Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Συμφωνία αλήθειας όλων των Ελλήνων για έξοδο από την κρίση
  • [02] Μαξίμου: Ο πρόεδρος της ΝΔ υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα
  • [03] Δυσφορία του προέδρου της ΝΔ για την εκλογική διαδικασία στην ΟΝΝΕΔ
  • [04] Επιθέσεις με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας
  • [05] Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά
  • [06] Τουλάχιστον 11 άμαχοι νεκροί στο Χαλέπι - Εύθραυστη η εκεχειρία στη Συρία
  • [07] Πάπας Φραγκίσκος: Οφείλουμε να δώσουμε το χέρι σ' αυτόν που το έχει ανάγκη
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Εφικτός ο στόχος της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα
  • [09] Περισυλλογή 41 μεταναστών και προσφύγων νοτιοδυτικά της Πύλου
  • [10] Ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών στον Ισημερινό - Τουλάχιστον 77 οι νεκροί

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Συμφωνία αλήθειας όλων των Ελλήνων για έξοδο από την κρίση

    Να «υπάρξει μια αξιόπιστη κυβέρνηση που να πει την αλήθεια στο λαό και να ενώσει τους Έλληνες σε μια πορεία εξόδου από την κρίση», ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η ΝΔ δημιουργεί τις προυποθέσεις «για μια "συμφωνία αλήθειας" όλων των Ελλήνων για να πάμε την οικονομία και την κοινωνία μας μπροστά». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως όσες φορές υπήρξε εθνική ομοψυχία η Ελλάδα μεγαλούργησε. Όπως λέει, η Ελλάδα έχει επειγόντως ανάγκη μιας ισχυρής εθνικής ομοψυχίας που θα στηριχθεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις αλλά και τη δίκαιη κατανομή βαρών ανάμεσα στους πολίτες, κάτι που, όπως λέει, μπορεί να κάνει μόνο η Νέα Δημοκρατία.

    Ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει πως «κάθε μέρα που περνά, η κυβέρνηση Τσίπρα ζημιώνει τη χώρα» και γι' αυτό «πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό», ενώ για την πορεία της διαπραγμάτευσης επισημαίνει ότι ξαναβλέπουμε το έργο της δήθεν διαπραγμάτευσης του 2015. «Δεν ξέρω που στοχεύει η κυβέρνηση. Αλλά κάθε μέρα που περνά ο λογαριασμός μεγαλώνει» τονίζει, σημειώνοντας πως «το θέμα είναι να γλυτώσουμε το τέταρτο Μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί με ταχύτητα φωτός ο κ. Τσίπρας».

    Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης αφού αναφέρει πως «η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες», τονίζει την «ανυπαρξία του ελληνικού κράτους».

    Για το μήνυμα που θέλει να στείλει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στους πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει πως «απέναντι στην ασφυξία που βιώνουμε παντού, η Νέα Δημοκρατία ανανεώνεται, ανασυγκροτείται, ανοίγεται σε όλους τους Έλληνες. Προτάσσει τις αρχές της, την ελευθερία και την αλληλεγγύη δίνοντας νόημα στην πολιτική και οξυγόνο στην κοινωνία».

    Διαβάστε επίσης:

    Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου

    [02] Μαξίμου: Ο πρόεδρος της ΝΔ υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα

    Το Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με την σημερινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Real News, σημειώνει ότι σε αυτήν ο πρόεδρος της ΝΔ «υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, προτείνει μειώσεις συντάξεων και απολύσεις - τις οποίες κρύβει υπό τον εύφημο τίτλο "συμφωνία αλήθειας", εκφράζει την αγωνία του για την πορεία της χώρας - χωρίς λέξη για τα 63 δις μέτρα που επέβαλλαν οι κυβερνήσεις του κόμματός του, υπογράφοντας λευκά χαρτιά στους δανειστές και καταστρέφοντας το 25% του ΑΕΠ και ζητάει άμεσα εκλογές - για να μείνει ακέραιη η διαπλοκή στον τόπο».

    «Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη αυτή, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει "κουτσομπολιά" τα σχέδια στελεχών του ΔΝΤ για πρόκληση πιστωτικού γεγονότος στη χώρα, προσποιείται ότι έχει ξεχάσει ότι το κόμμα του είχε ψηφίσει την συμφωνία του Ιουλίου,- αφού, προηγουμένως, η ΝΔ είχε αποδεχτεί, ως κυβέρνηση, 20 δις περισσότερα μέτρα, αναφέρεται γενικά και αόριστα σε "ισοδύναμα μέτρα" δίχως να κατονομάζει κανένα. Σε ένα μόνο σημείο είναι αρκετά διαφωτιστικός: στη στήριξη του στον κ. Παπασταύρου, φτάνοντας στο σημείο να αποκαλεί "θεσμική εκτροπή" τις κατηγορίες εναντίον του» προσθέτει το Μέγαρο Μαξίμου.

    «Τέλος, σε ότι αφορά την ατάκα του κ. Μητσοτάκη "σε λίγο δεν θα τολμούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ", αρχικά προβληματιστήκαμε για το ύφος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, όμως, θυμηθήκαμε ότι είναι κλεμμένη -και αυτή- από πρωτοσέλιδο γνωστής εφημερίδας γνωστού συγκροτήματος. Η ευθυγράμμιση του κ. Μητσοτάκη με συγκεκριμένα κέντρα διαπλοκής, είναι εμφανής ακόμα και σε λεκτικό επίπεδο» σημειώνει επίσης το Μαξίμου καταλήγοντας ότι «την ώρα που η κυβέρνηση εργάζεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απαλλαγή της χώρας από την κηδεμονία των δανειστών, ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει να συνηγορήσει υπέρ του ΔΝΤ, αλλά και να συμπαραταχθεί με την διαπλοκή. Ο καθείς και τα όπλα του».

    [03] Δυσφορία του προέδρου της ΝΔ για την εκλογική διαδικασία στην ΟΝΝΕΔ

    Τον έντονο προβληματισμό τους εκφράζουν συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη για την διαδικασία που ακολουθήθηκε χθες για τις εκλογές στην ΟΝΝΕΔ.

    Μετά από πολύωρη καθυστέρηση άνοιξαν αργά χθες το βράδυ οι κάλπες της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και των συνέδρων της ΟΝΝΕΔ, για το 10ο τακτικό συνέδριο του κόμματος την άλλη εβδομάδα

    [04] Επιθέσεις με μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας

    Άγνωστοι έκαναν τρεις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ, από τα μεσάνυχτα έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτών του Υπουργείου Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

    Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, περίπου 40 άτομα έριξαν 20 βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, στη Χαριλάου Τρικούπη. Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένο Ι.Χ αυτοκίνητο και σε μηχανή, ενώ δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.

    Την ίδια ώρα, άγνωστοι έριξαν 5 βόμβες μολότοφ στα γραφεία της Γ.Γ Εμπορίου και Καταναλωτών, στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ στις 04:00 τα ξημερώματα έγινε μία ακόμα επίθεση με μολότοφ, στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου προκλήθηκαν φθορές στην πρόσοψη του κτιρίου. Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [05] Ο φετινός Μάρτιος ήταν ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά

    Κάθε μήνας του 2016 σπάει τα θερμοκρασιακά ρεκόρ δεκαετιών. Το αποκορύφωμα ήταν ο φετινός Μάρτιος, που αποδείχθηκε παγκοσμίως ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά, σύμφωνα τόσο με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), όσο και με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

    Η μέση θερμοκρασία στη Γη τον προηγούμενο μήνα ήταν 1,07 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του 20ού αιώνα - η μεγαλύτερη απόκλιση που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την JMA.

    Ο Φεβρουάριος του 2016 ήταν κατά 1,04 βαθμούς Κελσίου θερμότερος σε σχέση με τον διαχρονικό μέσο όρο, αλλά ο Μάρτιος ήταν συγκριτικά ακόμη πιο ζεστός.

    Η συνεχής άνοδος του θερμομέτρου αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και οι επιστήμονες έκαναν λόγο για «ένα είδος κατάστασης επείγουσας κλιματικής ανάγκης», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και την αμερικανική «Ουάσιγκτον Ποστ».

    Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετωρολογική Υπηρεσία, που άρχισε να καταγράφει τη θερμοκρασία το 1891, κάθε ένας από τους τελευταίους 11 μήνες ήταν ο πιο ζεστός στα χρονικά, σπάζοντας διαδοχικά ρεκόρ.

    Στοιχεία του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA επιβεβαίωσαν ότι ο Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος στην δική της μετεωρολογική ιστορία (από το 1880), καθώς η θερμοκρασία ήταν 1,28 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980 για αυτόν τον μήνα του έτους. Είχαν προηγηθεί ανάλογα ρεκόρ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016.

    [06] Τουλάχιστον 11 άμαχοι νεκροί στο Χαλέπι - Εύθραυστη η εκεχειρία στη Συρία

    Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στο Χαλέπι και ο αριθμός αυτός αποτελεί έναν από τους υψηλότερους απολογισμούς νεκρών μετά την έναρξη στα τέλη Φεβρουαρίου της εκεχερίας ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

    Η βόρεια επαρχία του Χαλεπιού, τμήματα της οποίας ελέγχονται από τον στρατό, τους αντάρτες, τους τζιχαντιστές και τους Κούρδους, γνωρίζει εδώ και μια εβδομάδα κλιμάκωση της βίας με συγκρούσεις στις οποίες μετέχουν σχεδόν όλοι οι εμπόλεμοι.

    Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίσθηκαν κατά τον βομβαρδισμό χθες το βράδυ από τη συριακή αεροπορία μιας συνοικίας των ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι.

    Οι αντάρτες απάντησαν εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον συνοικιών στο δυτικό Χαλέπι που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματισθούν 10, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο.

    Όπως δήλωσε ο διευθυντής της μκο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, "υπάρχει μια εμφανής κλιμάκωση και πρόκειται για το πιο βίαιο επεισόδιο που έχει σημειωθεί στο Χαλέπι και την επαρχία του" μετά τη σύναψη της συμφωνίας για την κατάπαυση των εχθροπραξιών που επιβλήθηκε από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον. "Η κλιμάκωση αυτή απειλεί άμεσα την κατάπαυση του πυρός", σύμφωνα με τον ίδιο.

    "Το Χαλέπι είναι το κλειδί του πολέμου και της ειρήνης στη Συρία, κάθε πλευρά που εμπλέκεται στο πόλεμο ενδιαφέρεται για το Χαλέπι", υπενθυμίζει ο Ραχμάν.

    [07] Πάπας Φραγκίσκος: Οφείλουμε να δώσουμε το χέρι σ' αυτόν που το έχει ανάγκη

    Φωνές παιδιών ακούγονταν χθες το απόγευμα μέσα στο αεροπλάνο με το οποίο ο πάπας Φραγκίσκος επέστρεφε στη Ρώμη από τη Λέσβο, την ώρα που εξηγούσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν τους λόγους της χωρίς προηγούμενο πρωτοβουλίας του, να οδηγήσει ο ίδιος στην Ευρώπη τρεις οικογένειες σύρων μουσουλμάνων προσφύγων, δώδεκα ανθρώπους συνολικά. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Τσαμπίνο της ιταλικής πρωτεύουσας, σημειώνει ο ειδικός απεσταλμένος της Le Figaro, ο Φραγκίσκος κατέβηκε πρώτος για να υποδεχθεί συμβολικά, μπροστά στις κάμερες, τις οικογένειες αυτές στο ευρωπαϊκό έδαφος.

    "Δεν επέλεξα ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς", είχε διαβεβαιώσει λίγο νωρίτερα ο ποντίφικας. "Αυτές οι τρεις οικογένειες είχαν τα χαρτιά τους τακτοποιημένα και έτοιμα. Σε μια πρώτη λίστα, ήταν δύο χριστιανικές οικογένειες, αλλά δεν είχαν τακτοποιημένα τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται συνεπώς για κάποιο προνόμιο. Αυτοί οι δώδεκα είναι όλοι παιδιά του Θεού και προέκρινα τα παιδιά του Θεού!"

    "Όλα έγιναν με όλους τους τύπους. Οι τρεις κυβερνήσεις, του Βατικανού, της Ιταλίας και της Ελλάδας, ήταν σύμφωνες και έδωσαν τη βίζα", εξήγησε ο Ποντίφικας.

    Ερωτηθείς σχετικά με "τις δυσκολίες της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στην Ευρώπη", ο Φραγκίσκος απάντησε: "Οι λίγοι τρομοκράτες" που πραγματοποίησαν αιματηρές επιθέσεις "είναι όλοι παιδιά ή ανίψια ανθρώπων γεννημένων στην Ευρώπη. Τι συνέβη λοιπόν; Για μένα, η πολιτική της ενσωμάτωσης είναι θεμελιώδης. Και σήμερα η Ευρώπη οφείλει να ξαναβρεί αυτή την ικανότητα να ενσωματώνει την οποία πάντα είχε. Υπήρχαν ανέκαθεν αφίξεις στην Ευρώπη, αυτό πλουτίζει τον πολιτισμό".

    Ο πάπας έκλεισε τη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μ' αυτή την έκκληση προς τη Γηραιά Ήπειρο: "Η Ευρώπη οφείλει επειγόντως να εφαρμόσει πολιτικές υποδοχής, ενσωμάτωσης, ανάπτυξης, εργασίας, οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Τα στοιχεία αυτά είναι γέφυρες που θα μας οδηγήσουν στο να μην υψώνουμε τείχη. Όμως, πρέπει να το ξαναπώ, ο φόβος έχει όλη την κατανόησή μου". Και παρέφρασε την Μητέρα Τερέζα για να εξηγήσει το πνεύμα της χειρονομίας του: "Έπειτα απ' αυτή τη σταγόνα, η θάλασσα δεν θα είναι πλέον η ίδια. Οφείλουμε να δώσουμε το χέρι σ' αυτόν που το έχει ανάγκη".

    [08] Αλ. Τσίπρας: Εφικτός ο στόχος της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα

    «Όλοι έχουν καταλάβει, και η διεθνής οικονομική κοινότητα και ο ελληνικός λαός, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μια δύσκολης προσαρμογής», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, λίγο πριν από την αναχώρηση του από τη Λέσβο και τόνισε ότι είναι εφικτός ο στόχος που έχει θέσει εδώ και καιρό, μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα να έχουμε το τέλος της αξιολόγησης και μαζί με την Ανάσταση της ορθοδοξίας να έρθει και η ανάσταση της οικονομίας, και χωρίς πρόσθετα μέτρα.

    Σημείωσε, ειδικότερα, ότι η συμφωνία του Ιουλίου δεν προέβλεπε ούτε περικοπές μισθών ούτε απολύσεις. Μίλησε για μια πολύ ήπια προσαρμογή που αντιστοιχεί στο 1/10 της προσαρμογής που έζησε ο λαός με το μέγεθος των μέτρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». «Εμείς θα τηρήσουμε το γράμμα της συμφωνίας, και το γράμμα της συμφωνίας δεν προβλέπει μείωση των κύριων συντάξεων και δεν θα υπάρξει μείωση», υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι «όσοι ισχυρίζονταν το τελευταίο διάστημα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απομονωμένη διαψεύδονται παταγωδώς» και ανέφερε συγκεκριμένα: Δεν είναι απομονωμένη στο προσφυγικό, ίσα-ίσα σε όλη τη διεθνή κοινότητα υπάρχει μεγάλη αναγνώριση, και αυτό το αποδεικνύει η παρουσία στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Δεν είναι απομονωμένη ούτε σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα τής επίσκεψης Ομπάμα στη Γερμανία είναι η ελληνική κρίση και η ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και δίκαιη διεκπεραίωση προς όφελος της Ελλάδας. Δεν είναι απομονωμένη διότι πριν καν κλείσει η αξιολόγηση είδαμε τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αποφασίζει να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στην ποσοτική χαλάρωση.

    «Αν κάποιοι ονειρεύονταν ή επιθυμούσαν την απομόνωση της Ελλάδας διαψεύδονται, ευτυχώς για τους Έλληνες και την Ελλάδα», σημείωσε.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατανοεί ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν υποφέρει και έκανε τον παραλληλισμό με έναν δρομέα που βρίσκεται προς το τέλος: «Έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου, μένει ένα 10%, αλλά η κούραση είναι μεγάλη, ίσως αυτό το 10% να είναι το πιο δύσκολο, όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει ο τερματισμός μπροστά».

    Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση έπειτα από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση κατέληξε σε ένα συμβιβασμό που έφερε μέτρα το 1/10 σε σχέση με το σύνολο των μέτρων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εκ των οποίων μάλιστα τα 3/5 έχουν υλοποιηθεί.

    «Καταφέραμε να φέρουμε μια συμφωνία, είμαστε στο παρά πέντε, νομίζω θα τη φέρουμε πολύ σύντομα, που στο ασφαλιστικό και το φορολογικό το όποιο βάρος το αναδιανέμει με τρόπο δίκαιο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνονται», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως και γι'αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ, παραπέμποντας σε χτεσινές δηλώσεις του κ. Τόμσεν, ότι δεν είναι σωστό να βάζουμε φόρους στα μεγάλα, υψηλά εισοδήματα και να ελαφρύνουμε τα χαμηλά.

    [09] Περισυλλογή 41 μεταναστών και προσφύγων νοτιοδυτικά της Πύλου

    Στην περισυλλογή 41 μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονταν σε ξύλινο λέμβο 95 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, προχώρησε χθες βράδυ φορτηγό πλοίο υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας.

    Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου κρατούνται.

    Στο μεταξύ σε 3.734 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούντο στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία χθεσινοβραδυνή καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα.

    Το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" που μετέφερε μόνο 3 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

    [10] Ισχυρός σεισμός 7,8 βαθμών στον Ισημερινό - Τουλάχιστον 77 οι νεκροί

    Η Κολομβία και ο Ισημερινός θα αποστείλουν σωστικά συνεργεία στον Ισημερινό ο οποίος επλήγη χθες το βράδυ (σήμερα τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 77 ανθρώπων και τον τραυματισμό 588, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό.

    "Δεν χρειαζόμαστε τρόφιμα ή άλλα πράγματα όπως αυτό, αλλά αντιθέτως χρειαζόμαστε υποστήριξη σε σωστικά συνεργεία και συνεργεία έρχονται από την Κολομβία και το Μεξικό", σημείωσε ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Publica από το Βατικανό όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο οποίος επιστρέφει απόψε στη χώρα του, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τις ζώνες που επλήγησαν στην ακτή του Ειρηνικού.

    "Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη τραγωδία, ένας σεισμός 7,8 βαθμών είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός σεισμός", σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι αποδέσμευσε ένα πακέτο από τον προϋπολογισμό ύψους "περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων" για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    "Καλώ τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και ενότητα", σημείωσε επίσης, εκφράζοντας "την αλληλεγγύη του και την απεριόριστη αγάπη του προς τις οικογένειες των θυμάτων".

    Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 77 ανθρώπων και τον τραυματισμό σχεδόν 600 όπως και σημαντικές ζημιές σε πολλές επαρχίες της χώρας.

    "Προς το παρόν ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 77 και υπάρχουν περίπου 588 τραυματίες", δήλωσε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Γκλας, σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό της προεδρίας του Ισημερινού στο Twitter.

    Επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στη χώρα εδώ και δεκαετίες και αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί κι άλλο όταν φτάσουν τα σωστικά συνεργεία στις χειρότερα πληγείσες περιοχές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 April 2016 - 10:32:34 UTC