Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών σε εταιρείες εκτός Ελλάδος
  • [02] ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε τον επικήδειο του δήθεν πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Στην Αθήνα το απόγευμα ο Μ. Βαλς - Συναντήσεις με Πρ. Παυλόπουλο και Αλ. Τσίπρα
  • [04] Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ., εκτιμούν στο ΥΠΟΙΚ
  • [05] Συναυλία αλληλεγγύης από την Περιφέρεια Αττικής για τα παιδιά των προσφύγων
  • [06] Οι εικόνες, ένα κρυμμένο ήθος, ένα ταλέντο, ιδέες και ευαισθησίες στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»
  • [07] Ο Πρόεδρος της Αρμενίας προτρέπει τους Γερμανούς να μην ενδώσουν στην Τουρκία
  • [08] Ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος σε περιοχές της Συρίας, ζήτησε η Γαλλία
  • [09] Σεισμός 6,5 βαθμών στη θάλασσα κοντά στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας
  • [10] Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
  • [11] Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα
  • [12] Στους 15 οι νεκροί από επίθεση βομβιστή - καμικάζι σε ξενοδοχείο στη Σομαλία

  • [01] Καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών σε εταιρείες εκτός Ελλάδος

    Με 190 "ναι" υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος.

    Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής , ενώ "παρών" δήλωσαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

    Συνολικά ψήφισαν 197 βουλευτές, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η Νέα Δημοκρατία.

    [02] ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε τον επικήδειο του δήθεν πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ

    «Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε με τη διάταξη-πλυντήριο στην υπόθεση "offshore ΣΥΡΙΖΑ"», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει, για την κυβέρνηση, πως «δόλια έφεραν και συνειδητά ψήφισαν» διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες, είτε να αθωωθούν οριστικά για τυχόν παράνομη συμμετοχή τους.

    «Τώρα, κάτω από τη γενική κατακραυγή, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ψηφίζοντας σήμερα το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχαν ψηφίσει πριν από λίγες μόνο ημέρες» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου γίνεται λόγος για τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη.

    «Το ερώτημα είναι ένα: Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα; Μία είναι η αλήθεια: Πιάστηκαν με την offshoreστην πλάτη. Είναι έκθετοι. Τους έχουν, πια, καταλάβει όλοι. Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε», υπογραμμίζει η ΝΔ.

    [03] Στην Αθήνα το απόγευμα ο Μ. Βαλς - Συναντήσεις με Πρ. Παυλόπουλο και Αλ. Τσίπρα

    Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα έχει ο πρωθυπουργός της Γαλλικής Δημοκρατίας Μανουέλ Βαλς, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα, σήμερα και αύριο.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα αφιχθεί στην Αθήνα το απόγευμα περίπου στις 18:00, και αφότου καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

    Αύριο Παρασκευή, στις 11:00, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος ομόλογος του θα έχουν κατ, ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Ακολούθως οι κ.κ. Τσίπρας και Βαλς θα προβούν σε δηλώσεις.

    [04] Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ., εκτιμούν στο ΥΠΟΙΚ

    Αισιοδοξία ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα 13Ιουνίου, εξέφρασε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης» επισήμανε, προσθέτοντας πως «υπολογίζω ότι θα εκταμιευθεί η δόση την άλλη Δευτέρα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης (η πρώτη από το σύνολο των 10,3 δισ. ευρώ) πρέπει να υπάρξει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και να επικυρωθούν τα κείμενα του μνημονίου από πέντε κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

    Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι στα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς και επισήμανε ότι το θέμα αυτό «ίσως πάει για αργότερα». Μάλιστα, ενδέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα να υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεδομένου ότι ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έχει μεταβεί στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.

    [05] Συναυλία αλληλεγγύης από την Περιφέρεια Αττικής για τα παιδιά των προσφύγων

    Μια συναυλία αλληλεγγύης για τα παιδιά των προσφύγων με τίτλο «Το ταξίδι της ζωής μας» που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Αττικής με επιτυχία στο Ολυμπιακό γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο «είναι ένα πραγματικό ταξίδι της ζωής και μας αφορά όλους, να πορευτούμε στο οδοιπορικό της επιβίωσης των ξεριζωμένων συνάνθρωπων μας, με συνέπεια στις αρχές και αξίες του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού μας», τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

    Η συναυλία, πρόσθεσε η κ. Δούρου, αποτελεί κομμάτι της συνολικής προσπάθειας που ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Κέντρο Διαχείρισης και με περιοδεία στο εξωτερικό προκειμένου από κοινού οι Περιφέρειες του Νότου να δυναμώσουν το ρόλο τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε «δεν αφορά αποκλειστικά μια Περιφέρεια, μια χώρα ή έναν θεσμό. Συνιστά συλλογική πρόκληση για την αξιοπιστία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δοκιμασία για το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών».

    Η μαζική ανταπόκριση των πολιτών στην συναυλία με την προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης δικαίωσε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και ικανοποίησε το Κέντρο, το οποίο αφενός οργανώνει και συντονίζει τις ενέργειες αλληλεγγύης των πολιτών και φορέων αφετέρου κατανέμει τα αναγκαία όπου χρειάζονται σε συνεργασία με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης.

    [06] Οι εικόνες, ένα κρυμμένο ήθος, ένα ταλέντο, ιδέες και ευαισθησίες στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου»

    Στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα, κυριαρχούν οι εικόνες, αλλά και ένα κρυμμένο ήθος, ένα ταλέντο, ιδέες και ευαισθησίες.

    Υπάρχει ένα αφιέρωμα για τον κορυφαίο γραφίστα και δημιουργό αφίσας, τον Δημήτρη Αρβανίτη, αφίσες του οποίου κοσμούν τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Les Arts Decoratifs στο Παρίσι.

    Ακόμη, με αφορμή την πρόσκληση του, επίσης, κορυφαίου, γελοιογράφου Μιχάλη Κουντούρη στο Ντίσελντορφ, από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών της Γερμανίας, αναδεικνύεται το βαθύ σχόλιό του για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ προβάλλονται και εξαιρετικά αρχιτεκτονικά δείγματα, απ'τα λιγοστά που έχουν απομείνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το έργο καταγραφής τους έχει αναλάβει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Monumenta.

    Επίσης, μία 22χρονη, κόρη Παλαιστίνιου πρόσφυγα, που γεννήθηκε, σπούδασε και ζει στην Ελλάδα, προτείνει λύσεις για την εκπαίδευση των προσφύγων και κλέβει την παράσταση.

    [07] Ο Πρόεδρος της Αρμενίας προτρέπει τους Γερμανούς να μην ενδώσουν στην Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Αρμενίας ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές να μην ενδώσουν στην προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πληγούν οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, και να περάσουν ένα ψήφισμα το οποίο αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές Αρμενίων από οθωμανικές δυνάμεις το 1915 ως γενοκτονία.

    Η αντιπολίτευση των Πράσινων έχει προωθήσει το ψήφισμα στο ημερήσιο πρόγραμμα τη στιγμή που η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε παίξει πρωταρχικό ρόλο σε μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη μείωση των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, δεν θέλει να δημιουργήσει τριβές με τον Ερντογάν.

    Οι Γερμανοί βουλευτές αναμένεται να περάσουν σήμερα το ψήφισμα, το οποίο αναφέρεται στις σφαγές έως και 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων ως "γενοκτονία". Το βήμα αυτό ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις σε άλλα αντιπροσωπευτικά σώματα χωρών όπως η Γαλλία και ο Καναδάς.

    "Είμαι σίγουρος (ότι) οι πολιτικοί στη Βουλή έχουν την ίδια άποψη και δεν θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να πτοηθούν", είπε ο πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν στη γερμανική εφημερίδα Bild σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες. "Εάν κάνεις παραχωρήσεις για βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα, τότε θα συνεχίσεις να το κάνεις ξανά και ξανά. Και αυτό είναι κακό για τη Γερμανία, είναι κακό για την Ευρώπη και για τον κόσμο", πρόσθεσε.

    Η Τουρκία δέχεται ότι πολλοί χριστιανοί Αρμένιοι σφαγιάστηκαν σε μάχες με τις δυνάμεις των Οθωμανών κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά αρνείται ότι εκατοντάδες χιλιάδων σφαγιάστηκαν, ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο να εξοντωθούν οι Αρμένιοι, και ότι υπήρχαν τέτοιου είδους διαταγές από τις οθωμανικές αρχές.

    "Έχω την αίσθηση ότι αυτή η συμφωνία είναι έτσι κι αλλιώς χτισμένη πάνω σε άμμο, και με έναν σύμμαχο σαν τη Τουρκία θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα", είπε ο Σαρκσιάν, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τους μετανάστες.

    Ο νέος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου τη Τρίτη, είπε χθες ότι η κίνηση της γερμανικής Βουλής θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου και αποκάλεσε το ψήφισμα "γελοίο".

    [08] Ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος σε περιοχές της Συρίας, ζήτησε η Γαλλία

    Η Γαλλία ζήτησε χθες από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να ξεκινήσει τη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος σε περιοχές υπό πολιορκία στη Συρία, παρά τις αυτοκινητοπομπές που έχουν παραδώσει βοήθεια σε δύο πόλεις.Το αίτημα προηγείται μιας συνάντησης αύριο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο θα συζητήσει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκούμενες περιοχές.

    Ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ντελάτρ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, είπε ότι η πρόσβαση στις πόλεις και τα χωριά που πολιορκούνται παραμένει απαγορευτική, και απέδωσε την ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση.

    [09] Σεισμός 6,5 βαθμών στη θάλασσα κοντά στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας

    Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ καταγράφηκε κοντά στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας νωρίς σήμερα, δήλωσε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).Ο σεισμός είχε επίκεντρο περίπου 155 χιλιόμετρα νότια του λιμανιού Παντάνγκ στη Σουμάτρα και εστιακό βάθος περίπου 50 χιλιόμετρα, είπε το Ινστιτούτο. Οι αρχικές αναφορές ήταν για σεισμό 6,2 βαθμών.

    Τον Δεκέμβριο του 2004, ένας σφοδρός υποθαλάσσιος σεισμός 9,15 βαθμών προκάλεσε ένα κύμα τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το οποίο σκότωσε πάνω από 200.000 άτομα σε μια δεκαριά χώρες. Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν στην περιφέρεια Ασέχ στο βορειοδυτικό άκρο της Σουμάτρας.Δεν έχουν αναφερθεί άμεσα ζημιές ή τραυματισμοί.

    [10] Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

    Συνεδριάζει σήμερατο υπουργικό συμβούλιο, που θα ξεκινήσει στις 15:00 με την εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση θα υπάρξει απολογισμός στον απόηχο και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ θα τεθούν τα επόμενα βήματα και για το κυβερνητικό έργο, τα νομοσχέδια που επίκεινται.

    Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σχεδιασμός για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική, ενώ έχει εκφραστεί ήδη και η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για την συνταγματική αναθεώρηση, σε επόμενη φάση.

    [11] Κατατέθηκαν στη Βουλή οι τροπολογίες με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

    Οι τροπολογίες για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στηΒουλή και ενσωματώνονται σε νομοθετικές κυρώσεις που συζητούνται σήμερα Πέμπτηστην Ολομέλεια.

    Ειδικότερα, στις τροπολογίες προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Ειδικά μισθολόγια: Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξειδικευθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου εφέτος τα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης και τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2017.

  • ΕΚΑΣ: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Ιανουαρίου εφέτος. Παράλληλα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδίδεται ανά έτος, θα αναπροσαρμόζονται τα ποσά για τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τα ποσά του επιδόματος. Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για κάθε έτος θα γίνονται το αργότερο έως το τέλος του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, προκειμένου από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους να μην χορηγείται ΕΚΑΣ σε μη δικαιούχους

    Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η σωρευτική εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ από την αναπροσαρμογή, θα ανέλθει σε 570 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2017, σε 808 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2018 και σε 853 εκατ. ευρώ από το 2016 έως και το 2019. Από την 1/1/2020 το ΕΚΑΣ καταργείται.

  • «Κόφτης» δαπανών: Η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς στις περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, αλλά αυτή οφείλεται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους, με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ. Ειδικότερα, με την τροπολογία, η φράση στον πρόσφατο νόμο «ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους θεσμούς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», αντικαθίσταται από τη φράση «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς».

  • ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

    Αναμένεται μετά από εκτενή συζήτηση να ψηφισθούν από την Ολομέλεια.

    [12] Στους 15 οι νεκροί από επίθεση βομβιστή - καμικάζι σε ξενοδοχείο στη Σομαλία

    Στους 15 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση βομβιστή-καμικάζι της αλ Σεμπάμπ σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, ενώ ανάμεσα στα θύματα είναι δύο βουλευτές, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η αστυνομία.

    «Οι βουλευτές Μουχάμουν Μοχάμεντ και Αμπντουλάχι Τζαμάκ σκοτώθηκαν στο ξενοδοχείο. Ήταν ο τόπος διαμονής τους. Πολλοί άλλοι άνθρωποι, ανάμεσα τους και βουλευτές διασώθηκαν. Η επιχείρηση (ασφάλειας) αναμένεται να ολοκληρωθεί τώρα. Έως τώρα έχουμε καταγράψει 15 νεκρούς και 20 τραυματίες», δήλωσε ο αστυνομικός Ιμπραίμ Χασάν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς που βρίσκεται στην σκηνή της επίθεσης καθώς και κάτοικοι ανέφεραν πως ακούνε ακόμη σποραδικούς πυροβολισμούς.

    Ένας βομβιστής-καμικάζι έριξε το όχημα του, παγιδευμένο με εκρηκτικά, στην είσοδο του ξενοδοχείου στο κέντρο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ενώ την επίθεση ακολούθησαν πυροβολισμοί,

    Η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ, που θεωρείται προσκείμενη στην αλ Κάιντα, ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση στο ξενοδοχείο Ambassador, που επιλέγεται συχνά ως σημείο συνάντησης από βουλευτές, ενώ ένας αστυνομικός δήλωσε πως κάποιοι μαχητές ενδεχομένως να εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο κτίριο.

    Ο συνταγματάρχης Αλί Μοχάμεντ, αστυνομικός της πρωτεύουσας, ανέφερε πως το ξενοδοχείο, που βρίσκεται στο δρόμο Μάκα αλ Μουκαράμ ? κεντρική οδός στην καρδιά της πρωτεύουσας με ξενοδοχεία, εστιατόρια και τράπεζες? επλήγη από βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο.

    "Πιστεύουμε ότι κάποιοι μαχητές βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι. Έως τώρα έχουμε επιβεβαιώσει τρεις νεκρούς και μια δωδεκάδα άλλους τραυματίες", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο αστυνομικός Ιμπραχίμ Χασάν.

    Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σε άλλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη χώρα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας σκότωσαν 17 μαχητές της αλ Σεμπάμπ, ανάμεσα τους και τον επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της οργάνωσης και έναν άνδρα που φέρεται ως ο εγκέφαλος της επίθεσης και της σφαγής στο πανεπιστήμιο Γκαρίσα το 2015, όταν έχασαν τη ζωή τους 148 άνθρωποι, ανάμεσά τους 142 φοιτητές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 June 2016 - 4:32:29 UTC