Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία, καλύτερη απο αυτή που περιμέναμε
  • [02] «Πρόσφυγες και μετανάστες: Μία κρίση αλληλεγγύης»
  • [03] Χαλάρωσαν τα πνεύματα στις ελληνοαυστριακές σχέσεις, τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος
  • [04] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπλοκάρει τη διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες, δήλωσε ο Μ Σουλτς παρουσία του Τούρκου
  • [05] Επιβλητική ανατροπή και νίκη (56-50) για τον Αρη επί του Παναθηναϊκού στον 4ο ημιτελικό των πλέι οφ

  • [01] Γ. Δραγασάκης: Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία, καλύτερη απο αυτή που περιμέναμε

    Στις 24 Μαΐου θα έχουμε συμφωνία, ίσως καλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Η χώρα, η κοινωνία, οι πολίτες θα μπορούν να δουν το μέλλον και να το σχεδιάσουν ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Αlpha υπογραμμίζοντας πως μετά την αξιολόγηση θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης . «Μετά την αξιολόγηση, αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία και θέτουμε προτεραιότητες, δουλεύοντας για ανάπτυξη, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας . Έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σε μια κατάσταση που θα μπορέσουμε να ξαναβλέπουμε το μέλλον, να κάνουμε σχέδια για το μέλλον και να βάλουμε τις καινούργιες προτεραιότητες. Επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

    Η Ελλάδα θα πάρει κονδύλια ύψους 4-5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ενώ άλλα 6,2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα θα δοθούν από το ΕΣΠΑ. Άρα στο δεύτερο εξάμηνο θα πέσουν 9-12 δισ. ευρώ στην οικονομία που είναι επαρκή για να διασφαλίσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Στόχος να μειώσουμε τις συνολικές επιβαρύνσεις όσο θ αναπτύσσεται η οικονομία, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

    Το να ψηφίζαμε "προληπτικά" μέτρα δεν θα ήταν δυνατό. Το αποτρέψαμε. Ρεαλιστικοί στόχοι και δημοσιονομική διαχείριση θα καταστήσουν απόλυτα μη αναγκαία την ενεργοποίηση του "μηχανισμού διόρθωσης" , ανέφερε επισημαίνοντας πως υπήρξαν δυνάμεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που επένδυσαν στην καταστροφή, προσδοκώντας εκλογές και διαψεύστηκαν.

    Η ρύθμιση του χρέους θα γίνει σε τρεις φάσεις, σε τρεις χρόνους, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Eurogroup , τόνισε αναφέροντας πως αόριστη τοποθέτηση για το χρέος υπήρξε το 2012. «Εμάς κάτι τέτοιο δεν μας ενδιέφερε. Πλέον πάμε σε δεσμευτικό "οδικό χάρτη"».

    Εάν η ρύθμιση για το χρέος είναι καλή, θα δημιουργηθεί ένα θετικό σχετικό προηγούμενο και για άλλες χώρες στην Ευρώπη ανέφερε ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζοντας πως στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια ευρεία συμμαχία για την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.

    [02] «Πρόσφυγες και μετανάστες: Μία κρίση αλληλεγγύης»

    Φέτος τον Σεπτέμβριο, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συγκεντρώσει τους ηγέτες του κόσμου προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία από τις κορυφαίες προκλήσεις των καιρών μας: Την μεγάλη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών.

    Πόλεμος, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπο-ανάπτυξη και φυσικές καταστροφές, οδηγούν τον μεγαλύτερο - από τότε που έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία - αριθμό ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας της βίας και των διώξεων, και είναι σήμερα πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένοι. Επιπλέον 225 εκατομμύρια είναι μετανάστες που έχουν αφήσει τις χώρες τους σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών ή απλώς για να επιβιώσουν.

    Ωστόσο, αυτή δεν είναι μία κρίση αριθμών. Είναι μία κρίση αλληλεγγύης. Σχεδόν το 90% των προσφύγων στον κόσμο φιλοξενούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οκτώ χώρες φιλοξενούν περισσότερους από τους μισούς πρόσφυγες στον κόσμο. Μόλις 10 χώρες προσφέρουν το 75% του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών για την ανακούφιση και τον τερματισμό των δεινών τους.

    Με τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης, δεν θα υπήρχε κρίση για τις φιλοξενούσες χώρες. Έχουμε τα μέσα για να βοηθήσουμε και ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε για να χειριστούμε τις μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο, πάρα πολύ συχνά, αφήνουμε τον φόβο και την άγνοια να μπαίνουν στη μέση. Οι ανθρώπινες ανάγκες καταλήγουν να επισκιάζονται, και η φωνή της ξενοφοβίας να είναι πιο δυνατή από τη φωνή της λογικής.

    Οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Στις 19 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Θα πραγματοποιήσει μία υψηλού επιπέδου συνάντηση για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προσπαθειών μας. Με στόχο να βοηθήσω τη διεθνή κοινότητα να αδράξει αυτή την ευκαιρία, δημοσίευσα πρόσφατα μία έκθεσή μου με τίτλο " Με Ασφάλεια και Αξιοπρέπεια", η οποία περιέχει συστάσεις για το πως ο κόσμος μπορεί να αναλάβει πιο αποτελεσματική, συλλογική δράση.

    Μπορούμε να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας την κοινή μας ανθρωπότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνηση, εκτίθενται σε τεράστιους κινδύνους. Χιλιάδες έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο, στη θάλασσα Ανταμάν, στο Σαχέλ και στην Κεντρική Αμερική. Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι οι « άλλοι», είναι τόσο διαφορετικοί όσο η ίδια η ανθρώπινη οικογένεια. Οι μετακινήσεις των ανθρώπων είναι ένα εντελώς παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί τον παγκόσμιο επιμερισμό της ευθύνης.

    Δεύτερον, οι πρόσφυγες και μετανάστες όχι μόνο δεν αποτελούν απειλή, αλλά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των χωρών που τους φιλοξενούν, όπως και των χωρών προέλευσης. Όσο καλύτερα ενσωματώνονται οι νέες αφίξεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συνεισφορά τους στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα για να προωθήσουμε την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών.

    Τρίτον, οι πολιτικοί και τοπικοί ηγέτες έχουν την υποχρέωση να καταδικάσουν τις διακρίσεις και τη μη ανεκτικότητα και να αντιπαρατεθούν με αυτούς που επιδιώκουν να κερδίσουν ψήφους με τον εκφοβισμό και τον διχασμό. Είναι η ώρα να χτίσουμε γέφυρες, όχι τοίχους ανάμεσα στους ανθρώπους.

    Τέταρτον, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των αιτιών του αναγκαστικού ξεριζωμού. Τα Ηνωμένα Έθνη, συνεχίζουν να ενισχύουν το έργο τους για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, και την αντιμετώπιση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν την κλιμάκωση της. Το νέο μας ισχυρό εργαλείο, είναι η Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε πέρυσι από όλα τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών, και εστιάζει κατά πολύ στη δικαιοσύνη, στους θεσμούς και τις ειρηνικές κοινωνίες.

    Πέμπτον, πρέπει να ενισχύσουμε τα διεθνή συστήματα που διαχειρίζονται μεγάλες μετακινήσεις ατόμων, ώστε να εφαρμόζουν τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να παρέχουν την απαραίτητη προστασία. Τα κράτη πρέπει να σέβονται τις διεθνείς νομικές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951. Οι χώρες στις οποίες πρωτοφτάνουν οι προσφυγές δεν πρέπει να αφήνονται επωμίζονται μόνες τους τις αιτήσεις. Η πρόσφατη έκθεσή μου προτείνει " Μία παγκόσμια συμφωνία για την ευθύνη καταμερισμού των προσφύγων."

    Υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για να καταπολεμήσουμε τους λαθρέμπορους και τους διακινητές, να σώσουμε και να προστατέψουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται καθ?οδόν, και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια τους στα σύνορα. Η ύπαρξη περισσότερων κανονικών και νόμιμων δρόμωνθα είναι κρίσιμης σημασίας, ώστε οι απελπισμένοι άνθρωποι να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εγκληματικά δίκτυα όταν αναζητούν την ασφάλεια.

    Ο αριθμός των μεταναστών αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, της εύκολης μετακίνησης και επικοινωνίας, της αυξανόμενης ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής. Η πρόσφατη έκθεση μου προτείνει σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης "μίας παγκόσμιας συμφωνίας για ασφαλή, ομαλή και κανονική μετανάστευση.»

    Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν είναι διόλου ανυπέρβλητες, ωστόσο, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κράτη που δρουν μόνα τους. Σήμερα, εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στερούνται των βασικών τους δικαιωμάτων, ενώ ο κόσμος μας στερεί από τον εαυτό του τα πλήρη οφέλη που έχουν να προσφέρουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

    Η παγκόσμια ανθρωπιστική σύνοδος που συγκαλώ στην Κωνσταντινούπολη από τις 23 έως 24 Μαΐου, θα επιδιώξει νέες δεσμεύσεις από τα κράτη και άλλους προκειμένου να προσφέρει προστασία στους ανθρώπους και να οικοδομήσει ανεκτικότητα. Περιμένω από τη συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης στις 19 Σεπτεμβρίου, να δείξει το δρόμο προς την επίλυση των πιο άμεσων προσφυγικών και μεταναστευτικών προκλήσεων και να δεσμεύσει τους ηγέτες του κόσμου σε μία μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία σε αυτά τα θέματα.

    Οι άνθρωποι μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο κατά τη διάρκεια χιλιετιώv, από επιλογή ή υπό απειλή βίας και θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και στο άμεσο μέλλον. Μόνο εάν επιτελέσουμε το καθήκον μας να προστατέψουν αυτούς που τρέπονται σε φυγή λόγω της βίας και των διωγμών. Μόνο αν αποδεχτούμε τις ευκαιρίες που οι πρόσφυγες και μετανάστες προσφέρουν στις νέες κοινωνίες τους, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία και δικαιοσύνη για όλους.

    [03] Χαλάρωσαν τα πνεύματα στις ελληνοαυστριακές σχέσεις, τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς

    Την χαλάρωση των πνευμάτων, μετά την «ειλικρινή, όπως πάντα, και με ευθύτητα συζήτηση» που έκανε σήμερα στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην αυστριακή πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας. Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται στη Βιέννη, σε μία προσπάθεια «επανασυγκόλλησης», θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων και αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας. «Νομίζω πως είναι ένα ταξίδι που συμβάλλει στην καλή συνεννόηση και αλληλοκατανόηση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αυστρία, δύο χώρες οι οποίες έχουν πάρα πολλές παλιές φιλίες,και κοινές στιγμές στην ιστορία», προσθέτει.

    Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, από τον οποίο έγινε δεκτός το απόγευμα, είναι «ένας φίλος της Ελλάδας, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να σας απαγγέλει απ? έξω τον Όμηρο, και την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, είναι ένας άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες που πάντα έχει βαθιά στην καρδιά του το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα της Δημοκρατίας και δεν ξεχνάει ποτέ να το λέει».

    «Θέλω να θυμίσω πως ο πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, στις πιο δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, στάθηκε πάντα στο πλευρό της χώρας, με δηλώσεις του, με σπάνια αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη για την Ελλάδα», επισημαίνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Κοτζιάς.

    [04] Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπλοκάρει τη διαδικασία κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες, δήλωσε ο Μ Σουλτς παρουσία του Τούρκου υπ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    «Αποφάσισα να σταματήσω τη διαδικασία για το θέμα της κατάργησης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, παρουσία του Τούρκου υπουργούΕυρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, με την ευκαιρία κοινής συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ύστερα από 45λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών.

    Ο κ. Σουλτς εξήγησε ότι δεν έστειλε το απαραίτητο έγγραφο για τις βίζες στην αρμόδια επιτροπή για την εκκίνηση της διαδικασίας κατάργησης, διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει και τα 72 κριτήρια που αποτελούν προϋπόθεση για την απελευθέρωση.

    Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε στις θέσεις της Άγκυρας ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και υποστήριξε ότι με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία για την τρομοκρατία.

    [05] Επιβλητική ανατροπή και νίκη (56-50) για τον Αρη επί του Παναθηναϊκού στον 4ο ημιτελικό των πλέι οφ

    Με ολική ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο και εκτελεστές τους Τζερέλ ΜακΝίλ, Ντόμινικ Γουότερς, ο Αρης επικράτησε απόψε στο Αλεξάνδρειο, στον τέταρτο ημιτελικό για τα πλέι οφ της Α1, επί του Παναθηναϊκού με 56-50. Αποτέλεσμα με το οποίο ισοφάρισε σε 2-2 τις νίκες κόντρα στους «πράσινους» και πλέον οι δύο ομάδες θα διεκδικήσουν το εισιτήριο για τους τελικούς του πρωταθλήματος το Σάββατο (14/5, 18.00), στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς στο ΟΑΚΑ. Ο ΜακΝίλ είχε 16 πόντους (από 4 στο ημίχρονο), 8 ριμπάουντ, ο Γουότερς 12 πόντους (από 5 στο ημίχρονο) και 5 ασίστ. Για τον Παναθηναϊκό ξεχώρισε ο Ελιοτ Ουίλιαμς, με 19 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ.

    Εκτός αποστολής για τον Παναθηναϊκό (δεν ήταν καν στο γήπεδο), οι Τζέιμς Γκιστ, Τζέιμς Φελντέιν, Μαρκ Χέινς, «πληρώνοντας» έτσι το τίμημα της νυχτερινής εξόδου τους στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Δευτέρας (9/5), με το τέλος του τρίτου ημιτελικού. Επιστρατεύτηκε, μάλιστα, από την Αθήνα, ο Μιχάλης Λούντζης, προκειμένου να συμπληρωθεί 10αδα από τους «πράσινους»

    Τα δεκάλεπτα: 8-12, 19-29, 38-34, 56-50


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 May 2016 - 18:32:24 UTC