Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεξίωση του ΠτΔ στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος
  • [03] Διπλασιάστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου
  • [04] Στο 340% της αποτίμησης του πουλήθηκε το Λητώ Μυκόνου από το ΤΑΙΠΕΔ
  • [05] Financial Times: Γερμανία και ΔΝΤ προσπαθούν να περιορίσουν τις διαφορές τους για την Ελλάδα
  • [06] Χρηματοδότηση στην Ελλάδα 56 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό ενέκρινε η Κομισιόν
  • [07] Η Ευρώπη πρέπει να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό, λέει ομάδα ευρωβουλευτών
  • [08] Γ. Στόλτενμπεργκ: Οι χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας θέλουν να οργανωθεί ένας νέος διάλογος ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  • [09] Στ. Θεοδωράκης: Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια κεντρώα, μεταρρυθμιστική, προοδευτική πρόταση
  • [10] Π. Μοσκοβισί: Μια συμφωνία για την Ελλάδα "είναι εφικτή" και μπορεί να υπάρξει στο Eurogroup της 24ης Μαΐου
  • [11] Αναβολή της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδος έως το 2040 προτείνει η Έκθεση Βιωσιμότητας του ΔΝΤ
  • [12] Το Βερολίνο ανησυχεί από την "πόλωση" που επικρατεί στην πολιτική συζήτηση στην Τουρκία
  • [13] Ευελιξία στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος ζητά ο Τζακ Λιου
  • [14] Καλάθης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τώρα να προστατέψουμε την έδρα μας»

  • [01] Δεξίωση του ΠτΔ στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε νωρίτερα σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μετά τις τελευταίες κρίσεις, και ακολούθησε δεξίωση.

    Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος

    «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να στηρίξει πολιτικές μιας «ανίκανης κυβέρνησης», είπε, αναφερόμενος στα μέτρα που θα τεθούν σε ψηφοφορία την Κυριακή στη Βουλή.

    Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι προδιαγεγραμμένη, διότι το μίγμα των νέων μέτρων οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα σε ένα νέο φαύλο κύκλο την οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» την κυβέρνηση και παρατήρησε πως «δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, ούτε έχει τη δυνατότητα να τις υλοποιήσει». «Προσδεθείτε, όχι για εκτόξευση της οικονομίας, όπως έλεγε η κυβέρνηση, αλλά γιατί ξεκινάμε ένα φορολογικό μαραθώνιο», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ για τα μέτρα που συζητούνται στη Βουλή. Χρειάζεται ένα άλλο μίγμα πολιτικής υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και δήλωσε πως το κόμμα του ξέρει τι χρειάζεται για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα, ξέρει ποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται και ξέρει πώς θα τις πραγματοποιήσει.

    Όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία δεν μπορεί να υλοποιήσει ούτε τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στα Μνημόνια και είναι αναγκαίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε να γίνουν άμεσα εκλογές για να φύγει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    [03] Διπλασιάστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου

    Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου σε ταμειακή βάση, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε πλεόνασμα 205 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.490 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 14.125 δισ. ευρώ, από 13.467 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 14.902 δισ. ευρώ, από 15,136 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015.

    [04] Στο 340% της αποτίμησης του πουλήθηκε το Λητώ Μυκόνου από το ΤΑΙΠΕΔ

    Δυόμισι φορές πάνω από την αποτίμησή του, πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ το ξενοδοχείο Λητώ στη Xώρα Μυκόνου.

    Η εταιρεία Αστέρας 2020 απέκτησε το ξενοδοχείο με τίμημα 16,9 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ η αγοραπωλησία υπερβαίνει κατά 69% την τιμή εκκίνησης ύψους που ήταν 10 εκατ. ευρώ και είναι, σημαντικά, μεγαλύτερο συγκριτικά με το ύψος αποτίμησης του ακινήτου.

    Σημειώνεται ότι η αποτίμηση του, σύμφωνα με ανεξάρτητους αποτιμητές, ήταν περίπου 5 εκατ. ευρώ, οπότε το ξενοδοχείο πουλήθηκε στο 340% της αποτίμησης ή 2,4 φορές επάνω.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία πώλησης αφορούσε ηλεκτρονικό διαγωνισμό (e-Auction) του ΤΑΙΠΕΔ μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www. e-publicrealestate.gr.

    Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχολίαζαν σήμερα το πρωί ότι η πώληση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ιδιωτών επενδυτών για την Ελλάδα, τις προοπτικές της οικονομίας και την αναπτυξιακή πορεία που μπορεί να ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και απάντηση στους ισχυρισμούς για «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, καθώς οι επενδυτές ήταν διατεθειμένοι να καταβάλλουν σημαντικό υπερτίμημα (premium) για να αποκτήσουν αυτό το ακίνητο.

    [05] Financial Times: Γερμανία και ΔΝΤ προσπαθούν να περιορίσουν τις διαφορές τους για την Ελλάδα

    Η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθούν να περιορίσουν τις διαφορές τους για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας και να αποφύγουν μία διαμάχη που θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. «Η Γερμανία και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με το Ταμείο, ενόψει της εκταμίευσης της χρηματοδότησης που έχει μεγάλη ανάγκη η Αθήνα. Οι συζητήσεις αυτές αναμένεται να επιταχυνθούν τις ερχόμενες ημέρες, επειδή οι υπουργοί της Ευρωζώνης θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία στη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα, ώστε η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση τον επόμενο μήνα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Μετά από μήνες που αντιστεκόταν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά θέλει να αποφύγει να ζητήσει την άδεια της όλο και πιο επιφυλακτικής γερμανικής Βουλής, η οποία πρέπει να εγκρίνει σημαντικές αλλαγές του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Έτσι ο κ. Σόιμπλε πιέζει να καθυστερήσουν έως το 2018 οι μεγάλες αλλαγές, όταν θα έχει λήξει το τριετές πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ και αρκετά μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, που θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2017. Δεν έχει όμως τη δυνατότητα να πιέσει το Ταμείο πολύ, επειδή, αν φύγει αυτό από το πρόγραμμα, θα πρέπει να πάρει έγκριση από τη γερμανική Βουλή για τη συνέχιση του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ. «Δεν θα πάει μάλλον στη γερμανική Βουλή? χρειάζεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης στους Financial Times.

    [06] Χρηματοδότηση στην Ελλάδα 56 εκατ. ευρώ για το προσφυγικό ενέκρινε η Κομισιόν

    Έκτακτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ύψους 56 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μεταναστών στην Ελλάδα, για την ενίσχυση των διαδικασιών καταγραφής και επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου.

    Εξ αυτών τα 30 εκατ. θα διατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για την υποστήριξη του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την Ελλάδα και την ενίσχυση της ικανότητας της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου και της νέας υπηρεσίας υποδοχής και ταυτοποίησης.

    Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), θα λάβει 13 εκατ. για την παροχή βοήθειας στους πλέον ευάλωτους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ ακόμη 13 εκατ. θα διατεθούν στο ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ενίσχυση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου.

    Όπως σημειώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έχει λάβει 237 εκατ. ως επείγουσα βοήθεια για την υποστήριξη των ελληνικών αρχών, καθώς και των διεθνών οργανισμών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο μεταναστευτικό.

    [07] Η Ευρώπη πρέπει να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό, λέει ομάδα ευρωβουλευτών

    Τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές και ο ελληνικός λαός για να αντιμετωπίσουν «άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές ροές σε μια στιγμή που η χώρα υποφέρει επίσης, από μια άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής Πέτερ Νιντερμίλερ, επικεφαλής της αποστολής των ευρωβουλευτών που επισκέπτονται την Ελλάδα για να εξετάσουν το προσφυγικό και την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, καθώς οι συνθήκες σε κάποιες εγκαταστάσεις είναι ανησυχητικές.

    Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 18 Μαΐου και επισκέφθηκε κέντρα υποδοχής ανοιχτού και κλειστού τύπου στη βόρειο Ελλάδα και στη Λέσβο. «Η Ειδομένη, βεβαίως, δεν είναι μια επίσημη εγκατάσταση, αλλά σαφώς δεν είναι μια κατάσταση η οποία είναι βιώσιμη για τους πρόσφυγες, να μένουν εκεί χωρίς επαρκείς συνθήκες στήριξης. Οι συνθήκες στη Μόρια, επίσης, είναι πολύ ανησυχητικές, ιδιαίτερα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Η κατάσταση στο Καρά Τεπέ είναι οπωσδήποτε καλύτερη, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα», παρατήρησε ο κ. Νίντερμίλερ, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

    «Όλοι συμφωνούμε ότι οι ελληνικές αρχές χρειάζονται περισσότερη βοήθεια και αλληλεγγύη από τους εταίρους της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις», τόνισε ο Ούγγρος ευρωβουλευτής, από την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συμπληρώνοντας πάντως πως «υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το θέμα της μετανάστευσης».

    Την αλληλεγγύη με τις ελληνικές αρχές, την ανάγκη τα κράτη μέλη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης σε αυτή την πρόκληση, τόνισε και η Μαρίγια Γκάμπριελ, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Σημείωσε πως η Ειδομένη πρέπει να κλείσει, «η κατάσταση παρανομίας πρέπει να τερματιστεί αμέσως», ενώ σοβαρή πρόκληση για τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες είναι να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις για παιδιά και ασυνόδευτους ανηλίκους. «Είναι σαφές πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να βελτιώσουν την ελληνική υπηρεσία ασύλου», είπε, και για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ανέφερε ότι έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν

    Για την Μπίργκιτ Ζίπελ, από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, «η κατάσταση στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες δεν είναι η καλύτερη, αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει να κάνουν πολλά πράγματα για να βελτιώσουν την κατάσταση των προσφύγων». Όπως άλλωστε παρατήρησε, «με όλη την κριτική που γίνεται στην Ελλάδα, τουλάχιστον η Ελλάδα αυξάνει και εντείνει τις προσπάθειές της, ενώ όλο και περισσότερα κράτη-μέλη αρνούνται να κάνουν οτιδήποτε στο προσφυγικό θέμα». «Πρέπει να ασκήσουμε πίεση ώστε όλα τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν στο θέμα της μετεγκατάστασης και να κάνουν περισσότερα για τις τρίτες χώρες που δέχονται ήδη πρόσφυγες». Για τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ εξέφρασε το φόβο ότι μπορεί «ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη να μειώνονται και λιγότεροι άνθρωποι πνίγονται, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι αυτοί που φεύγουν από τον πόλεμο και δεν μπορούν να βρουν ασφάλεια στην Τουρκία θα μπορέσουν να συνεχίσουν στην Ευρώπη για να βρουν ασφάλεια».

    Στην ασφάλεια των συνόρων των ευρωπαϊκών χωρών στάθηκε η Χέλγκα Σίβενς από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές: «Πρέπει να έχουμε ασφάλεια στα εθνικά σύνορα για να ξέρουμε ποιος τα διασχίζει και έρχεται στις χώρες μας. Ιδίως για όσους μπορεί να έχουν την πρόθεση να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες» είπε, υποστηρίζοντας ότι «οι πολιτικές ανοιχτών συνόρων απέτυχαν τα τελευταία χρόνια». «Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά μας και πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει τα σύνορά της προς την ΠΓΔΜ και την Τουρκία και να μετεγκαταστήσει όσους είναι πραγματικοί πρόσφυγες, να αναδιανεμηθούν στα κράτη μέλη. Και να γυρίσουν στις χώρες τους όσοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ. Θα πρέπει επίσης να σχεδιάσουμε πώς θα βοηθήσουμε τους Σύρους να παραμείνουν στη χώρα τους», ανέφερε, επίσης. Έκανε λόγο για «φαινόμενα εμπορίας και πορνείας στους καταυλισμούς» και κάλεσε «όλους τους υπευθύνους για την ασφάλεια στην Ευρώπη να εξασφαλίσουν προστασία. Η αστυνομία στην Ειδομένη παραμένει στα πενήντα μέτρα από τα σιδηροδρομικά βαγόνια, όπου υπάρχει πορνεία γυναικών».

    «Η έλλειψη αλληλεγγύης για την υποδοχή προσφύγων σε όλη την Ευρώπη μεταξύ των κρατών-μελών έχει δημιουργήσει πρόβλημα για την Ελλάδα, έχει καταστήσει την Ελλάδα υπεύθυνη για χιλιάδες επί χιλιάδων προσφύγων, κάτι που είναι απαράδεκτο», τόνισε από την πλευρά της η Μαλίν Μπγιορκ της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών. «Η κατάσταση έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις, πρέπει να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη και λύσεις για το κοινό μας μέλλον» ανέφερε. Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία της με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι επικίνδυνο να έχουμε συμφωνία με απολυταρχικά καθεστώτα».

    «Η ΕΕ δεν μπορεί να επιτρέπει ένα τέτοιο τεράστιο καταυλισμό προσφύγων σε ένα κράτος-μέλος. Το άρθρο 80 της Συνθήκης ορίζει κάποιες συνθήκες για την αλληλεγγύη, για την ίση κατανομή, για την κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. Έχουμε εγκρίνει ένα σύστημα κατ? επείγον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μετεγκατάσταση, αλλά βλέπουμε να μη λειτουργεί εύρυθμα. Χρειάζεται καλύτερη υλοποίηση του», είπε μεταξύ άλλων η Λάουρα Φεράρα από την Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας. Αναφερόμενη στην επίσκεψη των ευρωβουλευτών στην Ειδομένη, είπε: «Στην Ειδομένη είδαμε το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Είναι μια τραγωδία ο καταυλισμός της Ειδομένης».

    «Το Σένγκεν έχει αποτύχει και η ευρωπαϊκή μας πολιτική έχει αποτύχει. Πρέπει να πούμε σε αυτούς που έρχονται στα σύνορά μας και θέλουν να ζήσουν στις χώρες μας ότι τα σύνορά μας είναι κλειστά», υποστήριξε η Τζανίς Ατκινσον από την Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας. «Είμαστε περίπου 30-40% της ΕΕ, που πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουμε πάλι στα χέρια μας τις τύχες των συνόρων μας και τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι κυρίαρχα στην επικράτειά τους» ανέφερε.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής, Πέτερ Νιντερμίλερ, στην έκθεση της αντιπροσωπείας των ευρωβουλευτών που θα συνταχθεί μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα, αναμένεται να περιλαμβάνονται προτάσεις «για περισσότερους ειδικούς στα hot spots, περισσότερη οικονομική στήριξη για την Ελλάδα, βελτίωση της κατάστασης στα hot spots για να έχουν προοπτική και μέλλον όσοι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα και την ΕΕ».

    [08] Γ. Στόλτενμπεργκ: Οι χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας θέλουν να οργανωθεί ένας νέος διάλογος ΝΑΤΟ-Ρωσίας

    Οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, των οποίων οι σχέσεις είναι ψυχρές με τη Μόσχα εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, θέλουν να οργανώσουν μια νέα συνάντηση διαλόγου με τη Ρωσία πριν από την προγραμματισμένη σύνοδό τους στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

    Κατά τη διάρκεια δείπνου χθες βράδυ που επικεντρώθηκε στη Ρωσία και στο οποίο μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών του ΝΑΤΟ οι οποίοι πραγματοποιούν διήμερη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, "όλοι συμφώνησαν στη διπλή προσέγγισή μας, δηλαδή άμυνα και ισχυρή αποτροπή (έναντι της Ρωσίας) σε συνδυασμό με πολιτικό διάλογο", είπε ο Στόλτενμπεργκ. "Σε αυτή τη βάση, υπήρξε ευρεία συμφωνία χθες ώστε το ΝΑΤΟ να διοργανώσει μια νέα συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας πριν από την προσεχή σύνοδό μας τον Ιούλιο".

    Αυτή η "πλατφόρμα", στην οποία συμφωνούν οι πρεσβευτές των 28 συμμάχων και ο ρώσος ομόλογός τους, είναι απαραίτητη προκειμένου να "εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα (...) για να προληφθούν επικίνδυνα (στρατιωτικά) ατυχήματα που θα μπορούσαν να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο", είπε ο Στόλτενμπεργκ.

    Στη σύνοδο στη Βαρσοβία, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας αναμένεται να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγάς της με την ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στις χώρες της Βαλτικής. Η ενίσχυση αυτή έναντι μιας Ρωσίας που το ΝΑΤΟ θεωρεί πιο "επιθετική", είναι πρωτοφανής μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

    [09] Στ. Θεοδωράκης: Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια κεντρώα, μεταρρυθμιστική, προοδευτική πρόταση

    Για δεύτερη ημέρα συνέχισε σήμερα την περιοδεία του στο Λασίθι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης που είχε σειρά επαφών στο Μακρύ Γιαλό και στην Ιεράπετρα Λασιθίου, ενώ σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι «η χώρα θέλει σχέδιο, θέλει τολμηρούς πολιτικούς, ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά, που είναι αποφασισμένοι να χαράξουν μια σταθερή πορεία παρά τους όποιους κλυδωνισμούς. Θέλει μια κυβέρνηση που δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ».

    Αναφερόμενος στις συνεργασίες και τις διεργασίες στο χώρο του κέντρου είπε μεταξύ άλλων πως «Το Ποτάμι πρέπει να πορευτεί μόνο του» και προσέθεσε: «Η κουβέντα για τις ενδεχόμενες συνεργασίες του Ποταμιού με άλλα κόμματα γίνεται επειδή αρέσει πολύ στους δημοσιογράφους. Εμένα δεν με απασχολεί καθόλου αυτή η κουβέντα». Στη συνέχεια σημείωσε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από μια μεγάλη πρόταση, μια κεντρώα, μεταρρυθμιστική, προοδευτική πρόταση. «Αυτό που θεωρούμε το σοβαρό κέντρο, το κέντρο της λογικής. Αλλά αυτό δεν θα γίνει με τα παλιά υλικά, δεν θα γίνει με την αναπαλαίωση», είπε.

    Ο κ. Θεοδωράκης το πρωί επισκέφθηκε τοπικούς φορείς στο Μακρύ Γιαλό και συζήτησε μαζί τους θέματα που απασχολούν την περιοχή.

    Ακολούθως είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόσιο Καλαντζάκη και φορείς της πόλης οι οποίοι και του ανέπτυξαν αναλυτικά τα προβλήματα της Ιεράπετρας εστιάζοντας στο θέμα του νοσοκομείου, του τουρισμού και των υποδομών.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αναφερόμενος στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είπε ότι αυτή έχασε πολύτιμο χρόνο για να ικανοποιήσει τα κομματικά της στελέχη και τώρα κάνει κάποιες αποκρατικοποιήσεις που το μεγάλο δυναμικό της κυβέρνησης δεν τις πιστεύει. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού «η πολιτική δεν είναι "δώσε μου μερικά λεφτά να τα μοιράσω σε μερικούς φίλους μου"».

    [10] Π. Μοσκοβισί: Μια συμφωνία για την Ελλάδα "είναι εφικτή" και μπορεί να υπάρξει στο Eurogroup της 24ης Μαΐου

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα πως "μια συμφωνία είναι εφικτή" για την επανάληψη του προγράμματος αρωγής το οποίο αποφασίσθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την ευρωζώνη για την Ελλάδα, αλλά παραμένει εδώ και μήνες μπλοκαρισμένο.

    "Μου φαίνεται πως μια συμφωνία, με βούληση, με δουλειά --που απομένει να γίνει--, είναι εφικτή και πως θα μπορουσε να επιτευχθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου", δήλωσε ο Μοσκοβισί μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών που πραγματοποιείται στο Σεντάι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας.

    [11] Αναβολή της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδος έως το 2040 προτείνει η Έκθεση Βιωσιμότητας του ΔΝΤ

    Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε τουλάχιστον μέχρι το 2040 προτείνει η Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους που εκπόνησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στην ίδια έκθεση προτείνεται η επέκταση της περίοδου χάριτος των δανείων του EFSF τουλάχιστον κατά 17 χρόνια ενώ των δανείων που έχει χορηγήσει ο ESM για 6 χρόνια.

    Τέλος, για τα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα με το πρώτο Μνημόνιο το ΔΝΤ προτείνει την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά 20 χρόνια.

    Η λήξη όλων των ευρωπαϊκών δανείων σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να παραταθεί έως το 2080.

    Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF και o ESM η έκθεση βιωσιμότητας εκτιμά ότι θα πρέπει να παγώσει στο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον έως το 2045.

    Το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς την υλοποίηση των προτάσεων του το xρέος της Ελλάδος θα φθάσει το 293,6% του ΑΕΠ έως το 2060, σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου.

    Το σενάριο αυτό προβλέπει διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό στο επίπεδο του 1,5% και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.

    Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά ότι εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων και της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθεί και νέα κεφαλαιοποίηση. Έτσι η συνολική κεφαλαιακή τους ενίσχυση θα φθάσει τα 20 δισ. ευρω όπως είχε προβλεφθεί αρχικά στο τρίτο Μνημόνιο.

    [12] Το Βερολίνο ανησυχεί από την "πόλωση" που επικρατεί στην πολιτική συζήτηση στην Τουρκία

    Η Γερμανία εκφράζει την ανησυχία της για την αυξανόμενη πόλωση της εσωτερικής πολιτικής συζήτησης στην Τουρκία και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συζητήσει αυτό το θέμα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχει μαζί του τη Δευτέρα, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αντιδρώντας στη σημερινή έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρώτου άρθρου ενός νομοσχεδίου που αίρει τη δικαστική ασυλία των βουλευτών, δήλωσε:

    "Η γερμανική κυβέρνηση μόλις ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας. Η αυξανόμενη πόλωση της εσωτερικής πολιτικής συζήτησης στην Τουρκία μας γεμίζει ανησυχία".

    "Το όλο θέμα θα βρεθεί οπωσδήποτε μεταξύ των θεμάτων που η καγκελάριος θα συζητήσει στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της ανθρωπιστικής συνόδου κορυφής, με τον πρόεδρο της Τουρκίας", δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

    "Μια διμερής συνάντηση σχεδιάζεται για τη Δευτέρα", πρόσθεσε.

    [13] Ευελιξία στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος ζητά ο Τζακ Λιου

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου παρότρυνε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να είναι ευέλικτοι στις συνομιλίες με την Ελλάδα για το πώς να μπει σε βιώσιμη τροχιά το ελληνικό χρέος.

    Τα σχόλια του Λιου έγιναν σε συναντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) στο Σεντάι της νοτιοανατολικής Ιαπωνίας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

    Ο Λιου συζήτησε επίσης την πρόοδο στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

    [14] Καλάθης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τώρα να προστατέψουμε την έδρα μας»

    Πολυτιμότερος παίκτης του Παναθηναϊκού στο «break» στο ΣΕΦ, ο Νικ Καλάθης πήρε από το...χέρι τους «πράσινους» και τους έθεσε σε τροχιά του 35ου τίτλου πρωταθλητή Ελλάδας στην ιστορία του συλλόγου. Πρώτος σκόρερ με 16 πόντους σε 29'08'' συμμετοχής με 5/7 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 0/1 βόλες ήταν στη νίκη με 83-81 επί του Ολυμπιακού στον 1ο τελικό! Μοίρασε 8 από τις 29 ασίστ του Παναθηναϊκού, ρεκόρ ιστορίας σε 99 τελικούς 24ων σειρών επί ΕΣΑΚΕ. Με τα 8 ριμπάουντ που μάζεψε ξεπέρασε τα 400 στην Α1, ενώ είχε και 4 κλεψίματα. Με 27 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης ήταν ΜVP όχι μόνο του Παναθηναϊκού, αλλά του 1ου τελικού, αφού ο κορυφαίος του Ολυμπιακού Ματ Λοτζέσκι είχε 26.

    Ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ έχει βρει ξανά τον καλό εαυτό του, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός πως είχε για 4η φορά στους 8 αγώνες των «πρασίνων» στα φετινά πλέι οφ το υψηλότερο ranking. Λίγο πριν επιβιβαστεί στο πούλμαν, στην είσοδο των αθλητών του ΣΕΦ, ο Καλάθης δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Τώρα πρέπει να προστατέψουμε την έδρα μας. Απλώς κάναμε το 1-0».

    «Βγάλαμε ενέργεια από το πρώτο λεπτό, πιστέψαμε στη νίκη, στους εαυτούς μας και στην ομάδα μας. Δεν θέλω να μιλήσω για τη δική μου απόδοση. Θα πω μόνο πως αυτή τη φορά τα σουτ μου βρήκαν στόχο, όπως και των συμπαικτών μου. Αυτή η νίκη ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Είχαμε προετοιμαστεί σωστά ως ομάδα και κάναμε αυτό που έπρεπε για να βρεθούμε εμείς σε θέση ισχύος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 May 2016 - 12:32:28 UTC