Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Σάββατο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό
  • [02] Π. Ρήγας: Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, δεν θα υπάρξουν εκλογές ούτε άλλες κυβερνήσεις
  • [03] Ν. Φίλης: Στόχος μας ένα ολοήμερο δημοτικό σχολείο ίσων ευκαιριών
  • [04] Μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου ζητά ο ΣΕΒ
  • [05] Διαμαρτυρία προσφύγων μπροστά στον φράχτη της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ
  • [06] Η αποχώρηση Νταβούτογλου θα είναι η ντε φάκτο εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος
  • [07] Δ. Κουτσούμπας: «Απροκάλυπτος αυταρχισμός» η ψήφιση του φορολογικού μέσα στο Σαββατοκύριακο
  • [08] Παν. Λαφαζάνης: Η ΛΑΕ καταθέτει μήνυση για τις τρεις ληστρικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών
  • [09] Η Red Bull «υποβίβασε» τον Κβιάτ
  • [10] Στον τελικό η Ρεάλ Μαδρίτης, που νίκησε με 1-0 την Μάντσεστερ Σίτι στον δεύτερο ημιτελικό.

  • [01] Το Σάββατο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

    Μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ώστε να έχει ψηφιστεί πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου και θα επαναληφθεί από το πρωί της Κυριακής, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί.

    Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο επρόκειτο να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις αρχές της εβδομάδας και να ολοκληρωθεί η ψήφισή του την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

    Στις 3.00 μετά το μεσημέρι συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

    [02] Π. Ρήγας: Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, δεν θα υπάρξουν εκλογές ούτε άλλες κυβερνήσεις

    «Δεν υπερασπιζόμαστε ένα μνημόνιο, υπερασπιζόμαστε το ότι η χώρα βρέθηκε σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτή την επιλογή για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία», τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας σε τηλεοπτική παρουσία του στον ΑΝΤ1. Σημείωσε ότι «θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας, δεν θα υπάρξουν εκλογές ούτε άλλες κυβερνήσεις» και ότι «αυτή την προσπάθεια που κάνουμε θα την πάμε μέχρι τέλους.

    Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παρθούν νέα μέτρα πέρα από αυτά που συμφωνήθηκαν τον προηγούμενο Αύγουστο και ότι είναι δεδομένο ότι τα επιπλέον μέτρα είναι υφεσιακά, δεν αντέχει η ελληνική οικονομία και έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν δίκιο να επιμένουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Επισήμανε επίσης ως προς αυτό ότι επιβεβαιώνεται και από την Κομισιόν και από Ευρωπαίους ηγέτες που έχουν πει πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, έχει πιάσει τους στόχους της συμφωνίας, υπάρχει το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι 0,7%, η δε ύφεση είναι μικρότερη από αυτή που υπολογίζανε. «Και ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τουσκ δήλωσαν ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει και υποχρεούνται να πάρουν άλλη θέση», είπε.

    Υπογράμμισε ότι «το περσινό κλίμα έχει αντιστραφεί, από τη μεριά της σοσιαλδημοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων. έχει εγκαταλειφθεί η πρόσδεση τους στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό που εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή ο κ. Σόιμπλε». Ασκώντας κριτική στη ΝΔ τόνισε ότι οφείλει και εκείνη ν' απαντήσει: «Θα συμφωνεί με το ΔΝΤ, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι τα μέτρα θα έπρεπε να τα πάρουμε και να υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, ή θα είναι με την εθνική προσπάθεια για την ανόρθωση της οικονομίας;».

    [03] Ν. Φίλης: Στόχος μας ένα ολοήμερο δημοτικό σχολείο ίσων ευκαιριών

    «Η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενιαίου τύπου ολοήμερου ?τονίζω ολοήμερου- δημοτικού σχολείου σε ολόκληρη τη χώρα» δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη που κατηγόρησε νωρίτερα την κυβέρνηση ότι απαξιώνει το θεσμό του ολοήμερου σχολείου.

    «Παντού, τα παιδιά θα έχουν μάθημα μέχρι τις 13:15 και το ολοήμερο θα λειτουργεί μέχρι τις 16:00" επαναλαμβάνει ο κ Φίλης και υπογραμμίζει: "Στο νέο, ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο, όλα τα παιδιά θα διδάσκονται διδακτικά αντικείμενα που μέχρι σήμερα προσφέρονταν μόνο στο 1/3 των δημοτικών σχολείων. Το νέο δημοτικό θα είναι πιο πλούσιο για όλα τα παιδιά. Αυτή είναι η συνταγματική επιταγή για ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προχωρά και έχει ως στόχο ένα σχολείο με ποιότητα και ισότητα».

    Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, τονίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης, είχε δηλώσει πρόσφατα στο συνέδριο του κόμματός του, ότι οι μαθητές είναι "πελάτες του σχολείου", υιοθετώντας, έτσι, την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, που καταλήγει ακόμη και στην επιβολή διδάκτρων στα σχολεία. Σήμερα, επιτίθεται στο ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο, διότι με τον θεσμό αυτό αναβαθμίζεται η δημόσια εκπαίδευση και μπαίνει φραγμός στα σχέδιά του να επεκτείνει την ιδιωτική εκπαίδευση σε βάρος της δημόσιας. Αμετανόητος νεοφιλελεύθερος, εκτίθεται για μια ακόμη φορά».

    [04] Μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου ζητά ο ΣΕΒ

    Μείωση της δαπάνης του Δημοσίου για μισθούς με περιορισμό τόσο του προσωπικού όσο και των αμοιβών ζητά ο ΣΕΒ επισημαίνοντας ότι το ελληνικό κράτος πληρώνει υψηλότερους μικτούς μισθούς από τον ιδιωτικό τομέα.

    Η πρόταση του ΣΕΒ είναι, συγκεκριμένα, να περικοπεί σε εύλογο χρονικό διάστημα ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα έτσι ώστε οι σχέσεις μεταξύ μισθών και απασχόλησης στην Ελλάδα να μην διαφέρει από εκείνους στη μέση ευρωπαϊκή χώρα. «Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αναφέρει, ο μέσος μικτός μισθός θα έπρεπε να μειωθεί κατά -3% ή 565 ευρώ ετησίως και η μέση απασχόληση κατά -50% ή 180 χιλ. υπαλλήλους».

    Το φαινόμενο των υψηλότερων μισθών στο Δημόσιο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά αποτελεί και ευρωπαϊκό κανόνα, ωστόσο στην Ελλάδα η διαφορά είναι μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου:

    - Οι μέσες καθαρές μηνιαίες αποδοχές στον δημόσιο τομέα ανέρχονται σήμερα (2015) σε 1.050 ευρώ, όταν στον ιδιωτικό τομέα δεν υπερβαίνουν τα 780 ευρώ. Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά όπου στον δημόσιο τομέα καταγράφηκε αύξηση κατά 1,5% (έναντι οριακής μείωσης -0,1% το 2014) ενώ η μεταβολή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κινήθηκε σε αρνητικό επίπεδο (-1,1%), όπως έγινε και το 2014 (-1,3%).

    - Οι αμοιβές στο δημόσιο υπερβαίνουν εκείνες του ιδιωτικού τομέα κατά 19% στην Ελλάδα και κατά 15% στην ΕΕ-28, όταν δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργοδοτικές εισφορές, δηλαδή στις μικτές αποδοχές, και κατά 46% και 26% αντιστοίχως, περιλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών.

    - Η Ελλάδα απασχολεί στο «στενό» δημόσιο τομέα διπλάσιους μισθωτούς εργαζόμενους (16%), ως ποσοστό του συνόλου της μισθωτής απασχόλησης απ' ό,τι η ΕΕ-28 (8%).

    - Οι αμοιβές του προσωπικού της γενικής κυβέρνησης ανέρχονται στο 12,2% του ΑΕΠ ενώ στην ΕΕ-28 στο 10,2%.

    [05] Διαμαρτυρία προσφύγων μπροστά στον φράχτη της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ

    Διαμαρτυρία μπροστά στον φράχτη της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας- ΠΓΔΜ πραγματοποιεί, αυτή την ώρα, ομάδα περίπου 80 προσφύγων, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

    Η διαμαρτυρία είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα, όταν πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης. Εξαιτίας της έντασης που επικράτησε, τα μέλη της UNHCR αποχώρησαν προσωρινά από τον καταυλισμό

    [06] Η αποχώρηση Νταβούτογλου θα είναι η ντε φάκτο εγκαθίδρυση προεδρικού συστήματος

    «Ο Νταβούτογλου αποσύρεται», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Hurriyet, ενώ η Milliyet αναφέρεται σε μία βελούδινη « Δημοκρατική Μετάβαση», που συμφωνήθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο ώστε να αποφευχθεί μία κρίση στην κορυφή του Κράτους.

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το μεσημέρι μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

    Τα μεγάλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το συνέδριο του AKP θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Μαΐου στην Αγκυρα, ενώ ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

    Η αποχώρηση Νταβούτογλου, εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών του με τον Ερντογάν, του πραγματικού κυρίου της Τουρκίας, ανοίγει τον δρόμο για την εδραίωση των υπερεξουσιών του στην ηγεσία της χώρας, αλλά απειλεί να επιβαρύνει την αναταραχή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, εταίρος-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας της τζιχανστιστικής απειλής, της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων με τους Κούρδους, της επέκτασης της συριακής σύρραξης στα νότια σύνορά της.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διατηρεί τα ηνία του AKP, δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του φάνηκε να διαπραγματεύεται μόνος του τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αγκυρα και από την εκπεφρασμένη βούληση του Νταβούτογλου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους κούρδους αντάρτες του PKK.

    Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Αμπντουλκαντίρ Σελβί, καλό γνώστη του AKP, ο Νταβούτογλου «δεν θα είναι υποψήφιος στο συνέδριο και κατά συνέπεια, δεν θα είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί».

    Οταν εξελέγη πρόεδρος, έπειτα από τρεις θητείες στην πρωθυπουργία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε διάδοχό του τον ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής πανεπιστημιακό Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην σύμβουλό του και υπουργό Εξωτερικών, ποντάροντας στην ευπείθεια και υποταγή του.

    Ωστόσο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που θεωρείται μετριοπαθής απέναντι στον επιθετικό αλλά πολύ δημοφιλή Ερντογάν, εξασφάλισε σιγά-σιγά μία θέση στην τουρκική πολιτική σκηνή, και διαπραγματευόμενος μία κρίσιμη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οδήγησε στη χθεσινή σημαντική και ιστορικού χαρακτήρα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

    Οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν δημόσια ως προς το θέμα της προσωρινής κράτησης δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της δίκης τους, μέτρο προς το οποίο εναντιώθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο Νταβούτογλου βρισκόταν στο εξωτερικό, της ηγεσίας του AKP να αφαιρέσει από τον πρωθυπουργό την εξουσία του διορισμού των τοπικών ηγετικών στελεχών του κόμματος ήταν το έναυσμα για να έλθει στην επιφάνεια η σύγκρουση των δύο ανδρών.

    Από την εκλογή του στην προεδρία, ο Ερντογάν δεν κρύβει την φιλοδοξία του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να επιβάλει προεδρικό καθεστώς στην Τουρκία, ένα σχέδιο το οποίο είχε δημόσια την υποστήριξη του Νταβούτογλου, ο οποίος ωστόσο δεν επέδειξε και καμία σπουδή για την υλοποίησή του.

    «Θα περιμένουμε να ωριμάσει το θέμα αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Ερντογάν, που δεν κρύβει την ανυπομονησία του να εξασφαλίσει τις υπερεξουσίες που έχει βάλει στόχο.

    «Αύριο το πρωί, η τουρκική πολιτική θα εισέλθει σε μία περίοδο όπου το προεδρικό σύστημα θα έχει ντε φάκτο εγκαθιδρυθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φουάτ Κεϊμάν, διευθυντής του Istanbul Policy Center.

    Ενώ η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet χαρακτηρίζει την ανάμειξη του Ερντογάν στις υποθέσεις της κυβέρνησης «επανάσταση στο σεράι», προσθέτοντας ότι ο Νταβούτογλου θα πληρώσει τον λογαριασμό της αναζωπύρωσης της σύγκρουσης με τους Κούρδους και του πολέμου στη Συρία.

    «Οποιο και να είναι το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα έχει περισσότερες εξουσίες επί της κυβερνήσεως», δήλωσε ο Οζγκούρ Αλτούγκ, οικονομολόγος της BGC στην Κωνσταντινούπολη.

    [07] Δ. Κουτσούμπας: «Απροκάλυπτος αυταρχισμός» η ψήφιση του φορολογικού μέσα στο Σαββατοκύριακο

    «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τρέμει τη λαϊκή οργή κι αγανάκτηση. Ξεπερνάει πλέον κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας. Μεθοδεύει την ψήφιση του αντιλαϊκού πακέτου ασφαλιστικού-φορολογικού και ό,τι επιπλέον έχει συμφωνήσει με το κουαρτέτο, αιφνιδιαστικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «πρόκειται για ενέργεια απροκάλυπτου αυταρχισμού, εχθρότητας, απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα ολόπλευρης στήριξης στη μεγαλοεργοδοσία. Απόδειξη ότι κάθε τέτοια κυβέρνηση, όπως κι αν εμφανίζεται, υλοποιεί αντιλαϊκές πολιτικές και καταφεύγει σε πράξεις που στόχο έχουν τη χειραγώγηση του κινήματος, του λαού μας».

    «Αποδεικνύει επίσης ότι η ανάκαμψη, η ρύθμιση του χρέους, το νέο success story, α λα Τσίπρα αυτή τη φορά, κι όσα άλλα υπόσχεται η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι των αντιλαϊκών συμφωνιών που υπογράφει με τα κοράκια-θεσμούς, έχουν ως προϋπόθεση μόνο νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, χωρίς καμία ημερομηνία λήξης», επισημαίνει ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι «είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση αν πιστεύει ότι με κουτοπονηριές θα αποφύγει τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στα μέτρα-λαιμητόμο που προωθεί».

    [08] Παν. Λαφαζάνης: Η ΛΑΕ καταθέτει μήνυση για τις τρεις ληστρικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών

    Μήνυση εναντίον όλων των υπευθύνων των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών θα καταθέσει η ΛΑΕ, σύμφωνα με δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    Ο επικεφαλής της ΛΑΕ επισημαίνει ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις αποδείχθηκαν εγκληματικές, διότι «φόρτωσαν δάνεια περίπου 50 δισ. στον ελληνικό λαό, ενώ με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση? σκάνδαλο, το δημόσιο απώλεσε το ιλιγγιώδες ποσό των 40 δισ. ευρώ, 2 δισ. τα ασφαλιστικά ταμεία και πολλά δισ. μικρομέτοχοι και μικροομολογιούχοι των τραπεζών».

    Συνεχίζει λέγοντας ότι οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες όσων παρανόμησαν, έπνιξαν τη χώρα στα σκάνδαλα και τη λεηλάτησαν, όχι μόνο δεν θα προσπεραστούν ως συνήθως αλλά θα αναζητηθούν σε βάθος και θα αποδοθούν πλήρως και παραδειγματικά.

    «Μπροστά και στις αποκαλύψεις του ESMT από το Βερολίνο, οι οποίες ήταν πολύ γνωστές στους παροικούντες, η Ελλάδα έχει πρόσθετα ισχυρότατα επιχειρήματα για να διακόψει άμεσα και για λόγους επιβίωσης του ελληνικού λαού, την αποπληρωμή ενός παράνομου, απεχθούς, επονείδιστου και κυρίως μη βιώσιμου χρέους , διεκδικώντας τη διαγραφή του.

    [09] Η Red Bull «υποβίβασε» τον Κβιάτ

    Ο Ντανίιλ Κβιάτ «υποβιβάστηκε», καθώς η Red Bull ανακοίνωσε την αντικατάσταση του από τον Μαξ Φερστάπεν, ως έναν από του δύο πιλότους της ομάδας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ενα. Ο Ρώσος πιλότος θα οδηγεί στο εξής με την Τόρο Ρόσο, θυγατρική της Red Bull, και «πληρώνει» έτσι το ατύχημα που προκάλεσε στο ρωσικό γκραν πρι στο Σότσι και «έστειλε» εκτός κούρσας τον Σεμπάστιαν Φέτελ της Φεράρι.

    «Ο Μαξ έδειξε στην Τόρο Ρόσο πως έχει τις δυνατότητες να βοηθήσει την ομάδα», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της Red Bull Κριστιαν Χόρνερ, για τον «προβιβασμό» του 18χρονου Φερστάπεν.

    [10] Στον τελικό η Ρεάλ Μαδρίτης, που νίκησε με 1-0 την Μάντσεστερ Σίτι στον δεύτερο ημιτελικό.

    Ισπανικός εμφύλιος στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε με 1-0 την Μάντσεστερ Σίτι στον δεύτερο ημιτελικό, την απέκλεισε από τη διοργάνωση και πλέον θα αντιμετωπίσει την συμπολίτισσα Ατλέτικο στον τελικό. Ένας αγώνας που φέρνει μνήμες από τον συναρπαστικό τελικό του 2014.

    Το αυτογκόλ του Φερνάντο στο 20? έκρινε το παιχνίδι με τις δύο ομάδες να έχουν από ένα δοκάρι και σε συνδυασμό το 0-0 του πρώτου αγώνα έδωσε την πρόκριση στην Ρεάλ.

    Η Ρεάλ Μαδρίτης από το πρώτο κιόλας λεπτό έδειξε ότι θέλει να ελέγξει τον αγώνα, να επιβάλει τον ρυθμό της και να κυνηγήσει ένα γρήγορο γκολ. Από την άλλη η Μάντσεστερ Σίτι περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο και μετά τα πρώτα 40? έκανε αισθητή την παρουσία της και θα μπορούσε να είχε ισοφαρίσει.

    Ο Πελεγκρίνι μάλιστα αναγκάστηκε να αλλάξει τα πλάνα του μόλις στο 10? όταν ο Μανγκαλά πήρε τη θέση του τραυματία Κομπανί.

    Στο 13? ο Καρβαχάλ έβγαλε τη σέντρα ο Ρονάλντο έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ στην πρώτη καλή στιγμή του αγώνα. Οι Μαδριλένοι άνοιξαν το σκορ στο 20?. Ο Καρβαχάλ βρήκε τον Μπέιλ κι αυτός με ένα εντυπωσιακό πλασέ κι αφού η μπάλα βρήκε λίγο στο πόδι του Φερνάντο κατέληξε στα δίχτυα. Το γκολ ωστόσο χρεώθηκε στο άσο της Σίτι ως αυτογκόλ. Στο 36? ο Πέπε έστειλε για δεύτερη φορά τη μπάλα στα δίχτυα του Χαρτ, αλλά το γκολ ακυρώθηκε σωστά, μιας και ήταν σε θέση οφσάιντ.

    Στο τελευταίο πεντάλεπτο η Σίτι προσπάθησε να βγει στην επίθεση και να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης και θα τα είχε καταφέρει αν στο 44? το σουτ του Φερναντίνιο δεν σταματούσε στο δοκάρι. Στα τελευταία λεπτά δεν άλλαξε κάτι και οι δύο ομάδες πήγαν με το 1-0 στα αποδυτήρια.

    Στο δεύτερο ημίχρονο η Μάντσεστερ, όπως ήταν φυσικό, ήθελε να πιέσει περισσότερο. Αλλωστε με το 1-0 έμενε εκτός τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Ρεάλ της έδωσε χώρο και ταυτόχρονα εκμεταλλεύτηκε τους κενούς χώρους. Στο 67? μάλιστα οι γηπεδούχοι έφτασαν μία ανάσα από το δεύτερο γκολ, αλλά η κεφαλιά του Μπέιλ κατέληξε στο δοκάρι. Στο 84? ο Ντε Μπρούινε προσπάθησε να απειλήσει με απευθείας εκτέλεση φάουλ, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ. Στο 89? ο Αγουέρο στην πρώτη του ευκαιρία στον αγώνα έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ.

    Στα τελευταία λεπτά δεν άλλαξε κάτι. Η Ρεάλ πήρε την πολυπόθητη πρόκριση και πλέον στον τελικό του Μιλάνου θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 May 2016 - 12:32:28 UTC