Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η εκταμίευση της δόσης πιθανόν τις προσεχείς εβδομάδες
  • [02] Συμφωνία για την Ελλάδα αναμένει από το σημερινό Eurogroup ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ
  • [03] Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη
  • [04] Πρόεδρος ΕΕΤΤ: Υπάρχει δυνατότητα να υποστηριχθούν 8 έως 10 πανελλαδικά κανάλια
  • [05] Μέχρι τις 6 Ιουνίου παρατάθηκε η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων
  • [06] Ο Ερντογάν «παγώνει» τη συμφωνία EE-Τουρκίας για το προσφυγικό
  • [07] Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες με 42 λεωφορεία αποχώρησαν από την Ειδομένη
  • [08] Die Welt: Η Γερμανία θα συμφωνήσει σε ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας
  • [09] «Πράσινο φως» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης

  • [01] Γ. Ντάισελμπλουμ: Η εκταμίευση της δόσης πιθανόν τις προσεχείς εβδομάδες

    Η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συνεχίσουμε χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...υπάρχει ανάγκη να έλθουμε πιο κοντά στο ΔΝΤ.

    «Ελπίζω ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των θεσμών και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε με το πρόγραμμα», ανέφερε επίσηςο ο επικεφαλής του Eurogroup.«Δεν θα υπάρξει πραγματικό κούρεμα των δανείων...αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι η ετήσια επιβάρυνση εξαιτίας του χρέους», διευκρίνισε ο Ντάισλεμπλουμ

    Διαβάστε επίσης:

    Μισέλ Σαπέν: Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου

    Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης, δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών

    Β. Ντομπρόσβκις: Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής

    Κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης

    [02] Συμφωνία για την Ελλάδα αναμένει από το σημερινό Eurogroup ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ

    Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά η αξιολόγηση εξακολουθεί να μην είναι ακόμη έτοιμη, θα ήταν πολύ νωρίς για να χαίρονται οι Έλληνες για εκταμίευση δόσης σύντομα, τόνισε το απόγευμα από τις Βρυξέλλες στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ωστόσο ο ίδιος αναμένει από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μία αρχική συμφωνία.

    Πρόσθεσε δε, πως με την συμφωνία θα δίνεται εντολή στον ESM να μπορεί να εκταμιεύσει τις δόσεις εφόσον εκπληρούνται οι αντίστοιχοι όροι, ενώ, ως προς το ύψος των δόσεων θα αποφασίσει ο ESM .

    Ο ίδιος εξέφρασε κριτική σε σχέση με τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας πως υπάρχουν διαφορές στην αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά ο ίδιος θα ανέμενε πως το ΔΝΤ δεν θα κάθεται στην πρώτη σειρά και καθημερινά θα σκέπτεται νέα μέτρα, προτού το ίδιο πραγματικά δηλώσει κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα τεθεί το ερώτημα αυτό και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αυτό.

    [03] Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη

    Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες απομακρύνθηκαν από τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά μεταφέρθηκαν 2.031 αλλοδαποί με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών.

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το απόγευμα και θα συνεχιστεί αύριο το πρωί. Στόχος είναι να αδειάσει τελείως ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, κάτι που εκτιμάται ότι θα πάρει μέρες. Στην περιοχή ήταν εγκλωβισμένοι τον τελευταίο καιρό περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, η επιχείρηση εκκένωσης εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εντολές που δόθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τους αστυνομικούς είναι να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα. 'Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση-σκούπα.

    Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην Ειδομένη, όπου από το προηγούμενο 24ωρο άρχισαν να καταφθάνουν αστυνομικοί απ' όλη την Ελλάδα. Ήδη από χθες άρχισαν να εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας και τάξης, ενώ όταν άρχισε να πέφτει το σκοτάδι ζητήθηκε από δημοσιογράφους, αλληλέγγυους κ.ά. να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό, κάτι που εισακούστηκε. Υπήρξαν βέβαια μία-δύο περιπτώσεις ατόμων που επιχείρησαν να παραμείνουν στον καταυλισμό, αλλά κι αυτοί εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν εκτός της περιοχής που χαρακτηρίστηκε ως αποκλεισμένη ζώνη. Όσο εξελισσόταν η διαδικασία πετούσε πάνω από την περιοχή ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

    [04] Πρόεδρος ΕΕΤΤ: Υπάρχει δυνατότητα να υποστηριχθούν 8 έως 10 πανελλαδικά κανάλια

    Εγκρίθηκε σήμερα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η υποψηφιότητα του καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Τσαμάκη για τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), μετά από εισήγηση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστου Σπίρτζη.

    Ο κ. Δ. Τσαμάκης , προς αποφυγή παρερμηνειών της απάντησης που έδωσε σε ερώτημα του E. Βενιζέλου στην Eπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δήλωσε τα εξής:

    «Η πολιτεία υποχρεούται να μειώσει το εύρος συχνοτήτων λόγω του δεύτερου ψηφιακού μερίσματος, επομένως με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να αλλάξει, στις 4 πανελλαδικές συχνότητες μπορούν να υποστηριχθούν 8 -10 πανελλαδικά κανάλια σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν ορισθεί.

    Η υποχρεωτική μείωση των συχνοτήτων που έχουν διατεθεί για την επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή οδηγεί αναλογικά σε μείωση και του αριθμού των καναλιών με τις εν λόγω προδιαγραφές».

    [05] Μέχρι τις 6 Ιουνίου παρατάθηκε η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων

    Με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, που συνήλθε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφασίστηκε η παράταση της Πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων μέχρι και την 6η Ιουνίου 2016, ενώ την μεθεπόμενη Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 συνέρχεται η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του δικηγορικού σώματος.

    [06] Ο Ερντογάν «παγώνει» τη συμφωνία EE-Τουρκίας για το προσφυγικό

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπλοκάρει τη νομοθετική διαδικασία για να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες την οποία συνήψαν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα εάν η Ευρώπη δεν εξαιρέσει τους Τούρκους από την υποχρέωση να παίρνουν βίζα όταν θέλουν να ταξιδέψουν στον Χώρο Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου.

    Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου, «καμιά απόφαση, κανένας νόμος στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής δεν πρόκειται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας», διεμήνυσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

    «Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες. Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις (με τους Ευρωπαίους). Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

    Η κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου, ένας όρος-κλειδί της ευρύτερης συμφωνίας για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν ο Ερντογάν εναντιώθηκε στην τροποποίηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ένα από τα 72 προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.

    Ακόμη, ο Ερντογάν τόνισε πως τα κεφάλαια που είχε δεσμευτεί να χορηγήσει η ΕΕ στην Τουρκία δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη.

    [07] Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες με 42 λεωφορεία αποχώρησαν από την Ειδομένη

    Ολοκληρώθηκε για σήμερα η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης που ξεκίνησε νωρίς το πρωί.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν αποχωρήσει συνολικά 42 λεωφορεία με περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και κοντινές περιοχές.

    Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 9.000 άνθρωποι.

    Πάντως, στη διασταύρωση της εθνικής οδού που οδηγεί στην Ειδομένη, τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες "ξεπροβόδιζαν" ομάδες κλόουν από διάφορες χώρες που είχαν έρθει για να διασκεδάσουν τα παιδιά του καταυλισμού αλλά λόγω της επιχείρησης, δεν μπόρεσαν να περάσουν.

    «Είμαστε εθελοντές που προσπαθούμε να προσφέρουμε χαρά σ΄αυτά τα παιδιά αλλά και στα μέλη των ΜΚΟ που βρίσκονται δίπλα τους και αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κίμπερλι από την ομάδα «The flying seagull project».

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    Έφτασαν σε Σίνδο και Δερβένι οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονται από την Ειδομένη

    Ειδομένη: Στο τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή

    [08] Die Welt: Η Γερμανία θα συμφωνήσει σε ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας

    Ένα γράφημα αποκαλύπτει ότι ενόσω οι πολιτικοί διαφωνούν, οι αγορές προεξοφλούν εδώ και καιρό το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το επίμαχο γράφημα για την Ελλάδα αποδεικνύει ότι η Γερμανία σίγουρα θα συμφωνήσει σε ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας. Στο γράφημα αυτό απεικονίζεται η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας η οποία βρίσκεται κάτω από το 50%. Οι παίκτες εκτιμούν ότι ο κίνδυνος να πτωχεύσει η Ελλάδα στα επόμενα 5 χρόνια είναι 47%. Πρόκειται, δηλαδή, για το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2014.

    Το γράφημα επιτρέπει κυρίως μια ερμηνεία. Οι παίκτες των αγορών αναμένουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα κουρέψουν ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα έκανε τη χώρα σταθερότερη και θα μείωνε τον κίνδυνο για τους ιδιώτες δανειστές. Ηδη το σημερινό Εurogroup θα μπορούσε να προκαθορίσει την εξέλιξη στο θέμα το κουρέματος το οποίο δεν θα συνδεθεί με όρους. Θα πρόκειται για το τρίτο κούρεμα του ελληνικού χρέους αλλά το πρώτο πραγματικό από τους ευρωεταίρους.

    Ενόσω οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διαπραγματεύονται και υπεκφεύγουν με υποσχέσεις, οι αγορές προεξοφλούν ένα τέτοιο κούρεμα. Οι παίκτες θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν μπλοφάρει όταν εξαρτά τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας από την βελτίωση της επισφαλούς καταστάσεως της οικονομίας της Ελλάδας.

    Κυρίως η Γερμανία επιμένει στη συμμετοχή του ΔΝΤ και επομένως πρέπει να μετακινηθεί αν χρειαστεί στο θέμα του κουρέματος. Ο καιρός πιέζει. Το Σαββατοκύριακο γίνεται η συνάντηση των αρχηγών των χωρών του G-7 στην Ιαπωνία και κανείς δεν θέλει να υπάρχει το θέμα της Ελλαδας στην ατζέντα. Αυτό το γνωρίζουν και οι αγορές και υπολογίζουν σε μια λύση, η οποία θα μπορούσε να κοστίσει πολύ ακριβά στου Γερμανούς φορολογουμενους.

    [09] «Πράσινο φως» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης

    Στο ζήτημα του χρέους επικεντρώνονται οι διαπραγματεύσεις κατά τη συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup. Η Ελλάδα είναι το θέμα που απασχολεί αυτήν την ώρα τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν από τις 4 ώρα Ελλάδας.

    Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι 19 υπουργοί αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ., παρ΄όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αυτές οι εκκρεμότητες δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

    Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος, η απόσταση μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι ακόμα μεγάλη και στόχος είναι να επιτευχθεί σήμερα

    μεγαλύτερη σύγκλιση. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, σε συνέχεια των πιέσεων του ΔΝΤ το βάρος έχει πέσει στα μέτρα που θα ληφθούν

    βραχυπρόθεσμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του προγράμματος στα οποία αντιτίθεται κυρίως η Γερμανία. Ωστόσο, παράγοντες της ευρωζώνης ευελπιστούν πως τελικά θα επιτευχθεί σήμερα κάποια συμφωνία με το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει πολιτική πίεση να αποφευχθεί αναζωπύρωση της κρίσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 May 2016 - 18:32:27 UTC