Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore και ξένες εταιρείες
  • [02] Αύριο και μεθαύριο συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε την στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021
  • [04] Πρόστιμο 14 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Ελληνίδας
  • [05] Θ. Δρίτσας: Θέση της κυβέρνησης η εξασφάλιση των σχέσεων εργασίας στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης
  • [06] Καλοκαιρινές συναυλίες στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  • [07] Ακουαρέλα του "Μικρού Πρίγκιπα" του Σεντ Εξιπερί πουλήθηκε σε δημοπρασία, στο Παρίσι, έναντι 133.200 ευρώ
  • [08] «Αγάπη και Ερωτισμός στον Βωβό Κινηματογράφο», στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
  • [09] Σπανούλης: «Κι άλλη Euroleague με τον Ολυμπιακό»
  • [10] «Καυτός» μήνας Ιούλιος για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη

  • [01] Απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore και ξένες εταιρείες

    Καθολική απαγόρευση για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας, θα εισάγει τροπολογία που καταθέτει αύριο στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Η τροπολογία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση θα είναι γενική και καθολική δηλαδή, δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

    Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Όπως ειδικότερα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «η κυβέρνηση με τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό. Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα».

    Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη, καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας. Την ίδια στιγμή δε, επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή».

    «Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης. Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι «για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί».

    «Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί, όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος -πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και ανακοίνωσε:

    «Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ό,τι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι. Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς. Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική».

    Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

    «Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν τη διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

    Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος, και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

    Κυβερνητικές πηγές: Θα δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα αποσύρουν τις μετοχές τους από εξωχώριες εταιρείες

    Σε διευκρινίσεις «προς όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν» προχωρούν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τη νέα διάταξη περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες και τονίζουν παράλληλα ότι αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν «πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις».

    Ειδικότερα, προς «όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν», οι πηγές της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι:

    Ο νομικός ορισμός της "offshore" εταιρείας είναι αδύνατος. Γι' αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό».

    «Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις» προσθέτουν και καταλήγουν: «Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

    ΝΔ: 'Αθλια μεθόδευση η διάταξη για τις offshore

    «Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της ζητώντας μάλιστα να μάθει από την κυβέρνηση «ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;». Με ανακοίνωση του το Γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την άθλια, όπως τη χαρακτηρίζει, μεθόδευσή της.

    ΠΑΣΟΚ: Έντρομη η κυβέρνηση αποσύρει άρον-άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τις offshore

    «Έντρομη η κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον- άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες υπόλοιπα στη Βουλή», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά για την επίμαχη διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες.

    Ποτάμι: Να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα οι πολιτικοί που τα εχουν στο εξωτερικό

    «Αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα», σχολίασε το Ποτάμι για την ανακοίνωση της κυβέρνησης να αλλάξει την επίμαχη διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες.

    Το Ποτάμι επανέλαβε την πρότασή του οι κοινοβουλευτικές ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους "προστατευμένες" έξω από την χώρα. Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν».

    [02] Αύριο και μεθαύριο συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Αύριο Τετάρτη 1η Ιουνίου και την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως έκανε γνωστό απόψε ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης.

    Επίσης, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί αργά απόψε ή αύριο το πρωί και θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής επελέγησαν, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, οι τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, Διονύσιος Λασκαράτος, Ηλίας Νικολόπουλος και Θανάσης Παπαϊωάννου, καθώς και τα 24 μέλη του.

    Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο στόχος είναι να πληρωθούν, εντός του Ιουνίου, οι κενές θέσεις και των υπόλοιπων ανεξάρτητων Αρχών.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε την στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021

    Τη σύγκληση, το επόμενο διάστημα, της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφασίσει για τη σύγκληση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στα τέλη του Σεπτέμβρη, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, τονίζοντας ότι ο πολιτικός χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τη διεξαγωγή του είναι πολύτιμος για την επεξεργασία ενός μακρόπνοου συλλογικού σχεδίου για το κόμμα και για τη χώρα. Κατά τις ίδιες πηγές, πρότεινε βασικοί στόχοι του συνεδρίου να είναι το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και στην εκλογική του βάση, καθώς και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος σε ορίζοντα πενταετίας.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος στην κομματική ανασυγκρότηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε την ανάγκη σχεδιασμένης δουλειάς σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με δημιουργία επιτροπών σε κάθε νομό για τη διεύρυνση του κόμματος στην εκλογική του βάση, καθώς και στις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών.

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η συγκρότηση ενός ανοικτού, σύγχρονου, δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα». «Χρειαζόμαστε ένα κόμμα όπου τα μέλη θα έχουν λόγο, και οι τάσεις θα λειτουργούν πράγματι ως ρεύματα ιδεών και όχι ως μηχανισμοί. Ανοιχτό στην κοινωνία και τις διεργασίες της», τόνισε.

    Επιπλέον, αναφερόμενος στην ατζέντα του συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ήρθε η ώρα, έχοντας πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων, να σχεδιάσουμε τη στρατηγική διακυβέρνησης της Αριστεράς, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2021. Ποια Ελλάδα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Με ποιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, ποιες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, στο Σύνταγμα, στο πολιτικό σύστημα, στα δικαιώματα και τον πολιτισμό».

    [04] Πρόστιμο 14 εκατ. ευρώ στην Τουρκία για παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Ελληνίδας

    Περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τουρκία, κατόπιν της προσφυγής της Ευφροσύνης Γιαννοπούλου κατά της Τουρκίας, «για μη αναγνώριση των κληρονομικών της δικαιωμάτων».

    Στηριζόμενη στο άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου Νο1 (Προστασία της Ιδιοκτησίας) της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Ε. Γιαννοπούλου είχε προσφύγει στο ΕΔΑΔ στις 17 Μαρτίου του 2003 διαμαρτυρόμενη ότι η Τουρκία δεν της αναγνώριζε τα κληρονομικά της δικαιώματα για ένα οικόπεδο που βρίσκεται στην Τουρκία.

    Με απόφασή του, στις 14 Ιανουαρίου 2014, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η άρνηση των εθνικών δικαστηρίων της Τουρκίας να αναγνωρίσει την κα Γιαννοπούλου ως κληρονόμο, συνιστούσε παρέμβαση στην άσκηση του «δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας» της αιτούσας. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρέμβαση αυτή ήταν μη νόμιμη και αντίθετη με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης.

    Η Ε. Γιαννοπούλου απεβίωσε στις 31 Μαρτίου 2009, η δε υπόθεση συνεχίσθηκε από την Μαρία Τσιροπούλου, κατοίκου Παλαιάς Επιδαύρου, η οποία είχε ορισθεί ως η επίσημος κληροδόχος της Ε. Γιαννοπούλου.

    Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε σήμερα, αφορά στο άρθρο 41 της Σύμβασης για «δίκαιη ικανοποίηση» (satisfaction equitable). Η Τουρκία υποχρεούται να αποζημιώσει την Μαρία Τσιροπούλου, κληρονόμο της Ε. Γιαννοπούλου με 14.300.000 ευρώ για υλικές ζημιές, 15.000 για ηθική αποζημίωση και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

    [05] Θ. Δρίτσας: Θέση της κυβέρνησης η εξασφάλιση των σχέσεων εργασίας στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης

    «Θέση όλης της κυβέρνησης, δηλωμένη δημοσίως, είναι ότι πρέπει πλήρως να εξασφαλιστούν οι σταθερές και ασφαλείς σχέσεις εργασίας και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, και αυτό επιδιώκουμε», διαβεβαίωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων στον υπό παραχώρηση Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

    Ο κ. Δρίτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12», τόνισε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δίνει εξασφαλίσεις σε ένα σημαντικό βαθμό, υπενθύμισε ότι στη σύμβαση παραχώρησης για το λιμάνι του Πειραιά η κυβέρνηση φρόντισε να δοθεί πρόσθετη διασφάλιση των εργαζομένων και υποσχέθηκε ότι το ίδιο θα γίνει και με τους εργαζόμενους στον ΟΛΘ. «Στη Θεσσαλονίκη θα κάνουμε το ίδιο, στον νόμο για την δημόσια Αρχή λιμένα, επίσης, περιλαμβάνονται διατάξεις που δίνουν πρόσθετη εξασφάλιση», επεσήμανε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος γενικότερα στους εργαζόμενους στη ναυτιλία υπογράμμισε ότι το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, ενθαρρύνει την υπογραφή μίας νέας συλλογικής σύμβασης με τους εργοδότες-πλοιοκτήτες.

    Εν τω μεταξύ, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δρίτσας χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την ολοκλήρωση της επανακατασκευής και της επαναλειτουργίας των ανακαινισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), στη Νέα Μηχανιώνα, σε συνδυασμό με την ίδρυση Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού και τη λειτουργία οικοτροφείου για τους οικονομικά αδύναμους σπουδαστές και σπουδάστριες από τη Βόρεια Ελλάδα

    [06] Καλοκαιρινές συναυλίες στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

    Χώρος αναφοράς για την καλοκαιρινή πολιτιστική ζωή της Αθήνας , ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανανεώνει και φέτος το καθιερωμένο ραντεβού του με το κοινό, με μια σειρά συναυλιών από καταξιωμένους καλλιτέχνες, ορχήστρες και χορωδίες που προσδοκούν να δώσουν έναν διαφορετικό τόνο στις καλοκαιρινές βραδιές της πόλης.

    Το φετινό πρόγραμμα ανοίγει το Σάββατο 11 Ιουνίου στις 9 μ.μ., με τη συναυλία «Σήκω, ψυχή μου, δώσε ρεύμα» του Διονύση Σαββόπουλου και της Ελένης Βιτάλη, που επέλεξαν να αρχίσουν τη φετινή τους καλοκαιρινή περιοδεία σ' όλη την Ελλάδα, με γιορτινή διάθεση, από τον Κήπο (συμπαραγωγή: MMA & Ελένη Καλέση).

    Ακολουθεί η Γιορτή της Μουσικής (Tρίτη 21/6, 8 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) ένας πλέον καθιερωμένος θεσμός για τους φίλους του Κήπου , όπου στη φετινή μεγάλη συναυλία, θα απολαύσουν καλλιτέχνες και σύνολα από διαφορετικούς μουσικούς χώρους (Χριστίνα Μπαζίλη , Θανάσης Αποστολόπουλος , Παιδική Χορωδία Rosarte, ΚΟΑ, Αγγελική Τουμπανάκη and the Buzz Bastardz).

    Την Παρασκευή 24 Ιουνίου (9 μ.μ.) επανακάμπτει δριμύτερος στον Κήπο ο Κωστής Μαραβέγιας, με τη συναυλία «Κατάστρωμα» (συμπαραγωγή ΜΜΑ & Minos EMI), και τα τραγούδια του καινούργιου του δίσκου «Φάρος». Εκτός από τα νέα του κομμάτια, ο γνωστός τραγουδοποιός που πέρυσι ξεσήκωσε το κοινό με τους έντονους ρυθμούς της μουσικής του, θα παρουσιάσει και παλιές επιτυχίες του.

    Οι συναυλίες του Ιουνίου ολοκληρώνονται την Τετάρτη 29/6 (9 μ.μ.), με την εμφάνιση της Έλλης Πασπαλά και της Underground Youth Orchestra. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια εμπνεύστηκε τον τίτλο της συναυλίας της («I Love Athens»), παραφράζοντας το διάσημο τραγούδι «I Love Paris» του Κόουλ Πόρτερ. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μελωδικό αφιέρωμα στην Αθήνα γιατί όπως λέει και η γνωστή ερμηνεύτρια «όσο περισσότερο τραγουδάμε, τόσο περισσότερους λόγους ανακαλύπτουμε για να αγαπάμε την πόλη μας».

    [07] Ακουαρέλα του "Μικρού Πρίγκιπα" του Σεντ Εξιπερί πουλήθηκε σε δημοπρασία, στο Παρίσι, έναντι 133.200 ευρώ

    Μια αυθεντική ακουαρέλα του "Μικρού Πρίγκιπα" από την εικονογράφηση του αριστουργήματος του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, πουλήθηκε σήμερα σε δημοπρασία έναντι 133.200 ευρώ, όπως έγινε γνωστό από τον παρισινό οίκο δημοπρασιών Artcurial.

    Το έργο είχε εκτιμηθεί αρχικά στα 50-60.000 ευρώ, ωστόσο η τιμή του ανέβηκε καθώς πλειοδότησαν για αυτό έξι συλλέκτες.

    Η ακουαρέλα, από υδατοδιαλυτό μελάνι και μερικές πινελιές με μολύβι, εικονίζει τον Μικρό Πρίγκιπα στην έρημο, όρθιο πάνω σε έναν αμμόλοφο, με τα μαλλιά να ανεμίζουν στον αέρα και τα χέρια ενωμένα μπροστά. "Ο νεαρός ήρωας φεύγει αθόρυβα τη νύχτα και περπατά μόνος του στους αμμόλοφους. Επίκειται η εξαφάνισή του και το συναίσθημα είναι έντονο", εξήγησε ο Γκιγιόμ Ρομανέ, ο υπεύθυνος του οίκου δημοπρασιών για το τμήμα Βιβλίων και Χειρογράφων.

    Το σχέδιο αυτό χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη έκδοση του βιβλίου στις ΗΠΑ, το 1943. Ο "Μικρός Πρίγκιπας" έχει μεταφραστεί σε 270 γλώσσες και πουλήσε περισσότερα από 145 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

    Μία εβδομάδα μετά την έκδοση το βιβλίου, αφού παρέδωσε το χειρόγραφο και τα σχέδια της εικονογράφησης στη φίλη του, τη Σίλβια Χάμιλτον, ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί έφυγε για την Ευρώπη, για να συμμετάσχει σε αεροπορικές αποστολές στην κατεχόμενη Γαλλία και τη Βόρεια Αφρική. Δεν επέστρεψε ποτέ στις ΗΠΑ: χάθηκε στις 31 Ιουλίου 1944 στα ανοιχτά της Μασσαλίας, ενώ εκτελούσε μια αναγνωριστική αποστολή για την προετοιμασία της απόβασης των Συμμάχων στην Προβηγκία, στη νότια Γαλλία.

    Το χειρόγραφο και τα σχέδια αγοράστηκαν από τη Βιβλιοθήκη Πίρποντ Μόργκαν της Νέας Υόρκης, όπου φυλάσσονται μέχρι και σήμερα. Οι αυθεντικές ακουαρέλες όμως επέστρεψαν στη Γαλλία, μέσα στις αποσκευές της Κονσουέλο, της συζύγου του συγγραφέα.

    [08] «Αγάπη και Ερωτισμός στον Βωβό Κινηματογράφο», στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

    Υπαινικτικός, μεταμφιεσμένος ή υποσυνείδητος, ο ερωτισμός των ταινιών χωρίς ήχο με την ακαταμάχητη γοητεία μοιραίων γυναικών και τη σαγηνευτική ματιά ανδρών, έρχεται μέσα από δέκα ταινίες του φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου που διοργανώνει για έβδομη χρονιά το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 22 Ιουνίου έως την 1 Ιουλίου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μούζα.

    Ο Βωβός Κινηματογράφος υπήρξε ο πρώτος δάσκαλος και μεγάλη αγάπη του Μιχάλη Κακογιάννη. Ο ίδιος επιμελήθηκε τα δύο πρώτα Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου στο Ίδρυμά του, και το ΙΜΚ συνεχίζει την παράδοση που εκείνος δημιούργησε, με ετήσια αφιερώματα σε αριστουργηματικές ταινίες που έβαλαν τις βάσεις της έβδομης τέχνης. Την ατμοσφαιρική μαγεία των βωβών ταινιών συνοδεύει ζωντανή μουσική δίπλα στην οθόνη.

    Φέτος, το Φεστιβάλ «προσπαθεί να χαρτογραφήσει το ερωτικό στοιχείο όπως αποτυπώθηκε σε σπουδαίες ταινίες, μεγάλων δημιουργών, σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, από την κωμωδία και το δράμα μέχρι την αστυνομική περιπέτεια και το εξωτικό παραμύθι» σημειώνει ο Αλ. Μούζας. «Είναι ένας συνεχής αγώνας μεταξύ επιτρεπτού και απαγορευμένου, λογοκρισίας και κοινωνικής αποδοχής. Το γυμνό, απαγορευμένο μήλο της εποχής, κάνει την εμφάνισή του ελάχιστα έως καθόλου. Ένα θερμό φιλί, μια πολλά υποσχόμενη ματιά, ή ένα λίκνισμα του κορμιού, είναι αρκετά να πυροδοτήσουν ανεπανόρθωτα την ηδονοβλεπτική φαντασία του θεατή».

    [09] Σπανούλης: «Κι άλλη Euroleague με τον Ολυμπιακό»

    Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταγωνιστής του 12ου «ερυθρόλευκου» πρωταθλήματος, δεύτερου διαδοχικού και πρώτου στην έδρα του Παναθηναϊκού, Βασίλης Σπανούλης, έκανε τον απολογισμό της χρονιάς για τους Πειραιώτες. Ο «Kill Bill» υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι ευλογημένη που έβγαλε τον Διαμαντίδη, ενώ χαρακτήρισε θέλημα θεού τα buzzer beater τρίποντα του στη σειρά των φετινών τελικών.

    Παράλληλα, τόνισε στην εκπομπή «Pick n' Roll» του OTE TVότι «ο Πρίντεζης είναι ο άνθρωπός μου μέσα στο γήπεδο», ενώ παραδέχθηκε ότι ήταν δικό του το λάθος στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού στον πρώτο τελικό.

    Τέλος, δήλωσε δικαιωμένος για την απόφαση του να αγωνιστεί στον Ολυμπιακό, ευχήθηκε να πανηγυρίσει κι άλλη Euroleague με τους «ερυθρόλευκους», ενώ τόνισε ότι «οι Αγγελόπουλοι έχουν δώσει και τη ζωή τους για την ομάδα».

    [10] «Καυτός» μήνας Ιούλιος για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη

    Μαζί ξεκινούν τέσσερις από τις πέντε ελληνικές ομάδες τις υποχρεώσεις τους στα κύπελλα Ευρώπης, την σεζόν 2016-2017. Ο μοναδικός... άτυχος είναι ο Πανιώνιος, όπως συμβαίνει πάντα με την ομάδα που κατατάσσεται τελευταία στα play off. Οι «κυανέρυθροι» ξεκινούν στις 14 Ιουλίου, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις εκπρόσωποι της Super League την τελευταία εβδομάδα του ίδιου μήνα.

    Την πρώτη θέση στα play offs της Super League και το «εισιτήριο» για τους προκριματικούς του Champions League εξασφάλισε στο φινάλε του μίνι πρωταθλήματος ΠΑΟΚ, καθώς το ντέρμπι της Τούμπας με τον Παναθηναϊκό δεν ανέδειξε νικητή (1-1), ωστόσο, η ισοπαλία στέλνει το «δικέφαλο» του Βορρά στους προκριματικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και το «τριφύλλι» στον τρίτο προκριματικό του Europa League. Νίκη γοήτρου πέτυχε ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη με 1-0 επί της ΑΕΚ.

    Αναλυτικά:

    --ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (3ος προκριματικός Champions League - "Μονοπάτι" πρωταθλητών)--

    Ισχυρός στην κλήρωση της 15ης Ιουλίου. Πρώτος αγώνας 26 ή 27 Ιουλίου, ρεβάνς 2 ή 3 Αυγούστου.

    --ΠΑΟΚ (3ος προκριματικός Champions League - "Μονοπάτι" μη πρωταθλητών)--

    Αδύναμος στην κλήρωση της 15ης Ιουλίου. Πρώτος αγώνας 26 ή 27 Ιουλίου, ρεβάνς 2 ή 3 Αυγούστου.

    --ΑΕΚ (3ος προκριματικός Europa League): Αδύναμη στην κλήρωση της 15ης Ιουλίου--

    Πρώτος αγώνας 28 Ιουλίου, ρεβάνς 4 Αυγούστου.

    --ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (3ος προκριματικός Europa League)--

    Ισχυρός στην κλήρωση της 15ης Ιουλίου. Πρώτος αγώνας 28 Ιουλίου, ρεβάνς 4 Αυγούστου.

    --ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (2ος προκριματικός Europa League)--

    Ισχυρός στην κλήρωση της 20ης Ιουνίου. Πρώτος αγώνας 14, ρεβάνς 21 Ιουνίου

  • Η κλήρωση για τα play off αμφότερων των διοργανώσεων θα διεξαχθεί στις 5 Αυγούστου και οι αγώνες το τριήμερο 16-17-18 και 23-24-25 Αυγούστου.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 May 2016 - 20:32:25 UTC