Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοεξορισθεί από τον διάλογο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων
  • [02] «Οι προτάσεις του ESM και του ΔΝΤ για το χρέος κινούνται σε ρεαλιστική βάση»
  • [03] Ομάδα ευρωβουλευτών επισκέφθηκε τον άτυπο καταυλισμό και συνομίλησε με πρόσφυγες
  • [04] Spiegel: H Eλλάδα ελπίζει σε χρηματικές ροές από τον TAP
  • [05] "Βασική προτεραιότητα η δημιουργία φορέα για την προσέλκυση και υποστήριξη ξένων κινηματογραφικών παραγωγών"
  • [06] Είκοσι οκτώ έργα του Μιρό θα βγουν σε πλειστηριασμό και τα έσοδα θα διατεθούν για τους πρόσφυγες
  • [07] Το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου στην Κρήτη «γεννιέται» στην αρχαία Ελεύθερνα
  • [08] Ράνια Σβίγκου: «Η ΝΔ εύχεται να μην υπάρξει λύση για το χρέος»
  • [09] «Οι θύτες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου οφείλουν μια ειλικρινή συγγνώμη»
  • [10] Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Τέρι στην Τσέλσι
  • [11] Το νέο Ford Edge προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφάλειας και άνεσης

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοεξορισθεί από τον διάλογο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων

    «Η αξιολόγηση θα κλείσει με την κυβέρνηση να βάζει καινούργιους φόρους. Το Ποτάμι υπέδειξε συγκεκριμένες δαπάνες που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά εάν η κυβέρνηση δεν θέλει να κόψει αυτές τις δαπάνες, τότε θα βάλει και άλλους φόρους. Το ότι βάζει φόρους όμως είναι δική της επιλογή, δική της ανάγνωση του μνημονίου του Αυγούστου, επειδή δεν θέλει να περικόψει τις σπατάλες και δε θέλει να προχωρήσει γρήγορα στις ιδιωτικοποιήσεις» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απάντησε: «Ο διάλογος για μία μεγάλη μεταρρυθμιστική παράταξη δεν αφορά το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αυτά είναι δύο κόμματα που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ούτε το ένα θα ενταχθεί στο άλλο». «Το Ποτάμι λέει ότι το καινούριο δεν είναι οι πρώην υπουργοί. Αυτή είναι η διαφωνία μας. Εμείς λέμε ότι το καινούριο είναι το νέο αίμα της πολιτικής: Νέοι επιχειρηματίες, νέοι επιστήμονες, νέοι διανοούμενοι, οι οποίοι πρέπει να βγουν στην πολιτική και πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία. Προφανώς υπάρχουν και κάποιοι από τους παλιούς που πρέπει να είναι παρόντες, να δώσουν τους αγώνες τους, αλλά δεν θα προέλθει το καινούργιο από τους παλιούς υπουργούς. Aυτό αφορά και τη Νέα Δημοκρατία, αφορά και το ΠΑΣΟΚ. Αν θέλουν να το χωνέψουν, ας το χωνέψουν. Εμείς, πάντως, θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση μας» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.

    Σχετικά με το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του παζλ μίας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής κίνησης, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει και συνεχίζει να αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αντιμεταρρυθμιστικό και συντηρητικό κίνημα. Οι ταμπέλες δεν παίζουν κανένα ρόλο στη ζωή. Σημασία έχει τι υποστηρίζεις στην πράξη. Ο Τσίπρας λοιπόν -δυστυχώς για τη χώρα- επιμένει στο κομματικό κράτος και τον κρατισμό. Άρα, έχει αυτοεξορισθεί από τον διάλογο των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων».

    [02] «Οι προτάσεις του ESM και του ΔΝΤ για το χρέος κινούνται σε ρεαλιστική βάση»

    Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ESM καθώς και το ΔΝΤ, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά.

    Στην ερώτησή του, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρεται στην ομόφωνη απόφαση του Eurogroup της 9ης Μάιου για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «η δέσμευση των θεσμών, βάσει του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι η ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο», και σημειώνει πως οι «προτάσεις του ESM και του ΔΝΤ για την ελάφρυνσή του σε ποσοστό κάτω από το 100% του ΑΕΠ, κινούνται σε ρεαλιστική βάση και θα δώσουν ισχυρή τόνωση στην ελληνική οικονομία, αυξάνοντας παράλληλα και την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

    Ζητά δε από την Κομισιόν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος και τη ρωτά για το πώς αξιολογεί τις σχετικές προτάσεις του ESM και ΔΝΤ.

    [03] Ομάδα ευρωβουλευτών επισκέφθηκε τον άτυπο καταυλισμό και συνομίλησε με πρόσφυγες

    Την Ειδομένη επισκέφθηκε σήμερα ομάδα ευρωβουλευτών, μελών της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Ούγγρο ευρωβουλευτή Πέτερ Νιντερμίλερ.

    Οι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την κατάσταση στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης και συνομίλησαν με πρόσφυγες, που κρατούσαν στα χέρια χαρτόνια με συνθήματα, όπως "πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα", "σε άλλη χώρα όχι σε άλλο καταυλισμό" κ.ά.

    Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία των ευρωβουλευτών στον καταυλισμό, πολλοί πρόσφυγες, με τη βοήθεια διερμηνέα, προσέγγισαν τον επικεφαλής της αποστολής και του έθεσαν μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τότε που έκλεισαν τα σύνορα και δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

    Άλλοι ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα και άλλοι να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους, αφού δεν μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους, τη Γερμανία ή κάποια άλλη χώρα της βόρειας Ευρώπης.

    Ο κ. Νιντερμίλερ τους άκουσε προσεκτικά -μεταξύ αυτών και αρκετά παιδιά- και περιηγήθηκε στον καταυλισμό, μαζί με την υπόλοιπη αποστολή.

    Εκτός από τα χαρτόνια με τα συνθήματα, πρόσφυγες ζωγράφισαν την πατρίδα τους, αλλά και το ταξίδι τους ως εδώ, σε σεντόνια, τα οποία και άνοιξαν μπροστά στην ομάδα των ευρωβουλευτών, θέλοντας έτσι να καταδείξουν τις δυσκολίες που έχουν περάσει σε αυτό το ταξίδι αναζήτησης μίας καλύτερης ζωής, μακριά από τον πόλεμο.

    Σε δηλώσεις του, στη συνέχεια, σε δημοσιογράφους, ο Ούγγρος ευρωβουλευτής τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει μεγαλύτερο σθένος «απέναντι σ' αυτές τις χώρες που δεν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην κοινή πολιτική αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος και των προσφύγων».

    Ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, καθώς η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει άμεσα. «Οι άνθρωποι αυτοί δραπετεύουν από τον πόλεμο. Θα πρέπει να τους διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και μία καλύτερη ζωή. Χρειάζονται γιατροί, διερμηνείς, εκπαίδευση για τα παιδιά και πολλά άλλα», τόνισε.

    «Οι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη κι εμείς, οι λαοί της Ευρώπης, έχουμε την ευθύνη να δώσουμε ελπίδα και μέλλον σε αυτούς τους ανθρώπους. Και θεωρώ πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο σθένος απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν σε αυτή την κοινή πολιτική», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν έχει δουλέψει ως προς αυτή την κατεύθυνση.

    [04] Spiegel: H Eλλάδα ελπίζει σε χρηματικές ροές από τον TAP

    Η κατασκευή του μεγάλου Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας στην Δυτική Ευρώπη, εγκαινιάστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό και είναι η μεγαλύτερη άμεση επένδυση από το εξωτερικό στην Ελλάδα, η οποία ελπίζει σε ανάλογες χρηματικές ροές, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επισημαίνει επίσης ότι «η Ε.Ε. καθίσταται έτσι ενεργειακά πιο ανεξάρτητη από τη Ρωσία και η Αθήνα υπολογίζει σε οικονομική ώθηση».

    Ο ευδιάθετος Τσίπρας αναφέρθηκε στη χρονική σύμπτωση της κατασκευής του αγωγού με το επιτυχημένο κλείσιμο της αξιολόγησης, το οποίο «αποτελεί το τέλος της οικονομικής αστάθειας και της ανασφάλειας», όπως είπε.

    «Η έναρξη της τροφοδοσίας με αέριο τοποθετείται στο 2020 και πρόκειται να εφοδιάσει καταρχάς επτά εκατομμύρια νοικοκυριά και θα μπορούσε να διπλασιασθεί στο μέλλον», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επίσης υπογραμμίζει ότι «για την Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού είναι πράγματι λόγος για εορτασμό. Περισσότερα από 1,5 δις. ευρώ θα αντληθούν για την ετοιμοθάνατη ελληνική οικονομία, πρόκειται δηλαδή για την μεγαλύτερη επένδυση γενικώς», υπογραμμίζει το Spiegel, ενώ όπως τονίζει «η κατασκευή θα δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας και 150 εταιρείες θα πάρουν παραγγελίες, μια επειγόντως αναγκαία ώθηση για μια χώρα όπου ένας στους τέσσερις είναι άνεργος».

    Tο περιοδικό αναφέρεται και σε σχετική δήλωση του Έλληνα υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστου Σπρίντζη στο Spiegel online ότι «είναι μια μέρα χαράς για την Ελλάδα και μια μέρα η οποία σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης», την οποία χαρακτηρίζει ως αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, αφού «στην αντιπολίτευση είχε επικρίνει την προκάτοχο συντηρητική κυβέρνηση για τη συμφωνία ΤΑΡ, διότι αυτή εξυπηρετούσε μόνο τις πολυεθνικές εταιρείες και τις ΗΠΑ»,όπως γράφει.

    [05] "Βασική προτεραιότητα η δημιουργία φορέα για την προσέλκυση και υποστήριξη ξένων κινηματογραφικών παραγωγών"

    Βασική προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού αποτελεί η δημιουργία φορέα που θα προσελκύει και θα υποστηρίζει ξένες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9», ο αρμόδιος υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς, υπογραμμίζοντας ότι στις αρχές του ερχόμενου μήνα θα παρουσιαστεί η μελέτη γι' αυτόν τον νέο φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

    Όπως εξήγησε ο κ. Μπαλτάς, στην εκπομπή «Δύο στις 12», ο νέος φορέας (Film Commission) θα δημιουργηθεί στα πρότυπα αντίστοιχων κινηματογραφικών οργανισμών χωρών του εξωτερικού και θα αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας και τεχνικό σύμβουλο για τους ξένους παραγωγούς, οι οποίοι θα επιλέξουν κάποιες περιοχές της Ελλάδας για τα γυρίσματα. «Θα φροντίζει να έχει τα δεδομένα, τις δυνατότητες και τις ευθύνες που χρειάζεται μία παραγωγή για να γυριστεί στην Ελλάδα με ευκολίες, από τα φορολογικά μέχρι τα τεχνικά. Το έχουν όλες οι χώρες, το φτιάχνουμε κι εμείς», ανέφερε ο υπουργός και τόνισε ότι μέχρι τώρα οι ξένοι κινηματογραφικοί παραγωγοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με γραφειοκρατικά κυρίως προβλήματα, απογοητεύονταν και τελικά επέλεγαν άλλη χώρα για τα γυρίσματα.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι θα διατηρηθούν και θα αναδειχθούν οι αρχαιότητες στο τμήμα της αρχαίας οδού Εγνατία, που αποκαλύφθηκε στο εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντάς το ως αρχαιολογικό πλούτο και πόλο έλξης για επισκέπτες. «Είναι ένα ολόκληρο κομμάτι της Εγνατίας οδού, όρθιο, στημένο με τον πεζόδρομο που είχαν την εποχή εκείνη και τα καταστήματα», κατέληξε ο κ. Μπαλτάς.

    [06] Είκοσι οκτώ έργα του Μιρό θα βγουν σε πλειστηριασμό και τα έσοδα θα διατεθούν για τους πρόσφυγες

    Είκοσι οκτώ έργα του ισπανού ζωγράφου Ζουάν Μιρό θα τεθούν σε πλειστηριασμό αύριο Πέμπτη στο Λονδίνο και τα κέρδη από την πώληση θα διατεθούν όλα για την υπόθεση των προσφύγων.

    Ο ιδιοκτήτης των έργων, ο εγγονός του καταλανού ζωγράφου, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αποφάσισε να δωρίσει αυτή τη συλλογή επειδή αυτό θα ήθελε ο Μιρό.

    "Θεωρώ ότι είμαι ο εκτελεστής της βούλησής του και φιλοδοξώ να κάνω αυτό που θα έκανε ο ίδιος αν εξακολουθούσε να βρίσκεται στη ζωή", είπε ο Ζουάν Πουνιέτ Μιρό.

    Ο οίκος Κρίστι'ς, που οργανώνει την πώληση, ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει 50.000 ευρώ για τον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος θα αφιερώσει στη συνέχεια το ποσό αυτό για την αρωγή προς τους πρόσφυγες.

    "Ο Μιρό πέρασε πολλές δοκιμασίες στη ζωή του. Γνώρισε την πείνα, την εξορία στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και γνώριζε τη δυστυχία των προσφυγικών καταυλισμών", πρόσθεσε ο εγγονός του.

    Εξόριστος στο Παρίσι στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου από το 1936 ως το 1939, ο Μιρό, ο οποίος συμπαθούσε τους δημοκρατικούς, είχε παρακολουθήσει από κοντά την τύχη των ισπανών προσφύγων που διέφευγαν από το καθεστώς του Φράνκο.

    "Ήθελε πάντα να βοηθάει τους αδύναμους, τους πρόσφυγες και τους εξορίστους. Αν ήταν ακόμη στη ζωή, θα θεωρούσε πως όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία, θα μπορούσε να συμβεί αύριο στην Ισπανία", δήλωσε ακόμη ο Πουνιέτ.

    Ο Μιρό, ο οποίος πέθανε το 1983 σε ηλικία 90 ετών, είχε προσωπικούς λόγους για να είναι ευγνώμων στον Ερυθρό Σταυρό. Ένας γιατρός αυτής της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης είχε σώσει το πόδι της κόρης του, της μητέρας του Ζουάν Πουνιέτ Μιρό, όταν αυτή είχε τραυματισθεί σοβαρά το 1965 σε αυτοκινητικό ατύχημα.

    "Ο παππούς μου έκανε μια ταπισερί για τον Ερυθρό Σταυρό σαν ένα ευχαριστώ επειδή έσωσε την κόρη του, το μοναδικό παιδί του", είπε ο Ζουάν Πουνιέτ Μιρό.

    [07] Το πρώτο Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου στην Κρήτη «γεννιέται» στην αρχαία Ελεύθερνα

    Τα μουσεία όλου του κόσμου που γιορτάζουν σήμερα, 18 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα τους, έχουν έναν ακόμη λόγο για να χαίρονται: Τη «γέννηση» του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, του πρώτου μουσείου αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, που εγκαινιάζεται στις 19 Ιουνίου.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τον άνθρωπο ο οποίος το οραματίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανεύρεση των καταπληκτικών ευρημάτων που τοποθέτησαν την αρχαία Ελεύθερνα μεταξύ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων στον κόσμο, τον ανασκαφέα της Νικόλαο Σταμπολίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

    «Το Μουσείο είναι σαν ένα ''πέτρινο καράβι'' που άραξε μέσα σε ένα άφατο πράσινο από ελιές, χαρουπιές, πλατάνια, δάφνες, πρίνους, βελανιδιές, με ρυάκια ανατολικά και δυτικά, τα οποία ενώνονται για να κατέβουν στο Κρητικό Πέλαγος, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες από το χώρο του, αλλά και από την ακρόπολη της Ελεύθερνας, φαίνονται συγχρόνως η Πανσέληνος να βγαίνει από την ανατολή και ο Ήλιος να γέρνει στη δύση. Γι' αυτό επιλέξαμε τα εγκαίνια να γίνουν το δειλινό», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμπολίδης.

    Ορισμένο ως τοπίο φυσικού κάλλους, αρχαιολογικό πάρκο, αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος, η περιοχή απέκτησε πρόσφατα κι ένα ακόμη οικολογικό «παράσημο»: Τη συμπερίληψη του γεωπάρκου του Ψηλορείτη (που περιλαμβάνει και την Ελεύθερνα) στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO. Σε αυτόν τον αλώβητο τόπο στην καρδιά της Κρήτης, που έχει προστατευτεί με νόμους, καθώς και με τεράστιες αρχαιολογικές Ζώνες Α και Β, στις οποίες έχουν συναινέσει και οι κάτοικοι της περιοχής -κάτι που δεν είναι πάντα αυτονόητο-, ένα νέο μουσείο δίνει το στίγμα του. Γιατί όμως είναι τόσο μοναδικό;

    «Μέχρι τώρα η Κρήτη στηριζόταν σαν τον πελαργό στο ένα πόδι, δηλαδή στον μινωικό της πολιτισμό. Ξέρουμε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες -για να μην πω εκατοντάδες- μουσεία, με αρχαιότητες από τα προϊστορικά ως και τα βυζαντινά χρόνια. Πουθενά όμως -και ειδικά στην Κρήτη- δεν υπάρχει ένα μουσείο της αυγής του ελληνικού πολιτισμού, η οποία συμπίπτει με τον Όμηρο. Ανακαλύπτοντας στην Ελεύθερνα πράγματα που εικονογραφούν τους στίχους και την αλήθεια του Ομήρου, φωτίστηκαν αυτοί οι ''σκοτεινοί αιώνες''», τονίζει και εξηγεί.

    «Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης είχαν ένα ?ντιμπέιτ? ήδη από τον 4ο αι. π.Χ. εάν ο Όμηρος λέει την αλήθεια, είχαν διαμάχη και για τον Πάτροκλο και για τη σφαγή των Τρώων. Κι εμείς βρίσκουμε πράγματα που αποδεικνύουν την αλήθεια του Ομήρου: Με την ταφική πυρά του πρίγκιπα-πολεμιστή της Ελεύθερνας όπου είναι σφαγμένος προς χάριν του, όχι δώδεκα, όπως λέει ο Όμηρος, αλλά ένας αιχμάλωτος», σημειώνει ο καθηγητής. Και συνεχίζει: «Στην ταφική πυρά του Πατρόκλου, ο Όμηρος αναφέρει ότι θα πρωταγωνιστήσουν δυο Κρητικοί, ο Ιδομενέας και ο Μηριόνης, επειδή αυτοί γνωρίζουν το ταφικό τελετουργικό τυπικό. Δηλαδή, όπως ακριβώς στην Ίδη της Κρήτης ξέρουν να στήνουν την πυρά, εκείνοι από την Ίδη της Τροίας θα στήσουν την πυρά του Πατρόκλου. Δηλαδή, η saga, ο πυρήνας του μύθου για τέτοιου είδους ταφικές τελετουργίες, είναι κρητική», αναφέρει.

    [08] Ράνια Σβίγκου: «Η ΝΔ εύχεται να μην υπάρξει λύση για το χρέος»

    Οι πολίτες δεν έχουν «μνήμη χρυσόψαρου», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου για τη στάση που τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη διαπραγμάτευση και την κυβέρνηση, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

    Ιδιαίτερα για τη στάση της ΝΔ στο ζήτημα του χρέους, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ως κυβέρνηση η ΝΔ δεν πάλεψε για την αναδιάρθρωση, γιατί πίστευε πως δεν χρειάζεται η λύση για το χρέος και πως μόνο μέσα από μέτρα λιτότητας και περικοπών μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση της χώρας. Γι' αυτό, όπως κατήγγειλε, σήμερα η ΝΔ εύχεται να μην υπάρξει λύση για το χρέος.

    «Όσοι άφησαν τη χώρα και τους πολίτες της βορά στους επιχειρηματίες και τα ιδιωτικά συμφέροντα, όσοι ισοπέδωσαν τους πολίτες με την πολιτική τους, όσοι ψήφισαν τη συμφωνία του καλοκαιριού και τώρα εμφανίζονται ενάντια στα μέτρα και υπερασπιστές υποτίθεται της κοινωνίας και των πολιτών, θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν έχουν "μνήμη χρυσόψαρου", ανέφερε η κ. Σβίγκου. «Το ότι η ΝΔ θα ψηφίσει, ενδεχομένως, κάποια από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, εγώ δεν θέλω να το κρίνω ως θετικό ή ως αρνητικό. Θα το θεωρούσα αυτονόητο από τη στιγμή που ψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία του Αυγούστου» πρόσθεσε.

    Αναφερόμενη στην προοπτική συμφωνίας για το χρέος, η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι «υπάρχουν, όντως, αντιτιθέμενα συμφέροντα ως προς το χρέος, το σίγουρο, όμως, είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε μία γραπτή δέσμευση ότι το χρέος θα αναδιαρθρωθεί, ότι θα υπάρξουν σε τρεις φάσεις μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. Σε αντίθεση, βέβαια, με την προηγούμενη περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου θυμόμαστε τον κ. Σαμαρά να μιλά για βιώσιμο χρέος και ότι δεν χρειάζονται μέτρα για την αναδιάρθρωσή του. Και αυτό, βέβαια, ήταν που έλεγαν όλα τα στελέχη της ΝΔ, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας».

    [09] «Οι θύτες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου οφείλουν μια ειλικρινή συγγνώμη»

    «Τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την οποίαν αναγνώρισε -και τούτο οφείλουμε να το σεβόμαστε πρωτίστως όλοι οι Έλληνες, και για λόγους θεσμικής συνέπειας- η Βουλή των Ελλήνων με το ν. 2193/1994», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου συνιστά, δίχως ιστορική αμφιβολία, ένα ακόμη έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, το οποίο ουδείς δημοκρατικός λαός μπορεί ν'αγνοεί ή έστω και να υποβαθμίζει. «Οι δε θύτες της Γενοκτονίας αυτής οφείλουν πάντα, τουλάχιστον, μιαν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη» προσθέτει και υπογραμμίζει:

    «Μόνον υπό τους ως άνω όρους, και η ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ανάμεσα σε άλλα σημαντικά ιστορικά παραδείγματα, θα μας διδάξει επαρκώς, ιδίως υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις, το πώς θ'αποτρέψουμε, στο διηνεκές, εγκλήματα που θίγουν τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου και θέτουν έτσι σε κίνδυνο την ίδια την πορεία της Ανθρωπότητας».

    [10] Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Τέρι στην Τσέλσι

    Ο Τζον Τέρι θα συνεχίσει να φοράει τη φανέλα της Τσέλσι, καθώς ο λονδρέζικος σύλλογος γνωστοποίησε ότι ο 35χρονος σέντερ μπακ υπέγραψε νέο μονοετές συμβόλαιο με τους «μπλε». Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση πάρθηκε μετά την πρόσληψη του Αντόνιο Κόντε στην τεχνική ηγεσία και τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στον Τέρι, τον Ιταλό προπονητή, τον ιδιοκτήτη του συλλόγου, Ρομάν Αμπράμοβιτς, και το διοικητικό συμβούλιο.

    Μετά τη συμφωνία του με την Τσέλσι, ο Τέρι θα φτάσει τα 22 χρόνια προσφοράς στους «μπλε», καθώς υπέγραψε στο σύλλογο σε ηλικία 14 ετών.

    [11] Το νέο Ford Edge προσφέρει υψηλά επίπεδα ασφάλειας και άνεσης

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Η Ford παρουσιάζει σήμερα στο Μόναχο της Γερμανίας το νέο Edge. Πρόκειται για το μεγαλύτερο SUV στην ευρωπαϊκή γκάμα της εταιρείας. Το νέο μοντέλο εξοπλίζεται με πετρελαιοκινητήρες 2.000 κ.εκ. και προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού. Προσφέρει υψηλά επίπεδα άνεσης και συμπληρώνει την τριάδα των SUV στη γκάμα της μάρκας. Τα άλλα δυο είναι το γνωστό Kuga και το νέο EcoSport που λανσάρεται τώρα στην ελληνική αγορά.

    Το Ford Edge θα προσφέρεται τον Ιούνιο με δύο πετρελαιοκινητήρες 2.0 TDCi. Ο ένας αποδίδει 180 ίππους, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 9,9΄΄ και τελική ταχύτητα 200 χλμ./ώρα. Ο δεύτερος είναι ισχυρότερος, διαθέτει δυο τούρμπο και η απόδοση του φθάνει τους 210 ίππους. Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 9,4΄΄, τελική ταχύτητα 211 χλμ./ώρα. Και οι κινητήρες έχουν μέση κατανάλωση 5,8 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπομπές CO2 ανέρχονται σε 149 γραμ./χλμ.

    Ο 2.0 TDCi 180 ίππων συνδυάζεται με εξάρι χειροκίνητο κιβώτιο, ενώ ο ισχυρότερος 210 ίππων με εξατάχυτο αυτόματο PowerShift που λειτουργεί και μέσω των χειριστηρίων του τιμονιού (paddles). Όλοι οι κινητήρες διαθέτουν το σύστημα τετρακίνησης της Ford Intelligent All Wheel Drive, το οποίο προσφέρει μία ομαλή κατανομή ροπής μεταξύ και των τεσσάρων τροχών για πιο σίγουρο πάτημα στο δρόμο κυρίως σε ολισθηρές συνθήκες. Το σύστημα συγκεντρώνει δεδομένα από 25 διαφορετικούς αισθητήρες, οι οποίοι μετρούν την πρόσφυση των τροχών στην επιφάνεια του δρόμου και μπορούν να ρυθμίζουν την κατανομή ροπής μέχρι 50/50 μεταξύ εμπρός και πίσω τροχών σε λιγότερο από 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου - είκοσι φορές ταχύτερα από το ανοιγόκλειμα του ματιού.

    Το νέο Ford Edge προσφέρει τεχνολογίες όπως: Active Noise Control, που αντισταθμίζει ανεπιθύμητους θορύβους μέσα στην καμπίνα μέσω ηχητικών κυμάτων αντίθετης φάσης από τα ηχεία.

    Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection, που κάνει χρήση των φρένων για αποφυγή συγκρούσεων με άλλα οχήματα ή ακόμα και πεζούς. Ford Adaptive Steering, που ρυθμίζει αυτόματα το λόγο υποπολλαπλασιασμού σύμφωνα με την ταχύτητα για βελτιστοποίηση της ευελιξίας και ακρίβειας.

    Θέτει νέα πρότυπα ευρυχωρίας στην κατηγορία του. Η υψηλή ποιότητα υλικών και κατασκευής είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν στην καμπίνα. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που αναβαθμίζουν το επίπεδο άνεσης είναι το θερμαινόμενα και κλιματιζόμενα εμπρός καθίσματα και η πανοραμική οροφή.

    Η άνεση των πίσω επιβατών έχει αναβαθμιστεί μετά την αύξηση των εσωτερικών διαστάσεων. Για το κεφάλι των πίσω επιβατών ο διαθέσιμος χώρος φθάνει τα 1.023 χιλ. και για τους ώμους τα 1.536 χιλ.

    Ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 1.847 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.

    Το Ford SYNC 2 με φωνητικό έλεγχο επιτρέπει στον οδηγό να ελέγχει τις λειτουργίες των συστημάτων τηλεφώνου, ψυχαγωγίας, κλιματισμού και πλοήγησης χρησιμοποιώντας απλές καθημερινές φράσεις. Ο οδηγός μπορεί να ζητήσει να εμφανιστεί μία λίστα με τοπικά εστιατόρια λέγοντας απλά: "I'm hungry" ή να αναζητήσει τουριστικά αξιοθέατα ή σημεία ενδιαφέροντος ονομαστικά.

    Περιλαμβάνει Emergency Assistance, που συνδέει απευθείας τους επιβάτες του οχήματος μετά από ένα ατύχημα με κέντρα έκτακτης ανάγκης, όπου χρησιμοποιείται η τοπική γλώσσα.

    Το νέο Edge προσφέρεται επίσης με την Front Wide-View Camera της Ford που βοηθά τους οδηγούς να βλέπουν και μετά τις στροφές, χρησιμοποιώντας μία κάμερα 1 megapixel στην εμπρός μάσκα για μια ευρυγώνια απεικόνιση του δρόμου - αριστερά και δεξιά - στην έγχρωμη οθόνη αφής 8 ιντσών του οχήματος. Σε μία τυφλή διασταύρωση ή κατά την έξοδο από έναν ιδιωτικό δρόμο, η κάμερα επιτρέπει στους οδηγούς να εντοπίζουν εύκολα οχήματα που πλησιάζουν, πεζούς ή δικυκλιστές.

    Η Ford σχεδιάζει να πουλήσει πάνω από 200.000 SUV φέτος στην Ευρώπη - αύξηση 200% συγκριτικά με το 2013. Η ζήτηση των πελατών για τα SUV αυξάνεται. Πέρσι, η κατηγορία SUV έγινε η δημοφιλέστερη στην ευρωπαϊκή αγορά για πρώτη φορά με αύξηση 24% μέσα σε ένα χρόνο. Οι ταξινομήσεις οχημάτων στη κατηγορία του Edge αυξήθηκαν κατά 42% μέσα σε ένα χρόνο.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 May 2016 - 12:32:21 UTC