Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα, έχει συμμαχίες και διαμορφώνει τους όρους της Ευρώπης της επόμενης ημέρας
  • [02] Στ. Θεοδωράκης:Η κυβέρνηση λέει συνεχώς ψέματα
  • [03] Βουλή: Δεν μετείχε στην ψηφοφορία λόγω αδιαθεσίας η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος:Παραλάβαμε ένα διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα και καλούμαστε να το μοιράσουμε με δικαιότερο τρόπο
  • [05] Με κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία μεταβαίνει στο Eurogroup ο Ευκ. Τσακαλώτος
  • [06] Δεν θα ανεχθούμε ενέργειες πέραν των κανόνων, αναφέρει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
  • [07] Σπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα είναι ορατή από την Ελλάδα
  • [08] Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων στη διαδήλωση στο Σύνταγμα
  • [09] Εννέα προσαγωγές από τα Εξάρχεια και το Σύνταγμα
  • [10] Καναδάς: Επιβραδύνθηκε η επέκταση των πυρκαγιών στο Φορτ ΜακΜάρεϊ
  • [11] Επέστρεψαν στη Μαδρίτη, οι τρεις δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στη Συρία
  • [12] Πέθανε η Μαργκότ Χόνεκερ
  • [13] Με 153 ΝΑΙ υπερψηφίστηκε το φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο
  • [14] Αλ. Τσίπρας: Θα ξαναστήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο στα πόδια της
  • [15] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Οι στόχοι της Ελλάδας έχουν σχεδόν επιτευχθεί

  • [01] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα, έχει συμμαχίες και διαμορφώνει τους όρους της Ευρώπης της επόμενης ημέρας

    Σκληρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια σ τη συζήτηση για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και την κατηγόρησε για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

    «Για να παρακολουθήσει κανείς την επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να έχει πολύ κοντή μνήμη. Να έχει τη λήθη όχι την αλήθεια, να ξεχάσει τις δεσμεύσεις της Ν.Δ όπως προέκυψαν, όχι από τον προγραμματικό της λόγο, αλλά από τις υπογραφές της στην πέμπτη αξιολόγηση. Να ξεχάσει ότι, ο αρμόδιος τομεάρχης της, έλεγε ότι με την παρούσα συμφωνία τελειώνουν οι επικουρικές συντάξεις. Να ξεχάσει κυρίως τις εκλογές του Σεπτέμβρη διότι αναδεικνύουν τη δομική διαφορά της δικής μας παράταξης από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία εξελέγη με τα Ζάππεια και πολιτεύτηκε με το "ουδείς αναμάρτητος" και τα "μνημόνια" τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

    "Αντίθετα με τη Ν.Δ", σημείωσε, "εμείς για ότι καταφέραμε ζητήσαμε την έγκριση του ελληνικού λαού. Το Γενάρη ζητήσαμε εντολή διαπραγμάτευσης και το Σεπτέμβρη ζητήσαμε από το λαό, να αποφανθεί για το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης και να επιλέξει την κυβέρνηση με την οποία θα πορευτεί".

    Ο κ. Παπάς πρόσθεσε, ότι εκείνος που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη στρατηγική και την πολιτική της Ν.Δ., "θα πρέπει να έχει και το χάρισμα να εξηγεί τη μαγεία, διότι η Ν. Δ., ισχυρίζεται ότι θα είχε λιγότερα μέτρα, ενώ είχε συμφωνήσει 20 δισ ευρώ, πλεονάσματα".

    "Έχει συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός, και από τους τόνους της αντιπαράθεσης, ότι άλλη συμφωνία θα είχε με κυβέρνηση της Ν.Δ και άλλη συμφωνία έχει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ" τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: "Αυτό θα το συνειδητοποιήσουν και όσοι έχουν ανεβάσει τις μηχανές και τις δουλεύουν στο φουλ και θα καούν στο ζέσταμα, διότι δεν υπολόγισαν όταν πατούσαν το γκάζι ότι η αξιολόγηση κλείνει, ότι ο ελληνικός λαός θα συνειδητοποιήσει ότι με τη διαπραγμάτευση μπορείς να διεκδικείς και να κερδίζεις, και ότι έχει κλείσει η περίοδος που η Ελλάδα ήταν ανάδελφη και ουραγός στην Ευρώπη και εκλιπαρούσε. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, έχει συμμαχίες προκαλεί εξελίξεις και διαμορφώνει τους όρους για τη διαμόρφωση της Ευρώπης της επόμενης ημέρας".

    [02] Στ. Θεοδωράκης:Η κυβέρνηση λέει συνεχώς ψέματα

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ότι «λέει συνεχώς ψέματα» στον ελληνικό λαό «γι? αυτό και είναι εξαγριωμένος» εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, καταλογίζοντάς ταυτοχρόνως «παροιμιώδη ανικανότητα» σε όλους τους τομείς «γι αυτό και κλείνει μέχρι και τον Εθνικό Κήπο».

    «Εσείς που νυχθημερόν καταγγέλλατε το αστυνομικό κράτος κλείνετε τον εθνικό κήπο. Άντε και στις παιδικές χαρές. Και εκεί συγκεντρώνονται πολίτες. Και ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο που σας κάνει να ντρέπεστε και μέτρα που εσείς καταγγέλλατε» , είπε ο κ. Θεοδωράκης.

    Υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι ένα όχημα που κατρακυλά στο παρελθόν, αφού «μετέρχεται τα ίδια κόλπα και κάνει τα ίδια λάθη» κι αυτός ο νόμος είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός «μόνο που ο επόμενος θα είναι η κατάρρευση».

    Όπως είπε με το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό αυτό, ο Έλληνας της δουλειάς, ο μισθοσυντήρητος, ο αγρότης, ο επιχειρηματίας θα μοιράζεται με το κράτος τα εισοδήματά του κι αυτά τα χρήματα θα κατατρώει ένα υπερδιογκωμένο, αναποτελεσματικό αλλά και καταπιεστικό για τους πολίτες κράτος. Πληρώνει ο σημερινός εργαζόμενος για να καλύψει τις τρύπες ενός θνησιγενούς συστήματός χωρίς να γνωρίζει τι σύνταξη θα λάβει - και αν θα λάβει - ύστερα από 35 χρόνια, εκτίμησε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    Σχολιάζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού ότι μειώνονται οι εισφορές για το 90% των ασφαλισμένων και ότι δε μειώνονται οι συντάξεις, διερωτήθηκε πως τότε προκύπτει η εξοικονόμηση των 1,8 δις, «παίρνετε 1,8 δις από 300.000 ανθρώπους, που είναι το 10% των ασφαλισμένων;»

    [03] Βουλή: Δεν μετείχε στην ψηφοφορία λόγω αδιαθεσίας η Ντόρα Μπακογιάννη

    Αποχώρησε από την Βουλή λόγω αδιαθεσίας και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Πάντως η κ. Μπακογιάννη ήταν στην βουλή μέχρι αργά και παρακολούθησε την ομιλία του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

    [04] Γ. Κατρούγκαλος:Παραλάβαμε ένα διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα και καλούμαστε να το μοιράσουμε με δικαιότερο τρόπο

    «Φυσικά και δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα 384 ευρώ. Αυτό όμως μπορούμε να δώσουμε σε αυτή τη φάση. Με δεδομένο ότι παραλάβαμε ένα διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα, καλούμαστε να το μοιράσουμε με δικαιότερο τρόπο».

    Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος, καταλογίζοντας τις ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «για την φτωχοποίηση, την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, την κακοδιαχείριση τους και το τελειωτικό χτύπημα», όπως είπε, που τους έδωσαν με το psi.

    «Οι ευθύνες του παλαιοκομματικού συστήματος μας έφτασαν ως εδώ», τόνισε κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου, αντικρούοντας τις αιτιάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε ένα διαλυμένο ασφαλιστικό σύστημα.

    Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος επιτέθηκε στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «δυϊσμό» και αντιφατικές δηλώσεις και τακτικές.

    Ταυτόχρονα, μίλησε για διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις που έχουν μεταξύ τους τα δύο κόμματα, με τη ΝΔ να υποστηρίζει τον νεοφιλελευθερισμό και το ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια κοινωνική αντίληψη η οποία βρίσκει έδαφος και στην Ευρώπη, όπως υποστήριξε.

    «Στην Ευρώπη φαίνεται πλέον ότι μπορεί να υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος. Με το ασφαλιστικό σύστημα κάνουμε μια τομή, δίνουμε μια συμβολή για το πώς μια χώρα μπορεί να είναι μέσα σε μια σοσιαλδημοκρατική Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

    Ακόμα, ο υπουργός Εργασίας έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση «της πραγματικής διαφθοράς» όπως είπε, και τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη, μετά από δύο εντολές που έδωσε, οι έλεγχοι για μικροδιαφθορά αλλά και οφειλές πλοιοκτητών ύψους δεκάδων εκατομμυρίων.

    Κλείνοντας και απαντώντας στις αιχμές του προέδρου της ΝΔ για την επαγγελματική του δραστηριότητα, τόνισε ότι πάντα ήταν με την πλευρά των αδυνάμων.

    «Αυτό υπερασπίστηκα και όταν δραστηριοποιούμουν ως δικηγόρος πριν αναλάβω στην ενεργητική πολιτική και μετά. Πάντα ήμουν με την πλευρά των αδύναμων. Αυτό υπερασπίστηκα τότε αυτό υπερασπίζομαι και τώρα», κατέληξε.

    [05] Με κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία μεταβαίνει στο Eurogroup ο Ευκ. Τσακαλώτος

    Με κατ' αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, όπως στο νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στους έμμεσους φόρους, κ.λπ., μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τους οποίους, η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης ρύθμισης του ελλείμματος έχει αποσταλεί στους θεσμούς και αναμένεται να υπάρξει σχετική συζήτηση. Παράλληλα, στο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συζήτηση και για το χρέος του επίσημου τομέα, όπως προβλέπει η συμφωνία του περυσινού καλοκαιριού.

    Σημειώνεται ότι για την προετοιμασία του Eurogroup, θα προηγηθεί αύριο το πρωί συνεδρίαση του Euro Working Group, με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα αρχίσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 15.00 (τοπική ώρα).

    [06] Δεν θα ανεχθούμε ενέργειες πέραν των κανόνων, αναφέρει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

    «Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες και πρακτικές πέραν των κανόνων που έχει καθορίσει», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, με αφορμή τον τραυματισμό του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε., Σόφης Παπαδόγιαννη, από δακρυγόνο στο κεφάλι, κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο Σύνταγμα.

    Η κ. Παπαδόγιαννη μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, μαζί με το στέλεχος της ΛΑ.Ε., Βασίλη Μακρίδη και δύο ακόμα νεαρών μελών, που σύμφωνα με ανακοίνωση της πολιτικής κίνησης τραυματίστηκαν επίσης από τα ΜΑΤ.

    Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, η κ. Παπαδόγιαννη, σε προφορική κατάθεση που έδωσε στο νοσοκομείο σε αστυνομικούς της Ασφάλειας που ερευνούν τις συνθήκες του τραυματισμού της, ανέφερε ότι ενώ βρισκόταν στην διαδήλωση στο Σύνταγμα, ένοιωσε ένα κεφαλιού και έναν δυνατό πόνο και κατόπιν πληροφορήθηκε ότι την χτύπησε δακρυγόνο.

    Για το περιστατικό διατάχθηκε έρευνα από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ενώ διενεργείται και προανάκριση.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει:

    «Κατά τη διάρκεια των σημερινών διαμαρτυριών στην Πλατεία Συντάγματος, έγινε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων από την Ελληνική Αστυνομία.

    Τραυματίστηκε ελαφρά μέλος πολιτικής κίνησης. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση.

    Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες και πρακτικές πέραν των κανόνων που έχει καθορίσει».

    Νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων για το περιστατικό κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα ότι:

    «Τα ΜΑΤ, χτυπώντας αδιάκριτα στο ψαχνό και εξαπολύοντας δακρυγόνα και βομβίδες στο ειρηνικό πλήθος, χτύπησαν με δακρυγόνο στο κεφάλι την Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της ΛΑ.Ε, η οποία αιμόφυρτη οδηγήθηκε με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ.

    Χτύπησαν και τραυμάτισαν, επίσης, τον Βασίλη Μακρίδη, στέλεχος της ΛΑ.Ε, που νοσηλεύεται και αυτός στο ΚΑΤ. Τραυμάτισαν, ακόμα, με εγκαύματα δυο νέους της ΛΑ.Ε και πολλούς/ες άλλους/ες πολίτες αγωνιστές/τριες. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της βίας, η οποία επαναφέρει σκοτεινές εποχές και ζητάμε την άμεση παραίτηση της και την άμεση απόσυρση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος. Οι μέρες της κυβέρνησης των ΜΑΤ, της βίας και της μνημονιακής βαρβαρότητας είναι μετρημένες, όπως είναι λίγα τα ψωμιά και του μνημονιακού μπλοκ».

    Διαβάστε επίσης:

    Εννέα προσαγωγές από τα Εξάρχεια και το Σύνταγμα

    [07] Σπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα είναι ορατή από την Ελλάδα

    Τη Δευτέρα 9 Μαΐου θα είναι ορατό και από την Ελλάδα ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο: η διάβαση του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Ερμή, μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, καθώς η τροχιά του θα τον φέρει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο. Ο Ερμής θα φαίνεται σαν μια σκούρα κουκίδα -το 1/150ό της διαμέτρου του Ήλιου- που θα διασχίζει αργά επί 7,5 περίπου ώρες τον ολοφώτεινο δίσκο του άστρου μας.

    Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2006, αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα. Θα ξανασυμβεί στις 11 Νοεμβρίου 2019, οπότε θα είναι ξανά ορατή από τη χώρα μας, ενώ η μεθεπόμενη διάβαση θα λάβει χώρα το 2032. Κατά μέσο όρο, μέσα σε έναν αιώνα συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του Ερμή. Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.

    Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η διάβαση της 9ης Μαΐου θα είναι ορατή από την Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως ο Ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.

    [08] Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων στη διαδήλωση στο Σύνταγμα

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις σημερινές ενέργειες των αστυνομικών δυνάμεων στη διαδήλωση στο Σύνταγμα και τη χρήση δακρυγόνων, η οποία οδήγησε και στον τραυματισμό διαδηλωτών, καθώς και στελεχών της ΛΑΕ", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για τη στάση της αστυνομίας στη σημερινή διαδήλωση.

    "Αναμένουμε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διεξαγάγει εξονυχιστικό έλεγχο και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι", προσθέτει και σημειώνει πως "τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία όσων τα υποθάλπουν πρέπει να τελειώσει"

    [09] Εννέα προσαγωγές από τα Εξάρχεια και το Σύνταγμα

    Εννέα προσαγωγές έχουν γίνει από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα και στα Εξάρχεια.

    Οι έξι προσαγωγές έγιναν από την περιοχή των Εξαρχείων, όπου στις 10.30 το βράδυ, ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έβαλαν φωτιές σε δύο κάδους απορριμμάτων στην συμβολή των οδών Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας.

    Οι άλλοι τρεις προσήχθησαν νωρίτερα από την πλατεία Συντάγματος.

    [10] Καναδάς: Επιβραδύνθηκε η επέκταση των πυρκαγιών στο Φορτ ΜακΜάρεϊ

    Οι πυρκαγιές στο Φορτ ΜακΜάρεϊ επεκτείνονται «με πολύ λιγότερη ταχύτητα» σήμερα, δήλωσε η Ρέιτσελ Νότλεϊ, πρωθυπουργός της Αλμπέρτα, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τις κατεστραμμένες δασικές εκτάσεις σε 1.612 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

    «Η φωτιά επεκτάθηκε πολύ βραδύτερα από όσο φοβόμασταν» σήμερα, δήλωσε η Ρέιτσελ Νότλεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι η απομάκρυνση των 25.000 κατοίκων που είχαν εγκλωβισθεί βόρεια της πόλης ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί.

    Με την επιβράδυνση της επέκτασης της πυρκαγιάς, οι εστίες βρίσκονται ακόμη σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα σύνορα της επαρχίας του Σασκατσούαν.

    Ο Τσαντ Μόρισον, διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Αλμπέρτα δήλωσε ότι «χάρις στη μητέρα φύση», με καιρικές συνθήκες περισσότερο ευνοϊκές και επίσης χάρις στις αδιάκοπη προσπάθεια όλων των πυροσβεστών, κατορθώσαμε να ανακόψουμε τους περισσότερους δρόμους της φωτιάς στο Φορτ ΜακΜάρεϊ».

    Η απειλή απομακρύνθηκε, χωρίς να εξαλειφθεί, για τα ορυχεία της πετρελαιοφόρου άμμου βόρεια της πόλης.

    [11] Επέστρεψαν στη Μαδρίτη, οι τρεις δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στη Συρία

    Οι τρεις Ισπανοί δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στη Συρία το 2015, επέστρεψαν σήμερα στη Μαδρίτη. Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, παρά τη δεκάμηνη αιχμαλωσία τους.

    Οι τρεις δημοσιογράφοι, Χοσέ Μανουέλ Λόπεθ, Ειντζελ Σαστρε και Αντόνιο Παμπλιέγκα αιχμαλωτίστηκαν τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στη Συρία, από την Τουρκία. Προορισμός τους, ήταν το Χαλέπι, προκειμένου να καλύψουν τις συγκρούσεις στην αναφερόμενη πόλη.

    Οι οικογένειες τους, τους υποδέχτηκαν κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο, ενώ η πτήση τους, απογειώθηκε από τα νότια της Τουρκίας, μετά τα νέα για την απελευθέρωσή τους, χθες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ?El Pais? οι δημοσιογράφοι είχαν αιχμαλωτιστεί από την οργάνωση Μέτωπο αλ-Νούσρα, η οποία διασυνδέεται με την αλ- Κάιντα και δραστηριοποιείται στη Συρία, ενώ χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.

    Την απελευθέρωση των τριών δημοσιογράφων δε σχολίασαν τόσο το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας, όσο και το γραφείο του πρωθυπουργού.

    Το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ ανέφερε χθες ότι η κυβέρνηση του εμιράτου, βοήθησε στην απελευθέρωσή τους.

    [12] Πέθανε η Μαργκότ Χόνεκερ

    Πέθανε σε ηλικία 89 χρονών η Μαργκότ Χόνεκερ, πρώην υπουργός Παιδείας και χήρα του τελευταίου ηγέτη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) Έριχ Χόνεκερ της Ανατολικής Γερμανίας. Τα τελευταία 25 χρόνια ζούσε στη Χιλή, όπου κατέφυγε το ζεύγος μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989, καθώς σε βάρος του Έριχ Χόνεκερ ασκήθηκε ποινική δίωξη για την εκτέλεση 49 ανθρώπων που προσπάθησαν να περάσουν στο Δυτικό Βερολίνο.

    Λίγους μήνες πριν, στις 5 Νοεμβρίου 2015, η Μαργκότ Χόνεκερ, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη χαρακτήρισε ως «αντεπανάσταση» τα γεγονότα του 1989, τα οποία ήταν συνέπεια της «θανατηφόρας κούρσας των εξοπλισμών», στην οποία παρέσυραν οι ΗΠΑ τη Σοβιετική Ένωση με τελικό αποτέλεσμα «οι επονομαζόμενοι μεταρρυθμιστές» της να εγκαταλείψουν όλες τις «σοβιετικές κατακτήσεις».

    Στην ίδια συνέντευξη, παραδέχθηκε για πρώτη φορά λάθη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ), «δεν κάναμε πάντα σωστά τη δουλειά μας, εν μέρει εξαιτίας της ανεπάρκειάς μας», λέει, ενώ δεν θεωρούσε τις διαληλώσεις του 1989 στη Λειψία και άλλες πόλεις «εξέγερση», αφού «οι περισσότεροι ήθελαν μια καλύτερη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ), δεν διαδήλωναν για την κατάργησή της». Ούτε και τον όρο «ειρηνική επανάσταση» δεχόταν για τα γεγονότα του 1989, αφού η «επανάσταση είναι μια βαθιά κοινωνική ρήξη η οποία αποσκοπεί σε μια ριζοσπαστική αλλαγή των κοινωνικών σχέσεων, στην απελευθέρωση των λαϊκών μαζών από την εκμετάλλευση και την καταπίεση», ενώ «αν, όπως συνέβη, υπάρξει πισωγύρισμα σε ξεπερασμένες κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις, δεν μπορεί να μιλά κανείς για επανάσταση».

    Μιλώντας για τη σημερινή Ευρώπη την χαρακτήρισε ως «έργο του μονοπωλιακού κεφαλαίου, μια ιμπεριαλιστική κατασκευή», και ειδικά για τους Έλληνες λέει πως «τους συμβούλευσαν να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις κατά το πρότυπο της Λαοκρατικής Γερμανίας», κάτι που όμως εκεί «προκάλεσε μεγάλο κακό».

    Ανέφερε επίσης ότι παρακολούθησε «την εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ με συμπάθεια», αλλά «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», αφού δεν υπάρχει ακόμα «απέναντι στη διεθνή των ισχυρών καμιά ισχυρή δύναμη των καταληστευμένων και των καταπιεσμένων», έστειλε μήνυμα «αλληλεγγύης, συμπάθειας και σεβασμού προς τους Έλληνες», τονίζοντας ότι «οι Έλληνες ξέρουν να αγωνίζονται όπως έχουν αποδείξει στην ιστορία τους» και συμπλήρωσε ότι είναι μαζί τους «η αλληλεγγύη πολλών φίλων σε όλον τον κόσμο».

    Στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύεται η πλήρης (ίσως και τελευταία) συνέντευξη της Μαργκότ Χόνεκερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    [13] Με 153 ΝΑΙ υπερψηφίστηκε το φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο

    Με 153 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ 143 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι έδωσαν αρνητική ψήφο.

    Ειδικότερα, καταψήφισαν την αρχή και το σύνολο των άρθρων τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ενώ η ΝΔ δήλωσε «παρών» στο άρθρο 38, το οποίο αφορά σε ρυθμίσεις εισφορών εργοδοτών και μισθωτών (και στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση που αφορά στην μεταβατική περίοδο έως την 1η Αυγούστου για το αγγελιόσημο). Καταψήφισαν επίσης οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος, Στάθης Παναγούλης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Χάρης Θεοχάρης.

    Έτσι το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής:

    Υπέρ επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου, ψήφισαν 153 βουλευτές.

    Κατά επί της αρχής και των άρθρων, ψήφισαν 143 βουλευτές (ΝΔ, ΧΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

    Υπέρ στο άρθρο 38, ψήφισαν 143 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ), 73 βουλευτές από την ΝΔ δήλωσαν «παρών» και κατά ψήφισαν 70 βουλευτές.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία που έθεσαν η ΝΔ, η ΧΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Λ. Γρηγοράκος, από κοινού, και το ΚΚΕ.

    Απουσίασαν οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Κώστας Βλάσσης (ΝΔ) η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Μίχος από την ΧΑ.

    Οι τρεις τελευταίοι βουλευτές δήλωσαν με επιστολή τους ότι αν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν, η οποία ωστόσο δεν υπέχει θέση ψήφου και δεν καταμετράται στο αποτέλεσμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουλή: Δεν μετείχε στην ψηφοφορία λόγω αδιαθεσίας η Ντόρα Μπακογιάννη

    [14] Αλ. Τσίπρας: Θα ξαναστήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο στα πόδια της

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξαναστήσει με κάθε τρόπο την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσει το απόστημα της διαπλοκής που κυβερνούσε τον τόπο και τον οδήγησε στην καταστροφή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό-Φορολογικό νομοσχέδιο.

    Υπεραμύνθηκε του σημερινού νομοσχεδίου τονίζοντας ότι η εναλλακτική που προτείνει η ΝΔ θα σήμαινε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αντίθετα, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευση της να προχωρήσει στην αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση «χωρίς να μειώσουμε ούτε ένα ευρώ κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρυνθεί για 13η συνεχόμενη φορά η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων».

    Σε στρατηγικό αδιέξοδο η ΝΔ

    Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του καταλογίζοντας στη ΝΔ, με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στρατηγικό αδιέξοδο και απουσία στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης, όπως επίσης και στις δυνάμεις που συγκρότησαν πέρυσι το κίνημα «μένουμε Ευρώπη», «βασιζόμενοι σε μια απολύτως λαθεμένη πολιτική εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κρυφό σχέδιο να οδηγήσει τη χώρα έξω από το ευρώ».

    Είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να κάνει τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας, αναφέροντας ότι δεν άκουσε καμιά θετική πρόταση. Απέκρουσε την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης ότι το ασφαλιστικό σύστημα «ξώκειλε» τους τελευταίους μήνες επειδή μια κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και μίλησε για προσπάθεια να ξεχαστούν ότι επί δεκαετίες τα ταμεία λεηλατήθηκαν από τα δομημένα ομόλογα, τις καταθέσεις στην ΤτΕ, το χρηματιστηρίο, το PSI, τις σπατάλες, την κακοδιαχείριση. Τόνισε συνολικά ότι οι μύθοι της ΝΔ πάνω στους οποίους βασίζεται η κινδυνολογία της, διαψεύδονται περίτρανα από τα στοιχεία της Eurostat.

    Απαντώντας στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές, είπε ότι ζητεί εκλογές χωρίς εναλλακτική ή στον βαθμό που εναλλακτική είναι «η συνέχεια των καταστροφικών οριζόντων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις» και ότι τις ζητεί «γιατί έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας που έχουν διώξεις, κάποιοι αγωνιούντες εκδότες καναλάρχες που βλέπουν όχι τη χώρα να καταστρέφεται, αλλά το σύστημα της διαπλοκής να καταστρέφεται».

    Απαντώντας στον χαρακτηρισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως ατύχημα, επισήμανε ότι ο λαός τον επέλεξε 3 φορές και πως τον Σεπτέμβρη είχε η κυβέρνηση την ειλικρίνεια να ζητήσει την έγκριση του επί της συμφωνίας που κατάφερε, ζητώντας του την εντολή «να συνεχίσουμε μια μεγάλη προσπάθεια, με στόχο να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της, να ξεφύγουμε από την επιτροπεία και να βγούμε από την κρίση».

    Επισήμανε ότι τήρησε της δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου απέναντι στον λαό για τήρηση της συμφωνίας αλλά όχι υποχώρηση σε νέες παράλογες απαιτήσεις, ότι θα προστατεύσει τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες, τους ανέργους, τους νέους επιστήμονες. «Και δεδομένων των δημοσιονομικών δυσκολιών τις τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε», είπε, προσθέτοντας προστατεύεται αποτελεσματικά η πρώτη κατοικία, οι δανειολήπτες, διευρύνθηκε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δόθηκε δωρεάν πρόσβαση στην υγεία σε πάνω από 2 εκ. ανθρώπους, βελτιώθηκε η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ξεκίνησε να βάζει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο παρότι της στοιχίζει καθημερινά ακραία προπαγάνδα από τα συστημικά μέσα.

    Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καθήκοντα στο κενό, μόνο σε μια κοινωνική και οικονομική έρημο, αλλά σε ένα ναρκοθετημένο και υπονομευμένο πεδίο, γιατί έπρεπε να ανατρέψει όσα είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό

    Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε φοβερή στρέβλωση και προπαγάνδα και υπενθύμισε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στην 5η αξιολόγηση που δεν έγινε ποτέ, με κυριότερη την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ήταν οδυνηρές και ότι κλήθηκε η παρούσα κυβέρνηση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Είπε ότι είναι δεδομένο ότι χρειαζόταν βαθιά τομή στο ασφαλιστικό γιατί μετά την ύφεση 6 χρόνων δεν ήταν δυνατό να επιζήσει και πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχωρούσαν σε μπαλώματα και οριζόντιες περικοπές με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων και ένα μη βιώσιμο ασφαλιστικό.

    Αντίθετα, τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο αποσκοπεί σε ένα σύστημα που από τη μια είναι βιώσιμο και θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και από την άλλη θα έχει βασική αρχή του την κοινωνική δικαιοσύνη δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και αυτό χωρίς, όπως είπε, να πειραχτεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων.

    «Για 2.100.000 συνταξιούχους δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις τους», τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι με την αναγκαία μεταρρύθμιση επιχειρείται να διαμοιραστεί το βάρος σε αυτούς που μπορούν να το σηκώσουν, με τη δημιουργία ενιαίου φορέα ασφάλισης, καθιέρωση εθνικής σύνταξης, στην οποία θα προστίθεται το ανταποδοτικό τέλος. Είπε ότι ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση εναρμονίζονται οι κανόνες εισφορών και παροχών των ασφαλισμένων και των επιμέρους ταμείων.

    Σημείωσε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πράγματι για κάποια εισοδήματα υπάρχει αύξηση και πως όμως αύξηση υπάρχει για το 10%, ενώ για το 90% που ασφαλίστηκαν πριν το 1993 και έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα, μέχρι 13.000 το χρόνο, μειώνονται οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές έως και 150 ευρώ ανά μήνα. Ο πρωθυπουργός έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα (μεταξύ των οποίων και από τον δικό του επαγγελματικό κλάδο, των μηχανικών) ώστε να καταδείξει ως «προπαγανδιστικά» και «κινδυνολογικά» το πώς κάποια ΜΜΕ παρουσίαζαν όλες τις μέρες την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση.

    Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους και πως για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους θα ισχύσει το εξής: μέχρι το 2021 για το 90% των αυτοαπασχολούμενων θα υπάρχει έκπτωση 50% στις εισφορές ενώ για εισόδημα 30 χιλιάδων προβλέπεται 32% έκπτωση. Τόνισε πως έχει γίνει ό, τι μπορούσε για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία επιστημόνων και επαγγελματιών, μια πλειοψηφία, όπως υπογράμμισε, που δεν είναι αδαής αλλά καταλαβαίνει για ποιών τα συμφέροντα εργάζεται η κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τους ίδιους κανόνες ακολουθεί η κυβέρνηση και στο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται να ικανοποιήσει, όπως είπε, τα κριτήρια της προοδευτικότητας και της δικαιότερης κατανομής των βαρών. Είπε μεταξύ άλλων ότι το 98% των φορολογουμένων θα έχει είτε ελάχιστη επιβάρυνση ή ακόμα και ελάφρυνση, 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα αποδίδουν μικρότερο φόρο.

    Σχέδιο για την επόμενη μέρα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κεντρικό ζήτημα από εδώ και πέρα είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές της χώρας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επιταχύνει το ήδη μελετημένο σχέδιο για την ανάπτυξη, με κοινωνικό πρόσημο και συγκεκριμένους άξονες. «Προτεραιότητα του σχεδίου είναι η Ελλάδα να περάσει από την περίοδο της ακραίας ύφεσης σε περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης», με κοινωνικό πρόσημο, στήριξη της ανταγωνιστικότητας μέσω της αύξησης της καινοτομίας και της ποιότητας, με αύξηση των μισθών και των παροχών στην πρώτη ευκαιρία που θα είναι δυνατόν.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποπέσει στο λάθος να υιοθετήσει την αντίληψη του σαξές στόρι ,διότι, όπως είπε, «αν η ευημερία των αριθμών δεν είναι σε συνάρτηση με την ευημερία των ανθρώπων, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό». Υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη που έρχεται το β' εξάμηνο του 2016 θα έχει κοινωνικό πρόσημο και πως για να παραχθεί νέος πλούτος απαιτείται στρατηγική που θα διαμορφώνει περιβάλλον ευνοϊκό για την προσέλκυση επενδύσεων και την προστασία της εργασίας.

    Αποκρούοντας αιτιάσεις ότι δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη, αναφέρθηκε στο ότι η χώρα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ, στη στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και την εξειδίκευση των δράσεων της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων. Αναφέρθηκε στο σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση και που διαμορφώνει το πλαίσιο για επενδυτική δραστηριότητα σε στέρεες βάσεις.

    Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι το ζητούμενο είναι το σταθερό φορολογικό περιβάλλον και πως γι' αυτό η κυβέρνηση προτείνει με το νέο αναπτυξιακό τη θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή για 12 χρόνια σε όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις άνω των 20 εκ.

    «Η επόμενη μέρα θέλει σταθερότητα, ασφάλεια, κοινωνική δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές»

    Κατηγόρησε τη ΝΔ για νεοφιλελεύθερη εμμονή σε απολύσεις που αυξάνει το φορτίο της ανεργίας και τόνισε ότι εξορθολογισμός του κράτους δεν επιτυγχάνεται ούτε με αναθέματα ούτε με απολύσεις. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε κράτος δημιούργημα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι βεβαίως χρειάζεται αναμόρφωση και πως το ζήτημα είναι ποιος θα εκπονήσει και θα υλοποιήσει το σχέδιο. Τόνισε ότι για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται ειλικρινής σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που δεν μπορεί να ητν έχει το παλιό πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είπε ότι η επόμενη μέρα θέλει σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές σε οικονομία και κράτος, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια ριζοσπαστική και αριστερή προσέγγιση.

    Για το Χρέος

    Υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης συνδέεται και από θαρραλέες αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους και σημείωσε ότι η αυριανή ημέρα είναι πολύ σημαντική καθώς μετά από 6 χρόνια, πρώτο φορά ευρωπαϊκό όργανο, εν προκειμένω το Eurogroup συνεδριάζει με ημερήσια ατζέντα και την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτό που τόσα χρόνια ήταν μια υπόσχεση αύριο μπαίνει στην ημερήσια διάταξη».

    Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη δήλωσε ανοικτός εάν επιθυμεί να συναντηθούν για να συζητήσουν τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για το θέμα. Τόνισε ότι ωστόσο είναι ευτύχημα για τη χώρα που η συζήτηση αυτή ξεκινά χωρίς να είναι κυβερνητική γραμμή εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου περί βιωσιμότητας του χρέους. Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στη χτεσινή δήλωση του αντικαγκελάριου Ζ. Γκάπριελ οτι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφού ούτως ή άλλως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και ότι είναι μεγάλο λάθος να ζητηθούν από την Ελλάδα μέτρα λιτότητας.

    Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε αυτή την εποικοδομητική στάση να επιδείξει αύριο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, χαρακτηρίζοντας σε κάθε περίπτωση σημαντική ευκαιρία και για τη χώρα και την Ευρώπη να επιδείξει την αναγκαία τόλμη για να κλείσει μια βαθιά πληγή και να ξεκινήσει επιτέλους η οριστική έξοδος από την κρίση. «Χρειάζεται τόλμη και γενναιότητα σαν αυτή που επιδεικνύει σήμερα και θα επιδείξει σήμερα η πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας», είπε ενόψει της ψηφοφορίας, για να υπογραμμίσει: «Υψώσαμε το κεφάλι, φωνάξαμε δυνατά το δίκιο του λαού μας, τώρα που θα δούμε ότι αυτός ο αγώνας δεν πήγε χαμένος, περνάμε τον κάβο, βγαίνουμε σε ήρεμα νερά και ξεκινάμε τον αγώνα να ξαναχτίσουμε σε στέρεες βάσεις το αύριο της πατρίδας μας».

    Διαβάστε επίσης:

    ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιβάρυναν τον λαό με μέτρα 63 δισ. ευρώ, ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη

    [15] Ζ.Κ. Γιούνκερ: Οι στόχοι της Ελλάδας έχουν σχεδόν επιτευχθεί

    Η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους, τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων, δεν τίθεται θέμα νέου πακέτου βοήθειας και σίγουρα ούτε εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ενώ τη Δευτέρα θα συζητηθεί στο Εurogroup το πως μπορεί να γίνει το χρέος της βιώσιμο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού συγκροτήματος Funke (Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt, Westf?lische Rundschau κλπ.)

    «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο στάδιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και οι στόχοι έχουν σχεδόν επιτευχθεί», δήλωσε ο Γιουνκέρ και πρόσθεσε πως τη Δευτέρα «θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πως μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο», ενώ είπε πως δεν μπορεί να γίνει λόγος για τρίτο πακέτο και ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι καλύτερα των αναμενόμενων.

    Υπενθύμισε δε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή / Κομισιόν αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2016, η οποία θα επιταχυνθεί το επόμενο έτος. «Με το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα απέκτησε τη βάση για να επιστρέψει σε μια μόνιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη», όπως είπε.

    Ο Γιουνκέρ τόνισε επίσης ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελούσε επιλογή ήδη από τον περασμένο χρόνο «και δεν αποτελεί ασφαλώς ούτε σήμερα»

    «Πολιτική καταστροφή»θα αποτελούσε το κλείσιμο του Μπρένερ, δηλωσε ο Ζ-Κ. Γιούνκερ και τάχθηκε κατά του φράχτη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    «Πολιτική καταστροφή» θα αποτελούσε το κλείσιμο του περάσματος του Μπρένερ από την Ιταλία προς την Αυστρία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και κάλεσε την Βιέννη να λάβει υπόψη της τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει για όλη την Ευρώπη. Τάχθηκε δε κατά του φράχτη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

    Ο κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Funke Mediengruppe της Γερμανίας, τόνισε την τεράστια σημασία του Μπρένερ ως συνδέσμου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης:

    «Οτιδήποτε μπλοκάρει το πέρασμα, δεν θα έχει μόνο σοβαρές οικονομικές αλλά κυρίως σοβαρές πολιτικές συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, ο πρόεδρος της Επιτροπής εκτίμησε ότι ήδη έχει αποτελέσματα, καθώς βοηθά στον περιορισμό της προσφυγικής ροής.

    «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής», επισήμανε, αλλά διευκρίνισε ότι «λήξη συναγερμού» μπορεί να σημάνει μόνο όταν υπάρξει βιώσιμη μείωση του αριθμού των προσφύγων. Τάχθηκε δε κατά του φράχτη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τονίζοντας: «Δεν συμμερίζομαι την άποψη μερικών ότι αυτός ο φράχτης ή η ανέγερση φραχτών γενικά στην Ευρώπη μπορεί να συμβάλει το παραμικρό στην μακροπρόθεσμη επίλυση της προσφυγικής κρίσης».

    Ο Δ. Μάρδας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δηλώσεις Γιούνκερ

    «Ο κ. Γιούνκερ απλώς και μόνο επανέλαβε αυτά που είναι γνωστά και τα οποία έχουν ανακοινωθεί ακόμα και από τη Eurostat, ότι δηλαδή έχουμε προσεγγίσει τους στόχους μας και ορισμένους τους έχουμε ξεπεράσει», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους και τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων.

    «Ως εκ τούτου, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τις απόψεις του ΔΝΤ», σημειώνει ο κ. Μάρδας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 May 2016 - 22:32:30 UTC