Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επί τάπητος στο Μαξίμου η μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική
  • [02] Συνάντηση Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών
  • [03] Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Aνευθυνότητα η μη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες μέρες
  • [04] Συρρικνώνεται η παγκόσμια αγορά των «έξυπνων» κινητών
  • [05] Χωρίς προβλήματα η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα, από τις εθνικές οδούς
  • [06] Πυρκαγιά σε εκκλησία στο χωριό Κάτω Ασίτες, στην Κρήτη
  • [07] Αφιερωμένο στο Πάσχα το 28ο τεύχος του Πρακτορείου που κυκλοφορεί σήμερα
  • [08] Δημιουργήθηκε ο πρώτος «σημασιολογικός άτλαντας» των λέξεων στον εγκέφαλο

  • [01] Επί τάπητος στο Μαξίμου η μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής θα συνεδριάσει σήμερα, Μ. Πέμπτη στις 10 π.μ. υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [02] Συνάντηση Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών

    Mε τους εκπροσώπους των θεσμών, σε επίπεδο νομικών κλιμακίων, συναντήθηκε την Μ. Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, με αντικείμενο την κυβερνητική πρόταση σχετικά με το πακέτο των «προληπτικών μέτρων» ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

    Στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η αξιολόγηση σε ένα έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού - συστήματος αυτόματης περικοπής δαπανών, εφ'όσον διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, τις οποίες θα επικυρώνει η Eurostat.

    [03] Ρ. Γκουαλτιέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Aνευθυνότητα η μη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες μέρες

    Την «ανησυχία» της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα εξέφρασε σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρός της, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Όπως ανέφερε μετά τη σημερινή συνεδρίαση των μελών της Ομάδας Εργασίας, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν πως η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί «γρήγορα» και πρέπει να βασίζεται στο «μνημόνιο», ενώ χαρακτήρισε «ανευθυνότητα» τη μη θετική ολοκλήρωσή της «μέσα στις επόμενες μέρες». «Περιμένω πως αν όχι την Πέμπτη, τότε μέσα στις επόμενες μέρες και όχι εβδομάδες να συγκληθεί το Eurogroup. Δεν αντέχουμε άλλη κρίση. Θα ήταν ανεύθυνο να προκληθεί κάτι τέτοιο», τόνισε ο Γκουαλτιέρι καλώντας «όλους τους θεσμούς να δράσουν υπεύθυνα» και να δείξουν «ηγετικές ικανότητες» σε αυτή τη «θεμελιώδη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

    «Μου είναι δύσκολο να καταλάβω το αίτημα του ΔΝΤ για επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων», δήλωσε, επίσης, ο Ρ. Γκουαλτιέρι ενώ έκανε αναφορά και στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για «ένα μηχανισμό ασφαλείας», η οποία έχει «λογική βάση» για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Συμπληρώνοντας ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του η ελληνική πρόταση πληροί τα κριτήρια που έθεσε το Eurogroup.

    «Ελπίζω πως όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εργαστούν εποικοδομητικά στη βάση αυτής της πρότασης και θα ολοκληρώσουν σύντομα την αξιολόγηση», πρόσθεσε ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής.

    Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, ο Γκουαλτιέρι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προβλέψεις του Ταμείου οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει την «ικανότητα» να προβλέψει «σωστά» τα στοιχεία. To γεγονός ότι τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις θα πρέπει να αποτελεί επιχείρημα «κατά» της προληπτικής ψήφισης μέτρων, υπογράμμισε, τέλος ο Ρ. Γκουαλτιέρι, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο» και «μη αναγκαίο».

    [04] Συρρικνώνεται η παγκόσμια αγορά των «έξυπνων» κινητών

    Η παγκόσμια αγορά των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνωνσυρρικνώθηκε σε ετήσιο ποσοστό κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Strategy Analytics που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.Οι εμπορικές αποστολές των κινητών τηλεφώνων μειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου στα 334,6 εκατ συσκευές, από 345 εκατ συσκευές, την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015.

    Η αρνητική αυτή εξέλιξη για τη βιομηχανία παραγωγής, αλλά και εμπορικής προώθησης των έξυπνων κινητών καταγράφεται καθώς εκτιμάται ότι η αγορά της Κίνας «ωρίμασε»ενώ οι επιλογές των καταναλωτών επηρεάζονται πλέον από τη μείωση της οικονομικής ρευστότητας και την κάμψη της εμπορικής ζήτησης, που χαρακτηρίζει τις περισσότερες οικονομίες, σε παγκόσμιο επίπεδο.

    [05] Χωρίς προβλήματα η έξοδος των εκδρομέων για το Πάσχα, από τις εθνικές οδούς

    Αυξημένη, αλλά χωρίς προβλήματα, είναι από το πρωί η κίνηση στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, αφού ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων για την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

    Κάποια μικρή καθυστέρηση στην κυκλοφορία υπάρχει αυτή την ώρα στην περιοχή του Σκαραμαγκά, λόγω έργων πού γίνονται εκεί, όπως τόνισε εκπρόσωπος της Τροχαίας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, αλλά δεν έχει προκληθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

    Η Τροχαία έχει πάρει αυξημένα μέτρα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο για το Πάσχα, ενώ σημειώνεται, ότι θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για το ρεύμα εξόδου, σήμερα, από ώρα 15:00 έως 22:00 και αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, για το ρεύμα εξόδου, από τις 06:00 έως τις 16:00.

    Συγκεκριμένα:

    - Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.

    - Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410+000).

    - Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χιλιόμετρο.

    - Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).

    - Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης -Καβάλας από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα (Χ.Θ. 97+650).

    [06] Πυρκαγιά σε εκκλησία στο χωριό Κάτω Ασίτες, στην Κρήτη

    Σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου.

    Η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις 23:00, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλιμάκιο της οποίας έσπευσε στο σημείο με 2 οχήματα και 7 άτομα που κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά μετά από περίπου τρεις ώρες. Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής διερευνά τα αίτια της φωτιάς στο εσωτερικό του Ιερού Ναού που προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές.

    [07] Αφιερωμένο στο Πάσχα το 28ο τεύχος του Πρακτορείου που κυκλοφορεί σήμερα

    Με ένα πασχαλιάτικο τεύχος το Πρακτορείο συντροφεύει τους εκδρομείς αυτών των άγιων ημερών, αλλά και αυτούς που θα μείνουν πίσω στην πρωτεύουσα ή στις μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς η Λαμπρή έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία για τους Έλληνες.

    Αυτό το Πάσχα, όμως, είναι ιδιαίτερο. Μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας φιλοξενούμε πρόσφυγες, που άφησαν τα σπίτια τους, ξέφυγαν από την κόλαση του πολέμου. Οι Έλληνες, οι Ελληνίδες έδειξαν τι σημαίνει ανθρωπιά σε όλο τον κόσμο. Το αναγνώρισε και ο Πάπας, ο οποίος βρέθηκε, πριν λίγες ημέρες, στη Μυτιλήνη, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του τόσο στους Έλληνες όσο και στους πρόσφυγες, αλλά και να μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου λίγο από το μεγαλείο αυτού του λαού.

    Έτσι, στο 28ο τεύχος του Πρακτορείου, ο Στρατής Μπαλάσκας γράφει, από τη Μυτιλήνη, για την ιστορική επίσκεψη του Πάπα στο νησί των προσφύγων, αλλά ταυτοχρόνως κάνει μια αναδρομή για την προσφυγιά με την οποία συνδέεται το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά:

    Αναμεταξύ στα λιμάνια. Στο βόρειο λιμάνι της πόλης, το εμπορικό, το λιμάνι του πολιτισμού. Στην άλλη άκρη του Εύριπου το λιμάνι των βαρβαρικών δραστηριοτήτων, των πολεμικών. Σε ετούτο πατάς. Στο άλλο βρίσκεσαι?

    «Αχ κάνε Αφροδίτη μου με το χρυσό στεφάνι ετούτος ο λαχνός εδώ σε μένανε να πέσει». Με το που ολοκληρώνει η Σαπφώ το στίχο, να ο Αλκαίος: «Όσοι γεννήθηκαν θνητοί, το χάρο δε ξεφεύγουν, αν είσαι ξύπνιος, αν σκέφτεσαι λιγάκι το μυαλό σου, τρίχα δεν πέφτει ανόητε χωρίς να θέλει ο Δίας, μα ξέροντας πόσοι θαρθούν καημοί μεγάλοι, πιείτε κρασί στο στρόβιλο του Αχέροντα πριν μπείτε». Ο Αλκαίος μιλούσε για κρασί. Κι ο Χριστός το ευλόγησε. Είναι γιατί κι οι δυο δεν γνώρισαν το ούζο.

    Πάπας και Πατριάρχης και πρόσφυγες, νεκροί και ζωντανοί, δικοί μας και ξένοι. Ένας αιώνας προσφυγιάς αναμεταξύ στα δυο Μυτιληνιά λιμάνια?

    «Πώς τυλιχτήκαμε έτσι, σαν τους νεκρούς μια παγωνιά, μια πάχνη, κι όλως διόλου ξεχάσαμε τη θάλασσα; Αν όμως σηκωθούμε, αν τρέξουμε και τα κουπιά αν πιάσουμε από την άκρη, το καραβάκι αν λύσουμε, αν στρέψουμε την πλώρη στο πέλαγο, το κέφι μας θα βρούμε, η ψυχή μας θα γαληνέψει».

    Οι γλάροι βουτάνε αναμεταξύ ουρανού θάλασσας. Τον ορίζοντα τον οριοθετούν δυο λιμενοβραχίονες. Ένας αρχαίος κι ένας σύγχρονος... Σκύβεις ασυναίσθητα μη τύχει και κουτουλήσεις με το γλάρο.

    «Θεός σχωρέσ? τους» λες. Για ποιους το λες;

    Ηπειρώτικο Πάσχα

    Επίσης, υπάρχει ένα αφιέρωμα στο Ηπειρώτικο Πάσχα. Μπορεί σε όλη την Ελλάδα η Λαμπρή να έχει την ομορφιά της, αλλά στην Ήπειρο των υπέροχων βουνών, των θρυλικών Τζουμέρκων και των ποταμιών, με τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης, είναι κάτι ξεχωριστό. Ίσως γιατί στο τέλος, αυτό που μένει είναι το ξεφάντωμα, το γλέντι με τα κλαρίνα, που αντηχούν στα βουνά. Είναι έθιμα, που πολλές φορές κρατούν από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά και της τουρκοκρατίας, όπως αυτό στην Πρέβεζα και στο «Σαϊτάν Παζάρ», το γραφικό λιθόστρωτο δρομάκι που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, που έχει τη δική του ιστορία. Αλλά και στη Θεσπρωτία, στο χωριό Γηρομέρι Φιλιατών, που αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα το μοναδικό ταφικό έθιμο στην Ελλάδα και που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 18ου αιώνα.

    Ακόμη δυο κείμενα του γνωστού ζωγράφου της Θεσσαλονίκης Ντίνου Παπασπύρου, με τίτλο Πάσχα, σε δύο εποχές. Η πρώτη αφορά την κατοχή, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 13 Απριλίου του ?44, λίγο πριν την απελευθέρωση και το δεύτερο την εποχή του εμφυλίου, τη Μεγάλη Τρίτη 8 Απριλίου του ?47. Δύσκολες εποχές που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

    Με αφορμή την κορύφωση του «Θείου Δράματος», θυμίζουμε, ειδικά στους νεότερους, τον κορυφαίο Βυζαντινό υμνογράφο Ρωμανό τον Μελωδό, «τον Ελληνοσύρο μάγο», όπως τον χαρακτήρισε ο Οδυσσέας Ελύτης.

    Επιπλέον, το Πρακτορείο θυμίζει και μια σχετικώς πρόσφατη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το Κύπελλο του Πάσχα, που ξεκίνησε το 1928, λίγο πριν τον καταστροφικό σεισμό της Κορίνθου και συνεχίστηκε μέχρι το 1964. Άλλες εποχές, όταν οι αρχηγοί των ομάδων τσούγκριζαν αβγά στη σέντρα, αλλά και όταν οι παίχτες συζητούσαν τις κοινές τους αγωνίες στα καφενεία. Το Κύπελλο του Πάσχα, όμως ήταν και το αποτέλεσμα της συγκρότησης του θρυλικού Π.Ο.Κ. στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν δηλαδή, τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός από την ΕΠΟ και οι δύο άλλοι μεγάλοι σύλλογοι, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, στάθηκαν δίπλα του και συνέταξαν «συμβόλαιον φιλίας και συνεργασίας».

    Τέλος, το Πρακτορείο δίνει και συμβουλές για τους εκδρομείς και τι να προσέξουν με το αυτοκίνητό τους και τη μετακίνησή τους στους φορτωμένους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, αλλά και με τη διατροφή τους, για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις και να γυρίσουν πίσω ανανεωμένοι και δυνατοί.

  • Την Πέμπτη του Πάσχα 5/5/2016 το «Πρακτορείο» δεν θα κυκλοφορήσει λόγω των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Ραντεβού στις 12 Μαϊου.

    [08] Δημιουργήθηκε ο πρώτος «σημασιολογικός άτλαντας» των λέξεων στον εγκέφαλο

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ «χαρτογράφησαν» για πρώτη φορά τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά στις λέξεις και οργανώνει τη γλώσσα. Ο «σημασιολογικός άτλαντας» αποκαλύπτει ποιές περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται από τις λέξεις και τις διαφορετικές σημασίες τους.Η ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει στην ανάγνωση των ανθρωπίνων σκέψεων στο μέλλον, π.χ. σε ανθρώπους που δεν μπορούν να μιλήσουν λόγω εγκεφαλικού τραυματισμού ή άλλης πάθησης.

    Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο εγκέφαλος "αρχειοθετεί" τις λέξεις με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι ένα λεξικό, ομαδοποιώντας τις ανάλογα με τη σημασία τους. Όπως διαπιστώθηκε επίσης, ο «χάρτης» φαίνεται να είναι παρόμοιος στους διαφορετικούς ανθρώπους.

    Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τους Τζακ Γκάλαντ και 'Αλεξ Χουθ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature". Οι επτά αγγλόφωνοι εθελοντές που συμμετείχαν, άκουγαν ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα για πάνω από δύο ώρες, ενώ η νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους παρακολουθείτο συνεχώς με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 April 2016 - 6:32:24 UTC