Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεξαρτητοποιείται ο Χάρης Θεοχάρης - Αιχμηρή απάντηση από το Ποτάμι
  • [02] «Επικίνδυνες» χαρακτηρίζει ο Ν. Τόσκας δηλώσεις περι διέλευσης τζιχαντιστών απο την Ελλάδα
  • [03] Αργεντινή: Πρώτη έκδοση διεθνούς ομολόγου από το 2002
  • [04] Η Intel θα περικόψει 12.000 θέσεις εργασίας, το 11% του προσωπικού της
  • [05] «Όχι» από την κυβέρνηση στην πρόταση των θεσμών για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ
  • [06] Την Παρασκευή, η πληρωμή του 50% των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ
  • [07] Γιούνκερ: Η EE έχει «παρέμβει υπερβολικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων»
  • [08] Νίκη Κλίντον και Τραμπ, στους προκριματικούς της Νέας Υόρκης
  • [09] «Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [10] «Κινηματογράφος 2015», ένας οδηγός - πανόραμα της χρονιάς
  • [11] Γεράσιμος Αρσένης: Ένας σπουδαίος άνθρωπος και ένας σπουδαίος 'Ελληνας
  • [12] Εντοπίστηκε νεκρός ο 22χρονος ψαροντουφεκάς, που αναζητείτο στην Κρήτη
  • [13] Οι Λυρίδες, η πρώτη βροχή διαττόντων της άνοιξης, αποκορυφώνονται το βράδυ της Παρασκευής
  • [14] Σερ Κρις Λιούελιν Σμιθ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μέλος του SESAME

  • [01] Ανεξαρτητοποιείται ο Χάρης Θεοχάρης - Αιχμηρή απάντηση από το Ποτάμι

    Την αποχώρησή του, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, ανακοίνωσε ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης προς τον επικεφαλής του Κινήματος, Σταύρο Θεοδωράκη, στον οποίο και αναφέρει ότι αποχωρεί «συναισθανόμενος ότι όσα τους χωρίζουν είναι περισσότερα από όσα μας ενώνουν».

    Όπως συνάγεται από την αναφορά του ότι «θα συνεχίσει να δίνει τους αγώνες μέσα στο Κοινοβούλιο και κυρίως μέσα στην κοινωνία για τους 18.000 της Β' Αθηνών που τον ψήφισαν αλλά και για όλους τους Έλληνες πολίτες που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον» ο κ. Θεοχάρης θα παραμείνει ως ανεξάρτητος βουλευτής.

    Σε δήλωσή του, στο Περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Θεοχάρης, διέψευσε ότι συλλέγει υπογραφές για την σύσταση νέου πολιτικού φορέα ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν προτίθεται να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, είπε ότι κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να απευθύνει πρόσκληση και οι βουλευτές έχουμε το δικαίωμα να εξετάζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών, που μας εμπιστεύονται.

    Αιχμηρή απάντηση από το Ποτάμι στον Χάρη Θεοχάρη

    Με μια αιχμηρή ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Για την ιστορία και μόνο», το Ποτάμι σχολίασε την ανεξαρτητοποίηση του Χάρη Θεοχάρη.

    «Την Άνοιξη του 15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ (γιατί ο Τσίπρας ήταν ανίκητος).

    Τον χειμώνα του 15 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ (γιατί το Ποτάμι πέφτει).

    Την Άνοιξη του 16 ο Χάρης Θεοχάρης ήταν ο πρώτος που μας συνέστησε να συνεργαστούμε με τη ΝΔ (γιατί ο Μητσοτάκης ανεβαίνει).

    Ενδιαμέσως στο συνέδριο προσπάθησε να μαζέψει υπογραφές για να διεκδικήσει την αρχηγία του Κινήματος αλλά δεν τα κατάφερε.

    Μας τρέλαινε λίγο όλους στο Ποτάμι με τις συνεχείς μετατοπίσεις του αλλά το υπομέναμε μέχρι που κατάντησε μια κουραστική ιστορία», αναφέρει το Ποτάμι.

    Τονίζει ότι «σήμερα στις 7 το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις μετά από καταγγελίες δεκάδων στελεχών ότι τους καλούσε να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη μιας νέας πολιτικής κίνησης! Αντί να έρθει και να απαντήσει στις καταγγελίες, μια ώρα μετά προτίμησε να φύγει από το Ποτάμι κρατώντας όμως την έδρα του βουλευτή. Ήθη παλαιοκομματικά».

    Απαντώντας στην αναφορά του κ. Θεοχάρη ότι παραμένει στη Βουλή για να συνεχίσει τους αγώνες για όσους τον ψήφισαν το Ποτάμι αναφέρει: «Οι βουλευτές αυτής της Βουλής δεν εκλέχθηκαν με σταυρό. Εκλέχθηκαν με λίστες. Λίστες οι οποίες κατατέθηκαν με βάση τον νόμο, από τον επικεφαλής του Κινήματος. Λίστες στις οποίες μετείχε με χαρά ο Χάρης Θεοχάρης. Και εδώ προκύπτει το απλό ερώτημα: αφού διαφωνούσε σφόδρα με την περυσινή πολιτική του κόμματος γιατί δέχτηκε να μπει στις λίστες; Για να μη χάσει την καρέκλα του βουλευτή; Και γιατί δεν παραδίδει τώρα την έδρα αφού συνεχίζει να διαφωνεί σφόδρα; Και να αρχίσει από το μηδέν μια νέα αρχηγική καριέρα».

    [02] «Επικίνδυνες» χαρακτηρίζει ο Ν. Τόσκας δηλώσεις περι διέλευσης τζιχαντιστών απο την Ελλάδα

    Την έντονη αντίδραση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας προκάλεσαν δηλώσεις εκπροσώπων των συνοριοφυλάκων, κατά τηδιάρκεια συνέντευξης Τύπου που εδωσαν και όπου ανέφεραν οτι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ανεξέλεγκτη και εξακολουθούν να περνούν τζιχαντιστές από την Ελλάδα.

    Ο υπουργός Νίκος Τόσκας, απαντώντας στις δηλώσεις αυτές, τις χαρακτήρισε ανακρίβειες και ψέματα που βλάπτουν την χώρα, ενώ το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε ότι κινείται η διαδικασία διευρεύνησης για τις συγκεκριμένες δηλώσεις και ότι θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες.

    Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: «Η Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων (χωρίς πλέον συνοριοφύλακες οι οποίοι έχουν γίνει κανονικοί αστυνομικοί), σε μία προσπάθεια συντεχνιακής ανάδειξης, μας υποδεικνύει την εθνική πολιτική για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό.

    Με σωρεία ανακριβειών και ψεμάτων όπως "ακόμα και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζουν να περνούν από τη χώρα τζιχαντιστές", βλάπτουν τη χώρα.

    Οι πράξεις αυτών που διαδίδουν τέτοια ψεύδη, αλλά και όσων τους βοηθούν, είναι ανεύθυνες και επικίνδυνες, και ως τέτοιες θα αντιμετωπιστούν».

    Απο την πλευρά του, το Αρχηγείο της Αστυνομίας, με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει τα όσα αναφέρθηκαν στην συνέντευξη ανυπόστατα, στερούμενα πραγματικής βάσης «και ενδεχομένως να υποκρύπτουν ή να εξυπηρετούν σκοπιμότητες, και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει: «Είναι προφανές ότι όποιος διαθέτει και αναφέρεται σε τέτοια στοιχεία, έχει νομική υποχρέωση να τα υποβάλλει άμεσα στις αρμόδιες αρχές, άλλως ενδεχομένως διαπράττει σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα. Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κινείται η διαδικασία της διοικητικής διερεύνησης για το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών, ενώ όλο το υλικό θα υποβληθεί άμεσα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για περαιτέρω ποινική αξιολόγηση».

    Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως ειδικά με την Ειδομένη η κυβέρνηση άφησε να διαμορφωθεί μια κατάσταση που πλέον δεν είναι ελέγξιμη και διαχειρίσιμη, ότι «ακόμα και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζουν να περνούν τζιχαντιστές απο την χώρα», ενώ τόνισαν οτι τα hot spots έχουν μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης χωρίς προδιαγραφές.

    [03] Αργεντινή: Πρώτη έκδοση διεθνούς ομολόγου από το 2002

    Η Αργεντινή πούλησεχθες δημόσιο χρέος, οικονομικού ύψους 16,5 δισ δολαρίων. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση διεθνών ομολόγων της χώρας, από τη χρεοκοπία της, το 2002. Η δημοπρασία των ομολόγων χαρακτηρίστηκε από την αυξημένη ζήτηση, παρά το κλίμα απαισιοδοξίας που εδραιώνεται στις διεθνείς αγορές.

    Τα έσοδα από την πώληση των ομολόγων θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση της νομικής διευθέτησης μεταξύ της Αργεντινής και των δανειστών της για το χρέος που δεν έχει αποπληρωθεί και προέρχεται από τη χρεοκοπία των 100 δισ δοιλαρίων που βύθισε στη φτώχεια το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

    Ο νέος Πρόεδρος της χώρας, Μαουρίτσιο Μάκρι εκτιμά ότι το κλείσιμο του επώδυνου αυτού κεφαλαίου θα μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, με την παράλληλη ελπίδα ενίσχυσης της ροής των ξένων επενδύσεων προς την οικονομία της Αργεντινής.

    [04] Η Intel θα περικόψει 12.000 θέσεις εργασίας, το 11% του προσωπικού της

    Η αμερικανική Intel, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών («τσιπ») ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 12.000 θέσεις εργασίας ή το 11% περίπου του προσωπικού της διεθνώς.Η εταιρεία προχωρά σε μια μεγάλη αναδιάρθωση κόστους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από την συνεχώς πτωτική αγορά προσωπικών υπολογιστών (PCs). Όπως είπε, σκοπεύει «να επιταχύνει την εξέλιξη της από μια εταιρεία για PCs σε μία εταιρεία που τροφοδοτεί το "νέφος" και τα δισεκατομμύρια των έξυπνων διασυνδεμένων υπολογιστικών συσκευών».

    Οι περικοπές των θέσεων εργασίας θα γίνουν μέσω οικειοθελών αποχωρήσεων και απολύσεων (περίπου 6.000), ενώ θα ολοκληρωθούν σε βάθος 12 μηνών. Δεν διευκρινίσθηκε ποιούς τομείς κυρίως θα αφορούν ή σε ποιές γεωγραφικές περιοχές θα εστιασθούν. Πάντως τα περισσότερα εργοστάσια της Intel βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ η έδρα της είναι στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια.

    [05] «Όχι» από την κυβέρνηση στην πρόταση των θεσμών για πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ

    Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη,ξεκινά στις10:00 νέασυνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών.

    Η κυβέρνηση δεν έχει δεχτεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα» των 3 δισ. ευρώ, επισήμανε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ερωτηθείς μετά από την ολοκλήρωση των χθεσινώνσυναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, για τη μορφή που θα έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα.

    Σημειώνεται, ότι η τελευταία κατά σειρά συνάντηση την Τρίτη αφορούσε στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα, ενώ δεν συμμετείχε το ΔΝΤ, η εκπρόσωπος του οποίου αναμένεται να ενσωματωθεί από αύριο στις διαπραγματεύσεις.

    Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 10:00 πμ η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών.

    Τσίπρας προς Μέρκελ: Να συνυπολογιστούν οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στο αποτέλεσμα της αξιολόγησης

    Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αντικείμενο της συζήτησης τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

    Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, μετέφερε στην κ. Μέρκελ την ελληνική θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες αναμένεται και να ανακοινωθούν μεθαύριο Πέμπτη από τη Eurostat, θα πρέπει αυτονόητα να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

    [06] Την Παρασκευή, η πληρωμή του 50% των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ

    Την Παρασκευή 22 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί ως προκαταβολή, η πληρωμή του 50% της δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του Α'τριμήνου του έτους 2016 (ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών), με βάση τα στοιχεία αιτήσεων Α21 του έτους 2015, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ.

    Ειδικότερα, η πληρωμή αφορά περίπου 700.000 οικογένειες-δικαιούχους και η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται περίπου στο ποσό των 70.000.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επειδή, τα προηγούμενα δύο χρόνια, που χορηγήθηκε προκαταβολή, διαπιστώθηκε ότι υπήρξε καταβολή ποσού 8 εκατ. ευρώ σε μη δικαιούχους, είχε αποφασιστεί η δόση του Α'τριμήνου να καταβληθεί σε όσους/όσες υποβάλλουν αίτηση Α21. Όμως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποχή των φοροτεχνικών και η μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα του TAXIS είχε ως αποτέλεσμα να έχει υποβληθεί, μέχρι στιγμής, μικρός αριθμός (34.846) αιτήσεων Α21. Για τον λόγο αυτό, θα χορηγηθεί προκαταβολή 50% της δόσης του Α'τριμήνου του έτους 2016 σε όλους όσους/όσες δικαιώθηκαν οικογενειακού επιδόματος, το έτος 2015.

    [07] Γιούνκερ: Η EE έχει «παρέμβει υπερβολικά στην καθημερινότητα των ανθρώπων»

    Η αυξανόμενη αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστή ως ευρωσκεπτικισμός, είναι αποτέλεσμα εν μέρει της υπερβολικής παρέμβασης των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, η οποία χρειάζεται να μετριαστεί, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χθες.

    Σε δηλώσεις του που μπορεί να βρουν απήχηση στην Βρετανία καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα τον Ιούνιο υπέρ ή κατά της παραμονής της στην ΕΕ, ο Γιούνκερ είπε ότι το μεγαλύτερο βάρος των αποφάσεων θα πρέπει να μετατίθεται στις πρωτεύουσες παρά στους κεντρικούς θεσμούς της ΕΕ.

    Σε ερώτηση του Βρετανού συντηρητικού βουλευτή Νάιτζελ Έβανς για το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, ο Γιούνκερ είπε, "Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής". Σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, είπε, η κάθε χώρα ατομικά "βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αναλάβει δράση και να περάσει νομοσχέδια". Για τον λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες ψηφίζουν πολύ λιγότερα νέα νομοσχέδια από ό,τι με προηγούμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο Γιούνκερ.

    Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγιναν μετά από την απόφαση των Ολλανδών ψηφοφόρων στις αρχές του μήνα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους και την ΕΕ, απορρίπτοντας τις στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία. Το 2005 οι Ολλανδοί καταψήφισαν, επίσης, ένα προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ.

    "Το είχα πει ξεκάθαρα το 2006 ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα χάνει ταχύτητα, ότι υπήρχε απογοήτευση. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η κατάσταση ουσιαστικά, το αντίθετο, θα έλεγα", είπε ο Γιούνκερ σε συνεδρία του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. "Ναι, όντως δεν είμαστε ιδιαίτερα δημοφιλείς όταν υποστηρίζουμε την ιδέα της (ενωμένης) Ευρώπης. Δεν παραμένεις πια σεβαστός στη χώρα σου εάν επιμένεις στην ανάγκη υπερεθνικών οργανισμών".

    Ψηφοφόροι σε νεότερα ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν επίσης ψηφίσει κυβερνήσεις που ασκούν περισσότερη κριτική στην ΕΕ.

    Ο Γιούνκερ όμως είπε ότι ήταν αναγκαία η στενότερη συνεργασία μεταξύ των 28 χωρών για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, μεταξύ των το μεταναστευτικό και απειλές στην ασφάλεια των κρατών, και έχει υποστηρίξει σθεναρά την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

    "Κάναμε λάθος που νομοθετίσαμε και παρεμβληθήκαμε υπερβολικά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας (...), αλλά θα σφάλλαμε επίσης και αν δεν δείχναμε τον απαραίτητο σεβασμό στην αρχή της αλληλεγγύης", συμπλήρωσε.

    [08] Νίκη Κλίντον και Τραμπ, στους προκριματικούς της Νέας Υόρκης

    Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προηγείται των υποψήφιων για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κέρδισε άνετα τους προκριματικούς στην πολιτεία της Νέας Υόρκης χθες, πλησιάζοντας το όριο των εκλεκτόρων που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματός του πριν το αμφιλεγόμενο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.Η μεγάλη νίκη του Νεοϋορκέζου δισεκατομμυριούχου στην ίδια του την πολιτεία του έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στον αγώνα και τον έφερε πιό κοντά στο να αποκτήσει τους 1.237 εκλέκτορες που χρειάζεται για κερδίσει το χρίσμα, αφήνοντας πίσω τον Τεντ Κρουζ και τον Τζον Κέισικ.

    Η Χίλαρι Κλίντον, που προηγείται στους Δημοκρατικούς του μόνου άλλου συνυποψηφίου της, Μπέρνι Σάντερς, κέρδισε τους προκριματικούς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, την οποία είχε αντιπροσωπεύσει και ως γερουσιαστής.

    Η ψηφοφορία στην πολιτεία ανέδειξε αρκετά προβλήματα στη διαδικασία. Μεταξύ άλλων, τα ονόματα περισσότερων από 125.000 ατόμων εξαφανίστηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους, όπου οι εγγεγραμμένοι αγγίζουν περίπου τα 4 εκατομμύρια. Ο οικονομικός διευθυντής της πόλης της Νέας Υόρκης Σκότ Στρίνγκερ, υπεύθυνος για ατασθαλίες στη διοίκηση της πολιτείας, διέταξε έλεγχο του εκλογικού συμβουλίου της πόλης, το οποίο κατηγόρησε ως "μονίμως ανοργάνωτο, χαοτικό και ανεπαρκές".

    «Διαβλέπω τη νίκη»δήλωσε η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, αμέσως μετά τη νίκη της, στους προκριματικούς της Νέας Υόρκης. «Είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι ο Τεντ Κρουζ, θ' αποκλειστεί από τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα»δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη νίκη του, στη Νέα Υόρκη.

    Στο μεταξύ, ο Τζον Κέισιτς εκτιμάται ότι θα κερδίσει τη δεύτερη για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, στους προκριματικούς της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την πρόβλεψη του τηλεοπτικού δικτύου FOX News.

    [09] «Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Καθιερωμένος πλέον ετήσιος θεσμός του Μεγάρου, ο Κύκλος «Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» έρχεται φέτος να ξετυλίξει το αόρατο μουσικό νήμα που συνδέει το Θείο Πάθος με το ανθρώπινο δράμα. Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θρησκευτικές αλλά και κοσμικές συνθέσεις, που φιλοδοξούν να στείλουν, η καθεμία με τον δικό της τρόπο, το μήνυμα της ανάστασης και το φως της ελπίδας.

    «Το Adagio είναι ένας κύκλος για τη δύναμη της μουσικής που μας βάζει σε μία διαδικασία ψυχικής αναζήτησης» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Θανάσης Αποστολόπουλος. «Η προσπάθεια, φέτος, πέρα από τις μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, ήταν να κάνουμε μία δήλωση ? όσο μπορεί η τέχνη να κάνει δηλώσεις - γύρω από το δράμα των προσφύγων» πρόσθεσε.

    Το πασχαλινό οδοιπορικό στους δρόμους του Θείου αλλά και του ανθρώπινου Πάθους, αρχίζει με τη «Μνήμη» και το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio (23/4) - μια συναυλία με έργα συνθετών της Διασποράς, που δημιούργησαν σε ξένους τόπους. Επόμενος σταθμός (24/4), η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη (μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων: Δημήτρης Μαραμής), ένας φόρος τιμής του μεγάλου συνθέτη σε όσους μαρτύρησαν στο διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης. Η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου ερμηνεύει «Μαουτχάουζεν» αλλά και τη «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων» (σολίστ: Τάσος Αποστόλου, συμμετέχει η Χορωδία Αρμονία Ατενέα) καθώς και την «Κασσιανή».

    [10] «Κινηματογράφος 2015», ένας οδηγός - πανόραμα της χρονιάς

    Ευχάριστη έκπληξη: Παρά τα capital controls, παρά τις περικοπές μισθών και συντάξεων, παρά την πειρατεία του διαδικτύου, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες προτίμησαν να δώσουν ένα μέρος της ρευστότητάς τους για να απολαύσουν κινηματογραφικά έργα (κυρίως ξένα), με αποτέλεσμα, σε σύνολο 10 εκατομμυρίων εισιτηρίων, να κοπούν μέσα στο 2015 σχεδόν 900.000 περισσότερα από το 2014! Και, όπως υπογραμμίζει ο ετήσιος οδηγός «Κινηματογράφος 2015», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών, ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι σε κανένα ανοιχτό θερινό κινηματογράφο δεν υπήρχε μηχάνημα για κάρτες.

    Βέβαια, το ελληνικό σινεφίλ κοινό επέδειξε και τη χρονιά αυτή την αγάπη του στις ξένες παραγωγές με πρώτο το «Spectre» - Τζέιμς Μπόντ - που τίμησε με 483.000 εισιτήρια το 2015 και δεύτερο το ελληνικό «Ένας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Στο εκδοτικό σημείωμα επισημαίνεται η ξεχωριστή περίπτωση του πολυβραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου , ο οποίος έχοντας μετακομίσει στο Λονδίνο έφτιαξε πέρσι την πρώτη του αγγλόφωνη ταινία «Ο Αστακός» , που έκοψε στην πατρίδα του μόλις 65.000 εισιτήρια ...Ενώ ο απλοϊκός Παπακαλιάτης έσπασε ταμεία υπερβαίνοντας (μέσα στο 2016 ) τους 650.000 θεατές!

    [11] Γεράσιμος Αρσένης: Ένας σπουδαίος άνθρωπος και ένας σπουδαίος 'Ελληνας

    Πολυσχιδής προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, ο Γεράσιμος Αρσένης, που έφυγε σήμερα (σ.σ. Τρίτη 19/04)από κοντά μας, πικραμένος και ανήσυχος από την πορεία και την προοπτική της πατρίδας μας, κέρδισε τη συμπάθεια όλων των Ελλήνων με τον πολύ ανθρώπινο, γενναιόψυχο και φιλοσοφημένο τρόπο που δέχτηκε την ήττα του, το 1996, στην ψηφοφορία που έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού που θα διαδεχόταν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτόν προτιμούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου για διάδοχό του. Την πληροφορία αυτή μετέφερε στον γράφοντα και ο Μιχάλης Ράπτης (Pablo), που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε στενότατη επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου και όλη την οικογένεια του Ανδρέα, από όπου και είχε την πληροφορία. Εκ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ και μέλος της πρώτης τριμελούς Εκτελεστικής Γραμματείας του, ο Δημήτρης Λιβιεράτος θυμάται σήμερα τον Αρσένη "σοβαρό, μορφωμένο και μυαλωμένο, όχι σαν πολλούς άλλους στο Κίνημα".

    Ο Κεφαλλονίτης πολιτικός και οικονομολόγος ήταν όντως ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος με μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα, βαθειά κατανόηση του κόσμου και επίσης του πόσο συνδεδεμένα είναι τα ελληνικά με τα παγκόσμια προβλήματα. 'Επαιξε σπουδαίο ρόλο στην πρώτη, πιο "ριζοσπαστική"περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα, ως υπουργός 'Αμυνας, υπήρξε ο αρχιτέκτονας και θεμελιωτής του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου, που υπήρξε "επανάσταση"στην ελληνική αμυντική και γεωπολιτική φιλοσοφία, προκαλώντας σφοδρότατη αντίθεση των ΗΠΑ. Αυτός ίσως ήταν και ένας από τους λόγους της μη εκλογής του στο αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού αργότερα.

    Ο Αρσένης είχε επίγνωση των διεθνών πραγματικοτήτων και την ανάγκη διεθνών ερεισμάτων. Αντιμέτωπος με τις επιθέσεις των αγορών, και όσων τις "καθοδηγούν", στις αρχές της διακυβέρνησής του, ο Ανδρέας τον έστειλε στους 'Αραβες όπου αναζήτησε και βρήκε την οικονομική υποστήριξη που χρειαζόταν. Αργότερα θα συνάψει, με τη Συρία του πατρός 'Ασαντ, συμφωνία μεταστάθμευσης των ελληνικών μαχητικών που δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν εύκολα στην Κύπρο. Ο ίδιος διηγιόταν έκπληκτος στον γράφοντα, χρόνια μετά, το πως αυτή η συμφωνία ανετράπη χωρίς καν να καταλάβει κι ο ίδιος τι συνέβη! Η εξοικείωση με τους πραγματικούς μηχανισμούς της διεθνούς εξουσίας πάντα εκπλήσσει. (Επεχείρησε να συνάψει και με τους Ισραηλινούς συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, αλλά προσέκρουσε στην αντίθεση πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ).

    'Εχοντας πλήρη επίγνωση του βαθμού προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ και των δυσκολιών που θα αντιμετώπιζε ερχόμενος στην εξουσία, επέμενε φορτικά προς την ηγεσία του, καθ' όλο το έτος 2014, στην ανάγκη να αποκτήσει εργαλείο ανάλυσης και επεξεργασίας εξωτερικής πολιτικής και να ανοίξει αξιόπιστο, σοβαρό δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα.

    Ο Αρσένης ήταν επίσης από τους πρωτεργάτες και κύριους υποστηρικτές της "Πρωτοβουλίας των Δελφών", την οποία στήριξε τόσο ο ίδιος όσο και το Ινστιτούτο που ίδρυσε και διηύθυνε (ΙΝΕΡΠΟΣΤ). Με τη συμμετοχή μιας πλειάδας προσωπικοτήτων από την Ευρώπη (περιλαμβανομένης της Ρωσίας) και τις ΗΠΑ, η πρωτοβουλία αυτή έχει ως κύρια αντικείμενα τη συμπαράσταση στην Ελλάδα, την επεξεργασία "εναλλακτικών"στον "ευρωφιλελευθερισμό"και την αποτροπή νέου ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία.

    Ο Αρσένης ήταν από τους ελάχιστους 'Ελληνες πολιτικούς, που η βαθειά του κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος, η πολύ μεγάλη μόρφωση και η διεθνής του εμπειρία, έκαναν τη συζήτηση μαζί του μια πραγματική απόλαυση για όσους χαίρονται και επιδιώκουν να καταλαβαίνουν σε βάθος τον κόσμο, αποκωδικοποιώντας και απομυθοποιώντας τις μεγάλες δυνάμεις και τάσεις που προσδιορίζουν τη ζωή μας - και δεν θέλουν να μένουν στην αφόρητα πληκτική "κουζίνα"μιας συχνά ανούσιας, γεμάτης ίντριγκα και κουτσομπολιό, ελληνικής "πολιτικής ζωής".

    Κεφαλλονίτης, "όνομα και πράγμα", ο οικονομολόγος και πολιτικός Αρσένης σφράγισε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα, με τα καλά και με τα κακά της. Ταυτίστηκε με τη μείζονα αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, που πραγματοποιήθηκε επί των ημερών του, όταν ήταν "Τσάρος της οικονομίας", συνδυάζοντας τις θέσεις του υπουργού Οικονομίας και του υπουργού Οικονομικών. Πολλοί επέκριναν το ΠΑΣΟΚ της "πρώτης περιόδου"για την "πολιτική παροχών"ή για το ότι δεν έβαλε τις βάσεις "υγιούς ανάπτυξης". Αυτές οι επικρίσεις μπορεί να είναι ή να μην είναι βάσιμες, γεγονός όμως είναι, για να το πούμε σε πιο κοινή γλώσσα, ότι "ο λαός έφαγε ψωμάκι"εκείνη την περίοδο, επανορθώθηκαν δηλαδή κραυγαλέες κοινωνικές αδικίες όλων των μεταπολεμικών δεκαετιών.

    Την Ελλάδα ο Αρσένης την είχε στην καρδιά του με τον ιδιαίτερο εκείνο τρόπο που την αγαπούν και διατηρούν "άφθαρτη"την εικόνα της στην ψυχή τους πολλοί, χρόνια ξενιτεμένοι 'Ελληνες, για να πληγωθούν συχνά στην επαφή τους με την πραγματικότητα. Δεν την ξέχασε άλλωστε ποτέ την Ελλάδα και στα χρόνια που διέπρεψε στο εξωτερικό ασχολούμενος με τον Τρίτο Κόσμο και ως επιστημονικό στέλεχος μεγάλων διεθνών οργανισμών.

    Ως υπουργός 'Αμυνας ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν ο αρχιτέκτονας του δόγματος του "ενιαίου αμυντικού χώρου"με την Κύπρο, μιας από τις σημαντικότερες συμβολές στην αμυντική θωράκιση και της Ελλάδας και της Κύπρου μετά το 1974 και κατ' επέκτασιν στην εμπέδωση κάποιου βαθμού εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και της Κύπρου. Αφού η τουρκική απειλή υπήρξε παραδοσιακά και βασικός μοχλός για την εξάρτηση Αθήνας και Λευκωσίας από ξένες δυνάμεις.

    Το πλήρωσε αυτό ακριβά. Η επιμονή του, παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον, να υλοποιήσει το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, ήταν ίσως ένας από τους λόγους που δεν ήταν αυτός ο διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της χώρας. Το γεγονός ότι επί των ημερών του δεν έγιναν ιδιαίτερες προμήθειες αμυντικών εξοπλισμών, επίσης δεν φαίνεται να βοήθησε πολύ την καριέρα του!

    Ο Αρσένης έφτιαξε το "δόγμα"γιατί ανήκε στους ελάχιστους 'Ελληνες πολιτικούς με βαθειά συνείδηση του πολύπλευρου αντικειμενικού δεσμού Ελλάδας και Κύπρου, της βαθειάς, θεμελιώδους στρατηγικής αλήθειας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν επιβιώσει η Κύπρος και φυσικά ούτε και η Κύπρος μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα!

    Το 1974 αποδείχθηκε ότι η Κύπρος ήταν το ?αδύναμο? σημείο της ελληνικής άμυνας απέναντι στις τουρκικές απειλές και όσους τις υπέθαλπαν και τις χρησιμοποιούσαν. Η σύνδεση της άμυνας Ελλάδας και Κύπρου προσέφερε αμυντική κάλυψη στην απειλούμενη Δημοκρατία, μετατρέποντας την αδυναμία σε πλεονέκτημα.

    Η βαθειά κατανόηση του στρατηγικού δεσμού Αθήνας-Λευκωσίας ήταν επίσης και ένας επιπλέον λόγος που ο Γεράσιμος Αρσένης αντιτάχθηκε στο σχέδιο Ανάν, που κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και την αντικαθιστούσε με ένα "μεταμοντέρνο προτεκτοράτο", υπό τον έλεγχο ξένων δικαστών και ξένων στρατών, αφήνοντας τον ελληνικό πληθυσμό στο νησί χωρίς την προστασία ενός "κανονικού", δημοκρατικού κράτους. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμενε εξαιρετικά ανήσυχος για την πιθανότητα επαναφοράς μιας παραλλαγής του σχεδίου Ανάν, που θεωρούσε ότι παρέμενε πάντα απειλή επικρεμάμενη επί του κυπριακού λαού και της ίδιας της Ελλάδας. Στις συζητήσεις του με τους Κυπρίους πολιτικούς, που είχαν ανάλογες απόψεις, τους παρότρυνε διαρκώς, χωρίς όμως αποτέλεσμα, να αφήσουν τις προσωπικές διαφορές τους και τις εγωϊστικές "ατζέντες"τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην απειλή.

    Οι Αμερικανοί θεωρούσαν μετά το 1947 περίπου "τσιφλίκι"τους την Ελλάδα. Χρειάστηκε να εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ το 1981 και να περάσουν ακόμα δύο χρόνια, για να αλλάξουν οι πινακίδες με το όριο ταχύτητας στο εσωτερικό του ελληνικού Πενταγώνου ...μέχρι τότε ήταν σε μίλια! Αλλά η αντίθεσή τους στο ζήτημα της αμυντικής σύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου εξηγούνταν και από την ειδικότερη πολιτική τους στο κυπριακό, που συνέχιζε επί αυτού του ζητήματος την πάγια αποικιακή πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας. Αντανακλούσε και την εμμονή τους σε ένα μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο για όλη την Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο απέρρεε η επιμονή τους στο σχέδιο Ανάν ή μία παραλλαγή του, στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών με τον τρόπο που επεχείρησε να το κάνει η κυβέρνηση Σημίτη και στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (το περίφημο "τρίπτυχο" του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ).

    Σε αυτά όλα οι αντιλήψεις του Αρσένη και αυτής της "πτέρυγας"του ΠΑΣΟΚ, του λεγόμενου "παλαιού ΠΑΣΟΚ"ήταν εμπόδιο. Κατά καιρούς ο γράφων είχε τη χαρά να μιλήσει με τον εκλιπόντα για πολλά βασικά ζητήματα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, της διεθνούς οικονομίας και των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Θα επιχειρήσουμε με άλλη ευκαιρία να επανέλθουμε.

    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει έναν σπουδαίο άνθρωπο και έναν σπουδαίο 'Ελληνα.

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2016

    Δημήτρης Κωνταντακόπουλος

    ΣΣ: Η διακήρυξη των Δελφών για την Ελλάδα και την Ευρώπη:

    http://www.defenddemocracy.press/declaration/

    Η ομιλία του Γεράσιμου Αρσένη στο συνέδριο των Δελφών, Ιούνιος 2015

    https://www.youtube.com/watch?v=_HtXNfdBmOY

    [12] Εντοπίστηκε νεκρός ο 22χρονος ψαροντουφεκάς, που αναζητείτο στην Κρήτη

    Τραγική κατάληξη είχαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 22 χρόνου ψαροντουφεκά η τύχη του οποίου αγνοείτο από χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή του Μπάλου Κισσάμου.Έπειτα από πέντε ώρες ερευνών, διασώστες που συμμετείχαν σε αυτές, τον εντόπισαν νεκρό κοντά σε ακτή. Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων για νεκροψία - νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

    Τον νεαρό ψαροντουφεκά, που ψάρευε στην περιοχή του Μπάλου από το πρωί της Τρίτης, αναζητούσαν οι λιμενικές Αρχές καθώς δεν είχε δώσει σημεία ζωής από το απόγευμα. Είχε πάει το πρωί της Τρίτης μαζί με ένα φίλο του στη θαλάσσια περιοχή, όταν περίπου στις 6 το απόγευμα χάθηκαν τα ίχνη του.Ο φίλος του ειδοποίησε συγγενικά του πρόσωπα και τις Αρχές και άμεσα άρχισαν εκτεταμένες έρευνες, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

    [13] Οι Λυρίδες, η πρώτη βροχή διαττόντων της άνοιξης, αποκορυφώνονται το βράδυ της Παρασκευής

    Οι Λυρίδες, η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Οι πτώσεις των συγκεκριμένων διαττόντων αστέρων θα αποκορυφωθούν το βράδυ της Παρασκευής 22 Απριλίου και τα χαράματα του Σαββάτου 23 Απριλίου, ενώ θα είναι ορατές έως τις 25 του μηνός, εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

    Δυστυχώς όμως, επειδή την ακριβώς προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη, θα υπάρξει πανσέληνος, ο ουρανός δεν θα είναι αρκετά σκοτεινός και κατάλληλος για παρατήρηση.

    Στο αποκορύφωμα του φαινομένου εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται έως 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Οι Λυρίδες μερικές φορές μάλιστα δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

    [14] Σερ Κρις Λιούελιν Σμιθ στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Η Ελλάδα πρέπει να γίνει μέλος του SESAME

    Ένα μίνι-CERN, με την ονομασία SESAME που θυμίζει...σουσάμι, ετοιμάζεται να τεθεί σε λειτουργία στη Μέση Ανατολή, συγκεκριμένα στην Ιορδανία, φιλοδοξώντας να ενώσει, μέσω της επιστήμης, μια περιοχή που ιστορικά κατατρέχεται από μίση, αντιπαλότητες και πολέμους. Πού αλλού θα μπορούσαν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνεργασθούν οι Ισραηλινοί, οι Παλαιστίνιοι και οι Ιρανοί;

    Η Ελλάδα, που έχει καθεστώς παρατηρητή, αλλά εδώ και χρόνια δεν συμμετέχει ενεργά, θα έπρεπε να γίνει πλήρες μέλος (η Κύπρος είναι ήδη), κάτι που θα ωφελούσε τόσο τους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν στο SESAME πρωτοποριακά πειράματα, όσο και το ίδιο το ερευνητικό κέντρο, χάρη στους ταυτόχρονους δεσμούς της χώρας μας με την ΕΕ και με την Μέση Ανατολή.

    Αυτό δήλωσε ο Βρετανός φυσικός σερ Κρις Λιούελιν Σμιθ, πρόεδρος του SESAME, του "CERN της Μέσης Ανατολής", σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Καλεί, επίσης, τους Έλληνες επιστήμονες να υποβάλουν στο SESAME προτάσεις για πειράματα, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017, καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο από τη βιολογία και την ιατρική έως τη φυσική, το περιβάλλον, την επιστήμη των υλικών και την αρχαιολογία.

    Το SESAME (Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East) σημαίνει «Φως (Ακτινοβολία) Συγχρότρου για Πειραματική Επιστήμη και Εφαρμογές στη Μέση Ανατολή). Αποτελεί ένα σύγχροτρο, δηλαδή έναν επιταχυντή ηλεκτρονίων, που παράγει ακτινοβολία σε διάφορα μήκη κύματος, από υπέρυθρη έως πολύ ισχυρές ακτίνες-Χ. Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 60 τέτοια σύγχροτρα σε 19 χώρες (το πιο γνωστό στην Ευρώπη είναι στη Γκρενόμπλ), ενώ αρκετά ακόμη είναι υπό κατασκευή.

    Το SESAME είναι το πρώτο μεγάλο διεθνές ερευνητικό κέντρο σε όλη τη Μέση Ανατολή. Βρίσκεται στην Ιορδανία, 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αμάν, και έχει δημιουργηθεί πάνω στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Διαθέτει έναν δακτύλιο με περιφέρεια 133 μέτρων όπου, σε συνθήκες κενού και με ενέργεια 2,5 GeV (γιγαηλεκτρονιοβόλτ), τα ηλεκτρόνια θα επιταχύνονται επί ώρες σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, υπό την καθοδήγηση μαγνητών, και θα εκπέμπουν τη λεγόμενη ακτινοβολία συγχρότρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 April 2016 - 6:32:24 UTC