Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Η λύση είναι μία, να κόψουμε τις σπατάλες του κράτους
  • [02] Επιθυμία όλων για καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
  • [03] Eποικοδομητικές οι επαφές που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ με την ελληνική κυβέρνηση
  • [04] Π. Μοσκοβισί: Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος για μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
  • [05] Πάπας Φραγκίσκος: Οφείλουμε να δώσουμε το χέρι σ' αυτόν που το έχει ανάγκη
  • [06] Στην Κάτω Βουλή της Βραζιλίας η συνεδρίαση για την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ
  • [07] Τουλάχιστον 233 οι νεκροί στον Ισημερινό
  • [08] Η επίσκεψη στη Λέσβο ενισχύει τον αγώνα της Ελλάδας στο προσφυγικό, τονίζει κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [09] Ο Παναθηναϊκός διέλυσε τον Πανθρακικό (6-1) με 5 γκολ του Μπεργκ!
  • [10] Φιέστα για το 43ο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, 5-0 την Καλλονή

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Η λύση είναι μία, να κόψουμε τις σπατάλες του κράτους

    «Η υπερφορολόγηση καταστρέφει την Ελλάδα και δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να κόψουμε τις σπατάλες», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε πολιτική εκδήλωση στο Κέντρο Νεότητας του δήμου Νεάπολης - Συκεών, στο πλαίσιο της σχετικής καμπάνιας ενημέρωσης του κόμματος σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    «Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το φόρους, φόρους, φόρους. Η λύση όμως υπάρχει. Και εμείς το φωνάζουμε εδώ και αρκετούς μήνες: Η λύση είναι μία, να κόψουμε τις σπατάλες του κράτους». Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι από τις συγκεκριμένες υποδείξεις και προτάσεις του Ποταμιού, μπορούν να εξοικονομηθούν «περίπου τρία δισεκατομμύρια», ένα «τεράστιο» ποσό, το οποίο, όπως είπε, «αυτή τη φορά καλύπτεται από καινούργιους φόρους, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτή τη χώρα, με συνήθη υποζύγια, είτε κυβερνάει ο ένας είτε κυβερνάει ο άλλος, να πληρώνουμε όσο δυνατόν περισσότερους φόρους».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το Ποτάμι και εάν υποδηλώνουν ενδεχόμενη πρόθεση συνεργασίας της ΝΔ με το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε:

    «Να μην υπερβάλλουμε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σ' αυτή τη μεγάλη κουβέντα για να ξαναστήσουμε τη χώρα, το Ποτάμι μπορεί να είναι ένας σύμμαχος και ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Εμείς το έχουμε πει, ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει πορεία. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας, εδώ και πολύ καιρό, τα έχει παρατήσει, περιμένει τα προβλήματα να σαπίσουν και μετά να δώσει λύσεις. Πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι υποχρέωση μας να αναζητήσουμε προοδευτικές, κεντρώες λύσεις. Είμαστε απέναντι όμως, σε συντηρητικές, δεξιές λύσεις, όπως είμαστε απέναντι σε λαϊκίστικες, αριστερές λύσεις».

    [02] Επιθυμία όλων για καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

    Η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στην Αθήνα, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα, αποτελεί τη σημαντικότερη από τις συγκλίσεις που απέδειξε η συζήτηση στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχουν, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

    Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Προσθέτουν ότι συγχρόνως η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους, κάτι που -όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

    Ως θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά σημειώνουν την ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο σχολιάζουν ότι «παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό».

    Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν πως είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup, θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια. Σημειώνουν ακόμη ως προφανές ότι «οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας» και τονίζουν ως επίσης προφανές ότι «δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018. Εν ολίγοις -όπως διευκρινίζουν οι πηγές της κυβέρνησης-, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές «και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ.». Διευκρινίζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο: Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%».

    «Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης, «η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

    [03] Eποικοδομητικές οι επαφές που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ με την ελληνική κυβέρνηση

    Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές στις ΗΠΑ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε στην Ουάσινγκτον.

    Η Λαγκάρντ είπε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα είπε ότι για την αντιμετώπισή του θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «όλες οι δυνάμεις», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο μία χώρα.

    [04] Π. Μοσκοβισί: Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος για μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

    Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έκαναν καλή πρόοδο στις επαφές που είχαν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που έχουν για την αξιολόγηση, όμως η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απριλίου, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.

    «Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, είπε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Οι συνομιλίες γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά διακόπηκαν λόγω της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Στο περιθώριο αυτής της συνόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γερμανίας και των ΗΠΑ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζακ Λιου, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    Επίσης, ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Γιούρογκρουπ, που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου. Η πρόοδος που θα γίνει εκεί, σημείωσε, εξαρτάται από το πόσα θα έχουν επιτευχθεί τις προηγούμενες ημέρες.

    «Υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να βρεθεί μια συμφωνία», τόνισε. «Θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο», συνέχισε.

    Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά ορισμένους από τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα τέτοιο πλεόνασμα επί δεκαετίες. «Το μνημόνιο (με την Ελλάδα) δεν κάνει λόγο για δεκαετίες. Αναφέρεται στο 2018 και αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε (τον στόχο του) 3,5% το 2018», επέμεινε ο Μοσκοβισί.

    Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να τεθεί στο 2,5% του ΑΕΠ και ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

    [05] Πάπας Φραγκίσκος: Οφείλουμε να δώσουμε το χέρι σ' αυτόν που το έχει ανάγκη

    Φωνές παιδιών ακούγονταν χθες το απόγευμα μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο ο πάπας Φραγκίσκος επέστρεφε στη Ρώμη από τη Λέσβο, την ώρα που εξηγούσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν τους λόγους της χωρίς προηγούμενο πρωτοβουλίας του, να οδηγήσει ο ίδιος στην Ευρώπη τρεις οικογένειες σύρων μουσουλμάνων προσφύγων, δώδεκα ανθρώπους συνολικά. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τσαμπίνο της ιταλικής πρωτεύουσας, σημειώνει ο ειδικός απεσταλμένος της Le Figaro, ο Φραγκίσκος κατέβηκε πρώτος για να υποδεχθεί συμβολικά, μπροστά στις κάμερες, τις οικογένειες αυτές.

    "Δεν επέλεξα ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς", είχε διαβεβαιώσει λίγο νωρίτερα ο ποντίφικας. "Αυτές οι τρεις οικογένειες είχαν τα χαρτιά τους τακτοποιημένα και έτοιμα. Σε μια πρώτη λίστα, ήταν δύο χριστιανικές οικογένειες, αλλά δεν είχαν τακτοποιημένα τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται συνεπώς για κάποιο προνόμιο. Αυτοί οι δώδεκα είναι όλοι παιδιά του Θεού και προέκρινα τα παιδιά του Θεού!"

    "Όλα έγιναν με όλους τους τύπους. Οι τρεις κυβερνήσεις, του Βατικανού, της Ιταλίας και της Ελλάδας, ήταν σύμφωνες και έδωσαν τη βίζα", εξήγησε ο Ποντίφικας.

    Ερωτηθείς σχετικά με "τις δυσκολίες της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στην Ευρώπη", ο Φραγκίσκος απάντησε: "Οι λίγοι τρομοκράτες" που πραγματοποίησαν αιματηρές επιθέσεις "είναι όλοι παιδιά ή ανίψια ανθρώπων γεννημένων στην Ευρώπη. Τι συνέβη λοιπόν; Για μένα, η πολιτική της ενσωμάτωσης είναι θεμελιώδης. Και σήμερα η Ευρώπη οφείλει να ξαναβρεί αυτή την ικανότητα να ενσωματώνει την οποία πάντα είχε. Υπήρχαν ανέκαθεν αφίξεις στην Ευρώπη, αυτό πλουτίζει τον πολιτισμό".

    Ο πάπας έκλεισε τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μ' αυτή την έκκληση προς τη Γηραιά Ήπειρο: "Η Ευρώπη οφείλει επειγόντως να εφαρμόσει πολιτικές υποδοχής, ενσωμάτωσης, ανάπτυξης, εργασίας, οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Τα στοιχεία αυτά είναι γέφυρες που θα μας οδηγήσουν στο να μην υψώνουμε τείχη. Όμως, πρέπει να το ξαναπώ, ο φόβος έχει όλη την κατανόησή μου". Και παρέφρασε την Μητέρα Τερέζα για να εξηγήσει το πνεύμα της χειρονομίας του: "Έπειτα απ' αυτή τη σταγόνα, η θάλασσα δεν θα είναι πλέον η ίδια. Οφείλουμε να δώσουμε το χέρι σ' αυτόν που το έχει ανάγκη".

    «Ο Φραγκίσκος μας ξανάδωσε τη ζωή», λένε οι σύροι πρόσφυγες που πήρε μαζί του ο πάπας

    "Ο Φραγκίσκος μας ξανάδωσε τη ζωή", είναι ο "σωτήρας μας", "θα γίνουμε άξιοι αυτού του δώρου": οι δώδεκα Σύροι, τους οποίους υποδέχθηκε ο πάπας στο Βατικανό, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον αργεντινό ποντίφικα.

    Οι τρεις οικογένειες, και οι τρεις μουσουλμανικού θρησκεύματος και με τακτοποιημένα τα χαρτιά τους, τις οποίες ο Φραγκίσκος πήρε μαζί του στο αεροπλάνο του μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Λέσβο, πέρασαν την πρώτη νύκτα τους στην Ιταλία, φιλοξενούμενες στη συνοικία Τραστέβερε της Ρώμης από την καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου.

    Μετά την άφιξή τους στη Ρώμη, οι Σύροι ευχαρίστησαν τον πάπα "για την ευκαιρία που τους προσφέρθηκε με τη χειρονομία ελπίδας που έκανε και η οποία τόσο τους συγκίνησε", σύμφωνα με δηλώσεις τους που δημοσιεύονται από την εφημερίδα la Stampa.

    Μολονότι αρχικά σκέπτονταν όλοι να μεταβούν στη Γερμανία ή στη βόρεια Ευρώπη, λένε πως τώρα επαφίενται στον Φραγκίσκο: "Είμαστε προσκεκλημένοι του πάπα, ο οποίος μας έσωσε και μας ξανάδωσε τη ζωή".

    "Είδαμε φίλους και συγγενείς να πεθαίνουν κάτω από τα ερείπια, διαφύγαμε επειδή στη Συρία δεν είχαμε πια καμιά ελπίδα", εξηγεί ο Χάσαν, ένας μηχανικός από τη Δαμασκό, που συνοδεύεται από τη γυναίκα του, την Νουρ, και τον δίχρονο γιο τους.

    "Στη Λέσβο, είχαμε καταλάβει πως ήμασταν αποκλεισμένοι σ' ένα μέρος απ' όπου δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε, σε μια παγίδα, μια φυλακή", προσθέτει, μέχρι την επίσκεψη του πάπα, "του σωτήρα μας".

    "Ελπίζουμε πως η κοινή γνώμη (στην Ευρώπη) θα καταλάβει τους λόγους μας και πως η χειρονομία του πάπα θα έχει συνέπειες στην πολιτική έναντι των προσφύγων", λέει από την πλευρά της η Νουρ στη La Repubblica.

    [06] Στην Κάτω Βουλή της Βραζιλίας η συνεδρίαση για την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ

    Ξεκίνησε στην Κάτω Βουλή της Βραζιλίας η κρίσιμη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της αποπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση για παραβίαση του νόμου για τα δημοσιονομικά.

    "Κηρύσσω την έναρξη της συνεδρίασης, υπό την προστασία του Θεού και στο όνομα του βραζιλιάνικου λαού", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Εντουάρντο Κούνια, ένας από τους σφοδρότερους αντιπάλους της Ρουσέφ.

    Η πρόεδρος χρειάζεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των ψήφων για να παραμείνει στο αξίωμά της. Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώσουν 342 ψήφους σε σύνολο 513 (δηλαδή τα 2/3), το θέμα θα παραπεμφθεί στη Γερουσία που θα έχει και τον τελευταίο λόγο.

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις 21.00, τοπική ώρα (03.00 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας).

    [07] Τουλάχιστον 233 οι νεκροί στον Ισημερινό

    Στους 233 ανέρχονται οι νεκροί από τον πολύ ισχυρό σεισμό που έπληξε τον Ισημερινό, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα, την ίδια ώρα που τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα χαλάσματα.

    "Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 233" ανέφερε μέσω του Twitter ο πρόεδρος. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 77 νεκρούς και περίπου 600 τραυματίες.

    Στο Πορτοβιέχο, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τη δόνηση των 7,8 βαθμών, τα ισοπεδωμένα σπίτια, η κατεστραμμένη αγορά και τα συντρίμμια παντού στους δρόμους μαρτυρούν τη βιαιότητα του σεισμού, του χειρότερου που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1979.

    "Ήταν φριχτό, ήταν η πρώτα φορά που αισθάνθηκα τέτοιον σεισμό. Είχα την εντύπωση ότι κράτησε ενάμισι λεπτό", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 57χρονη κάτοικος, η Μπίμπι Μακόντος. "Σκεφτόμουν ότι το σπίτι μου θα καταρρεύσει", συνέχισε η γυναίκα που έχει υποστεί σοκ.

    "Βγήκαμε γρήγορα στον δρόμο και είδαμε τη σκεπαστή αγορά να καταρρέει", αφηγήθηκε η 73χονη Νέλι που κατοικεί στο Αμπντόν Καλδερόν, μια κοινότητα κοντά στο Πορτοβιέχο. Κλαίγοντας, η ηλικιωμένη είπε ότι "υπήρχε ένας παγιδευμένος που φώναζε βοήθεια αλλά μετά σταμάτησε να φωνάζει".

    "Τα σπίτια γκρεμίζονταν, έπεφταν αντικείμενα, οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, υπάρχουν εγκλωβισμένοι", είπε μια άλλη γυναίκα, η 40χρονη Μίριαμ Σαντάνα από τη Μάντα, στον δυτικό Ισημερινό.

    Στο Γκουαγιακίλ, όπου κατέρρευσαν μια γέφυρα και ένα εμπορικό κέντρο, αλλόφρονες επιβάτες έφευγαν από το αεροδρόμιο. "Έπεφταν τα φώτα από το ταβάνι και οι άνθρωποι έτρεχαν τρομοκρατημένοι", είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

    Στη χώρα έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. "Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια τραγωδία", δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Κορέα ο οποίος επισκέπτεται το Βατικανό και αναμένεται να επιστρέψει απόψε στο Κίτο.

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε εξάλλου ότι ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στον Ισημερινό.

    Περισσότεροι από 14.000 άνδρες και γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας, 241 γιατροί και νοσηλευτές και δύο κινητές νοσοκομειακές μονάδες έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν τα θύματα. Ενισχύσεις αναμένονται επίσης να φτάσουν από την Κολομβία και το Μεξικό.

    Το ΥΠΕΞ εκφράζει τη θλίψη του για τον σεισμό στον Ισημερινό

    Με ανάρτησή του στο Twitter και μάλιστα στα Ισπανικά, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη θλίψη του και όλης της Ελλάδας για την τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός στον Ισημερινό, υπογραμμίζοντας πως «οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους».

    [08] Η επίσκεψη στη Λέσβο ενισχύει τον αγώνα της Ελλάδας στο προσφυγικό, τονίζει κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για τη μεγάλη σημασία της χθεσινής επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, και των μηνυμάτων που αυτή έστειλε σε παγκόσμιο επίπεδο, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή.

    Ειδικότερα, επισημαίνει ότι η επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών του Χριστιανισμού στη Λέσβο, ήταν ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας, που «ανέδειξε την ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού ζητήματος, ενίσχυσε τις φωνές της αλληλεγγύης και καταδίκασε αποφασιστικά τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία».

    Υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη αυτή, για την οποία όλα τα διεθνή δίκτυα διέκοψαν το κανονικό τους πρόγραμμα -κάτι που, όπως παρατηρεί, δεν έκανε κανένα από τα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια- «ενισχύει ιδιαίτερα τον αγώνα που κάνει η Ελλάδα και ο λαός της στο Προσφυγικό, και μάλιστα μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης». «Έναν αγώνα», τονίζει, «ανθρωπιάς και αλληλεγγύης ενάντια στις δυνάμεις των κλειστών συνόρων, των μονομερών ενεργειών, του ακροδεξιού λαϊκισμού και της ξενοφοβίας».

    «Κάποιοι άλλοι, ας διεκδικήσουν, αν θέλουν, το Νόμπελ ξενοφοβίας. Ή το Νόμπελ υποκρισίας»

    «Φυσικά ένα τέτοιο μήνυμα δεν μπορεί να επηρεάσει όσους προσβλέπουν στο προσφυγικό για άντληση πολιτικού οφέλους», αναφέρει η ίδια πηγή της κυβέρνησης και ασκεί κριτική στη στάση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε μερίδα των ΜΜΕ, καταλογίζοντάς τους «υποκριτική στάση».

    Παρατηρεί συγκεκριμένα πως «είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή του συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκει να πει ούτε μισή κουβέντα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, ούτε μισή κουβέντα εναντίον της ακροδεξιάς, που επιχειρεί να καπηλευτεί το ζήτημα» και πως «το μόνο που ανακοινώνει είναι ότι η εθνική στάση που είχε εξαγγείλει για το προσφυγικό (και την οποία ποτέ δεν εφάρμοσε στην πράξη) είναι παρελθόν». «Προφανώς», σχολιάζει, «υπερτερεί η προσπάθειά του να αποσταθεροποιήσει, με οποιονδήποτε τρόπο την κυβέρνηση».

    Παρατηρεί επιπλέον η ίδια πηγή ότι «παράλληλα, διάφορα ΜΜΕ με εξαιρετικές επιδόσεις στην "προσφυγοφοβία", διέκοψαν εχθές για λίγο το εμπόριο τρόμου από τις ιστοσελίδες τους, για να εκφράσουν τη συγκίνησή τους για την επίσκεψη και το μήνυμα των ηγετών του Χριστιανισμού». Ωστόσο, συμπληρώνει, «σήμερα, από τις εφημερίδες τους, συνεχίζουν κανονικά τη σπέκουλα πάνω στο μοτίβο "βιασμοί - μαχαιρώματα - αλληλέγγυοι - τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ" σαν το μήνυμα αλληλεγγύης από τη Λέσβο (το οποίο δεν αναφέρουν πουθενά άλλωστε) να μην ήρθε ποτέ».

    «Αγώνας για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, με ενεργή στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού»

    Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δίνει με ελάχιστα μέσα ένα δύσκολο αγώνα για τη διαχείριση του Προσφυγικού». Υπογραμμίζει πως «ο αγώνας αυτός, που έχει την ενεργή στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, είναι ένας αγώνας για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, ένας αγώνας για τη νίκη των ανθρώπινων αξιών ενάντια στον λαϊκισμό και την ακροδεξιά». Και καταλήγει σχολιάζοντας σκωπτικά: «Κάποιοι άλλοι, ας διεκδικήσουν, αν θέλουν, το Νόμπελ ξενοφοβίας. Ή το Νόμπελ υποκρισίας».

    [09] Ο Παναθηναϊκός διέλυσε τον Πανθρακικό (6-1) με 5 γκολ του Μπεργκ!

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μάρκους Μπεργκ που πέτυχε πέντε γκολ (23΄,41΄,45΄+2, 52΄, 61΄) και τον Λέτο στο 100ό του παιχνίδι με την φανέλα του «τριφυλλιού» να κάνει ένα ακόμη σπουδαίο παιχνίδι (τρεις ασίστ), ο Παναθηναϊκός διέλυσε με 6-1 τον Πανθρακικό στο φινάλε της κανονικής περιόδου της Super League (30ή αγωνιστική). Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε στο 71΄ ο Λούκας Βιγιαφάνες.

    Ο Αργεντινός με τρεις ασίστ και συμμετοχή στο τρίτο γκολ γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο τα 100 παιχνίδια του στον Παναθηναϊκό, ενώ ο Σουηδός σε δαιμονιόδη φόρμα έβαζε γκολ ό,τι ώρα ήθελε, στο πιο παραγωγικό του παιχνίδι από τότε που υπέγραψε στον Παναθηναϊκό. Με τα πέντε γκολ, μάλιστα, που σημείωσε έγινε ο τρίτος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου που πετυχαίνει κάτι τέτοιο ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των Κριστόφ Βαζέχα και Γκόραν Βλάοβιτς.

    [10] Φιέστα για το 43ο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός, 5-0 την Καλλονή

    Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πανηγύρισαν παίκτες και φίλοι του Ολυμπιακού την κατάκτηση του 43ου πρωταθλήματος Ελλάδας. Σ΄ένα όχι κατάμεστο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» οι πρωταθλητές επικράτησαν άνετα της υποβιβασμένη Καλλονής με 5-0 και μετά το τελευταίο σφύριγμα του Φωτιάδη, άρχισε η φιέστα. Ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύθηκε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης και παρά το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι είχαν 2-3 αξιόλογες στιγμές με τον Μανούσο, έφτασε άνετα στην νίκη.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 April 2016 - 18:32:28 UTC