Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τροπολογίες στο ν/σ για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό
  • [03] Ν. Παππάς: Κάθε ευρώ που δίνει για την ΕΡΤ ο Έλληνας φορολογούμενος του αντιγυρίζει με τη μορφή υπηρεσιών
  • [04] Ειδομένη: Συνολικά επτά συλλήψεις από το πρωί
  • [05] Αποκαταστάθηκε η κίνηση των άνω άκρων σε τετραπληγικό με «νευρωνικό μπάι-πας»
  • [06] «Θα μεταβώ στη Λέσβο για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού»
  • [07] Οι επικεφαλής τριών πολιτικών ομάδων Τ. Πιτέλα, Γ. Φερχόφσταντ και Γ. Τσίμερ στηρίζουν την Ελλάδα στο προσφυγικό
  • [08] Σκληρή κριτική από Δ. Παπαδημούλη στον Μ. Βέμπερ. Καταγγελτικός ο Ν. Ανδρουλάκης για την Τουρκία
  • [09] Δ. Αβραμόπουλος μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα
  • [10] Αβραμόπουλος
  • [11] Τα βραβεία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
  • [12] Συναυλίες στο Le Bataclan στο Παρίσι τον Νοέμβριο, έναν χρόνο μετά την επίθεση των τζιχανιστών
  • [13] Βολές των ΑΝΕΛ κατά ΠΑΣΟΚ και «Το Ποτάμι» για λασπολογία
  • [14] Ιωάννινα: Καθιστική διαμαρτυρία από πρόσφυγες που έχουν κλείσει την Εγνατία
  • [15] Πρωτιά, πλεονέκτημα έδρας και νίκη 95-59 επί του Ρεθύμνου για τον Ολυμπιακό

  • [01] Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τροπολογίες στο ν/σ για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών

    Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια, και αφορά κυρώσεις συμφωνιών Κοινού Αεροπορικού Χώρου και Μεταφορών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών.

    Τόσο ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, υπεραμύνθηκαν της ανάγκης υπερψήφισης των τροπολογιών, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για απαράδεκτες κοινοβουλευτικές μεθόδους και φωτογραφικές ρυθμίσεις, έκαναν λόγο για δημαγωγία και υποκρισία, στρέφοντας τα πυρά τους κυρίως στην ΝΔ.

    Ο κ. Σπίρτζης αναγνώρισε ότι «ο τρόπος νομοθέτησης με την κατάθεση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια δεν είναι ο βέλτιστος», ωστόσο όπως είπε, γίνεται για να αντιμετωπιστούν άμεσες ανάγκες των πολιτών.

    Ταυτόχρονα, μίλησε για λαϊκισμό και δημαγωγία της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ, την οποία κάλεσε να ξεκαθαρίσει ποια από τις τροπολογίες θεωρεί ότι δεν έπρεπε να υπάρχει.

    «Ακούστηκαν ακραίες κριτικές. Πολλές από αυτές τις τροπολογίες αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Δεν καταθέτουμε για να εξυπηρετήσουμε συγκεκριμένα συμφέροντα που έχουν συγκεκριμένα ονόματα όπως γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», προσέθεσε ο κ. Σπίρτζης.

    Από την ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μάκης Βορίδης, μίλησε για «κατάπτυστες και απαράδεκτες ρυθμίσεις» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση νομοθετεί νύχτα για να μην την παίρνει κανείς είδηση».

    «Αποδεικνύεται τώρα πόσο κακό έκανε η δημαγωγία και ο λαϊκισμός όταν την εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

    «Έχετε διολισθήσει σε επικίνδυνο δρόμο, στο παρελθόν αυτό που συνέβαινε με τις εκπρόθεσμες τροπολογίες γινόταν μόνο κατόπιν συναίνεσης των κομμάτων. Οι περισσότερες από αυτές είναι κομπίνες», τόνισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Βασίλης Κεγκέρογλου, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε έννοια της Αριστεράς».

    Για ντροπιαστικές τροπολογίες έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, και προσέθεσε: «Μου προκαλεί εντύπωση η γαλήνια υποδοχή εκ μέρους των κυβερνητικών βουλευτών του απαράδεκτου και πρόχειρου τρόπου νομοθέτησης».

    «Μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας του Συντάγματος αλλά το καταπατά βάναυσα. Αυτό είναι μορφή αυταρχισμού», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

    Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς, που μίλησε για απαράδεκτες κοινοβουλευτικές πρακτικές της κυβέρνησης που τον τρομάζουν, όπως είπε.

    Απόσυρση βουλευτικής τροπολογίας για λαθρεμπορία

    Νωρίτερα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, απέσυραν τροπολογία που είχαν καταθέσει και είχε γίνει αποδεκτή από τον αρμόδιο υπουργό, η οποία αφορούσε τον τελωνιακό κώδικα και προέβλεπε ότι σε περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων μεταξύ επενδυτών και ελληνικού Δημοσίου οι ποινές ή παραβάσεις λαθρεμπορίας δεν θα βαραίνει τους επενδυτές.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στον αυλόγυρο του Μεγάρου των Ηλυσίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στο Γάλλο Πρόεδρο, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.

    Κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας, βάσει στοιχείων, ότι η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ' ότι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

    Σχετικά με το ΔΝΤ η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ εχθές ανακοίνωσε ύφεση 0,2%.

    Η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το πως τα κατανέμει τα βάρη μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει, μετέφερε επίσης ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο.

    [03] Ν. Παππάς: Κάθε ευρώ που δίνει για την ΕΡΤ ο Έλληνας φορολογούμενος του αντιγυρίζει με τη μορφή υπηρεσιών

    «Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα στην τροπολογία που κατατέθηκε, και η ΕΡΤ δεν πρόκειται να γίνει η πίσω πόρτα για προσλήψεις στο δημόσιο. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει προσωπικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί αλλού, σε άλλες υπηρεσίες πιο ευαίσθητες για τις ανάγκες των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, για την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού της ΕΡΤ σε άλλες υπηρεσίες.

    «Σεβόμαστε τα χρήματα του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι «κάθε ευρώ που θα δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος για την ΕΡΤ του αντιγυρίζει με τη μορφή υπηρεσιών».

    Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σίμου Κεδίκογλου σχετικά με το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ, τον αριθμό των προσλήψεων και την καταβολή αποζημιώσεων, ο κ. Παππάς είπε ότι, κατά το παρελθόν και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, είχε καταθέσει στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η ΝΕΡΙΤ είχε το ίδιο μισθολογικό κόστος με την ΕΡΤ.

    «Η δική μας η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε ενέργειες βίου κλεισίματος, αλλά επιδιώκει τη βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

    Για το θέμα των αποζημιώσεων, είπε ότι οι αποζημιώσεις έχουν δοθεί και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία συμψηφισμού.

    [04] Ειδομένη: Συνολικά επτά συλλήψεις από το πρωί

    Σε δύο ακόμη συλλήψεις προχώρησε αργά το απόγευμα η αστυνομία στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί στην περιοχή της Ειδομένης.

    Πρόκειται για έναν 24χρονο Τσέχο και μία συνομήλικη συμπατριώτισσά του, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης κι ένα μαχαίρι.

    Νωρίτερα η ελληνική αστυνομία είχε προχωρήσει σε πέντε ακόμη συλλήψεις. Συγκεκριμένα, το πρωί συνελήφθη μια Γερμανίδα για κατοχή ενός σπρέι πιπεριού και λίγο αργότερα τρεις Νορβηγοί (δύο γυναίκες κι ένας άνδρας) καθώς και μία Αγγλίδα για κατοχή ασυρμάτου. Και οι τέσσερις επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο, ενώ στον Γερμανό ο οποίος συνελήφθη χθες για κατοχή μαχαιριού, δόθηκε ρητή δικάσιμος για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφέθηκε ελεύθερος.

    Στο μεταξύ, τέσσερα λεωφορεία αναχώρησαν -μέχρι στιγμής- σήμερα από την Ειδομένη για το κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου.

    [05] Αποκαταστάθηκε η κίνηση των άνω άκρων σε τετραπληγικό με «νευρωνικό μπάι-πας»

    Γιατροί και νευροεπιστήμονες στις ΗΠΑ αποκατέστησαν για πρώτη φορά την κίνηση των δαχτύλων, των χεριών και των καρπών σε έναν παράλυτο άνθρωπο, χρησιμοποιώντας σήματα από τον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου του.

    Η αποκατάσταση έγινε με τη βοήθεια ενός νέου νευροπροσθετικού συστήματος με την ονομασία NeuroLife. Αυτό βασίζεται αφενός σε ένα «τσιπ» που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο του ασθενούς και αφετέρου σε μια συσκευή που φοριέται στο μπράτσο του και επιτρέπει ένα είδος «νευρωνικού μπάι-πας», το οποίο παρακάμπτει τα κατεστραμμένα νεύρα του.

    Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν παράλυτοι, επειδή έχει διαταραχθεί - για διάφορες αιτίες - η μετάδοση σημάτων μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών τους. Είναι η πρώτη φορά που ένα σύστημα, το οποίο «μεταφράζει» τη νευρωνική δραστηριότητα σε σήματα-εντολές προς μια νευροπροσθετική συσκευή, αποκαθιστά σε πραγματικό χρόνο την κίνηση σε τετραπληγικό.

    Οι τετραπληγικοί έχουν παράλυση, τόσο των άνω όσο και των κάτω άκρων. Στην περίπτωση του 24χρονου άνδρα, αυτή οφειλόταν σε τραυματισμό του άνω τμήματος της σπονδυλικής στήλης του, λόγω καταδυτικού ατυχήματος πριν από έξι χρόνια.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσαντ Μπούτον του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Φαϊνστάιν της Νέας Υόρκης και τον νευροχειρουργό Αλί Ρεζάι του Ιατρικού Κέντρου Βέξνερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, χρησιμοποίησαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να αποκωδικοποιήσουν μέσω του «τσιπ» τη νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Στη συνέχεια, επέτρεψαν στον παράλυτο να κινήσει τα χέρια του μέσω ενός συστήματος νευρομυικής ηλεκτρικής ενεργοποίησης, που δεχόταν εντολές από το «τσιπ».

    Οι επιστήμονες εμφύτευσαν στον εγκέφαλο του ασθενούς το «τσιπάκι», το οποίο «διαβάζει» τις σκέψεις του. Αυτό συνδέεται με ηλεκτρόδια απευθείας με ένα ειδικά διαμορφωμένο μανίκι-συσκευή στο χέρι του, συνδέοντας έτσι άμεσα τον εγκέφαλο με τους μυς των άνω άκρων, παρακάμπτοντας τη σπονδυλική στήλη και δημιουργώντας ένα σύστημα «νευρωνικού μπάι-πας».

    Μετά από σχετική εξάσκηση, ο παράλυτος νέος μπόρεσε να κινήσει μεμονωμένα τα δάχτυλά του, καθώς επίσης τον καρπό και όλο το χέρι του. Ήταν έτσι σε θέση να πιάνει αντικείμενα και να τα αφήνει, ή να κάνει πιο πολύπλοκες κινήσεις, όπως να ανακατεύει με ένα κουταλάκι το περιεχόμενο ενός δοχείου. Μπορεί ακόμη να παίζει και κιθάρα!

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εν λόγω νευροπροσθετική τεχνολογία, με τις κατάλληλες βελτιώσεις στο υλικό της (σύστημα ηλεκτρικής ενεργοποίησης) και στο λογισμικό της (αλγόριθμοι), θα βοηθήσει μελλοντικά τους παράλυτους. Εξέλιξη θα αποτελέσει η ασύρματη σύνδεση μεταξύ του εγκεφαλικού «τσιπ» και του «μανικιού» στο χέρι.

    Η πρωτότυπη επιστημονική εργασία αναρτάται στη διεύθυνση: http://nature.com/articles/doi:10.1038/nature17435

    [06] «Θα μεταβώ στη Λέσβο για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού»

    «Θα μεταβώ στη Λέσβο για να εκφράσω αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά και στους κατοίκους του νησιού και σε όλον τον ελληνικό λαό» τόνισε, σήμερα, απευθυνόμενος στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο πάπας Φραγκίσκος.

    «Το Σάββατο θα μεταβώ στο νησί της Λέσβου, από το οποίο, τους περασμένους μήνες, πέρασε πολύ μεγάλος αριθμός προσφύγων. Θα μεταβώ εκεί με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να εκφράσω αλληλεγγύη τόσο στους πρόσφυγες, όσο και στους πολίτες της Λέσβου και σε όλον τον ελληνικό λαό, που ήταν τόσο γενναιόδωρος με την υποδοχή που επιφύλαξε. Ζητώ να με συνοδεύσετε με την προσευχή, επικαλούμενοι τη δύναμη και το φως του Αγίου Πνεύματος και τη μητρική διαμεσολάβηση της Παρθένου Μαρίας» δήλωσε ο ποντίφικας.

    [07] Οι επικεφαλής τριών πολιτικών ομάδων Τ. Πιτέλα, Γ. Φερχόφσταντ και Γ. Τσίμερ στηρίζουν την Ελλάδα στο προσφυγικό

    Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιττέλλα είπε μεταξύ άλλων:

    Επικρίνουμε αυτήν τη συμφωνία (ΕΕ-Τουρκίας) κι εγώ αυτό κάνω. Ωστόσο, αυτήν τη συμφωνία υποχρεωθήκαμε, από τον εγωισμό και την στενοκεφαλιά κάποιων μελών-κρατών της ΕΕ, να τη δεχτούμε διότι αρνήθηκαν να δεχθούν την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Κανείς από εμάς δεν έχει στα χέρια του το "μαγικό ραβδάκι" για να επιλύει τα θέματα αυτά. Ξέρουμε όμως όλοι ότι, το κλειδί για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα είναι να έχουμε έναν υποχρεωτικό και αυτόματο μηχανισμό όπως είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και πρέπει να σκεφτούμε και την ιδέα επιβολής κυρώσεων κατά των χωρών που βάζουν τρικλοποδιά στο σύστημα. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε η Ένωση από τη μια να υποχρεώνει ένα κράτος με 1,0% έλλειμμα να υποχρεούται να αναλάβει οικονομικές υποχρεώσεις και να μην στηρίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης, να μην έχει μια σαφή πολιτική μετανάστευσης. Δεν μπορεί να είμαστε αυστηροί μόνο στους λογαριασμούς και να μη δίνουμε καμία σημασία στους ανθρώπους."

    Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ ανέφερε:

    Πρώτα απ' όλα, ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και η ευρωπαϊκή Επιτροπή, σωστά ζήτησε αριθμό ανδρών από τα κράτη μέλη. 400 ζητήσανε και μόνο 37 στάλθηκαν στην Ευρώπη. 472 αξιωματούχοι για την μετανάστευση ζητήθηκαν και τελικά απεστάλησαν μόνον 31 προς την Ελλάδα και την Τουρκία, κύριε Τούσκ. 500 αξιωματικοί ζητήθηκαν από την Ελλάδα και την Τουρκία και έστειλαν μόνο 330. 2500 ουσιαστικά έχουν ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πόσους έστειλαν τα κράτη μέλη; 400 λίγο πολύ, κύριε Τούσκ. Τόσοι διατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή είναι η συμφωνία που πετυχαίνει;

    Hεπικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ δήλωσε:

    Εμείς ως Ευρωπαίκή Ένωση - εμείς καταστρέφουμε την Ελλάδα με κάθε απόφαση για μεταφορά, για επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία, θεωρούμε ότι είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία. Ενώ επί μήνες λέγαμε στην Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα, δεν καταλάβατε πόσο μακριά είστε από την πραγματικότητα στη χώρα. Ο κ. Φερχόφσταντ μας διηγήθηκε τι σημαίνει εφαρμογή της Συμφωνίας, και τι συγκεκριμένη βοήθεια πρέπει να δώσει η ΕΕ, τι έχουν υποσχεθεί και τι έχει δοθεί. Επιβάλουμε μία διαδικασία καταγραφής των αιτήσεων στην Ελλάδα, η οποία είναι σε ελάχιστες προδιαγραφές. Πρόκειται για μείωση των προδιαγραφών για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Πρέπει να το καταλάβετε αυτό. Και αν αυτό θα πρέπει να είναι το επίπεδο εξέτασης στο μέλλον, και αν αυτό θα είναι το πρότυπο για περαιτέρω συμφωνίες, τότε μπορώ να σας πω ότι απομακρυνόμαστε από τις αρχές μας, από τις απαιτήσεις μας για ανθρωπιά και αξιοπρέπεια."

    [08] Σκληρή κριτική από Δ. Παπαδημούλη στον Μ. Βέμπερ. Καταγγελτικός ο Ν. Ανδρουλάκης για την Τουρκία

    Σκληρή κριτική άσκησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ Δ. Παπαδημούλης, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, στον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώπιον του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Επίτροπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    «Κύριε Βέμπερ, σταματήστε επιτέλους να αδικείτε και να προσβάλλετε και την Ελλάδα και την αλήθεια. Ο κ. Ερντογάν φυλακίζει δημοσιογράφους, κλείνει εφημερίδες, δεν εφαρμόζει καν τη συμφωνία, αλλά εσείς τον χαϊδεύετε και κατηγορείτε τον Τσίπρα! Ο ακροδεξιός κ. Όρμπαν, δεν δέχεται ούτε έναν πρόσφυγα στην Ουγγαρία, αλλά εσείς τον χαϊδεύετε επειδή είναι στην ομάδα σας και φυσικά πάλι... κατηγορείτε τον Τσίπρα! Ίσως να τον βλέπετε και στον ύπνο σας. Ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος, με μεγάλη ιστορία και προσφορά, και δεν ανέχεται αυτές τις προσβολές του κάθε κύριου Βέμπερ.

    Η χώρα μου σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, εξαιτίας του πολέμου, της γεωγραφίας, αλλά και της ευρωπαϊκής αποτυχίας. Και ο ελληνικός λαός, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και αλληλεγγύη και όχι να χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος ή ως σάκος του μποξ».

    Νωρίτερα, ο κ. Βέμπερ, αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στην Τουρκία σε ότι αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις δημοκρατικές ελευθερίες, είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν θέματα που θεωρούνται παράτυπα και κατά του κράτους Δικαίου - αυτό ισχυρίζονται οι κομμουνιστές και ο κ. Τσίπρας πολλές φορές τα έχει ισχυριστεί. μερικές φορές όμως, όταν η Αριστερά ασκεί κριτική, θα πρέπει να θέτει αυτά τα ερωτήματα και στην Ελλάδα».

    Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη

    «Οι ροές έχουν μειωθεί, όχι γιατί λειτουργεί η συμφωνία αυτή καθ' αυτή, αλλά γιατί έχουν κλείσει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

    Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως «κάποιοι βολεύονται με την κατάσταση καθώς πλέον δεν φτάνουν πρόσφυγες στις χώρες τους, γι αυτό κάνουν πως δεν βλέπουν ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, με εικόνες σε Ειδομένη και Πειραιά που δεν τιμούν τις Ευρωπαϊκές αξίες» ζητώντας τέλος οικονομικές κυρώσεις για όσες χώρες υπονομεύουν τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση.

    «Εάν πράγματι είναι τόσο ασφαλής χώρα η Τουρκία γιατί δεν ζητάμε από τον κ. Μπέρνεμαν, που τόσο ενόχλησε τον κ. Ερντογάν με το ποίημά του, να το απαγγείλει στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη;», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

    [09] Δ. Αβραμόπουλος μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα

    Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την έκθεσή της για την πορεία της υλοποίησης όλων των πτυχών της συμφωνίας για το προσφυγικό σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε πως η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να στηρίξει την Ελλάδα στην επέκταση των ικανοτήτων υποδοχής και στη διασφάλιση των ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

    Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις μαζικές μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα ενώ επεσήμανε πως το 70% των εγκλωβισμένων στη χώρα είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση. Μάλιστα τόνισε πως αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη και τον Πειραιά, πριν από τις 20 Μαρτίου, ανέφερε ο Επίτροπος.

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. ?Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ? είπε ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των νόμιμων οδών ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζεται να καταφύγουν σε παράνομες διαδρομές.

    Ο Έλληνας Επίτροπος επεσήμανε στην ομιλία του πως τόσο η Τουρκία όσο και η Ευρώπη βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και πως βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες προκλήσεις για αυτό και χαρακτήρισε απαραίτητη την συνεργασία των δύο κρατών.

    ?Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία εξετάζει αυτή τη συνεργασία ως καταλύτη για την Ευρωπαϊκή της προοπτική? δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας όμως πως ?αυτό το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως παραχώρηση της Ευρώπης στις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας.? Αντίθετα, όπως είπε, πρέπει να ερμηνεύεται ως μια προσέγγιση της Τουρκίας στα Ευρωπαϊκά πρότυπα σε όλα τα θέματα, όπως είναι οι δημοκρατικές αξίες, οι κανόνες δικαίου, η ελευθερία της έκφρασης, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    ?Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να έχει μια δημοκρατική και σταθερή Τουρκία ως γείτονα χώρα και είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να έχει την ΕΕ ως σταθερό συμπαραστάτη και συνεργάτη. Η προσφυγική κρίση μας έφερε πιο κοντά σε ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης. Μένει να αποδειχθεί ότι αυτά που συζητήσαμε θα εφαρμοστούν? τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΕ θα ελέγχει την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής σε κάθε βήμα της ώστε να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

    ?Η Ευρώπη-Φρούριο δεν είναι ούτε επιθυμητή ούτε εφικτή? ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος

    [10] Αβραμόπουλος

    [11] Τα βραβεία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

    Με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «Μαμά, γύρισα!» - «Retour chez ma m?re» του Ερίκ Λαβέν και την απονομή των βραβείων έπεσε η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην τελετή λήξη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 13/4 στον κινηματογράφο Δαναό, παρουσία της Γαλλίδας ηθοποιού Ζοζιάν Μπαλασκό που ήρθε ειδικά για την προβολή στην Ελλάδα.

    Στην ταινία «Γλυκιά απόδραση» - "Comme un avion" του Μπρούνο Πονταλιντές ομόφωνα το βραβείο της η κριτική επιτροπή, στην οποία προεδρεύουν οι Γαλλίδες σκηνοθέτιδες Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν.

    Πρόκειται για το πορτραίτο ενός άνδρα σε κατάθλιψη που παθιάζεται για το καγιάκ. "Ένα πάθος που θα τον οδηγήσει σε μία κοινότητα ανθρώπων, όπου θα ανακαλύψει πως η αλήθεια δεν βρίσκεται στο τέλος του δρόμου, ούτε καν στη διαδρομή, αλλά στην αρχή, όπου εάν κοιτάξουμε καλά, βρίσκουμε παντού την ποίηση " ανέφερε η Ντελφίν Κουλέν και πρόσθεσε: "Σε μία εποχή όπου κάθε αθωότητα έχει χαθεί και που μας ωθεί κάθε στιγμή στον κυνισμό, αυτό το εγκώμιο της ατομικής ελευθερίας, του ελεύθερου δοσίματος, του άχρηστου, του χαμένου χρόνου, του να ζούμε μαζί, αλλά κυρίως βέβαια της ποίησης, αυτή η ταινία μας φάνηκε σαν μικρή οδύσσεια του σήμερα".

    Το βραβείο κοινού κέρδισε η ταινία «Ο Βασιλιάς μου» («Μon roi») της Μαϊουέν με πρωταγωνιστές τον Βενσάν Κασέλ και την Εμανουέλ Μπερκό, η οποία άνοιξε και τη φετινή διοργάνωση. Το βραβείο είναι προσφορά της μπίρας Fischer, ύψους 6.000 ευρώ που δίνονται στις εταιρίες διανομής της ταινίας στην Ελλάδα, Seven Films και Spentzos Film, για την προώθηση της στις ελληνικές αίθουσες.

    Στο «Μαμά, Γύρισα!», το οποίο θα βγει στις αίθουσες την 1η Ιουνίου, παρακολουθούμε την ιστορία της Στεφανί, μίας γυναίκας που θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι και να ζήσει με την στοργική, αλλά φορτική μητέρα της (την οποία υποδύεται η Ζοζιάν Μπαλασκό).

    «Είμαι πολύ χαρούμενη που παρουσιάζω αυτό το φιλμ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει προβληθεί πουθενά αλλού.

    Ελπίζω να απολαύσετε τις περιπέτειες αυτής της οικογένειας και να σας θυμίσει ή τη μητέρα σας ή τα παιδιά σας» ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό της η Ζοζιάν Μπαλασκό

    [12] Συναυλίες στο Le Bataclan στο Παρίσι τον Νοέμβριο, έναν χρόνο μετά την επίθεση των τζιχανιστών

    Η διεύθυνση του πολυχώρου Le Bataclan στο Παρίσι ανακοίνωσε σήμερα την επαναλειτουργία του το αργότερο τον Νοέμβριο όπως και τον προγραμματισμό συναυλιών έναν χρόνο μετά την επίθεση των τζιχαντιστών στο κέντρο πολιτισμού που στοίχισε την ζωή σε 90 ανθρώπους.

    Οι εργασίες ανακαίνισης του Μπατακλάν «ξεκίνησαν» και μολονότι δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργίας του? έχουν ήδη προγραμματιστεί τέσσερις συναυλίες: ο Βρετανός τραγουδιστής Πιτ Ντόχερτι θα εμφανιστεί την 16η Νοεμβρίου, o Σενεγαλέζος καλλιτέχνης Γιουσού Ν' Ντουρ και το συγκρότημα Super Etoile de Dakar την 18η Νοεμβρίου, το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Nada Surf τη 2α Δεκεμβρίου και οι Γάλλοι ράπερ MZ την 3η Δεκεμβρίου.

    [13] Βολές των ΑΝΕΛ κατά ΠΑΣΟΚ και «Το Ποτάμι» για λασπολογία

    «Στο Ποτάμι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Παρά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου απέναντι σε συκοφαντικά δημοσιεύματα, συνεχίζουν την ασύστολη λασπολογία, επιχειρώντας παράλληλα να κηλιδώσουν τη μνήμη του νεκρού πατέρα του», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου.

    «Η συκοφαντία και η λασπολογία είναι το καταφύγιο των θλιβερών σαλτιμπάγκων που πνίγονται στη λάσπη και στο βόθρο του Ποταμιού. Και επανέρχονται σε δήθεν ?αποκαλύψεις? για μια εταιρεία που δεν έχει το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο και με την οποία ο Πάνος Καμμένος δεν έχει καμία σχέση. Προφανώς ο κ. Θεοδωράκης έχει και άλλους λόγους για να υιοθετεί συκοφαντίες και να λασπολογεί εναντίον του κ. Καμμένου. Τον ?πονάει? η γνωστή αμαρτωλή ιστορία με τις λίστες του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποκάλυψε ο πρόεδρος του κόμματος από το βήμα της Βουλής. Και είναι κατάντια για το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί τη ροή του Ποταμιού» καταλήγει στην δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

    [14] Ιωάννινα: Καθιστική διαμαρτυρία από πρόσφυγες που έχουν κλείσει την Εγνατία

    Κλειστή και στα δύο ρεύματα από τις 7:30 μ.μ. παραμένει η Εγνατία στο ύψος του κόμβου για Κατσικά, καθώς πρόσφυγες και ακτιβιστές έχουν καθίσει στο οδόστρωμα.

    Πρόκειται για περίπου 200 πρόσφυγες από το κέντρο στον Κατσικά που πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία για τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα στα Σκόπια.

    Στο χώρο βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια με οδηγούς φορτηγών καθώς είναι κλειστοί και οι παράδρομοι.

    [15] Πρωτιά, πλεονέκτημα έδρας και νίκη 95-59 επί του Ρεθύμνου για τον Ολυμπιακό

    Με επιβλητική νίκη, 95-59, απέναντι στο Ρέθυμνο ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην κανονική περίοδο της Α1 ο Ολυμπιακός «κλειδώνοντας» την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα έδρας και στις τρεις φάσεις των πλέι οφ. Αυτή είναι η 5η φορά τα τελευταία έξι χρόνια που η ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου βρίσκει τον Ολυμπιακό στην «κορυφή»! Μοναδική ήττα για τον Ολυμπιακό στο ελληνικό πρωτάθλημα, αυτή στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, αλλά η διαφορά πόντων με την οποία τον είχε νικήσει στο ΣΕΦ του χάρισε το πλεονέκτημα στην ισοβαθμία στην κορυφή (51 βαθμοί, 25 νίκες ? 1 ήττα). Ολυμπιακός και Ρέθυμνο θα ξανασυναντηθούν σύντομα, αφού ως 8οι οι Κρήτες στην προημιτελική φάση των πλέι οφ θα βρουν αντίπαλο και πάλι την ομάδα του Πειραιά. Χωρίς Πρίντεζη, Χάκετ αγωνίστηκαν οι «ερυθρόλευκοι». Διψήφιο νούμερο πόντων σημείωσαν οι Παπανικολάου (13π.), Σπανούλης (12π.), Αγραβάνης (12π.) και Στρόμπερι (10π.) από πλευράς γηπεδούχων, ενώ ο Ματ Λοτζέσκι που επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα (στη θέση του Ντάριους Οντομ Τζόνσον) μοίρασε τις 7 από τις 25 ασίστ της ομάδας του. Μεγάλη ευκαιρία να σημειώσει νταμπλ νταμπλ έχασε ο Χακίμ Ουόρικ αφού αν και μάζεψε 10 ριμπάουντ (από τα 47 του Ολυμπιακού έναντι 23ων του Ρεθύμνου) έμεινε στους 9 πόντους. Στις κερκίδες του ΣΕΦ βρέθηκε και ο Βασίλης Καββαδάς, ο οποίος ολοκλήρωσε την σεζόν στον Αρκαδικό. Ο Έλληνας σέντερ ανήκει στον Ολυμπιακό και στην ομάδα της Τρίπολης αγωνίστηκε ως δανεικός. Για τους νησιώτες ξεχώρισαν οι Στόουν (15π.), Μέιντεν (12π.) και Κάρτερ (11π.).

    Τα δεκάλεπτα: 28-14, 44-37, 76-45, 95-59


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 April 2016 - 18:32:25 UTC