Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Παππάς: Η αριστερή παρένθεση πάει για «παρένθεση» οκταετίας
  • [02] Τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη τίμησε η Βουλή των Ελλήνων
  • [03] Επίθεση Δ. Κουτσούμπα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για απύθμενο θράσος
  • [04] Κυρ. Μητσοτάκης: Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ
  • [05] Γιώργος Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα έως το 2018
  • [06] Δεκτή τροπολογία βουλευτών έκανε ο Ευκ.Τσακαλώτος
  • [07] Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια
  • [08] Γ. Χουλιαράκης: Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων
  • [09] Ο Γιλντιρίμ, νέος ηγέτης του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος
  • [10] Αν. Ξανθός: Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, και μαζί μας η κοινωνία και η χώρα

  • [01] Ν.Παππάς: Η αριστερή παρένθεση πάει για «παρένθεση» οκταετίας

    Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και κάλεσε την ΝΔ να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα «γιατί η αριστερή παρένθεση που ονειρεύτηκε πάει για παρένθεση οκταετίας».

    Κατά την τοποθέτησή του επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Παππάς τόνισε χαρακτηριστικά ότι ανοίγει πια μια καινούργια σελίδα για την χώρα με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα μέτρα, όπως συμφωνήθηκαν και ψηφίστηκαν τον Ιούλιο, ανοίγει η ρύθμιση του χρέους, αποκαθίσταται η ρευστότητα στην Οικονομία, ξεκλειδώνει το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ και διαμορφώνεται μια καινούργια πραγματικότητα «στην οποία η ΝΔ θα βασανιστεί για να τοποθετηθεί ιστορικά».

    Ο κ. Παππάς είπε ότι αν κάτι μένει από την συζήτηση αυτή είναι «το απύθμενο θράσος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αυτό θα είναι το πολιτικό γεγονός, που θα την χαρακτηρίζει» διότι - όπως σημείωσε - ορισμένοι νομίζουν ότι «εμείς θα αφήσουμε να ξεχάσει ο ελληνικός λαός όχι τις προθέσεις τους, τις δεσμεύσεις τους, τις υπογραφές τους το τι είχαν δεσμευτεί στην πέμπτη αξιολόγηση, τα 20 δις παραπάνω μέτρα».

    Υπογράμμισε ότι η Αντιπολίτευση, κινείται με την κληρονομιά του κ. Σαμαρά, όχι μόνον την κληρονομιά της ακροδεξιάς, αλλά την γραμμή της «αριστερής παρένθεσης και του success story» η οποία - όπως ανέφερε ο κ. Παππάς επικαλούμενος αναφορά του πρώην υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη - «μάθαμε πριν από λίγο ότι ξεχείλωσε ακόμη περισσότερο και πάει λέει για τον Απρίλιο του 2017».

    Σχολιάζοντας την πρόσφατη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, κατά την οποία ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους Έλληνες να συγκρίνουν πως ήταν τον Δεκέμβριο του 2014 και πως είναι τώρα, ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι αυτό το ζητεί ο κ. Σαμαράς «που το 2014 πήρε 10 δισ μέτρα και πάλι δεν έπιασε τον στόχο του πλεονάσματος».

    Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο υπουργός Επικρατείας, αναφέρθηκε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες η οποία δημοσιεύτηκε και ενημέρωσε μέσα στο καλοκαίρι θα διεξαχθεί η δημοπρασία. «Η Ελλάδα έπαψε να κατέχει την αποκλειστικότητα της μοναδικής χώρας που ποτέ δεν έκανε διαγωνισμό για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς» παρατήρησε και υπογράμμισε ότι με διεξοδική διαβούλευση (και στο στάδιο κατάρτισης του νόμου και στο στάδιο δημοσίευσης της προκήρυξης) και παρά τις προβλέψεις και την επιθυμία ορισμένων «δυστυχώς και μέσα στη Βουλή», «είμαστε στο τελευταίο στάδιο».

    Όπως τόνισε, ο διαγωνισμός διασφαλίζει την διαφάνεια, τους ίσους όρους για τους συμμετέχοντες, την οικονομική βιωσιμότητα των σχημάτων, τις θέσεις εργασίας, την ποιότητα, την μεγιστοποίηση του τιμήματος για το ελληνικό δημόσιο, ενώ λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να είναι ξεκάθαρο τι ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο κ. Παππάς ενημέρωσε εξάλλου, ότι τις επόμενες ημέρες επικαιροποιείται και ο Χάρτης Συχνοτήτων «οπότε με τρόπο θωρακισμένο νομικά και συνταγματικά προχωρούμε στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού με διαδικασίες που έχουν απολύτως αντικειμενικοποιηθεί» συμπλήρωσε και ενημέρωσε το Σώμα, ότι υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον για την συμμετοχή. Καταλήγοντας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλλει, έστω και τώρα, ώστε η χώρα να αποκτήσει Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με νόμιμη σύνθεση.

    [02] Τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη τίμησε η Βουλή των Ελλήνων

    Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη τήρησε η Βουλή αποδίδοντας τιμή για την επέτειο της συμπλήρωσης 53 χρόνων από την δολοφονία του.

    [03] Επίθεση Δ. Κουτσούμπα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για απύθμενο θράσος

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορώντας την για απύθμενο θράσος και τονίζοντας, ότι μαζί με τους πανηγυρισμούς της για το κλείσιμο της αξιολόγησης περίσσεψαν και τα ψέματα.

    «Κλείνει, λέει η αξιολόγηση, με το νομοσχέδιο σκούπα και με τα μέτρα που δεν έχουν πάτο Είναι θράσος απύθμενο να πανηγυρίζετε και να ισχυρίζεστε ότι καταφέρατε να την κλείσετε χωρίς επιπλέον μέτρα, όταν φέρνετε τον «κόφτη», ότι αποφεύγετε τα οριζόντια μέτρα και εισάγετε ένα εργαλείο που θα τα κόβει όλα. Μισθούς συντάξεις; Ποιόν νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση του σχετικού πολυνομοσχεδίου.

    Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «επικίνδυνο υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων», και πρόσθεσε ότι εξαπατά τον ελληνικό λαό, αποκλείοντας από τις περικοπές δαπανών τα αφεντικά της».

    [04] Κυρ. Μητσοτάκης: Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

    Με ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Είπε ότι "δεν ξέρω τί είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατώμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τί γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης, είτε αυταπατώμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας". Είσαστε ένας πρωθυπουργός που την άγνοιά του την εμφάνισε σαν μαγκιά. Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Η ελληνική οικονομία έχασε για το 2015 και 2016 αθροιστικά 21 δισ. ευρώ, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκηςκαι πρόσθεσε: "Η καθήλωση στην ύφεση οδηγεί στον φαύλο κύκλο των μέτρων. Σαν τον Σίσυφο η ελληνική κοινωνία καλείται να σπρώξει τον βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα που θα ψηφίσετε, αποτυπώνουν την ιδεοληψία αλλά και την άγνοιά σας για την πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα οδηγήσουν νομοτελειακά ολοένα και περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, ενώ οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα. Στερείτε από τους πολίτες το κίνητρο να εργαστούν".

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η "πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης" και πρόσθεσε ότι "εξοντώνετε τους πάντες. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι".

    "Ο κόφτης είναι το μέτρο της προσωπικής σας αξιοπιστίας κ. Τσίπρα", είπε στην ομιλία του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.

    "Σας εξευτελίζουν με τον κόφτη και με το υπερταμείο, και προσβάλουν και τον ελληνικό λαό. Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για την Βουλή των Ελλήνων.

    Πληρώνουμε τα ψέματα της κυβέρνησης. Γιατί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας έχει ζωή 100 χρόνια; γιατί δεν αρκούσε το ΤΑΙΠΕΔ;" ρώτησε ρητορικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: ? Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η δομή και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά οι ανακολουθίες σας".

    Διάβασε από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: "Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την λεηλασία του δημόσιου πλούτου". Ποιόν κοροϊδεύετε;

    Δεσμεύετε τις επόμενες γενιές. Είναι ντροπή σας κ. Τσίπρα. Τέτοιο υπερταμείο δεν μας ζήτησαν ποτέ από εμάς. Όταν τελειώσει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εμείς θα ανακτήσουμε την χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους.

    Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τις ιδιωτικοποιήσεις που κυρώνονται με αυτό το νομοσχέδιο, αναφερόμενος στην εκχώρησης των 24 αεροδρομίων.

    [05] Γιώργος Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα έως το 2018

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα καθώς καλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018, έδωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Ο κ. Χουλιαράκης, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τόνισε ότι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    "Η αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα δεν είναι η τελευταία, είναι όμως αναμφίβολα η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική και κλείνει όλες τις χρηματοπιστωτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έως το 2018" σημείωσε.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αναγνώρισε ότι "είναι μέτρα που επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα" και πρόσθεσε ότι, "οι περισσότεροι φόροι που αποτελούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, δημιουργούν λάθος κίνητρα και λειτουργούν υφεσιακά".

    Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το βάρος της προσαρμογής να γίνει με τρόπο ήπιο και κοινωνικά δίκαιο ήπιο.

    "Τα χαμηλά εισοδήματα επιβαρύνονται ελάχιστα ή και καθόλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών επιβαρύνεται λιγότερο από πριν και υπάρχει μεγάλη διασπορά στους έμμεσους φόρους, ώστε κάθε νοικοκυριό με ένα μικρό κομμάτι επιβάρυνσης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να διατηρήσει την αξιοπιστία της χώρας και να απαλλαγεί από την επιτροπεία μια ώρα νωρίτερα", τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση επειδή προηγούμενες κυβερνήσεις "δημιουργούσαν ελλείμματα σα να μην υπάρχει αύριο".

    'Ασκησε τέλος κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητούν μείωση των φόρων.

    "Μείωση σημαίνει επιστροφή των ελλειμμάτων και απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας ή μεγάλη μείωση δαπανών και περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους. Η επιστροφή στο νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό της δεκαετίας του 1980, δεν βοηθάει ούτε την παράταξή σας ούτε τη χώρα", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κατέληξε λέγοντας πως, "το μόνο πειστικό αφήγημα για τη χώρα είναι αυτό της κυβέρνησης της Αριστεράς".

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Χουλιαράκης: Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων

    [06] Δεκτή τροπολογία βουλευτών έκανε ο Ευκ.Τσακαλώτος

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε δεκτή τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία εκπαιδευτικοί που παραιτούνται τώρα από την υπηρεσία τους να μπορούν να συνταξιοδοτούνται, σύμφωνα με το παλαιότερο συνταξιοδοτικό καθεστώς και όχι με τον νόμο που ψηφίσθηκε στις 12 Μαΐου.

    Η τροπολογία αναφέρει ότι, οι εκπαιδευτικοί των οποίων η πράξη συνταξιοδότησής τους εκδίδεται την επομένη της λήξης του σχολικού έτους 2015-2016 (δηλαδή στις 31/8/2016), δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και ο χρόνος παραμονής τους στην υπηρεσία λογίζεται ως συντάξιμος.

    Ο κ. Τσακαλώτος, εξέφρασε παράλληλα τη θετική προσέγγιση του υπουργείου στην πρόταση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 300 μόνιμων κατοίκων.

    [07] Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια

    Στη δημιουργία κατάλληλου πλαισίου,εξωδικαστικών συμβιβασμών για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση και δίκαιη μεταχείριση μικρών και μεγάλων οφειλετών, προχωρεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τις οποίες εξηγούν τα βασικότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

    Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί για τις βασικές αρχές του ελέγχου βιωσιμότητας και για τα εργαλεία αναδιάρθρωσης, με γνώμονα την εξυγίανση των επιχειρήσεων, την αντικειμενική αξιολόγηση της βιωσιμότητας τους και την αξιοπρεπή διαβίωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Όπως αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας , ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα είναι τέτοιος ώστε να αποκλείει τους «strategic defaulters» και θα επικεντρώνεται στη διάσωση των υγιών επιχειρήσεων.

    Οι ρυθμίσεις του νόμου Δένδια λήγουν στα τέλη Ιουνίου και αφορούν μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ. Η πρακτική εφαρμογή του έχει δείξει ότι μια συμφωνία γενναίου κουρέματος μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το υπουργείο λοιπόν εξετάζει την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου την ένταξη σε αυτόν του συνόλου των επιχειρήσεων και την παράταση της εφαρμογής του προκειμένου να διευκολυνθούν όλες οι επιχειρήσεις και να ρυθμίσουν τα χρέη τους με τη δημιουργία των προαναφερόμενων μηχανισμών αντικειμενικής κρίσης της βιωσιμότητας και εξεύρεσης φόρμουλας εξυγίανσης όλων των βεβαρημένων επιχειρήσεων.

    Στο πεδίο της κινητροδότησης ένταξης στους προαναφερόμενους μηχανισμούς εξετάζεται η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος όσων επιχειρήσεων και επαγγελματιών ωφελούνται από διαγραφές χρεών. Ως τα τώρα, η ωφέλεια από διαγραφή τη διαγραφή χρεών φορολογείτο ως εισόδημα και ήταν γι? αυτό τον λόγο ήταν αποτρεπτική για τους δανειολήπτες.

    [08] Γ. Χουλιαράκης: Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων

    Νομοτεχνική διόρθωση που αφορά στο άρθρο 236 του πολυνομοσχεδίου για τα ειδικά μισθολόγια κατέθεσε ο αν. υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα επί του προϋπολογισμού ώστε να μην ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων. Έτσι, σύμφωνα με την βελτίωση, δεν θα ισχύσει η τροπολογία η οποία προέβλεπε το «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης και των προαγωγών για δύο χρόνια των εργαζόμενων που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο.

    Τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα

    Ο αν. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής διάταξης ανέφερε ότι η εν εξελίξει αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι αναμφίβολα η πιο δύσκολη, κρίσιμη και σημαντική γιατί κλείνει όλες τις δημοσιονομικές και χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η επόμενες αξιολογήσεις δεν θα περιλαμβάνουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

    [09] Ο Γιλντιρίμ, νέος ηγέτης του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος

    Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι ο νέος ηγέτης του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εξελέγη κατά το σημερινό έκτακτο συνέδριο του κόμματος, όπου ήταν μοναδικός υποψήφιος και έλαβε το σύνολο των 1405 έγκυρων ψήφων.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ιστορικός ηγέτης του κόμματος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη από τον Αχμέτ Νταβούτογλου και την έδωσε στον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Στην ομιλία που έκανε στο συνέδριο, ο Γιλντιρίμ υποσχέθηκε «ένα νέο σύνταγμα για τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα», ενώ αναφέρθηκε αρκετές φορές στο όνομα του Ερντογάν.

    Ταυτόχρονα με τον νέο ηγέτη, στο συνέδριο εξελέγη και η νέα Κεντρική Επιτροπή, όπου άλλαξαν περίπου τα μισά μέλη. Στο σύνολό της η Επιτροπή αποτελείται από ονόματα εμπιστοσύνης του Ερντογάν.

    Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να δώσει, ίσως και απόψε, στον Γιλντιρίμ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, παρότι θεωρητικά την εντολή μπορεί να λάβει οποιοσδήποτε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

    [10] Αν. Ξανθός: Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, και μαζί μας η κοινωνία και η χώρα

    Για απίστευτη καταστροφολογία, η οποία δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη, κατηγόρησε την αντιπολίτευση, κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

    «Πραγματικά προκαλεί να κατηγορείται η κυβέρνηση για λαϊκισμό και δημαγωγία, ενώ είναι ο ορισμός της δημαγωγίας, να καταψηφίζεις με δημαγωγικές κορώνες παράγωγα μέτρα τα οποία υπερψήφισες, χωρίς να προτείνεις ισοδύναμα μέτρα και χωρίς να λες με ποιον τρόπο θα υπάρξουν φορολογικά έσοδα για να υποστηριχθεί το κοινωνικό κράτος», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

    «Αυτό το οποίο κάνει συνολικά η κυβέρνηση με δεδομένες τις δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα, είναι να υπάρξουν μέριμνες και ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες διασφαλίζουν δικαιότερη κατανομή των βαρών, το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

    Ο κ.Ξανθός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο μέτρο της υγειονομικής κάλυψης «ρύθμιση που έχει αρχίσει να λειτουργεί και να παράγει αποτελέσματα» και στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να στηρίξει τη βιωσιμότητα των φαρμακείων:«Διασφαλίσαμε, ότι μόνο ένα 10% με 12% των φαρμάκων για μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακείου, και πρόκειται για φάρμακα για τα οποία δεν απαιτείται η συμβουλευτική συμμετοχή του φαρμακοποιού».

    «Δεν επενδύουμε στην απελπισία, αλλά στην ελπίδα, όχι στην καταστροφή, αλλά στην ανάπτυξη, στο συνεχή αγώνα για να αλλάξουν οι συσχετισμοί.Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, μαζί μας η κοινωνία και η χώρα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 May 2016 - 14:32:20 UTC