Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το προσφυγικό και τα θέματα της οικονομίας στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Μητσοτάκη
  • [02] Ανάκληση της ρύθμισης για τη συμμετοχή πολιτικών σε off shore, ζητά η Φ. Γεννηματά
  • [03] Στη Βουλγαρία ο Ν. Κοτζιάς για τη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας
  • [04] ESM: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η εκταμίευση της πρώτης δόσης
  • [05] Δρ Φ. Φιλιππίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Κάναμε βήματα προς τα πίσω στον έλεγχο του καπνίσματος
  • [06] Συγκέντρωση εργαζομένων του Ερυθρού Σταυρού στο προαύλιο του νοσοκομείου
  • [07] Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι διαδικασίες εγγραφής στο ολοήμερο σχολείο
  • [08] Τουλάχιστον 17 νεκροί από μεγάλη φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών στην Ινδία
  • [09] Σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε την Ταϊβάν
  • [10] Καταστροφικό το Brexit, λέει ο Στίβεν Χόκινγκ
  • [11] Στο τελευταίο στάδιο η επιχείρηση απελευθέρωσης της Φαλούτζα από τους τζιχαντιστές, στο Ιράκ
  • [12] Η τελευταία «σελίδα» της ιστορίας ενός εντυπωσιακού κτιρίου
  • [13] «Αγάπη και Ερωτισμός στον Βωβό Κινηματογράφο», στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
  • [14] «Περιμένοντας τον Γκοντό», στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
  • [15] Αποτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα
  • [16] Πρόθυμος ο Νετανιάχου να συζητήσει αραβική πρωτοβουλία για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους
  • [17] Τελευταίος σταθμός οι ΗΠΑ για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»

  • [01] Το προσφυγικό και τα θέματα της οικονομίας στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Μητσοτάκη

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε τη Δευτέραστο Λουξεμβούργο με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

    Η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα, σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν το προσφυγικό και θέματα της οικονομίας.

    Σύμφωνα με πηγές από τη ΝΔ, εξηγήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη η ανάγκη ενός άλλου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής καθώς και η επίσπευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν πνοή στην ελληνική οικονομία.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει ρυθμούς ανάπτυξης 4%.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης δαπανών και φόρων.

    Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης, τονίζουν οι ίδιες πηγές , αναφέρθηκε «στην προβληματική τακτική της κυβέρνησης που διόγκωσε το πρόβλημα», στάθηκε στην ανάγκη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να είναι μακράς πνοής έτσι ώστε οι ροές να παραμείνουν περιορισμένες και επισήμανε πως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας, πχ στο Ελληνικό.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο του Κυρ. Μητσοτάκη στην «Huffington Post»

    [02] Ανάκληση της ρύθμισης για τη συμμετοχή πολιτικών σε off shore, ζητά η Φ. Γεννηματά

    Αιχμηρά σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες. Η κ. Γεννηματά καλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις.

    «O ελληνικός λαός περιμένει, από τον κ. πρωθυπουργό, εξηγήσεις. Οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν business με off shore; Ποιο είναι το κίνητρο που τους οδήγησε να καταργήσουν τον νόμο ΠΑΣΟΚ, που απαγόρευε off shore σε υπουργούς;», επεσήμανε, σε δήλωσή της, η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «οι δικαιολογίες που ψιθυρίζουν είναι αστείες και τους εκθέτουν ακόμα περισσότερο».

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την άμεση ανάκληση της σχετικής ρύθμισης, ως τη μόνη σοβαρή απάντηση που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση.

    [03] Στη Βουλγαρία ο Ν. Κοτζιάς για τη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας

    Στη Βουλγαρία μεταβαίνειο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας στο πλαίσιο της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Αρχικά,ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στο Πράβετς όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, και αύριοθα βρίσκεται στη Σόφια, όπου θα συμμετάσχει, εκπροσωπώντας την χώρα μας, στην Σύνοδο Κορυφής, των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Διαβαλκανικής.

    H Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeastern Europe Cooperation Process - SEECP) δημιουργήθηκε το 1996, με ελληνική και βουλγαρική πρωτοβουλία και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, το 1997. Στο σχήμα συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία και το Κόσοβο. Θεμελιώδεις στόχοι της SEECP αποτελούν η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και η δημιουργία μιας ζώνης ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας, με απώτερο στόχο την πλήρη ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλης της περιοχής.

    Στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο αντίκτυπος αυτών στην περιφερειακή συνεργασία. Θα διερευνηθούν, επίσης, τρόποι ενίσχυσης της Διαβαλκανικής Συνεργασίας επ' ευκαιρία της επετείου των είκοσι ετών από την υλοποίηση της πρωτοβουλίας SEECP.

    Ειδικότερα με την ευκαιρία της επετείου ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να τονίσει τη σημασία του δημοκρατικού ευρωπαϊκού προσανατολισμού όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και θα υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία των σχέσεων καλής γειτονίας και της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας.

    Με δεδομένο ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Διαβαλκανικής δίνοντας έμφαση στη δημιουργία δικτύων, έργων υποδομών και επιχειρηματικών συνεργασιών ο κ. Κοτζιάς θα αναφερθεί, στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης ενεργειακών υποδομών, όπως ο αγωγός ΤΑΡ και ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου IGB που προωθούν την περιφερειακή ανάπτυξη και ενισχύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

    [04] ESM: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η εκταμίευση της πρώτης δόσης

    Σε μεγαλύτερη ανάλυση των αποφάσεων του Eurogroup της 25ης Μαΐου για το ελληνικό χρέος προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

    Αναφορικά με τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ, ο ESM σημειώνει ότι η εκταμίευσή της θα γίνει «σε αρκετές εκταμιεύσεις», η πρώτη από τις οποίες, ύψους 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου, εφόσον η Ελλάδα ικανοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα. Για την εκταμίευση της δόσης θα χρειασθεί, επίσης, η έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.

    Αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο ESM σημειώνει ότι θα εφαρμοσθούν έως το τέλος του προγράμματος το 2018. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, η εξομάλυνση του προφίλ των δανείων που πήρε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ, μπορεί να γίνει με την επιμήκυνση συγκεκριμένων δόσεών τους εντός της προβλεπόμενης ανώτατης σταθμισμένης μέσης διάρκειας των 32,5 ετών. Παράλληλα, ο EFSF/ESM «εργάζεται με διάφορους τρόπους για να βελτιστοποιήσει τη διάρθρωση του ανεξόφλητου χρέους, σύμφωνα με τα διαφορετικά προφίλ των δανείων που έχουν πάρει οι χώρες (από τα δύο αυτά ταμεία)».

    Με αυτούς τους τρόπους θα μπορέσει ο EFSF/ESM να μειώσει τον κίνδυνο του επιτοκίου για την Ελλάδα (να κλειδώσει χαμηλά επιτόκια με πιο μακροπρόθεσμα δάνεια), χωρίς να αυξήσει το κόστος για άλλες χώρες - μέλη που πήραν δάνεια από το EFSF/ESM. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνεται, τα δύο ταμεία βοήθειας θα συνεχίσουν τη στρατηγική διαφοροποιημένης χρηματοδότησής τους με την έκδοση ομολόγων αναφοράς σε όλα τα τμήματα της καμπύλης τους.

    Εάν χρειασθεί, θα εξετασθούν περαιτέρω μέτρα ανασχεδιασμού του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων η επιμήκυνση του ισχύοντος σταθμικού μέσου όρου των δανείων (32,5 ετών), ο ανασχεδιασμός του σχεδίου αποπληρωμών του EFSF, η θέσπιση πλαφόν και η μετάθεση πληρωμής τόκων.

    Μακροπρόθεσμα, θα υπάρχει ένας μηχανισμός λήψης μέτρων για το χρέος (σ.σ.: ο κόφτης, όπως τον αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος), ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο μηχανισμός αυτός θα προβλέπει μέτρα, όπως περαιτέρω ανασχεδιασμό των δανείων του EFSF και πλαφόν καθώς και μετάθεση των πληρωμών τόκων.

    Η βιωσιμότητα του χρέους θα στηρίζεται στο πλαφόν 15% του ελληνικού ΑΕΠ των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεσοπρόθεσμα και 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. «Αυτό θα φέρει το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ σε μία σταθερά πτωτική πορεία και θα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρει ο ESM.

    [05] Δρ Φ. Φιλιππίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Κάναμε βήματα προς τα πίσω στον έλεγχο του καπνίσματος

    Η οικονομική κρίση, ο φόβος του πολιτικού κόστους και η επιρροή των καπνοβιομηχανιών είχαν ως συνέπεια να ατονήσει η πολιτική βούληση των ελληνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τα νομοθετημένα μέτρα κατά του καπνίσματος. Από την άλλη όμως, η ίδια η κρίση έκανε τους Έλληνες να καπνίζουν λιγότερο, προκειμένου να κάνουν οικονομία.

    Αυτό τονίζει ο δρ Φίλιππος Φιλιππίδης, λέκτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα μη Καπνίσματος. Όπως υπογραμμίζει, η Ελλάδα έχει ακόμη το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη, περίπου τέσσερις στους δέκα ενήλικες.

    Ο κ.Φιλιππίδης τάσσεται αναφανδόν υπέρ της περαιτέρω αύξησης των φόρων στα τσιγάρα, επειδή έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί το κάπνισμα. Καλεί, έτσι, την κυβέρνηση που αναζητά έσοδα, να μη διστάσει να αυξήσει τη φορολογία στα 2 ευρώ ανά πακέτο, πράγμα που θα σώσει 1.200 - 2.400 ανθρώπους από τον θάνατο ετησίως, από τους περίπου 20.000 συνολικά, τους οποίους σκοτώνει στη χώρα μας το κάπνισμα κάθε χρόνο. Επικρίνει ακόμη τις αρμόδιες Αρχές ότι το 2015 δεν εισπράχθηκαν καθόλου πρόστιμα στην Ελλάδα για το κάπνισμα, ούτε προβλέπεται να εισπραχθούν το 2016.

    [06] Συγκέντρωση εργαζομένων του Ερυθρού Σταυρού στο προαύλιο του νοσοκομείου

    Συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιούν οι εργαζομένοι του νοσοκομείου από τις 7 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου.

    Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για ελλείψεις προσωπικού και διεκδικούν επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση του νέου νόμου για το ασφαλιστικό και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών.

    [07] Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι διαδικασίες εγγραφής στο ολοήμερο σχολείο

    Οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου και οι διαδικασίες για την εγγραφή των μαθητών για την ερχόμενη σχολική χρονιά, οριστικοποιήθηκαν με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο ολοήμερο πρόγραμμα των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι, καθώς επίσης και οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους).

    Επίσης, προβλέπεται η ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών, πριν τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος μετά το τέλος της 2ης ώρας του (δηλαδή στις 15:00), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

    Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών για τα δημοτικά, και Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης για τα νηπιαγωγεία (από τις 7 έως τις 8 το πρωί), όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη. Στο τμήμα αυτό, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια, και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω. Για τα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης, είναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.

    Σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι φέτος στα ολοήμερα, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η ή 3η ώρα) καθορίζεται στους 14 φοιτώντες μαθητές, σε αντίθεση με το όριο των 15 που είναι αυτή τη στιγμή.

    Τέλος, σημειώνεται ότι οι εγγραφές για το ολοήμερο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν από τους γονείς/κηδεμόνες έως τις 21 Ιουνίου.

    [08] Τουλάχιστον 17 νεκροί από μεγάλη φωτιά σε αποθήκη πυρομαχικών στην Ινδία

    Τουλάχιστον 17 νεκροί και 19 τραυματίες από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα σε αποθήκη πυρομαχικών του στρατού της Ινδίας, στη δυτική πολιτεία Μαχαράστρα σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

    ?Η φωτιά ξέσπασε γύρω στη μία τα ξημερώματα τοπική ώρα στην κεντρική αποθήκη πυρομαχικών του στρατού, ενώ άρχισε να επεκτείνεται αμέσως μετά. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν πυροσβεστικές δυνάμεις,? δήλωσε ανώνυμη πηγή των αρχών ασφαλείας.

    Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα γειτονικά νοσοκομεία, ενώ εκφράζονται φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών.

    [09] Σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε την Ταϊβάν

    Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Ταϊβάν. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, ενώ δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

    Το επίκεντρο του σεισμού προσδιορίζεται σε σπόσταση 110 χλμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, με μέγεθος 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

    Το Μετεωρολογικό Κέντρο της Ταϊβάν υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού στα 7,2 Ρίχτερ.

    [10] Καταστροφικό το Brexit, λέει ο Στίβεν Χόκινγκ

    Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο πιο διάσημος ίσως επιστήμονας στον κόσμο, κάλεσε ξανά τους συμπατριώτες του να μην ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, ενώ αποκάλεσε «δημαγωγό» τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Μιλώντας σε βρετανική τηλεοπτική εκπομπή, ο Βρετανός φυσικός δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη δημοφιλία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, καθώς, όπως είπε, ο Τραμπ «είναι ένας δημαγωγός που φαίνεται να απευθύνεται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή».

    Για το δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ όχι μόνο για λόγους πολιτικούς και εθνικής ασφαλείας, αλλά και για το καλό της βρετανικής επιστήμης.«Έχουν παρέλθει οι μέρες που μπορούσαμε (σ.σ. οι Βρετανοί) να είμαστε μόνοι ενάντια στον κόσμο. Έχουμε ανάγκη να είμαστε τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας κρατών, τόσο για την ασφάλειά μας, όσο και για το εμπόριό μας. Η πιθανότητα μιας εξόδου από την ΕΕ έχει ήδη οδηγήσει σε απότομη πτώση της λίρας, επειδή οι αγορές κρίνουν ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει την οικονομία μας», ανέφερε στην εκπομπή «Καλημέρα Βρετανία» του ITV, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».

    [11] Στο τελευταίο στάδιο η επιχείρηση απελευθέρωσης της Φαλούτζα από τους τζιχαντιστές, στο Ιράκ

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της κατάληψης της πόλης Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους από το 2014.Η εξέλιξη αυτή, θα δώσει μια ανάσα ανακούφισης στην κυβέρνηση της Βαγδάτης.

    Η τελευταία φάση της επίθεσης ενεργοποιήθηκε χθες από τις ιρακινές δυνάμεις, με αντικειμενικό σκοπό την απελυθέρωση της Φαλούτζα, αλλά και των γύρω περιοχών από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

    Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και παραστρατιωτικές δυνάμεις σιιτών και σουνιτών, που συνεχίζουν την προώθησή τους προς την πόλη, ενώ αεροπορική κάλυψη παρέχουν αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας -υπό τις ΗΠΑ- που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

    Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης και αεροσκάφη της νεοσύστατης ιρακινής αεροπορίας.

    Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προβάλλουν αδύναμη αντίσταση στην προέλαση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σκοτωθεί από τα προπαρασκευαστικά πυρά, τα οποία προηγήθηκαν των χερσαίων επιχειρήσεων.

    Οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν ελεύθερους σκοπευτές, παγιδεύσεις δρόμων με εκρηκτικά, αλλά κι επιθέσεις αυτοκτονίας, προκειμένου να εμποδίσουν την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.

    Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν ελέγχουν (ακόμη) το κέντρο της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ στα δυτικά της Βαγδάτης.

    [12] Η τελευταία «σελίδα» της ιστορίας ενός εντυπωσιακού κτιρίου

    Μπορεί ένα κτίριο να χαρακτηριστεί ως μνημείο ακόμα και αν έχει κατεδαφιστεί και δεν έχει απομείνει τίποτα να το θυμίζει;

    Το παραπάνω ερώτημα απασχόλησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε το κτίριο της οδού Ραβινέ 15 στο Κολωνάκι, μια άλλοτε περίτεχνη διώροφη κατοικία με εντυπωσιακό καμπύλο προστώο, έργο που συνδυάζει στις δύο φάσεις κατασκευής του (δεκαετίες 1920 και 1950) την αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου και στοιχεία του μοντέρνου κινήματος. Σήμερα δεν έχει απομείνει τίποτα στην οδό Ραβινέ να τη θυμίζει.

    Αν και δεν υπάρχει πια, το κτίριο έχει αφήσει «παρακαταθήκη» δύο αποφάσεις- σταθμούς του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκαν για την τύχη του. Με τις αποφάσεις αυτές ακυρώνονταν παλαιότεροι μη χαρακτηρισμοί των υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τα οποία αποφάσισαν με γνώμονα ότι η κατεδάφιση τμημάτων του κτιρίου (η κατεδάφιση ξεκίνησε το 2008 από την ιδιοκτήτρια κατασκευαστική εταιρεία έπειτα από άδεια της αρμόδιας πολεοδομίας του δήμου Αθηναίων) το αποστερούσε από τα ενδιαφέροντα μορφολογικά του στοιχεία.

    Έπειτα από προσφυγή της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Monumenta και κατοίκων της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αποφάνθηκε το 2013 ότι «το κτίσμα δεν στερείται της αυθεντικότητάς του, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ως μνημείο, εκ μόνου του λόγου ότι έχουν καταστραφεί, αφαιρεθεί ή κατεδαφισθεί τα ιδιαιτέρως αξιόλογα αρχιτεκτονικά ή μορφολογικά του στοιχεία, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία αυτά μπορεί να αποκατασταθούν, όπως προβλέπει ο νόμος».

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Monumenta, Ειρήνη Γρατσία, επρόκειτο για απόφαση- σταθμό, γιατί για πρώτη φορά ορίζει την έννοια της αυθεντικότητας του μνημείου, όχι με βάση τα συγκεκριμένα υλικά με τα οποία κατασκευάστηκε, «αλλά τη μαρτυρία του μνημείου για τον ανθρώπινο βίο και δημιουργία και τη διαμέσου αυτού διατήρηση χάρη των επόμενων γενεών της ιστορικής συνέχειας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αυθεντικότητα του μνημείου είναι η αυθεντικότητα της μαρτυρίας του και όχι των συγκεκριμένων υλικών με τα οποία είχε αρχικά κατασκευαστεί, όπως μέχρι σήμερα εσφαλμένα εννοούσαν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ την αυθεντικότητα».

    Η απόφαση του ΣτΕ οδήγησε στην αναπομπή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων για νέα νόμιμη κρίση, που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίασή του. Ωστόσο, η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε ήδη προλάβει το περασμένο καλοκαίρι να ολοκληρώσει την κατεδάφιση του κτιρίου.

    Στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ, η νομική σύμβουλος του κράτους στο υπουργείο, Ελένη Σβολοπούλου, εκτίμησε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρεται σε περιπτώσεις μερικής καταστροφής κτιρίων και όχι στην πλήρη εξαφάνισή του, όπου δεν υπάρχει η υλική υπόστασή του.

    Έτσι, τα μέλη του ΚΣΝΜ γνωμοδότησαν ομόφωνα ότι το θέμα είναι άνευ αντικειμένου εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο δεν υπάρχει πια. Επίσης, δέχτηκαν και την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων ότι ούτε προ της κατεδάφισης το κτίριο διέθετε τα απαραίτητα στοιχεία για την κήρυξή του.

    [13] «Αγάπη και Ερωτισμός στον Βωβό Κινηματογράφο», στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

    Υπαινικτικός, μεταμφιεσμένος ή υποσυνείδητος, ο ερωτισμός των ταινιών χωρίς ήχο με την ακαταμάχητη γοητεία μοιραίων γυναικών και τη σαγηνευτική ματιά ανδρών, έρχεται μέσα από δέκα ταινίες του φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου που διοργανώνει για έβδομη χρονιά το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 22 Ιουνίου έως την 1 Ιουλίου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Αλέξανδρου Μούζα.

    Ο Βωβός Κινηματογράφος υπήρξε ο πρώτος δάσκαλος και μεγάλη αγάπη του Μιχάλη Κακογιάννη. Ο ίδιος επιμελήθηκε τα δύο πρώτα Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου στο Ίδρυμά του, και το ΙΜΚ συνεχίζει την παράδοση που εκείνος δημιούργησε, με ετήσια αφιερώματα σε αριστουργηματικές ταινίες που έβαλαν τις βάσεις της έβδομης τέχνης. Την ατμοσφαιρική μαγεία των βωβών ταινιών συνοδεύει ζωντανή μουσική δίπλα στην οθόνη.

    Φέτος, το Φεστιβάλ «προσπαθεί να χαρτογραφήσει το ερωτικό στοιχείο όπως αποτυπώθηκε σε σπουδαίες ταινίες, μεγάλων δημιουργών, σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, από την κωμωδία και το δράμα μέχρι την αστυνομική περιπέτεια και το εξωτικό παραμύθι» σημειώνει ο Αλ. Μούζας. «Είναι ένας συνεχής αγώνας μεταξύ επιτρεπτού και απαγορευμένου, λογοκρισίας και κοινωνικής αποδοχής. Το γυμνό, απαγορευμένο μήλο της εποχής, κάνει την εμφάνισή του ελάχιστα έως καθόλου. Ένα θερμό φιλί, μια πολλά υποσχόμενη ματιά, ή ένα λίκνισμα του κορμιού, είναι αρκετά να πυροδοτήσουν ανεπανόρθωτα την ηδονοβλεπτική φαντασία του θεατή».

    [14] «Περιμένοντας τον Γκοντό», στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη

    Σχεδόν τρία χρόνια μετά την παρουσίαση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η Νατάσσα Τριανταφύλλη επιστρέφει στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς (14/7) με το «Περιμένοντας τον GODOT» (1948) του Σάμουελ Μπέκετ.

    Έχοντας στο πλευρό της τους ηθοποιούς Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Δημήτρη Μπίτο, Αντώνη Αντωνόπουλο και Αινεία Τσαμάτη, τη Μόνικα στη σύνθεση του μουσικού τοπίου, τη Λένα Παπαληγούρα στη φωνή του νεαρού αγοριού και προσκαλώντας για δεύτερη φορά τον σταθερό συνεργάτη του Μπομπ Ουίλσον, Σκοτ Μπόλμαν, να αναλάβει τους φωτισμούς της παράστασης, η νεαρή σκηνοθέτις επιλέγει το Αίθριο της οδού Πειραιώς, ως ιδανικό τόπο για να αναπτυχθεί αυτός ο «μη-κόσμος» όπως περιγράφεται από τον Ιρλανδό συγγραφέα, αλλά και για να κλείσει μια άτυπη τριλογία γύρω από το «απόκοσμο» και το «κοσμικό», ανάμεσα στους Σοφοκλή, Ντοστογιέφσκι («Αδερφοί Καραμάζοφ» Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν) και Μπέκετ.

    [15] Αποτυχημένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

    Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι απέτυχε να πραγματοποιήσει την τέταρτη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίας ακτίνας δράσης τύπου Musudan.

    Η αποτυχημένη εκτόξευση φαίνεται να έγινε στις 05:20 το πρωί τοπική ώρα στην ανατολική ακτογραμμή της Βόρειας Κορέας, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τηλεφωνική συνομιλία με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

    Η εκτόξευση φαίνεται να έχει αποτύχει, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες.

    [16] Πρόθυμος ο Νετανιάχου να συζητήσει αραβική πρωτοβουλία για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε αναφορές χθες στις πιθανότητες να αναβιώσει μια αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002 η οποία προσφέρει στο Ισραήλ διπλωματική αναγνώριση από αραβικές χώρες με αντάλλαγμα τη συμφωνία Παλαιστινιακού κράτους.Οι δηλώσεις του Νετανιάχου αποτελούν επίσημη απάντηση σε ομιλία την περασμένη εβδομάδα του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος υποσχέθηκε θερμότερες σχέσεις με το Ισραήλ εάν αυτό αποδεχθεί προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    "Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία περιλαμβάνει θετικά στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να επαναληφθούν οι εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους", είπε ο Νετανιάχου, στον απόηχο δηλώσεων που είχε κάνει σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους πριν από ένα χρόνο. "Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε με τις τροπολογίες των αραβικών κρατών της πρωτοβουλίας αυτής ώστε να αντανακλά (η πρωτοβουλία) τις δραματικές αλλαγές στην περιοχή από το 2002 αλλά και να διατηρεί τον συμφωνημένο στόχο των δύο κρατών για δύο λαούς", είπε. Οι δηλώσεις του έγιναν επίσης και στα αγγλικά, σε μια ομιλία κυρίως στην εβραϊκή γλώσσα, μια προσφιλής συνήθεια του Νετανιάχου όταν θέλει να απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα.

    Ο Νετανιάχου έκανε τις δηλώσεις του λίγα λεπτά αφότου ορκίστηκε νέος υπουργός Άμυνας ο υπερεθνικιστής Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και ο εύθραυστος ακροδεξιός συνασπισμός απέκτησε ζωτική υποστήριξη στη βουλή.

    [17] Τελευταίος σταθμός οι ΗΠΑ για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»

    Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάζεται στις 2 Ιουνίου 2016, στον τελευταίο σταθμό της, το National Geographic Museum στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, ολοκληρώνοντας έτσι με μεγάλη επιτυχία το ταξίδι της στη Βόρεια Αμερική.

    Πρώτος σταθμός της ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείοστο Μόντρεαλ του Καναδά (από τις 12 Δεκεμβρίου 2014 έως τις 26 Απριλίου 2015) και ακολούθησε το Canadian Museum of History στην Οττάβα (από τις 5 Ιουνίου 2015 έως τις 12 Οκτωβρίου 2015). Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το Field Museum στο Σικάγο (από τις 26 Νοεμβρίου 2015 έως τις 10 Απριλίου 2016).

    Η έκθεση παρουσιάζει ένα ανθρωποκεντρικό ταξίδι στον χρόνο, με θεματικό άξονα τους Έλληνες, όπως αυτοί αποκαλύπτονται με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα και ιστορικά στοιχεία από τους προϊστορικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 May 2016 - 6:32:29 UTC