Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλέξης Χαρίτσης: Έρχονται πρόσθετες προσκλήσεις για επενδύσεις, μέσω ΕΣΠΑ, το ερχόμενο εξάμηνο
  • [02] Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν
  • [03] Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τουρισμό
  • [04] Η συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται
  • [05] Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν
  • [06] Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε, ο Αλ. Τσίπρας
  • [07] Προσβλέπουμε σε ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας
  • [08] Η ευρωζώνη θα καταβάλει στην Αθήνα 11 δισ. ευρώ
  • [09] Θετική εισήγηση για επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αναμένεται από το EWG
  • [10] Ο οικολόγος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία
  • [11] Το κλειστό του ΟΑΚΑ θα πάρει το όνομα του Νίκου Γκάλη
  • [12] Επέστρεψαν στην Αθήνα τα ελληνικά «δελφίνια»

  • [01] Αλέξης Χαρίτσης: Έρχονται πρόσθετες προσκλήσεις για επενδύσεις, μέσω ΕΣΠΑ, το ερχόμενο εξάμηνο

    Στο επόμενο εξάμηνο θα ακολουθήσουν προσκλήσεις για επενδύσεις, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ύψους τουλάχιστον μισού δισ. ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική.

    Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στο επιχειρηματικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τα τέσσερα προκηρυγμένα προγράμματα επιχειρηματικότητας, είπε: «?προχωρήσαμε σε παράταση της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, μετά από πλήθος σχετικών αιτημάτων που λάβαμε από παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και υποψηφίους επενδυτές».

    Όσον αφορά στη δράση «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», έχουν υποβληθεί 16.193 αιτήσεις. Παράλληλα, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός της δράσης από 32,5 σε 50 εκατ. ευρώ. Για τη δράση «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», οι αιτήσεις προσεγγίζουν τις 8.000, για την «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων» οι αιτήσεις ανέρχονται περίπου σε 4.500, για την «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σε 1.700. Για τις δύο τελευταίες δράσεις έγινε και αύξηση του προϋπολογισμού τους, από 78 σε 110 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες και από 70 σε 90 εκατ. ευρώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

    Επιπλέον, οριστικοποιήθηκαν και οι όροι σύστασης του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Escrow Account) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Διευκολύνεται, έτσι, η διαδικασία εκταμίευσης της επιχορήγησης για τη χορήγηση προκαταβολής, χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγυητικής επιστολής».

    Όπως σημείωσε ο υφυπουργός: «Στην αύξηση της συμμετοχής τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβάλει αναμφίβολα και οι θετικές εξελίξεις στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης, καθώς και η έναρξη της συζήτησης για το δημόσιο χρέος. Δημιουργείται σαφώς βελτιωμένο κλίμα αυξανόμενης εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, γεγονός το οποίο αντανακλάται και στην αυξημένη ανταπόκριση στις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-20».

    [02] Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

    Ξεκίνησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

    [03] Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου στον τουρισμό

    Την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στην Αίγυπτο ως "σημαντικού και στρατηγικού εταίρου στον τομέα του τουρισμού" εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μιλώντας στο πρώτο επαγγελματικό Ελληνο-αιγυπτιακό φόρουμ για την τουριστική ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

    "Το φόρουμ είναι ένα σταθερό πρώτο βήμα των κοινών μας προσπαθειών για να φέρουμε κοντά τους τουριστικούς τομείς των δύο χωρών" τόνισε η κ. Κουντουρά.

    Το βήμα αυτό συνοδεύτηκε μάλιστα με μια κίνηση ιδιαίτερης συμβολικής σημασίας καθώς η αναπληρωτής υπουργός επέλεξε να μεταβεί στο Κάιρο με την Αιγυπτιακή αεροπορική εταιρία Egyptair, λίγες μόλις ημέρες μετά την αεροπορική τραγωδία με το airbus 320 της εταιρίας που προκάλεσε το θάνατο 66 ανθρώπων. Οι περισσότερες αιγυπτιακές εφημερίδες και τα τηλεοπτικά δίκτυα στο Κάιρο στάθηκαν με ιδιαίτερα επαινετικά σχόλια στην πρωτοβουλία αυτή της κ. Κουντουρά τονίζοντας ότι αποτελεί "έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης από την πλευρά της Αθήνας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική στιγμή για την Αίγυπτο".

    Η κ.Κουντουρά που συνοδεύεται από αρκετούς έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι μετείχαν στο Φόρουμ, σημείωσε μάλιστα ότι "το πιο σημαντικό μήνυμα του Φόρουμ είναι ότι ο τουρισμός είναι το ισχυρό πεδίο σταθερότητας, συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας που ενώνει λαούς και έθνη".

    Η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για την ενθάρρυνση κοινών πρωτοβουλιών και στον ιδιωτικό τομέα ανάμεσα στις δύο χώρες με στόχο τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων και τη διευκόλυνση τουριστικών επενδύσεων αλλά και της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

    Κοινά ταξιδιωτικά πακέτα για ΝΑ Ασία και ΗΠΑ

    "Η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι ακρογωνιαίοι λίθοι σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο" πρόσθεσε από την πλευρά του ο ΓΓ του ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού Δημήτρης Τρυφωνόπουλος σε παρέμβασή του στο Φόρουμ."Η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι φυσικοί στρατηγικοί εταίροι ,αποτελούν παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς και είναι στα χέρια μας να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε τις καλύτερες πρακτικές και εμπειρίες στον τομέα του τουρισμού" πρόσθεσε.

    Ο κ.Τρυφωνόπουλος πρότεινε μάλιστα να συζητηθεί η ανάπτυξη κοινών ταξιδιωτικών πακέτων ανάμεσα στις δύο χώρες για τηνπροσέλκυση τουριστών απόμακρινές περιοχές όπως για παράδειγμα η ΝΑ Ασία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στο Φόρουμ μίλησαν πολλοί Έλληνες και Αιγύπτιοι επιχειρηματίες και tour operators,οι οποίοι έδειξαν πώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

    [04] Η συμφωνία για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα ότι η Άγκυρα χρειάζεται να συζητήσει με τους θεσμούς της ΕΕ αναφορικά με τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία ώστε να συνεχιστεί η εφαρμογή της κρίσιμης σημασίας συμφωνίας για το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων.

    Ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι ο Ερντογάν και η Μέρκελ συμφώνησαν, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης.

    Η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταργήσει τις βίζες για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στο Χώρο Σένγκεν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών εάν η Άγκυρα εκπληρώσει μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που θεωρείται υπερβολικά ευρεία. Ο Ερντογάν αντιτείνει όμως πως η Άγκυρα δεν μπορεί να τροποποιήσει το νομικό της πλαίσιο για την τρομοκρατία τη στιγμή που μάχεται τόσο το Ισλαμικό Κράτος, όσο και τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

    [05] Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν

    Νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα έξι χρόνια είναι ο 72 χρονος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος, ως υποψήφιος των Πράσινων, σε μία μάχη "στήθος με στήθος", με όλη τη σημασία της λέξης, αναδείχθηκε τελικά νικητής του χθεσινού, δεύτερου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, επικρατώντας έναντι του αντιπάλου του, του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και έως τώρα υπαρχηγού του, του Νόρμπερτ Χόφερ.

    Σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έπειτα και από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που αναμενόταν με αγωνία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, ο οποίος λίγο νωρίτερα πριν την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος, παραδέχθηκε στο Facebook την ήττα του.

    Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.000.

    Το ποσοστό συμμετοχής στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε σε 72,7%.

    Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.

    [06] Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε, ο Αλ. Τσίπρας

    Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, νωρίτερα, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Αθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, στην Κωνσταντινούπολη.

    [07] Προσβλέπουμε σε ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας

    «Η ελληνοτουρκική συνεργασία στη βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ καλή και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή της», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του σε Στρογγυλή Τράπεζα στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, λίγες ώρες πριν από τη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συμπλήρωσε δε ότι «σχετική πρόοδος θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής για το πώς αντιμετωπίζουμε προκλήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα».

    Μιλώντας στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα "Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού", ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι αναγκαστικές εκτοπίσεις άγγιξαν νέο ιστορικό ρεκόρ το 2016 και ότι ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ, όπως και η πολιτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, είχαν σημαντική συνεισφορά σε αυτήν την τάση. Επισήμανε ότι το μεγάλο βάρος έπεσε στις χώρες που γειτονεύουν με την Συρία: τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, «χώρες οι οποίες αξίζουν τον έπαινο και την αλληλεγγύη μας για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν την πρόκληση της φιλοξενίας εκατομμυρίων ανθρώπων, που βρίσκονται σε ανάγκη».

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «για πρώτη φορά, ωστόσο, αυτές οι ροές ασκούν τεράστιες πιέσεις στην ίδια την Ευρώπη» και πως σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση του μεταναστευτικού παίρνει για πρώτη φορά τέτοια έκταση, «όχι μόνο ως περιφερειακό και παγκόσμιο ζήτημα, αλλά και ως ευρωπαϊκό, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της Ευρώπης».

    Σημείωσε ότι χρειάζεται η επιτάχυνση των προσπαθειών για πολιτική λύση στις συγκρούσεις και για τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. «Οπωσδήποτε», τόνισε ο πρωθυπουργός, «η πρώτη προτεραιότητα στην εξάλειψη των εκτοπισμών, είναι να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες: τον πόλεμο και τις διώξεις». Τόνισε ακόμα ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες απέναντι στα δίκτυα των τρομοκρατών, όπως, επίσης, και να προωθηθεί η μετασυγκρουσιακή πολιτική σταθερότητα. Ταυτόχρονα, είπε, «θα πρέπει να ενσωματώσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό πεδίο, στην εξωτερική και οικονομική μας πολιτική, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», κάτι που σημαίνει τη στήριξη των χωρών προέλευσης και διέλευσης, όχι μόνο με όρους βοήθειας και ενίσχυσης των δυνατοτήτων τους, αλλά επίσης και στην προώθηση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

    Μηνύματα για το Προσφυγικό-μεταναστευτικό

    Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Είπε ειδικότερα ότι είναι κρίσιμη η ενίσχυση των προσπαθειών μας για την επανεγκατάσταση των προσφύγων, σε χώρες που μπορούν να τους υποστηρίξουν. «Μόνο μέσα από την εγκαθίδρυση ισχυρών νομικών οδών για το άσυλο και τη μετανάστευση, μπορούμε πραγματικά να υπονομεύσουμε τα εγκληματικά κυκλώματα διακίνησης που λειτουργούν στην περιοχή, καθώς και την παράνομη μετανάστευση», είπε.

    Ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς, η πρόοδος της μετεγκατάστασης είναι εξαιρετικά φτωχή, ακόμα και προς ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν έχουν επωμισθεί κανένα βάρος προσφυγικών ροών».

    Στο ίδιο πλαίσιο επισήμανε ότι «από την περασμένη χρονιά, λιγότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη -παρά τις δεσμεύσεις για δεκάδες χιλιάδες- ενώ δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ένας σταθερός μηχανισμός επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία προς αυτά τα κράτη».

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επιπλέον ως ζωτικής σημασίας από την άποψη αυτή, την προώθηση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης, «που θα συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην αποθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ, παράλληλα, θα διασφαλίζουν όλα τα δικαιώματα στην παροχή ασύλου».

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ελληνοτουρκική συνεργασία στη βάση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύ καλή και προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή της».

    Διαβάστε επίσης:

    Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν

    Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη

    Αλ.Τσίπρας: Αλληλεγγύη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης

    Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε, ο Αλ. Τσίπρας

    [08] Η ευρωζώνη θα καταβάλει στην Αθήνα 11 δισ. ευρώ

    Το ελληνικό πρόγραμμα «είναι γενικά σε τροχιά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση για την Ελλάδα», αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει της συζήτησης που θα γίνει αύριο στο Eurogroup, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, σε έναν συνδυασμό μέτρων για την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο. «Ένας κατάλληλος και σταδιακός συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του χρέους (περιλαμβανομένου του κλειδώματος των σημερινών χαμηλών επιπέδων επιτοκίων), επέκτασης των περιόδων αποπληρωμής και των περιόδων χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους», μαζί με άλλο μηχανισμό κερδών (σ.σ. τη μεταφορά κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ) θα επέτρεπε στην Ελλάδα να φέρει σε βιώσιμο επίπεδο το χρέος της, αναφέρει η έκθεση των στελεχών της Κομισιόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Το Bloomberg σημειώνει ότι οι υποθέσεις της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 21 Μαΐου, είναι πιο αισιόδοξες από την προηγούμενη πρότασή της, με ημερομηνία 9 Μαΐου. «Η Επιτροπή προβλέπει χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας και υψηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα ελαφρά χαμηλότερο λόγο του δημόσιου χρέους (προς το ΑΕΠ) τις επόμενες δεκαετίες». Το έγγραφο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει και θα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ έως το 2040.

    Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα καταβάλει στην Ελλάδα το ποσό των 11 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το ποσό αυτό θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος Νοεμβρίου. Τα 3,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (του Δημοσίου προς ιδιώτες) και τα 7,2 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση χρέους. Οι τιμές των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 6 μηνών, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση χθες από την ελληνική Βουλή, αναφέρει το Bloomberg.

    [09] Θετική εισήγηση για επικύρωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αναμένεται από το EWG

    Θετική εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να επικυρώσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αναμένεται να κάνει σήμερα το απόγευμα το EuroWorking Group (ΕWG) που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

    Μετά την επικύρωση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων, το EWG αναμένεται να διαπιστώσει, και τυπικά πλέον, την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο EWG το «σχέδιο» της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report), ωστόσο η τελική μορφή της έκθεσης αυτής θα κατατεθεί μετά το Eurogroup.

    Βάσει όλων των παραπάνω, το αυριανό Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 με 11 δισ. ευρώ.

    Εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

    [10] Ο οικολόγος Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία

    Νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα έξι χρόνια είναι ο 72 χρονος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος, ως υποψήφιος των Πράσινων, σε μία μάχη "στήθος με στήθος", με όλη τη σημασία της λέξης, αναδείχθηκε τελικά νικητής του χθεσινού, δεύτερου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, επικρατώντας έναντι του αντιπάλου του, του 45χρονου υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και έως τώρα υπαρχηγού του, του Νόρμπερτ Χόφερ.

    Σύμφωνα με το επίσημο τελικό αποτέλεσμα το οποίο ανακοίνωσε πριν από λίγο στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, έπειτα και από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που αναμενόταν με αγωνία και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, συγκέντρωσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του αντιπάλου του, ο οποίος λίγο νωρίτερα πριν την ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος, παραδέχθηκε στο Facebook την ήττα του.

    Σε απόλυτους αριθμούς ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν συγκέντρωσε 2.254.484 ψήφους, έναντι 2.223.458 του αντιπάλου του Νόρμπερτ Χόφερ, με τη διαφορά μεταξύ τους να αγγίζει μόλις τις 30.000.

    Το ποσοστό συμμετοχής στον χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανήλθε σε 72,7%.

    Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν θα ορκιστεί στις 8 Ιουλίου νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.

    [11] Το κλειστό του ΟΑΚΑ θα πάρει το όνομα του Νίκου Γκάλη

    «Νίκος Γκάλης» θα ονομάζεται το κλειστό στάδιο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, στον κορυφαίο Έλληνα μπασκετμπολίστα σε συνάντηση που είχαν. Η απόφαση ελήφθη ήδη ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθήνας.

    «Ευχαριστώ πολύ την Πολιτεία για την πρωτοβουλία της. Είναι τιμή τόσο για μένα, όσο και για τους συμπαίκτες μου εκείνης της εποχής. Πιστεύω ότι έχουμε προσφέρει πολλά στον κόσμο, τη νεολαία και την ελληνική κοινωνία» σχολίασε ο Νίκος Γκάλης μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

    [12] Επέστρεψαν στην Αθήνα τα ελληνικά «δελφίνια»

    Η πιο επιτυχημένη ελληνική αποστολή στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υγρού στίβου επέστρεψε στην Αθήνα, με ένα χρυσό και ένα χάλκινο μετάλλιο στις αποσκευές. Ο πρωταθλητής Ευρώπης στα 200μ. μικτή ατομική, Ανδρέας Βαζαίος, με το χρυσό μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος και ο «χάλκινος» στα 100μ. ύπτιο, Απόστολος Χρήστου, συγκέντρωσαν πάνω τους τους προβολείς από τις κάμερες, ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους που έσπευσαν να υποδεχθούν τα μέλη της εθνικής ομάδας κρατώντας ελληνικές σημαίες. «Στόχος μου ήταν το Πανελλήνιο ρεκόρ και να είμαι στα μετάλλια. Να μου βγει ένας καλός χρόνος, μία καλή κούρσα και βγήκε το... χρυσό!» δήλωσε ο Ανδρέας Βαζαίος, ενώ ο Απόστολος Χρήστου τόνισε: «Πιστεύω πως είναι πάνω από... άθλος αυτό που κάναμε ο Ανδρέας, εγώ και όλα τα παιδιά, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες. Αξίζουμε πολλά συγχαρητήρια».

    Συνολικά η Ελλάδα είχε 12 προκρίσεις σε τελικούς και επιπλέον 12 συμμετοχές σε ημιτελικούς, ενώ καταρρίφθηκαν συνολικά πέντε πανελλήνια ρεκόρ. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα εξασφάλισε συμμετοχή σε δύο ομαδικά αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, με τις ομάδες 4Χ100μ. ελεύθερο και 4Χ100μ. μικτή ομαδική. Εκτός από τα δύο μετάλλια, η 14μελής αποστολή στο Λονδίνο χάρισε στην Ελλάδα και τέσσερις τέταρτες θέσεις. Οι επιτυχίες αυτές έφεραν την Ελλάδα στην 9η θέση της συνολικής βαθμολογίας της διοργάνωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 May 2016 - 16:32:24 UTC