Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης για αξιολόγηση: Ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου
  • [02] Χρ. Σπίρτζης: Όσοι ονειρεύονται εκλογές είναι βαθιά νυχτωμένοι
  • [03] Απάντηση του Ευ. Τσακαλώτου στο Ποτάμι για τα επιπλέον μέτρα
  • [04] Περιζήτητο έδεσμα αλλά και απειλή για τα μύδια το μπλε καβούρι στο Θερμαϊκό Κόλπο
  • [05] Στους 350 οι νεκροί από τον σεισμό στον Ισημερινό
  • [06] Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα θα ακυρώσει τις συμφωνίες για το προσφυγικό εάν η ΕΕ δεν τηρήσει το λόγο της
  • [07] Αξιωματούχοι λένε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο
  • [08] Τζόρτζεβιτς: «Να μην τους κάνουμε πάλι δώρα...»
  • [09] Κοντονής: «Δεν θα μας σταματήσουν οι δήθεν ξενόφερτοι μπαμπούλες, ούτε οι προστάτες ενός διεφθαρμένου συστήματος»
  • [10] Εκτός έδρας χειρότερα και από τη χρονιά του υποβιβασμού!

  • [01] Στ. Θεοδωράκης για αξιολόγηση: Ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου

    Την άποψη ότι «ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου» εξέφρασε από τις Σέρρες ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της αξιολόγησης. «Έχω πει από καιρό ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεχτεί τα βασικά σημεία της συμφωνίας, έχει αποφασίσει, και απλώς τώρα παίζουμε την τελευταία πράξη του δράματος που είναι ότι «διαπραγματεύομαι σκληρά άρα αυτά που θα φέρουμε πρέπει να τα δεχτεί ο ελληνικός λαός δίχως να διαμαρτυρηθεί»», υπογράμμισε.

    Σε ό,τι αφορά την πρόταση για συνεργασία που του απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «η χώρα χρειάζεται προοδευτικές λύσεις - προοδευτικές λύσεις στο κέντρο και λύσεις λογικής. Εμείς από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του Ποταμιού, είπαμε ότι θα συζητάμε και θα βρίσκουμε λύσεις με όσους είναι πρόθυμοι να ξεπεράσουν τα λάθη του παρελθόντος, για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».

    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να μπουν στην ελληνική οικονομία τα 5,7 δισ. που έχουμε υπογράψει ότι θα πάρουμε από τους εταίρους μας, και τα υπόλοιπα θα τα δούμε μετά. Αυτό που προέχει πάντως είναι να πάρει μια ανάσα η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

    [02] Χρ. Σπίρτζης: Όσοι ονειρεύονται εκλογές είναι βαθιά νυχτωμένοι

    «Μετά από πολλά χρόνια θα έχουμε εκλογές», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου αυτοκινητόδρομου Λεύκτρο - Σπάρτη, απαντώντας σε ερώτηση για το αν τα εγκαίνια σηματοδοτούν εκλογές.

    Ο υπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι, «όσοι ονειρεύονται εκλογές είναι βαθιά νυχτωμένοι. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να κάνουμε εκλογές ξανά».

    Αναφορικά με τις δημοπρατήσεις που έχουν προσδιοριστεί για το δρόμο Πάτρα - Πύργος και δεν γίνονται λόγω των κινητοποιήσεων και τις αποχής των εργοληπτών, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι, «εμείς σεβόμαστε τις κινητοποιήσεις των κινημάτων, πόσο μάλλον των μηχανικών και του επιστημονικού κόσμου. Όταν ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις και τερματιστούν, θα γίνουν όλες οι δημοπρατήσεις των τμημάτων του έργου Πάτρα - Πύργος μαζί, με μικρή απόσταση. Ενώ είχαν προβλεφθεί να γίνουν ανά μήνα, θα γίνονται ανά βδομάδα. Θα τον κερδίσουμε το χρόνο».

    Για το δρόμο Τσακώνα-Καλό Νερό Μεσσηνίας, ο υπουργός Υποδομών είπε ότι, «το Τσακώνα - Καλό Νερό και οι υπόλοιποι δρόμοι που κλείνουν το οδικό δακτυλίδι της Πελοποννήσου, ήταν μέσα στη διαπραγμάτευση του Μορέα. Οι μελέτες αυτές θα παραδοθούν πολύ σύντομα και συνέχεια μετά το Πάτρα - Πύργος, ο προγραμματισμός είναι να συνεχιστεί ο δρόμος προς τα κάτω, και να αξιοποιήσουμε τις μελέτες που θα είναι πλέον ώριμες, από το καινούργιο ΕΣΠΑ το πιθανότερο».

    Επιπλέον, ο υπουργός ανέφερε ότι «πιστεύουμε ότι τα έργα υποδομών βοηθούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και είναι στην προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου».

    [03] Απάντηση του Ευ. Τσακαλώτου στο Ποτάμι για τα επιπλέον μέτρα

    «Ας περιμένει έως την Πέμπτη, που τα στοιχεία θα το διαψεύσουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε ανακοίνωση του «Ποταμιού» και επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα υιοθετεί πλήρως την εκτίμηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «μπορεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από το ΔΝΤ για τον δημοσιονομικό στόχο του 2018, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το Ποτάμι! Το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του υιοθετεί πλήρως την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Ας περιμένει μέχρι την Πέμπτη που τα στοιχεία θα το διαψεύσουν».

    [04] Περιζήτητο έδεσμα αλλά και απειλή για τα μύδια το μπλε καβούρι στο Θερμαϊκό Κόλπο

    Στη δεκαετία του '60 ο Θερμαϊκός Κόλπος στη Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε έναν νέο ένοικο. Φημολογείται ότι μεταφέρθηκε εδώ από τον κόμβο του Μέριλαντ, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με τα ποντοπόρα πλοία που διασχίζουν τους ωκεανούς για να μεταφέρουν εμπορεύματα. Πάνω τους εικάζεται ότι ?σκάλωσε? ο γόνος του μπλε καβουριού που μόλις έφτασε στα νερά του Θερμαϊκού βρήκε φιλόξενο περιβάλλον, ζεστό κλίμα, υφάλμυρα νερά και θρεπτικές ουσίες από τις εκβολές των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα. Το είδος φέρει την ονομασία ?Callinectes sapidus? που εμπεριέχει το αρχαιοελληνικό ?κάλλος? και παραπέμπει στην ομορφιά του, το συνθετικό nectes που σημαίνει κολυμβητής και το λατινικό sapidus που σημαίνει νόστιμος.

    Κάποια στιγμή το μπλε καβούρι εξαφανίστηκε από τα νερά του κόλπου όμως τα τελευταία χρόνια επανεμφανίστηκε, αυτή τη φορά δυναμικά, καθώς ο πληθυσμός του πολλαπλασιάστηκε ραγδαία με αποτέλεσμα σήμερα να αλιεύονται χιλιάδες τόνοι το χρόνο από τα Κύμινα, τη Χαλάστρα και τη Μεθώνη για να ταξιδέψουν μέχρι τις πιο μεγάλες ιχθυαγορές της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου. Εκατοντάδες τόνοι το χρόνο εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αγγλία και το Βέλγιο για να ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το μπλε καβούρι πωλείται από τους ψαράδες του Θερμαϊκού Κόλπου στην τιμή του ενός ευρώ ανά κιλό, ένα γκουρμέ πιάτο με κριθαράκι και μισό μπλε καβούρι μπορεί να συνοδεύεται στον κατάλογο ενός εστιατορίου από μια τιμή υψηλότερη των είκοσι ευρώ.

    ?Αυτή τη στιγμή το μπλε καβούρι προσφέρει ένα σημαντικό εισόδημα σε πάνω από εκατόν πενήντα οικογένειες αλιέων στην ευρύτερη περιοχή? επισημαίνει στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αλιευτικού Οστρακοκαλλιεργητικού Συλλόγου Ιδιοκτητών Αλιευτικών Σκαφών και Φορτηγών ?Ο Ποσειδών?, Κώστας Βερβίτης. Μιλά, άλλωστε, για τη νοστιμιά του εκλεκτού αυτού μεζέ, επισημαίνοντας ότι η γεύση του μοιάζει πολύ με εκείνη του αστακού ενώ είναι ποιοτικά πολύ ανώτερη του κοινού καβουριού, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν στον Θερμαϊκό Κόλπο, του υφάλμυρου νερού αλλά και των θρεπτικών συστατικών των υδάτων που προέρχονται από τους τρεις ποταμούς. Όσο για τις ποσότητες, τονίζει ότι είναι τεράστιες καθώς τα τελευταία χρόνια το είδος πολλαπλασιάζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην περιοχή και δεν υπάρχει απειλή γι αυτό, πέραν του γνωστού χταποδιού.

    Πέραν όμως της ζήτησης που μπορεί να έχει το μπλε καβούρι και του εισοδήματος που προσφέρει στους αλιείς, προκαλεί πονοκέφαλο στους μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου καθώς τρέφεται με το γόνο του μυδιού και μάλιστα στις περιόδους της αναπαραγωγής των οστράκων. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον κ. Βερβίτη, ορισμένοι μυδοκαλλιεργητές που αναπτύσσουν σε ρηχά νερά τις καλλιέργειες να χάνουν από το καβούρι το 80% της παραγωγής των μυδιών τους. Ζημία που στην καλύτερη περίπτωση φτάνει το 30% της παραγωγής των μυδιών υφίστανται μυδοκαλλιεργητές που δραστηριοποιούνται σε μεγαλύτερα βάθη.

    [05] Στους 350 οι νεκροί από τον σεισμό στον Ισημερινό

    Στους 350 ανέρχονται οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τον Ισημερινό, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα.

    Τουλάχιστον 2.068 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τη δόνηση που είχε ως αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν κτίρια, να καταστραφούν δρόμοι και να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της χώρας.

    Από το Πορτοβιέχο, απ' όπου ανακοίνωσε τον νεώτερο απολογισμό, ο πρόεδρος Κορέα εξέφρασε τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο. Προέβλεψε μάλιστα ότι η ανοικοδόμηση της χώρας θα στοιχίσει "δισεκατομμύρια δολάρια".

    Στην κατεστραμμένη, παραλιακή πόλη Πεδερνάλες, οι επιζώντες πέρασαν τη νύχτα τους καθισμένοι σε πλαστικές καρέκλες ή σε στρώματα που είχαν ρίξει στο έδαφος, δίπλα στα ισοπεδωμένα σπίτια τους. Στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούσαν τους σκοτεινούς δρόμους ενώ τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να συνεχίσουν το έργο τους.

    Σε μια γειτονιά, πυροσβέστες κατάφεραν να μπουν σε ένα εν μέρει γκρεμισμένο σπίτι, αναζητώντας τρία παιδιά και έναν άνδρα που έχουν παγιδευτεί μέσα. "Τα ξαδερφάκια μου είναι εκεί. Προηγουμένως ακούγαμε θορύβους, κραυγές. Πρέπει να τους βρούμε" είπε ένας 18χρονος την ώρα που οι πυροσβέστες έψαχναν στα συντρίμμια.

    Στο γήπεδο της πόλης, που έχει παραμείνει ανέπαφο, έχουν στηθεί σκηνές. Σε ορισμένες συγκεντρώνονται τα πτώματα, σε άλλες γιατροί παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες ή μοιράζουν νερό, τρόφιμα και κουβέρτες στους σεισμόπληκτους. Πολλοί άνθρωποι κυκλοφορούσαν στους δρόμους με επιδέσμους, αλλά όσοι έχουν υποστεί σοβαρότερους τραυματισμούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

    [06] Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα θα ακυρώσει τις συμφωνίες για το προσφυγικό εάν η ΕΕ δεν τηρήσει το λόγο της

    Η τουρκική κυβέρνηση θα ακυρώσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό εάν οι Βρυξέλλες δεν τηρήσουν το λόγο τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο Τούρκος υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στη Συρία, στην οποία περιλαμβάνεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών από τη Συρία στην Ευρώπη.

    «Η συμφωνία που συνήψαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ ξεκάθαρη. Θέλουμε αυτή η ανθρώπινη τραγωδία να τερματιστεί, οι πολίτες μας να ταξιδεύουν χωρίς τους περιορισμούς της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) και η τελωνειακή μας σύνδεση να αναβαθμιστεί» τόνισε ο Τσαβούσογλου.

    «Εάν η ΕΕ δεν τηρήσει τον λόγο της, περιλαμβανομένης της συμφωνίας με τους μετανάστες εμείς θα ακυρώσουμε όλες τις συμφωνίες».

    [07] Αξιωματούχοι λένε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο

    Αξιωματούχοι στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ελλάδα δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουν σημερινό δημοσίευμα του BBC σύμφωνα με το οποίο έως και 400 άνθρωποι, οι περισσότεροι Σομαλοί, αγνοούνται αφότου τα πλεούμενα στα οποία είχαν επιβιβαστεί με προορισμό την Ιταλία ανατράπηκαν, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήματα που τους απηύθυνε το Ρόιτερς, ενώ το λιμενικό σώμα της Ιταλίας, το οποίο συντονίζει όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα ύδατα που χωρίζουν τις ιταλικές ακτές από αυτές της Λιβύης, ανέφερε πως δεν έχει καμιά πληροφορία περί ναυαγίου. Επιβεβαίωσε, πάντως, ότι ανασύρθηκαν έξι σοροί χθες Κυριακή και ότι 108 μετανάστες διασώθηκαν από ένα μισοβυθισμένο λαστιχένιο πλεούμενο.

    Το ελληνικό λιμενικό σώμα επίσης ανέφερε πως δεν έχει καμιά πληροφορία περί νέας τραγωδίας, ενώ δεν ήταν διαθέσιμος για δηλώσεις ο πρεσβευτής της Σομαλίας στην Αίγυπτο, τον οποίο επικαλέστηκε το BBC.

    Στη Γενεύη, ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ο Ουίλιαμ Σπίντλερ, σημείωσε ότι «τα γραφεία μας στην Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ελλάδα προσπαθούν να μάθουν περισσότερο για το συμβάν που αναφέρθηκε, αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε».

    Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, έως και 800 μετανάστες είχαν πνιγεί ανοικτά των ακτών της Λιβύης όταν το αλιευτικό με το οποίο κινούνταν προς τις ιταλικές ακτές συγκρούστηκε με ένα εμπορικό πλοίο που προσπαθούσε να τους διασώσει και βυθίστηκε. Επρόκειτο για το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο τις τελευταίες δεκαετίες.

    [08] Τζόρτζεβιτς: «Να μην τους κάνουμε πάλι δώρα...»

    Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου ενόψει της τρίτης αναμέτρησης της σειράς των πλέι οφ της Euroleague με την Λαμποράλ Κούτσα στο ΟΑΚΑ. Ο Σέρβος υπογράμισε ότι υπάρχει πίστη στα αποδυτήρια για την ανατροπή, αλλά τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος του «τριφυλλιού» είναι να μειώσει τη σειρά σε 2-1.

    «Είναι μόνο ένα παιχνίδι» είπε αρχικά ο Τζόρτζεβιτς και συνέχισε: «Υπάρχει το τρίτο ματς και μετά θα σκεφτούμε το επόμενο παιχνίδι. Ένα βήμα κάθε φορά. Δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε την ιστορία και τη στατιστική, που σε εσάς αρέσει πολύ. Πρέπει να σκεφτούμε τη δουλειά μας που είναι να νικήσουμε στο επόμενο παιχνίδι. Πρέπει να επιλέξω πολλά πράγματα από το δεύτερο παιχνίδι. Θέλω να ξεχάσω πολλά πράγματα από το πρώτο παιχνίδι. Πιστεύω ότι στο δεύτερο ματς βγήκαμε έξω πιο δυνατά, για να παλέψουμε, που είναι η μαγική λέξη για μας. Πρέπει να παλέψουμε ξανά, να παίξουμε σκληρά και σε αυτό ποντάρω ότι μπορούμε να κάνουμε. Δεν πρέπει να τους κάνουμε δώρα, όπως κάναμε πολύ στα δύο πρώτα παιχνίδια».

    Μιλώντας για το κλίμα που επικρατεί στα αποδυτήρια και αν υπάρχει πίστη για την ανατροπή, δήλωσε: «Ασφαλώς έχουν πίστη. Είμαστε περήφανοι που έχουμε αυτή την υποστήριξη από τον κόσμο. Μας αρέσει να παίζουμε στο γήπεδό μας, τους χρειαζόμαστε και με την ενέργεια που θα μας δώσουν θα μας βοηθήσουν».

    [09] Κοντονής: «Δεν θα μας σταματήσουν οι δήθεν ξενόφερτοι μπαμπούλες, ούτε οι προστάτες ενός διεφθαρμένου συστήματος»

    Στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου «Game Changer-Sports» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρέστη σήμερα το πρωί και μίλησε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής.

    «Η πρωτοβουλία της διοργάνωσής του καλύπτει μια χρόνια ανάγκη του αθλητικού επιχειρείν στη χώρα μας», είπε ο κ Κοντονής στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε: «Η ταχύτητα με την οποία διαφοροποιούνται οι κοινωνικές συνθήκες, καθιστούν τον αθλητισμό κορυφαίο φαινόμενο κοινωνικής δράσης, αλλά και τομέα εποικοδομητικής ψυχαγωγίας».

    Στη συνέχεια τόνισε: «Έχουμε να κάνουμε αφενός με την υγιή, προοδευτική εικόνα που υπάρχει εδώ, της επιστημονικής προσέγγισης, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας και αφετέρου, έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις παθογένειες, που συναντά κανείς στον χώρο του αθλητισμού, ιδιαίτερα όταν η αθλητική παιδεία και το ευ αγωνίζεσθαι, με απόλυτη επιλογή των παραγόντων, έχουν περάσει σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα, το αγωνιστικό και οικονομικό όφελος- βασιλεύουν η ανισονομία, η αδιαφάνεια, η διαφθορά.

    Κι όπως μας δείχνει δυστυχώς η επικαιρότητα, σε συγκεκριμένα αθλήματα ενδημούν άτομα και ομάδες με αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά. Άτομα και ομάδες που δραστηριοποιούνται μέχρι και στον υπόκοσμο και αντιγραφούν τις πρακτικές του οργανωμένου εγκλήματος. Σε αυτό τον βόρβορο η κοινωνία γυρίζει την πλάτη και η Πολιτεία επιχειρεί πλέον με συντονισμένο και παρεμβατικό τρόπο να θέσει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο, και να βάλει τάξη ?όπου χρειάζεται- επιβάλλοντας τον εκδημοκρατισμό, τη διαφάνεια, την ισοπολιτεία.

    Είναι τέτοια, για παράδειγμα, η απαξία που έχει προκληθεί στο ποδόσφαιρο, ώστε οι αθλητές φεύγουν στο εξωτερικό, οι οικογένειες απομακρύνονται διαρκώς από τους αγωνιστικούς χώρους, οι διοργανώσεις πραγματοποιούνται με ελάχιστους θεατές, η αξιοπιστία τους δοκιμάζεται καθημερινά και η συνολική δραστηριότητα εξελίσσεται υπό πρίσμα συνεχών πολεμικών αντεγκλήσεων, αντιπαραθέσεων, σκανδάλων και εμπλοκών της δικαιοσύνης, οι οποίες τελικά εισάγουν στον αθλητισμό τον... μισό ποινικό κώδικα.

    Για αυτό το λόγο, οι θεματικές που προανέφερα έχουν ιδιαίτερη αξία. Προκειμένου να συνεισφέρω στη συζήτηση δημιουργικά, και γνωρίζοντας την αγωνία σας για ένα νέο πλαίσιο στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, θα ήθελα να επιβεβαιώσω και από αυτό το βήμα ότι η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, έχουν λάβει τις αποφάσεις τους πάνω στα ζητήματα αυτά: καμία ανοχή, κανένα βήμα πίσω στην συνολική προσπάθεια εξυγίανσης και επιβολής νέων δομών στον αθλητισμό, όπου αυτές απαιτούνται.

    Και δεν θα μας σταματήσουν ούτε οι δήθεν ξενόφερτοι μπαμπούλες, ούτε οι εθνικοί και διεθνείς προστάτες ενός διεφθαρμένου συστήματος. Στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αυτή την εβδομάδα, αναμένεται η άφιξη κλιμακίου των διεθνών υπερκείμενων αρχών, οι οποίες θα ελέγξουν, κατόπιν δικής μας επιμονής και παρότρυνσης, την εναρμόνιση των εσωτερικών κανονισμών της Ε.Π.Ο. με αυτούς της FIFA-UEFA, βάζοντας τέλος σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας.

    Γιατί άλλο είναι το ψευδεπίγραφο αυτοδιοίκητο, που κάποιοι προς εξυπηρέτηση ιδίων σκοπών επικαλούνται, και άλλο είναι μια συντεταγμένη αυτό-διοίκηση και ανάπτυξη ενός αθλήματος, σε καθεστώς νομιμότητας και σεβασμού των συνταγματικών επιταγών της χώρας.

    Τονίζω δε στο σημείο αυτό ότι η αναφορά μου δεν αφορά μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά αγγίζει και άλλες αθλητικές ομοσπονδίες, από τις λεγόμενες ερασιτεχνικές, για τις οποίες τα πρόσφατα πορίσματα ελέγχων από θεσμοθετημένη υπηρεσία του Κράτους αποτελούν κόλαφο για τις διοικήσεις τους και καθιστούν την διαδικασία κάθαρσης και αναδημιουργίας ορισμένων εξ αυτών επιτακτική ανάγκη».

    [10] Εκτός έδρας χειρότερα και από τη χρονιά του υποβιβασμού!

    Χειρότερο ακόμα και σε σύγκριση με τη χρονιά του υποβιβασμού, είναι το αρνητικό σερί της ΑΕΚ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ συμπλήρωσε ακριβώς τρεις μήνες χωρίς «διπλό» στο πρωτάθλημα, καθώς η τελευταία εκτός έδρας επιτυχία της σημειώθηκε στα Ιωάννινα με 2-0 επί του ΠΑΣ στις 17 Ιανουαρίου.

    Ακολούθησαν εντός έδρας νίκες στη Super League αλλά και μία εκτός έδρας επί του Ηρακλή για το Κύπελλο, στις 4 Φεβρουαρίου. Από τότε η ΑΕΚ έδωσε έξι εκτός έδρας αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα στις οποίες είχε τρεις ήττες, τρεις ισοπαλίες και -το κυριότερο- πέτυχε μόνο ένα γκολ!

    Τη σεζόν του υποβιβασμού (2012-2013) η ΑΕΚ ξεκίνησε με πέντε ανεπιτυχή αποτελέσματα (1η Σεπτεμβρίου - 18 Νοεμβρίου 2012) πριν νικήσει 4-0 στη Βέροια στην 11η αγωνιστική. Στη συνέχεια νίκησε στην Κέρκυρα (1-0) για την 21η αγωνιστική και έκλεισε τη σεζόν με τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία. Δηλαδή το αρνητικό της σερί διεκόπη στους πέντε αγώνες και στις δύο περιπτώσεις.

    Το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ της σύγχρονης Ιστορίας του Δικέφαλου είναι τα δώδεκα εκτός έδρας ματς στη Super League, στα οποία είχε εννέα ισοπαλίες και τρεις ήττες. Ένα... αδιανόητο σερί που ξεκίνησε στα play off της σεζόν 2007-2008 και συνεχίστηκε στο πρώτο μισό της περιόδου 2008-2009. Την εποχή εκείνη η ΑΕΚ συμπλήρωσε εννέα μήνες χωρίς εκτός έδρας νίκη, από τις 13/4/2008 (4-0 στην Τούμπα επί του ΠΑΟΚ) έως τις 18/1/2009 (1-0 τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 April 2016 - 16:32:26 UTC