Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Στους πρόσφυγες πρέπει να συμπεριφερθούμε υπό όρους ανθρωπισμού
  • [02] Αναδιάρθρωση και επιμήκυνση του ελληνικού χρέους για προσέλκυση επενδύσεων
  • [03] Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας διαπιστώνει η ΕΚΤ
  • [04] Με ρυθμούς-ρεκόρ η αύξηση χρήσης χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα
  • [05] Υπ. Εργασίας: Kαμία μείωση επικουρικής σύνταξης για μεσαία ή μικρά εισοδήματα
  • [06] Στ. Πιτσιόρλας: Ιταλικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  • [07] To σύστημα μετεγκατάστασης «δεν λειτουργεί», και το σύστημα παροχής ασύλου είναι «μη δίκαιο και μη βιώσιμο», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος
  • [08] Λύσεις για την πτώση των γεωργικών τιμών και το ρωσικό εμπάργκο συζητούν οι ευρωβουλευτές με τον Επίτροπο Χόγκαν
  • [09] Αυθεντικό έργο του Καραβάτζιο ο πίνακας που βρέθηκε τυχαία σε σοφίτα
  • [10] «Η τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» - Έκθεση και συνέδριο στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • [11] Αφιέρωμα στο έργο του Ιάννη Ξενάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [12] Γεροβασίλη προς Σαμαρά και ΝΔ: Ζητάμε απαντήσεις και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις
  • [13] Στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για άδεια τηλεοπτικού καναλιού
  • [14] Θ. Φωτίου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Η αποφόρτιση της Ειδομένης θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ό,τι ο Πειραιάς
  • [15] Επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον γνωστό νεοελληνιστή Μάριο Βίττι
  • [16] Η οικογένεια Γιαννακόπουλου κατά Μπέου και Αλαφούζου
  • [17] Η ΕΠΟ δέχεται αλλαγές στους κανονισμούς, ζητεί αλλαγές επί του αυτοδιοίκητου

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Στους πρόσφυγες πρέπει να συμπεριφερθούμε υπό όρους ανθρωπισμού

    Στον διπλό συμβολισμό, που έχει μέσα σ'αυτή την συγκυρία, η επίσκεψή του στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, στη Λωζάνη, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του, κατά την τελετή υποδοχής του από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. «Πρώτον, βρισκόμαστε σ'έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Και, δεύτερον, το έτος 2016 σημαδεύεται από μια δεινή, πολλαπλή, κρίση παγκόσμιων διαστάσεων, η οποία εξυφαίνει πολλές πτυχές πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης, ιδίως ως προς το μείζον προσφυγικό ζήτημα. Είναι ακριβώς αυτή η συγκυρία, η οποία καθιστά ακόμη πιο επίκαιρα αλλά και επιτακτικά τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Ιδεώδη τα οποία γεννήθηκαν στο λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων και, άρα, στην γενέτειρα του όλου Ολυμπιακού Πνεύματος, την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «οι Έλληνες, παραμένουμε πάντα πιστοί στο αυθεντικό Ολυμπιακό Πνεύμα και στα Ιδεώδη που εκπορεύονται απ'αυτό. Ιδεώδη που έχουν στο επίκεντρό τους τον Άνθρωπο και τον Ανθρωπισμό και τα οποία στηρίζονται στις ασφαλείς βάσεις των αρχών που οδηγούν στην καταξίωση του Ανθρώπου κατά τον προορισμό του. Πρωτίστως δε των αρχών του "ευ αγωνίζεσθαι" και του "αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων", μέσω των οποίων ο Ολυμπισμός αποκτά το πραγματικό νόημά του, επιστρέφοντας στις προγονικές του ρίζες, τις ρίζες της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Ολυμπίας».

    «Σε λίγες μέρες, κατά την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία, θα έχουμε την ευκαιρία να επικεντρωθούμε ειλικρινώς στο γνήσιο νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την πλευρά της Χώρας μου, σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε απολύτως συνεπείς σ'αυτό το κάλεσμα», προσέθεσε και ευχαρίστησε τον κ. Μπαχ γιατί η ΔΟΕ, υπό την ηγεσία του, έχει στρατευτεί εμπράκτως προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που αποδεικνύεται «με την ενεργό συμπαράσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο έργο ανακούφισης των Προσφύγων στην Ελλάδα, με το οποίο ταχθήκατε ευθέως τόσο στο πλευρό των προσφύγων όσο και στο πλευρό της Ελλάδας και του χειμαζόμενου από δεινή οικονομική και κοινωνική κρίση ελληνικού λαού».

    «Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Πνεύματος, πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι είναι ανάγκη να σβήσουν, το συντομότερο δυνατό, οι εστίες πολέμου στον Πλανήτη, κυρίως δε να τεθεί οριστικό τέρμα στον πόλεμο στην Συρία. Διότι μόνον η προοπτική αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος. Γι'αυτό και θεωρούμε καθοριστική την αναγέννηση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και προσέθεσε:

    «Τέλος, και πάντα στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Πνεύματος, οφείλουμε να προβούμε στην ακόλουθη αντίστιξη: Στους Πρόσφυγες πρέπει να συμπεριφερθούμε, ανυπόκριτα και ενεργώς, υπό όρους Ανθρωπισμού, ο οποίος συνεπάγεται επίσης ανυπόκριτη Αλληλεγγύη. Φοβικά σύνδρομα, που ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, δεν ταιριάζουν στα κράτη και τους λαούς που θέλουν να συμμετέχουν στο Ολυμπιακό Κίνημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έναντι όμως της τρομοκρατίας, μ'έμφαση στην τρομοκρατία των τζιχαντιστών του ISIS, πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως ταιριάζει σε αποκρουστικούς υπηρέτες της νέας βαρβαρότητας, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Μηδενική ανοχή, μηδενική ολιγωρία, διαρκής εγρήγορση».

    Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τόμας Μπαχ, τόνισε: «Η γη της Αρχαίας Ολυμπίας, φιλόξενη όπως πάντα, αναμένει, εσάς και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Από το Ιερό αυτό της Αρχαίας Ελλάδας ας στείλουμε μαζί το μήνυμα ότι το αυθεντικό Ολυμπιακό Πνεύμα και τα, επίσης αυθεντικά, Ιδεώδη του μπορούν και πρέπει ν'αναδειχθούν σε γενναίους υπερασπιστές του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας έναντι των κάθε είδους εχθρών τους. Κι ας είμαστε βέβαιοι ότι το ανέσπερο φως της Ειρήνης θα διαλύσει τελικώς το σκοτάδι της βαρβαρότητας, το οποίο αυτοί οι εχθροί του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας επιχειρούν να επιβάλουν. Ο Άνθρωπος και πάλι θα βγει νικητής στον αέναο αγώνα του για την εκπλήρωση της αποστολής του και την τελική καταξίωσή του».

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη χώρα μας και τον ελληνικό λαό και την μεγάλη εκτίμηση του για τον τρόπο με τον οποίο παρεχεται βοήθεια στους πρόσφυγες.

    «Είναι θαυμαστός ο τρόπος με τον οποίο οι Έλληνες βοηθούν τους πρόσφυγες», τόνισε ο κ. Μπαχ, προσέθεσε ότι η αλληλεγγύη είναι η βασική αξία του Ολυμπισμού και υπογράμμισε: «Στόχος του Ολυμπιακού κινήματος είναι να βάλουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο».

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα τη χώρα μας για να παραστεί στην τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία την Πέμπτη 21 Απριλίου.

    Στην έδρα της ΔΟΕ υποδέχτηκαν τον ΠτΔ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και τα επίτιμα μέλη της ΔΟΕ.

    [02] Αναδιάρθρωση και επιμήκυνση του ελληνικού χρέους για προσέλκυση επενδύσεων

    Ο διευθυντής Ερευνών του έγκριτου «Γερμανικού Iνστιτούτου Οικονομίας» (DIW) Αλέξανδρος Κρητικός δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ότι απουσιάζουν κάθε είδους κίνητρα για τους επενδυτές, ώστε να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και αυτό φράσσει το δρόμο της Αθήνας προς την οικονομική ανεξαρτησία.

    Ο διακεκριμένος οικονομολόγος τάσσεται υπέρ σημαντικών ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Τουλάχιστον το 30% του συνολικού χρέους θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, κατά τον Αλέξανδρο Κρητικό, και ο χρόνος αποπληρωμής πρέπει να επιμηκυνθεί σε 50 χρόνια.

    Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του γερμανικού Ινστιτούτου, εάν η εξυπηρέτηση του χρέους ανασταλεί για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, οι επενδυτές δεν θα φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αυξήσει σε μερικά χρόνια ξανά τους φόρους και τις εισφορές.

    Μεταξύ των διεθνών πιστωτών αυξάνεται η ανησυχία ότι, χωρίς επενδύσεις, κάθε προσπάθεια της Ελλάδας θα είναι άνευ αποτελέσματος και ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οικονομολόγοι πιέζουν να ελαφρυνθεί σαφώς το βάρος του χρέους, οι Ευρωπαίοι πιστωτές σκέφτονται άλλα μέτρα, συνεχίζει η ίδια εφημερίδα. «Για να ξαναμπεί μπροστά η ελληνική οικονομία πρέπει να χαλαρώσουν και τα capital controls. Mόνο τότε το τραπεζικό σύστημα θα αποκτήσει μια σχετική σταθερότητα και θα υπάρξει ξανά η πιθανότητα να γίνουν οι επείγουσες αναγκαίες επενδύσεις», είπε στην S?ddeutsche Zeitung υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε.

    Σύμφωνα με την ανάλυση του «Γερμανικού Iνστιτούτου Οικονομίας» (DIW), στους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι δεινοπαθούν, συμπεριλαμβάνονται η υγεία και οι κατασκευές, οι οποίες έχουν καταρρεύσει κατά 95% σε σχέση με την προ κρίσεως περίοδο. Δεν αγοράζονται ούτε πωλούνται κατοικίες. Επισημαίνει δε ότι, ναι μεν η ελληνική αγορά εργασίας είναι εν τω μεταξύ μια από τις πιο ευέλικτες στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν έχει κανένα νόημα αφού κανείς δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας.

    [03] Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας διαπιστώνει η ΕΚΤ

    Ικανοποιητική είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις της Ελλάδος με τους δανειστές της εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν σήμερα στην Ουάσιγκτον και θα επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

    Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος σε όλα τα θέματα. Και οι τέσσερις θεσμοί εργάζονται εντατικά μαζί με τις ελληνικές αρχές πάνω σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και για ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων. "Ο σκοπός των συζητήσεων είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου και ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ."

    [04] Με ρυθμούς-ρεκόρ η αύξηση χρήσης χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα

    Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση γνωρίζει ο αριθμός συναλλαγών χρεωστικών καρτών για πραγματοποίηση αγορών στην χώρα μας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Visa Hellas, η αύξηση της χρήσης χρεωστικών καρτών το 2015 φτάνει το 83% σε σχέση με το 2014, από πλευράς τζίρου, φθάνοντας τα 2,2 δισ.ευρώ.

    Αναφορικά με το αριθμό συναλλαγών χρεωστικών καρτών η αύξηση το 2015 σε σχέση με το 2014 ξεπερνά το 85% και φθάνει σε 37 εκατομμύρια συναλλαγές.

    Άνοδο σημειώνουν και οι ανέπαφες πληρωμές που μετά από μεγάλη περίοδο πιλοτικών εφαρμογών στην χώρα μας, πλέον έχουν μπει στην καθημερινότητα σε μεγάλο αριθμό συναλλαγών.

    Ειδικότερα, το 2015 οι κάρτες ανέπαφων πληρωμών Visa ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. σε αριθμό και γίνονται αποδεκτές σε περισσότερα από 90.000 σημεία (τερματικά POS).

    Ενδεικτικά αναφέρονται ότι υπάρχουν πλέον POS και σε περίπου 700 ταξί (ενώ αν υπολογιστούν και online πληρωμές με Taxibeat, κα. πρέπει να είναι γύρω στις 4.000) ενώ σημεία αποδοχής που αυξάνεται συνεχώς η χρήση καρτών είναι τα fast food & deliveries, εισιτήρια στον ΟΑΣΑ στα εκδοτήρια, πληρωμές ασφαλίστρων, κλπ.

    Ο τζίρος στο ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε 11% και διαμορφώθηκε στα 782 εκατ.ευρώ.

    [05] Υπ. Εργασίας: Kαμία μείωση επικουρικής σύνταξης για μεσαία ή μικρά εισοδήματα

    Σε διευκρινίσεις για τη διαπραγμάτευση προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, διαβεβαιώνοντας ότι καμία επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί. Το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει απολύτως αναληθή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ.

    Συγκεκριμένα, το υπουργείο επισημαίνει ότι, «μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης, υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση σε όλα τα ανοικτά θέματα, στη βάση του προσχεδίου νόμου και των κυβερνητικών προτάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις σε ακόμη πιο θετική κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές του διατάξεις».

    Ειδικότερα, όπως σημειώνει, διασφαλίσθηκε η απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων. «Εξασφαλίσθηκε, επίσης, εθνική σύνταξη 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής κυβερνητικής πρότασης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και, ταυτόχρονα, δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα».

    «Εξίσου ανακριβείς είναι και οι πληροφορίες ότι θα κοπεί τo ΕΚΑΣ, -για να κλείσει η συμφωνία. Επισημαίνεται ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι το 2019, αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ακριβώς, για την προστασία των φτωχών συνταξιούχων, η μεταρρύθμιση προέβλεψε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης», εξηγεί το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

    «Ενόψει όλων των παραπάνω», προσθέτει, «αποτελεί απολύτως εφικτό στόχο το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, μέχρι το Eurogroup και η ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί σημαντική θεσμική τομή ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

    [06] Στ. Πιτσιόρλας: Ιταλικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι έχουν μέχρι στιγμή εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ ενδιαφέρον αναμένεται από τρεις ακόμα επενδυτές, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

    «Έχουμε ενδιαφέρον από τους ιταλικούς σιδηροδρόμους, το έχουν δηλώσει επισήμως ήδη και περιμένουμε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ρωσικούς σιδηροδρόμους (RZD) και τη ΓΕΚ-Τέρνα... είτε μαζί, είτε χώρια ο καθένας», δήλωσε ο Πιτσιόρλας, προσθέτοντας ότι ενδιαφέρον αναμένεται να εκφράσει και η κινεζική COSCO.

    Ο Πιτσιόρλας δήλωσε ότι η Αθήνα επιδιώκει την έγκριση των δανειστών της για να μετατεθεί κατά ένα χρόνο, έως το 2018. ο αρχικός στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 6,4 δισεκ. ευρώ.

    «Είναι μέχρι το 2018 να έχουμε τα 6,4 δισεκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διευρυνθεί το πρόγραμμα το οποίο υλοποιούμε», δήλωσε. «Περιμένουμε να επιβεβαιωθεί και από τη συμφωνία τώρα για την αξιολόγηση».

    Αναφερόμενος στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρίας συντήρησης τροχαίου υλικού, της ΕΕΣΤΥ, ο Πιτσιόρλας δήλωσε ότι οι δύο από τους τρεις προεπιλεγέντες, η γαλλική Alstom και η γερμανική Siemens, διατηρούν το ενδιαφέρον τους.

    Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για πλειοψηφικό πακέτο στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) θα μετατεθεί στα τέλη Ιουλίου από τα τέλη Απριλίου, δήλωσε ο Πιτσιόρλας.

    «Με το που θα έχουμε εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε. «Αυτό που σε κάθε περίπτωση εμείς θα διασφαλίσουμε και στη Θεσσαλονίκη είναι ένα σημαντικό ποσό επενδύσεων».

    Η δανέζικη APM Terminals, η φιλιππινέζικη International Container Terminal Services ICTS, και η P&O Steam Navigation Company (DP World) που εδρεύει στο Ντουμπάι έχουν εκδηλώσει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είπε ο Πιτσιόρλας.

    [07] To σύστημα μετεγκατάστασης «δεν λειτουργεί», και το σύστημα παροχής ασύλου είναι «μη δίκαιο και μη βιώσιμο», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος

    Ήλθε η στιγμή να αντικατασταθούν οι χαοτικές, παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές, με την εξασφάλιση ασφαλών διαδρόμων διέλευσης» δήλωσε, σήμερα το πρωί, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ευκαιρία συζήτησης για τη μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης, στην περιοχή της Μεσογείου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, αναγνώρισε την ανεπάρκεια του μεταρρυθμισμένου μηχανισμού του Δουβλίνου και ζήτησε να προχωρήσουν τα κράτη σε μια «φιλόδοξη βελτίωσή του». Αναγνώρισε, επίσης, ότι το υφιστάμενο σύστημα μετεγκατάστασης «δεν λειτουργεί», ενώ χαρακτήρισε ως «μη δίκαιο και μη βιώσιμο» το σύστημα παροχής ασύλου. Εξήγησε τη θέληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τον μηχανισμό του Δουβλίνου, σημειώνοντας: «ο μεταρρυθμισμένος μηχανισμός του Δουβλίνου, δεν επαρκεί για να έχουμε ένα πιο δίκαιο σύστημα».

    Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, «η Επιτροπή θα καταθέσει συμπληρωματικές προτάσεις για πρωτοβουλίες με στόχο την ύπαρξη μεγαλύτερης σύγκλισης στο ευρωπαϊκό σύστημα παροχής ασύλου και τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων».

    Βάσει των νέων προτάσεων, στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω το σύστημα «Eurodac», σύστημα σύγκρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και ορισμένων μεταναστών, που αποτελεί πλέον ένα πολύτιμο εργαλείο ελέγχου. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αβραμόπουλο, «οι διαδικασίες ασύλου θα αντικατασταθούν από πλήρως εναρμονισμένους κανονισμούς, με στοχευμένες τροποποιήσεις στην οδηγία που αφορά στους όρους υποδοχής».

    Παράλληλα, θα δοθεί «ενισχυμένη εντολή» στον EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου), ώστε να αποφεύγονται πλέον τα φαινόμενα με μετανάστες που ξεκινούν επικίνδυνα ταξίδια. «Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ασφαλείς διαδρόμους προς την Ευρώπη, γι' αυτό θα προτείνουμε έναν οριζόντιο μηχανισμό μετεγκατάστασης» είπε ο Επίτροπος, υπογραμμίζοντας: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές διαφορές στις προσεγγίσεις των κρατών-μελών στο θέμα της μετεγκατάστασης. Θα ήταν πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσουν τα κράτη-μέλη την ίδια μεθοδολογία».

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ότι η κρίση έδειξε ότι «το υφιστάμενο σύστημα δεν λειτουργεί και σίγουρα πρέπει να αναβαθμισθεί το σύστημα παροχής ασύλου».

    «Αυτή τη στιγμή αποφασίζει η χώρα πρώτης άφιξης ενός μετανάστη- πρόσφυγα για το εάν θα του χορηγηθεί άσυλο και πως θα διεκπεραιωθεί. Δεν είναι ούτε δίκαιο, αλλά και ούτε βιώσιμο» υποστήριξε και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα για τη διόρθωση «κάποιων ατελειών του μηχανισμού του Δουβλίνου, με τη μετονομασία σε «Δουβλίνο plus».

    Οι αλλαγές αφορούν στην κατανομή των μεταναστών στα διάφορα κράτη-μέλη με αποδοχή ενός κατώτατου όριου που να μην είναι πολύ υψηλό. « Η κατανομή θα πρέπει να ξεκινά πριν πιεσθεί υπερβολικά το σύστημα μιας χώρας-μέλους. Επίσης αλλάζουν τα βασικά κριτήρια: η ευθύνη για μια αίτηση ασύλου θα καθορίζεται ευθύς εξ' αρχής και στη βάση μιας κλείδας κατανομής, μεταξύ των κρατών-μελών» εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Αναφερόμενος στο μέλλον της Ένωσης, επισήμανε ότι «στο μέλλον θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις για την Ευρώπη, όπως αυτή που αφορά τα κενά σε δεξιότητες και ειδικότητες, που θα χρειασθεί να καλυφθούν από μετανάστες με προσόντα». Ενημέρωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση του συστήματος της «μπλε κάρτας» και μέτρα για την προσέλκυση και υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματιών, ενώ παράλληλα «επεξεργάζεται σχέδιο ολοκλήρωσης για την ένταξη υπηκόων τρίτων κρατών».

    «Το προσφυγικό αποτέλεσε καταλύτη για να επιταχυνθούν όλες αυτές οι διαδικασίες. Ίσως να φαίνεται ενίοτε, πολύ ζοφερή η εικόνα. Το ερώτημα είναι εάν εμείς οι Ευρωπαίοι θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε αυτή την κρίση, αντί για καταστροφή, σε ευκαιρία» κατέληξε ο Δ. Αβραμόπουλος.

    [08] Λύσεις για την πτώση των γεωργικών τιμών και το ρωσικό εμπάργκο συζητούν οι ευρωβουλευτές με τον Επίτροπο Χόγκαν

    Ερωτήματαθα θέσουν οι ευρωβουλευτές την Τρίτηστον Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, σχετικά με τις λεπτομέρειες του πρόσφατου πακέτου βοήθειας προς τους ευρωπαίους γεωργούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σωρευτικές επιπτώσεις της πτώσης των τιμών και του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ.

    Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του πακέτου του 2015 και θα συζητήσουν τους τρόπους για την καλύτερη προστασία των εισοδημάτων των αγροτών και την έγκαιρη προσαρμογή τους στις αλλαγές της αγοράς.

    Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου 2016 δέσμη έκτακτων μέτρων, με σκοπό τη στήριξη των γεωργών της ΕΕ, συμπληρώνοντας μέτρα ύψους 500 εκατ. Ευρώ, σ' αυτάπου έλαβε τον Σεπτέμβριο του 2015, με τα οποία «καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της για τη στήριξη των Ευρωπαίων γεωργών», όπως δήλωσε ο Επίτροπος Χόγκαν.

    [09] Αυθεντικό έργο του Καραβάτζιο ο πίνακας που βρέθηκε τυχαία σε σοφίτα

    Ένας πίνακας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε σοφίτα σπιτιού της νοτιο-δυτικής Γαλλίας είναι αυθεντικό έργο του ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο (1571-1610), δήλωσε σήμερα ο εμπειρογνώμων Ερικ Τουρκέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

    «Αυτό το ιδιαίτερο φως, αυτή η χαρακτηριστική ενέργεια του Καραβάτζιο, χωρίς διορθώσεις, με ένα σίγουρο χέρι, αποδεικνύουν ότι ο πίνακας είναι αυθεντικός», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ερικ Τουρκέν.

    Επί του πίνακα αυτού «θα υπάρξουν περισσότερες διχογνωμίες από ό,τι μελέτες», πρόσθεσε ωστόσο ο εμπειρογνώμων, ορισμένοι συνάδελφοι του οποίου εμφανίζονται πιο καχύποπτοι.

    Ο πίνακας ανακαλύφθηκε από τους ιδιοκτήτες σπιτιού της περιοχής της Τουλούζης, τον Απρίλιο 2014, όταν άνοιξαν έναν χώρο κάτω από τη στέγη για να επιδιορθώσουν μία διαρροή, εξήγησε ο Τουρκέν.

    Στη συνέχεια ο πίνακας πέρασε από έναν εκτιμητή, ο οποίος απευθύνθηκε στο γραφείο του εμπειρογνώμονα.

    Το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού αρνήθηκε με απόφασή του της 31ης Μαρτίου να χορηγήσει «πιστοποιητικό εξαγωγής που ζητήθηκε για τον πίνακα ο οποίος αποδίδεται ενδεχομένως στον Μικελάντζελο Μερίζι, τον επονομαζόμενο «Καραβάτζιο», εν αναμονή του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων».

    Σύμφωνα με το υπουργείο, ο πίνακας πρέπει «να παραμείνει στη Γαλλία ως ένα πολύ σημαντικό δείγμα της σχολής του Καραβάτζιο, η διαδρομή και η ταυτότητα του οποίου μένει να εξακριβωθεί».

    [10] «Η τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» - Έκθεση και συνέδριο στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    H τυπογραφία ως ?τέχνη της αποτύπωσης γραπτού λόγου και εικόνων σε χαρτί, ύφασμα, μέταλλο ή άλλο υλικό με τη βοήθεια τεχνικών μέσων και συνήθως σε μαζική κλίμακα? μάλλον περνά τη δική της ?κρίση? στην εποχή της εικόνας και των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας , το βιβλίο επίσης , η τέχνη όμως που γεννάται απ αυτή και με αφορμή αυτή συνεχίζεται...

    Απ τον 2ο π.Χ αιώνα στην Κίνα και την δυναστεία των Χαν στην Ασία ως το 15ο αιώνα και το Γουτεμβέργιο στην κεντρική Ευρώπη κύλησε πολύ... μελάνι στα μεταλλικά στοιχεία των τυπογράφων ανα τον κόσμο και τα εντυπα -εκτός απο αναπαραγωγές κειμένων μετατράπηκαν και σε καλλιτεχνικά ?προιόντα?.

    Αυτό το ταξίδι στα σημαντικότερα εικαστικά κινήματα του 20ού αιώνα, που αρχίζει από τα χρόνια και τους καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, διανύει σταθμούς του ευρωπαϊκού και αμερικανού μοντερνισμού και καταλήγει σε σύγχρονους Έλληνες και ξένους εικαστικούς - ένα ταξίδι στην αποτύπωση του λόγου σε εικόνα, μέσα και από ειδική ενότητα για τα βιβλία-καλλιτεχνήματα ή artist books ή livres d?astistes, επιχειρεί να παρουσιάσει διεξοδικά η μεγάλη εκθεση με τίτλο ?Η τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» που αναπτύσσεται απο σήμερα ως και τις 9 Ιουλίου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών.

    Η έκθεση που ξεκινά σήμερα συνδέεται οργανικά με το «6ο Συνέδριο για την Τυπογραφία και την οπτική επικοινωνία» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 5 - 9 Ιουλίου. Συνδιοργανωτές: Ινστιτούτο Μελέτης & Έρευνας της Τυπογραφίας & Οπτικής Επικοινωνίας, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τμήμα Σχεδιασμού & Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

    Στην έκθεση θα γίνονται ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό με το εισιτήριο εισόδου, από τους επιμελητές-ιστορικούς τέχνης του ΚΜΣΤ, κάθε Σάββατο στις 12:00, από τις 23.04 και μέχρι το τέλος της έκθεσης. Παράλληλα πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα .

    Η έκθεση συνδέεται οργανικά με το «6ο Συνέδριο για την Τυπογραφία και την οπτική επικοινωνία» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 5 - 9 Ιουλίου. Συνδιοργανωτές: Ινστιτούτο Μελέτης & Έρευνας της Τυπογραφίας & Οπτικής Επικοινωνίας, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τμήμα Σχεδιασμού & Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

    [11] Αφιέρωμα στο έργο του Ιάννη Ξενάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Ημερίδα αφιερωμένη στον σπουδαίο Ελληνα δημιουργό Ιάννη Ξενάκη συνδιοργανώνουν το Σάββατο 16 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Megaron Plus.

    Το ολοήμερο αφιέρωμα με τίτλο «Ιάννης Ξεννάκης: Μουσική|Αρχιτεκτονική» θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και περιλαμβάνει συνέδριο με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων (15:30 - 20:00) και συναυλία του διεθνούς φήμης πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη, ειδικευμένου στην ερμηνεία των έργων του Ξενάκη (ώρα 21:00).

    Η ημερίδα διοργανώνεται με την ευκαιρία μιας σημαντικής διπλής επετείου: των 25 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αφετέρου των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Λε Κορμπυζιέ.

    Οι επετειακές εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» εντάσσονται στο ευρύτερο πλέγμα των αφιερωμάτων που πραγματοποιούνται διεθνώς, με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τον θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα.

    Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λε Κορμπυζιέ, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Λε Κορμπυζιέ και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.

    Στο συνέδριο «Ιάννης Ξεννάκης: Μουσική|Αρχιτεκτονική» συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικολόγοι και αρχιτέκτονες που έχουν ασχοληθεί με τον Ι. Ξενάκη (1922-2001) και την πολύπλευρη σχέση της μουσικής και της αρχιτεκτονικής, με κύριο άξονα το έργο του.

    Οι θεματικές της ημερίδας κινούνται γύρω από τα μαθηματικά μοντέλα της αρχιτεκτονικής και της μουσικής, τη γλώσσα της αρχιτεκτονικής σε σχέση με τη μουσική, τη γλώσσα της μουσικής σε σχέση με την αρχιτεκτονική, θέματα χρονικότητας και χωρικότητας, τη μελέτη των μουσικών έργων του Ι. Ξενάκη μέσα από τα μονοπάτια της Αρχιτεκτονικής και τον σχεδιασμό κτηρίων από τον ίδιο μέσα από τη γλώσσα της μουσικής.

    [12] Γεροβασίλη προς Σαμαρά και ΝΔ: Ζητάμε απαντήσεις και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις

    «Ζητάμε απαντήσεις και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας ουσιαστικά, την κίνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να απαντήσει με μηνύσεις και αγωγές κατά της κ. Γεροβασίλη και κατά ΜΜΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού αφενός προς ΜΜΕ για δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες περί εμπλοκής ανθρώπων από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, και, αφετέρου, προς την κ. Γεροβασίλη, η οποία -με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα- με δήλωση της καλούσε τον κ. Σαμαρά και τη ΝΔ να τοποθετηθούν.

    Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε ότι «η τακτική της μεταφοράς της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια αντικατοπτρίζει την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τον δημόσιο διάλογο».

    «Προφανώς», σημείωσε, «δεν ανέχονται την υποβολή εύλογων ερωτημάτων που προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα» και τόνισε: «Ζητάμε απαντήσεις και απαντούν με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις». Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι

    «οι απαντήσεις αυτές, προφανώς, δεν οφείλονται σε εμένα προσωπικά και δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά», για να τονίσει πως «οι απαντήσεις οφείλονται στον ελληνικό λαό».

    «Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά την εαρινή περίοδο»

    Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν το στόχο της συμφωνίας του Ιουλίου, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του Ιουλίου και πως το ίδιο οφείλουν να κάνουν όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία.

    Μίλησε για σενάρια εσκεμμένης κωλυσιεργίας στο κλείσιμο της αξιολόγησης που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα, τα οποία η διευθύντρια του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανοησίες και τάχθηκε υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, κάτι που, όπως παρατήρησε η κ. Γεροβασίλη, δεν έχει επαληθευτεί. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, είπε.

    Αναφορικά με την τακτική της ΝΔ για μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στα δικαστήρια, όπως είπε, τόνισε, ότι αντικατοπτρίζει την αντίληψη της ΝΔ για τον δημόσιο διάλογο. Είπε ότι η κυβέρνηση ζητά απαντήσεις και η ΝΔ απαντά με εκκωφαντική σιωπή και μηνύσεις. Οφείλονται αυτές οι απαντήσεις δημοσίως στον ελληνικό λαό, τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν ζητήθηκαν από κάποιον προσωπικά.

    Έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ανακοίνωσε.

    [13] Στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για άδεια τηλεοπτικού καναλιού

    Στα 3 εκατομμύρια ευρώ ορίζεται η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες ιδιωτικών καναλιών, όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε από τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, αναφορικά με τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας για τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε σήμερα, η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), ορίζεται στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000 ευρώ).

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δεδομένου ότι πρόκειται περί εξειδικευμένου αντικειμένου, το οποίο αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια του διαγωνισμού, ανέθεσε στη διεθνή εταιρεία Deloitte μελέτη για τον καθορισμό του εύρους της τιμής εκκίνησης. Η Deloitte έλαβε υπόψη της τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και διεθνώς, τα χαρακτηριστικά, τις προοπτικές και τις ιδιαιτερότητες του διεθνούς και ελληνικού διαφημιστικού, αλλά και του τηλεοπτικού κλάδου, καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Πλέον των ελληνικών, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές, βρετανικές, βουλγαρικές, ιταλικές, τσέχικες, πορτογαλικές και κυπριακές πηγές.

    Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμή εκκίνησης είναι η τελευταία από τις τρεις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπει ο ν.4339/15 πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού. Έχουν προηγηθεί άλλες δύο υπουργικές αποφάσεις, η πρώτη αφορά στην απόφαση του υπουργού Επικρατείας για τη μεταφορά της αρμοδιότητας διενέργειας του διαγωνισμού στη ΓΓΕΕ και η δεύτερη, είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Επικρατείας, Νίκου Παππά, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου, για τον καθορισμό του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων ανά ειδικότητα που θα οφείλουν να απασχολούν τα κανάλια, τα οποία θα αδειοδοτηθούν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επόμενο βήμα είναι η -εντός των ημερών- δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού προς δημόσια διαβούλευση.

    [14] Θ. Φωτίου στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Η αποφόρτιση της Ειδομένης θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ό,τι ο Πειραιάς

    Η αποφόρτιση της Ειδομένης θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ό,τι ο Πειραιάς, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία χαρακτηρίζει θετικό γεγονός ότι αποχώρησε ήδη του 1/5 περίπου των προσφύγων από το λιμάνι.

    «Η αποφόρτιση της Ειδομένης σίγουρα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από τον Πειραιά και μεγαλύτερες δυνάμεις», υπογράμμισε η κ. Φωτίου μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» γιατί, όπως είπε, οι πρόσφυγες βλέπουν απέναντί τους το «όραμα της επαγγελίας» των συνόρων και είναι πιο δύσκολο να πειστούν για να αποχωρήσουν.

    Όπως επισήμανε, οι προσπάθειες για την εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά επικεντρώνονται στην ενημέρωση, μέσω των φυλλαδίων που διανέμονται, με στόχο να αντιληφθούν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας είναι πολύ καλύτερες. «Όπως και στον Πειραιά, χρειαζόμαστε φυλλάδια σε κάθε τέντα, σκηνή-σκηνή και λεπτομερή ενημέρωση για το πού θα πάνε», τόνισε η κ. Φωτίου.

    [15] Επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον γνωστό νεοελληνιστή Μάριο Βίττι

    Επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στον γνωστό νεοελληνιστή Μάριο Βίττι, οργάνωσε το πανεπιστήμιο της Ρώμης Σαπιέντσα, με πρωτοβουλία της έδρας νεοελληνικών σπουδών.

    Κατά την ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας της Σαπιέντσα, Πάολα Μαρία Μινούτσι, θέλησε να αναφερθεί στην άκρως σημαντική μορφή του Μάριο Βίττι, σημείο αναφοράς χιλιάδων ερευνητών, φοιτητών και πανεπιστημιακών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    «Κατάφερε να ανανεώσει τον τρόπο με τον οποίο συνηθίζουμε να προσεγγίζουμε την νεοελληνική λογοτεχνία. Θέλησενα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην γλώσσα και τις εκφραστικές οδούς του λαού. Με μια αντιδογματική και διαλεκτική σκέψη, και με καταγωγή -βεβαίως- απότην πολυπολιτισμική πραγματικότητα της Κωνσταντινούπολης» τόνισε η κ. Μινούτσι.

    Παράλληλα, η καθηγήτρια της Σαπιέντσα θέλησε να υπογραμμίσει την καθοριστικής σημασίας έκδοση της Storia della letteratura neogreca (Iστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας), το 1971 στην Ιταλία και το 1977 στην Ελλάδα.

    Ένα έργο, με το οποίο ο Βίττι «έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας νέας λογοτεχνικής κριτικής στην Ελλάδα, βάζοντας σε άμεση επικοινωνία τους ανθρώπους των γραμμάτων με την πραγματικότητα, τα χαρακτηριστικά της εποχής τους».

    Σε μια σύντομη αναφορά στην επιστημονική του δράση, μεταξύ των άλλων, ο Μάριο Βίττι θύμισε τη σημαντική στήριξη που το ελληνικό κράτος παρείχε και παρέχει στους ανά τον κόσμο νεοελληνιστές, ενώ αποκάλυψε πως όταν αποφάσισε να γράψει την Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, δεν είχε βρεθεί, ακόμη, κάποιος εκδότης που να είχε εκφράσει ουσιαστικό ενδιαφέρον.

    [16] Η οικογένεια Γιαννακόπουλου κατά Μπέου και Αλαφούζου

    Με επίσημη δήλωσή της, η οικογένεια Γιαννακόπουλου απάντησε στους ισχυρισμούς του Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος στην τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» ενέπλεξε το όνομα της οικογένειας στην επαφή που φέρεται να είχε ο Εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Πούλιος, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη.

    «Προκαλεί τουλάχιστον απορία σε όλη την οικογένεια του Παναθηναϊκού πως δύο ΜΜΕ κοινής ιδιοκτησίας του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, παραμονές ενός τόσο κρίσιμου αγώνα του Παναθηναϊκού, αφενός μεν επιτρέπουν τη λασπολογία εις βάρος της οικογένειας Γιαννακόπουλου, αφετέρου δε αναπαράγουν το περιεχόμενο με θέρμη τόσο ραδιοφωνικά, όσο και στο διαδίκτυο», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

    [17] Η ΕΠΟ δέχεται αλλαγές στους κανονισμούς, ζητεί αλλαγές επί του αυτοδιοίκητου

    Η ΕΠΟ δέχεται να κάνει αλλαγές στους κανονισμούς της και ειδικά στον Κώδικα Δεοντολογίας, βαδίζοντας κατά τις επιταγές και το πλαίσιο της FIFA, ζητώντας πάντως αλλαγές και από την Πολιτεία στο νομοθετικό πλαίσιο περί αυτοδιοίκητου.

    Στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας παρέστησαν ο πρόεδρος της ΚΟΠ και μέλος της Επιτροπής Ομοσπονδιών της FIFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ο επικεφαλής του Τμήματος Ομοσπονδιών της FIFA, Πρίμο Καρβάρο, και ο Αγγελος Ρηγόπουλος, ο οποίος εργάζεται στη νομική υπηρεσία της UEFA.

    Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΟ αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «Τα θέματα που έχουν προκύψει στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την απόφαση του Σταύρου Κοντονή να ματαιώσει τη φετινή διοργάνωση στο Κύπελλο Ελλάδας συζητήθηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ.

    Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεσμεύεται πλήρως από το περιεχόμενο της επιστολής που η FIFA απέστειλε στον υφυπουργό αθλητισμού στις 05.04.2016 και με την οποία θέτει απολύτως περιοριστικά το πλαίσιο των εξελίξεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Στο πλαίσιο αυτό η ΕΠΟ είναι έτοιμη να προχωρήσει, σε συνεργασία με τη FIFA και την UEFA, για να γίνει μια πλήρης ανασκόπηση του κανονιστικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί, σε σχέση με τον τρόπο που η FIFA ενεργεί σε ανάλογες περιπτώσεις και να εφαρμόσει τις όποιες εισηγήσεις λάβει από τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς.

    Ταυτόχρονα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ καλεί τον υπουργό, δεχόμενος τις επιταγές της FIFA και της UEFA, να προχωρήσει:

    α. Στην άμεση επανέναρξη και ολοκλήρωση της διοργάνωσης του Κυπέλλου,

    β. Στην έναρξη διαλόγου με την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία καθώς και με την ΕΠΟ για την νομοθετική προστασία της Ρήτρας Ανεξαρτησίας (του αυτοδιοίκητου) της ΕΠΟ, καθώς και την προστασία των ποδοσφαιρικών θεσμών που ισχύουν διεθνώς και που θα πρέπει να διέπουν και το ελληνικό ποδόσφαιρο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 April 2016 - 12:32:34 UTC