Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν ξεχνούμε την τεράστια συμβολή των Νεοζηλανδών στη Μάχη της Κρήτης, ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος
  • [02] O. Γεροβασίλη: Προσηλωμένη στη θέση της για βιώσιμο χρέος είναι η κυβέρνηση
  • [03] Λ. Αυγενάκης: Στις φοιτητικές εκλογές «συγκρούονται η πρόοδος με την οπισθοδρόμηση»
  • [04] Γ. Βάιντμαν: "To θέμα του ελληνικού χρέους δεν είναι κύρια προτεραιότητα"
  • [05] Σταθερός παρέμεινε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2016
  • [06] Η ΕΚΤ περιόρισε τις αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών κρατικών ομολόγων
  • [07] Στα 103 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών
  • [08] Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή έλαβε το ζεύγος Μαρτίνη
  • [09] Βρετανία: Οι υποστηρικτές της "παραμονής" στην ΕΕ είναι περισσότεροι κατά 15%
  • [10] FAZ: Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα
  • [11] O Κρίστιαν Κερν oρκίζεται νέος Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος
  • [12] Φ. Ολάντ: Δεν θα υπαναχωρήσω όσον αφορά τη μεταρρύθμιση για την εργασία
  • [13] «Γλιτώσαμε όλους τους εκβιασμούς του Απριλίου» ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σ. Φάμελλος
  • [14] Οι σχέσεις Ελλάδας-Γεωργίας στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γκ. Κβιρικασβίλι
  • [15] Την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, από το 2040 έως το 2080, προβλέπει η νέα πρόταση του ΔΝΤ
  • [16] Η Morgan Stanley αναβαθμίζει τη σύσταση του ΟΠΑΠ σε equal-weight

  • [01] Δεν ξεχνούμε την τεράστια συμβολή των Νεοζηλανδών στη Μάχη της Κρήτης, ανέφερε ο Πρ. Παυλόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχθηκε νωρίτερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον γενικό κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας, αντιστράτηγο Sir Jerry Mateparae, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

    Υποδεχόμενος τον κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι Έλληνες δεν ξεχνούμε την τεράστια συμβολή των Νεοζηλανδών στη Μάχη της Κρήτης και υπενθύμισε ότι 7.700 Νεοζηλανδοί μετείχαν σε αυτήν, 671 έπεσαν στο πεδίο της μάχης και 2.000 αιχμαλωτίστηκαν. «Πρόκειται πραγματικά για μία συγκλονιστική συμβολή» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η αυτή συμβολή δεν αφορά μόνο την Κρήτη και την Ελλάδα. «Η Μάχη της Κρήτης συνέβαλε σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα ο εφιάλτης της ναζιστικής βαρβαρότητας και θηριωδίας» είπε χαρακτηριστικά.

    Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε: «Τιμούμε τη μνήμη των συμπατριωτών σας και η Ελλάδα πάντα θα είναι ευγνώμων στην πατρίδα σας για τη μεγάλη συμβολή, εξ ου και η χαρά μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη να σας έχουμε σήμερα στην Ελλάδα».

    Ο κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή, εξέφρασε τη χαρά του που παρίσταται στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Νέας Ζηλανδίας.

    Τον κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας συνόδευε η υπουργός Παιδείας της χώρας του, Hekia Parata, ο παππούς της οποίας είχε πολεμήσει στη Μάχη της Κρήτης, ενώ από ελληνικής πλευράς παρίστατο και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

    [02] O. Γεροβασίλη: Προσηλωμένη στη θέση της για βιώσιμο χρέος είναι η κυβέρνηση

    «Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης εγκαινιάζει μια περίοδο σταθεροποίησης και στροφής στην ανάκαμψη», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η ψήφιση των μέτρων που υπολείπονται, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και πως το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, το αργότερο έως αύριο. Συμπλήρωσε ότι θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται από τη συμφωνία.

    Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη θέση της για την ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και υπό αυτό το πρίσμα έχει αποδείξει ότι έχει δώσει σκληρή μάχη προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που ήδη έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις του Eurogroup, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η θέση του Ταμείου ήταν και είναι σαφής, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και επέκρινε με οξύτητα τη ΝΔ, τονίζοντας ότι είχε αντίθετη θέση, ότι δηλαδή το χρέος είναι βιώσιμο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, δήλωσε ότι δυστυχώς η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η ΝΔ έχουν επιλέξει να απέχουν από τον διάλογο για τα μεγάλα θέματα και υπενθύμισε την πρόταση του πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για συνάντηση και διάλογο. Υπογράμμισε ότι η ΝΔ έχει επιλέξει την τακτική των επιθέσεων και τη διαστρέβλωση θέσεων, σημειώνοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.

    Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες για το ενεχόμενο η ΝΔ να ψηφίσει στη Βουλή υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για τεράστια στροφή στη στάση της ΝΔ, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες.

    «Η ΝΔ πρέπει να μας πει ποια στάση την εκπροσωπεί πραγματικά, καθώς βλέπουμε μία υποκριτική στάση, είναι διπρόσωπη και είναι μία στάση που δεν είναι αντάξια της συγκυρίας που διέρχεται η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

    Σημαντικό έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας ο TAP

    Έργο σημαντικό για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού TAP, για τα εγκαίνια του οποίου ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μετέβη σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η κατασκευή του θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση και υπογράμμισε ότι η λειτουργία του, σε συνδυασμό με άλλα ενεργειακά δίκτυα και υποδομές, που προωθούνται προς υλοποίηση, συμβάλλουν στη μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο.

    Στη Ρώμη θα βρεθεί την Παρασκευή ο Αλ. Τσίπρας για τη δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Ρώμη για τη δεύτερη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών.

    Επιπλέον, τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, για την Πρώτη Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

    [03] Λ. Αυγενάκης: Στις φοιτητικές εκλογές «συγκρούονται η πρόοδος με την οπισθοδρόμηση»

    Τα γραφεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επισκέφθηκε σήμερα ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, ενόψει των φοιτητικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη.

    Ο κ. Αυγενάκης μιλώντας στους φοιτητές τόνισε πως στις εκλογές «συγκρούονται η πρόοδος με την οπισθοδρόμηση, η αριστεία με την απαξίωση, η υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών με την ανομία» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «η νέα γενιά θα ταχθεί υπέρ της υπεράσπισης των αρχών και των αξιών που εκπροσωπείτε: της διεκδίκησης της αξιοκρατίας, της αριστείας, της ισότητας των ευκαιριών επαγγελματικής και κοινωνικής ανάδειξης, που αποτελούν προϋποθέσεις κοινωνικής δικαιοσύνης».

    Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, η σπουδάζουσα νεολαία έχει την τιμή και την ευθύνη να πρωτοστατεί και σε αυτή τη μάχη, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα.

    [04] Γ. Βάιντμαν: "To θέμα του ελληνικού χρέους δεν είναι κύρια προτεραιότητα"

    «To θέμα του χρέους δεν είναι κύριας προτεραιότητας. Ανάλογα με το συνολικό μέγεθος της οικονομίας της, η Ελλάδα πληρώνει λιγότερους τόκους απ' ό,τι η Πορτογαλία ή η Ιταλία», δηλώνει στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.

    Θεωρεί, δε, ότι «αυτό που επείγει περισσότερο δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά το να εφαρμοσθεί το πρόγραμμα και να μπορέσει και πάλι να πορευθεί μόνη της η χώρα, χωρίς στήριγμα».

    [05] Σταθερός παρέμεινε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2016

    Σταθερός, στις 53 μονάδες, παρέμεινε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με τα τρία προηγούμενα τρίμηνα αλλά μειωμένος κατά δώδεκα μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με την έρευνα Consumer Confidence της Nielsen.

    Αντίστοιχα, ο παγκόσμιος δείκτης αισιοδοξίας των καταναλωτών ανέρχεται στις 98 μονάδες, και φαίνεται να σταθεροποιείται σε αυτά τα επίπεδα τα τελευταία τρίμηνα. Αναλυτικότερα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης ήταν αυξημένος στη Βόρεια Αμερική (108 έναντι 100) και στις Ασιατικές χώρες του Ειρηνικού και την Ωκεανία (108 έναντι 107), οι οποίες και φαίνεται να ξεπερνούν το όριο της αισιοδοξίας. Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή (88 έναντι 90) και στη Λατινική Αμερική (78 έναντι 83) το έτος φαίνεται να ξεκινά λιγότερο αισιόδοξα απ'ότι έκλεισε το 2015.

    Ειδικότερα για την Ευρώπη (78 έναντι 81), ο δείκτης είναι σε χαμηλότερα επίπεδα απ? ότι στο τέλος του 2015. Η μεγαλύτερη άνοδος στον δείκτη εντοπίζεται στην Τουρκία (96 έναντι 89), την Πορτογαλία (71 έναντι 65) και τη Βουλγαρία (77 έναντι 72). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση στην αισιοδοξία εντοπίζεται στην Εσθονία (74 έναντι 89), στην Ολλανδία (85 έναντι 97), στη Ρωσία (63 έναντι 74) και στη Γαλλία (64 έναντι 74).

    Για την Ελλάδα σημαντικό είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά και παραμένει στο υψηλό 84% των ερωτηθέντων. Σε σχέση όμως με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι αυξημένο κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες.

    [06] Η ΕΚΤ περιόρισε τις αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών κρατικών ομολόγων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περιόρισε τις αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών κρατικών ομολόγων τον περασμένο μήνα, για να μην παραβιάσει το όριο που έχει θέσει για τις αγορές τίτλων, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς που επικαλείται πηγές από κεντρικές τράπεζες.

    Ενώ απομένει σχεδόν ένα ακόμη έτος για την ολοκλήρωση του προγράμματός της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η ΕΚΤ είναι ήδη κοντά στο να κατέχει το ένα τρίτο του χρέους των χωρών αυτών, καθώς είχε αγοράσει μεγάλα ποσά ομολόγων τους, πριν αρχίσει να εφαρμόζει από πέρυσι το QE.

    Οι πηγές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ θέλει να κρατήσει και τις δύο αυτές χώρες έως το τέλος του προγράμματος, που προβλέπεται τον Μάρτιο του 2017, αλλά σημείωσαν ότι οι αγορές τίτλων μπορεί να συνεχίσουν να κυμαίνονται και ότι η ΕΚΤ επανεξετάζει το όριο των αγορών κάθε εξάμηνο. Από το πρόγραμμα αγορών τίτλων που είχε καθιερώσει το 2010 (Securities Markets Programme), η ΕΚΤ κατείχε στην αρχή του 2016 ιρλανδικό χρέος ύψους 9,7 δισ. ευρώ και πορτογαλικό χρέους ύψους 12,4 δισ. ευρώ. Μετά την έναρξη του QE, η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ιρλανδικά ομόλογα, ύψους 11 δισ. ευρώ, και κρατικά πορτογαλικά ομόλογα 16,2 δισ. ευρώ.

    Το όριο της ΕΚΤ για τις αγορές ομολόγων σημαίνει, επίσης, ότι αν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα, οι αγορές της ΕΚΤ θα είναι σημαντικά περιορισμένες, καθώς η ίδια είναι ήδη μία από τις μεγαλύτερους κατόχους ελληνικού χρέους, σημειώνει το δημοσίευμα του Ρόιτερς.

    Η ΕΚΤ έχει ήδη σταματήσει τις αγορές κυπριακών ομολόγων, επειδή η χώρα δεν έχει την αναγκαία πιστοληπτική αξιολόγηση ενώ πραγματοποιεί περιορισμένες αγορές χρέους αρκετών χωρών, όπως της Εσθονίας, για λόγους ρευστότητας.

    [07] Στα 103 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών

    Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων "ανοιγμάτων" των 4 συστημικών τραπεζών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015 έχει αγγίξει το δυσθεώρητο ύψος των 103 δισ. ευρώ, γεγονός που επιβάλει την άμεση και αποτελεσματική ενασχόληση όλων των εμπλεκόμενων μερών, με διάθεση συνεργασίας και κοινωνικής ευαισθησίας, όπου απαιτείται.

    Οι νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος αντίστοιχα, δύνανται να διαμορφώσουν σταδιακά ένα πλαίσιο δράσης που θα επιτρέψει την ανάταση της χρηματοπιστωτικής αγοράς προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Άρης Ξενόφος, στην παρουσίαση της μελέτης που πρόσφατα ολοκλήρωσε το Ταμείο, αναφορικά με τα "Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα Μεγάλων Επιχειρήσεων".

    Συγκεκριμένα, το σχέδιο δράσης του ΤΧΣ για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεγάλων επιχειρήσεων περιλαμβάνει 5 άξονες που αφορούν:

    1. Την έρευνα, τον εντοπισμό και την ιεράρχηση των περιορισμών και εμποδίων για την αναδιάρθρωση μεγάλων εταιρικών χρεών που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς ΜΕΑ. Συγκεκριμένα τα εν λόγω εμπόδια έχουν κατηγοριοποιηθεί στις ακόλουθες κύριες κατηγορίες:

    α) Nομικά & Κανονιστικά (π.χ. περιορισμοί στην προώθηση των δικαιωμάτων των πιστωτών, περιορισμένη προστασία στελεχών όταν προβαίνουν στην αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων, περιορισμοί στο κανονιστικό πλαίσιο για την εξυπηρέτηση και πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιορισμένα κίνητρα για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς κλπ).

    β) Φορολογικά/Λογιστικά (π.χ. οι πολύ υψηλοί φόροι ακινήτων οι οποίοι έχουν επηρεάσει αρνητικά την εν λόγω αγορά).

    γ) Θέματα Τραπεζικής Αγοράς όπου η έλλειψη ενός πλαισίου συντονισμού, ενιαίας προσέγγισης / διαδικασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών (ιδιωτών, δημοσίου, οφειλετών), καθώς και η έλλειψη εξειδίκευσης προηγμένων λύσεων αναδιάρθρωσης, ενίοτε παρατείνει και πολλές φορές εμποδίζει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης. Επιπρόσθετα χρειάζονται κατάλληλες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι εφικτή, ταχεία και αποτελεσματική η λειτουργία του εν λόγου μηχανισμού συντονισμού.

    2. Το σχεδιασμό πλαισίου συντονισμού μεταξύ των τραπεζών.

    - Το ΤΧΣ θα πρέπει να σχεδιάσει ένα μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των τραπεζών) για τις μεγάλες εταιρικές αναδιαρθρώσεις.

    - Στόχος της πρότασης είναι η παροχή κατευθυντήριων οδηγιών και αρχών προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξεύρεση λύσεων, η επιτάχυνση της διαδικασίας και η συγκέντρωση/ανταλλαγή τεχνογνωσίας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τα σχετικά εγχειρίδια άλλων χωρών, και τα διεθνή πρότυπα συνεργασίας προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα.

    3. Τον προσδιορισμό περιμέτρου προβληματικών επιχειρήσεων και κλάδων.

    - Ο μηχανισμός συντονισμού θα απευθύνεται σε μεγάλες εταιρείες λαμβάνοντας υπ' όψη τη δυνατότητα ή μη αναδιάρθρωσης, τον αριθμό των τραπεζών που έχει έκθεση ο όμιλος, και επιλεγμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες ανά όμιλο ή ακόμα και σε σύνολο κλάδων (αναγνώριση προβληματικών κλάδων, προτεραιοποίηση με βάση την επίπτωση ενδεχόμενης κλαδικής αναδιάρθρωσης στην εθνική οικονομία και συνοπτική αξιολόγηση των επιλεγμένων κλάδων) που χρήζουν αναδιάρθρωσης.

    - Από την ανάλυση των δεδομένων που ελήφθησαν ~170 Όμιλοι (με ~ Euro11δις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και ~Euro15 δις συνολική έκθεση) και 5 κλάδοι θα μπορούσαν να εμπίπτουν στο εύρος εφαρμογής του μηχανισμού.

    4. Την αξιολόγηση των υφιστάμενων δυνατοτήτων του τραπεζικού τομέα.

    - Οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων:

    α) να κατηγοριοποιήσουν (segmentation) τις υποθέσεις και να τις συνδέσουν με συγκεκριμένες λύσεις μέσω επέκτασης των αναλύσεων, σαφούς καθορισμού των ορίων για διαφορετικές κατηγορίες πελατών και σύνδεση πελατών με συγκεκριμένες επιλογές αναδιάρθρωσης.

    β) να ενθαρρύνουν τη χρήση εξελιγμένων και μακράς διάρκειας λύσεων αναδιάρθρωσης με επέκταση και τυποποίηση της εφαρμογής των πιο περίπλοκων και μακροπρόθεσμων λύσεων (π.χ. κεφαλαιοποίηση χρέους, λειτουργική αναδιάρθρωση).

    γ) να αναπτύξουν τις ικανότητες και την εξειδίκευση του προσωπικού υπεύθυνο για την αναδιάρθρωση εταιρικών δανείων με επιπλέον σεμινάρια εκπαίδευσης και τοποθέτηση πρόσθετου προσωπικού με την κατάλληλη τεχνογνωσία και

    δ) να βελτιώσουν την ποιότητα και τον όγκο της απαιτούμενης πληροφορίας και να καθορίσουν συγκεκριμένους δείκτες απόδοσης (KPIs) καθώς και να θεσπίσουν κίνητρα για την ενίσχυση των συστημάτων και υποδομών πληροφορικής

    5. Τη διεύρυνση του ρόλου των κεφαλαιαγορών

    - Για την ενεργή συμμετοχή επενδυτών στις κεφαλαιαγορές (capital market players) απαιτείται ένα προοδευτικό νομικό, κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο γύρω από τις πτωχευτικές διαδικασίες καθώς και ευνοϊκές μακροοικονομικές συνθήκες.

    - Οι παράγοντες των κεφαλαιαγορών καθώς και άλλοι ειδικοί αναδιαρθρώσεων, πρέπει να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες, στο πλαίσιο ενός μηχανισμού συντονισμού ή ενός οχήματος αναδιάρθρωσης κεφαλαίων.

    [08] Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή έλαβε το ζεύγος Μαρτίνη

    Την Παρασκευή θα βρεθεί εκ νέου ενώπιον του Ανακριτή Διαφθοράς Νίκου Τσιρώνη, το ζεύγος Μαρτίνη που συνελήφθη το βράδυ για υπόθεση δωροδοκίας και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ποσού 3,2 εκατομμυρίων μάρκων.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του, Γεωργία, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία από τον ανακριτή προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους απέναντι στο βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους. Ως τότε οι δύο σύζυγοι θα παραμείνουν κρατούμενοι.

    Οι δυο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται τονίζοντας πως δεν έλαβαν ποσά από χρηματισμό. Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου τους Γιάννη Θωμά, η Γ. Μαρτίνη υποστηρίζει ότι τα χρήματα σε λογαριασμούς της που εντόπισαν οι δικαστικές αρχές είναι προερχόμενα από οικογενειακή της περιουσία, τα οποία διαχειριζόταν δικηγόρος συγγενικό της πρόσωπο. Ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης ανέφερε πως «όλα τα ακίνητα είναι απολύτως νόμιμα δηλωμένα και φορολογημένα».

    [09] Βρετανία: Οι υποστηρικτές της "παραμονής" στην ΕΕ είναι περισσότεροι κατά 15%

    Οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα η εκστρατεία της πλευράς της «παραμονής» να έχει προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των αντιπάλων της, σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση του ινστιτούτου ORB για την εφημερίδα The Daily Telegraph.

    Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε δείγμα 800 ανθρώπων, δείχνει πως η υποστήριξη για την παραμονή στην ΕΕ βρίσκεται στο 55%, τέσσερις μονάδες πάνω σε σχέση με μια συγκρίσιμη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα, ενώ ο αριθμός όσων υποστηρίζουν το Brexit, όπως αποκαλείται η έξοδος από την ΕΕ, έχει πέσει κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 40%.

    «Ο χρόνος μπορεί να τελειώνει για το στρατόπεδο του Brexit, καθώς η θέση της εκστρατείας της "παραμονής? ενισχύεται και το εκλογικό σώμα πολώνεται όλο και περισσότερο», γράφει στην εφημερίδα ο Λίντον Κρόσμπι, ειδικός σε θέματα στρατηγικής που βοήθησε τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές πέρυσι.

    Ωστόσο ο Κρόσμπι είπε πως η μεγαλύτερη πρόσκληση για την εκστρατεία του Κάμερον υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι να πείσει τους φιλο-ευρωπαίους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ORB, από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν οπωσδήποτε το 51% υποστηρίζει την «παραμονή» και το 45% την «έξοδο».

    «Το ποσοστό συμμετοχής εξακολουθεί να παραμένει ένα μεγάλο θέμα για την εκστρατεία υπέρ της παραμονής», είπε ο Κρόσμπι.

    [10] FAZ: Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα

    «Τα πράγματα φαίνονται ίδια με πέρυσι, στην πραγματικότητα, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα. Το επιβεβαιώνουν όλοι οι παίκτες, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι φλέρταραν με αυτό». Στο υπουργείο του κ. Σόιμπλε «ακούγονται διαφορετικοί τόνοι»: Οι Έλληνες «πράττουν το σωστό, σκέπτονται διαφορετικά», λέει μάλιστα κάποιος σκληρός επικριτής της Αθήνας, ο οποίος μιλάει σχεδόν με ενθουσιασμό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο», γράφει σε άρθρο του ο αναλυτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Τόμας Γκούτσκερ.

    «Τελικά ο κίνδυνος για την συνοχή της Ευρώπης δεν προήλθε από το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, από το αν θα διαλυθεί η ευρωζώνη και πιθανόν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προήλθε από έξω: από τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι πέρασαν στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου». Ο Τσίπρας έκανε ξεκάθαρο στο Νταβός τον Ιανουάριο «ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνο της δικής του χώρας, αλλά για μια παγκόσμια πρόκληση και ζήτησε την αλληλεγγύη των εταίρων του» και ο Σόιμπλε συμφώνησε. «Είναι έτσι όπως τα είπε ο Τσίπρας: είναι ντροπή για την Ευρώπη αν την κάνουμε φρούριο», σημειώνει ο αρθρογράφος.

    «Ο Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ και μιας συμμαχίας των προθύμων, η οποία να δεχθεί τους πρόσφυγες. Η όλη κατάσταση «απαιτεί φυσικά την αλληλεγγύη με χώρες οι οποίες έχουν εξωτερικά σύνορα», όπως είπε. Ο Τσίπρας και ο Σόιμπλε είχαν έρθει πολύ κοντά στο θέμα», σημειώνει. «Αυτό δεν οφειλόταν στην οικονομική πολιτική, τον Ιανουάριο υπήρχε κάτι σημαντικότερο: όλοι σκέπτονταν πυρετωδώς πώς θα σταματήσει η ροή των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και πως θα μπορούσε να διευθετηθεί συντεταγμένα».

    Και συνεχίζει: «Είναι πλέον Μάιος και η Ευρώπη προς το παρόν τα κατάφερε. Η Ελλάδα άλλαξε την νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες, κατασκεύασε κέντρα υποδοχής, εκσυγχρόνισε την προστασία των συνόρων, συνήψε συμφωνίες με την Τουρκία, αλλά περιθώριο αναπνοής δεν έχει η κυβέρνηση Τσίπρα. Η οικονομική πολιτική επιστρέφει, εξακολουθεί να υφίσταται το θέμα «της πρώτης αξιολόγησης», οι δανειστές πιέζουν για επιτάχυνση και τα περιθώρια στενεύουν: τον Ιούλιο η Αθήνα χρειάζεται φρέσκο χρήμα ώστε να μην επαναληφθούν οι (περυσινές) επικίνδυνες καταστάσεις».

    «Τα πράγματα φαίνονται φυσικά ίδια με πέρυσι. Στην πραγματικότητα, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα. Το επιβεβαιώνουν όλοι οι παίκτες, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι φλέρταραν με αυτό. «Τώρα αποφασίσαμε να δώσουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα», είπε ο Σόιμπλε, και μάλιστα στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Στο υπουργείο του επικρατούν διαφορετικοί τόνοι. Η προσφυγική κρίση πειθάρχησε τους Ελληνες. «Πράττουν το σωστό, δέχθηκαν βοήθεια, σκέπτονται διαφορετικά», λέει κάποιος σκληρός επικριτής της Αθήνας. Σχεδόν μιλάει με ενθουσιασμό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Είναι βέβαια μαρξιστής, σίγουρα, αλλά έχει πάντα καλά επιχειρήματα μπορεί να μπει στη θέση των άλλων και τηρεί τους κανόνες. Με άλλα λόγια: o Tσακαλώτος είναι το αντίθετο του Βαρουφάκη, του προκάτοχου του, ο οποίος έκανε πυρ και μανία τους υπουργούς Οικονομικών. Αλλά δεν έχουν αλλάξει μόνο οι Ελληνες», τονίζει ο Τόμας Γκούτσκερ.

    «Οταν ο Κλάους Ρέγκλινκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, μιλούσε πριν από έναν χρόνο με επενδυτές, δεν αναφερόταν μόνο στην οικονομική πολιτική. Ο Ρέγκλινγκ εφιστούσε την προσοχή στην γεωστρατηγική σημσία της Ελλάδας. Ορισμένοι τον περιγελούσαν ως «συμπονετικό άνθρωπο». Τώρα δεν χαμογελά πλέον κανείς. Μια διαπίστωση έχει επικρατήσει ακόμα και στον κόσμο της οικονομίας: δεν μπορεί να υπάρχει τάξη στην Ευρώπη με τον αποκλεισμό χωρών. Η τάξη πρέπει να επιτυγχάνεται από κοινού. Στο οικονομικό σύστημα, στα σύνορα. Υπάρχει μια έκφραση γι αυτό, ακούγεται λίγο παλαιομοδίτικη, αλλά εξακολουθεί να ισχύει: η Ευρώπη ως κοινότητα πεπρωμένου», συνεχίζει το άρθρο της FAZ.

    «Φυσικά και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαμάχες, η προσφυγική κρίση έχει επιλυθεί τόσο λίγο, η Ελλάδα στέκεται μόνη στα πόδια της εξίσου λίγο. Αλλά η προθυμία του περασμένου καλοκαιριού να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό και μετά να κοιτάνε τι θα συμβεί, αυτή η προθυμία η οποία κυριαρχούσε στους οικονομολόγους και στους αντιπάλους του ευρώ (αλλά όχι και στον Σόιμπλε) δεν υφίσταται πλέον. Η Ευρώπη έγινε πιο σοβαρή , νηφάλια , εξυπνότερη», συμπεραίνει ο Τόμας Γκούτσκερ.

    «Όταν συναντήθηκαν οι υπουργοί Οκονομικών (στις 9 Μαΐου) στις Βρυξέλλες...όλοι μετακινήθηκαν, ιδίως ο Σόιμπλε και έτσι σχεδιάστηκε τουλάχιστον μια λύση. Οι Έλληνες πρέπει σύμφωνα με αυτήν να δημιουργήσουν έναν αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό για την περίπτωση που θα μείνουν πίσω στο συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Η Αθήνα επιθυμεί να το επιτύχει με περικοπές του προϋπολογισμού και πρόσθετους φόρους. Οι Ευρωπαίοι δανειστές συλλαβίζουν από την πλευρά τους ακριβέστερα πώς θα καταστεί το ελληνικό χρέος ελέγξιμο. Υπάρχει γι' αυτό μια εργαλειοθήκη: μακροπρόθεσμα σταθερά επιτόκια, μετάθεση της έναρξης εξόφλησης του χρέους, μεγαλύτερη χρονική διάρκεια αποπληρωμής του», συνεχίζει η FAZ.

    «Εναπόκειται τώρα στα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν από αυτούς τους στόχους ένα πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τις 24 Μαΐου θα πρέπει να είναι έτοιμο. « "Θα τα καταφέρουμε", λέγεται στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες». Παραμένει, όμως, ακόμα αβέβαιο αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει...Οι Ευρωπαίοι θα ξαλάφρωναν οικονομικά, αλλά δεν πρόκειται περί αυτού, περισσότερο πρόκειται για πολιτικά συμφέροντα», και εντός της Γερμανίας όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της FAZ.

    Επίσης, οι Ασιάτες και οι Νοτιοαμερικανοί του ΔΝΤ «παρακολουθούν με άγρυπνα μάτια την Ελλάδα: πρέπει και οι ίδιοι να εκπληρώσουν σκληρούς όρους του ΔΝΤ. Η πλειοψηφία των ψήφων όμως παραμένει στα χέρια των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων, αν υιοθετήσουν κοινή στάση. Και η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χάνει από τα μάτια της την γεωστρατηγική διάσταση. Για την Αμερική, η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ στην νοτιοανατολική πτέρυγα, εκεί όπου τα ρωσικά πολεμικά πλοία πλέουν στη Μεσόγειο. Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ του γεγονότος ότι, στο τέλος, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στον δανεισμό της Ελλάδας», καταλήγει ο Τόμας Γκούτσκερ.

    [11] O Κρίστιαν Κερν oρκίζεται νέος Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος

    Ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, ορκίζεται σήμερα στις 18.00 ώρα Ελλάδας, ως νέος Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο 50χρονος Κρίστιαν Κερν, μέχρι τώρα γενικός διευθυντής των δημόσιων Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, του οποίου, νωρίτερα το μεσημέρι, επικυρώθηκε η εκλογή ως νέου αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας, από τα δύο ανώτερα όργανά του, το Προεδρείο και τη Διοικούσα Επιτροπή.

    Ο Κρίστιαν Κερν διαδέχεται ως επικεφαλής τόσο της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, όσο και του κόμματος, τον Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος, έπειτα από θητεία σχεδόν οκτώ χρόνων, παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από τα δύο αυτά αξιώματα την περασμένη Δευτέρα.

    Η τυπική πλέον εκλογή του Κρίστιαν Κερν σε αρχηγό των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών θα γίνει κατά το έκτακτο συνέδριό τους στις 25 Ιουνίου, ενώ δεν φαίνεται να αλλάζει η ημερομηνία για το τακτικό συνέδριο τους, τον ερχόμενο Νοέμβριο, κατά το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί και το νέο πρόγραμμα του κόμματος.

    Ο Κρίστιαν Κερν είναι ο 13ος καγκελάριος στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και ο ένατος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών μετά το 1945.

    Ήδη πριν την ορκωμοσία του νέου καγκελάριου, έγιναν γνωστές το μεσημέρι, οι τέσσερις αλλαγές που θα κάνει στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού και οι οποίες αφορούν τα υπουργεία Καγκελαρίας-Πολιτισμού, Υποδομών, Παιδείας, όπως επίσης το υφυπουργείο Καγκελαρίας, στα οποία οι έως τώρα επικεφαλής τους αντικαθίστανται με νέα πρόσωπα της επιλογής του Κρίστιαν Κερν, ενώ αλλαγή θα υπάρξει και στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος.

    [12] Φ. Ολάντ: Δεν θα υπαναχωρήσω όσον αφορά τη μεταρρύθμιση για την εργασία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι "δεν θα υπαναχωρήσει" όσον αφορά τη μεταρρύθμισή του για την εργασία, παρά τις διαμαρτυρίες στους δρόμους και τις κινητοποιήσεις μέρους της αριστεράς.

    "Δεν θα υπαναχωρήσω, γιατί υπήρξαν πάρα πολλές κυβερνήσεις που υπαναχώρησαν", δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 στην αρχή μιας νέας εβδομάδας δράσης έπειτα από το κάλεσμα των συνδικάτων των διαδηλωτών.

    Ο νόμος αυτός "θα περάσει, γιατί συζητήθηκε, τέθηκε υπό επεξεργασία, διορθώθηκε, τροποποιήθηκε", τόνισε ο Ολάντ διαβεβαιώνοντας ότι στο εξής (ο νόμος) έχει την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών συνδικάτων και μιας πλειοψηφίας των σοσιαλιστών βουλευτών.

    "Η μάχη (κατά της ανεργίας) δεν έχει κερδηθεί" και η διεξαγωγή της μέσω των μεταρρυθμίσεων στην απασχόληση με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι πιο σημαντική από την δημοτικότητα του προέδρου, δήλωσε ο Ολάντ. "Η μάχη θα κερδηθεί μόνο όταν έχουμε, κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, συνεχή μείωση της ανεργίας. Χρειάζεται χρόνος ώστε οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ", δήλωσε.

    [13] «Γλιτώσαμε όλους τους εκβιασμούς του Απριλίου» ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σ. Φάμελλος

    «Γλιτώσαμε όλους τους εκβιασμούς του Απριλίου, οτιδήποτε έπεσε στο τραπέζι για να μας εκβιάσει, είτε το ΔΝΤ για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, είτε για το χρέος, αυτά τα δύο υποχώρησαν προς το παρόν», δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.

    Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», είπε ότι στο προηγούμενο έκτακτο Eurogroup, το ΔΝΤ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποχώρησαν στα ζητήματα του χρέους και του πρόσθετου μηχανισμού και τόνισε ότι οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις μένει να επιβεβαιωθούν στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης.

    Στο μεταξύ, κληθείς να σχολιάσει πηγές της «Wall Street Journal» που αναφέρουν ότι το ΔΝΤ πρότεινε στους Ευρωπαίους εταίρους για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής μέχρι το 2080, επεσήμανε ότι αυτήν την εποχή, γενικά, γίνεται μία παγκόσμια συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αλλά - όπως υπογράμμισε - η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μην παρασύρεται από τα διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία άλλοτε είναι θετικά άλλοτε πολύ αρνητικά.

    Ακόμη, σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση αδυνατεί να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πως τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα, για τα δικά τους ιδρύματα και τις επιχειρήσεις τους και όχι για τον ελληνικό λαό, δεν είχαν εγγυήσεις και τώρα δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν. «Είχαν ευθύνη, ουσιαστικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι παράλληλα, οι ηγεσίες ευρωπαϊκών κρατών δέχονται ισχυρές πιέσεις και από την ακροδεξιά και δεν μπορούν να μιλήσουν καθαρά για την πραγματική αλήθεια γύρω από το ελληνικό χρέος.

    Εξάλλου, απαντώντας στο ερώτημα εάν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι τα κόμματα συμφώνησαν στη Βουλή ότι αυτά τα μέτρα είναι υφεσιακά, αλλά θα αποτελούσαν το αντάλλαγμα για να ξεφύγει η χώρα από τα μνημόνια, να ανοίξει η συζήτηση για την αξιολόγηση και τη διευθέτηση του χρέους και να εισρεύσουν χρήματα για την ανάπτυξη.

    [14] Οι σχέσεις Ελλάδας-Γεωργίας στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γκ. Κβιρικασβίλι

    Για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γεωργίας στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα συζήτησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Γκιόργκι Κβιρικασβίλι, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια έναρξης κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου.

    Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που συνδέουν την Ελλάδα και τη Γεωργία και στις δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

    Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας είπε ότι προσβλέπει στη βοήθεια της Ελλάδας για την προσέγγιση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως στο ζήτημα της βίζας για τους Γεωργιανούς που επισκέπτονται χώρες της ΕΕ.

    Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε, επίσης, με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Άμος Χόκστιν και τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ian Bradshaw.

    [15] Την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, από το 2040 έως το 2080, προβλέπει η νέα πρόταση του ΔΝΤ

    Την επιμήκυνση έως το 2040 της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου των δανείων, που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, καθώς και τη σταδιακή αποπληρωμή των δανείων αυτών τις επόμενες δεκαετίες έως το 2080, προβλέπει η νέα πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η πρόταση του ΔΝΤ προβλέπει ακόμη τον καθορισμό του επιτοκίου για τα δάνεια από την Ευρωζώνη στο σημερινό μέσο επίπεδο του 1,5% για 30 έως 40 χρόνια και την αναστολή όλων των πληρωμών τόκων, έως ότου αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων.

    Με την πρόταση αυτή, που παρουσίασε το Ταμείο στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα διατηρούνταν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, με βάση τις σχετικά απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τη μακροχρόνια πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πηγαίνουν πολύ πέρα από ό,τι έχουν δηλώσει οι πιστωτές της Ελλάδας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ευρωστία της, σημειώνει το δημοσίευμα. Χώρες της Ευρωζώνης, προσθέτει η WSJ, με επικεφαλής τη Γερμανία, είναι απρόθυμες να προβούν σε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις για τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, τα οποία τώρα ανέρχονται σε λίγο πάνω από τα 200 δις. ευρώ, ενώ αναμένεται να δοθούν άλλα 60 δις. ευρώ με βάση το τρέχον πρόγραμμα στήριξης.

    Η γερμανική κυβέρνηση, σημειώνει το δημοσίευμα, υποσχέθηκε πέρυσι στη γερμανική Βουλή ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Το πρόβλημα της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ, προσθέτει, είναι ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει πώς δεν μπορεί να συμμετάσχει εκ νέου, αν η Ευρωζώνη δεν αναδιαρθρώσει τα ελληνικά δάνεια, καθώς διαφορετικά το χρέος θα είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόσφατα. Μία μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε μία έντονη αντιπαράθεση και ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, με το ενδεχόμενο εξέγερσης συντηρητικών βουλευτών και ενίσχυσης του ανερχόμενου δεξιού λαϊκιστικού κόμματος AfD. Γερμανοί αξιωματούχοι προτιμούν, για τον λόγο αυτό, να κάνουν μόνο περιορισμένες προσαρμογές τώρα στα ελληνικά δάνεια και να αναβάλλουν τις μείζονες αλλαγές, που θα χρειάζονταν την ψήφο της γερμανικής Βουλής, έως το 2018 - μετά τις γενικές εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το 2017, σημειώνει το δημοσίευμα. Η Γερμανία και άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με στόχο να βρουν μία φόρμουλα που θα διαβεβαίωνε το Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί, ενώ θα επέτρεπε στη Γερμανία να καθυστερήσει τις τελικές αποφάσεις έως το 2018.

    Εάν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, αναφέρει η WSJ, η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει με την επόμενη δόση των δανείων στην Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ. «Πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα μπορούσαν να συνεχισθούν αργότερα», σημειώνεται. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, ορισμένοι συμμετέχοντες στις συζητήσεις σημειώνουν ότι μία συμφωνία για το χρέος θα γινόταν πολιτικά δυσκολότερη, όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2017 στη Γερμανία. «Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μία συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, που θα επιτρέψει την καταβολή δόσης μετά. Αλλά ορισμένοι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος», σημειώνει η WSJ.

    [16] Η Morgan Stanley αναβαθμίζει τη σύσταση του ΟΠΑΠ σε equal-weight

    Η Morgan Stanley αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε equal-weight από underweight, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 7,2 ευρώ από τα 5,5 ευρώ, ανά μετοχή.

    Το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει το τέλος των 5 σεντς ανά στήλη "μας οδηγεί στο να αυξήσουμε τις προβλέψεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-21%", ανέφερε η επενδυτική τράπεζα σε σημερινή έκθεσή της. Καθώς τώρα επιβαρύνεται περισσότερο η ίδια η εταιρία και όχι οι παίκτες «αίρεται επίσης σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος αλλαγής της συμπεριφοράς των παικτών», επισημαίνει η έκθεση.

    Η Morgan Stanley ανέφερε ότι τα επίπεδα αποτίμησης έχουν πλέον επανέλθει σε φυσιολογικές διακυμάνσεις ενώ τόνισε ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις στην Ελλάδα είναι κάπως πιο ενθαρρυντικές. «Οι οικονομολόγοι μας είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε από το 11% στο 7,4% τον τελευταίο χρόνο», τονίζεται στην έκθεση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 May 2016 - 12:32:29 UTC