του και κατακλύζει παρόχθιους αυτοκινητόδρομους, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η κυκλοφορία στον ποταμό, περιλαμβανομένων των δημοφιλών τουριστικών "bateaux-mouches".

    Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση αναμένει ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες σε ορισμένες περιοχές.

    "Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ ανήσυχοι", είπε σε δημοσιογράφους στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Χθες Τετάρτη μια 86χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο πλημμυρισμένο σπίτι της στο Σουπ-σιρ-Λουέν, περίπου 140 χλμ. νότια της γαλλικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Από τις πλημμύρες έχασαν επίσης τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι στη γειτονική Γερμανία.

    Στο Παρίσι, αξιωματούχοι δήλωσαν πως η στάθμη του Σηκουάνα αναμένεται ότι θα φθάσει αύριο Παρασκευή τα 5,60 μ., κάτω από τα 6 μ. στα οποία θα πλημμύριζε το μετρό και πολύ κάτω από το ύψος ρεκόρ των 8,60 μ. που είχε φτάσει το 1910.

    Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο Μάιος ήταν για τη μείζονα περιφέρεια του Παρισιού ο πιο υγρός μήνας από το 1960.

    Στην περιφέρεια Λουαρέ, όπου ο νομάρχης κινητοποίησε τον στρατό για να βοηθήσει στην απομάκρυνση αυτοκινητιστών που είχαν παγιδευτεί στον αυτοκινητόδρομο A10, οι πλημμύρες ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων 100 ετών.

    [07] Στις 8 Ιουνίου η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, συμφώνησαν να επαναλάβουν τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Ιουνίου. Η συμφωνία επετεύχθη σε κατ' ιδίαν συνομιλία των δύο ηγετών, στο περιθώριο εκδήλωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών δημοτικού.

    Σε δηλώσεις τους, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί διαβεβαίωσαν ότι, παρά τις όποιες διαφορές, είναι έτοιμοι να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τις μεταξύ τους συνομιλίες για εξεύρεση βιώσιμης και συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό.

    [08] Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Γερμανία μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας

    Η Τουρκία ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανία μετά την απόφαση της γερμανικής βουλής που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως ένα "ρατσιστικό αρμενικό λόμπι" ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη.

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε οτι οι "ανεύθυνες και αβάσιμες" αποφάσεις δεν αποτελούν τρόπο για να καλυφθεί η δική σου σκοτεινή ιστορία, αφού οι γερμανοί βουλευτές χαρακτήρισαν "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

    "Ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις", έγραψε στο Twitter.

    Διαβάστε επίσης:

    Γερμανία: Η Βουλή χαρακτηρίζει "γενοκτονία" τη σφαγή των Αρμενίων

    Τουρκία: Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας πλήττει τις σχέσεις με τη Γερμανία

    Αρμενία: Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Γερμανία

    [09] Στις 19 Ιουνίου τα εγκαίνια του μουσείου της αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη

    Το πάθος και το προσωπικό όραμα ενός ανθρώπου, του καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη, το οποίο ενστερνίστηκαν πολλοί από την επιστημονική, πολιτική και επιχειρηματική κοινότητα, γίνεται πραγματικότητα. Έπειτα από 30 χρόνια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που συνεχίζεται έως σήμερα από τον καθηγητή, τους συνεργάτες και τις ομάδες του, το Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας ανοίγει σε λίγες μέρες τις πύλες του και ως μία μοναδική κιβωτός πολιτισμού παρουσιάζει τα σημαντικότερα ευρήματα και τους θησαυρούς από τη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας και την πόλη της αρχαίας Ελεύθερνας.

    Το νέο Μουσείο εγκαινιάζεται την Κυριακή 19 Ιουνίου από τον Πρόεδρο τηςΔημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων από την πολιτική, επιστημονική, επιχειρηματική και καλλιτεχνική διεθνή σκηνή. Η πρώτη επίσημη παρουσίασή του έγινε σήμερα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου για το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, αντίστοιχο της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας.

    «Τα νέο Μουσείο της Ελεύθερνας είναι καρπός 30 χρόνων, όχι μόνο δικού μου κόπου, αλλά και φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης, των ΗΠΑ, ακόμη και χωρών της Ασίας, όπως η Τουρκία, η Κορέα, η Ιαπωνία, ακόμη και η Αυστραλία. Είναι έργο όλων αυτών των νεαρών ανθρώπων που με ακολούθησαν και στη συνέχεια έχουν γίνει και οι ίδιοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Αυτό για μένα είναι το πρώτο, το μεγάλο απότοκο. Τι να τον κάνεις τον Σταμπολίδη όταν δεν θα υπάρχουν συνεχιστές;», δήλωσε ο ίδιος στην αρχή της παρουσίασής του, που περιλάμβανε πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, αλλά κυρίως πάθος, συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Συγχρόνως, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους τον βοήθησαν στην υλοποίηση του οράματός του: Πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και όχι μόνο, αρχαιολόγους, βοηθούς και φίλους τους, καθώς και τους πολυπληθείς χορηγούς του, που πίστεψαν, όπως είπε, πραγματικά σε αυτό που ήθελε να φτιάξει.

    Η αρχαία Ελεύθερνα, στην καρδιά της Κρήτης, περίπου στη μέση απόσταση από την αρχαία Κυδωνία (Χανιά) στα δυτικά και την Κνωσό στα ανατολικά και ακόμη από τη Φαιστό και Γόρτυνα στα νότια, δεν είναι τυχαίο που κατοικήθηκε από νωρίς (τουλάχιστον από την 3η και 2η χιλιετία). Είναι ένας τόπος ευεργετημένος από τη φύση, με άφθονο πόσιμο νερό, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, παρουσία λατομικού ασβεστολιθικού πετρώματος, ακόμα και σιδήρου στα γειτονικά Ταλλαία Όρη, αλλά και ιδιαίτερα ασφαλής, λόγω της οχυρωματικής θέσης που προσφέρει. Εκεί, οι έρευνες, ανασκαφικές και άλλες, του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες ξεκίνησαν το 1985 και συνεχίζονται, έφεραν στο φως σημαντικότατα ευρήματα που καλύπτουν όλη τη διαχρονία της περιοχής, από το 3.000 πΧ έως τον 14ο αι. μΧ. Εκείνο, όμως, που «φώτισαν» κυρίως είναι ένα μεγάλο κομμάτι των λεγόμενων «σκοτεινών χρόνων» (9ος ως 6ος αι. πΧ), την αυγή του ελληνικού πολιτισμού, εποχή που διηγείται ο Όμηρος στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

    [10] «Η επόμενη μέρα για τη χώρα δεν μπορεί να έχει τα βαρίδια της διαπλοκής και της λάσπης»

    «Η επόμενη μέρα για τη χώρα δεν μπορεί να έχει ούτε τα βαρίδια της διαπλοκής ούτε τα βαρίδια της λάσπης», δήλωσε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ1 η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σημειώνοντας ότι η ΝΔ με τη στάση της στη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή έμεινε απομονωμένη.

    «Χτες στη Βουλή μόνο η ΝΔ απουσίαζε. Τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έμεινε απομονωμένη η ΝΔ. Τώρα ψάχνουν στη ΝΔ ποιος είχε τη ?φαεινή? ιδέα να αποχωρήσουν», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι η ΝΔ επέλεξε την αποχώρηση από τη Βουλή, ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησε να ρίξει σκιές στον ΣΥΡΙΖΑ και να επηρεάσει την εικόνα που έχουν οι πολίτες για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Μέρος αυτής της τακτικής, όπως είπε, ήταν να κατατεθεί από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ερώτηση για τις off shore με σκοπό να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή και να υιοθετηθεί άκριτα από την αξιωματική αντιπολίτευση το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», και «μέσα από μια τακτική λάσπης, επιχειρήθηκε να δοθούν χαρακτηριστικά ενός επικοινωνιακού αγώνα».

    «Και ενώ έγινε όλη αυτή η ιστορία τις προηγούμενες ημέρες, όταν τελικά συζητήθηκε το θέμα στη Βουλή με τη νέα τροπολογία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ κρύφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σβίγκου σημειώνοντας ότι η απόπειρα της ΝΔ να ρίξει σκιές στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ και στο πολιτικό σύστημα, έπεσαν στο κενό, ακριβώς επειδή με τον πλέον εύγλωττο τρόπο καταδείχθηκε το ποιος θέλει πραγματικά να υπάρχει διαφάνεια στην πολιτική ζωή και ποιος δεν θέλει».

    [11] Αρμενία: Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Γερμανία

    Η Αρμενία χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από τους γερμανούς βουλευτές ενός ψηφισματος που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία στα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    "Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών.

    [12] Τουρκία: Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας πλήττει τις σχέσεις με τη Γερμανία

    Το ψήφισμα που ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

    Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση, σήμερα, σχεδόν ομόφωνα από τη γερμανική κάτω βουλή, την Μπούντεσταγκ, ενός συμβολικού ψηφίσματος. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μια δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 June 2016 - 12:32:29 UTC