Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Δημ. Αβραμόπουλο
  • [02] Στην Αθήνα ο Βλ. Πούτιν για διμερείς συμφωνίες συνεργασίας
  • [03] Πιερ Μοσκοβισί: Η συμφωνία στο Eurogroup είναι μια Win-win κατάσταση
  • [04] «Στηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα»: Επιχειρηματικό φόρουμ της Παρευξείνιας Τράπεζας, στην Αθήνα
  • [05] Κριστίν Λαγκάρντ: Οι μεταρρυθμίσεις προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
  • [06] Σκάφος με 65 μετανάστες εντοπίσθηκε ανατολικά της Σητείας Λασιθίου
  • [07] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα ενόψει της άφιξης του Βλ. Πούτιν
  • [08] Κάμερον: Ουδέποτε ήμουν «κρυφός υποστηρικτής του Brexit»
  • [09] Ένα ταξίδι στη μεταπολεμική Αθήνα, μέσα από το βιβλίο του Ανδρέα Ζούλα «Φερεκύδου και Εμπεδοκλέους»
  • [10] Δύσκολη η εφηβεία για την αρχόντισσα Σάνσα
  • [11] Η Αμερική "επιστρέφει" στις "Ρίζες" της
  • [12] Ευκ. Τσακαλώτος: Κλειδί η πάταξη της φοροδιαφυγής - κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο
  • [13] Ευ. Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

  • [01] Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Δημ. Αβραμόπουλο

    Συνάντηση με βασικό θέμα το μεταναστευτικό-προσφυγικό αλλά και τα ζητήματα της οικονομίας, είχαν την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Λεωφόρο Συγγρού.

    Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για όλη την υπηρεσία, που όπως είπε, έχει προσφέρει σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, επισημαίνοντας πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό δοκίμασε και τις αξίες και τη συνοχή της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες και εθνικών στρατηγικών, αλλά και φωνών, που δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της αλληλεγγύης και τις αξίες, βέβαια, της υποστήριξης κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης κρίσης.»

    Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ΝΔ, από την πρώτη στιγμή αναζήτησε κοινό τόπο για να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για το προσφυγικό, και απέφυγε να χρησιμοποιήσει το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της κλασικής και τυπικής κομματικής αντιπαράθεσης.

    «Είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι η συμφωνία με την Τουρκία, εκεί που είχαμε φτάσει, ήταν απαραίτητη και πρέπει να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Υπάρχει ήδη μια μείωση των ροών η οποία είναι ενθαρρυντική, αλλά είναι βέβαιον ότι η συμφωνία θα δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας πάντως λόγο για μεγάλα προβλήματα που ξεφεύγουν από τις αρμοδιότητες του Έλληνα Επιτρόπου και που, όπως είπε, έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της πραγματικότητας εντός των ελληνικών συνόρων.

    [02] Στην Αθήνα ο Βλ. Πούτιν για διμερείς συμφωνίες συνεργασίας

    Στην Αθήνα έρχεται το απόγευμα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτινκαι θα έχει αμέσως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.Στη συνέχεια ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει τετ α τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.Αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και αναμένεται ναυπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους .

    Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί

    α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Βλ. Πούτιν

    15.30-15.45: Άφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Πύλη 9, Αίθουσα Επισήμων Α΄) με ειδική πτήση.

    Ανεπίσημη Τελετή Υποδοχής.

    Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος.

    16.30-16.55: Συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο .

    17:00: Άφιξη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    17:05-17:35: Κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    17:35-18:35: Γεύμα Εργασίας - διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

    18:35-18:55: Υπογραφή Συμφωνιών.

    18:55-19:25: Δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Πούτιν, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς τα ΜΜΕ.

    Αναχώρηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου στις 20.05 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση υπό την παρουσία και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η συνοδεύουσα αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το ξενοδοχείο "Divani Apollon".

    Το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση όπου στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» θα τον υποδεχθεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα αναχωρήσει για το Λιμάνι της Τρυπητής και στη συνέχεια θα μεταβεί με σκάφος στις Καρυές όπου θα γίνει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Θα ακολουθήσει προσκυνηματική μετάβαση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Άγιο Όρος και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ανεπίσημη τελετή προπομπής στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αναχωρήσει με ειδική πτήση. (20:45)

    Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας προπέμπει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

    Στη Θεσσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος

    Στη Θεσσαλονίκη έφτασεο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψής του στο 'Αγιο Όρος.

    Τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας υποδέχτηκεστον Κρατικό Αερολιμένα «Μακεδονία», ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

    Στην τελετή υποδοχής εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, κ. Νικόδημος.

    [03] Πιερ Μοσκοβισί: Η συμφωνία στο Eurogroup είναι μια Win-win κατάσταση

    Επικερδή για όλες τις πλευρές («win-win») χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι δεν θα προσφέρει απλώς «οξυγόνο» στην ελληνική οικονομία, αλλά θα θέσει και τη βάση η οποία θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης. Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα επιπλέον προαπαιτούμενα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση νέο Μνημόνιο και εξαίρει την στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη διαπραγμάτευση.

    Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, διότι, όπως λέει, «υπάρχει ισχυρή θέληση μεταξύ των κρατών-μελών και τώρα είναι σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση από τα στελέχη του ΔΝΤ στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και στο υπόλοιπο ελληνικό πακέτο».

    Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, «ειλικρινά άλλαξε τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά και την συμπεριφορά του ΔΝΤ», δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι περίπου οκτώ-εννέα ώρες από τις έντεκα που διήρκεσε η συνεδρίαση, αναλώθηκαν στην προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ για την συμφωνία.

    [04] «Στηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα»: Επιχειρηματικό φόρουμ της Παρευξείνιας Τράπεζας, στην Αθήνα

    «Στηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα» είναι το θέμα του περιφερειακού επιχειρηματικού φόρουμ που οργανώνει στην Αθήνα τηΔευτέρα, 30 τρέχοντος, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου.Οι εργασίες θα ανοίξουν με χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη και του προέδρου της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Ihsan Ugur Delikanli.

    Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν ως ομιλητές στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες και επενδυτές, οι οποίοι αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν στο ζήτημα της περιφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της ανάπτυξης των οικονομιών της περιοχής. Στη διάρκεια της ημέρας έχουν προγραμματιστεί και διμερείς συναντήσεις μεταξύ της τράπεζας, επενδυτών και επιχειρηματιών.

    Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου ο κ.Σταθάκης, με αφορμή την πραγματοποίηση του Φόρουμ στην Αθήνα καθώς και της ετήσιας Συνόδου της Τράπεζας στα Χανιά στις 10 με 12 Ιουνίου, η Τράπεζα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχοντας υπογράψει 15 πρόσφατες χρηματοδοτήσεις ύψους 207 εκατομμυρίων. Η συνεργασία αυτή γίνεται τόσο εντός της χώρας, όσο φυσικά και στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και αφορά και ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες της περιοχής.

    Η χώρα μας, επισήμανε ο κ. Σταθάκης, έχει συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην καλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας και έχει διασφαλίσει το κατάλληλο καθεστώς διεθνούς Οργανισμού για τις εργασίες της έδρας στη Θεσσαλονίκη και του προσωπικού της Τράπεζας.

    Το Φόρουμ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σε συνεργασία με την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και έχει ως στόχο φυσικά να παρουσιάσει επενδυτικές ευκαιρίες και προτεραιότητες, την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τα μέτρα πολιτικής για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, την ανταλλαγή απόψεων για τις περιφερειακές επενδυτικές ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά να διευκολύνει τις επιχειρηματικές επαφές για τις ελληνικές τράπεζες και τις εταιρείες με την Παρευξείνια Τράπεζα και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Τράπεζας Ihsan Ugur Delikanli, επισήμανε ότι η ΤΕΑΠ είναι το μόνο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει έδρα στην Ελλάδα.

    "Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές για εμάς, ακριβώς γιατί εδώ έχουμε την έδρα μας και είμαστε πολύ υπερήφανοι που φέτος η Ελλάδα φιλοξενεί και τη Γενική Συνέλευση, αλλά και το Συνέδριο", τόνισε.

    [05] Κριστίν Λαγκάρντ: Οι μεταρρυθμίσεις προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

    Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά, επεσήμανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης των 7 ισχυρότερων κρατών (G-7) που διεξάγεται στην Ιαπωνία.

    Η ίδια ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ένα θέμα μεταξύ των G-7 αναφέροντας χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, ότι "ο καθένας ήθελε να αποφύγει μια συζήτηση για το Grexit την ίδια στιγμή που είναι ανοιχτή η συζήτηση για το πως θα αποφευχθεί το Brexit".

    Αναφερομένη στην Ελλάδα ανέφερε ότι στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει βήματα μπροστά ωστόσο απαιτείται ακόμη πρόσθετη δουλειά στον τομέα αυτό.

    Για το θέμα του Δημοσίου Χρέους επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα επανέλθει με τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους αργότερα, διαβεβαιώνοντας ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους για την εφαρμογή των μέτρων, που είναι απαραίτητα προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο. ''

    '' Θέλουμε ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις και χρειαζόμαστε το χρέος της Ελλάδος να είναι βιώσιμο'', υπογράμμισε η Λαγκάρντ. Επεσήμανε, δε, ότι πλέον το ζήτημα της βιωσιμότητας βρίσκεται στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων" και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους, με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

    Η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την επιθυμία της να συμμετάσχει το Ταμείο χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως, όπως αποσαφήνισε, ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ποιόν τρόπο το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση, καθώς και η βιωσιμότητα του Χρέους.

    [06] Σκάφος με 65 μετανάστες εντοπίσθηκε ανατολικά της Σητείας Λασιθίου

    Σκάφος με 65 μετανάστες προερχόμενο από την Τουρκία εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες Ανατολικά της Σητείας Λασιθίου.Μετά από σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το σκάφος, το Λιμεναρχείο Σητείας κινητοποιήθηκε άμεσα και στο σημείο έσπευσαν δύο σκάφη του Λιμενικού και αλιευτικά σκάφη.

    Οι επιβαίνοντες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην περιοχή Κουρεμένο Σητείας. Μεταξύ των αυτων ειναι και 17 παιδιά, ενώ αναμένεται να γίνει έλεγχος και ταυτοποίηση των στοιχείων τους, μετά τη μεταφορά τους στην πόλη της Σητείας.

    [07] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα ενόψει της άφιξης του Βλ. Πούτιν

    Επί ποδός βρίσκονται περίπου 2.500 αστυνομικοί ενόψει της σημερινής επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί στις 15:30, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη τη διαδρομή του Ρώσου Προέδρου και της συνοδείας του, από το αεροδρόμιο μέχρι την Ηρώδου Αττικού. Η αστυνομική παρουσία θα είναι κάτι παραπάνω από έντονη σε όλα τα σημεία.

    Παράλληλα, η Τροχαία θα προχωρήσει σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από τις 14:00. Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν αποκλεισμούς ορισμένων δρόμων και τη σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στη διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας θα ισχύσουν μέχρι και αύριο το πρωί, που ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα αναχωρήσει για το Αγιο Ορος.

    [08] Κάμερον: Ουδέποτε ήμουν «κρυφός υποστηρικτής του Brexit»

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι "κρυφός υποστηρικτής του Brexit" και ότι μια έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πλήξει το μέλλον της βρετανικής οικονομίας και θα περιπλέξει τις εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως η Ιαπωνία.Μιλώντας στη σύνοδο της G7, ο Κάμερον απέρριψε τον χαρακτηρισμό του "κρυφού υποστηρικτή του Brexit", όπως τον αποκάλεσε ένας πρώην βοηθός του αυτή την εβδομάδα, ότι στηρίζει κρυφά μια ψήφο υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

    "Γι 'αυτό και ποτέ δεν ήμουν κρυφός υποστηρικτής του Brexit", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ιαπωνία."Επιθυμώ διακαώς να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα, να επιτύχουμε αυτή τη μεταρρύθμιση στην Ευρώπη και να παραμείνουμε μέρος της. Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και αυτό είναι το όλον θέμα".

    [09] Ένα ταξίδι στη μεταπολεμική Αθήνα, μέσα από το βιβλίο του Ανδρέα Ζούλα «Φερεκύδου και Εμπεδοκλέους»

    Ένα ταξίδι στον χρόνο και στην Αθήνα των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών ήταν η χθεσινοβραδινή παρουσίαση στην ΕΣΗΕΑ του βιβλίου «Φερεκύδου και Εμπεδοκλέους» του Ανδρέα Ζούλα. Όπως όπως είπε ο ίδιος, προλογίζοντας την εκδήλωση, το βιβλίο αναφέρεται σε στιγμιότυπα της παιδικής, της εφηβικής και της νεανικής του ζωής στο Παγκράτι για ένα χρονικό διάστημα που καλύπτει από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

    Μετά τον χαιρετισμό του Γιώργου Γκέλμπεση εκ μέρους των εκδόσεων Κοράλι, τον λόγο έλαβε η φιλόλογος Έφη Τσαγανά: «Το βιβλίο είναι ένας περίπατος στα περασμένα και στη διαχρονική αξία των παιδικών χώρων. Κι ένας τέτοιος περίπατος μας επιτρέπει να δούμε όχι μόνο όσα πέρασαν και έφυγαν αλλά και όσα έμειναν τα ίδια. Μέσα από την αυστηρή λογική αλληλουχία και τον συνεκτικό λόγο του κειμένου, που διακρίνεται επίσης για το χιούμορ και την περιγραφική του δεινότητα, ο συγγραφέας μιλάει για τις συνήθειες της αστικής τάξης, για το εκπαιδευτικό σύστημα και για την καθημερινότητα μιας εποχής όπως τη συλλαμβάνει το βλέμμα ενός παιδιού».

    «Όνειρα και αναμνήσεις μιας Αθήνας που είναι πάντα εδώ»: έτσι συνόψισε το βιβλίο του Ανδρ. Ζούλα ο συγγραφέας Κώστας Χατζηαντωνίου, που μίλησε για «εύφορη συμπύκνωση» του χρόνου: «Ένα αφήγημα για το πώς διαμορφώνονται οι ιδιοσυγκρασίες, τα ταλέντα και οι συνειδήσεις, αλλά και για τους τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να ανακληθούν στη μνήμη τα παιδικά παιχνίδια και τα παιδικά αντικείμενα. Πρόκειται ακόμα για ένα βιβλίο που μας θυμίζει τι γινόταν στην Αθήνα τα καλοκαίρια με τους παγοπώλες και τους χειμώνες με τους φουρνάρηδες». Ο ομιλητής έκανε επιπλέον λόγο για την πνευματική και την αισθητική ευρυχωρία του Ανδρ. Ζούλα και για τη μαγεία του ασπρόμαυρου κόσμου του: «Ένας κόσμος που μας γοητεύει και μας συναρπάζει κυρίως γιατί καταγράφει και διασώζει όσα αποχώρησαν ανεπιστρεπτί μαζί με μιαν εποχή ήθους, συνοχής και ακεραιότητας».

    «Το βιβλίο του Ανδρ. Ζούλα», παρατήρησε, από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, «είναι ένας φόρος τιμής όχι μόνο σε αυτό που υπήρξε αλλά και σ' αυτό που εξακολουθεί να υπάρχει. 'Ανθρωποι που έζησαν, άνθρωποι που ζουν και άνθρωποι που θα ζήσουν στο μέλλον. Πρόκειται για μια γενναία και έντιμη μαρτυρία, για τη θαρραλέα αποτίμηση μιας ολόκληρης εποχής, που θέτει ταυτοχρόνως ποικίλα ερωτήματα για το τι είναι ή για το τι μπορεί να είναι η Αθήνα. Είναι, όμως, ταυτόχρονα κι ένα αθηναϊκό βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις, κι επίσης ένα βιβλίο για μια πόλη η οποία στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια είχε σαφή αίσθηση για τον κόσμο των παιδιών και για τη διαδοχή των γενεών. Το κυριότερο, πάντως, χαρακτηριστικό του αφηγήματος του Ανδρ. Ζούλα είναι η ανάδυση της καθημερινής αθηναϊκής κουλτούρας και της εικόνας της αστικής γειτονιάς».

    Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ηθοποιός 'Αλκης Παναγιωτίδης.

    [10] Δύσκολη η εφηβεία για την αρχόντισσα Σάνσα

    Διανύουμε την έκτη περίοδο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones και από το σύνολο των χαρακτήρων λίγοι είναι οι τυχεροί που επέζησαν για περισσότερες από μία με δύο σεζόν και τους είδαμε να μεγαλώνουν μπροστά στις κάμερες.

    Ανάμεσα στους τυχερούς είναι και η Σόφι Τέρνερ, που υποδύεται την Σάνσα Σταρκ. Όταν ξεκίνησε η σειρά ήταν μόλις 13 χρόνων και πλέον στον έκτο κύκλο της σειράς έχει φτάσει αισίως τα 20 και είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα του Game of Thrones.

    Αλλά η Τέρνερ λέει ότι η μετάβασή της από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή και η δημιουργία ενός συγκεκριμένου προφίλ μπροστά στις κάμερες ήταν μία δύσκολη διαδικασία.

    Από τα πιο δύσκολα πράγματα με τα οποία είχε να παλέψει ήταν ο χαρακτήρας της Σάνσα Σταρκ, όπως λέει στο περιοδικό InStyle. «Στην αρχή ήταν ο χαρακτήρας της, οι άνθρωποι την μισούσαν γιατί ήταν ένα 13χρονο κορίτσι που έπρεπε όμως να είναι έξυπνη και να παίρνει δύσκολες αποφάσεις», σημειώνει.

    [11] Η Αμερική "επιστρέφει" στις "Ρίζες" της

    «Ξέρω ότι η Αμερική χρειάζεται πραγματικά τις "Ρίζες"τώρα περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο ηθοποιός ΛεΒαρ Μπάρτον που πρωταγωνίστησε στην μίνι σειρά «Ρίζες» το 1977. Αν και αρχικά ήταν δύσπιστος για το κατά πόσο θα έπρεπε να γίνει ένα ριμέικ της σειράς πλέον δηλώνει αισιόδοξος ότι οι νέες «Ρίζες» θα ενισχύσουν τον φυλετικό λόγο δίνοντας ώθηση στο κίνημα «Black Lives Matter».

    Ο 59χρονος ηθοποιός συμμετέχει μάλιστα στην παραγωγή του ριμέικ που θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Μαΐου σε όλη την δικτυακή πλατφόρμα του History channels, A&E και Lifetime.

    «Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια πριν από 40 χρόνια και φωτίστηκε μία σκοτεινή πλευρά της ιστορίας με τη δημιουργία της πρώτης σειράς. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε και πάλι μία συζήτηση, μία αναγκαία συζήτηση», τόνισε ο Μπάρτον.

    Βασισμένο στο μπεστ σέλερ του Άλεξ Χάλεϊ του 1976, η αρχική μίνι σειρά «Ρίζες» είχε μία βαθιά επίδραση στον πολιτισμό, φωτίζοντας τις πτυχές της σκοτεινής αμερικάνικης ιστορίας που είχε να κάνει με τη δουλεία, η οποία τα χρόνια που κυκλοφόρησε είχε δευτερεύουσα σημασία για τα σχολικά βιβλία. Ο Μπάρτον ήταν 18 χρόνων και σπούδαζε ηθοποιός στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, όταν του ζητήθηκε να ενσαρκώσει τον Κούντα Κιντέ, έναν αφρικανό πολεμιστή από την Γκάμπια, που απήγαγαν δουλέμποροι και τον πούλησαν στα σκλαβοπάζαρα της Αμερικής.

    Μιλώντας για τις «Ρίζες» και το ρόλο του ο Μπάρτον λέει ότι «ο Κούντα ήταν για μένα ο άλλος μου εαυτός και με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή. Έμαθα από τα 18 μου χρόνια πως η τηλεόραση μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα από το να αποτελεί μόνο διασκέδαση, μπορεί να ενημερώσει, να διαφωτίσει, να εκπαιδεύσει. Για μένα οι Ρίζες ήταν πάντα μία ιστορία θάρρους κι όχι υποδούλωσης. Είναι μία ιστορία επιβίωσης και η λύτρωση βρίσκεται στην επιβίωση».

    [12] Ευκ. Τσακαλώτος: Κλειδί η πάταξη της φοροδιαφυγής - κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο

    «Πήραμε κάτι για το χρέος... 'Hταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου, μιλώντας στον ANT1.

    «Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. 'Αρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει. Μπορεί να μην φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. 'Αρα, αυτό είναι καλό...» τόνισε για τη ρύθμιση για το χρέος.

    «Η μία δέσμευση είναι να τηρήσουμε τη συμφωνία, τους στόχους για το πλεόνασμα κι αν γίνει αυτό, το 2018 θα παρθούν μέτρα για το χρέος, δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός, τα μέτρα θα ληφθούν σε τέτοια περίπτωση» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος».

    Αναγνώρισε ότι «τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο» για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία..."».

    «Δεν είναι καινούρια μέτρα. Είναι στην συμφωνία του καλοκαιριού το 1% του ΑΕΠ μέτρων. Έλεγαν οι δανειστές να αυξήσουμε 10% τους φόρους στο ηλεκτρικό και το νερό. Αυτό δεν γινόταν. Εμείς είπαμε ότι θα πάρουμε μέτρα για μικρή αύξηση σε πάρα πολλά πράγματα για να καταμεριστεί το βάρος. Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά. Υπάρχει αδικία, αλλά εγώ ξέρω ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, είναι 5-6 ευρώ, όμως στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω. Το ίδιο κάναμε και στις συντάξεις. Προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις. Για όποιον έχει σύνταξη, 1400 ευρώ δεν μειώνεται τίποτα» υποστήριξε, μεταξύ άλλων.

    Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή είναι αυτό για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, κυρίως αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, την χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και το λαθρεμπόριο καπνού.

    «Ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο» είπε ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά είναι απόρροια «της δύσκολης συμφωνίας που κάναμε το καλοκαίρι».

    Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκείται, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η απαισιοδοξία και η καταστροφολογία είναι μέρος του προβλήματος», σημειώνοντας ότι αυτό δεν βοηθά την κατάσταση, την περίοδο που δημιουργούνται οι συνθήκες για «αλλαγή του φαύλου κύκλου, σε ενάρετο κύκλο».

    Σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι θα φανεί αν το μέτρο είναι συνταγματικό ή όχι, λέγοντας ότι έχει ακούσει όλες τις απόψεις από τους συνταγματολόγους.

    «Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε πχ. στην Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. 'Αλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ό,τι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών» συμπλήρωσε.

    «Αυτό είναι ένα από τα σημεία, τα λίγα σημεία, στα οποία συμφωνώ με τους δανειστές» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας «δεν μπορείς να έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ. Κάθε εμπόδιο για καλό. Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι στα νησιά. Χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική για όλους».

    Για την ενεργοποίηση του «κόφτη», επανέλαβε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς αναμένεται και ανάπτυξη.

    Στην ερώτηση αν σκεφτόταν να παραιτηθεί, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Εγώ ταλαντεύτηκα το καλοκαίρι, υπήρχε έντονο ρεπορτάζ γι΄ αυτό. Με έπεισε ένας άνθρωπος που μου είπε: "Ευκλείδη, δεν σας χρειαζόμαστε όταν ο καπιταλισμός θα έχει 5% ανάπτυξη, αλλά τώρα που η ανεργία είναι στο 25%"».

    «Όλα αυτά γίνονται για να ξεδιπλωθεί το παράλληλο πρόγραμμα. Είπαμε ότι χρειάζεται να κόψουμε τη συμφωνία σε τρία μέρη. Αυτά που διαπραγματευτήκαμε, δεύτερον αυτά που "παρκάραμε": για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τρίτον, το παράλληλο πρόγραμμα που πρέπει να ενεργοποιηθεί» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

    [13] Ευ. Τσακαλώτος: Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

    Στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας θα δοθεί εφεξής το βάρος της κυβέρνησης μετά από τις αποφάσεις του Eurogroup, δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προβλέποντας ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα και από την ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, αντίστοιχα (παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη), επεσήμαναν ότι κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας. Ανέφεραν ότι αυτή η αξιολόγηση δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες, αλλά ήταν η πιο περίπλοκη, η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας. Διότι:

    - Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα έως το τέλος του προγράμματος

    - Θα εισπραχθεί ένα ποσό περίπου 2% του ΑΕΠ για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, που αποτελεί ισχυρό «όπλο» αντιστάθμισης των δημοσιονομικών μέτρων

    - Εκπληρώνονται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, βελτίωση ρευστότητας, αποκατάσταση σταθερότητας και απομάκρυνση κλίματος αβεβαιότητας από την οικονομία).

    Οι δύο υπουργοί ανέφεραν επίσης ότι «η απόφαση του Eurogroup έχει και συμβιβασμούς, δεν κάναμε ό,τι θα μπορούσαμε, προφανώς και εμείς συμβιβαστήκαμε. Αλλά, ο λαός θα δει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αλλάξει ο φαύλος κύκλος σε ενάρετο».

    Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το πλέον κρίσιμο είναι οι αποφάσεις για το χρέος, διότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και για πρώτη φορά το όλο πλαίσιο ορίζει τι είναι «αναγκαιότητα». Είπαν δε, ότι εάν η δέσμευση για το χρέος υπήρχε από το 2011, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα ήταν χαμηλότερες κατά 18- 27 δισ. ευρώ ετησίως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 May 2016 - 8:32:39 UTC