Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Παπαδημούλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Πετύχαμε μια συμφωνία πλαίσιο για το χρέος
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Ελπίζω η απόφαση του Eurogroup να προσφέρει μια πρόσκαιρη έστω σταθερότητα
  • [03] Αλέξης Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος, ουσιαστικός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας
  • [04] Οι αποφάσεις του Eurogroup για την αξιολόγηση, τις δόσεις και το χρέος
  • [05] Ξεκίνησε μετ' εμποδίων και πάλι η δίκη της Χρυσής Αυγής
  • [06] Μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια τα θέματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας στις πανελλαδικές
  • [07] Δεν ανησυχεί η Μέρκελ για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
  • [08] Ελλάδα και Κύπρος απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού
  • [09] Σεισμός 5,5 βαθμών στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά της Ιεράπετρας - Δεν αναφέρθηκαν ζημιές
  • [10] Η Ξάνθη κράτησε για ακόμη ένα χρόνο τον αρχηγό της
  • [11] Μετά τον Μουρίνιο ακολουθεί ο Ιμπραϊμοβιτς
  • [12] Έως το 2019 ο Ζέκα στον Παναθηναϊκό

  • [01] Δ. Παπαδημούλης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Πετύχαμε μια συμφωνία πλαίσιο για το χρέος

    «Δεν έχουμε μια αόριστη γενική διατύπωση για το χρέος, αλλά μια συμφωνία πλαίσιο, έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος χαρακτήρισε «καλή απόφαση που επιτρέπει να γυρίσουμε σελίδα» τη συμφωνία στο Eurogroup.

    Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», εκτός από τη συμφωνία για το χρέος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ολοκληρώνεται τουλάχιστον το 70% του τρίτου μνημονίου και δίνεται «ανάσα ρευστότητας» στην ελληνική οικονομία, με τη δόση των 10,3 δισ ευρώ, που θα δοθεί σε δύο στάδια.

    Στο ερώτημα από πότε θα αρχίσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στους πολίτες οι θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις του Eurogroup για την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι με βάση τις ενδείξεις μέσα στο 2016 η οικονομία θα αρχίσει να κινείται με θετικό πρόσημο και επισήμανε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, για το 2017 και το 2018, θα είναι της τάξης του 3%. Πρόσθεσε, ότι αυτό που χρειάζεται αυτή την ώρα είναι να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας, τη στροφή στην καθημερινότητα του πολίτη και τη βελτίωση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία στο Eurogroup, έκανε λόγο για «αντιπολιτευτικές μιζέριες που δεν επιτρέπουν να βλέπουμε την πραγματικότητα».

    Μάλιστα, όπως είπε, ενώ ο πολιτικά «ομογάλακτος» της ΝΔ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τούσκ, χαρακτηρίζει πολύ σημαντική για την Ελλάδα την απόφαση, η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΝΔ «είναι γεμάτη μηδενισμό και αντιπολιτευτική μιζέρια».

    Απαντώντας γενικότερα στην κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση η ΝΔ, ο κ. Παπαδημούλης παραδέχτηκε ότι τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο έγιναν λάθη και υπήρξαν και υπερβολικές προσδοκίες, αλλά ?όπως είπε? οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν τη χώρα και «τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα».

    «Είναι πολύ νωπή η περίοδος που η ΝΔ και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πέταγε δισεκατομμύρια από τα παράθυρα σε εξοπλισμούς, σε Ολυμπιάδες, σε σκάνδαλα τύπου Siemens, σε διορισμούς, σε απευθείας αναθέσεις» κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Ελπίζω η απόφαση του Eurogroup να προσφέρει μια πρόσκαιρη έστω σταθερότητα

    Τις αποφάσεις του Eurogroup σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτηση στο Facebook, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται κατόπιν πρόσκλησης του Γκι Φέρχοφστατ.

    «Όλοι εδώ στις Βρυξέλλες -και αναφέρομαι κυρίως στους φίλους της Ελλάδας- λένε ότι για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε και έπρεπε να φτάσουμε στο χείλος του γκρεμού, να διαλυθούν πάλι τα πάντα, για να πάρει μια απόφαση. Και σε τέτοιες περιπτώσεις πληρώνεις ένα ακριβό τίμημα, ένα βαρύ λογαριασμό, που το πληρώνει βέβαια η ελληνική κοινωνία» αναφέρει, μεταξύ αλλών, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    Και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά, ελπίζω η απόφαση του Eurogroup να προσφέρει μια πρόσκαιρη έστω σταθερότητα, κυρίως λόγω της χρηματοδότησης, που την αναμένει πως και πως η ελληνική οικονομία. Πιστεύω να έγινε μάθημα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτή η χαμένη 'Ανοιξη και να μην έχουμε τα ίδια τον Οκτώβριο στην επόμενη αξιολόγηση. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο κ.Τσίπρας και οι συν αυτόν δεν βάζουν μυαλό. Ή δεν μπορούν ή δεν ξέρουν ποιος είναι ο ρόλος τους».

    [03] Αλέξης Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος, ουσιαστικός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας

    «Σας καλωσορίζω σε μια κρίσιμη κι ενδιαφέρουσα περίοδο και για την περιοχή μας και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και την Κύπρο, ιδιαίτερα που το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί ως ένα πεδίο σταθερότητας σε μια ευρύτερα ταραγμένη περιοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Η στενή μας συνεργασία και η προώθηση πρωτοβουλιών τριμερούς συνεργασίας έχουν αναδείξει την Ελλάδα και την Κύπρο σε έναν ουσιαστικό πυλώνα για την οικονομική συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα και νομίζω ότι ο ρόλος αυτός μας βοηθάει να δούμε καλύτερους όρους και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πάντα επί τη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου» είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πάντως ότι «αυτή είναι μια πορεία που έχει σκαμπανεβάσματα, είναι ένας δρόμος αντοχής και όχι ένας δρόμος ταχύτητας».

    «Είμαι ικανοποιημένος που έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθούμε μια γραμμή που χαρακτηρίζεται από σύνεση, αλλά και από αποφασιστικότητα. Νομίζω θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να επικεντρώσουμε στους κρίσιμους εκείνους στόχους, διότι μια λύση πρέπει, πάνω από όλα, να είναι μια δίκαιη λύση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη την Ελλάδα διότι κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο αβεβαιότητας και δυσκολιών και τόνισε ότι εάν με την αποφασιστικότητα που διακρίνει την κυβέρνηση, συνεχίσει με συνέπεια, τότε οι μέρες ελπίδας είναι μπροστά. Είπε, ακόμη, ότι κατά τη σημερινή συνάντησή του θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρωθυπουργό τον ρόλο που μέχρι στιγμής μπορεί να διαδραματίσουν Ελλάδα και Κύπρος, συνεργαζόμενες.

    [04] Οι αποφάσεις του Eurogroup για την αξιολόγηση, τις δόσεις και το χρέος

    Σε συμφωνία για την καταβολή στην Ελλάδα μιας δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, καθώς και σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σε έναν «οδικό χάρτη» για την ελάφρυνση του χρέους, κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.

    Πως θα γίνει η καταβολή των δόσεων

    Ειδικότερα, η δόση θα κατανεμηθεί σε δύο υποδόσεις, μια ύψους 7,5 δισ. ευρώ και μια ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

    Η πρώτη υποδόση θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας κυρίως προς την ΕΚΤ (τον Ιούλιο), αλλά και προς το ΔΝΤ, καθώς και να αρχίσουν να αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες. Της εκταμίευσης της πρώτης υποδόσης θα προηγηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει: έναν τελευταίο έλεγχο από τους θεσμούς στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, καθώς και την επιβεβαίωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Eurogroup, τις διορθώσεις της νομοθεσίας για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων (το Euro Working Group είχε εκφράσει ενστάσεις για την εξαίρεση των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου) και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (αναφορά είχε γίνει στην αναδρομικότητα επιστροφής του ΕΚΑΣ), αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (π.χ. κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό, ή Εγνατία Οδός). Επίσης, η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

    Η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο και τα ποσά θα εκταμιεύονται ανάλογα με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες («θα είναι αντικείμενο θετικής έκθεσης των κοινοτικών θεσμών για την εκκαθάριση των οφειλών», όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Eurogroup).

    Σημειώνεται ότι, οι δόσεις για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του χρέους θα σχετίζονται με ορόσημα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στην εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες (πιθανόν και στην αλλαγή των διοικήσεων), στη νέα πλήρως ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων και στις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων αυτών θα γίνει από τους θεσμούς και η επικύρωση από το από Euro Working Group και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

    Η εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου

    Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκατ. ευρώ τον μήνα έως και τον Οκτώβριο 2016. Δηλαδή, 5 μήνες Χ 700.000 =3,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά, όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες.

    Τα πρωτογενή πλεονάσματα

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Eurogroup, έγινε πιο ήπια η φρασεολογία αναφορικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η αρχική απαίτηση να επιτυγχάνει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για τα επόμενα 10 έτη, άλλαξε ως εξής: «το Eurogroup τονίζει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και υπογραμμίζει τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας σε συνάφεια με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ήτοι, επανεξέταση το 2018).

    Ο οδικός χάρτης για τη διευθέτηση του χρέους

    Σε ό,τι αφορά στη διευθέτηση του χρέους, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανάφεραν ότι η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, τη χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους. Επίσης επισημαίνουν ότι οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια (GDP) το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP.

    Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, επισήμαναν ότι ρυθμίζεται άμεσα το θέμα του χρέους.

    Τα συγκεκριμένα μέτρα (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) για τη ρύθμιση του χρέους δημιουργούν, ανέφεραν οι συγκεκριμένοι παράγοντες, έναν σαφή «οδικό χάρτη» που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Ενώ, 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

    Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι εταίροι δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν άμεσα κινήσεις για ρύθμιση του χρέους και να σχεδιάσουν το «μεγάλο πακέτο» για υλοποίηση από το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ υποχώρησε από τη σκληρή γραμμή για άμεση ελάφρυνση του χρέους (χωρίς «κούρεμα») και δεσμεύτηκε να εισηγηθεί την εκ νέου συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα εντός του 2016, εφόσον όμως προηγηθεί μια νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, η οποία θα δείξει ότι αρκούν τα μέτρα από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος συμμετείχε στο Eurogroup, τα όποια μέτρα ληφθούν θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Ιούλιος 2018) και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει κατά 100% το πρόγραμμα. Σε αυτήν τη φάση, θα προχωρήσουν μέτρα καλύτερης διαχείρισης του χρέους (όπως ήθελε η ευρωζώνη), ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για δημιουργία μηχανισμού λήψης μέτρων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Για το 2017, δόθηκε η δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης, η οποία αφορά σε παρεμβάσεις χωρίς υψηλό κόστος και κυρίως χωρίς την προϋπόθεση έγκρισής τους από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις οδηγούν σε μείωση του κονδυλίου το 2017 για την καταβολή τόκων κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ.

    Ειδικότερα, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το πρώτο πακέτο των μέτρων (θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και έως και το τέλος του προγράμματος) θα περιλαμβάνει:

  • Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF (δόθηκαν κατά τα δύο πρώτα προγράμματα) βάσει των τρεχόντων σταθμισμένων ωριμάνσεων.

  • Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων, χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα.

  • Επιβολή ορίου στην αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.

    Μετά τη λήξη του προγράμματος, θα εξεταστούν περισσότερο συγκεκριμένα μέτρα, όπως η πιθανή επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ (χωρίς να αναφέρεται ρητώς), η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και η παράταση της περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων, καθώς και η επιβολή πλαφόν στις δαπάνες για τόκους.

    [05] Ξεκίνησε μετ' εμποδίων και πάλι η δίκη της Χρυσής Αυγής

    Στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού βρέθηκαν σήμερα και πάλι μετά από διακοπή περίπου 4,5 μηνών, λόγω της αποχής των δικηγόρων, οι παράγοντες της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η διαδικασία ξεκίνησε απόντος του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, που δεν θέλησε να μεταφερθεί από το σπίτι όπου παραμένει σε περιορισμό. Στο εδώλιο ήταν παρόντες μόνο 6 από τους 68 κατηγορούμενους.

    Παρόντες, από νωρίς, στις πίσω θέσεις της δικαστικής αίθουσας, η Μάγδα Φύσσα και μέλη της οικογένειας του 34χρονου μουσικού, που ακόμη μια φορά παρακολουθούσαν σιωπηλοί τα θέματα που τέθηκαν, όσον αφορά τις άδειες που δόθηκαν στους δικηγόρους πολιτικής αγωγής από τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Και αυτό γιατί -παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι, μόλις χθες πήραν απόφαση για συνέχιση της αποχής τους έως τις 6 Ιουνίου- οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής είχαν λάβει άδειες από τους Συλλόγους τους σε Αθήνα και Πειραιά για να παραστούν στη δίκη.

    Από την πλευρά των κατηγορουμένων, όμως, πολλοί εκ των συνηγόρων δήλωσαν ότι απέχουν των καθηκόντων τους, ενώ κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης, μέλη των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, διευκρίνισαν πως δεσμεύονται από την απόφαση για παράστασή τους, επισημαίνοντας πως προς το παρόν δεν τους κοινοποιήθηκε εγγράφως. Η υπεράσπιση υπέβαλε ένσταση σχετικά με το αν εκδόθηκε νομότυπα η άδεια και αν η "μη γνωστοποίησή της" στους συνηγόρους των κατηγορουμένων τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου. Σκεπτικό της ένστασης είναι ότι οι άδειες δόθηκαν με την αιτιολογία ότι υπάρχουν κρατούμενοι, γεγονός που δεν ισχύει.

    [06] Μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια τα θέματα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας στις πανελλαδικές

    Με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας συνεχίστηκαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων που διαγωνίζονται με το νέο σύστημα (ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), καθώς επίσης και οι υποψήφιοι των Γενικών αλλά και των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα (μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων).

    Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να εξεταστούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια, με κυμαινόμενο βαθμό δυσκολίας ανάλογα με το θέμα.

    Οι εξετάσεις συνεχίζονται αύριο, Πέμπτη, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ με τα μαθήματα: Τεχνολογία Δικτύων και Επικοινωνιών, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Στοιχεία Ψύξης και Κλιματισμού και Δενδροκομία.

    [07] Δεν ανησυχεί η Μέρκελ για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι δεν ανησυχεί για τη συμφωνία για το μεταναστευτικό που συνήφθη ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αντιμετωπιστούν τα προβληματικά σημεία στο ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για τους τούρκους πολίτες.

    "Δεν ανησυχώ, χρειαζόμαστε απλώς χρόνο", δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου λίγο έξω από το Βερολίνο.

    Η ΕΕ υποσχέθηκε ότι οι τούρκοι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται χωρίς βίζα την ΕΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μετανάστευση, με την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα εκπληρώσει προϋποθέσεις οι οποίες περιλαμβάνουν αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία της. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δηλώνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές επειδή αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και τους κούρδους μαχητές.

    [08] Ελλάδα και Κύπρος απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού

    «Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα είναι απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, λύση για το Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση των αποφάσεων των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. «Με μια Κύπρο κυρίαρχη, χωρίς καμία έκπτωση. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν νοούνται ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε εγγυήτριες δυνάμεις. Και αυτό το καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο, τόσο για τη θερμή υποδοχή όσο και για την έμπρακτη συμπαράσταση. Αναφερόμενος στην παρούσα επίσκεψή του στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών με την ελληνική κυβέρνηση για την έως σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και τις επόμενες κινήσεις αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουν τα δυο κράτη με τις φίλες χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού γιατί, όπως σημείωσε, «οι θέσεις αρχής που προτάσσετε ενισχύουν τις δικές μας προσπάθειες», ενώ εξέφρασε την ελπίδα και η άλλη πλευρά να σταματήσει τους τακτικισμούς, «ώστε να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος, που θα μας επιτρέψει να μετατρέψουμε τις υφιστάμενες διαφορές σε συγκλήσεις και να δώσουμε απάντηση σε δυο μεγάλα θέματα, που παραμένουν αναπάντητα, το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και το θέμα των εγγυήσεων, όπου -ιδιαίτερα για το τελευταίο- έχουμε θέσει κάποιες απαράβατες αρχές που πρέπει να ισχύσουν». Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις και εγγυητές δεν προσφέρονται».

    [09] Σεισμός 5,5 βαθμών στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά της Ιεράπετρας - Δεν αναφέρθηκαν ζημιές

    Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές από τον ισχυρό σεισμό έντασης 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11:36 στη θαλάσσια περιοχή νότια/νοτιοανατολικά της Ζάκρου στον νομό Λασιθίου και έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση καταγράφηκε 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου Σητείας και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

    Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο, ενώ στην ανατολική Κρητη και στο Λασίθι η δόνηση ήταν εντονότερη και πολύς κόσμος βγήκε στους δρόμους.

    [10] Η Ξάνθη κράτησε για ακόμη ένα χρόνο τον αρχηγό της

    Σε συμφωνία επέκτασης της συνεργασίας τους και για την νέα σεζόν ήρθαν οι ΠΑΕ Ξάνθη και ο Κώστας Φλίσκας. Έτσι ο 36χρονος αρχηγός της ακριτικής ομάδας θα φοράει για 12η συνεχή σεζόν τη φανέλα της Ξάνθης, καθώς ανανέωσε για ένα χρόνο τη συνεργασία του.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας της με τον αρχηγό της ομάδας Κώστα Φλίσκα».

    [11] Μετά τον Μουρίνιο ακολουθεί ο Ιμπραϊμοβιτς

    Συμφωνία του Ζοσέ Μουρίνιο με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποκάλυψε η τηλεόραση του «Sky Sports». Ο 53χρονος Πορτογάλος προπονητής πρόκειται να αντικαταστήσει τον Ολλανδό Λουίς Φαν Γκάαλ, του οποίου τα δύο χρόνια της θητείας του στο «Ολντ Τράφορντ», ολοκληρώθηκαν δύο ημέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου. O Μουρίνιο, απολύθηκε από την Τσέλσι τον Δεκέμβριο, ολοκληρώνοντας άδοξα τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ομάδας του Λονδίνου.

    Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, που είναι ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν, είναι ο πρώτος στόχος της Γιουνάιτεντ και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις, ενώ μετά η Γιουνάιτεντ θα κινηθεί για την απόκτηση και του Τζος Στόουνς.

    [12] Έως το 2019 ο Ζέκα στον Παναθηναϊκό

    O Κάρλος Ζέκα συμφώνησε σε νέο τριετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, έως το καλοκαίρι του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάνατζερ του Πορτογάλου αρχηγού του «τριφυλλιού» Κάρλος Γκονσάλβες, ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΠΑΕ για την πρόωρη ανανέωση της συνεργασίας των δυο πλευρών.

    Έτσι ο Ζέκα θα συνεχίσει να φοράει την πράσινη φανέλα για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια, κάτι που, αν τελικά συμβεί, θα κλείσει οκτώ χρόνια καριέρας στον Παναθηναϊκό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 May 2016 - 10:32:25 UTC