Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή»
  • [02] «Το οξυγόνο δεν μπορεί να προέλθει από τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες πολιτικές που έπνιξαν τη χώρα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο επέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ
  • [04] Πρόταση Βερολίνου για «αναδιάρθρωση light» του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει το «Der Spiegel»
  • [05] Θέμα χρόνου το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκτιμά ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών
  • [06] Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα συνεργασίας με τους Βόρειους γείτονες»
  • [07] Στους 3.280 οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά
  • [08] «O ανθρωπισμός δεν είναι πλοίο που γεμίζει»
  • [09] Panama Papers: Νέα έρευνα στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca
  • [10] Συνέχιση των διαπραγματεύσεων έως την Τετάρτη για την εκεχειρία στη Συρία
  • [11] Αθήνα και Λευκωσία παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο Γ. Αμανατίδης
  • [12] Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα συνεργασίας με τους Βόρειους γείτονες»

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή»

    Αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης και να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat και σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν την ανάκαμψη, βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση, και γι΄αυτό πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, «που σημαίνει ότι η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα μπρος και όχι σπρωξιά προς τα πίσω». Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός.

    «Τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, τραπεζική αργία αλλά και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, η οποία έπεσε σχεδόν στο σύνολό της στις πλάτες της Ελλάδας. Παρόλα αυτά τι λέει η Eurostat; Ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος. Δηλαδή ότι υπερκεράσαμε τον στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%. Και την ίδια στιγμή ας μη ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα 0,76%, δηλαδή υπερκεράσαμε τις προβλέψεις του ταμείου κατά 2,3 δισ. ευρώ και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάστηκε με σχέδιο, επιμονή και υπομονή. «Συμμαζέψαμε τις σπατάλες του κράτους, δώσαμε ανάσα στην οικονομία με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, πάνω από 5 δισ. στην ελληνική οικονομία και για πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορροφητικότητα, είχαμε ένα εξαιρετικό ρεκόρ στον τουρισμό, καταφέραμε και υπερβήκαμε τον στόχο σε έσοδα κατά 2 δισ., ενώ ταυτόχρονα αποκλιμακώσαμε την ανεργία η οποία μειώθηκε κατά 1,5%. Η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με έγνοια πάντοτε και την προστασία των πιο αδύναμων, για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, με την προστασία της υγείας και της παιδείας από περαιτέρω περικοπές αποδίδει καρπούς», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ανάκαμψη. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Όλοι όσοι έλεγαν ότι καταστρέψαμε την οικονομία πέρυσι διαπραγματευόμενοι, διαψεύδονται παταγωδώς. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

    [02] «Το οξυγόνο δεν μπορεί να προέλθει από τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες πολιτικές που έπνιξαν τη χώρα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Η αλήθεια δεν οικοδομείται πάνω στα ψέματα και τον λαϊκισμό. Το οξυγόνο δεν μπορεί να προέλθει από τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες πολιτικές που έπνιξαν τη χώρα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Η κινδυνολογία και η καταστροφολογία δεν συνιστούν πολιτική αντιπρόταση. Ούτε βέβαια η έξοδος από την κρίση μπορεί να είναι ταυτόσημη με τις πιο ακραίες επιδιώξεις των δανειστών και τον ασύδοτο νεοφιλελευθερισμό» αναφέρεται στο σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Δεν περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάσει τα στοιχεία για την οικονομία που παρουσίασε η Eurostat γιατί αυτό θα χάλαγε τη χιλιοζεσταμένη σούπα της καταστροφολογίας, ούτε βέβαια να σταθεί υποστηρικτικά στην κυβέρνηση λίγο πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

    »Περιμέναμε, όμως, από τον κ. Μητσοτάκη να γνωρίζει σε ποια χώρα φιλοδοξεί να κυβερνήσει και τι αντίκτυπο είχαν σε αυτήν οι ισοπεδωτικές πολιτικές στην οικονομία, την παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος που υλοποίησε το κόμμα του. Καμία λέξη αυτοκριτικής. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πλέξει το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, αποκαλώντας "τολμηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων", τη φτωχοποίηση, τα λουκέτα, τις απολύσεις, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τη μετανάστευση χιλιάδων νέων επιστημόνων».

    »Δεν φτάνει η παράθεση όμορφων λέξεων για να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης ότι το πολιτικό του πρόγραμμα είναι η επαναφορά όλων αυτών που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Η επαναφορά της ακραίας λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, του καθεστώτος της ολιγαρχίας και της διαπλοκής είναι το πρόγραμμα της ΝΔ. Αυτά υλοποίησε ως υπουργός, αυτά οραματίζεται και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν θα μπορέσει όμως να τα ξανακάνει πράξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

    [03] Τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο επέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ

    Τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία στην πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επέκρινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 22 Απριλίου με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα εμπόδια προκύπτουν από τις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας που, δυστυχώς, εκφράζονται και με αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας της γειτονικής χώρας στον ελληνικό εναέριο χώρο.

    Είναι σαφές ότι η Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες που παρεμβαίνουν, ή που αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που προσδιορίζονται σαφώς από τις Διεθνείς Συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε συμφωνία με τον κ. Στόλτενμπεργκ, στη σημασία της δραστηριοποίησης της Βορειατλαντικής Συμμαχίας στον εντοπισμό των δικτύων διακινητών στα παράλια της Τουρκίας και στην υποβοήθηση των τουρκικών Αρχών για την εξάρθρωσή τους, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο, ενώ οι δύο άνδρες, καλωσόρισαν τη σημαντική μείωση των ροών στην επικίνδυνη δίοδο του Αιγαίου.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής συμβολή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στη βάση ενός κλίματος σεβασμού της αρχής καλής γειτονίας μεταξύ των μελών του, είναι απαραίτητη προκειμένου και το ίδιο το ΝΑΤΟ να αναδείξει την αξιοπιστία του και την αποτελεσματικότητά του. Αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα που κρίνεται όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στο Αιγαίο.

    [04] Πρόταση Βερολίνου για «αναδιάρθρωση light» του ελληνικού χρέους αποκαλύπτει το «Der Spiegel»

    «Αναδιάρθρωση light» για το ελληνικό χρέος είναι πρόθυμο να δεχτεί το Βερολίνο, σε περίπτωση που η Ελλάδα συμφωνήσει να λάβει επιπλέον μέτρα, αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προβλέπεται επέκταση των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο.

    Στην περίπτωση που οι Έλληνες συμφωνήσουν στην απόφαση να λάβουν προληπτικά μέτρα, «το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για ένα πρόσθετο στοιχείο για το χρέος»: Στόχος θα ήταν και σε αυτή την ιδέα να σταθεροποιηθούν οι τόκοι για το ελληνικό χρέος σε χαμηλό επίπεδο για δεκαετίες, αναφέρει το περιοδικό και διευκρινίζει ότι, αντίθετα με σχετική πρόταση που υπέβαλε το ΔΝΤ και προέβλεπε επιβάρυνση των εταίρων, με τη γερμανική πρόταση δεν θα πληρώσει κανείς. «Η ιδέα των ανθρώπων του Σόιμπλε: Ως τώρα ο ESM προσφέρει ομόλογα με διαφορετικούς χρόνους αποπληρωμής και με τα κέρδη συντηρεί την Ελλάδα. Επειδή ο ESM απολαμβάνει πολύ καλή αξιολόγηση, μπορεί να πουλά στην Ελλάδα φθηνό χρήμα. Να επεκταθούν λοιπόν οι χρόνοι αποπληρωμής αυτών των ομολόγων ώστε η Ελλάδα να μπορεί να απολαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα τα χαμηλά επιτόκια», επισημαίνεται και αναφέρεται το εξής παράδειγμα: «Αν ο ESM επεκτείνει ένα ομόλογο που έχει τώρα 10 χρόνια και το κάνει 30 χρόνια, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Για αυτό το ομόλογο μεγάλης διάρκειας ο ESM θα χρέωνε την ελληνική κυβέρνηση ως το 2045 με 1,5% επιτόκιο. Αν η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να βρει αυτά τα χρήματα στις αγορές, ανάλογα με το επιτόκιο, θα έπρεπε να πληρώσει 4 ή 5% ή και παραπάνω σε τόκους. Με το χρέος πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, κάθε ποσοστιαία μονάδα που θα μειωνόταν το μέσο επιτόκιο, θα έφερνε εξοικονόμηση 3 δισεκατομμυρίων τον χρόνο, που αντιστοιχεί σε 2% του ελληνικού ΑΕΠ».

    [05] Θέμα χρόνου το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκτιμά ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών

    «O κίνδυνος του Grexit έχει σαφώς μειωθεί και εν τω μεταξύ είναι πολύ απίθανο να συμβεί, διότι η μεγάλη πλειοψηφία στην Ευρώπη αντιλαμβάνεται, ολοένα και περισσότερο και στη Γερμανία, ότι το ευρώ είναι δύναμη και άγκυρα σταθερότητας στην Ελλάδα και όχι αδυναμία», δήλωσε ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού συγκροτήματος Funke.

    O Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί επίσης τo «κούρεμα» του χρέους αναπόφευκτο: «Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα γίνει "κούρεμα", έστω και αν δεν το ονομάσουν έτσι. Το θέμα είναι μάλλον αν αυτό το "κούρεμα" θα αποφασισθεί ήδη στους επόμενους μήνες ή αργότερα», είπε ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ της σύνδεσης των επιτοκίων με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση ισχυρότερα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις.

    [06] Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα συνεργασίας με τους Βόρειους γείτονες»

    «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να εντατικοποιήσουμε την συνεργασία της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονες ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την ασφάλεια και την σταθερότητα των συνόρων κι από τις δυο πλευρές, Νότος και Βοράς» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τετραμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα: «Συμφωνήσαμε να αποκτήσει αυτή η μορφοποιημένη συνεργασία, σταθερό χαρακτήρα τουλάχιστον κάθε έξι μήνες να συναντιόμαστε για να συζητάμε ζητήματα οικονομικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας αλλά κι ασφάλειας και σταθερότητας. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την κουβέντα και το περιεχόμενο της κουβέντας, τις προοπτικές που ανοίξαμε. Η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες. Στηρίζει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική και μια πολιτική που δίνει αισιοδοξία στο συνολικό σύστημα της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας».

    [07] Στους 3.280 οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά

    Σε 3.280 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά, στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε1 και στην Πέτρινη Αποθήκη, ενώ μετακίνηση ατόμων προς τη δομή φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών.

    Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 14 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Συγκεκριμένα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1» μετέφερε εννέα άτομα από τη Μυτιλήνη ενώ το «Blue Star 2» πέντε άτομα από τη Ρόδο.

    Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το «Blue Star Paros» με τρεις μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

    [08] «O ανθρωπισμός δεν είναι πλοίο που γεμίζει»

    «Αν διέθεταν περισσότερα κρατίδια μεγάλο ποσοστό θέσεων όπως προτείναμε εμείς, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για τη γερμανική κυβέρνηση, ώστε να συνάψει από κοινού με την ελληνική συμφωνίες, οι οποίες να ανοίγουν μια προοπτική στους πρόσφυγες οι οποίοι παραμένουνστη Ειδομένη. Ο καταυλισμός θα μπορούσε να κλείσει. Δεν επιτρέπεται αυτοί οι άνθρωποι στην Ειδομένη να παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταξύ διαφόρων λύσεων, διότι βρίσκονταν ήδη εκεί πριν ισχύουν οι νέοι κανόνες και κλείσουν τον δρόμο οι χώρες του Βίζενγκραντ» δηλώνει ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου (της Θουριγγίας) Μπόντο Ράμελοφ στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη.

    Ο Γερμανός πολιτικός διευκρινίζει, ότι «εδώ και έναν χρόνο έχουμε προετοιμασθεί στη Θουριγγία? Εν τω μεταξύ αυξήσαμε τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων υποδοχής από 500 σε 2.000 θέσεις. Οι δυνατότητες υποδοχής που διαθέτουμε είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες».

    Στο ερώτημα αν έχει συγκατατεθεί εν τω μεταξύ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαντά: «Δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ. Η προσφορά βοήθειας που κάναμε ήταν ένα βήμα για να επεξεργασθούμε ένα σχέδιο δράσης».

    Ως προς το αν οι πρόσφυγες της Ειδομένης μπορούννα ελπίζουν πραγματικά ακόμα ότι θα πάνε στη Θουριγγία, ο Ράμελοφ διαβεβαιώνει ότι «εάν το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση και δώσει βίζα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, τότε θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Είναι όμως και σαφές ότι αυτή η προσφορά είναι μια ειδική πράξη με την οποία θα εξαφανιστεί άπαξ δια παντός αυτός ο απάνθρωπος καταυλισμός». Παράλληλα όμως «η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να εξασφαλίσει τη διαμονή των προσφύγων με αλληλέγγυο τρόπο κατανέμοντάς τους ισομερώς σε όλες τις χώρες», όπως λέει.

    [09] Panama Papers: Νέα έρευνα στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca

    Οι αρχές του Παναμά προέβησαν χθες σε νέα έρευνα σε ένα από τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά Mossack Fonseca, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των "Panama Papers", ανακοίνωσε χθες ο εισαγγελέας που διεξάγει την έρευνα.

    Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από "νέες πληροφορίες" που έλαβαν οι αρχές "σχετικά με την πιθανή παρουσία στο κτίριο εγγραφών που αφορούν στη διαχείριση της εταιρείας Mossack Fonseca", δήλωσε ο εισαγγελέας Javier Caraballo, αρμόδιος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Αποσκοπεί επίσης να αναζητήσει πληροφορίες για τις "εταιρείες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατονομάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης για πιθανή διάπραξη αδικημάτων", επισήμανε ο κ. Caraballo στους δημοσιογράφους.

    Κατά την έρευνα αυτή, "εντοπίσαμε μεγάλη ποσότητα εγγράφων, τα οποία θεωρείται πως ανήκουν στην εταιρεία", συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δικηγορική εταιρεία αρχειοθετεί την πλειοψηφία των εγγράφων της σε ψηφιακή μορφή σε περισσότερους από 100 διακομιστές.

    Η δικηγορική εταιρεία τόνισε σε ανακοίνωση "την προθυμία της να συνεργαστεί στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη" και διαβεβαίωσε πως τα έγγραφα που βρίσκονται στα γραφεία της περιέχουν "πληροφορίες" οι οποίες βρίσκονται ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης.

    Είχε ήδη διεξαχθεί έρευνα στην έδρα της Mossack Fonseca επί 27 ώρες στις 12 Απριλίου.

    [10] Συνέχιση των διαπραγματεύσεων έως την Τετάρτη για την εκεχειρία στη Συρία

    Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία στη Γενεύη "είναι πιθανό" να συνεχιστούν έως την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το μέλλον της εκεχειρίας.

    "Ανησυχώ πολύ για την κατάπαυση των εχθροπραξιών ή οποία καταρρέει", και διερωτώμαι "εάν είναι βιώσιμη", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρέδωσε στο Λονδίνο χθες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

    "Εάν η κατάπαυση (των εχθροπραξιών) καταρρεύσει θα κάνουμε και πάλι ό,τι είναι δυνατό για να την επαναφέρουμε σε ισχύ", δήλωσε, κατηγορώντας τη Μόσχα και την Τεχεράνη ότι στηρίζουν το "φονικό καθεστώς" του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Μιλώντας την ίδια χρονική στιγμή στα μέσα ενημέρωσης στο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη όπου διεξάγονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, εκτίμησε πως "η κατάπαυση των εχθροπραξιών εξακολουθεί να ισχύει, αλλά βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο εάν δεν δράσουμε γρήγορα".

    [11] Αθήνα και Λευκωσία παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο Γ. Αμανατίδης

    Με τη διεύρυνση των συνεργασιών, οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, όπως και ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο, «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ακόμη μεγαλύτεροι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, μετά τη συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε πως είχε μια εγκάρδια συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στη Λευκωσία για να συζητήσει θέματα της αρμοδιότητάς του, ο κ. Αμανατίδης συναντήθηκε και με τον Κύπριο υπΕξ, Ιωάννη Κασουλίδη.

    Εξάλλου, ο κ. Αμανατίδης συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος δήλωσε ότι η Αρχιεπισκοπή Κύπρου θα έχει «ανοικτή γραμμή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», αφού, όπως σημείωσε «οι απόψεις τους βρίσκονται προς την ίδια κατεύθυνση».

    Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξωτερική πολιτική, που έχει χαράξει η ελληνική κυβέρνηση και δη ο υπουργός Εξωτερικών, με όλο το επιτελείο του, τον βρίσκει σύμφωνο, σημειώνοντας πως πρέπει να παραμείνουν σε αυτήν τη γραμμή, γιατί είναι σίγουρος ότι θα έχουν άριστα αποτελέσματα.

    [12] Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα συνεργασίας με τους Βόρειους γείτονες»

    «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να εντατικοποιήσουμε την συνεργασία της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονες ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την ασφάλεια και την σταθερότητα των συνόρων κι από τις δυο πλευρές, Νότος και Βοράς» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τετραμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα: «Συμφωνήσαμε να αποκτήσει αυτή η μορφοποιημένη συνεργασία, σταθερό χαρακτήρα τουλάχιστον κάθε έξι μήνες να συναντιόμαστε για να συζητάμε ζητήματα οικονομικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας αλλά κι ασφάλειας και σταθερότητας. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την κουβέντα και το περιεχόμενο της κουβέντας, τις προοπτικές που ανοίξαμε. Η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες. Στηρίζει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική και μια πολιτική που δίνει αισιοδοξία στο συνολικό σύστημα της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 April 2016 - 6:32:28 UTC