Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστοδουλοπούλου: «Ανοίκεια και επιθετική» η άρνηση της Γ. Τσατάνη να καταθέσει την δικογραφία Βγενόπουλου
  • [02] Μισέλ Σαπέν: Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου
  • [03] Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ
  • [04] Περισσότεροι από 1500 πρόσφυγες με 32 λεωφορεία έχουν ήδη αποχωρήσει από την Ειδομένη
  • [05] «Ο προσκυνηματικός και θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πρώτες μορφές τουρισμού, παγκοσμίως» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ του ΕΟΤ,
  • [06] Διαψεύδεται ότι τα ευρήματα στα ανθρώπινα μέλη δείχνουν έκρηξη στο αεροπλάνο της Egyptair
  • [07] Τζ. Πιτέλα: Ζητούμε θετική απόφαση από το Eurogroup για την Ελλάδα
  • [08] «Exhibit B»: Μία ζωντανή εγκατάσταση/περφόρμανς για την ιστορία του ρατσισμού, από τον Μπρετ Μπέιλι
  • [09] «Σύμφωνο για την ανάγνωση» υπέγραψε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού με τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας του
  • [10] Β. Ντομπρόσβκις: Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής
  • [11] Ελπίζω σήμερα σε συμφωνία, λέει ο Πιέρ Μοσκοβισί
  • [12] Γκάλης: «Ευχαριστώ την Ελληνική Πολιτεία»
  • [13] Ο Ολυμπιακός έκλεισε τον Φιγκέιρας από τη Σεβίλη

  • [01] Χριστοδουλοπούλου: «Ανοίκεια και επιθετική» η άρνηση της Γ. Τσατάνη να καταθέσει την δικογραφία Βγενόπουλου

    Ολοκληρώθηκε για σήμερα και θα επαναληφθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου, η ακρόαση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, με αφορμή την υπόθεση της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, και τις καταγγελίες της για παρεμβάσεις στο έργο της, σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος, στην τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση της Επιτροπής, απέρριψε για άλλη μια ακόμα φορά τους ισχυρισμούς περί παρέμβασης του σε θέματα δικαιοσύνης, και επανέλαβε ότι η συνάντηση με την κ. Τσατάνη έγινε με δική της πρωτοβουλία χωρίς να γνωρίζει το περιεχόμενο της.

    «Ανοίκεια και επιθετική» χαρακτήρισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου, την άρνηση της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνης τόσο στο να παρουσιαστεί και να καταθέσει στην Επιτροπή όσο και να αποστείλει στα μέλη της τη δικογραφία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

    «Η κ. Τσατάνη ενεργεί ως εισαγγελέας Εφετών και εξέδωσε εισαγγελική διάταξη που απορρίπτει το αίτημα της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών. Αν η επιτροπή μας θέλει να αντιδράσει, μπορεί να ακολουθήσει την δικονομική οδό που θα καταλήξει σε έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Άρα δεν υπάρχει Τσατάνη εδώ αλλά Εισαγγελία Εφετών», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [02] Μισέλ Σαπέν: Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου

    «Η Γαλλία είχε πάντα συνδετικό ρόλο μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

    Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι σήμερα να επιτευχθεί μια «καλή συμφωνία», πρώτααπ'όλα για την Ελλάδα που έχει ανάγκη να «αναπνεύσει» και που έχει κάνει «μεγάλες προσπάθειες», ενώ αναφέρθηκε και στο «δύσκολο» πακέτο που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η ελληνική Βουλή.

    Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Μ. Σαπέν σημείωσε πως η Γαλλία υποστήριζε πάντα ένα όσο πιο «λεπτομερές» σχέδιο για την ελάφρυνση του χρέους.

    Ερωτηθείς εάν το Eurogroup θα ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος.

    [03] Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

    Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, λέει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    [04] Περισσότεροι από 1500 πρόσφυγες με 32 λεωφορεία έχουν ήδη αποχωρήσει από την Ειδομένη

    Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Μέχρι στιγμής, 32 λεωφορεία με 1530 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποχωρήσει από την περιοχή και μεταφέρονται σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας. Σύμφωνα δε με την αστυνομία, η επιχείρηση στην οποία παίρνουν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί, εξελίσσεται ομαλά και δεν δημιουργήθηκε καμία ένταση στον καταυλισμό. Πρώτα μετακινούνται άνθρωποι που διέμεναν σε σκηνές εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής ενώ προτεραιότητα παραμένει και η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών γραμμών που βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και 66 μέρες.

    Πάντως, στη διασταύρωση της εθνικής οδού που οδηγεί στην Ειδομένη, τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες "ξεπροβόδιζαν" ομάδες κλόουν από διάφορες χώρες που είχαν έρθει για να διασκεδάσουν τα παιδιά του καταυλισμού αλλά λόγω της επιχείρησης, δεν μπόρεσαν να περάσουν.

    «Είμαστε εθελοντές που προσπαθούμε να προσφέρουμε χαρά σ΄αυτά τα παιδιά αλλά και στα μέλη των ΜΚΟ που βρίσκονται δίπλα τους και αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κίμπερλι από την ομάδα «The flying seagull project».

    Διαβάστε επίσης:

    Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    Έφτασαν σε Σίνδο και Δερβένι οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονται από την Ειδομένη

    Ειδομένη: Στο τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα έχει επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή

    [05] «Ο προσκυνηματικός και θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πρώτες μορφές τουρισμού, παγκοσμίως» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ του ΕΟΤ, Δ. Τρυφωνόπουλος

    Ο γγ του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της πρώτης Διάσκεψης για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 20 και 21 Μαϊου, εξήρε την σημασία του (προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού) για την Ελλάδα και τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η αυτή εναλλακτική μορφή τουρισμού «αποτελεί μία από τις πρώτες μορφές τουρισμού, παγκοσμίως» καθώς «οι πρώτες μετακινήσεις στον κόσμο έγιναν, κυρίως, για θρησκευτικούς λόγους, μιας και η αναζήτηση του ανθρώπου για το Θείο ήταν πάντα ένας λόγος για τη μετακίνησή τους».

    Επίσης, ο κ. Τρυφωνόπουλος ανέφερε ότι αυτή η αναζήτηση του ανθρώπου για το Θείο ήταν πάντα ένας λόγος για τη μετακίνηση των ανθρώπων και οι λόγοι αυτής της μετακίνησης, εκτός του ότι εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα, συνιστούν και τη βάση του προσκυνηματικού τουρισμού. Όπως σημείωσε, με αφετηρία αυτήν τη βάση, τόσο η ελληνικήμ όσο και η ρωσική πλευρά έχουν την ευκαιρία να δουν πώς θα κάνουν πραγματικότητα τις επισκέψεις Ρώσων προσκυνητών στην Ελλάδα αλλά και Ελλήνων προσκυνητών στην Ρωσία, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνδυάζουν την εξάσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της κάθε χώρας.

    Συγκεκριμένα, η δήλωση του γγ του ΕΟΤ έχει ως εξής:

    «Σήμερα, στη σημαντικότατη διάσκεψη για τον θρησκευτικό προσκυνηματικό τουρισμό βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε με τη ρωσική πλευρά τις τεράστιες προοπτικές που έχει η χώρας μας για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου εναλλακτικού, της συγκεκριμένης μορφής του θρησκευτικού τουρισμού, που αποτελεί μία από τις πρώτες μορφές τουρισμού, παγκοσμίως. Οι πρώτες μετακινήσεις στον κόσμο έγιναν κυρίως για θρησκευτικούς λόγους, μιας και η αναζήτηση του ανθρώπου για το Θείο ήταν πάντα ένας λόγος για τη μετακίνησή τους. Συνεπώς, σε αυτήν τη βάση συζητούμε σήμερα, η ελληνική αποστολή μαζί με τη ρωσική, το πώς θα μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα, τόσο τις επισκέψεις Ρώσων τουριστών για να προσκυνήσουν στα ελληνικά πολιτιστικά θρησκευτικά μνημεία της χώρας μας, απολαμβάνοντας, παράλληλα, κατόπιν της εξάσκησης των θρησκευτικών τους καθηκόντων, την εξαιρετική, την πανέμορφη χώρα μας, και στη συνέχεια να δούμε, βεβαίως, και πώς αντιστοίχως οι Έλληνες προσκυνητές θα μπορούν να απολαύσουν τις ομορφιές της Ρωσίας, συνδυάζοντας το αντίστοιχα με προσκυνηματικό τουρισμό».

    [06] Διαψεύδεται ότι τα ευρήματα στα ανθρώπινα μέλη δείχνουν έκρηξη στο αεροπλάνο της Egyptair

    Ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου διέψευσε σήμερα πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αρχική εξέταση των ανθρωπίνων υπολειμμάτων από το σημείο της συντριβής δείχνουν πως σημειώθηκε έκρηξη στο αεροπλάνο της Egyptair, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

    "Ο,τιδήποτε δημοσιεύεται για την υπόθεση αυτή είναι εντελώς ψευδές και απλές εικασίες που δεν προέρχονται από την ιατροδικαστική αρχή", σύμφωνα με το ΜΕΝΑ που επικαλείται ανακοίνωση του επικεφαλής της υπηρεσίας Χισάμ Αμπντελχαμίντ.

    Ιατροδικαστές έλαβαν σήμερα δείγματα DNA από συγγενείς των επιβατών του αεροσκάφους, προκειμένου να ταυτοποιήσουν τα ανθρώπινα μέλη που έχουν περισυλλεγεί από το σημείο της συντριβής στη Μεσόγειο, και να προχωρήσουν στην αναγνώριση των θυμάτων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Egyptair Σαφουάτ Μοσαλέμ.

    Πέντε ημέρες μετά την τραγωδία, οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής, που μπορεί να είναι εγκληματική ή "τρομοκρατική" ενέργεια ή ατύχημα οφειλόμενο σε βλάβη. Η εξέταση της ατράκτου ή των μαύρων κουτιών, αν αυτά βρεθούν, θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

    [07] Τζ. Πιτέλα: Ζητούμε θετική απόφαση από το Eurogroup για την Ελλάδα

    Έκκληση στο Eurogroup για μια «θετική απόφαση» για την Ελλάδα απηύθυνεο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, ΤζιάνιΠιτέλα.Μιλώντας πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Τζ. Πιτέλαδήλωσε πως «οι Έλληνες και η ελληνική κυβέρνηση έχουν εκπληρώσει τιςδεσμεύσεις τους, ψηφίζοντας την Κυριακή μια θεμελιώδη δέσμη μέτρωνπαρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα».

    Συνεχίζοντας, ανέφερε πως η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών ζητά «μιαθετική απόφαση από το Eurogroup που θα αποδεσμεύσει την επόμενη δόσητων κεφαλαίων διάσωσης και θα καθορίσει συγκεκριμένα μέτρα για τηνελάφρυνση του χρέους».

    «Είναι καιρός η Ευρωομάδα να αναγνωρίσει ότι αυτό συνιστά κοινή λογική και το μόνο τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά»,ανέφερε και πρόσθεσε: «Η ομάδα μας διατηρούσε πάντα μια πολύεποικοδομητική στάση για χάρη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.Εμείς δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους υπονομευτές και στα γεράκιαλιτότητας να επιτύχουν τους στενόμυαλους και κοντόφθαλμους στόχουςτους».

    [08] «Exhibit B»: Μία ζωντανή εγκατάσταση/περφόρμανς για την ιστορία του ρατσισμού, από τον Μπρετ Μπέιλι

    «Τόσο το να ερμηνεύεις, όσο και να παρακολουθείς μία παράσταση, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια βαθιά ριζωμένο πόνο, ντροπή, θυμό και θλίψη, και, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να σ' απελευθερώσει και να μετατρέψει σε κάτι άλλο αυτά τα συναισθήματα» ανεφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διεθνούς κύρους Νοτιοαφρικανός δραματουργός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και εικαστικός Μπρετ Μπέιλι. Με πρωταγωνιστές 15 Αφρικανούς μετανάστες της Αθήνας, η ζωντανή εγκατάσταση/περφόμανς του «Εxhibit B», την οποία ο Πίτερ Μπρουκ έχει χαρακτηρίσει «ασυνήθιστο επίτευγμα», παρουσιάζεται από σήμερα, Τρίτη 24 Μαϊου έως τη Κυριακή 29 Μαϊου, στο πλαίσιο του «Fast Forward Festival 3», που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

    Ο Μπέιλι στήνει το «Exhibit B» στο κτίριο όπου για χρόνια στεγαζόταν η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23) και μέσα από μία σειρά εγκαταστάσεων παρουσιάζει έναν κατάλογο θηριωδιών που διαπράχθηκαν -και αποκρύφτηκαν- από τις ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις στην Αφρική, στο όνομα του «πολιτισμού».

    Θυμόμαστε τα λόγια του, πριν από δύο χρόνια, στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου: «Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία εκδηλώνεται το ασυγκράτητο πνεύμα της παράστασης. Κάτω από δέντρα σε μικρά χωριά, πάνω σε σκηνές υψηλής τεχνολογίας στις μητροπόλεις του κόσμου, σε σχολικές αίθουσες, σε γήπεδα και σε ναούς. Σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, σε εμπορικά κέντρα, σε κοινοτικά κέντρα και υπόγεια στο κέντρο της πόλης, οι άνθρωποι μαζεύονται για να κοινωνήσουν στους εφήμερους θεατρικούς κόσμους που εμείς δημιουργούμε, προκειμένου να εκφράσουμε την ανθρώπινη πολυπλοκότητα, τη διαφορετικότητα και την ευαισθησία μας, με σάρκα, ανάσα και φωνή».

    Στην προκειμένη περίπτωση, η εγκατάσταση του Μπέιλι μάς φέρνει αντιμέτωπους με την ιστορία του ρατσισμού, τους «ανθρώπινους ζωολογικούς κήπους» και τον επιστημονικό ρατσισμό που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και με τις τρέχουσες απάνθρωπες πολιτικές απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

    Αφορμή για το πρότζεκτ, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 49χρονος δημιουργός που μεγάλωσε στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ, στάθηκε «η εθνολογική μελέτη ''Africans on Stage'', η οποία τεκμηριώνει τον τρόπο που οι λαοί της Αφρικής έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ανά τους αιώνες, προκειμένου να διαιωνιστούν συστήματα ρατσισμού και κυριαρχίας». «Το Exhibit B δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη μου να κατανοήσω πώς ένα τέτοιο σύστημα γαλούχησε τόσο πολλούς ανθρώπους στην κοινωνία στην οποία μεγάλωσα και επειδή στο ταραγμένο, πολωμένο παρόν εξακολουθούμε να αρνούμαστε να μάθουμε από την Ιστορία. Αυτές οι αποικιακές πολιτικές και πεποιθήσεις δημιούργησαν ρατσιστικά στερεότυπα που παραμένουν μέχρι σήμερα και σε συνδυασμό με την ξενοφοβία και το οικονομικό άγχος ενισχύουν την υστερία των κομμάτων της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και αλλού» τονίζει ο Μπέιλι.

    Όσο για τις εθνογραφικές προσεγγίσεις και τους «ανθρώπινους ζωολογικούς κήπους» στα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα, πρόκειται για «φαινόμενα που τράφηκαν και βασίστηκαν στην περιέργεια των Δυτικών για τους λαούς των μακρινών χωρών που τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν κατακτήσει» συνεχίζει ο καλλιτέχνης. «Τα φαινόμενα αυτά κατηγοριοποίησαν τους κατεκτημένους λαούς ως "άγριους", "βάρβαρους" και εξωτικά υπο-ανθρώπινα είδη. Η αλλοτρίωση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών και η αντικειμενοποίηση αυτών των λαών νομιμοποίησε αποκιακές πολιτικές λεηλασίας και υποδούλωσης» προσθέτει. Ο ίδιος συνειδητοποίησε μετά από χρόνια έρευνας πόσο λίγα γνωρίζει η πλειοψηφία του κόσμου για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν τα αποικιοκρατικά καθεστώτα στην Αφρική.

    «Αυτές οι ιστορίες παρέμειναν καλά κρυμμένες, με αποτέλεσμα οι αλαζονικές, βάναυσες αποικιακές παρεμβάσεις να έχουν παρουσιαστεί ως φιλάνθρωπα πρότζεκτς που έφεραν τον πολιτισμό σε έναν σκοτεινό και άγριο κόσμο» λεει χαρακτηριστικά ο Μπρετ Μπέιλι, διευθυντής του πολυβραβευμένου οργανισμού «Third World Bunfight», με έδρα το Κέιπ Τάουν. Αποστολή του είναι η παραγωγή παραστάσεων θεάτρου και όπερας, εικαστικών εγκαταστάσεων, μουσικών θεαμάτων και site-specific περφόρμανς, που λειτουργούν σαν ένας μεγενθυτικός φακός πάνω από τον κόσμο μας, εστιάζοντας, ως επί το πλείστον, στη μετα-αποικιοκρατική Αφρική, τόσο στις ιστορικές, όσο και στις τρέχουσες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Αφρικής.

    Τον Σεπτέμβριο του 2014, διαδηλωτές που θεώρησαν ρατσιστικό το «Exhibit B» κατέβασαν το έργο από το Barbican του Λονδίνου. Η πολεμική εξαπλώθηκε και στην παρουσίαση του έργου στο Παρίσι, λίγους μήνες αργότερα, όπου, όμως, απέτυχαν όλες οι απόπειρες για να κατέβει η παράσταση. Σύμφωνα με τον Μπέιλι και τους υπερασπιστές του, «η διαμάχη βασίζεται σε μία σειρά από παρεξηγήσεις σχετικά με το έργο, από ανθρώπους που δεν το έχουν παρακολουθήσει». «Στο Λονδίνο και το Παρίσι παρερμηνεύτηκαν φωτογραφίες της δουλειάς μου, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι εικόνες που έφτιαξα είχαν σκοπό να ενισχύσουν ρατσιστικά στερεότυπα που αντίθετα το Exhibit B στηλιτεύει. Όμως, η αποδοχή της περφόρμανς ήταν εξαιρετικά θετική στην Ευρώπη, όπως και στη Νότια Αφρική και την Ασία» διευκρινίζει.

    Με το πρότζεκτ του αποτίει φόρο τιμής στους άντρες και τις γυναίκες, η αξιοπρέπεια των οποίων ξεγυμνώθηκε από τα αποικιακά καθεστώτα. Οι θεατές μετακινούνται σιωπηλά από τη μία εγκατάσταση στην άλλη, ενώ οι ακίνητοι ερμηνευτές τούς παρατηρούν. «Αυτό απαιτεί εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τη φυσική αντοχή, αλλά και στην αντίδρασή τους στο βλέμμα του άλλου» λέει ο Μπέιλι. Με την εξαίρεση του Exhibit Quartet, από τραγουδιστές της Ναμίμπια που περιοδεύουν μαζί με την παραγωγή, όλοι οι άλλοι περφόρμερς προέρχονται από την Αθήνα, τους οποίους ο Μπέιλι επέλεξε μέσα από ανοιχτές ακροάσεις που πραγματοποίησε, σε συνεργασία με μεταναστευτικές κοινότητες και την καθοδήγηση της οργάνωσης μεταναστών Asante.

    «Στις πρόβες μιλήσαμε πολύ για τον ρατσισμό και την ιστορία της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στην Αφρική. Τους κάλεσα να αναλογιστούν πώς είναι να ζει ένας έγχρωμος στην Αθήνα. Με ενδιαφέρει να είναι εντελώς ήρεμοι και χαλαροί, απόλυτα προσηλωμένοι στην εσωτερική ερμηνεία. Θέλω να προσδώσουν αξιοπρέπεια στους χαρακτήρες που υποδύονται, από τους οποίους οι "αποικιακοί αφέντες" είχαν αφαιρέσει. Δεν θέλω να επωμιστούν τον πόνο των ανθρώπων που έχουν υποφέρει από ρατσιστικές πολιτικές, έτσι ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης των ερμηνευτών έγκειται στην αυτο-συνειδητοποίηση, που ενδυναμώνει και μεταμορφώνει» καταλήγει.

    [09] «Σύμφωνο για την ανάγνωση» υπέγραψε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού με τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας του

    «Σύμφωνο για την στήριξη της ανάγνωσης» υπέγραψε σήμερα στην Ρώμη ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι με τους ιθύνοντες των ιταλικών τηλεοπτικών δικτύων.

    Πρόκειται για συμφωνία με την οποία τα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια δεσμεύονται να προαγάγουν την ανάγνωση, απευθυνόμενα ιδίως σε κατηγορίες πολιτών που δεν συνηθίζουν να διαβάζουν ή έχουν περιορισμένη σχέση με το βιβλίο.

    Στην τελετή υπογραφής του συμφώνου πήραν μέρος οι διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι της δημόσιας τηλεόρασης Rai, του ιδιωτικό ομίλου Mediaset (ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπερλουσκόνι), αλλά και οι υπεύθυνοι των καναλιών Sky Italia, La 7 και Discovery Italia.

    «Τα τηλεοπτικά κανάλια μπορούν να προσφέρουν μια τεράστια συμβολή, διότι πρέπει να εξηγήσουμε στους ανθρώπους ότι η ανάγνωση αποτελεί μια πράξη ελευθερίας. Το κύριο θέμα είναι να προσεγγίσουμε και τους πολίτες οι οποίοι έως τώρα δεν έχουν συμπεριλάβει την ανάγνωση στις κύριες συνήθειές τους», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού.

    Στους κύριους στόχους της συμφωνίας, συμπεριλαμβάνεται η παρουσίαση βιβλίων σε εκπομπές μεγάλης ακροαματικότητας, η προσέγγιση, μέσω της τηλεόρασης, οικογενειών που δεν έχουν σταθερή σχέση με την πολιτιστική προσφορά της χώρας και η συμβολή στο να μετατραπεί, η ανάγνωση, σε μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική, στην σημερινή μας κοινωνία.

    [10] Β. Ντομπρόσβκις: Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί της αρχής

    Σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

    «Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των δανείων πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων προ ολίγων ημερών. Όπως είπε, τα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων θα αξιολογηθούν πλήρως από τους θεσμούς.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι υπάρχει βούληση να δουλέψουμε πολύ εποικοδομητικά και να αξιολογήσουμε την «πλήρη εμπλοκή» του Ταμείου.

    Όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, ο Β. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι αφορούν την ρύθμισή του σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και υπό προϋποθέσεις τις οποίες θέτουν οι πιστωτές της ευρωζώνης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι αποκλείεται το ονομαστικό κούρεμα και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να είναι συμβατές με το νομικό πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

    [11] Ελπίζω σήμερα σε συμφωνία, λέει ο Πιέρ Μοσκοβισί

    Μια «συνολική συμφωνία» με τη συμμετοχή όλων των θεσμών ζήτησε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.

    «Θέλουμε μια συμφωνία όσο το δυνατό πιο συνολική, με τη συμμετοχή όλων των θεσμών, που θα αποδεικνύει ότι ο καθένας από εμάς προσπάθησε», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

    Ο επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές, ιδίως μετά την πρόσφατη ψήφιση των προαπαιτουμένων από τη Βουλή των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος όπως είπε ανταποκρίνεται στα κριτήρια που είχε θέσει το Eurogroup του Άμστερνταμ (διαφάνεια και αυτοματισμός). Όλα αυτά, είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα πρέπει να ανοίξουν τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία θα πρέπει να αφήσει περιθώρια κάποιων μηνών μπροστά.

    Όσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να τις στηρίξει τεχνικά και πολιτικά, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όπως το ονομαστικό κούρεμα.

    [12] Γκάλης: «Ευχαριστώ την Ελληνική Πολιτεία»

    Ο Νίκος Γκάλης ευχαρίστησε, μέσω της σελίδας του στο Facebook, την Ελληνική Πολιτεία για την απόφασή της, η οποία του ανακοινώθηκε αιφνιδίως, σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, να μετονομάσει το κλειστό μπάσκετ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε «Νίκος Γκάλης».

    Συγκεκριμένα ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ έγραψε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Πολιτεία για τη μεγάλη τιμή που μου έκανε με το να δώσει το όνομά μου στο κλειστό στάδιο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων της Αθήνας. Πιστεύω ότι μαζί με τους συναθλητές μου προσφέραμε τα μέγιστα στον Ελληνικό Αθλητισμό και την Κοινωνία, φέρνοντας τους νέους της εποχής στα γήπεδα με αποτέλεσμα να έρχονται συνεχώς κορυφαίες διακρίσεις για το Ελληνικό μπάσκετ. Πάντα τονίζω ότι η καλύτερη διέξοδος για τη νεολαία είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό είτε ατομικά, είτε ομαδικά, γιατί μέσα από τον αθλητισμό και τις αξίες που πρεσβεύει όλοι γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι».

    [13] Ο Ολυμπιακός έκλεισε τον Φιγκέιρας από τη Σεβίλη

    Ο Ντιόγκο Φιγκέιρας είναι η πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν. Ο Πορτογάλος δεξιός μπακ της Σεβίλης, συμφώνησε και αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο τριών ετών με την ομάδα του Πειραιά.

    Υπάρχει συμφωνία με τη Σεβίλη και η ισπανική ομάδα πρόκειται να πάρει ένα ποσό περίπου στο 1.5 εκατ. ευρώ, ενώ ο 25χρονος μπακ θα αμείβεται με 450.000 ευρώ ετησίως. Ο Φιγκέιρας αποτελεί μια από τις πρώτες επιθυμίες του συμπατριώτη του Μάρκο Σίλβα, ο οποίος εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι μπορεί να αγωνιστεί και στα δύο άκρα της άμυνας.

    Ο Πορτογάλος άσος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τους διοικούντες τον Ολυμπιακό και να υπογράψει συμβόλαιο με τους «ερυθρόλευκους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 May 2016 - 14:32:28 UTC