Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ για Eurogroup: Πληρώνουμε τώρα μια ακριβή και αβέβαιη υπόσχεση για το μέλλον
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει τη μετατροπή της μειονότητας στη Θράκη σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής
  • [03] Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα προκαταβολή και πήρε τοτίποτα σε δόσεις
  • [04] Στα 2,5 εκατ. ευρώ οι ζημιές στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το κλείσιμο της Ειδομένης
  • [05] Μέση αύξηση μισθών 2,4% στον δημόσιο τομέα, στη Νορβηγία
  • [06] Δ. Παντερμαλής στο «Πρακτορείο»: «Είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής» η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
  • [07] Σύλληψη 24χρονου υπόπτου για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης, στην Αυστραλία
  • [08] Γαλλία: Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα πυρηνικά εργοστάσια
  • [09] Ένα «Καταφύγιο» στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας
  • [10] Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, η γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά
  • [11] Για «λάθος πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων» μίλησαν οι Στ. Θεοδωράκης και Γκι Βερχόφστατ, σε κοινή συνέντευξή τους
  • [12] Τσίπρας: Aρχίζει ο μεγάλος αγώνας για την επούλωση των πληγών των πιο αδυνάμων
  • [13] Παγκόσμια αλληλεγγύη στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ζητά ο Τουσκ

  • [01] ΝΔ για Eurogroup: Πληρώνουμε τώρα μια ακριβή και αβέβαιη υπόσχεση για το μέλλον

    «Η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης είναι χωρίς προοπτική ανάταξης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σχετικά με την απόφαση του Eurogroup.

    «Οι Έλληνες πληρώνουμε τώρα μια ακριβή και αβέβαιη υπόσχεση για το μέλλον. Έξοδος από τη κρίση δεν φαίνεται στον ορίζοντα», πρόσθεσε.

    Επ'αυτού ανέφερε ότι η ΝΔ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι με τις καθυστερήσεις οδηγεί τη χώρα σε ένα δύσκολο δίλημμα, ή ταπεινωτική συνθηκολόγηση ή καταστροφική ρήξη.

    «Τελικά είχαμε ταπεινωτική συνθηκολόγηση», συνέχισε τονίζοντας πως βγήκαν τρία συμπεράσματα.

    Πρώτον, είπε, προκύπτει ότι δεν υπάρχει πλήρης και οριστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεύτερον ότι η δόση που παίρνουμε είναι η μισή σε σχέση με αυτή που είχε προγραμματιστεί και τρίτον ότι η κυβέρνηση δεν έφερε λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

    Σε ερώτηση αν τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να νομοθετηθούν, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει τον τρόπο.

    «Κανείς δεν αποκλείει ότι θα καταφύγει στην προσφιλή της τακτική των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου», συμπλήρωσε, ενώ είπε πως μια σωστή διαπραγμάτευση που θα έδινε βαρύτητα στην ουσία, θα μπορούσε να φέρει άλλο αποτέλεσμα.

    «Να είστε σίγουροι ότι η αναπτυξιακή προοπτική θα μπορούσε να έχει διασφαλιστεί με άλλο μείγμα πολιτικής", επισήμανε, επαναλαμβάνοντας τους στόχους για 4% ανάπτυξη και 2% πλεονάσματα που ανέφερε την Κυριακή στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη τη ρύθμιση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και δήλωσε πως όταν η ΝΔ ασκήσει ξανά κυβέρνηση είναι θέμα που θα το ξαναδεί. Παρέπεμψε μάλιστα στη σχετική αναφορά του προέδρου του κόμματος στη Βουλή πως «υπερταμείο σε εμάς δεν τόλμησαν ποτέ οι δανειστές να ζητήσουν και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον, οταν γίνουμε κυβέρνηση, διότι όταν λήξει αυτή η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, εμείς θα ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια».

    Η ΝΔ για την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    Αναφερόμενος στην επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανταποκριθεί στο αυτονόητο μετά από μήνες αδράνειας. Επίσης, τόνισε ότι η ΝΔ θέλει να στηλιτεύσει με έμφαση την απόφαση της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τον χώρο της Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον αρμόδιο υπουργό ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί απαθής και αμέτοχος τη χειρότερη διοικητική κρίση και τον κάλεσε να διαλύσει τις σκιές. «Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να παραμένει υπό ομηρία. Η κυβέρνηση κατόρθωσε να διαλύσει και τη Δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει τη μετατροπή της μειονότητας στη Θράκη σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής

    Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή και η Ελλάδα μία χώρα με δημοκρατία που σέβεται, προασπίζεται και αναπτύσσει τα δικαιώματα ειδικών ομάδων, όπως είναι οι μειονότητες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη «Θράκη: Το επόμενο βήμα», η οποία πραγματοποιήθηκετο βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να αποτελέσουν εργαλείο για «μητέρες πατρίδες», να μετατρέψουν σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τη μειονότητα αντί να αποδεχθούν τον ρόλο της ως γέφυρα φιλίας για όλη την περιοχή, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter, έγραψε σήμερα: «Υποδέχτηκα αντιπροσωπεία της τουρκικής μειονότητας της Θράκης, επανέλαβα πως έχουν την ισχυρή στήριξή μας».

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι η μειονότητα της Θράκης είναι ελληνική και τα δικαιώματα που έχει είναι δικαιώματα πολύ περισσότερα από την πλειοψηφία των χωρών όπου είναι κυρίαρχοι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Είναι δικαιώματα, πρόσθεσε, που δεν διασφαλίζονται πάντα, αλλού. Είναι δικαιώματα που η ελληνική Πολιτεία υπερασπίζεται σεβόμενη τη διαφορετικότητα. Δικαιώματα που συνδέονται με τις πολιτικές ελευθερίες.

    [03] Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα προκαταβολή και πήρε τοτίποτα σε δόσεις

    «Η Κυβέρνηση τα έδωσε όλα προκαταβολή και πήρε τοτίποτα σε δόσεις», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά για τις αποφάσεις του Eurogroup και παρατήρησε ότι «η πολιτική τους επιβίωση είναι πάνω από το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων». «Η διατήρηση της καρέκλας τους μας κοστίζει ακριβά! Ποσό ακόμα;», συμπλήρωσε.

    Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «αντί να κουρευτεί το χρέος, κουρεύτηκε η απόφαση του 2012. Επικυρώθηκε το μνημόνιο για πάντα και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για έναν αιώνα», προσθέτοντας ότι η ρύθμιση του χρέους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες κατ' επιταγήν του κ. Σόιμπλε.

    Όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους, η σύσταση του κοινωνικού ταμείου αλληλεγγύης, οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και η λίστα ιδιωτικοποιήσεων, έμειναν μετεξεταστέα.

    Σημείωσε ότι για όλα αυτά η κυβέρνηση θα δώσει άμεσα επαναληπτικές εξετάσεις καθώς το ΔΝΤ «μένει Ελλάδα» και μάλιστα με συμπληρωματικό παράλληλο μνημόνιο και παραμένει η απορία «τι χειρότερο θα μας συνέβαινε χωρίς την πολύμηνη ?διαπραγμάτευση? του κ. Τσίπρα».

    [04] Στα 2,5 εκατ. ευρώ οι ζημιές στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το κλείσιμο της Ειδομένης

    Με κέρδη 2,75 εκατομμυρίων ευρώ έκλεισε το 2015 για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ωστόσο, για τις περίπου τελευταίες 70 ημέρες αποκλεισμού της Ειδομένης από τους πρόσφυγες οι ζημίες της εταιρείας ανέρχονται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, εκτιμάται πως το επόμενο δεκαήμερο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και τα δρομολόγια θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση.

    Μάλιστα, σήμερα κλιμάκιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιθεωρεί τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία της και ο στόχος είναι, σύμφωνα με τους ιθύνοντες, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να δρομολογούνται επτά από τα εννέα τρένα που έκαναν δρομολόγια πριν ξεκινήσει ο αποκλεισμός και διακοπούν.

    Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η επέκταση και ενίσχυση τού φράχτη που έχει τοποθετηθεί στην Ειδομένη εκατέρωθεν των σιδηροδρομικών γραμμών, κόστους 40.000 ευρώ, την οποία έφτιαξε με δικά της έξοδα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά τα δρομολόγια, καθώς και να διασφαλιστεί πως η γραμμή δεν θα ξανακλείσει. Το ειδικό μηχάνημα πέρασε και τοποθέτησε τους στύλους για την περίφραξη στο τμήμα από τον σταθμό της Ειδομένης έως τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί φράχτης συνολικού μήκους περίπου 1.000 μέτρων, κατά μήκος της γραμμής σε απόσταση πέντε μέτρων από τον άξονά της.

    Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, η διοίκηση, σε περίπτωση που ο διαγωνισμός της 20ης Ιουνίου αποβεί άγονος, έχει προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης. Στις προτεραιότητές της είναι η βελτίωση της εμπορευματικής λειτουργίας με νέο τροχαίο υλικό, η δημιουργία διαμεταφορικής εταιρείας, η πρόσληψη 113μηχανοδηγών, η δημιουργία νέου οργανογράμματος κ.ά.

    [05] Μέση αύξηση μισθών 2,4% στον δημόσιο τομέα, στη Νορβηγία

    Η κυβέρνηση της Νορβηγίας και τα συνδικάτα των εργαζομένων στονδημόσιο τομέα της χώρας, συμφώνησαν για το επίπεδο των μισθών για το 2016, αποτρέποντας τη διεξαγωγή γενικής απεργίας, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο πλευρών.

    Η συμφωνία δίνει στους εργαζόμενους μέση ετήσια αύξηση μισθών στο 2,4%, ακολουθώντας τη συμφωνία για το επίπεδο μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

    [06] Δ. Παντερμαλής στο «Πρακτορείο»: «Είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής» η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

    Στις 7 Ιουνίου συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ημέρα που η βρετανική βουλή ψήφισε υπέρ της αγοράς των γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν και το Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα, φιλοξενεί συνέντευξη του αρχαιολόγου και προέδρου του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος αφήνοντας τα συναισθηματικά ή άλλα επιχειρήματα μπαίνει στην ουσία του ζητήματος της επιστροφής των γλυπτών και επισημαίνει ότι «είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής η επιστροφή τους», ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι «υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα σπουδαία μνημεία έχουν τα δικά τους δικαιώματα. Τα δικαιώματα της ακεραιότητάς τους . Δεν μπορείς να τεμαχίζεις ένα σπουδαίο μνημείο».

    Θέμα πολιτιστικής ηθικής η επιστροφή των γλυπτών

    Του Αλέξη Ηλιάδη

    Πέρασαν διακόσια και περισσότερα χρόνια από τότε (1802) που ο λόρδος Έλγιν, Βρετανός πρέσβης στην οθωμανική αυτοκρατορία, χρησιμοποιώντας μια άδεια του Σουλτάνου, αφαίρεσε με βίαιο τρόπο, τεμαχίζοντας και σπάζοντας, πολλά από τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα μετέφερε στη Βρετανία. Το αίτημα της επιστροφής των έργων αυτών στον τόπο που δημιουργήθηκαν δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται για την Ελλάδα. Μεγάλη μάχη γι? αυτό έδωσε η Μελίνα Μερκούρη, η οποία από το 1983, ως υπουργός Πολιτισμού, ξεκίνησε μια εκστρατεία για να φέρει τα γλυπτά στην Αθήνα. Το θέμα παραμένει βέβαια ανοιχτό και σήμερα η χώρα μας έχει ένα ακόμη επιχείρημα για να ζητάει την επιστροφή τους: το Μουσείο της Ακρόπολης που συγκαταλέγεται στα καλύτερα μουσεία του κόσμου. Για το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος τόνισε ότι «είναι θέμα πολιτιστικής ηθικής η επιστροφή τους» και υπογράμμισε ότι «υπάρχουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα σπουδαία μνημεία έχουν τα δικά τους δικαιώματα. Τα δικαιώματα της ακεραιότητάς τους Δεν μπορείς να τεμαχίζεις ένα σπουδαίο μνημείο».

    Τον Ιούνιο συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τότε που το βρετανικό κοινοβούλιο αποφάσισε την αγορά των γλυπτών από τον Έλγιν. Τι σήμαινε αυτή η απόφαση;

    «Ψηφίζοντας την αγορά των γλυπτών του Παρθενώνα το βρετανικό κοινοβούλιο ουσιαστικά νομιμοποίησε τη συλλογή του Έλγιν. Γιατί υπήρχε ένα θέμα αμφισβήτησης των μεθόδων με τις οποίες αποκτήθηκαν τα γλυπτά και της δικαιοδοσίας που είχε να τα πάρει. Με σχετική πλειοψηφία αποφασίστηκε να αγοραστούν από το Βρετανικό Μουσείο και με τον τρόπο αυτό έκλεισε γι'αυτούς το θέμα του Έλγιν. Φυσικά, στην πραγματικότητα δεν έκλεισε ποτέ και διακόσια χρόνια τώρα άλλοτε οξύνεται άλλοτε μετριάζεται η απαίτηση της επιστροφής πάντοτε όμως υπάρχει και αυτό νομίζω είναι το σημαντικό. Εγώ θα επικέντρωνα το θέμα στο γεγονός ότι όχι απλώς είχαν αρπάξει από το μνημείο αυτά τα έργα αλλά πολλά από αυτά τεμαχίστηκαν, έσπασαν, δηλαδή η διαχείριση έγινε με τρόπο, ο οποίος δεν είναι κολακευτικός ούτε για τη Βρετανία, ούτε για την ιστορία της δημιουργίας των μουσείων στην Ευρώπη».

    Η Ελλάδα ζητεί εδώ και πολλά χρόνια την επιστροφή των Μαρμάρων. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

    «Οι παράγοντες που παίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα είναι πολλοί. Στο επίπεδο των μουσείων τα πράγματα είναι λιγότερο δύσκολα αλλά το θέμα αυτό έχει ανεβεί στο πολιτικό επίπεδο και μάλιστα στο επίπεδο της διεθνούς πολιτικής, οπότε όλα δυσκολεύουν. Από τη μια μεριά η διεθνοποίηση μπορεί να βοηθήσει, από την άλλη μπλοκάρει πολλά πράγματα και ασφαλώς η πολιτική ισχύς παίζει και αυτή το ρόλο της. Εγώ πιστεύω ότι το θέμα τίθεται σε μία βάση πολιτιστικής ηθικής την οποία δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί ότι είναι καλύτερα ένα έργο να βρίσκεται το μισό στην Αθήνα και το μισό κάπου αλλού από το να είναι συνενωμένο. Και μάλιστα από τη στιγμή που μπορούμε να συνενώσουμε έργα, τα οποία τεμαχίστηκαν για ιστορικούς λόγους, για λόγους αλληλουχίας κάποιων δυσάρεστων γεγονότων. Σημασία έχει ο συνεχής αγώνας, η συνεχής επαγρύπνηση και το να κρατάει κανείς το θέμα συνεχώς ζωντανό. Όλα λέγονται, συζητούνται, ερμηνεύονται. Κρατιέται το θέμα ζωντανό, για να είμαι ρεαλιστής. Γιατί αισιόδοξος, είμαι. Αλλά ακόμη είναι θέμα χρόνου».

    Πιστεύετε δηλαδή ότι το Βρετανικό Μουσείο θα μπορούσε να επιστρέψει τα γλυπτά;

    «Ναι, αλλά όχι έτσι απλά «πάρτε τα πίσω». Θα πρέπει να κάνεις μία διαπραγμάτευση, να δώσεις κάτι, π.χ. η ιδέα που ειπώθηκε να γίνονται περιοδικές εκθέσεις στο Βρετανικό Μουσείο με ελληνικά έργα δεν είναι κακή, να πηγαίνουν και να έρχονται τα εκθέματα, να προβάλλονται στο Βρετανικό Μουσείο. Και τα γλυπτά του Παρθενώνα να βρίσκονται εδώ. Υπάρχουν δημιουργικές ιδέες, αλλά μέχρι να υλοποιηθούν χρειάζεται χρόνος. Η πρόταση αυτή συζητείται γιατί τους συμφέρει και αυτούς. Ανανεώνουν έτσι την έκθεσή τους και έχουν περισσότερους επισκέπτες».

    Πού διαφέρει το Μουσείο της Ακρόπολης από το Βρετανικό στην παρουσίαση των γλυπτών;

    «Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι μακράν καλύτερο του Βρετανικού. Διότι εκθέτει τα γλυπτά όπως ήταν στο κτίριο, δηλαδή δεν κοιτάζουν εσωτερικά σε μία αίθουσα, αλλά γύρω από μία αίθουσα, όπως ακριβώς ήταν στο κτίριο το αρχικό. Eπίσης, εδώ φωτίζονται με το ίδιο φως που φωτίζονταν όταν δημιουργήθηκαν και η αίθουσα του Παρθενώνα είναι ακριβώς παράλληλη με το μνημείο. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να βλέπει από τη μια πλευρά τα γλυπτά και από την άλλη να βλέπει την πρωτότυπη αρχιτεκτονική».

    Μιλάμε για έργα τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας. Είναι πράγματι -όπως θεωρούνται- μοναδικά;

    «Γι'αυτό ονομάστηκαν και κλασικά, γι'αυτό αποτελούν πρότυπο για τις μεταγενέστερες εποχές. Διότι ισορροπούν ανάμεσα σε φόρμα και περιεχόμενο, διότι έχουν μια επιφάνεια, η οποία είναι από τις πιο πλούσιες που υπάρχουν στην τέχνη, διότι αποδίδουν καταπληκτικές λεπτομέρειες και επίσης δίνουν σπουδαίες εκφράσεις στα πρόσωπα και των ανθρώπων και των αλόγων στη ζωφόρο του Παρθενώνα. Είναι μια τέχνη, η οποία καλλιεργήθηκε εκατονταετίες στην Αθήνα, προχώρησε πάρα πολύ στα αρχαϊκά χρόνια και κορυφώθηκε στην κλασική εποχή».

    Υπάρχει η άποψη ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου και του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Τη συμμερίζεστε;

    «Εγώ θα έλεγα ότι αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα δημιουργήθηκαν πριν από 2.500 χρόνια θα μπορούσε να τολμήσει να πει ότι υπερτερούν από τα έργα αυτών των δύο Ιταλών καλλιτεχνών. Τα γλυπτά του Παρθενώνα συνένωσαν την ουσία ενός κλασικού πολιτισμού, ο οποίος είχε προοδεύσει καταπληκτικά και στους τομείς της επιστήμης και στους τομείς της τέχνης».

    [07] Σύλληψη 24χρονου υπόπτου για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης, στην Αυστραλία

    Η αντιτρομοκρατική αστυνομία στην Αυστραλία ανακοίνσε σήμερα ότι συνέλαβε έναν 24χρονο άντρα στο Σίδνεϊ, με την υποψία ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε μια σειρά συλλήψεων στη χώρα, για την αποτροπή βίαιων πράξεων που εμπνέονται από την ακραία ισλαμιστική ιδεολογία.Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στο δικαστήριο, ενώ του έχουν προηγούμενα απαγγελθεί κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατική δράση, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε προετοιμασίες τρομοκρατικής επίθεσης, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

    Την προηγούμενη εβδομάδα η αστυνομία πραγματοποίησε επιχειρήσεις στη Μελβούρνη, προκειμένου να εντοπιστούν πέντε άντρες που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στη Συρία, για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, ενώ θα ταξίδευαν με σκάφος από την Αυστραλία στην Ινδονησία.Οι άντρες αυτοί, είναι ηλικίας από 21 έως 31 ετών, ενώ τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προετοιμασία εισόδου «σε μια ξένη χώρα προκειμένου να εμπλακούν σε εχθρικές πράξεις».Η κατηγορία αυτή επιφέρει μεγάλη ποινή φυλάκισης στην Αυστραλία.

    [08] Γαλλία: Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα πυρηνικά εργοστάσια

    Το προσωπικό των 19 πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Γαλλίας τάχθηκε σε ψηφοφορίες που διεξήχθησαν υπέρ της προκήρυξης απεργίας σήμερα Πέμπτη, στο πλαίσιο των εργατικών κινητοποιήσεων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, δήλωσε χθες στέλεχος του συνδικάτου CGT στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ειδικοί σημειώνουν πως η απεργιακή κινητοποίηση είναι απίθανο να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, καθώς υπάρχει νόμος που επιβάλλει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς όταν κηρύσσονται απεργίες, ενώ η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να εισαγάγει ενέργεια από γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη.

    Πάντως σύμφωνα με την αρμόδια αρχή διαχείρισης, ησημερινή απεργία στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη Γαλλία, στερεί τη χώρα από ηλεκτρικό φορτίο 4.000 MW.

    Την τελευταία εβδομάδα εργαζόμενοι που ανήκουν στη CGT απέκλεισαν διυλιστήρια πετρελαίου σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο αποκλεισμός αυτός προκάλεσε ελλείψεις καυσίμων σε μεγάλα τμήματα της Γαλλίας.

    [09] Ένα «Καταφύγιο» στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

    Στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα, ένα από τα μαγικά παραρτήματα της «Αυλής των Θαυμάτων» ή αλλιώς του πολυαναμενόμενου νέου Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ), - του οποίου το κτιριακό συγκρότημα παραδίδεται σύντομα, μεσα στο καλοκαίρι- οι θερινές εκδηλώσεις επικαιροποιούν, περισότερο από ποτέ, έναν ιδανικό χώρο συνύπαρξης με διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές εθνικές ή θρησκευτικές καταβολές.

    Μέσα στις αίθουσες και τα αποδυτήρια του ιστορικού χαμάμ, του μόνου διασωζόμενου δημόσιου Λουτρού της Αθήνας (στην οδό Κυρρήστου 8), οι επισκέπτες θα κοινωνήσουν τον Ιούνιο «Μαζί» (είναι ο τίτλος της σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτό το καλοκαίρι από το ΜΕΛΤ) την τέχνη της πολυπολιτισμικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης. Ξεκινώντας από το Λουτρό των Αέρηδων, ένα ιδανικό καταφύγιο για το σώμα και την ψυχή. Εδώ φιλοξενείται έως τις 4/7 το «Καταφύγιο» της Τίνας Καραγεώργη, μια εγκατάσταση που η εικαστικός δημιούργησε από χάρτινα πανό ενισχυμένα με γάζες και ζωγραφισμένα σαν παλαιά χειρόγραφα, με κείμενα που τα γράμματα θυμίζουν ανατολίτικη καλλιγραφία. Τα κείμενα επαναλαμβάνουν τις λέξεις «Ζω» και «Ανάσα», σε γλώσσες εθνοτήτων που κάποτε συμβίωναν στον ίδιο τόπο: ελληνικά, οθωμανικά, τουρκικά, σεφαραδατίκα, εβραϊκά, αρμένικα, ποντιακή διάλεκτοκαι βλάχικα. Τα χάρτινα τρίπτυχα κρέμονται από ψηλά, γύρω από την παραδοσιακή μαρμάρινη εστία που κάποτε θέρμαινε την αίθουσα με καυσόξυλα, ανάμεσα στις γούρνες με το τρεχούμενο νερό, φωτισμένα από το φυσικό φως που διαχέει ακτινωτά το «μάτι» από τις θολωτές οροφές. Η έκθεση της Τίνας Καραγιώργη είχε παρουσιαστεί στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη. Στο Λουτρό των Αέρηδων θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου και θα πλαισιωθεί από μουσικές βραδιές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, αφηγήσεις παραμυθιών, συναυλία με πορτογαλέζικα φάδο, τραγούδια και μουσικές από τη Λατινική Αμερική.

    [10] Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, η γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά

    Η γλύπτρια 'Αλεξ Μυλωνά, μια καλλιτέχνης με πλούσιο έργο και ιδρύτρια του «Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης 'Αλεξ Μυλωνά» στο Θησείο, έφυγε την Τετάρτηαπό τη ζωή, πλήρης ημερών. Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή, στις 15.00, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

    Η Άλεξ Μυλωνά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1920. Οι γονείς της, Μαρία Χαλκοκονδυλη και Θρασύβουλος Μπογδάνος, αντιλήφθηκαν σε μικρή ηλικία το ταλέντο της στο σχέδιο, και στα 8 της ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής. Το 1940, η Μυλωνά παντρεύτηκε τον νεαρό δικηγόρο και μετέπειτα πολιτικό Γεώργιο Μυλωνά. Το 1945 ξεκίνησε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών στο εργαστήριο του Μιχάλη Τόμπρου και πρωτοεμφάνισε τη γλυπτική της στην Πανελλήνια έκθεση του 1952 στο Ζάππειο και το 1953 στην γκαλερί «Κνωσσός» στην Αθήνα.

    Η πρώτη ατομική της έκθεση στην Αθήνα (1955, Πέην) περιλάμβανε έργα παραστατικής γλυπτικής με κύριο θέμα την ανθρώπινη μορφή. Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωσή της, έπαιξε η γνωριμία της με καλλιτέχνες της διεθνούς μοντέρνας τέχνης και η στενή της σχέση με το Παρίσι, όπου διατηρούσε εργαστήριο και περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου της, μετά το 1960. Επιρροές από τον Giacometti, τον Zadkine και άλλους σύγχρονους γλύπτες ανιχνεύονται στις πρώτες φάσεις των αναζητήσεών της. Η θεματολογία της παραμένει ανθρωποκεντρική, αλλά οι μορφές σχηματοποιούνται και αποκτούν εξπρεσιονιστικό χαρακτήρα, που τονίζεται από τη χρήση του μετάλλου ως βασικού υλικού.

    Αργότερα, στην ώριμη δουλειά της, θα χρησιμοποιήσει υλικά όπως το τσιμέντο και, κυρίως, το μάρμαρο (λευκό ή χρωματιστό). Αντί για τα δυναμικά γωνιώδη σχήματα της προηγούμενης περιόδου, η γλυπτική της υιοθετεί τους συμπαγείς όγκους και τις λείες επιφάνειες, σε αρμονικές συνθέσεις, κατά κανόνα αφαιρετικές, με διακριτικές αναφορές σε αρχετυπικές μορφές.

    Παρουσίασε το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 30ή Μπιενάλε της Βενετίας (1960, μαζί με τους Γ. Σπυρόπουλο, Α. Κοντόπουλο, Λ. Λαμέρα και Ευθ. Παπαδημητρίου), του Sao Paulo (1961) και στη διεθνή Μπιενάλε του Μόντρεαλ (1967). Το 1986 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου της στην Εθνική Πινακοθήκη.

    Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η γλύπτρια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. To 2004 εγκαινιάστηκε στην Αθήνα το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άλεξ Μυλωνά», όπου στεγάζεται το έργο της. Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στα έργα που η Μυλωνά δημιούργησε στη διάρκεια της πενηντάχρονης συνεπούς και παθιασμένης ενασχόλησή της με την τέχνη της: έργα σε μάρμαρο, χαλκό, σίδερο και μπρούντζο, αλλά και σχέδια και πίνακες ζωγραφικής εκτίθενται στα τρία επίπεδα του Μουσείου.

    Από το 2007 το κτίριο του μουσείου και το περιεχόμενό του παραχωρήθηκαν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Ίδρυμα αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα με εκθέσεις και άλλες εικαστικές εκδηλώσεις.

    [11] Για «λάθος πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων» μίλησαν οι Στ. Θεοδωράκης και Γκι Βερχόφστατ, σε κοινή συνέντευξή τους

    Η Ελλάδα ύστερα από έξι χρόνια μνημονίων εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλμα, δήλωσαν την Τετάρτηαπό τις Βρυξέλλες, όπου παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Βερχόφστατ.

    Στη συνέντευξη με τίτλο «Η αλήθεια σχετικά με την Ελλάδα», στην οποία συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος και των Φιλελεύθερων Ζαν Αρτουί, αναλύθηκαν τα προβλήματα στο, σχεδιασμό των μνημονίων και οι «λάθος πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων», με έμφαση στο γεγονός ότι πάρθηκαν «πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα», δίχως όμως να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες παθογένειες, όπως η κακή διακυβέρνηση της Ελλάδας, η αναποτελεσματική διοίκηση, το πελατειακό κράτος, οι αδύναμοι θεσμοί και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

    «Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, της χώρας είναι η απουσία επενδύσεων, γιατί έχουμε μεγάλη πτώση αξιών, μεγάλη πτώση των μισθών, και παρόλα αυτά οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο το μισό των αντίστοιχων επενδύσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα είναι μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι το 20% του ΑΕΠ» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους να ασχοληθούν σοβαρά και να δώσουν λύση στο πρόβλημα του χρέους.

    Από την πλευρά του ο Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Στην πραγματικότητα, το χρέος της Ελλάδας είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με της ευρωζώνης. Η οικονομική ανάπτυξη ήταν μηδενική πέρυσι και αρνητική φέτος. Η ανάπτυξη το 2016 ήταν -0,6% για την Ελλάδα, ποσοστό χαμηλότερο κατά 2% σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Παρά τους ισχυρισμούς του Eurogroup πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, εμείς πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Ελλάδα. Πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά στην Ελλάδα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα θεωρεί ότι έγιναν λάθος, τονίζοντας: «Η ΕΕ και το ΔΝΤ εστίασαν στο δημοσιονομικό χρέος, το δημόσιο χρέος, την έλλειψη πρωτογενούς πλεονάσματος, εστίασαν στις συνέπειες, ενώ έπρεπε να εστιάσουν στις αιτίες, δηλαδή στην κακή διακυβέρνηση της Ελλάδας, στην αναποτελεσματική διοίκηση, στο πελατειακό κράτος, στους αδύναμους θεσμούς -ή ακόμα και στους ανύπαρκτους θεσμούς- και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Αυτά είναι τα πρωτογενή αίτια της κρίσης, τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν».

    [12] Τσίπρας: Aρχίζει ο μεγάλος αγώνας για την επούλωση των πληγών των πιο αδυνάμων

    «Μέσα από τον πυρήνα δύο κρίσεων ταυτόχρονα, της οικονομικής και της προσφυγικής που ήταν πρωτοφανής για τη χώρα μας, βγαίνουμε αλώβητοι, όρθιοι και τώρα αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας για να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και αυτή είναι μια προσπάθεια για την οποία όλοι αξίζει να καταβάλλουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

    Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του, την Τετάρτη, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης - Εσωτερικών Υποθέσεων - Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μίλησε για πολύ σημαντική ημέρα μετά την «πολύ σημαντική συμφωνία στο Eurogroup», συμπληρώνοντας ότι «περιμέναμε 4 χρόνια να υπάρξει μια απόφαση που βάζει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και δεσμεύσεις για το χρέος», για να τονίσει: «αποδεικνύει ότι η έννοια της αλληλεγγύης από την πλευρά των εταίρων είναι μια πραγματοποιήσιμη έννοια και όχι μια ευχή».

    «Το σημαντικότερο», σημείωσε, «είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης».

    Είπε ότι σήμερα είχαμε κι άλλη μια καλή είδηση, αναφερόμενος στην Ειδομένη: «Χωρίς βία -κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- καταφέραμε να εκκενώσουμε ουσιαστικά και τη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά να εκκενωθεί επί της ουσίας και η Ειδομένη, που αποτελούσε μια πληγή στην διαχείριση του προσφυγικού, που κατά γενική ομολογία είναι μια επιτυχής διαχείριση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεγάλη επιτυχία της απόφασης της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία».

    Επ? αυτού ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αυτό που συντελέσθηκε αυτές τις ημέρες στην Ειδομένη είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς ολόκληρη την Ευρώπη, ότι με ανθρωπιά, με ευαισθησία αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να τύχουν φιλοξενίας και υποστήριξης, απαλείφοντας μια εικόνα που πραγματικά, όπως είχε λεχθεί στο παρελθόν, ήταν όνειδος για την Ευρώπη, για τον κόσμο, για την πολιτισμένη ανθρωπότητα». «Τώρα τα πράγματα αλλάζουν», πρόσθεσε και τόνισε ότι να πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών και πως ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι ροές έχουν μειωθεί εντυπωσιακά. Είπε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τελευταίες προς ρύθμιση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η συνεννόηση που απαιτείται και πως διαπιστώνει από τις συχνές επισκέψεις του και στην Τουρκία ότι υπάρχει η καλή θέληση. «Τούτη την ώρα είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο, γιατί αν δεν συνεχισθεί η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε δυσμενείς εξελίξεις, κάτι που κανένας δεν θέλει».

    Ως προς τη συμφωνία του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι περνάμε σε ένα καινούριο στάδιο». «Νομίζω, όμως, είναι θετικό το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, ξέρω ότι δεν ήταν εύκολη η πορεία μέχρι το χτεσινό Eurogroup, αλλά τελικά άνοιξε μια καινούρια περίοδος και ευχόμαστε όλοι να είναι θετική για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά», σημείωσε.

    [13] Παγκόσμια αλληλεγγύη στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ζητά ο Τουσκ

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε χθες ότι θέλει την παγκόσμια κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη σχετικά με την προσφυγική κρίση και να αναγνωρίσει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.Ο Τουσκ είπε ότι θα ζητήσει την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ομάδας των 7 (των οικονομικά προηγμένων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστές συνολικά ως G7) και τηδέσμευσή τους ώστε να αυξηθεί η παγκόσμια υποστήριξη για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες των προσφύγων.

    "Ξέρουμε ότι λόγω της γεωγραφίας, η μεγαλύτερη ευθύνη (της προσφυγικής κρίσης) έχει πέσει και θα συνεχίσει να πέφτει στους ώμους της Ευρώπης", είπε ο Τουσκ. "Εάν δεν αναλάβουμε την ηγεσία εμείς (ως G7) για την διαχείρηση της κρίσης, κανένας δεν θα το κάνει", πρόσθεσε.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε τις δηλώσεις του σε μια ενημέρωση λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου κορυφής του G7 χθες στην Ιαπωνία. Οι χώρες που συμμετέχουν στην Ομάδα περιλαμβάνουν τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τον Καναδά, και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 May 2016 - 6:32:24 UTC