Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει
  • [02] Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Λιβάνου σε επίπεδο γενικών γραμματέων των ΥΠΕΞ
  • [03] Γ. Σταθάκης: Ευέλικτος ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης
  • [04] Στους 1.987 οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά
  • [05] Ξεκινά από την Ειδομένη εκστρατεία εμβολιασμού των προσφύγων και μεταναστών
  • [06] Σήμερα ψηφίζει η Γερουσία για την παραπομπή ή μη σε δίκη της Προέδρου της Βραζιλίας
  • [07] ΗΠΑ: Ο Σάντερς νίκησε την Κλίντον στους προκριματικούς στη Δυτική Βιρτζίνια
  • [08] Κάννες με Αλμοδοβάρ, Τζάρμους, Νταρντέν, αλλά και με ελληνικό χρώμα
  • [09] Με αφιερώματα στο προσφυγικό και τη Ρωσία, ξεκινά η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
  • [10] Γεωπολιτικά σύνορα και όρια της τέχνης στο 3ο Fast Forward Festival
  • [11] Άρθρο του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει

    «Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά, ότι από τη Δευτέραη κυβέρνηση ανεβάζει κακόγουστη θεατρική παράσταση.

    «Το 4ο μνημόνιο που θα υπογράψει, το 2ο δικό της, είναι πολύ επώδυνο για να καλυφθεί στις προκλητικές θριαμβολογίες της. Υπογράφει μέτρα ύψους 5,4 δις που δεν θα ήταν απαραίτητα. Τώρα προσπαθεί να τα μπαλώσει με επώδυνα μέτρα στο ασφαλιστικό και με φόρους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τον λεγόμενο «κόφτη», ένα μηχανισμό που - είπε - έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει μια, όπως ανέφερε, γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση για το χρέος.

    «Βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας ότι το χρέος έχει ήδη περικοπεί από το 2012 κατά 130 δις χωρίς αυτό από μόνο του να είναι αρκετό για την οριστική έξοδο από την κρίση.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι αυτό που πρωτίστως απαιτείται είναι εμπιστοσύνη και επενδύσεις, και κατηγόρησε την κυβέρνηση χαρακτηριστικά, ότι έχει αλλεργία στις επενδύσεις, στον ιδιωτικό τομέα, στην επιχειρηματικότητα και σε ό,τι δημιουργεί νέες δουλειές.

    «Νέες δουλειές είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα πάνω απ'όλα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέροντας ως προϋποθέσεις την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, λιγότερους φόρους και χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει αυτό. Συνεχίζει να λέει κατά συρροή ψέματα, επιχειρώντας να κάνει μπροστά στα μάτια μας το μαύρο άσπρο, και δεν έχει καμία ιδέα πως μπορεί να διοικηθεί μια ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [02] Τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Λιβάνου σε επίπεδο γενικών γραμματέων των ΥΠΕΞ

    Η διερεύνηση προοπτικών τριμερούς συνεργασίας στους τομείς της ασφαλείας, του προσφυγικού, του πολιτισμού, της ενέργειας και της διαχείρισης υδάτωνείναι στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου πουπραγματοποιείται σήμεραστην Αθήνα. Η συνάντησηείναι σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών και από ελληνικής πλευράς συμμετέχειο πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος.

    Στη θεματολογία των συνομιλιών εντάσσονται, επίσης, θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα που άπτονται των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Λιβάνου.

    [03] Γ. Σταθάκης: Ευέλικτος ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης

    Σε διευκρινίσεις για τη συμφωνία στο πλαίσιο του προχθεσινού Eurogroup προχώρησε σε συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.Η συμφωνία σηματοδοτεί θετική μεταστροφή και δείχνει το δρόμο ότι μπορεί να κερδίσουμε το στοίχημα για να «τρέξει» η ανάπτυξη της οικονομίας, σημείωσε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στονΜηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης ο Γιώργος Σταθάκης τον χαρακτήρισε κοινό τόπο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που είναι στο σύμφωνο σταθερότητας της ΕΕ, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί το 2017 καθώς το πλεόνασμα δίνει αισιοδοξία για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ενώ από το 2018 στόχος είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης να εκτονώσουν τη δημοσιονομική πίεση.

    Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως ο μηχανισμός είναι αποτέλεσμα της ελληνικής προσέγγισης και διαθέτει ευελιξία, εξηγώντας πως στην περίπτωση που υπάρξει απόκλιση ο υπουργός Οικονομικών θα πάρει τις αποφάσεις για το πώς και σε ποιους τομείς θα γίνει η εφαρμογή μέτρων, ανάλογα με την οικονομική συγκυρία.

    «Η ευελιξία υπάρχει, είναι στη διακριτική μας ευχέρεια τις δυο χρονιές που μας ενδιαφέρουν πολύ να έχουμε τα αποτέλεσμα που θέλουμε, χωρίς να έχουμε μια δέσμευση προκαταβολικά, κι αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία του μηχανισμού» είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

    Σχολιάζοντας τις αναφορές της αντιπολίτευσης περί σύναψης 4ου μνημονίου, απάντησε πως η χρήση του όρου στη συμφωνία αφορά τον μηχανισμό αμοιβαίας κατανόησης ότι η Ελλάδα προτίθεται να κινητοποιήσει τον μηχανισμό διόρθωσης και δεν ενέχει νομοθετική ισχύ.

    [04] Στους 1.987 οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

    Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", μεταφέροντας 43 μετανάστες και πρόσφυγες απόΜυτιλήνη και Χίο.Χθες, τέσσερα πούλμαν με 148 άτομα αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, όπου βρίσκονται ήδη 312 πρόσφυγες.

    Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.987 πρόσφυγες και μετανάστες στην πέτρινη αποθήκη (εσωτερικά και περιμετρικά) και στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1.

    [05] Ξεκινά από την Ειδομένη εκστρατεία εμβολιασμού των προσφύγων και μεταναστών

    Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 11 Μαϊου, από την Ειδομένη, η εκστρατείακαθολικής εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων και μεταναστών, υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας.Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η γενίκευση της καμπάνιας σε όλους τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και των διεθνών οργανισμών.

    Στην Ειδομένη, η εκστρατεία γίνεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

    [06] Σήμερα ψηφίζει η Γερουσία για την παραπομπή ή μη σε δίκη της Προέδρου της Βραζιλίας

    Η Γερουσία στη Βραζιλία αποφασίζει σήμερα για την παραπομπή ή μη σε δίκη της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, με κατηγορίες σχετικές με την παραβίαση των κανόνων του κεντρικού προϋπολογισμού της χώρας.Το πολιτικό κλίμα είναι αρνητικό για την ίδια, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη Πρόεδρος της χώρας σε διάστημα μεγαλύτερο από είκοσι χρόνια, η οποία αποπέμπεται από τα καθήκοντά της.

    Στην περίπτωση, που οι πολιτικοί αντίπαλοί της εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των ψήφων των 81 Γερουσιαστών, τότε, η Ρουσέφ θ' απομακρυνθεί από την προεδρία για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών για να διεξαχθεί η δίκη της. Στο διάστημα αυτό, τα προεδρικά καθήκοντα θ' ασκεί ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ.

    [07] ΗΠΑ: Ο Σάντερς νίκησε την Κλίντον στους προκριματικούς στη Δυτική Βιρτζίνια

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την εκλογή προέδρου Μπέρνι Σάντερς νίκησε την Χίλαρι Κλίντον σε προκριματικούς στη Δυτική Βιρτζίνια χθες, επιβραδύνοντας την πορεία της προς το χρίσμα του κόμματος.Παρά την αναποδιά, η Κλίντον θεωρείται το φαβορί για να γίνει η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

    Η ήττα της όμως χθες μπορεί να είναι ένδειξη δυσκολιών που θα έχει η Κλίντον με ψηφοφόρους της εργατικής τάξης και σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και το Οχάιο, των οποίων η οικονομία βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στην παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Τον Μάρτιο, η Κλίντον είχε πει σε μια συγκέντρωση στο Οχάιο ότι η κυβέρνησή της θα έκλεινε τα ανθρακορυχεία και θα εξάλειφε τις δουλειές των ανθρακωρύχων. Την περασμένη εβδομάδα στην Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο η Κλίντον ζήτησε συγγνώμη αρκετές φορές σε άνεργους ανθρακωρύχους και εργάτες της βιομηχανίας χάλυβα, λέγοντας ότι τα λόγια της παρεξηγήθηκαν, ενώ συζήτησε το σχέδιο της να βοηθήσει στην επανεκπαίδευση των ανθρακωρύχων για δουλειές καθαρής ενέργειας.

    Ο Τραμπ κέρδισε τηΔυτική Βιρτζίνια με άνεση χθες, και λοιδόρησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών λέγοντας ότι δεν μπορεί να καταφέρει να νικήσει τον Σάντερς.

    [08] Κάννες με Αλμοδοβάρ, Τζάρμους, Νταρντέν, αλλά και με ελληνικό χρώμα

    Με το «Cafesociety», τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν, σηκώνει σήμερα αυλαία το 69ο φεστιβάλ των Καννών, στο οποίο μεγάλα ονόματα της διεθνούς κινηματογραφίας- από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον Τζιμ Τζάρμους, τους αδελφούς Νταρντέν, τον Κεν Λόουτς, τον Πολ Φερχόφεν μέχρι τον Ξαβιέ Ντολάν, τον Τζεφ Νίκολς και τον Σον Πεν- διεκδικούν τον «Χρυσό Φοίνικα».

    Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συναντάμε και δύο ελληνικές συμπαραγωγές: «Η Τελευταία Παραλία» (L'ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, η οποία συμμετέχει στο τμήμα των ειδικών προβολών και το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» (Voir du pays) των Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν, με πρωταγωνίστρια την Αριάν Λαμπέντ που παρουσιάζεται στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Ενώ την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 55η Εβδομάδα Κριτικής εξασφάλισε και η καινούργια μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, με τίτλο «Limbo».

    Είκοσι μία συνολικά ταινίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου.

    [09] Με αφιερώματα στο προσφυγικό και τη Ρωσία, ξεκινά η 13η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

    Ασθμαίνοντας και πάλι την ύστατη ώρα, και πάλι με το ελάχιστο τής μέχρι σήμερα οικονομικής στήριξης (λιγότερο από 200.000 ευρώ), με αμφισβητούμενη τη βιωσιμότητα αλλά και την επίσημη "στέγασή" της στην πόλη, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης ξεκινά μεθαύριο (Πέμπτη 12 Μαΐου) την 13η διοργάνωση της.

    Η ?πάλε ποτέ "μικρή Φραγκφούρτη των Βαλκανίων" (όπως είχε χαρακτηρίσει τη διοργάνωση η γαλλική εφημερίδα LeMonde τον Μάιο του 2005, μετά τη δεύτερη διοργάνωση της έκθεσης που ξεκίνησε το 2004 ως Scripta), ο μοναδικός θεσμός βιβλίου της χώρας, με διοργανωτές το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (μετά την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ προ τριετίας), τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Helexpo-ΔΕΘ (που φιλοξενεί την έκθεση στα περίπτερα 13 και 15 των εγκαταστάσεων της), με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου θα φιλοξενήσει φέτος 284 εκδηλώσεις (135 του γενικού προγράμματος, 27 στο πλαίσιο του αφιερώματος στους πρόσφυγες, 46 στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μετάφρασης και 76 στον χώρο της νεανικής και παιδικής γωνιάς του βιβλίου).

    Το σύνολο των εκδοτών-εκθετών που μετέχουν στην φετινή έκθεση είναι 294 (214 Έλληνες εκδότες και 80 ξένοι από 20 χώρες).

    «Υποστηρίζουμε ότι ο πολιτισμός είναι ο πλούτος της χώρας. Δεν είναι θεωρητική έννοια όμως αυτό. Ο πολιτισμός θα πρέπει να παράξει πλούτο γιατί... τίποτα δεν γίνεται χωρίς χρήματα», έλεγε χαρακτηριστικά σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχολιάζοντας την αναγκαιότητα παραμονής της διοργάνωσης στην πόλη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την έναρξη της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.

    Στην «τιτάνια προσπάθεια των διοργανωτών προκειμένου να κρατηθεί ζωντανός ο θεσμός» αναφέρθηκε ο καθηγητής Γιώργος Παπαναστασίου (αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ στο Τμήμα Φιλολογίας - διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών - Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη), εκπροσωπώντας τον βασικό οργανωτή θεσμό, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. «Το βιβλίο δεν είναι μόνο όχημα, αλλά και πρόσχημα πολιτισμού», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου, «καθώς μέσω αυτού αναδεικνύονται και όλες οι μορφές της τέχνης (θέατρο, εικαστικά , κοινωνιολογία -ακόμα και πολιτική)».

    [10] Γεωπολιτικά σύνορα και όρια της τέχνης στο 3ο Fast Forward Festival

    Το Φεστιβάλ Fast Forward διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και διακτινίζεται σε άδεια κτίρια της Αθήνας και στην πλατεία Συντάγματος από 16 έως 31 Μαϊου. Διεθνείς καλλιτέχνες από το Άμστερνταμ, τη Βηρυτό, τις Βρυξέλλες, το Κέηπ Τάουν, τη Μελβούρνη, τη Ραμάλα, το Σέφιλντ και το Τελ Αβίβ, συναντώνται στην Αθήνα με πρότζεκτ σχεδιασμένα για εμπειρίες τέχνης με ενεργούς θεατές, «ανοιχτούς» να διερευνήσουν μαζί με τους καλλιτέχνες τα όρια των συνόρων στην τρέχουσα πραγματικότητα και στην τέχνη.

    «Κινούμενο, όπως κάθε χρόνο, στα όρια μεταξύ του θεάτρου, του χορού, της περφόρμανς, του κινηματογράφου και της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, το 3ο Fast Forward Festival προσκαλεί τους θεατές σε ιδιότυπες καλλιτεχνικές εμπειρίες που συνδυάζουν διαλεκτικά το ντοκουμέντο με την μυθοπλασία, τη συμμετοχή με την παρατήρηση, την κριτική ανάλυση με την καλλιτεχνική φαντασία» υπογραμμίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια και ψυχή του FFF, Κάτια Αρφαρά.

    [11] Άρθρο του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Φέτος τον Σεπτέμβριο, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συγκεντρώσει τους ηγέτες του κόσμου προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία από τις κορυφαίες προκλήσεις των καιρών μας: Την μεγάλη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών.

    Πόλεμος, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπο-ανάπτυξη και φυσικές καταστροφές, οδηγούν τον μεγαλύτερο - από τότε που έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία - αριθμό ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας της βίας και των διώξεων, και είναι σήμερα πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένοι. Επιπλέον 225 εκατομμύρια είναι μετανάστες που έχουν αφήσει τις χώρες τους σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών ή απλώς για να επιβιώσουν.

    Ωστόσο, αυτή δεν είναι μία κρίση αριθμών. Είναι μία κρίση αλληλεγγύης. Σχεδόν το 90% των προσφύγων στον κόσμο φιλοξενούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οκτώ χώρες φιλοξενούν περισσότερους από τους μισούς πρόσφυγες στον κόσμο. Μόλις 10 χώρες προσφέρουν το 75% του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών για την ανακούφιση και τον τερματισμό των δεινών τους.

    Με τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης, δεν θα υπήρχε κρίση για τις φιλοξενούσες χώρες. Έχουμε τα μέσα για να βοηθήσουμε και ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε για να χειριστούμε τις μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο, πάρα πολύ συχνά, αφήνουμε τον φόβο και την άγνοια να μπαίνουν στη μέση. Οι ανθρώπινες ανάγκες καταλήγουν να επισκιάζονται, και η φωνή της ξενοφοβίας να είναι πιο δυνατή από τη φωνή της λογικής.

    Οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Στις 19 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Θα πραγματοποιήσει μία υψηλού επιπέδου συνάντηση για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προσπαθειών μας. Με στόχο να βοηθήσω τη διεθνή κοινότητα να αδράξει αυτή την ευκαιρία, δημοσίευσα πρόσφατα μία έκθεσή μου με τίτλο " Με Ασφάλεια και Αξιοπρέπεια", η οποία περιέχει συστάσεις για το πως ο κόσμος μπορεί να αναλάβει πιο αποτελεσματική, συλλογική δράση.

    Μπορούμε να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας την κοινή μας ανθρωπότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνηση, εκτίθενται σε τεράστιους κινδύνους. Χιλιάδες έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο, στη θάλασσα Ανταμάν, στο Σαχέλ και στην Κεντρική Αμερική. Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι οι « άλλοι», είναι τόσο διαφορετικοί όσο η ίδια η ανθρώπινη οικογένεια. Οι μετακινήσεις των ανθρώπων είναι ένα εντελώς παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί τον παγκόσμιο επιμερισμό της ευθύνης.

    Δεύτερον, οι πρόσφυγες και μετανάστες όχι μόνο δεν αποτελούν απειλή, αλλά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των χωρών που τους φιλοξενούν, όπως και των χωρών προέλευσης. Όσο καλύτερα ενσωματώνονται οι νέες αφίξεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συνεισφορά τους στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα για να προωθήσουμε την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών.

    Τρίτον, οι πολιτικοί και τοπικοί ηγέτες έχουν την υποχρέωση να καταδικάσουν τις διακρίσεις και τη μη ανεκτικότητα και να αντιπαρατεθούν με αυτούς που επιδιώκουν να κερδίσουν ψήφους με τον εκφοβισμό και τον διχασμό. Είναι η ώρα να χτίσουμε γέφυρες, όχι τοίχους ανάμεσα στους ανθρώπους.

    Τέταρτον, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των αιτιών του αναγκαστικού ξεριζωμού. Τα Ηνωμένα Έθνη, συνεχίζουν να ενισχύουν το έργο τους για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, και την αντιμετώπιση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν την κλιμάκωση της. Το νέο μας ισχυρό εργαλείο, είναι η Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε πέρυσι από όλα τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών, και εστιάζει κατά πολύ στη δικαιοσύνη, στους θεσμούς και τις ειρηνικές κοινωνίες.

    Πέμπτον, πρέπει να ενισχύσουμε τα διεθνή συστήματα που διαχειρίζονται μεγάλες μετακινήσεις ατόμων, ώστε να εφαρμόζουν τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να παρέχουν την απαραίτητη προστασία. Τα κράτη πρέπει να σέβονται τις διεθνείς νομικές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951. Οι χώρες στις οποίες πρωτοφτάνουν οι προσφυγές δεν πρέπει να αφήνονται επωμίζονται μόνες τους τις αιτήσεις. Η πρόσφατη έκθεσή μου προτείνει " Μία παγκόσμια συμφωνία για την ευθύνη καταμερισμού των προσφύγων."

    Υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για να καταπολεμήσουμε τους λαθρέμπορους και τους διακινητές, να σώσουμε και να προστατέψουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται καθ?οδόν, και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια τους στα σύνορα. Η ύπαρξη περισσότερων κανονικών και νόμιμων δρόμωνθα είναι κρίσιμης σημασίας, ώστε οι απελπισμένοι άνθρωποι να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εγκληματικά δίκτυα όταν αναζητούν την ασφάλεια.

    Ο αριθμός των μεταναστών αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, της εύκολης μετακίνησης και επικοινωνίας, της αυξανόμενης ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής. Η πρόσφατη έκθεση μου προτείνει σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης "μίας παγκόσμιας συμφωνίας για ασφαλή, ομαλή και κανονική μετανάστευση.»

    Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν είναι διόλου ανυπέρβλητες, ωστόσο, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κράτη που δρουν μόνα τους. Σήμερα, εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στερούνται των βασικών τους δικαιωμάτων, ενώ ο κόσμος μας στερεί από τον εαυτό του τα πλήρη οφέλη που έχουν να προσφέρουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

    Η παγκόσμια ανθρωπιστική σύνοδος που συγκαλώ στην Κωνσταντινούπολη από τις 23 έως 24 Μαΐου, θα επιδιώξει νέες δεσμεύσεις από τα κράτη και άλλους προκειμένου να προσφέρει προστασία στους ανθρώπους και να οικοδομήσει ανεκτικότητα. Περιμένω από τη συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης στις 19 Σεπτεμβρίου, να δείξει το δρόμο προς την επίλυση των πιο άμεσων προσφυγικών και μεταναστευτικών προκλήσεων και να δεσμεύσει τους ηγέτες του κόσμου σε μία μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία σε αυτά τα θέματα.

    Οι άνθρωποι μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο κατά τη διάρκεια χιλιετηρίδων, από επιλογή ή υπό απειλή βίας και θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και στο άμεσο μέλλον. Μόνο εάν επιτελέσουμε το καθήκον μας να προστατέψουν αυτούς που τρέπονται σε φυγή λόγω της βίας και των διωγμών. Μόνο αν αποδεχτούμε τις ευκαιρίες που οι πρόσφυγες και μετανάστες προσφέρουν στις νέες κοινωνίες τους, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία και δικαιοσύνη για όλους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 May 2016 - 6:32:33 UTC