Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος

  • [01] Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος

    Ο Ρωμαιοκαθολικός ηγέτης έφθασε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης στις 10 και 15. Τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός και αμέσως μετά ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Στο αεροδρόμιο επίσης βρισκόταν η ηγεσία στην Ελλάδα της Καθολικής Εκκλησίας, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, η Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Αμέσως μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων ο Πρωθυπουργός και οι Ιεράρχες κατευθύνθηκαν σε αίθουσα του αεροδρομίου κάτω από μια τοιχογραφία με το λιομάζωμα ζωγραφισμένο από το Θεόφιλο Χατζημιχαήλ προκειμένου να έχουν μια πρώτη συνάντηση.

    "Ο ελληνικός λαός, παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη", προς τους πρόσφυγες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Πάπας Φραγκίσκο, στον αερολιμένα Μυτιλήνης.

    "Και είμαι υπερήφανος γι' αυτό, τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή», πρόσθεσε.

    Γι' αυτό, είπε, "θεωρώ ότι η επίσκεψη σας είναι ιστορική και σημαντική" και τον ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του.

    Αλ. Τσίπρας: Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή η επίσκεψη των θρησκευτικών ηγετών στη Λέσβο

    «Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή», χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία της σημερινής επίσκεψης στη Λέσβο, κατά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, προκειμένου, όπως είπε, «να αναδειχθεί το ανάστημα ανθρωπιάς που ιδιαίτερα η Λέσβος σήκωσε, σε μια δύσκολη συγκυρία».

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι Έλληνες αναδεικνύουμε πανανθρώπινες αξίες αλληλεγγύης, όταν άλλοι, όπως επισήμανε, στο όνομα του Χριστιανισμού, αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες με τείχη, φράχτες και βία.

    Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικό είναι ότι με αυτή την προσπάθεια σήμερα και την παρουσία τους, όπως και του Πάπα Φραγκίσκου, δίνουν ένα μήνυμα που ξεπερνά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

    «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για την προσφυγική κρίση», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση παραμένει. Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επισήμανε ότι στην Ελλάδα έχουμε γύρω στους 50.000 πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να τους δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». Είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία είναι κοντά στα 2 εκ. «'Άρα», τόνισε, «το σημαντικό είναι να δοθεί κι ένα μήνυμα ειρήνης, πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, να σκεφτούμε από πού φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι για να περάσουν αυτόν τον ?Γολγοθά'...».

    «Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος τα κύματα των προσφύγων θα συνεχίσουν», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει γίνει ώστε να λάβουν το Νόμπελ Ειρήνης οι κάτοικοι της Μυτιλήνης που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους δοκιμαζόμενους 500.000 πρόσφυγες που πέρασαν από το νησί, χαρακτηρίζοντας την άξια και δίκαιη και ευχόμενος να πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτή την πρωτοβουλία την είχε αναλάβει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου θα συνομιλήσουν με πρόσφυγες και θα έχουν γεύμα μαζί τους. Εν συνεχεία, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, θα αναπέμψουν ο καθένας ξεχωριστή προσευχή για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και θα ρίξουν δάφνινα στεφάνια στη θάλασσα.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη Μόρια, οι θρησκευτικοί ηγέτες θα διασχίσουν τον προαύλιο χώρο όπου γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και θα φτάσουν στη μεγάλη σκηνή για να χαιρετήσουν ατομικά περίπου 250 αιτούντες άσυλο. Εν συνεχεία, στις 12.25 θα απευθύνουν μηνύματα στο προαύλιο της καταχώρησης των προσφύγων.

    Στις 12.40 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β', θα υπογράψουν Κοινή Διακήρυξη και θα ακολουθήσει γεύμα τους με κάποιους πρόσφυγες.

    Στις 13.45 ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β' θα φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου Β', του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.

    Εν συνεχεία, μαζί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, από τις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β', τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρωθυπουργό.

    Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θα προπέμψει τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροσκάφος.

    Ο Πάπας θα επιστρέψει στο Βατικανό με 10 πρόσφυγες

    Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας.

    Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 April 2016 - 8:32:22 UTC