Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά: Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος
  • [02] Υπ. Οικονομίας: Προστατεύεται το 94% των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας
  • [03] Λύθηκε το μυστήριο: Ο επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ είναι ο δημιουργός του Βitcoin
  • [04] Στον ¶η Γιώργη τον Μαντηλά
  • [05] Στους 54.142 σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια
  • [06] Σε ισχύ το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα
  • [07] Με άστατο καιρό η επιστροφή των πρώτων εκδρομέων του Πάσχα
  • [08] Παρατείνεται για 48 ώρες η εκεχειρία σε Δαμασκό και Αν. Γούτα

  • [01] Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά: Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος

    «Όταν ο νεοφιλελευθερισμός επιχειρεί να διαλύσει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος» αναφέρει σε χθεσινή της ανάρτησή στο τουίτερ για την εργατική Πρωτομαγιά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    [02] Υπ. Οικονομίας: Προστατεύεται το 94% των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας

    Συμφωνία για το ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας των «κόκκινων» δανείων, η οποία καλύπτει το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, έχει επιτευχθεί με τους θεσμούς, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας.

    Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς στο σκέλος που αφορά στα «κόκκινα» δάνεια έχει καταλήξει στους εξής άξονες:

    -ανεξαρτήτως κατηγορίας, δηλαδή όχι μόνο τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα καταναλωτικά δάνεια, τα επισκευαστικά δάνεια, τα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, αγροτών, καθώς και τα δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν διασφάλιση σε πρώτη κατοικία,

    -με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ (και χωρίς κάποιο εισοδηματικό κριτήριο, που θα απέκλειε σημαντικό αριθμό δανειοληπτών),

    -μέχρι το 2018.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το όριο των 140.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, και καθώς δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καλύπτει το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας (στοιχεία 2013 - τα τελευταία διαθέσιμα). Σε αυτά προστίθενται επισκευαστικά, καταναλωτικά και επαγγελματικά δάνεια, καθώς και δάνεια μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 140.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι με την πρόσφατη αναμόρφωση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος «Κατσέλη»), έχει εξασφαλιστεί η ένταξη στις προστατευτικές ρυθμίσεις του νόμου για περίπου 2 στους 3 δανειολήπτες. Μάλιστα, για το 25% που αντιστοιχεί στους πιο αδύναμους, προβλέπεται η ενίσχυσή τους από το κράτος, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις. Η προστασία παραμένει η ίδια και δεν επηρεάζεται καθόλου από ενδεχόμενη μεταβίβαση του δανείου σε μη τραπεζική εταιρεία.

    [03] Λύθηκε το μυστήριο: Ο επιχειρηματίας Κρεγκ Ράιτ είναι ο δημιουργός του Βitcoin

    Έπειτα από χρόνια διατύπωσης εκτιμήσεων και μυστηρίου, ο άνθρωπος που επινόησε το ψηφιακό νόμισμα bitcoin αποκάλυψε σήμερα την ταυτότητά του στο BBC και στα περιοδικά The Economist και GQ: Πρόκειται για τον αυστραλό επιχειρηματία Κρεγκ Ράιτ.

    Ο Κρεγκ Ράιτ παρείχε τα νομίσματα που θεωρείται ότι κατέχει αποκλειστικά ο δημιουργός του bitcoin προκειμένου να αποδείξει ότι είναι πράγματι εκείνος που το επινόησε, διευκρινίζει το BBC.

    Σε συνάντησή του με το BBC, υπέγραψε ψηφιακά μηνύματα χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά κλειδιά που δημιουργήθηκαν τις πρώτες ημέρες της ανάπτυξης αυτού του ψηφιακού νομίσματος.

    Τα κλειδιά αυτά «συνδέονται άρρηκτα» με την παρτίδα των bitcoin που είναι γνωστό ότι δημιουργήθηκαν από τον Σατόσι Νακαμότο, ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Ράιτ εκείνη την εποχή.

    Τα μέσα ενημέρωσης ιχνηλατούν εδώ και χρόνια αυτούς τους μυστηριώδεις πληροφορικάριους που, πίσω από το ψευδώνυμο αυτό, επινόησαν το 2009 το λογισμικό από το οποίο προήλθε το bitcoin.

    «Είναι η παρτίδα που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή 10 bitcoin στον Χαλ Φίνεϊ τον Ιανουάριο (του 2009) στην πρώτη συναλλαγή με bitcoin», δήλωσε ο Κρεγκ Ράιτ κατά την επίδειξη την οποία έκανε ενώπιον των τριών μέσων ενημέρωσης.

    Αντίθετα από συμβατικά νομίσματα όπως το ευρώ ή το δολάριο, το bitcoin δεν εκδίδεται από καμία κεντρική τράπεζα, αλλά δημιουργείται από χιλιάδες υπολογιστές στον κόσμο (μια διαδικασία που αποκαλείται "minage").

    Το bitcoin που χρησιμοποιείται ήδη από χιλιάδες διαδικτυακές ιστοσελίδες ακόμη και από ορισμένα «πραγματικά» καταστήματα, μπορεί να ανταλλαγεί με υπηρεσίες (για την πληρωμή μιας διαδρομής με ταξί, για παράδειγμα), με εμπορεύματα αλλά και με άλλα νομίσματα από τη στιγμή που το άλλο μέρος της συναλλαγής αποδέχεται τον εντολέα.

    Εργαλείο, σύμφωνα με τους επικριτές του, κάθε παράνομης συναλλαγής λόγω της ανωνυμίας των πληρωμών, το bitcoin είναι, εξάλλου, στην παρούσα μορφή του, ευεπίφορο στην κλοπή ή σε κάθε άλλη επιχείρηση απάτης και πολλές χώρες σκέπτονται να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για τη χρήση του.

    [04] Στον ¶η Γιώργη τον Μαντηλά

    Ένας σημαντικός σταθμός στην πασχαλιάτικη παράδοση στην περιοχή Καλαμπάκας, και ειδικότερα στο Καστράκι, είναι ο ¶η Γιώργης ο Μαντηλάς.

    Εκεί κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στο νεότερο εξωκλήσι του αγίου που βρίσκεται στα ριζά του βράχου, στο ερειπωμένο ομώνυμο Μοναστήρι, νέοι ζωσμένοι με εκατοντάδες μαντήλια -τάματα πιστών, σκαρφαλώνουν στο απότομο βράχο με τη βοήθεια σχοινιών. Σκοπός τους να κρεμάσουν τα καινούργια μαντήλια-τάματα και να πάρουν τα περσινά, τα οποία κατεβαίνοντας τα μοιράζουν ως φυλαχτό στους προσκυνητές που παρακολουθούν με δέος την ανάβαση καθώς είναι μια προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.

    Το έθιμο των μαντηλιών φέρεται να ανάγεται στην εποχή της τουρκοκρατίας, όταν, όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, μια Τουρκάλα προσευχήθηκε στον ¶γιο να κάνει καλά τον άνδρα της, ο οποίος ενώ έκοβε ξύλα κάτω από το μοναστήρι του Αγίου , έπεσε λιπόθυμος. Ο άνδρας σηκώθηκε εντελώς καλά και η Τουρκάλα για να ευχαριστήσει τον ¶γιο πρόσφερε το μαντήλι της. Από τότε η μονή ονομάστηκε ¶γιος Γεώργιος Μαντηλάς. Ωστόσο, για το έθιμο των μαντηλιών και κυρίως για το εν λόγω περιστατικό διατυπώνονται διάφορες εκδοχές .

    [05] Στους 54.142 σήμερα οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια

    Στους54.142 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα νησιά παραμένουν 8.150 άτομα, από τους οποίους οι 64 αφίχθησαν το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.449 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά, τα άτομα που παραμένουν στις προβλήτες υπολογίζονται σε 2.135, ενώ 2.880 άτομα βρίσκονται, πλέον, στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Στην κεντρική Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 1.928 και στη νότια Ελλάδα σε 338.

    Στο camp της Ειδομένης οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 10.172 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 1.137. Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 29.277 άτομα.

    [06] Σε ισχύ το θερινό ωράριο για το νυχτερινό ρεύμα

    Από χθες1η Μαΐου εφαρμόζεται το θερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ στους πελάτες που κάνουν χρήση του τιμολογίου χρονοχρέωσης.

    Το ωράριο για το διάστημα έως την 31η Οκτωβρίου είναι συνεχές, από τις 11.00 το βράδυ έως τις 7.00 το πρωί.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα της ΔΕΗ ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της επιχείρησης.

    [07] Με άστατο καιρό η επιστροφή των πρώτων εκδρομέων του Πάσχα

    Με άστατο καιρό, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αναμένεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα. Η Τροχαία έχει λάβει αυξημένα μέτρα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο ενόψει της επιστροφής των πρώτων εκδρομέων, που αναμένεται από το μεσημέρι.

    Σημειώνεται ότι σήμερα (Δευτέρα του Πάσχα), από τις 12:00 έως τις 22:00, θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, για τα αστικά κέντρα, ως εξής:

    -Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

    -Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

    -Στην εθνική οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

    -Στην εθνική οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    -Στην εθνική οδό Καβάλας- Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

    Επίσης, αύριο (Τρίτη 3 Μαΐου) για το ρεύμα εισόδου και από τις 11:00 έως τις 21:00, θα ισχύουν απαγορεύσεις:

    -Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

    -Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

    [08] Παρατείνεται για 48 ώρες η εκεχειρία σε Δαμασκό και Αν. Γούτα

    Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν σήμερα ότι το «καθεστώς ηρεμίας»γύρω από τη Δαμασκό παρατάθηκε για άλλες 48 ώρες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας. Την Κυριακή ο στρατός είχε παρατείνει για 24 ώρες την προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στην πρωτεύουσα και την περιοχή της Ανατολικής Γούτας, στα περίχωρα της Δαμασκού. Δεν έκανε όμως καμία διευκρίνιση για την παράταση της αναστολής των εχθροπραξιών για 72 ώρες στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Λαττάκειας.

    Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία που επικαλούνται έναν Ρώσο στρατηγό, οι συνομιλίες για την επέκταση της προσωρινής εκεχειρίας και στην επαρχία του Χαλεπιού συνεχίζονται.Ο στρατηγός Σεργκέι Κουραλένκο, ο επικεφαλής του Ρωσοσυριακού Κέντρου Συμφιλίωσης, επιβεβαίωσε και αυτός ότι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η πολιτική ηγεσία της Συρίας και η «μετριοπαθής»αντιπολίτευση συμφώνησαν να παραταθεί το "καθεστώς ηρεμίας" στην Ανατολική Γούτα για άλλες δύο ημέρες, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα της 3ης Μαΐου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 May 2016 - 10:32:32 UTC