Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Αλ. Τσίπρα-Τ. Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη
  • [02] Οκτακομματική βουλή για πρώτη φορά στην Κύπρο
  • [03] Υπερψηφίστηκε με 153 επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο
  • [04] Ενσταση υποβάλλει ο Παναθηναϊκός
  • [05] Νικητής ο Ολυμπιακός στον 2ο τελικό των πλέι οφ του Μπάσκετ με buzzer beater του Β. Σπανούλη

  • [01] Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Αλ. Τσίπρα-Τ. Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη

    Με τα βλέμματα στραμμένα στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πάρουν μέρος στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θεωρείται "κλειδί" για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

    Η διμερής συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Τ. Ερντογάν

    Η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 18:00, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ, που φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

    Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

    Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας θα έχει ομιλίες και παρεμβάσεις. Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ:

    Το πρόγραμμα ξεκινά τη Δευτέρα με την υποδοχή των Ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης (Istanbul Congress Center), 07:30-07:50. Εν συνεχεία, από τις 08:00-10:00 πραγματοποιείται η συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και ακολουθεί η Τελετή Έναρξης Εργασιών της Συνόδου (10:15-10:45). Η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου θα εξελίσσεται από τις 11:00 έως τις 18:15. Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει επίσης και στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: "Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού".

    Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων , Θεοδόσης Πελεγρίνης.

    [02] Οκτακομματική βουλή για πρώτη φορά στην Κύπρο

    Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία της Κύπρου στην Βουλή, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών , θα εκπροσωπούνται οκτώ κόμματα. Ανάμεσα τους είναι και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ), το οποίο δηλώνει «αδελφό» κόμμα με την «Χρυσή Αυγή» στην Ελλάδα. Σημαντικό είναι ότι την είσοδο στην Βουλή των «μικρών» κομμάτων δεν απέτρεψε η αύξηση από το 1,8 στο 3,6% του εκλογικού μέτρου για την συμμετοχή στην δεύτερη κατανομή εδρών. Ρεκόρ σημείωσε η αποχή , η οποία για πρώτη φορά έφτασε στο 33,26%. Τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ παραμένουν πρώτο και δεύτερο αντίστοιχα , αλλά με μειωμένα τα ποσοστά τους από το 2011.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σε σύνολο εγγεγραμμένων 543.186, ψήφισαν:362.541 (66.74%) Αποχή:180.645 (33.26%) Έγκυρα:351.390 (96.92%) 'Ακυρα:7.673 (2.12%) Λευκά:3.478 (0.96%). Τα οκτώ κόμματα, που εισέρχονται (σε παρένθεση η αύξηση ή η μείωση από το 2011) στην Βουλή εξασφάλισαν:

    Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) 30,69%(-3,7%)

    ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις 25,67%(-7,1%)

    Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) 14,49%(-1,3%)

    ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 6,18%(-2,8%)

    Συμμαχία Πολιτών 6,01%(+6%)

    Αλληλεγγύη 5,24%(+5,2%)

    Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών 4,81%(+2,6%)

    Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) 3,71%(+2,6%)

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές πολιτικό περιβάλλον, το κόμμα κατάφερε να παραμείνει η πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο.

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, αναγνωρίστηκε η υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης Αναστασιάδη, που απέτρεψε την οικονομική καταστροφή και τελικά να πετύχει την έξοδο και από το μνημόνιο.

    Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ότι ο ΔΗΣΥ είναι η μοναδική κυβερνώσα παράταξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία εφάρμοσε ένα σκληρό μνημόνιο και παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη, με σημαντική διαφορά από τα υπόλοιπα κόμματα.

    «Παίρναμε τα μηνύματα από τους πολίτες και γνωρίζαμε ότι θα είχαμε απώλειες ποσοστών, αλλά ακόμα και στην προεκλογική εκστρατεία, δεν μοιράζαμε υποσχέσεις», ανέφερε.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το κόμμα του ήταν και θα εξακολουθήσει να αποτελεί την ασπίδα στήριξης της κυβέρνησης Αναστασιάδη, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία στη Βουλή.

    Ο τόπος, πρόσθεσε, χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση, μακριά από λαϊκισμούς, για να συνεχίσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης.

    Από αύριο, τόνισε ο κ. Νεοφύτου, θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για την απαλλαγή της πατρίδας μας από την κατοχή και για την τόνωση της οικονομίας μας.

    Το στέλεχος του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι μαύρη όχι μόνο για το κόμμα του, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο.

    Και αυτό, όπως είπε, γιατί μπήκε στη Βουλή το ΕΛΑΜ, ένα κόμμα που είχε ζητήσει να ενταχθεί στο κοινοβούλιο ως παράρτημα της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. δήλωσε ότι, υπό τις περιστάσεις, αυτό που πέτυχε το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ένας άθλος και μια τεράστια επιτυχία.

    [03] Υπερψηφίστηκε με 153 επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

    Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης όχι 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ απουσίαζαν ο 'Αδωνις Γεωργιάδης από τη ΝΔ και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι.

    Κατά πλειοψηφία και με 152 ψήφους, υπερψηφίστηκε η επίμαχη τροπολογία που αφορά την Αυτόματη Δημοσιονομική Προσαρμογή, (δημοσιονομικός κόφτης) την οποία στήριξαν όλοι οι βουλευτές της κυβέρνησης πλην της Βασιλικής Κατριβάνου από το ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με όλη την αντιπολίτευση καταψήφισαν.

    Η κ.Κατριβάνου καταψήφισε και το άρθρο για το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων της Δημόσιας Περιουσίας.

    Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η Χρυσή Αυγή επί συγκεκριμένων άρθρων, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν ορισμένα από αυτά.

    Ειδικότερα:

    Η ΝΔ ψήφισε ΝΑΙ μόνο για τα άρθρα 1-43, που αφορούν την σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το άρθρο 56 που αφορά ρυθμίσεις επί των τυχερών παιγνίων και τα άρθρα 215-230 που αφορούν κύρωση συμβάσεων για την παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων και ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των συμβάσεων.

    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ψήφισε ΝΑΙ στα άρθρα 215 και 216 που αφορούν μόνο την κύρωση της σύμβασης για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

    Το ΚΚΕ ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 44 που αφορά ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας εισοδήματος , το άρθρο 48 με ρυθμίσεις για την φορολογία των ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες), και το άρθρο 56 που αφορά τα τυχερά παιχνίδια .

    Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα.

    Το ΠΟΤΑΜΙ, ψήφισε ΝΑΙ: Στο άρθρο 1 που αφορά μόνο τη σύσταση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων, στο άρθρο 56, που αφορά τα τυχερά παιχνίδια, στο άρθρο 65 για τον ορισμό του επαγγελματία αγρότη, στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών, το άρθρο 105 την διαδικασία διευθέτησης διαφορών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και άρθρα 215-230 για την κύρωση συμβάσεων περιφερειακών αεροδρομίων.

    Επίσης ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 153 που αφορά δασικούς χάρτες.

    Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 66 που αφορά αλλαγές στη φορολόγηση αλκοολούχων ποτών και στα άρθρα 215-230 για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ενώ δήλωσε ΟΧΙ στα υπόλοιπα.

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, υπερψήφισε τα άρθρα 1,5, 7 και 35 που αφορούν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ δήλωσε παρών στο άρθρο 66 για αλκοολούχα ποτά και στα άρθρα 215-230 για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

    Δεν τίθεται θέμα διαγραφής της Βασιλικής Κατριβάνου, ωστόσο αναμένονται εξελίξεις σύμφωνα με κομματικές πηγές

    Δεν τίθεται θέμα διαγραφής της Βασιλικής Κατριβάνου σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σημείωναν , η ίδια η κ. Κατριβάνου θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παραίτησή της θα είναι η ενδεδειγμένη κίνηση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα αυτό , ίσως άμεσα.

    Η κ. Κατριβάνου, που εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Β΄ Περιφέρεια Αθηνών ψήφισε ναι επί της αρχής απόψε στη βουλή το πολυνομοσχέδιο, αλλά καταψήφισε το λεγόμενο υπέρ-ταμείο και τον «κόφτη», προκαλώντας δυσφορία και στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

    [04] Ενσταση υποβάλλει ο Παναθηναϊκός

    Όπως γνωστοποίησε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός οι «πράσινοι» θα καταθέσουν ένσταση για το νικητήριο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη, εκτιμώντας ότι ο αρχηγός του Ολυμπιακού υπέπεσε σε βήματα και το καλάθι δεν έπρεπε να μετρήσει.

    [05] Νικητής ο Ολυμπιακός στον 2ο τελικό των πλέι οφ του Μπάσκετ με buzzer beater του Β. Σπανούλη

    Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε «υποψιασμένος» στα... τρικ του Αργύρη Πεδουλάκη, ο Βασίλης Σπανούλης είχε το... κρύο αίμα στην εκπνοή από τα 6.75 και οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν με «break» στο «break» των «πράσινων», ανακτώντας το πλεονέκτημα της έδρας. Οι Πειραιώτες πέρασαν νικηφόρα 68-66 από το κατάμεστο ΟΑΚΑ, στον δεύτερο τελικό της Α1 Ανδρών, ισοφάρισαν τη σειρά σε 1-1 και πλέον περιμένουν την προσεχή Πέμπτη τον Παναθηναϊκό και πάλι στο ΣΕΦ.

    Ήρωας του δεύτερου τελικού ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος με «δολοφονικό» τρίποντο στην εκπνοή της αναμέτρησης και τον Νικ Καλάθη «κολλημένο» πάνω του έγραψε το τελικό 66-68, «παγώνοντας» ένα εκστασιασμένο ΟΑΚΑ, από το «step back» τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη που είχε προηγηθεί στα 8.3΄΄, με το οποίο ο Παναθηναϊκός είχε πετύχει την ανατροπή και είχε ανακτήσει το προβάδισμα με 66-65.

    Ο Ολυμπιακός αποχωρεί με «διπλό» από την έδρα του Παναθηναϊκού σε σειρά τελικών για 4η φορά στην ιστορία του (1993-3ος τελικός, 2014-3ος τελικός και 2015-2ος τελικός).

    Πρώτος σκόρερ των θριαμβευτών ο εξαιρετικός για ακόμη μία φορά Γιώργος Πρίντεζης με 20 πόντους (10 στην ανατροπή του Ολυμπιακού στη 2η περίοδο) και 9 ριμπάουντ, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Σπανούλης με 11 πόντους. Από τον Παναθηναϊκό μοναδικός... διψήφιος ήταν ο Νίκος Παππάς με 12 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 14-11, 31-32, 46-50, 66-68


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 May 2016 - 22:32:21 UTC