Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Μανιάτης: «Δεν έχουμε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές»
  • [02] Κυβερνητικές πηγές για ΝΔ: Ο απελπισμένος από τη Βενεζουέλα πιάνεται
  • [03] Αξιόλογη πρόοδο στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας
  • [04] Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών επιτίθεται κατά των υποστηρικτών του Brexit
  • [05] Η HSBC προχωρά σε 850 απολύσεις στον τομέα τεχνολογίας στη Βρετανία
  • [06] «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Μία 77χρονη υποψήφια στις πανελλαδικές εξετάσεις
  • [07] Κυρίαρχη η χρήση μετρητών στην Ελλάδα
  • [08] Συνελήφθη 39χρονος για ασέλγεια σε ανήλικο
  • [09] Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για το προσφυγικό
  • [10] Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τα εγκαίνια του αγωγού TAP
  • [11] Για «παρακολουθήσεις τηλεφώνων βουλευτών» κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης
  • [12] Μικρής έκτασης επεισόδια στο hot spot της Μόριας

  • [01] Γ. Μανιάτης: «Δεν έχουμε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές»

    Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες, μνημονιακές πολιτικές, ότι δεν έχει καμία σχέση με την κεντροαριστερά, ενώ για άλλη μια φορά απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας.

    «Με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ και με έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εφαρμόζει βαθύτατα νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές χωρίς να κάνει κανένα βήμα προόδου, εμείς δεν έχουμε απολύτως καμία σχέση», επισήμανε ο κ. Μανιάτης μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση». Προσέθεσε δε ότι το μόνο που μπορεί να είναι σωτήριο για τη χώρα, κάτω απ? αυτές τις συνθήκες, είναι να διασφαλιστεί η ενότητα των δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τη χώρας.

    «Εάν συμφωνήσουν, εάν σταθούν προ των ευθυνών τους και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και κάνουν ένα εθνικό προσκλητήριο, μόνο τότε θεωρούμε ότι έχει νόημα η οποιαδήποτε συζήτηση για συνεννόηση», τόνισε ο κ. Μανιάτης και επανέλαβε τη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι απορρίπτει και το ενδεχόμενο μονομερούς συνεργασίας με τη ΝΔ.

    [02] Κυβερνητικές πηγές για ΝΔ: Ο απελπισμένος από τη Βενεζουέλα πιάνεται

    Την έντονη αντίδραση κυβερνητικών πηγών προκαλεί η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει δημοσίευμα σχετικά με το θέμα του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «ξαναζεσταμένο κιτρινισμό» και για «αναμάσημα μιας γνωστής ιστορίας του 2013, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για την οποία ήταν ενήμερη η τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών».

    Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο απελπισμένος από τη Βενεζουέλα πιάνεται» και κατηγορούν τη ΝΔ ότι «μπροστά στο πολιτικό της αδιέξοδο και στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις "τρυφερές" της σχέσεις με ανθρώπους που κατηγορούνται για συστηματικό εκβιασμό, προσπαθεί να κάνει πολιτική τσαλαβουτώντας στον κιτρινισμό και την ξεφτίλα του Πρώτου Θέματος». «Ας σοβαρευτούν λίγο, γιατί δεν πρόκειται να καταλάβουν για πότε θα μετεξελιχθούν σε κόμμα- τσίρκο», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

    Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «πρόκειται για αναμάσημα μιας γνωστής ιστορίας του 2013, δηλαδή επί κυβερνήσεως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για την οποία ήταν ενήμερη η τότε ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών» και συμπληρώνουν ότι «αυτό που προσπαθούν να εμφανίσουν ως "συγκλονιστική αποκάλυψη" είναι μια επιστολή με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας, ζητούσε από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας την αντικατάσταση του πρεσβευτή της χώρας στην Ελλάδα».

    [03] Αξιόλογη πρόοδο στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας

    Την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας μετά την 9η Σύνοδο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) των δύο χωρών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Σότσι, κατέγραψαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μαξίμ Σοκολόβ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο συμπρόεδροι της ΜΔΕ, αφού συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Ρωσία παραμένουν σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι, διαπίστωσαν την επίτευξη αξιόλογης προόδου στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των μεταφορών, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του τουρισμού, καθώς και τον τομέα της ενέργειας.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 13 Μαϊου, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του Ρώσου υπουργού Μεταφορών στην Ελλάδα, ο κ. Μάρδας και ο κ. Σοκολόφ εξήραν τις πολιτικές, πολιτιστικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που χρονολογούνται σε περισσότερα από 1.000 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέτασαν τους τομείς προτεραιότητας της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και τα προβλήματα που καθυστερούν την υλοποίησή τους. Ακόμη, επεξεργάστηκαν κοινές θέσεις για την ενίσχυση των ελληνορωσικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, της γεωλογικής έρευνας, τον αγροτικό τομέα, τον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχύνουν τις ενέργειες για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου της διμερούς συνεργασίας και να προετοιμαστούν για την υπογραφή μίας σειράς διμερών συμφωνιών.

    Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης, τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, της 10ης Συνόδου της ΜΔΕ για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία, η οποία ανήκει στις βασικές εκδηλώσεις του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

    Εκτός από τη συνάντηση με τον κ. Μάρδα, ο Ρώσος υπουργός είχε συνομιλίες με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο, Σπίρτζη, στη διάρκεια των οποίων συζήτησαν τα επίκαιρα θέματα της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών.

    [04] Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών επιτίθεται κατά των υποστηρικτών του Brexit

    Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν επιτέθηκε κατά των υποστηρικτών του Brexit επειδή υποστήριξαν ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να αποχωρήσει μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την ενιαία αγορά της, σε μια προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλους κινδύνους στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα.

    Ο Όσμπορν είπε ότι σε μια 15ετία η Βρετανία θα χάνει ετησίως 200 δισεκ. λίρες (287 δισεκ. δολάρια) από το εμπόριο και το ίδιο ποσό από ξένες επενδύσεις, εάν ύστερα από ένα Brexit οι σχέσεις της με την ΕΕ καθορίζονται και πάλι από τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.

    «Η αποχώρηση από την ΕΕ είναι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για μια φτωχότερη Βρετανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Όσμπορν μιλώντας σ' ένα υπόστεγο αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, νοτιοανατολικά του Λονδίνου, όπου ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρίας Ryanair είπε ότι η εταιρία ενδέχεται να μειώσει τις επενδύσεις της μετά από ένα Brexit.

    Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι ψηφοφόροι τείνουν να πιστεύουν ότι η παραμονή στην ΕΕ θα είναι καλύτερη για τη βρετανική οικονομία, ωστόσο τα δύο στρατόπεδα - υπέρ της παραμονής και υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ - εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμα.

    [05] Η HSBC προχωρά σε 850 απολύσεις στον τομέα τεχνολογίας στη Βρετανία

    Η HSBC, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, πρόκειται να προχωρήσει σήμερα στην απόλυση 850 εργαζομένων στις υπηρεσίες πληροφορικής της τράπεζας στη Βρετανία, στο πρώτο μεγάλο κύμα από τις περικοπές θέσεων εργασίας που περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα οδηγήσει στην έξοδο 8.000 υπαλλήλους στη Βρετανία έως τα τέλη του επόμενου έτους.

    Οι περισσότεροι από τους προς απόλυση υπαλλήλους θα ενημερωθούν σήμερα, σύμφωνα με πηγές που δεν κατονομάζονται. Οι εργαζόμενοι εδρεύουν στο Λονδίνο, το Σέφιλντ, το Λιντς και το Μπέρμινχαμ, είπαν οι πηγές. Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Στα τέλη Δεκεμβρίου, η HSBC είχε 47.000 εργαζομένους στη Βρετανία, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της.

    [06] «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Μία 77χρονη υποψήφια στις πανελλαδικές εξετάσεις

    «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Αιώνες μετά τη διατύπωση της γνωστής ρήσης του Σόλωνα, μία 77χρονη Εβρίτισα αποδεικνύει με την υποψηφιότητά της στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ότι η δίψα για μάθηση και η διάθεση για την κατάκτηση της γνώσης δεν έχει ηλικιακό όριο.

    Η Ευθυμία Στεργίου, από τη Σαμοθράκη, μαθήτρια του Εσπερινού Λυκείου Αλεξανδρούπολης, διανύοντας την όγδοη δεκαετία της ζωής της, κάθισε σήμερα το πρωί στο θρανίο μαζί με τους νεαρούς συνυποψήφιούς της, διεκδικώντας την εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου, που οι συνθήκες της εποχής δεν της επέτρεψαν να ικανοποιήσει.

    Σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο γιος της, Σάββας, της εύχεται καλή επιτυχία στην προσπάθειά της στη θεωρητική κατεύθυνση. Όπως αναφέρει ήταν εκείνος που την παρότρυνε πριν δύο χρόνια να επιστρέψει στα σχολικά θρανία, γνωρίζοντας από τις εξιστορήσεις της το πόσο πολύ ήθελε να είχε συνεχίσει το σχολείο και μετά την πέμπτη τάξη δημοτικού, προκειμένου να γίνει δασκάλα. Δηλώνει περήφανος για την προσπάθειά της, για τη συνέπεια και τον ζήλο που επέδειξε επί δύο χρόνια μέχρι την αποφοίτησή της από εσπερινό λύκειο, καθώς και για την ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζει τις πολυπόθητες γι' αυτήν εξετάσεις.

    [07] Κυρίαρχη η χρήση μετρητών στην Ελλάδα

    Το 60% των συναλλαγών στην ΕΕ των 28 γίνονται μεμετρητά, ενώ το 40% γίνεται με κάρτες ή με ηλεκτρονικές πληρωμές, με την Ελλάδα να έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσηςμετρητώνστην ΕΕ σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή έκθεση της G4S για τη χρήσημετρητώνστην ΕΕ-28 που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την ΕΚΤ, την ΕΕ και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς και φορείς

    Η αύξηση του όγκου τωνμετρητώνπου βρίσκεται σε κυκλοφορία σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση του ποσοστού των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες ή με ηλεκτρονικές πληρωμές, αποτελούν τα βασικότερα συμπεράσματα του πρώτου πανευρωπαϊκού Cash Report της G4S, του μεγαλύτερου Ομίλου ιδιωτικής ασφάλειας και διακίνησης & διαχείρισης αξιών στον κόσμο.

    Σύμφωνα με την έκθεση, ο όγκος τωνμετρητώνστις αγορές της Ευρώπης συνέχισε να αυξάνεται κατά 11% το χρόνο μέχρι και το 2015, ακολουθώντας τη διαχρονική τάση για διπλασιασμό τωνμετρητώνσε κυκλοφορία κάθε δεκαετία. Ειδικότερα, οι αναλήψεις από ATM, που αποτελούν την πιο αξιόπιστη ένδειξη πληρωμών μεμετρητά, αυξήθηκαν κατά 14,6% το διάστημα 2009-2014. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ των αξιών από αναλήψεις σε ΑΤΜ στην Ευρώπη τη συγκεκριμένη πενταετία.

    Ταυτόχρονα όμως, το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται μεμετρητάέχει παρουσιάσει σημαντική μείωση και έχει περιέλθει στο 60%, ενώ πλέον το 40% γίνεται μέσω καρτών ή με ηλεκτρονικές πληρωμές. Σε πραγματικά νούμερα, ο συνολικός όγκος των πληρωμών χωρίςμετρητάέχει αυξηθεί κατά 103,2 δισ. συναλλαγές.

    Μάλιστα, ήδη εδώ και 2 χρόνια, σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Εσθονία, Γαλλία και Λουξεμβούργο) η πλειονότητα των πληρωμών γίνεται χωρίςμετρητά. Από την άλλη, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρήσηςμετρητών, βάσει στοιχείων 2009-14, είναι η Ελλάδα.

    [08] Συνελήφθη 39χρονος για ασέλγεια σε ανήλικο

    Τη σύλληψη ενός 39χρονου, που κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για αποπλάνηση και ασέλγεια σε ανήλικο, καθώς και την εξιχνίαση ορισμένων ακόμη υποθέσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος.

    Συγκεκριμένα, ο 39χρονος- είχε κατηγορηθεί το 2012 και το 2014, για κατοχή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας- συνελήφθη, σε περιοχή της Αττικής, κατηγορούμενος για αποπλάνηση παιδιών, πορνογραφία ανηλίκων, ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής κατ΄ εξακολούθηση, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

    Ο δράστης, σύμφωνα με την αστυνομία, είχε παρασύρει κατ΄ επανάληψη τα δύο τελευταία χρόνια το ανήλικο αγόρι, προσφέροντάς του μικρά χρηματικά ποσά, ενώ του είχε χορηγήσει και κάνναβη.

    Σε έρευνα που έγινε στην οικία του 39χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερες από 500 κενές καρτέλες φαρμακευτικών σκευασμάτων, ποσότητα ναρκωτικών δισκίων και κάνναβης, 2 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι και 202 ψηφιακοί, σε δειγματοληπτικό έλεγχο των οποίων βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας.Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών και παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή.

    [09] Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής για το προσφυγικό

    Εν αναμονή ευρωπαϊκών αποφάσεων υψηλού επιπέδου που θα ενισχύει τον ρόλο των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού, βρίσκονται οι περιφέρειες της Νότιας Ευρώπης μετά την κοινή επιστολή που απέστειλαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κατόπιν της ενεργοποίησης τους προς την κατεύθυνση αυτή, από την Περιφερειάρχη Αττικής ΡέναΔούρου.

    «Οι Περιφέρειες της Ευρώπης μπορούν να είναι μέρος μιας κοινής ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης λύσης» στο προσφυγικό, τονίζουν μεταξύ άλλων στην κοινή επιστολή τους προς τους θεσμούς της ΕΕ, οι Περιφερειάρχες ΡέναΔούρου(Αττική), Rosario Crocetta (Σικελία) και Nicola Zingaretti (Λάτσιο).

    Η επιστολή, απευθύνεται προς το Συμβούλιο, την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα και υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης από την ΕΕ του ρόλου των περιφερειακών και τοπικών αρχών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού φαινομένου.

    Συγκεκριμένα, το κομβικό αυτό αίτημα τέθηκε στο τραπέζι από την περιφερειάρχη Αττικής η οποία πρόσφατα επισκέφθηκε τη Ρώμη (18 - 21 Απριλίου) όπου συναντήθηκε με τον υφυπουργό για μεταναστευτικό Ντομένικο Μαντσιόνε, τους περιφερειάρχες, και το προεδρείο της Ένωσης Ιταλικών Περιφερειών. Επίσης σε συνεργασία με τους Ιταλούς ομολόγούς της, στη Σικελία και το Λάτσιο, Rosario Crocetta και Nicola Zingaretti, έθεσαν τις βάσεις ώστε εκείνες οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές της Ευρώπης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή «κρούσης», να αποκτήσουν τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία για να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στο ρόλο που τους αναλογεί, στο πλαίσιο της κοινής, ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου, Νοτιο-Ευρωπαϊκών Περιφερειών, προκειμένου να αναδειχθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η περιφερειακή διάσταση και ευρύτερα η διάσταση της Τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των σύνθετων ζητημάτων που θέτει το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο.

    [10] Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τα εγκαίνια του αγωγού TAP

    Στη Θεσσαλονίκη φτάνει αύριο Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, προκειμένου να μετάσχει στην τελετή των εγκαινίων κατασκευής το αγωγού φυσικού αερίου TAP, η οποία θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    «Είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς, αρμόδιος για την ενεργειακή ένωση, επισκέπτεται την Ελλάδα, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία του τομέα της ενέργειας για τη χώρα μας και την σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει στην ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.

    Στα εγκαίνια θα παραστούν επίσης αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου από τις χώρες που εμπλέκονται στο έργο (Αλβανία και Ιταλία), των λοιπών κρατών του Νοτίου Διαδρόμου και της Βουλγαρίας.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θα συμμετάσχει επίσης στην εκδήλωση του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ, ενώ την ίδια μέρα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνο Σκουρλέτη καθώς και με υπουργούς χωρών που εμπλέκονται στην κατασκευή του Αγωγού ΤΑΡ.

    Με αφορμή την επίσκεψη του αντιπροέδρου Σέφτσοβιτς, ο κ. Καρβούνης, δήλωσε:

    «Στη διασταύρωση τριών ηπείρων, η Ελλάδα κατέχει θέση-κλειδί στην ολοκλήρωση της Ενεργειακής Ένωσης, μιας από τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ, προς όφελος τόσο της χώρα μας όσο και όλης της Ευρώπης. O αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς βρίσκεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναδεικνύοντας έτσι την σημασία του τομέα της ενέργειας για την Ελλάδα και την σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει στην ανάκαμψη της χώρας. Η κατασκευή του αγωγού TAP είναι ένα καίριο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Ευχή όλων είναι ότι τη σημερινή συμφωνία θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες επενδύσεων».

    [11] Για «παρακολουθήσεις τηλεφώνων βουλευτών» κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης

    Άμεσες εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το ποιοι παρακολουθούν τα τηλέφωνα βουλευτών, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή τις νέες συνομιλίες μεταξύ κομματικών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελών του κυκλώματος εκβιαστών, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Ο κ. Καραγκούνης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104, 9 FM», διατύπωσε το παραπάνω αίτημα με αφορμή τη δήλωση που έκανε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ζητώντας από τη ΝΔ να εξηγήσει τη σχέση της με μέλη του κυκλώματος, με αφορμή χθεσινές, νέες δημοσιοποιήσεις συνομιλιών. Όπως είπε ο κ. Καραγκούνης στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπήρξαν συναλλαγές συναδέλφων του με μέλη του κυκλώματος και περνώντας στην αντεπίθεση ζήτησε αυτός με τη σειρά του εξηγήσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «καθεστωτικές αντιλήψεις».

    «Πρέπει να μας δώσει εξηγήσεις ποιος παρακολουθεί τα τηλέφωνα βουλευτών και αν εκβιάζονται βουλευτές και πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί διαφορετικά υπάρχει βαθύ πολιτικό ζήτημα δημοκρατικό ζήτημα, κοινοβουλευτικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Καραγκούνης και πρόσθεσε ότι σε πρώτη φάση οι εξηγήσεις θα πρέπει να δοθούν από τον αρμόδιο υπουργό και από την κυβερνητική εκπρόσωπο.

    [12] Μικρής έκτασης επεισόδια στο hot spot της Μόριας

    Μικρής έκτασης επεισόδια αυτή την ώρα στο hot spot της Μόριας με πρωταγωνιστές πρόσφυγες και μετανάστες που διεκδικούν να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο.

    Πρόκειται για ανθρώπους που μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας παρέμειναν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ επί 25ήμερο μέχρι να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο νησί αλλά να μη φεύγουν από αυτό. Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που υπέβαλλαν όμως καθυστερεί με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται προβλήματα όπως η σημερινή εξέγερση.

    Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατέλαβαν το χώρο μπροστά στην υπηρεσία ασύλου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Από τον καταυλισμό βγήκαν αμέσως οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί ενώ διμοιρία ΜΑΤ αποκατέστησε την τάξη χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

    Να σημειωθεί ότι χθες Κυριακή το απόγευμα, διαδηλώνοντας πως είναι πρόσφυγες και όχι εγκληματίες δεκάδες Ιρακινοί και Σύριοι, κυρίως μέλη οικογενειών με παιδιά συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Αίτημα τους να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια για την Ευρώπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 May 2016 - 12:32:27 UTC