Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μ. Σουλτς, στο Στρασβούργο
  • [02] Λ. Κρέτσος: Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι συμβατός με το Σύνταγμα και θα προχωρήσει
  • [03] Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας στο Λιανοκλάδι, χωρίς τραυματίες
  • [04] Σοβαρά επεισόδια στα Σκόπια μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης και αστυνομίας
  • [05] Η Τουρκία αναμένει περισσότερους Σύρους να επιστραφούν από την Ελλάδα
  • [06] Αμερικανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ο ιός Ζίκα είναι αιτία της μικροκεφαλίας
  • [07] Λαγκάρντ: Η αντιμετώπιση του Προσφυγικού απαιτεί «μεγαλύτερη, τολμηρότερη και ευρύτερη προσέγγιση»

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μ. Σουλτς, στο Στρασβούργο

    Στο Στρασβούργο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για συνάντηση και γεύμα με τονπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος 'Αξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Ησυμφωνία για την αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα, φέρεται να είναι η κοινή εκτίμηση Ολάντ- Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους χθες στο Παρίσι.Η συνάντηση διήρκεσε περίπουμια ώρα και κατά ένα μέρος, Τσίπρας και Ολάντ είχαν συνομιλία τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία των συμβούλων.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    [02] Λ. Κρέτσος: Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι συμβατός με το Σύνταγμα και θα προχωρήσει

    Η «σκοτεινή» σχέση και αλληλεπίδραση της πολιτικής εξουσίας με το μιντιακό καθεστώς «φωτίστηκε» σε εκδήλωση με θέμα Μ.Μ.Ε. και διαπλοκή. Για τεράστια ζημιά στην εθνική οικονομία που έχουν προκαλέσει μιντιακοί ολιγάρχες έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος. «Μπλοκάρουν την χώρα, όπως βέβαια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έπραξαν ακόμη ένα έγκλημα, διότι μιλάμε για υπηρεσίες οικονομικού συμφέροντος. Πρόκειται για απιστία σε βάρος του δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι ο ανοικτός δημόσιος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει. «Εμείς λειτουργούμε απολύτως συνταγματικά κι ό,τι κάνουμε είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο» δήλωσε και υπογράμμισε ότι η τηλεόραση έχει μια κοινωνική αποστολή.

    Ο κ. Κρέτσος μίλησε για φαινόμενα ολιγοπωλιακών ή μονοπωλιακών καταστάσεων στον τρόπο μέτρησης της τηλεοπτικής συμπεριφοράς ή στις ακροαματικότητες για το ραδιόφωνο. «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεχόμαστε επιθέσεις πολλές φορές με πολύ ανόητα επιχειρήματα και μάλιστα με μια τεράστια υποκρισία. Είναι ντροπή να προσπαθούν να βρούνε τρόπους για να υποστηρίξουν ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδεις δεν είναι συνταγματικός. Στον χώρο των ΜΜΕ οφείλω να πω αυτή η κυβέρνηση έχει να επιδείξει έργο. Δυστυχώς η συζήτηση που δεν έγινε είναι για το τι τηλεόραση επιθυμούμε, πώς θα προαχθεί η κριτική σκέψη των πολιτών, πώς θα αναδειχθούν οι τοπικές ιδιαιτερότητες κι αυτός ο πλούτος που έχει αυτός ο τόπος κι από λαογραφικής πλευράς κι από πολιτιστικής κι από γλωσσικής».

    Όπως αποκάλυψε Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «μαζί με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρούν κι άλλες σημαντικές ρυθμίσεις όπως το μητρώο live media που θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου. Θα αφορά για επιχειρήσεις που λειτουργούν στο διαδίκτυο. Θα λειτουργήσει ως δικλείδα ασφαλείας και μηχανισμός διαφάνειας για την κρατική διαφήμιση. Έχουμε ξεκινήσει διαβούλευση για τις άδειες του ραδιοφώνου, έχουμε προχωρήσει κάποιες διαδικασίες όσον αφορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες κι αυτές χειραγωγούν την κοινή γνώμη, προσπαθούμε να περιορίσουμε τα φαινόμενα αργομισθίας και πολυθεσίας στα δημόσια ΜΜΕ και έχουμε την σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων που θα συμβάλλει ώστε να διασωθεί, να ψηφιοποιηθεί οτιδήποτε υπάρχει είτε ως εικόνα, φωτογραφία, ήχος και θα ενισχύσει αυτό που λέμε δημιουργική ?βιομηχανία'. Υπάρχει και η πρωτοβουλία του κ. Δραγασάκη για την υποχρέωση να βγαίνουν στην Διαύγεια διαφημιστικές δαπάνες των τραπεζών και τέλος ενώ υπήρχε ο νόμος Βενιζέλου που έλεγε ότι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να καταθέσουν στον υπουργό Τύπου την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης ανά Μέσο Ενημέρωσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Για πρώτη φορά κατέθεσε ο ΕΟΤ διαφημιστική δαπάνη, όπως και η Περιφέρεια Αττικής».

    Ο κ. Κρέτσος επεσήμανε ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό «για αυτό και κάνουμε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό. Όπως η Cosco δίνει ένα τίμημα έτσι κι ο καναλάρχης γιατί να μην δώσει ένα τίμημα; Τέλος, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μίλησε και για την δημιουργία μιας ανοιχτής βάσης δεδομένων «να μπορεί κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε 400.000 καταχωρήσεις άρθρων για το τι έχει γράψει ο διεθνής Τύπος για την Ελλάδα από το 2007 μέχρι το 2015», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει μεταξύ άλλων κάποια «πολύ ηχηρά νούμερα» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Τα συσσωρευμένα χρέη των καναλιών είναι γύρω στα 950 εκατομμύρια, οι δημοσιογράφοι έχουν ένα ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης σε ποσοστό 50%, η διαφημιστική αγορά έχει μειωθεί κατά 60 %».

    Για το θέμα διαπλοκή και ΜΜΕ μίλησε και ο δημοσιογράφος και διευθυντής του «κόκκινο fm», Κώστας Αρβανίτης ο οποίος μίλησε για το «αμαρτωλό» τρίγωνο μεταξύ πολιτικής εξουσίας, τραπεζών και συστημικών ΜΜΕ. Κι ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Βαγγέλης Καράγιωργος τόνισε ότι το «σάπιο στο βασίλειο των ΜΜΕ δεν είναι νέο φαινόμενο», ενώ η νεαρή φοιτήτρια της σχολής ΜΜΕ, 'Αντυ Κουκλάδα υπογράμμισε ότι «η νέα γενιά συμβολίζει το μέλλον, έχουμε έναν κόσμο να αλλάξουμε και θα το καταφέρουμε».

    [03] Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας στο Λιανοκλάδι, χωρίς τραυματίες

    Εκτοχιάστηκε στις 2.55 τα ξημερώματα η επιβατική αμαξοστοιχία 601 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα, λίγο πριν εισέλθει στον σταθμό του Λιανοκλαδίου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και ενώ κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα. Εκτός τροχιάς βγήκαν τα τέσσερα από τα έντεκα συνολικά βαγόνια.Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν 450 άτομα και δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

    Στο σημείο έσπευσαν προληπτικά ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, στο σημείο μετέβησαν άμεσα συνεργεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ.Οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας 601 προωθήθηκαν στον προορισμό τους, την Αθήνα, με άλλη αμαξοστοιχία. Οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας 600 που ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, προωθήθηκαν στον προορισμό τους με λεωφορεία.

    [04] Σοβαρά επεισόδια στα Σκόπια μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης και αστυνομίας

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στα Σκόπια μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που διαδήλωσαν κατά της απόφασης του Προέδρου της χώρας να απαλλάξει πολιτικούς και συνεργάτες τους που εμπλέκονται σε σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών, και της αστυνομίας.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία προσήγαγε 12 διαδηλωτές, ενώ τραυματίστηκαν και τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τη διαδήλωση.

    Μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στο κέντρο των Σκοπίων και κατέστρεψαν ένα από τα γραφεία που χρησιμοποιεί περιστασιακά ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενώ έσπασαν και παράθυρα του υπουργείου Δικαιοσύνης.Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον σχηματισμό μίας νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης στη χώρα και την αναβολή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τις 5 Ιουνίου, στις οποίες η αντιπολίτευση ανέφερε ότι δεν θα συμμετάσχει.Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν κάθε βράδυ στο κέντρο των Σκοπίων, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Παράλληλα με την διαδήλωση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε στο κέντρο των Σκοπίων και διαδήλωση μερικών χιλιάδων υποστηρικτών της κυβέρνησης που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ.

    [05] Η Τουρκία αναμένει περισσότερους Σύρους να επιστραφούν από την Ελλάδα

    Η Τουρκία άρχισε να δέχεται τους πρώτους Σύρους που επιστρέφονται από την Ελλάδα, υπό τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα για να μειώσει την εισροή νέων μεταναστών στην Ευρώπη, και αναμένει ότι ο αριθμός των Σύρων που επιστρέφονται θα ανέβει στο άμεσο μέλλον, είπε χθες ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Μόνο δύο Σύροι επιστράφηκαν στην Τουρκία κατά τους πρώτους δύο γύρους επιστροφών με πλοίο όταν τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Πέμπτη, είπε ο υπουργός της Τουρκίας για Θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Βολκάν Μποζκίρ στο Ρόιτερς.

    Ο λόγος που η Τουρκία δεν δέχθηκε έως τώρα περισσότερους Σύρους είναι ότι έθετε τους Σύρους σε καθεστώς προστασίας, αλλά όχι ως πρόσφυγες. Έχαναν αυτό το καθεστώς εάν έφευγαν από τη χώρα και επέστρεφαν πάλι, είπε ο Μποζκίρ, προσθέτοντας ότι αυτοί οι κανονισμοί μόλις άλλαξαν.

    "Εκδόσαμε ένα κυβερνητικό διάταγμα το οποίο επαναφέρει το καθεστώς αυτό ακόμα κι αν επιστρέψουν", είπε, στο περιθώριο μιας ομιλίας στην Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης. "Οπότε τώρα στο δεύτερο και τρίτο κύμα θα έχουμε περισσότερους Σύρους από ότι Πακιστανούς και Αφγανούς", είπε, αναφερόμενος σε εθνικότητες που ήταν μεταξύ των πολυπληθέστερων στους δύο γύρους των επιστροφών την περασμένη εβδομάδα (συνολικά 340 άτομα)."Τώρα έχουμε νέους καταλόγους από την Ελλάδα, όπου ελέγχουν τους πάντες και μας στέλνουν δακτυλικά αποτυπώματα, και τώρα θα πάρουμε και Σύρους επίσης", είπε στο Ρόιτερς.

    [06] Αμερικανοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ο ιός Ζίκα είναι αιτία της μικροκεφαλίας

    Αμερικανοί υγιεινομικοί επιβεβαίωσαν ότι η μόλυνση έγκυων με τον ιό Ζίκα είναι η αιτία της γενετικής ανωμαλίας μικροκεφαλίας και άλλων σοβαρών εγκεφαλικών ανωμαλιών σε βρέφη."Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία", είπε ο Τομ Φρίντεν, διευθυντής στα κρατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους χθες. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ιός Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία".

    Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται η σχέση του ιού, που μεταφέρουν κουνούπια, με τις περιπτώσεις βρεφών με μικροκεφαλία που έχουν γεννηθεί στις περιοχές της Βραζιλίας όπου ο ιός είναι πιό διαδεδομένος. Ο Φρίντεν είπε ότι ποτέ πριν στην ανθρωπότητα δεν ευθυνόταν το δάγκωμα ενός κουνουπιού για γενετική ανωμαλία.Η ανακοίνωση γίνεται σε ιδιαίτερα σημαντική εποχή για την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο να βρεί τρόπους χρηματοδότησης για την καταπολέμηση του ιού, ο οποίος ήδη επηρεάζει το Πουέρτο Ρίκο και αναμένεται να εμφανιστεί σε περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών με την έλευση ψηλότερων θερμοκρασιών που ευνοούν τα κουνούπια.

    [07] Λαγκάρντ: Η αντιμετώπιση του Προσφυγικού απαιτεί «μεγαλύτερη, τολμηρότερη και ευρύτερη προσέγγιση»

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είπε χθες ότι οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες της Μέσης Ανατολής και Νότιας Αφρικής απαιτούν «μεγαλύτερη, τολμηρότερη και ευρύτερη προσέγγιση».Σε συζήτηση για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του εαρινού συνεδρίου ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, η Λαγκάρντ είπε ότι τα μεγέθη της χρηματοδότησης και τα επίπεδα κυβερνητικής υποστήριξης χρειάζεται να είναι «μεγαλύτερα από αυτά που νομίζουν (μερικοί) αυτή τη στιγμή».

    «Είναι μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, η οποία απαιτεί, κατά τη γνώμη μας, στο ΔΝΤ, συλλογική και μαζική δράση», εξήγησε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας, «Αυτή η ανθρωπιστική κρίση είναι τεράστιου μεγέθους. Απαιτεί μια προσέγγιση που είναι μεγαλύτερη, τολμηρότερη και ευρύτερη».Η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έδωσε λεπτομέρειες για το μέγεθος της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτείται. Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι, για της χώρες της Ευρώπης, τα οι δημοσιονομικές δαπάνες για τους αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να ανέρθουν σχεδόν στο 0,2% του ΑΕΠ το 2016, από 0,08% που ήταν το 2014.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 April 2016 - 4:32:23 UTC