Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου
  • [02] ΠτΔ: Οι αγώνες των Επτανησίων είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας
  • [03] Οι Γάλλοι ερευνητές επιβεβαιώνουν την εκπομπή συναγερμού για καπνό στο Aibus της EgyptAir
  • [04] Τα μηνύματα των κομμάτων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών αύριο στην Κύπρο
  • [05] Ο Ν. Χόφερ φέρεται να προηγείται στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών
  • [06] Σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας μεταξύ Σαμοθράκης και Ρώμης
  • [07] Όταν ο δημιουργός του Τεντέν ονειρευόταν να γίνει μεγάλος και τρανός ζωγράφος

  • [01] Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου

    Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τα άρθρα που αφορούν τον δημοσιονομικό διορθωτή και την σύσταση Ταμείου Αξιοποιήσεων και Επενδύσεων δημόσιας περιουσίας.

    Το αίτημα περί αντισυνταγματικότητας, υποστήριξαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

    Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, επεσήμανε ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προκύπτουν από την διεθνή θέση, τις υποχρεώσεις αλλά και τις ανάγκες της χώρας.

    «Η διαφορά των πολιτικών της σημερινής κυβέρνησης από την αντιπολίτευση ή τους θεωρητικούς και κινηματίες είναι ότι οι κυβερνώντες πρέπει να έχουν έτοιμη εναλλακτική λύση όταν ασκείται κριτική στις αποφάσεις τους. Ο κ. Τσακαλώτος έχει πει ότι, η εναλλακτική λύση του νομοσχεδίου ήταν ή το Grexit ή η άκριτη αποδοχή των προτάσεων των ξένων, όπως γινόταν επί σειρά ετών.Η ρύθμιση αυτή αποτελεί τη σύνθεση αυτή τη στιγμή όσων προκύπτουν από τη διεθνή θέση της χώρας, τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της, και είναι η καλύτερη δυνατή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης, επεσήμανε ότι περιορίζεται η εθνική κυριαρχία της χώρας και παραδίδεται στους ξένους ο δημοσιονομικός έλεγχος του κράτους.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

    Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι «απολύτως ανθελληνικό» και ότι δεσμεύεται η εθνική περιουσία για έναν αιώνα από τους ξένους.

    Για υποκρισία τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσων και της σημερινής κυβέρνησης έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατηγορώντας τες ότι έχουν κάνει το σύνταγμα λάστιχο.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς μίλησε για μεγάλο και ισχυρό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα και τόνισε ότι το ελληνικό κράτος παραχωρεί πλέον τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ταμείου Αξιοποίησης και Επενδύσεων της δημόσιας περιουσίας, σε ξένους.

    «Οι ρυθμίσεις για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας και των δημοσιονομικών του κράτους, οδηγούν τη χώρα σε ομηρία», τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς.

    Από την πλευρά τους, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας όσο και των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης χαρακτήρισαν αβάσιμη την ένταση καθώς όπως υποστήριξαν δεν θίγονται τα ατομικά δικαιώματα στον σκληρό πυρήνα τους και κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι ερμηνεύουν «αλά κάρτ» το σύνταγμα.

    Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του ενώ θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

    [02] ΠτΔ: Οι αγώνες των Επτανησίων είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας

    «Για όλους μας οι αγώνες των κατοίκων των Επτανήσων είναι πηγή έμπνευσης», τόνισε σήμερα από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς ο ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος τιμάει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις που γίνονται, για την 152η επέτειο από την ένωση των Επτανήσων.

    Ειδικότερα, στην αντιφώνησή του προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, σε εκδήλωση που έγινε στο Διοικητήριο, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «εμπνεόμαστε από το παράδειγμα των ηρωικών αγώνων που διήρκεσαν αιώνες και απέδειξαν ότι ο λαός των Επτανήσων, ούτε μία στιγμή δεν υπέστειλε το φρόνημα του και την μαχητικότητά του» και πρόσθεσε: «Πολέμησε και αγωνίστηκε με το φρόνημα ακμαίο, αναζητώντας την ελευθερία, την αυτοδιάθεση και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό, που ήρθε το 1864».

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «τούτες τις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας, σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι ταραγμένο, οι αγώνες του επτανησιακού λαού είναι πηγές έμπνευσης». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «θέλω να ξέρετε, ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων μου δεν θα πάψω να εμπνέομαι από αυτές τις αρχές και από αυτές τις αξίες».Με αφορμή τις καταστροφές που έχει υποστεί κατά καιρούς η Κεφαλονιά από τους σεισμούς, ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχήθηκε «να είναι ο Θεός μαζί μας και μαζί σας και οι καταστροφές που πέρασε ο τόπος σας να είναι οριστικά πίσω και μαζί να επουλωθούν οριστικά οι πληγές.»

    Στην προσφώνησή του ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, τόνισε ότι η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις φετινές εκδηλώσεις στην Κεφαλονιά «αποδεικνύει την έμπρακτη αλληλεγγύη της ελληνικής πολιτείας στους δοκιμαζόμενους και από τους σεισμούς συμπολίτες μας στην Παλική.» Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης δώρισε στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο μία εικόνα του Αγίου Γερασίμου.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην Δοξολογία που εψάλη στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κεφαλονιάς, Δημητρίου.

    Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ενώ παραβρίσκονται ακόμη η βουλευτής Κεφαλονιάς του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος,ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης και εκπρόσωποι φορέων.

    [03] Οι Γάλλοι ερευνητές επιβεβαιώνουν την εκπομπή συναγερμού για καπνό στο Aibus της EgyptAir

    Το αεροσκάφος Airbus 320 της EgyptAir, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο και συνετρίβη στη Μεσόγειο είχε εκπέμψει αυτόματα μηνύματα για την ύπαρξη καπνού στην καμπίνα του αεροσκάφους, επιβεβαίωσαν σήμερα οι ερευνητές από το Γαλλικό Γραφείο Ερευνών Δυστυχημάτων, κρίνοντας ωστόσο πως είναι πρόωρο ακόμη να αποτολμηθεί οποιαδήποτε ερμηνεία αυτών των στοιχείων.

    Το ΒΕΑ «επιβεβαιώνει πως υπήρξε εκπομπή μηνυμάτων Acars (Aircraft Communication Addressing and Reporting System) που επεσήμαιναν την ύπαρξη καπνού στο πιλοτήριο λίγο πριν την παύση αναμετάδοσης δεδομένων πτήσης», δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ νωρίς για να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τα αίτια του δυστυχήματος όσο δεν έχουμε εντοπίσει την άτρακτο, ή τα καταγραφικά δεδομένων πτήσης . Η προτεραιότητα στις έρευνες είναι στραμμένη στον εντοπισμό της ατράκτου και των καταγραφέων».

    Εν τω μεταξύ αμερικανικά έντυπα και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται σήμερα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα ηλεκτρονικά μέσα του αεροσκάφους Airbus A320 της EgyptAir, που εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, απέστειλαν μηνύματα για την ύπαρξη καπνών στο μπροστινό τμήματου αεροσκάφους ,πριν την συντριβή του.Οι πληροφορίες ούτε διαψεύσθηκαν, αλλά ούτε κι επιβεβαιώθηκαν από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, που επικαλείται ενήμερες για τις έρευνες, πλην όμως μη κατονομαζόμενες πηγές, το αυτόματο σύστημα μετάδοσης δεδομένων (ACARS) του αεροσκάφους έστειλε μηνύματα ύπαρξης «έντονου καπνού που ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης στο μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους, όπου βρίσκονται εγκατεστημένα τα ζωτικά όργανα των ηλεκτρονικών του συστημάτων». Κατά την εφημερίδα, οι ενδείξεις τούτες «δεν επαρκούν για να σαφηνίσουν εάν το αεροσκάφος έπεσε θύμα βομβιστικής ενέργειας, ή άλλων ανεξήγητων αιτίων».

    Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως περιήλθαν στην κατοχή του πληροφορίες ανάλογες, αλλά από αιγυπτιακές πηγές.«Ενεργοποιήθηκαν προειδοποιητικά σήματα κινδύνου από καπνούς στην πτήση 804 της EgyptAir λίγα λεπτά πριν την συντριβή της στη Μεσόγειο», μετέδωσε το δίκτυο. «Έχουμε λάβει γνώση των πληροφοριών από τον Τύπο. Στο παρόν στάδιο, δεν δύναμαι ούτε να τις επιβεβαιώσω, ούτε να τις διαψεύσω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν απτά στοιχεία που θα μπορούσαν να προκρίνουν το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ή αυτού μίας τρομοκρατικής επίθεσης. «Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη αιτία» για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, πρόσθεσε ο ίδιος. Σε ανάλογο μήκος κύματος κι οι παρατηρήσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος τόνισε πως καμία υπόθεση δεν έχει το «προβάδισμα»: «δεν έχουμε παντελώς καμία ένδειξη για τα αίτια συντριβής».

    [04] Τα μηνύματα των κομμάτων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών αύριο στην Κύπρο

    Πέφτει τα μεσάνυχτα η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, οι οποίες, πραγματοποιούνται σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Με αισιοδοξία προσέχονται στις αυριανές βουλευτικές εκλογές όλα τα κόμματα, τα οποία στέλνουν τα τελευταία μηνύματα τους προς τους ψηφοφόρους.

    «Ένας ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός στη Βουλή, σημαίνει και μια ισχυρή κυβέρνηση, για να ολοκληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Επίσης, τόνισε ότι σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται η σταθερή προοπτική της χώρας και κάλεσε όλους να θυμηθούν πού ήταν η Κύπρος πριν από τρία χρόνια. «Ένα βήμα πριν από την καταστροφή», είπε.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το δίλημμα είναι «αν θα συνεχίσουμε στον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης ή αν θα ρισκάρουμε να γυρίσουμε πίσω».

    Έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή και να στηρίξουν το ΑΚΕΛ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του κόμματος 'Αντρος Κυπριανού.

    Την υπόσχεση ότι το ΔΗΚΟ μπορεί να πάρει την Κύπρο μπροστά, όπως το έχει πετύχει στο παρελθόν, δίδει στους ψηφοφόρους ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, σε μήνυμα με τη λήξη της προεκλογικής περιόδου.

    Κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, απηύθυνε ο πρόεδρος του, Μαρίνος Σιζόπουλος. Οι αγώνες και η πολιτική μας διαδρομή, είπε, «μας δίνουν το δικαίωμα να απευθυνθούμε στους πολίτες και να ζητήσουμε την ψήφο τους ,την οποία η ΕΔΕΚ θα τιμήσει και θα δικαιώσει».

    Οι Οικολόγοι καλούν τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν την εκπροσώπηση του Κινήματος στην Βουλή. Τα κόμματα, που κατέρχονται για πρώτη φορά στις εκλογές, καλούν τους ψηφοφόρους να αποδοκιμάσουν «το πολιτικό κατεστημένο».

    Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν 12 κόμματα ή πολιτικοί σχηματισμοί. Δικαίωμα ψήφου έχουν σχεδόν πεντακόσιες-σαράντα-τρεις χιλιάδες εκλογείς και αυτό είναι το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα σε βουλευτικές εκλογές. Στην Κύπρο και στο εξωτερικό θα λειτουργήσουν 1,136 εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και ειδικό εκλογικό κέντρο στις κεντρικές φυλακές. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας, στις 12 το μεσημέρι. Το τελικό αποτέλεσμα σε ποσοστά ψήφων κάθε κόμματος και τον αριθμό εδρών, που εξασφαλίζουν, αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 11 το βράδυ της Κυριακής.

    [05] Ο Ν. Χόφερ φέρεται να προηγείται στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών

    Οι τελευταίες αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, που διεξάγεται αύριο Κυριακή, φέρουν τον νικητή του πρώτου γύρου της 24ης Απριλίου, τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, να προηγείται του αντιπάλου του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, υποψήφιου των Πράσινων, ο οποίος ωστόσο, μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να μειώνει σημαντικά την μεταξύ τους απόσταση.

    Καθ? όσον την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές δεν δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις, η αυστριακή εφημερίδα "Έστεράιχ", επικαλείται στο σημερινό της φύλλο, αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό της, επισημαίνοντας πως η αγωνία για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι η πλέον έντονη από ποτέ.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας, εάν ληφθούν υπόψιν όλοι οι ψηφοφόροι, δηλαδή κι εκείνοι που δεν είναι σίγουρο εάν την Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες, ο Νόρμπερτ Χόφερ προηγείται με ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 49 - 57%, ενώ αντίστοιχα ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν περιορίζεται στο 43 - 51%.

    Λαμβάνοντας υπόψη τους ψηφοφόρους που σίγουρα θα ψηφίσουν την Κυριακή, τότε οι δύο υποψήφιοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες και το ποσοστό για τον καθένα κυμαίνεται μεταξύ 45 - 55%.

    Σε μία τρίτη περίπτωση, των ψηφοφόρων που έχουν ήδη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν προηγείται με ποσοστό 45 - 56%, έναντι 44 - 54% του Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές της δημοσκόπησης, πως όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επικράτησης του υποψήφιου των Πράσινων.

    Στην ίδια δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την προχθεσινή ανακοίνωση της υποστήριξης της τρίτης του πρώτου γύρου Ιρμγκαρντ Γκρις (που είχε λάβει ποσοστό 19%) προς τον Βαν Ντερ Μπέλεν, διαπιστώνεται ότι ένα 55 - 75% των ψηφοφόρων της θα επιλέξουν μεθαύριο τον ίδιο και μόνον ένα 25 - 45% τον αντίπαλό του, τον Νόρμπερτ Χόφερ.

    [06] Σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας μεταξύ Σαμοθράκης και Ρώμης

    Σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας υπέγραψαν στην Αιώνια Πόλη, ο δήμος της Σαμοθράκης με το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα, της περιοχής του ιστορικού κέντρου της Ρώμης.

    Το σύμφωνο υπέγραψαν χθες, ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας και η Σαμπρίνα Αλφόνσι, πρόεδρος του πρώτου δημοτικού διαμερίσματος της Ρώμης. Όπως τονίστηκε, πρόκειται για μια πράξη φιλίας, στην μνήμη του Αινεία, εξόριστου της Τροίας και σπουδαίου προγόνου του Ρωμύλου, ιδρυτή της ιταλικής πρωτεύουσας.

    «Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει πηγές βάσει των οποίων υπάρχει μια ιστορική ρίζα στη σχέση μας, με αρχαίες θεότητες, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Ρώμη. Αποφασίσαμε να επικαιροποιήσουμε τις σχέσεις αυτές με ένα σύμφωνο πολιτιστικού περιεχομένου, το οποίο και στο μέλλον μπορεί να επεκταθεί και στον τουριστικό τομέα», δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος της Σαμοθράκης, Αθανάσιος Βίτσας.

    Κατά την παρέμβασή της, η πρόεδρος του πρώτου δημοτικού διαμερίσματος της Αιώνιας Πόλης, Σαμπρίνα Αλφόνσι,θέλησε να αναφερθεί στη σημαντική ευκαιρία που θα δοθεί στους νέους της Ρώμης και της Σαμοθράκης, με ανταλλαγές και ταξίδια επιμορφωτικού και πολιτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «πρόκειται για ένα μικρό, αλλά συγχρόνως και μεγάλο πολιτιστικό γεγονός».

    [07] Όταν ο δημιουργός του Τεντέν ονειρευόταν να γίνει μεγάλος και τρανός ζωγράφος

    Δημιουργός ίσως ενός από τα διασημότερα κόμικ όλων των εποχών, του θρυλικού Τεντέν, ο βέλγος σκιτσογράφος Ερζέ είχε δοκιμασθεί συνάμα και στον στίβο της μοντέρνας ζωγραφικής, ενώ αφιερώθηκε επίσης και στη συλλογή έργων τέχνης: τούτες οι άγνωστες πτυχές του αποκαλύπτονται στην έκθεση που φιλοξενείται ως τα τέλη Ιουνίου στο Μουσείο Ερχέ στη Λουβαίν-λα-Νεβ, κοντά στις Βρυξέλλες.

    «Μέσα από την έκθεση αυτή ανακαλύπτουμε τρεις πτυχές της προσωπικότητας του Ερζέ: τους ίδιους του τους πίνακες, ένα τμήμα της προσωπικής του συλλογής και τα προσχέδια του τελευταίου του, ανολοκλήρωτου, άλμπουμ Αλφ-Αρτ (Alph-Art)»,εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επί 20ετία αρχειοθέτης του Μουσείου Ντομνίκ Μαρίκ , με την ευκαιρία των χθεσινών εγκαινίων της έκθεσης.

    Γνωστός παγκοσμίως από τις «Περιπέτειες του Τεντέν και του Μιλού», της σειράς που από το 1929 έχει μαγέψει το κοινό, ο Βέλγος Ζορζ Ρεμί, ο επονομαζόμενος Ερζέ (1907-83) από την αρχή της σταδιοδρομίας του είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για όλες τις μορφές της δημιουργικής έκφρασης.

    Όμως ήταν στα χρόνια του 60, οπότε κι η προσωπική του ζωή είχε γνωρίσει σημαντικές ανακατατάξεις?καθώς ερωτεύθηκε την κατά 27 χρόνια νεώτερή του Φανί Βλαμίνκ, η οποία θα γίνει κατόπιν σύζυγός του?που ο Βέλγος σκιτσογράφος θα ονειρευθεί ν? αφήσει πίσω του τα κόμικς για να στραφεί προς τη ζωγραφική, διηγείται ο διευθυντής των εκδόσεων Moulinsart Ντιντιέ Πλατό.

    «Η σχέση του Ερζέ με τη Μοντέρνα Τέχνη αποτελούν ένα κεφάλαιο στην έρευνα αυτού του αυτοδίδακτου ανθρώπου που πάντοτε γύρευε να μάθει περισσότερα και να δραπετεύει κι απ? τον ίδιο του τον εαυτό κι επίσης, κατά μία άποψη, ενός έργου που του ξέφυγε», τόνισε ο Πλατό, πρώην εκδότης του Ερζέ στον οίκο Casterman.

    Η έκθεση, που ονομάζεται «Tonnere de Brest», (από την εμβληματική φράση που συνηθίζει να αναφωνεί ο Καπετάνιος Χάντοκ) θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου κι αποτελεί μία πρόγευση από τη μεγάλη έκθεση που θα φιλοξενηθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου στο Γκραν Παλαί των Παρισίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 May 2016 - 10:32:23 UTC