Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα, λέει αξιωματούχος της ευρωζώνης
  • [02] Τετραμερής Συνάντηση Θεσσαλονίκης: Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο της διασυνοριακής συνεργασίας
  • [03] Ογδόντα μοντέρνες τοιχογραφίες στις όχθες του Τίβερη από τον Νοτιοαφρικανό Ου. Κέντριτζ
  • [04] "Το παραμύθι για τις βιωματικές ανασκαφικές εμπειρίες" από τον Δημήτρη Παντερμαλή
  • [05] Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε την συμμετοχή ομάδας προσφύγων στους Ολυμπιακούς αγώνες, στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο
  • [06] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης

  • [01] Στόχος η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο την ερχόμενη εβδομάδα, λέει αξιωματούχος της ευρωζώνης

    Το «καλύτερο δυνατό σενάριο» είναι οι δύο πλευρές να έχουν έρθει αρκετά κοντά μέχρι το Eurogrοup τη ερχόμενης Παρασκευής και να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα αμέσως μετά για να φτάσουν σε συμφωνία πάνω σε ένα «συνολικό πακέτο» μέτρων «αρκετά γρήγορα», ανέφερε από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Σε αυτήν την περίπτωση, εκτίμησε πως ένα έκτακτο Eurogroup θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για να επικυρώσει τη συμφωνία μέσα στην «επόμενη εβδομάδα». Ωστόσο διευκρίνισε ότι για να είναι εφικτό αυτό το σενάριο πρέπει να σημειωθεί «σημαντική» πρόοδος στα ανοιχτά ζητήματα μέσα στις επόμενες ώρες.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε επίσης πως η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πρέπει να είναι σ? ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα, τα πρόσθετα μέτρα για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το 2018 και τέλος τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

    Ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που κατέθεσε η ελληνική πλευρά χωρίς την έγκριση των θεσμών, ο ίδιος ανέφερε πως διαφέρει σημαντικά από τη θέση των θεσμών, ωστόσο σημείωσε πως δεν αναμένεται να έχει σημαντική επιρροή στις διαπραγματεύσεις.

    Όσον αφορά τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα, ανέφερε πως «αναμένεται» να νομοθετηθούν πριν την εκταμίευση αλλά, φυσικά, όχι να «εφαρμοστούν», καθώς προβλέπονται μόνο για την περίπτωση που το απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ επαληθευτεί. Μετά την επίτευξη αυτής της συμφωνίας, ανέφερε πως θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κατόπιν θα πρέπει να προχωρήσουν οι νομοθετικές διαδικασίες από την ελληνική πλευρά για να γίνει εφικτή και η εκταμίευση. Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση, ενώ, προσέθεσε ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ της συμφωνίας σε επίπεδο θεσμών και της εκταμίευσης υπολογίζεται στις τέσσερις εβδομάδες.

    Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, ερωτηθείς κατά πόσο τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο η Eurostat μπορούν να επηρεάσουν τα επιπρόσθετα μέτρα, εκτίμησε πως δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς επηρεάζουν κυρίως την επόμενη χρονιά και όχι το 2018, χρονιά για την οποία γίνεται η τρέχουσα συζήτηση.

    ---Συμφωνία για το "πακέτο" της έμμεσης φορολογίας

    Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%.

    Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.

    Όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά τίθεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος.

    [02] Τετραμερής Συνάντηση Θεσσαλονίκης: Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο της διασυνοριακής συνεργασίας

    Ενας νέος δρόμος καλής γειτονίας, ένα πρότυπο πολιτικής συνεργασίας που θα μπορούσε να γκρεμίσει τείχη και φράχτες εθνικιστικής περιχαράκωσης, ανοίγει στη Θεσσαλονίκη.

    Αυτές είναι οι προθέσεις και ο στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να συγκαλέσει στη Θεσσαλονίκη, σε συνάντηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό τους ομολόγους του, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών των βόρειων γειτονικών μας χωρών.

    Ένα μεγάλο στοίχημα. Η γειτονιά μας ζει τη δραματικότερη μετακίνηση πληθυσμών εδώ και δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητίσει ότι η προσφυγική / μεταναστευτική κρίση αφορά τους πάντες. Είτε το ομολογούν, είτε όχι.Οι συλλογικές προκλήσεις απαιτούν συλλογικές απαντήσεις και κοινή δράση, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της, ούτε καμμία άλλη μπορεί να εξαιρεθεί, όταν όλοι στην Ευρώπη μοιραζόμαστε σύνορα και μία κοινή οικογένεια.

    Η τετραμερής Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη- με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ, αλλά και με παρουσία της ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. όπως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- δείχνει τον δρόμο για το πως πρέπει να οργανώνεται η περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων,στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου καθώς και των αρχών, αξιών και κεκτημένου της Ε.Ε.Όσο επιβαρυμένο κι αν είναι μερικές φορές το πεδίο των διμερών σχέσεων, ότανη πραγματικότητα είναι αυτή που επιβάλλει επιτακτικάτην στενότερη δυνατήσυνεργασία των τεσσάρων χωρών που βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή του Διαδρόμου «Ανατολικής Μεσογείου / Δυτικών Βαλκανίων.

    [03] Ογδόντα μοντέρνες τοιχογραφίες στις όχθες του Τίβερη από τον Νοτιοαφρικανό Ου. Κέντριτζ

    Ογδόντα έργα, ως μοντέρνες τοιχογραφίες, οι οποίες, μεταξύ των άλλων, παρουσιάζουν τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και την Ανίτα Έκμπεργκ σε μια σκηνή από το έργο «Γλυκιά Ζωή», τον πρώτο στρατιώτη που μπήκε στην Ρώμη το 1870, όταν η πόλη ανήκε στον πάπα, αλλά και τη λύκαινα, σύμβολο, σύμφωνα με τον μύθο, της «Αιώνιας Πόλης», παρουσιάζονται από την Πέμπτη 21/4 στη Ρώμη.

    Πρόκειται για εντυπωσιακές «Μurales», τοιχογραφίες στις όχθες του Τίβερη, που δημιούργησε ο διεθνούς φήμης Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης Ουίλιαμ Κέντριτζ.

    Για τα εγκαίνια, επ' ευκαιρία των 2.767 ετών από την ίδρυση της Ρώμης, περιβαλλοντικοί σύνδεσμοι και αθλητικοί όμιλοι οργάνωσαν μια ιδιαίτερη παρουσίαση του όλου αυτού έργου: Μια «πλωτή» επίσκεψη, με φουσκωτές βάρκες, για ντόπιους και τουρίστες.

    Το έργο του 61χρονου Κέντριτζ φέρει τον τίτλο «Θρίαμβοι και θρήνοι: μια μελέτη για την Ρώμη» και μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία του δήμου της ιταλικής πρωτεύουσας με το σύνδεσμο για την προβολή και φροντίδα του Τίβερη «Τevereterno». Συνολικά, τα «μουράλες» αυτά εκτείνονται για πεντακόσια μέτρα ενώ η τελετή εγκαινίων, θα πλαισιωθεί από τη μουσική των Νοτιοαφρικανών καλλιτεχνών Φίλιπ Μίλερ και Τουτούκα Σιμπίσι.

    [04] "Το παραμύθι για τις βιωματικές ανασκαφικές εμπειρίες" από τον Δημήτρη Παντερμαλή

    Τι είναι ακριβώς για τον αρχαιολόγο μια ανασκαφή; Το ίδιο το αποκαλυφθέν εύρημα ή η διαδικασία αποκάλυψης του;

    Είναι το ...Ιερό της Ίσιδας ή του Διός του Υψίστου και των αετών - αγγελιοφόρων του που αποκαλύπτεται μέσα από τη λάσπη της Πιερικής Γης που ..."ψήλωσε" περί το 1,5 μέτρο από τη αρχαιότητα μέχρι σήμερα και κάλυψε με ίλη τ αγάλματα , ή η διαδικασία, οι ημέρες και οι νύχτες των επίπονων εργασιών;

    Τα δικά του "λόγια από χώμα" κατέθεσε στη διάλεξη με τίτλο «Βιωματικές ανασκαφικές εμπειρίες» ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ υπεύθυνος των ανασκαφών που διεξάγει το ΑΠΘ στο αρχαίο Δίον επί 46 συνεχή και αδιάλειπτα χρόνια, διευθυντής σήμερα του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτριος Παντερμαλής.

    ?Παρ? ότι βρισκόμαστε σε φάση μεταμόρφωσης των δημοσίων παρουσιάσεων, αλλά και του δημόσιου λόγου? (και παρ? ότι την πλειονότητα των μελών του όχι πολυπληθούς ακροατηρίου του απόψε, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ απάρτιζαν μέλη της πανεπιστημιακή κοινότητας και συνάδελφοι του αρχαιολόγοι), όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε εξ? αρχής , ο Δημήτριος Παντερμαλής, επέλεξε να μιλήσει ?βιωματικά? και για το ευρύ κοινό...

    Έτσι, απέφυγε τις ακατάληπτες "δύσκολες λέξεις" που συχνά καθιστούν αποτρεπτική τη μελέτη (από το ευρύ και μη εξειδικευμένο κοινό) της αρχαιολογίας κι επέλεξε αντί των ...κιβωτιόσχημων (τάφων) και των χρυσοποικιλτικών ενωτίων... να μιλήσει και να δείξει (σε σχετικό βίντεο) για τις νεροφίδες που κινούνταν "απειλητικά" στον χώρο του ιερού, για τα θεϊκά νερά του Ολύμπου -του τόπου κατοικίας των θεών, αλλά και των... δαιμόνων της φύσης- που προσδιόρισαν την θέση των ιερών, για τον μυθικό ποταμό Βαφύρα, για τις μαινάδες γυναίκες της Πιερίας που κατασπάραξαν τον Ορφέα, για το ιερό της Ίσιδας που εντόπισε πρώτος ενας χωρικός - ανασκαφέας στα 1951 (και μου το είπε, αλλά... εγώ ο κ. καθηγητής δεν τον πίστεψα και... χρόνια μετά, έμαθα σκάβοντας πως είχε δίκαιο...) και για τον άλλο χωρικό που έκλαιγε επί μήνες... καθώς το ιερό της Αφροδίτης του Ολύμπου (της εντόπιας) αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές του χωραφιού όπου είχε φυτέψει καλαμπόκι και ... "καλή η Αφροδίτη κι όμορφη, αλλά ...εγώ πρέπει να θρέψω τα παιδιά μου..." Τελικά, ο χωρικός αποζημιώθηκε με την παραχώρηση τετραπλάσιας έκτασης για την καλλιέργεια καλαμποκιού...

    [05] Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ανακοίνωσε την συμμετοχή ομάδας προσφύγων στους Ολυμπιακούς αγώνες, στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο

    Την συμμετοχή Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων στους 31ους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέϊρο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, κατά την διάρκειας της τελετής υπογραφής της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ σημείωσε ότι η απόφαση της Επιτροπής εμπνεύστηκε από την αλληλεγγύη που η Ελλάδα και οι έλληνες επέδειξαν και εξακολουθούν να πράττουν με στόχο να μεταδοθεί ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας σε εποχές που η ειρήνη στον κόσμο αποδεικνύεται περισσότερό εύθραυστη από ποτέ.

    Ο κ. Μπαχ ευχαρίστησε την Ελλάδα και τους Έλληνες για την ανθρωπιά που επέδειξαν στους πρόσφυγες παρά τις δυσκολίες που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν.

    Ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε: «Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Αρχαία Ολυμπία για να πει κανείς ευχαριστώ στην Ελλάδα και στους Έλληνες για αυτό το υπέροχο δώρο, τους ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ολυμπιακές αξίες που εσείς παρουσιάσατε στον κόσμο, που προωθήσατε σε όλο τον κόσμο και τις οποίες διαφυλάσσεται έως τις μέρες μας. Μία από αυτές τις Ολυμπιακές αξίες αν είναι αυτή και αυτή είναι που κάνει εν τέλει την διαφορά, η πιο σημαντική από όλες είναι αυτή που αφορά την Ειρήνη. Η υπογραφή της διακήρυξης για την Ολυμπιακή Εκεχειρία σε αυτό εδώ το μέρος έχει μεγάλη σπουδαιότητα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την οικοδόμηση της Ειρήνης είναι η αλληλεγγύη».

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της ειρήνης ο κ. Μπαχ υπογράμμισε: «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσπαθεί να διαφυλάξει την αξία της αλληλεγγύης γιατί αισθανόμαστε ότι ζούμε σε ταραχώδεις καιρούς και η ειρήνη στον κόσμο είναι πιο εύθραυστη από ποτέ. Η ΔΟΕ θέλει να στείλει ένα σήμα ελπίδας σε όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως στους πρόσφυγες. Για αυτό αποφασίσαμε να καλέσουμε μια ομάδα προσφύγων να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέϊρο. Και με αυτή την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα και τους Έλληνες για την αλληλεγγύη που έδειξαν στους χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν εδώ. Και μπορώ να σας πω ότι η αλληλεγγύη που εσείς επιδείξατε μας ενέπνευσε για τις δικές μας πράξεις».

    Κλείνοντας την ομιλία του π πρόεδρος της ΔΟΕ ανέφερε: «Σας ευχαριστώ για την μεγάλη ανθρωπιά που επιδείξατε προσφέροντας την φιλοξενία και την υποστήριξή σας σε αυτούς του ανθρώπους. Και γνωρίζουμε καλά πόσο δύσκολο ήταν αυτό που κάνετε και πόσες θυσίες έχουν υποστεί οι Έλληνες. Για αυτό σας ευχαριστούμε ακόμη περισσότερο και σας θαυμάζουμε. Εύχομαι η Ολυμπιακή Εκεχειρία σήμερα, εδώ από την Ολυμπία να διαχυθεί και να εμπνεύσει όλο τον κόσμο ώστε να επέλθει η πραγματική κατάθεση των όπλων».

    -- Δηλώσεις του Γ Παπανδρέου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Η αρχαία Ελλάδα διδάσκει όπως και τότε και σήμερα την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό στον άνθρωπο».

    Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Γιώργος Παπανδρέου, μετά την εκδήλωση που έγινε σήμερα το απόγευμα στην Αρχαία Ολυμπία, για την συμβολική υπογραφή της διακήρυξης της ολυμπιακής εκεχειρίας.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «η ολυμπιακή εκεχειρία είναι μια παράδοση ελληνική, που ένωσε τους αρχαίους Έλληνες γύρω από αξίες και το ευ αγωνίζεσθαι, αλλά ιδιαίτερα της ίδιας της εκεχειρίας και της ειρήνης».

    Ακόμη, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «τώρα που οι Ολυμπιακοί αγώνες βρίσκονται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μία ευκαιρία να δημιουργηθούν βασικές κοινές αξίες για όλη την ανθρωπότητα». Αξίες όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, «σεβασμού στην διαφορετικότητα της κάθε προσωπικότητας, στο ευ αγωνίζεσθαι και βεβαίως στην εκεχειρία και στην ειρήνη».

    Μάλιστα, όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Γιώργος Παπανδρέου, «οι αξίες αυτές έχουν μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που στην περιοχή μας έχουμε αιματηρές συγκρούσεις, την ανάπτυξη της ξενοφοβίας, του φόβου του άλλου και ιδιαίτερα των σκληρών ιδεολογιών, όπως του φονταμενταλισμού και άλλων δογματισμών».

    ---Με επιτυχία πραγματοποπιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία η τελική πρόβα για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Με την παρουσία περίπου 3.000 θεατών και κάτω υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το μεσημέρι στην Αρχαία Ολυμπία η τελική πρόβα για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Από νωρίς το πρωί ο κόσμος ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι επισκέπτες, άρχισε να συρρέει στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ τουριστικά λεωφορεία μετέφεραν μικρούς μαθητές που ήθελαν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία παρακολουθώντας από κοντά την τελική πρόβα της Αφής του Ολυμπιακού φωτός.

    Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο γινόταν χωρίς προβλήματα και οι θεατές ακολουθούσαν τις οδηγίες που τους δίνονταν, ώστε να φθάσουν στα σημεία που είχαν καθοριστεί για την παρακολούθηση της τελική πρόβας.

    Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου εισήλθε στον Ναό της Ήρας, ακολουθούμενη από τις Ιέρειες. Αμέσως μετά, η Πρωθιέρεια έθεσε τη δάδα στο ειδικό κάτοπτρο και άναψε τη Φλόγα, υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των θεατών.

    Στην συνέχεια η Πρωθιέρεια με τις Ιέρειες κατευθύνθηκαν στο Αρχαίο Στάδιο ακολουθούμενες από τους χιλιάδες θεατές, όπου και έλαβε χώρα το τελετουργικό του χορού.

    [06] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης

    Η Κομισιόν δεν προωθεί το σχέδιο για έκτακτα μέτρα και ο πρόεδρός της θεωρεί ότι δεν χρειάζονται, σύμφωνα με αποκλειστική συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δημοσιεύεται σήμερα στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr.

    Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Αγγελική Παπαμιλτιάδου, o κ. Γιούνκερ δηλώνει: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίσης, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης (contingency measures) και ότι αυτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν. Θα την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

    Ακόμη, παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί, ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία.

    Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνει.

    Ο κ. Γιούνκερ λέει, επίσης, ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.

    Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, και υπογραμμίζει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά». Διαμηνύει, δε, ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.

    Αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για "automatic reprofiling" θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

    Παραδέχεται πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.

    Όπως μάλιστα αναφέρει το Euro2day, ο κ. Γιούνκερ «φωνάζει» δώστε χρόνο και χώρο στην Ελλάδα, ενώ ανεβάζει το προσφυγικό ως μείζον πρόβλημα.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 April 2016 - 20:32:31 UTC