Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore και ξένες εταιρείες
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021
  • [03] Σήμερα και αύριο συζητούνται στην Ολομέλεια οι τροπολογίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [04] Έρχεται αύριο στην Αθήνα ο Γάλλος πρωθυπουργός
  • [05] Συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [06] Αρχίζει η πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
  • [07] Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για ανακατάληψη περιοχής που ελέγχει το ΙΚ
  • [08] Η Κλίντον αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Σάντερς για να προωθήσουν την ενότητα των Δημοκρατικών
  • [09] Πακιστάν: Τουλάχιστον έξι ένοπλοι νεκροί από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία
  • [10] Βρετανία: Για πρώτη φορά τηλεφωνική δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στο Brexit
  • [11] Ακουαρέλα του «Μικρού Πρίγκιπα» πουλήθηκε έναντι 133.200 ευρώ
  • [12] Μείωση 15% από την 1η Ιουλίου σε συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ

  • [01] Απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore και ξένες εταιρείες

    Καθολική απαγόρευση για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας, θα εισάγει τροπολογία που καταθέτει σήμεραΤετάρτη στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Η τροπολογία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση θα είναι γενική και καθολική δηλαδή, δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

    Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη, σήμεραΤετάρτη στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Όπως ειδικότερα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «η κυβέρνηση με τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό. Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα».

    Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη, καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας. Την ίδια στιγμή δε, επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή».

    «Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης. Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι «για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί».

    «Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί, όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος -πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και ανακοίνωσε:

    «Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ό,τι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι. Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς. Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική».

    Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, σήμεραστο ελληνικό Κοινοβούλιο.

    «Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν τη διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

    Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος, και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

    Κυβερνητικές πηγές: Θα δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα αποσύρουν τις μετοχές τους από εξωχώριες εταιρείες

    Σε διευκρινίσεις «προς όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν» προχωρούν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τη νέα διάταξη περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες και τονίζουν παράλληλα ότι αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν «πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις».

    Ειδικότερα, προς «όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν», οι πηγές της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι:

    Ο νομικός ορισμός της "offshore" εταιρείας είναι αδύνατος. Γι' αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό».

    «Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις» προσθέτουν και καταλήγουν: «Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων

    ΝΔ: 'Αθλια μεθόδευση η διάταξη για τις offshore

    ΠΑΣΟΚ: Έντρομη η κυβέρνηση αποσύρει άρον-άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τις offshore

    Ποτάμι: Να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα οι πολιτικοί που τα εχουν στο εξωτερικό

    [02] Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021

    Τη σύγκληση, το επόμενο διάστημα, της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφασίσει για τη σύγκληση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη του Σεπτέμβρη, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, τονίζοντας ότι ο πολιτικός χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή του είναι πολύτιμος για την επεξεργασία ενός μακρόπνοου συλλογικού σχεδίου για το κόμμα και για τη χώρα. Κατά τις ίδιες πηγές, πρότεινε βασικοί στόχοι του συνεδρίου να είναι το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην εκλογική του βάση, καθώς και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος σε ορίζοντα πενταετίας.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στην κομματική ανασυγκρότηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε την ανάγκη σχεδιασμένης δουλειάς σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με δημιουργία επιτροπών σε κάθε νομό για τη διεύρυνση του κόμματος στην εκλογική του βάση, καθώς και στις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η συγκρότηση ενός ανοικτού, σύγχρονου, δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα». «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα όπου τα μέλη θα έχουν λόγο, και οι τάσεις θα λειτουργούν πράγματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί. Ανοιχτό στην κοινωνία και τις διεργασίες της», τόνισε.

    Επιπλέον, αναφερόμενος στην ατζέντα του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ήρθε η ώρα, έχοντας πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021. Ποια Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με ποιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ποιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στο Σύνταγμα, στο πολιτικό σύστημα, στα δικαιώματα και τον πολιτισμό».

    [03] Σήμερα και αύριο συζητούνται στην Ολομέλεια οι τροπολογίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Σήμερα Τετάρτη και αύριοΠέμπτη 2 Ιουνίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης.Επίσης, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθείκαι θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής διάσκεψης των προέδρων της Βουλής επελέγησαν, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, οι τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, Διονύσιος Λασκαράτος, Ηλίας Νικολόπουλος και Θανάσης Παπαϊωάννου, καθώς και τα 24 μέλη του.Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο στόχος είναι να πληρωθούν, εντός του Ιουνίου, οι κενές θέσεις και των υπόλοιπων ανεξάρτητων Αρχών.

    [04] Έρχεται αύριο στην Αθήνα ο Γάλλος πρωθυπουργός

    Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, αύριο Πέμπτη 2 Ιουνιου και την Παρασκευή 3 Ιουνίου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαρλέμ Ντεζίρ. Η επίσκεψη αποτελεί στήριξη για την Ελλάδα λίγο μετά την αξιολόγηση και ευκαιρία για την επαναχάραξη του «οδικού χάρτη» των διμερών σχέσεων.

    «Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται λίγες μόνον ημέρες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσει στη διάθεση της Ελλάδος μία νέα δόση χρηματοδοτικής συνδρομής, θα αποτελέσει ευκαιρία κατάδειξης για άλλη μια φορά της στήριξης που παρέχει η Γαλλία στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και στη σταθεροποίηση της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

    Οι συζητήσεις θα αποτελέσουν επίσης την «ευκαιρία χάραξης νέων προοπτικών στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος», ενώ οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν έναν «οδικό χάρτη» με τη λειτουργική απεικόνιση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει διεξοδικά το μεταναστευτικό και προσφυγικό θέμα, καθώς και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γαλλία, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την πρόκληση της υποδοχής μεγάλου αριθμού προσφύγων στην επικράτειά της.

    Ο κ. Βαλς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΠροκόπη Παυλόπουλο και θα έχει την ευκαιρία πολλών συζητήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    [05] Συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Συμφώνησε με τους θεσμούς η κυβέρνηση στα θέματα που παρέμεναν ανοιχτά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες και εκταμιεύεται εντός των ημερών η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων επήλθε συμφωνία στο θέμα του ΕΚΑΣ, ώστε να μην υποχρεωθούν οι δικαιούχοι να το επιστρέψουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2016. Επίσης έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις για τον ΑΔΜΗΕ και τις μεταβατικές διατάξεις για το νέο ασφαλιστικό. Οι σχετικές τροπολογίες θα έλθουν αύριο προς ψήφιση στη Βουλή.

    Το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

    [06] Αρχίζει η πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

    Αρχίζει η πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Σήμερα Τετάρτη, 1 Ιουνίου, στις 2.00 μμ, θα διοργανωθεί στο υπουργείο Εργασίας σύσκεψη με τους δήμους που επιλέχθηκαν για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

    Όπως είχε ανακοινώσει και στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, που θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2016, θα εφαρμοστεί σε 30 επιλεγμένους δήμους με αναμενόμενους δικαιούχους περίπου 40.000 νοικοκυριά. Αυτή η εφαρμογή θα παίρνει υπόψη την εμπειρία από το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και τα συμπεράσματα από τις δύο αξιολογήσεις του πιλοτικού προγράμματος που είχε εφαρμοστεί σε 13 δήμους. Στη δεύτερη φάση, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλη την ελληνική Επικράτεια. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει παροχές σε χρήμα και υπηρεσίες, καθώς και βοήθεια για την ένταξη των ωφελουμένων στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.

    Οι δήμοι που επιλέχθηκαν για την πρώτη φάση, είναι: Της Ορεστιάδας και της Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννου Ρέντη και Περάματος στην Περιφέρεια Αττικής, Λέσβου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Καστοριάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αιγιαλείας και Πύργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αρταίων στην Περιφέρεια Ηπείρου, Ελασσόνας και Τρικκαίων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ζακύνθου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βέροιας, Παύλου Μελά, Κιλκίς και Κατερίνης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Λαμιαίων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Γόρτυνας και Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, Καλυμνίων και Λέρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Σικυωνίων και Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

    Η επιλογή των 30 δήμων έγινε, ως εξής: α) Καθορίστηκε ο αριθμός των εντασσόμενων δήμων ανά Περιφέρεια, ανάλογα με τον πληθυσμό της, π.χ. 9 δήμοι στην Αττική, 4 στην Κεντρική Μακεδονία, κλπ β) επιλέχθηκαν οι δήμοι που θα ενταχθούν με αλληλεπίδραση τριών κριτηρίων: Ποσοστά ανεργίας, ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και ποσοστά ένταξης στο πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ).

    Στους δήμους που επιλέχθηκαν, θα δοκιμαστούν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές και αξιολογήσεις, ώστε να γίνει η πανεθνική εφαρμογή του ΚΕΑ από την 1 Ιανουαρίου 2017. Στους υπόλοιπους 295 δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης με όλες τις παροχές, του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

    [07] Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία για ανακατάληψη περιοχής που ελέγχει το ΙΚ

    Επιθετική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία, με τη συμμετοχή χιλιάδων μαχητών που έχουν την υποστήριξη των ΗΠΑ, για την ανακατάληψη μιας κρίσιμης στρατηγικά περιοχής στα βόρεια της χώρας, που είναι γνωστή ως «Manbij pocket»και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.Η επιχείρηση προετοιμάστηκε μυστικά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, δηλώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

    Οι πολεμικές επιχειρήσεις άρχισαν σήμερα το πρωί καιέχουν ως αντικειμενικό σκοπό τον έλεγχο περιοχής κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η περιοχή αυτή, έχει στρατηγική σημασία καθώς εξασφαλίζει τα δίκτυα ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών. Οι πολεμικές επιχειρήσεις, αναμένεται ότι θα έχουν διάρκεια εβδομάδων.Στην περιοχή αυτή, έχει εντοπιστεί η δράση βάσης του Ισλαμικού Κράτους, για την υποδοχή και αποστολή ξένων μαχητών στην Ευρώπη.

    [08] Η Κλίντον αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Σάντερς για να προωθήσουν την ενότητα των Δημοκρατικών

    Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον είπε χθες ότι η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της βρισκόταν σε επαφή με εκείνην του αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς για να προωθήσουν την ενότητα του Δημοκρατικού Κόμματος.Η ενότητα θα αποτελέσει την μεγαλύτερη πρόκληση του κόμματος όταν διαλέξουν οι Δημοκρατικοί τον υποψήφιό τους για τις προεδρικές εκλογές. Η Κλίντον θεωρείται φαβορί να κερδίσει το χρίσμα αλλά αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη μάχη με τον Σάντερς, γερουσιαστή από το Βερμόντ.

    Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι CNN, η Κλίντον είπε ότι οι επαφές μεταξύ των δύο ομάδων ενδέχεται να αυξηθούν μετά τους προκριματικούς της Καλιφόρνιας, την επόμενη εβδομάδα."Ασφαλώς και θα κάνω ό,τι μπορώ να υπάρξει ενότητα στο Δημοκρατικό Κόμμα. Οι καμπάνιες μας έχουν έρθει σε επαφή. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε", είπε.Πρόσθεσε ότι και αυτή και ο Σάντερς "θα κάνου(ν) ό,τι μπορού(ν)" για να εμποδίσουν τη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

    [09] Πακιστάν: Τουλάχιστον έξι ένοπλοι νεκροί από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία

    Τουλάχιστον έξι ένοπλοι σκοτώθηκαν από την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στην περιοχή Λάγια του Πακιστάν, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ. Οι αστυνομικές δυνάμεις και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησαν επιχειρήσεις εντοπισμού των ενόπλων, αξιολογώντας σχετικές πληροφορίες.

    Οι ένοπλοι επιτέθηκαν με χειροβομβίδες και πυρά αυτομάτων όπλων στις αστυνομικές δυνάμεις, όταν προσπάθησαν να πλησιάσουν στο κρησφύγετό τους.Τουλάχιστον έξι από αυτούς τραυματίστηκαν, ενώ δύο διέφυγαν τη σύλληψη. Οι ένοπλοι ανήκαν στην αλ-Κάιντα και σε ομάδα των Ταλιμπάν, ενώ σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην επαρχία Παντζάμπ.

    [10] Βρετανία: Για πρώτη φορά τηλεφωνική δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στο Brexit

    Οι Βρετανοί ψηφοφόροι έχουν αλλάξει στάση και στρέφονται υπέρ του "ναι" στο Brexit στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICM, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές και οδηγώντας σε πτώση τη στερλίνα.

    Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθκε για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής.

    Οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι τώρα σχεδόν όλες τους άνετο προβάδισμα στο στρατόπεδο της "Παραμονής" στην ΕΕ. Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 16 Μαΐου, έδειξε ότι η "Παραμονή" προηγείτο της "Εξόδου" με διαφορά οκτώ μονάδων.

    Η ICM επισήμανε ότι η σημερινή δημοσκόπηση είναι η πρώτη τηλεφωνική που διεξάγει η εταιρεία και δίνει προβάδισμα στους υποστηρικτές του Brexit.

    [11] Ακουαρέλα του «Μικρού Πρίγκιπα» πουλήθηκε έναντι 133.200 ευρώ

    Μια αυθεντική ακουαρέλα του "Μικρού Πρίγκιπα" από την εικονογράφηση του αριστουργήματος του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, πουλήθηκε την Τρίτη σε δημοπρασία έναντι 133.200 ευρώ, όπως έγινε γνωστό από τον παρισινό οίκο δημοπρασιών Artcurial.

    Το έργο είχε εκτιμηθεί αρχικά στα 50-60.000 ευρώ, ωστόσο η τιμή του ανέβηκε καθώς πλειοδότησαν για αυτό έξι συλλέκτες.

    Η ακουαρέλα, από υδατοδιαλυτό μελάνι και μερικές πινελιές με μολύβι, εικονίζει τον Μικρό Πρίγκιπα στην έρημο, όρθιο πάνω σε έναν αμμόλοφο, με τα μαλλιά να ανεμίζουν στον αέρα και τα χέρια ενωμένα μπροστά. "Ο νεαρός ήρωας φεύγει αθόρυβα τη νύχτα και περπατά μόνος του στους αμμόλοφους. Επίκειται η εξαφάνισή του και το συναίσθημα είναι έντονο", εξήγησε ο Γκιγιόμ Ρομανέ, ο υπεύθυνος του οίκου δημοπρασιών για το τμήμα Βιβλίων και Χειρογράφων.

    Το σχέδιο αυτό χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη έκδοση του βιβλίου στις ΗΠΑ, το 1943. Ο "Μικρός Πρίγκιπας" έχει μεταφραστεί σε 270 γλώσσες και πουλήσε περισσότερα από 145 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

    Μία εβδομάδα μετά την έκδοση το βιβλίου, αφού παρέδωσε το χειρόγραφο και τα σχέδια της εικονογράφησης στη φίλη του, τη Σίλβια Χάμιλτον, ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί έφυγε για την Ευρώπη, για να συμμετάσχει σε αεροπορικές αποστολές στην κατεχόμενη Γαλλία και τη Βόρεια Αφρική. Δεν επέστρεψε ποτέ στις ΗΠΑ: χάθηκε στις 31 Ιουλίου 1944 στα ανοιχτά της Μασσαλίας, ενώ εκτελούσε μια αναγνωριστική αποστολή για την προετοιμασία της απόβασης των Συμμάχων στην Προβηγκία, στη νότια Γαλλία.

    Το χειρόγραφο και τα σχέδια αγοράστηκαν από τη Βιβλιοθήκη Πίρποντ Μόργκαν της Νέας Υόρκης, όπου φυλάσσονται μέχρι και σήμερα. Οι αυθεντικές ακουαρέλες όμως επέστρεψαν στη Γαλλία, μέσα στις αποσκευές της Κονσουέλο, της συζύγου του συγγραφέα.

    [12] Μείωση 15% από την 1η Ιουλίου σε συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ

    Σε μειώσεις κατά 15% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού τόσο για οικιακούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις εφόσον είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους θα προχωρήσει η ΔΕΗ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας σήμερα στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής. Όπως είπε, η σχετική εισήγηση προγραμματίζεται να συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης και αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα.

    Εξειδικεύοντας ως προς τον όρο συνεπείς πελάτες, ο κ.Παναγιωτάκης διευκρίνισε ότι πρόκειται για καταναλωτές που εξοφλούν τον τρέχοντα λογαριασμό τους και όσοι τηρούν τους διακανονισμούς, τους οποίους έχουν συνάψει με την επιχείρηση.

    "Πιστεύουμε", δήλωσε ο κ.Παναγιωτάκης προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, "ότι αυτό θα αποτελέσει κίνητρο ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός και ο αριθμός εκείνων που προσέρχονται σε διακανονισμούς με την ΔΕΗ".

    Πρόσθεσε ότι θα εισηγηθεί το μέτρο την προσεχή Τετάρτη στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, ώστε να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

    Η δήλωση Παναγιωτάκη επιβεβαιώνει τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι η ΔΕΗ προχωρά σε μια πιο «επιθετική» πολιτική υπέρ των καταναλωτών της μετά και την πολύ καλή ανταπόκριση που είχε το μέτρο της υπαγωγής σε ρύθμιση των ανεξόφλητων λογαριασμών.

    Η μείωση των τιμολογίων συνδέεται αφενός με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου που επικρατούν τους τελευταίους μήνες και αφετέρου με την πρόοδο των διακανονισμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που τέθηκε πέρυσι σε εφαρμογή, αλλά και με την εντονότερη δραστηριοποίηση των εναλλακτικών προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη στα αποτελέσματα τριμήνου η ΔΕΗ επεσήμανε συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ενώ μέχρι σήμερα έχουν διακανονισθεί οφειλές συνολικού ύψους άνω των 430 εκατ. ευρώ από 145.000 πελάτες.

    Στο ίδιο διάστημα η πτώση των τιμών των καυσίμων απέφερε όφελος για την επιχείρηση άνω των 150 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά διαμορφώθηκε στο 94,1%, (που σημαίνει ότι οι εναλλακτικοί προμηθευτές άγγιξαν το 6%), από 97,1% κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και τον Απρίλιο διολίσθησε περαιτέρω κάτω από το 92%. Στην κατεύθυνση μείωσης των τιμολογίων συμβάλλει και η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

    Η ΔΕΗ εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα επιστροφών 10% στα ανταγωνιστικές χρεώσεις για τις συνεπείς επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης ενώ στους συνεπείς Οικιακούς πελάτες του 2015 επιστρέφεται εφέτος το διπλάσιο του παγίου σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό τους.

    Στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής ο κ. Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι τόσο το φετινό καλοκαίρι όσο και μεσοπρόθεσμα, αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο ενεργειακός σχεδιασμός ώστε να επιλεγούν οι πιο κατάλληλες και χαμηλού κόστους λύσεις μεταξύ των εναλλακτικών που περιλαμβάνουν διασύνδεση των νησιών ή ενίσχυση / εκσυγχρονισμό της τοπικής παραγωγής δεδομένου ότι η Κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία των παλαιών μονάδων, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 June 2016 - 6:32:34 UTC