Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τάσος Κουράκης: Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν
  • [02] Ελ. Βόζεμπεργκ στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση
  • [03] Βάση της συζήτησης η πρόταση για μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης
  • [04] Τρ.Αλεξιάδης: Καμία παράταση μετά την 30η Ιουνίου για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων
  • [05] Μείωση επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα
  • [06] Στο σημερινό Euro Working Group, τα βλέμματα κυβέρνησης και θεσμών
  • [07] Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Καρπενήσι
  • [08] Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ολοήμερης μάχης στο Χαλέπι
  • [09] ΗΠΑ: Η αποχώρηση Κρουζ ανοίγει τον δρόμο για τον Τραμπ
  • [10] Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε μηχανισμό ελέγχου για τους αξιωματούχους που εφαρμόζουν τον νόμο
  • [11] O Δ.Βίτσας για τα προληπτικά μέτρα
  • [12] Σε 53.731 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα
  • [13] Με τα μνημονιακά δάνεια σώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι η Ελλάδα
  • [14] Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Μίλαν
  • [15] Μένει στην Τσέλσι ο Κουρτουά
  • [16] «Έκλεισε» στην Τσέλσι ο Ιγκουαΐν

  • [01] Τάσος Κουράκης: Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν

    Εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν, είπε μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο οποίος απαντώντας στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει και ότι χρειάζεται και δεύτερη τετραετία για να διορθώσει τα κακώς κείμενα δεκαετιών.

    «Δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές και μάλιστα αυτή η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να μπορέσει να συμμαζέψει πράγματα τα οποία είχαν κατεδαφιστεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες» είπε ο κ. Κουράκης, μιλώντας στην εκπομπή "Δεύτερη Ανάγνωση" και πρόσθεσε ότι εκτός από τους ανεύθυνους όλοι οι υπόλοιποι συμφωνούν ότι το κόστος από πιθανές πρόωρες εκλογέςαυτή την περίοδο, θα ήταν δυσβάστακτο φορτίο για την ελληνική κοινωνία.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιολόγησης, υπενθύμισε ότι το περασμένο καλοκαίρι η προτροπή της αντιπολίτευσης ήταν να κλείσει "όπως - όπως" η συμφωνία και επισήμανε ότι όταν η κυβέρνηση κατάφερε να το πετύχει, αλλά τότε το ΔΝΤ άρχισε να βάζει εμπόδια με στόχο- όπως είπε - να ευνοηθεί ο αρχηγός της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. «Όταν έφθασε το σημείο να έχουμε μια συμφωνία η οποία μπορεί να περάσει και από τους θεσμούς και από την ελληνική Βουλή τότε άρχισε το ΔΝΤ και βάζει μια τρικλοποδιά η οποία στην πραγματικότητα σημαίνει ευθεία επέμβαση και πολιτικό παιχνίδι και μάλιστα πολύ συγκεκριμένα υπέρ το κ. Μητσοτάκη» υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.

    [02] Ελ. Βόζεμπεργκ στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση

    «Οι πολίτες κουράστηκαν να ακούν τη λέξη διαπραγμάτευση» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM»η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει»εδώ και καιρό με το ζήτημα αυτό, ενώ υπογράμμισε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα και οι εκλογές στην Ισπανία σχετίζονται με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

    Όπως επισήμανε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, στις Βρυξέλλες επικρατεί αυτή τη στιγμή μια ανησυχία για το ελληνικό ζήτημα, καθώς -όπως είπε - η ΕΕ δεν θέλει να ανοίξει ακόμα ένα μέτωπο απέναντί της, με δεδομένο ότι καλείται να αντιμετωπίσει το Brexit, και τις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία. «Υπάρχει μια αναταραχή στο ευρωπαϊκό δεδομένο αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σωστά τη δουλειά της γι αυτό η αντιπολίτευση της ασκεί κριτική»υπογράμμισε, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση»και επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Νοέμβριο.

    «Το τοπίο δεν είναι ίδιο με το καλοκαίρι έχει μια χροιά καλύτερη αλλά πάλι βρισκόμαστε στο να μιλάμε για τη διαπραγμάτευση που δεν τελειώνει, για στόχους οι οποίοι δεν επιτυγχάνονται, για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο η κυβέρνηση εξήγγειλε αλλά δεν το είδαμε πουθενά»πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή, θα είναι πολύ σκληρά για τους πολίτες.

    [03] Βάση της συζήτησης η πρόταση για μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης

    Ζητήματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο εξετάστηκαν στη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτιμήθηκε θετικά η πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας στην πορεία προς το Eurogroup, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πως σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

    Κατά τη σύσκεψη επίσης εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή».

    Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση της σχετικής Συμφωνίας με την ΕΕ από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο πλήρης μηδενισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τις 6 τελευταίες ημέρες.

    Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις εντάσεις στις Οινούσσες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δε συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος.

    [04] Τρ.Αλεξιάδης: Καμία παράταση μετά την 30η Ιουνίου για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

    Δεν θα δοθεί καμία παράταση μετά την 30η Ιουνίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, επισήμανε, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν έγκαιρα την εκκρεμότητα.

    «Είπαμε για 30 Ιουνίου και δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε μια λογική παρατάσεων» ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας ότι παράταση θα δοθεί μόνο για όποια μέρα υπάρχει πρόβλημα στο Taxis. «Αν μια μέρα δεν δουλέψει το Taxis θα δοθεί μια μέρα παράταση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης και απευθυνόμενος στους φορολογούμενους πρόσθεσε: «κάνω παράκληση να τρέξουν όλοι να λύσουν αυτή την εκκρεμότητα, άλλωστε πολλοί φορολογούμενοι το κάνουν ήδη διότι έχουν είτε επιστροφή φόρου, είτε μηδενικές φορολογικές δηλώσεις».

    Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης, υπενθύμισε ότι για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα ισχύσει η πληρωμή σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιούλιο, αλλάυπενθύμισε ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει επιπλέον διάταξη για την πληρωμή του φόρου και σε μηνιαίες δόσεις, έως και τον Δεκέμβριο του 2016. «Αν κάποιος καταθέσει τώρα τη δήλωση και γίνει εκκαθάριση μέσα στον Μάιο, θα μπορεί από τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει αυτό το μέτρο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

    [05] Μείωση επιτοκίων από την Εθνική Τράπεζα

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι, μετά την από 16 Μαρτίου 2016 μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προχωρεί από την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016 σε περιορισμένη μείωση, κατά μέσο όρο 0,02 της μονάδας, των επιτοκίων καταθέσεών της.

    Επισημαίνεται ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, κατά 0,05 της μονάδας, έχει ήδη ενσωματωθεί στα επιτόκια των δανειακών και καταθετικών λογαριασμών που συμβατικά συνδέονται με αυτό.

    Αναλυτική πληροφόρηση, αναφορικά με τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων σε ισχύ, παρέχεται στα καταστήματα και την ιστοσελίδα της τράπεζας.

    [06] Στο σημερινό Euro Working Group, τα βλέμματα κυβέρνησης και θεσμών

    Στο Euro Working Group, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα, στρέφονται τα βλέμματα κυβέρνησης και θεσμών, καθώς η έκβασή του ενδέχεται να κρίνει αρκετά για το έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

    Στη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και θα μετέχουν στελέχη των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας αναμένεται να τεθούν τόσο η αρχιτεκτονική, όσο και η νομική μορφή του πακέτου των «προληπτικών μέτρων» ύψους 3,6 δισ. ευρώ, για το οποίο το ΔΝΤ επιμένει να συμπεριληφθεί στο ελληνικό πρόγραμμα ως «εχέγγυο» για την περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα το 2017 και το 2018.

    Εν συνεχεία, οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για την επανάληψη των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων και τη διευθέτηση των λεπτομερειών για τα «προληπτικά μέτρα».

    Στόχος θα είναι η έκδοση ενός staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο), η οποία θα λάβει την πολιτική έγκριση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, σημαίνοντας την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

    [07] Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Καρπενήσι

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 199 χλμ δυτικά/βορειοδυτικά Αθήνας, σημειώθηκε στις 11:40 ώρα Ελλάδος, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου .

    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 3 χλμ δυτικά/νοτιοδυτικά του Καρπενησίου

    [08] Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ολοήμερης μάχης στο Χαλέπι

    Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ολοήμερης μάχης ανάμεσα σε Σύρους αντάρτες και κυβερνητικές δυνάμεις στο δυτικό Χαλέπι, η οποία συνεχιζόταν κατά περιόδους σήμερα Τετάρτη, ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πηγές μαχητών και από τις δύο πλευρές.

    Οι μαχητές έδωσαν αντικρουόμενες εκδοχές για το αποτέλεσμα της μάχης που άρχισε νωρίς την Τρίτη μέσα και γύρω από την περιοχή Τζαμιγιάτ αλ-Ζαχράα στο δυτικό Χαλέπι. Ένας αντάρτης δήλωσε πως οι αντάρτες κατάφεραν να πάρουν κάποιο έδαφος από την κυβερνητική πλευρά, ενώ ο στρατός είπε ότι η επίθεση απωθήθηκε.

    Οι μάχες απείλησαν τις αμυντικές γραμμές του στρατού γύρω από τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές του δυτικού Χαλεπίου.

    Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε πως δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές, σε μια μάχη την οποία χαρακτήρισε ως τη σφοδρότερη στην περιοχή εδώ και έναν χρόνο. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από τους συμμάχους τους της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, είπε.

    [09] ΗΠΑ: Η αποχώρηση Κρουζ ανοίγει τον δρόμο για τον Τραμπ

    Ο βουλευτής Τεντ Κρουζ δήλωσε την παραίτησή του από την κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την αμερικανικήπροεδρία αργά χθες, ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στους προκριματικούς της Ιντιάνα.

    Με τη σύζυγό του Χάιντι δίπλα του, ο Κρουζ, 45, ανακοίνωσε την παραίτησή του λέγοντας ότι παλαιότερα είχε δηλώσει θα συνεχίσει όσο υπήρχε μια βιώσιμη πορεία προς το χρίσμα, αλλά αυτό δεν ίσχυε πλέον.

    "Μαζί τα αφήσαμε όλα στο έδαφος στην Ιντιάνα", είπε στο ακροατήριο των υποστηρικτών του. "Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αλλά οι ψηφοφόροι διάλεξαν άλλο μονοπάτι, οπότε, με βαριά καρδιά αλλά με απέραντη αισιοδοξία για το μακροπρόθεσμο μέλλον της χώρας μας, αναστέλλουμε την καμπάνια μας".

    Διαβάστε επίσης:ΗΠΑ: Σάντερς και Τραμπ, οι νικητές στην Ιντιάνα

    [10] Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε μηχανισμό ελέγχου για τους αξιωματούχους που εφαρμόζουν τον νόμο

    Το κοινοβούλιο της Τουρκίας, ενέκρινε νόμο που προβλέπει τη συγκρότηση μηχανισμού ελέγχου για την πειθαρχία των αξιωματούχων που εφαρμόζουν τον νόμο. Επρόκειτο για μία από τις τελευταίες προϋποθέσεις πριν η Τουρκία εξασφαλίσει καθεστώς ελεύθερου βίζας για τους πολίτες της, προκειμένου να ταξιδεύουν στην ΕΕ.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών-μελών εξαρτάται άμεσα από τη συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία που υπογράφτηκε το Μάρτιο και βοηθάει στη μείωση της ροής προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν από την Τουρκία στο Αιγαίο με προορισμό την Ευρώπη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία, το 2015.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ν' ανακοινώσει σήμερα ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας και να ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την έγκριση της απόφασης αυτής, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    [11] O Δ.Βίτσας για τα προληπτικά μέτρα

    Τυπικοί και ουσιαστικοί λόγοι καθιστούν αδύνατη την ψήφιση προληπτικών μέτρων, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός 'Αμυνας Δ Βίτσας. «Υπάρχει το γνωστό ζήτημα, που αφορά την απαίτηση του ΔΝΤ για τα προληπτικά μέτρα. Εμείς έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει» δήλωσε, μιλώντας στον AΝΤ1.

    Εξήγησε πως «οι τυπικοί λόγοι είναι ότι δεν μπορείς να θεσμοθετείς, δηλαδή να νομοθετείς, υπό αίρεση. Οι ουσιαστικοί λόγοι που έχουν σχέση με τους τυπικούς είναι ότι διαμορφώνεις μια σειρά από συνθήκες για την οικονομία, οι οποίες δεν σε ευνοούν...Μιλάμε για το 2019».

    [12] Σε 53.731 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα

    Σε 53.731 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα σήμερα, σύμφωνα με σχετική α νακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.Στην Αττική διαμένουν 13.981 άτομα, 8.212 στα νησιά και στη Βόρειο Ελλάδα 29.277 εκ των οποίων 10.172 άτομα βρίσκονται στο camp της Ειδομένης.

    [13] Με τα μνημονιακά δάνεια σώθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όχι η Ελλάδα

    Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της "Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύεται, κατ΄αποκλειστικότητα, σήμερα από την έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

    Οπως καταδεικνύει η έρευνα, το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου. «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Handelsblatt.

    «Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Handelsblatt ο διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για εξόφληση τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

    Η "Ευρωπαϊκή Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου προσκομίζει για πρώτη φορά στην 24σέλιδη έρευνα ένα λεπτομερή υπολογισμό: Οι οικονομολόγοι της ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά επί βδομάδες για να διαπιστώσουν που πήγαν τα λεφτά. Το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό: μόνο 9,7 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 5% μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και επομένως ήταν προς όφελος των πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων.

    «Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται όμως προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

    Οπως σημειώνει η εφημερίδα, οι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη. Ιδίως η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους. Συνολικά, διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίσθηκε εν τω μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.

    «Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010» τονίζει ο Γιόργκ Ρόχολ και προσθέτει: «Θα έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει πιθανόν τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον που πάνε τα λεφτά».

    Ο διευθυντής της ESMT σημειώνει με έμφαση ότι «πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν έτσι αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο».

    [14] Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Μίλαν

    Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Μίλαν σε κινέζους επενδυτές. Αυτό αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» και στο ρεπορτάζ της σημειώνει πως ο ιδιοκτήτης της διάσημης ομάδας του Μιλάνου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει στα χέρια του την επίσημη πρόταση της ομάδας των επιχειρηματιών, που ανήκουν στον όμιλο-κολοσσό της «Wanda Group».

    Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, κατατέθηκε πρόταση για την αγορά της θρυλικής ιταλικής ομάδας, ύψους 801 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που έχει και που το 2015 έφτανε στα 188,5 εκατομμύρια ευρώ.

    [15] Μένει στην Τσέλσι ο Κουρτουά

    Ο Τιμπό Κουρτουά δεν θα αλλάξει ομάδα και τη νέα αγωνιστική σεζόν θα συνεχίσει να φοράει τη φανέλα της Τσέλσι. Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου να ήθελαν τον Βέλγο διεθνή τερματοφύλακα να πλησιάζει όλο και περισσότερο στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο ίδιος, όμως, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φύγει από την ομάδα του Λονδίνου:

    «Έχω διαβάσει πολλά τον τελευταίο καιρό, αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια» τόνισε σχετικά ο 23χρονος γκολκίπερ, με δηλώσεις του στα βρετανικά ΜΜΕ. Ο Κουρτουά, ένα από τα μεγάλα αστέρια της Τσέλσι, πραγματοποιεί μέτριες εμφανίσεις τη φετινή σεζόν, αλλά, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Times», ο διεθνής άσος στη συνάντηση που είχε με τον νέο τεχνικό των «μπλε», Αντόνιο Κόντε, του ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να φύγει από το «Στάμφορντ Μπριτζ».

    [16] «Έκλεισε» στην Τσέλσι ο Ιγκουαΐν

    Ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν θα συνεχίσει, από το καλοκαίρι, την καριέρα του στο αγγλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Τσέλσι. Αυτό υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα «Mirror», η οποία αναφέρει πως η ομάδα του Λονδίνου ήρθε σε συμφωνία με τον Αργεντινό σταρ για να πάρει το καλοκαίρι τα δικαιώματα του. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η αγγλική ομάδα συμφώνησε να καταβάλλει περίπου 80 εκατ. ευρώ (!) για την απόκτηση του διεθνούς επιθετικού από τη Νάπολι.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 May 2016 - 10:32:39 UTC