Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το μεσημέρι το ΕΣΕΠ, παρουσία του υπ. Εξωτερικών της Κύπρου
  • [02] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου - Συναντήσεις με Πρ. Παυλόπουλο, Αλ. Τσίπρα, Κ. Μητσοτάκη
  • [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία, αρχή εξόδου της χώρας από την ύφεση
  • [04] Ντ. Τουσκ: Ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία
  • [05] Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη
  • [06] Με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας συνεχίζονται οι Πανελλαδικές
  • [07] Στάσεις εργασίας αύριο σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ
  • [08] Παραδόθηκαν τα πρώτα 6, από τα 14 ασθενοφόρα που θα εξοπλίσουν το ΕΚΑΒ δυτικής Μακεδονίας
  • [09] Δέκα νεκροί και τέσσερις τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας, κοντά στην Καμπούλ
  • [10] Συναντήσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού με Ομπάμα και Κάμερον, ενόψει της διάσκεψης της G7
  • [11] Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Κίνα εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων
  • [12] Έκρηξη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, πληροφορίες για θύματα
  • [13] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ν. Αναστασιάδη, στο Μαξίμου
  • [14] ΝΔ για το Eurogroup: Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα

  • [01] Συνεδριάζει το μεσημέρι το ΕΣΕΠ, παρουσία του υπ. Εξωτερικών της Κύπρου

    Με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό συνεδριάζει, στη μία μετά το μεσημέρι, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

    Στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, παρών θα είναι και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα ενημερώσει για την πορεία των συνομιλιών.

    [02] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου - Συναντήσεις με Πρ. Παυλόπουλο, Αλ. Τσίπρα, Κ. Μητσοτάκη

    Την Αθήνα επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος θα συναντηθεί στις 10:00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ για τις 12:30 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Η συμφωνία, αρχή εξόδου της χώρας από την ύφεση

    Αισιοδοξία ότι η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα θα αποτελέσει την αρχή εξόδου της χώρας από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

    «Μετά από 11 ώρες συνομιλιών φτάσαμε σε συμφωνία», τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και για την εκταμίευση της δόσης που συνδέεται με αυτήν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. «Ελπίζαμε σε δόση μεταξύ 9 και 11 δισ.ευρώ, τελικά θα είναι 10,3 δισευρώ», τόνισε ο Ευκ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι ένα τμήμα της δόσης προορίζεται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

    Όσον αφορά τη συμφωνία για το χρέος, ο Ευκ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κάποια μέτρα θα εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και ως τη λήξη του προγράμματος. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία και για μέτρα σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν το 2018, αλλά ήδη γνωρίζουμε τη μορφή τους, καθώς επίσης συμφωνία και για λήψη μέτρων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

    «Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, μετά από πολύ καιρό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως εξήγησε, η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού προέβλεπε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για το χρέος και τώρα υπάρχει ένα «συνολικό πακέτο».

    «Υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι αυτή είναι η αρχή αντιστροφής του φαύλου κύκλου στον οποίο είχε περιέλθει η Ελλάδα, με ύφεση και μέτρα, και ότι η χώρα με την επιστροφή των επενδυτών θα μπει σε έναν ενάρετο κύκλο», κατέληξε ο Ευκ. Τσακαλώτος.

    [04] Ντ. Τουσκ: Ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.

    "Πρόκειται για ενα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία", δηλωσε ο Τουσκ λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες.

    [05] Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη

    Συνεχίζεται, από το πρωί, και για δεύτερη ημέρα, η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών της Ειδομένης.

    Χθες, πρώτη μέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, μεταφέρθηκαν, με 42 λεωφορεία, συνολικά 2031 πρόσφυγες και μετανάστες, σε κέντρα φιλοξενίας σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις του νομού Θεσσαλονίκης (Σίνδο, Καλοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δερβένι), όπως, επίσης, σε οργανωμένες δομές στο Βαγιοχώρι Βόλβης, στη Ν. Καβάλα Κιλκίς και στην Πέτρα Ολύμπου.

    Η διαδικασία εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Αναμένεται δε να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες μέχρι να αδειάσει πλήρως η Ειδομένη.

    [06] Με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας συνεχίζονται οι Πανελλαδικές

    Στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας θα εξεταστούν σήμεραΤετάρτη, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που δίνουν με το νέο σύστημα (ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής),καθώς και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα (μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων).

    Για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα, αύριοΠέμπτη, θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα μαθήματα: Τεχνολογία Δικτύων και Επικοινωνιών, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Στοιχεία Ψύξης και Κλιματισμού και Δενδροκομία.

    [07] Στάσεις εργασίας αύριο σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ

    Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ,αύριο Πέμπτη, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, και χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα είναι η πρωτεύουσα λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των εργαζομένων τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα γενικές συνελεύσεις.

    Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς που αντιδρούν στην υπαγωγή των συγκοινωνιακών εταιρειών στο υπερ-Ταμείο καταγγέλλοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίησή τους θα αποφασίσουν στις συνελεύσεις τους τις περαιτέρω δράσεις τους.

    Μάλιστα, η πρόταση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργία Μετρό Αθήνας στη γενική συνέλευση θα είναι "απεργίες επαναλαμβανόμενες με εκτίμηση της κατάστασης , παράλληλα με δράσεις και ενημέρωση με διάφορους τρόπους προς τους πολίτες τι ακριβώς σημαίνει το ξεπούλημα τον δημοσίων αστικών συγκοινωνιών".

    Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες με ανακοινώσεις τους δηλώνουν μεταξύ άλλων πως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» μπαίνει και επίσημα πλέον η σφραγίδα που ανοίγει το δρόμο των εκχωρήσεων σε ό,τι απέμεινε από τον εθνικό μας πλούτο. Τα κοινωνικά αγαθά μπαίνουν σιγά σιγά στη μηχανή που τα μεταλλάσει σε αγοραία προϊόντα που θα τα εκμεταλλεύονται - νομίμως - οι κρατικοδίαιτοι «επενδυτές», οπότε οι υπηρεσίες θα γίνουν απρόσιτες για τους μετακινούμενους πολίτες του μόχθου".

    Τέλος, σήμερα αναμένεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

    [08] Παραδόθηκαν τα πρώτα 6, από τα 14 ασθενοφόρα που θα εξοπλίσουν το ΕΚΑΒ δυτικής Μακεδονίας

    Παραδόθηκαν τα πρώτα έξι, από τα δεκατέσσερα, ασθενοφόρα, που θα εξοπλίσουν το ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. «Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010 ολοκληρώνεται με την παραλαβή του νέου κτιρίου, με το σύγχρονο ψηφιακό κέντρο με την ανανέωση του εξοπλισμού ραδιοδικτύου που καλύπτει ολόκληρη της περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας» ανέφερε κατά την παραλαβή των νέων ασθενοφόρων ο διευθυντής του ΕΚΑΒ της 11ης περιφέρειας Κοζάνης Δημήτρης Παπαγγελής.

    Η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παροχή επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας και όταν ολοκληρωθεί η ενσωμάτωσή τους στο οργανόγραμμα της περιφέρειας «θα έχουμε ένα ΕΚΑΒ με σύγχρονες προδιαγραφές που θα καλύπτει πλήρως τα κέντρα υγείας και τις νοσοκομειακές μονάδες της περιφέρειας» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Σταύρος Γιανακίδης.

    Την Παρασκευή το απόγευμα αναμένεται στη Κοζάνη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, όπου θα εγκαινιάσει τις νέες εγκαταστάσεις και την άφιξη των υπόλοιπων οκτώ ασθενοφόρων που θα εξοπλίσουν τον στόλο του ΕΚΑΒ στην δυτική Μακεδονία.

    [09] Δέκα νεκροί και τέσσερις τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας, κοντά στην Καμπούλ

    Δέκα νεκροί και τέσσερις τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας που έγινε κοντά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

    Η επίθεση έγινε σε λεωφορείο που μετέφερε δικαστικούς.

    [10] Συναντήσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού με Ομπάμα και Κάμερον, ενόψει της διάσκεψης της G7

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα έχει διμερείς συναντήσεις απόψεμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, προετοιμάζοντας τη διάσκεψη των επτά περισσότεροαναπτυγμένων βιομηχανικώνχωρών της Γης (G7) ανακοίνωσε το υπουργείο των Εξωτερικών, στο Τόκιο.

    Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως τα μέτρα που απαιτούνται για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αναμένεται ότι θ' απασχολήσουν τους ηγέτες της G7, ενώ πλήρης συμφωνία για τα μέτρα μακροοικονομικής πολιτικής, εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

    [11] Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Κίνα εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων

    Περισσότεροι από 27.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των σφοδρών βροχοτπώσεων στην επαρχία Χουνάν της κεντρικής Κίνας.Περισσότερα από 1.820 σπίτια καταστράφηκαν από την ένταση των καιρικών φαινομένων στο βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα της αναφερόμενης περιοχής, σύμφωνα με τις αρχές.

    Σε κάποιες περιοχές τα σχολεία παράμειναν κλειστά, ενώ τέσσερα μεγάλα φράγματα άνοιξαν, προκειμένου νααπελευθερωθούν μεγάλες ποσότητες νερού.

    [12] Έκρηξη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, πληροφορίες για θύματα

    Έκρηξη έγινε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

    Υπάρχουν θύματα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο.

    [13] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ν. Αναστασιάδη, στο Μαξίμου

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθείστις 10:30 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργόςθα συναντηθείστις 13:45με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

    [14] ΝΔ για το Eurogroup: Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, που οδήγησε στο αποτέλεσμα του Eurogroup, αποδίδει, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ.

    «Η Κυβέρνηση καθυστέρησε επί επτά μήνες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλε μόνιμα μνημόνια με τον "κόφτη", και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες. "Τα έδωσε όλα" και δεν πήρε τίποτα! Γιατί; Διότι είναι παντελώς αναξιόπιστη» αναφέρει συγκεκριμένα.

    Ακολούθως και αποτιμώντας το χθεσινό Eurogroup υποστηρίζει:

    1ον: Η αξιολόγηση, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε. Ή μάλλον σχεδόν ολοκληρώθηκε. Γιατί υπάρχουν και άλλα "κρυφά" προαπαιτούμενα, τα οποία ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτή η καθυστέρηση:

    - "Φούσκωσε" τον λογαριασμό των μέτρων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ήδη ψηφιστεί 9 δισ. ευρώ μέτρα

    - Πρόσθεσε νέες υποχρεώσεις στη χώρα μας, πέραν των όσων προβλέπονταν στο τρίτο Μνημόνιο, όπως είναι η δημιουργία του νέου, αιώνιου "Υπερταμείου" αποκρατικοποιήσεων

    -Προσέθεσε ένα συμπληρωματικό, τέταρτο Μνημόνιο και μέσω αυτού έναν πρόσθετο, οριζόντιο και μόνιμο "κόφτη" μισθών και συντάξεων

    -Διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κατά 80% από τις αρχές του 2015.

    2ον: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγινε με το λάθος μείγμα μέτρων, ως αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της κυβέρνησης.

    Νέοι φόροι, περισσότεροι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, εξοντωτικές εισφορές, που πλήττουν όλους τους Έλληνες, κυρίως όμως τους ασθενέστερους οικονομικά.

    Και όπως έχει ήδη αποδειχθεί και από το πρώτο Μνημόνιο, αυτό το μείγμα μέτρων είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Θα οδηγήσει, με βεβαιότητα, στην μελλοντική ενεργοποίηση του "κόφτη".

    3ον: Η δόση που συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπολείπεται σημαντικά του ποσού που είχε προγραμματιστεί να λάβει η Ελλάδα μέχρι σήμερα.

    Και μάλιστα αυτή θα δοθεί σταδιακά, υπό προϋποθέσεις και νέα προαπαιτούμενα. Ένα κομμάτι αυτής, και μάλιστα το μικρότερο, θα αποπληρώσει μόνο μέρος από τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είναι προφανές ότι η συνολική τους αποπληρωμή μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2017, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

    4ον: Η ρύθμιση για το χρέος παραμένει ασαφής, είναι αβέβαιη, τελεί υπό προϋποθέσεις και είναι μελλοντική. Ενώ τα μέτρα για τους πολίτες, για τα επόμενα αρκετά χρόνια, είναι επώδυνα και συνεχώς αυξάνονται. Σε κάθε δε περίπτωση η ρύθμιση αυτή συνοδεύεται από τη διατήρηση υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για μακρά χρονική περίοδο, ενώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για την εξέλιξη του μεγέθους χρέος/ΑΕΠ. Η Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τα μόνιμα μνημόνια, την ταπεινωτική απώλεια εθνικής αξιοπρέπειας, την υπερφορολόγηση και την απώλεια 21 δισ.ευρώ εθνικού πλούτου που χάθηκαν εξαιτίας των πράξεων και παραλείψεών της.

    Η ανακοίνωση καταλήγει: «Υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Με μεταρρυθμίσεις, με μείωση των δαπανών και των φόρων, για να έρθουν επενδύσεις, δουλειές, ανάπτυξη. Αυτά που η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 May 2016 - 6:32:27 UTC