Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποιοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου, που συμφώνησαν Γεννηματά - Θεοδωράκης
  • [02] Συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών
  • [03] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτίθεται στη φορολογική αδιαφάνεια
  • [04] Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Β. Αιγαίου
  • [05] Λιμενικοί εντόπισαν περίπου 145 κιλά χασίς μέσα σε φορτηγό, στην Πάτρα
  • [06] Ειδομένη: Έλεγχοι της αστυνομίας σε οχήματα που προσέρχονται στην περιοχή
  • [07] Νεκροί δύο Ρώσοι πιλότοι κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου τους στη Συρία
  • [08] Μ. Σουλτς στη FAZ: Κίνδυνος κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • [09] Ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τις μπανάνες, ώστε να μην σαπίζουν γρήγορα

  • [01] Ποιοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου, που συμφώνησαν Γεννηματά - Θεοδωράκης

    Γνωστή έγινε, αργά χθες το βράδυ, η σύνθεση της κοινής Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, που συμφώνησαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πρόσφατη συνάντησή τους. Στην επιτροπή μετέχουν 31 μέλη και δύο θέσεις έχουν κρατηθεί κενές για εκπροσώπους του ΚΙΔΗΣΟ, εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να συμμετάσχει στο εγχείρημα.

    Θα συμμετέχουν:

  • Από το ΠαΣοΚ, οι Γιάννης Δατσέρης, Νίκος Κανελλόπουλος, Λίνα Μενδώνη, Απόστολος Πανάς

  • Από τη ΔΗΜΑΡ, οι Νίκος Τσούκαλης και Θεόδωρος Μαργαρίτης

  • Από τις Κινήσεις πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ο Ι. Τούντας

  • Από το Ποτάμι, οι Δημήτρης Τσιόδρας, Αθηνά Δρέττα, Παναγιώτης Βλάχος, Γιάννης Μεϊμάρογλου

  • Από τους ΜΕΤΑρρυθμιστές του Σπύρου Λυκούδη, ο Βασίλης Καπετανγιάννης

  • Από τη Δράση, ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης

    Επίσης, θα συμμετάσχει από το Δικτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της Αννας Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Μαστρογεωργίου.

    Τα υπόλοιπα μέλη που εκποροσωπούν φορείς και πρόσωπα κοινής αποδοχής είναι: Γιάννης Κωνσταντάτος δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Κωνσταντίνος Μπιτζάνης διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης, Γιάννης Τσαμουργκέλης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μιχάλης Χριστάκος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδοίκησης, Γιάννης Πούπκος ΓΣΕΕ, Παύλος Ραβάνης πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Βαρδακαστάνης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γρηγόρης Αλεξόπουλος αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Λευτέρης Παπαγιαννάκης αντιδήμαρχος Αθηναίων υπεύθυνος για θέματα μεταναστών, Μαρία Στρατηγάκη αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, Νέλλη Παπαχελά πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, Ανδρέας Παπαδόπουλος δημοσιογράφος, Νίκος Διακουλάκης, Ευθύμιος Φωτεινός πρόεδρος αγροτικών συλλόγων Θεσσαλονίκης.

    Δύο θέσεις έχουν κρατηθεί κενές για εκπροσώπους του ΚΙΔΗΣΟ, εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να συμμετάσχει στο εγχείρημα. Παντως σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το ΚΙΔΗΣΟ διαμαρτύρεται για τον τρόπο που έγιναν οι διαβουλεύσεις και αποφασίστηκε η Επιτροπή. «Ουτε το ΚΙΔΗΣΟ ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκαν να συμμετάσχουν. Η εξέλιξη υπονομεύει τη σοβαρίτητα και τη δεοντολογία που επιβάλλει ένα τόσο φολόδοξο εγχείρημα» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του και προστίθεται ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η συμφωνημένη συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ τους.

    [02] Συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, λίγο πριν την αναχώρησή τους από την Αθήνα.

    Σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές εκτιμήσεις οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τα ζητήματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (δημοπρασίες ΝΟΜΕ) και τον ΑΔΜΗΕ.

    [03] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτίθεται στη φορολογική αδιαφάνεια

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει σήμερα στο Στρασβούργο δέσμη νέων μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιρειών τη στιγμή που το σκάνδαλο των Panama Papers εντείνει την πίεση προς τις μεγάλες χώρες για την αντιμετώπιση της μάστιγας.

    Η παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του σχεδίου το οποίο εκπονήθηκε από τους ευρωπαίους επιτρόπους Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Τζόναθαν Χιλ ήταν προγραμματισμένη προ πολλού και πραγματοποιείται έπειτα από δημόσια διαβούλευση και εκτίμηση αποτελεσμάτων.

    Συμπίπτει όμως με το σοκ που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των Panama Papers για την φοροδιαφυγή σε μεγάλη και παγκόσμια κλίμακα.

    «Είμαι οργισμένος με ό,τι αποκαλύφθηκε...η απάτη, η φοροδιαφυγή και η επιθετική φορολογική βελτιστοποίηση αποτελούν μάστιγα», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα μία νέα οδηγία η οποία προβλέπει τη δημοσιοποίηση - χώρα προς χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης- των λογιστικών και φορολογικών στοιχείων των πολυεθνικών εταιρειών, δηλαδή τα στοιχεία του κύκλου εργασιών, της κερδοφορίας, καθώς και της φορολογικής τους βάσης και των φόρων που έχουν καταβληθεί στα διάφορα κράτη μέλη της Ένωσης.

    «Από τη στιγμή που διαθέτουν θυγατρική στην ΕΕ και έχουν κύκλο εργασιών τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ, οι εταιρείες, όποια και αν είναι η εθνικότητά τους- ευρωπαϊκή, αλλά επίσης αμερικανική, αυστραλιανή, κινεζική... - θα έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιούν τα στοιχεία αυτά», εξήγησε ο Πιερ Μοσκοβισί στην εφημερίδα Le Parisien.

    «Για όσες δεν έχουν θυγατρικές στην ΕΕ, θα ζητούμε τις ίδιες πληροφορίες για τις συνολικές τους δραστηριότητές του ανά τον κόσμο απαιτώντας περισσότερες λεπτομέρειες για τις δραστηριότητές τους στις χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων», διευκρίνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

    Η πρόταση αυτή δεν είναι αρκετή για πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που ζητούν περισσότερη διαφάνεια. Όπως η μκο One που επικρίνει το γεγονός ότι μόνο οι μεγάλες εταιρείες καλούνται να δημοσιοποιούν αυτά τα στοιχεία για τις δραστηριότητές τους.

    [04] Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Β. Αιγαίου

    Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Το τελευταίο 24ωρο, από χθες έως και σήμερα Τρίτη στις 9 το πρωί, αποβιβάσθηκαν 80 άτομα, 75 στη Λέσβο, τέσσερα στη Χίο και ένας στη Σάμο. Στο σύνολό τους, ήταν Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί. Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί ήταν οι επιβαίνοντες σε δυο βάρκες που πέρασαν πριν από λίγο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και περισυλλέγησαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

    Όπως αναφέρουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος οι ροές προσφύγων και ιδιαίτερα Σύρων έχουν μηδενιστεί εδώ και μέρες. Το σύνολο των όσων έρχονται είναι μετανάστες άνδρες, που ενδιαφέρονται να μετακινηθούν στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.

    Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 439 προσφύγων στη Λέσβο, 160 στη Σάμο και 18 στη Χίο. Στο σύνολο τους είναι ελεύθεροι και διαμένουν σε δομές εκτός χοτ σποτ.

    Υπό περιορισμό σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, στα χοτ σποτς των τριών νησιών, παραμένουν: Στο χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο 3577, στη Χίο 1828 και στη Σάμο 465. Σημειώνεται ότι στα παραπάνω στοιχεία διαμενόντων στα χοτ σποτ συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί, από τη Χίο, στη Λέρο, αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και κρίθηκε ότι η παραμονή τους στα χοτ σποτ τούς δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα.

    [05] Λιμενικοί εντόπισαν περίπου 145 κιλά χασίς μέσα σε φορτηγό, στην Πάτρα

    Μεγάλη ποσότητα χασίς, που φθάνει περίπου τα 145 κιλά, εντόπισαν μέσα σε φορτηγό - ψυγείο άνδρες του κεντρικού λιμεναρχείου της Πάτρας, με τη βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου.Οι λιμενικοί συνέλαβαν τον 51χρονο οδηγό του φορτηγού, ενώ έπειτα από επιχείρηση που έγινε στο λιμάνι του Πειραιά, συνέλαβαν έναν 33χρονο αλλοδαπό, που φέρεται ως ο παραλήπτης του φορτίου.

    Πάντως, οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς αξιωματικοί του Λιμενικού εκτιμούν ότι πιθανόν να εμπλέκονται και άλλα άτομα.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό, το φορτηγό που μετέφερε το χασίς εκφορτώθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο λιμάνι της Πάτρας, από πλοίο προερχόμενο από το λιμάνι της Ανκόνας.Στη συνέχεια, άνδρες της περιφερειακής ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, σταμάτησαν το φορτηγό και με την βοήθεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου άρχισαν να το ελέγχουν.Έπειτα από λίγη ώρα εντοπίστηκε η ποσότητα των ναρκωτικών, η οποία ήταν κρυμμένη μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, ανάμεσα στις πλαϊνές παλετοθήκες.

    [06] Ειδομένη: Έλεγχοι της αστυνομίας σε οχήματα που προσέρχονται στην περιοχή

    Ελέγχους σε τρία σημεία πραγματοποιεί, από το πρωί, η αστυνομία σε οχήματα που προσεγγίζουν την Ειδομένη.Ειδικότερα, έλεγχοι πραγματοποιούνται στη διασταύρωση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος της Ειδομένης, αλλά και πάνω στη γέφυρα - στη μέση και το τέλος - που οδηγεί στο χωριό και τον καταυλισμό, όπου παραμένουν πάνω από 11.000 πρόσφυγες.

    Οι αστυνομικοί ζητούν έγγραφα ταυτότητας από τους οδηγούς των οχημάτων και προβαίνουν σε διασταύρωση στοιχείων.Η κατάσταση -μέχρι στιγμής- στον καταυλισμό είναι ήρεμη, ενώ κλειστή παραμένει για πολλοστή ημέρα η σιδηροδρομική γραμμή.

    [07] Νεκροί δύο Ρώσοι πιλότοι κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου τους στη Συρία

    Δύο πιλότοι της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας σκοτώθηκαν κατά τησυντριβή του ελικοπτέρου τους, ενός επιθετικού Mi-28, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το οποίο επικαλείται το δημόσιο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.

    Το ελικόπτερο δεν κατερρίφθη, δεν αποτέλεσε τον στόχο πυρών, αλλά συνετρίβη στις 01.29΄τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), στην επαρχία Χομς, επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    «Οι δύο πιλότοι του πληρώματος είναι νεκροί. Οι σοροί τους περισυνελέγησαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και έχουν μεταφερθεί στη (ρωσική) αεροπορική βάση Χμέιμιν», στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το υπουργείο.

    [08] Μ. Σουλτς στη FAZ: Κίνδυνος κατάρρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    «Bρισκόμαστε εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρώπη σε κατηφορικό δρόμο. Η εμπιστοσύνη πολλών ανθρώπων στους θεσμούς συνολικά, είτε πρόκειται εθνικούς είτε για ευρωπαϊκούς, έχει χαθεί», δηλώνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μάλιστα βλέπει κίνδυνο «κατάρρευσης» της Ε.Ε, αφού «εάν οι Βρετανοί εγκαταλείψουν την Ε.Ε., θα υπάρξει απαίτηση και για άλλα δημοψηφίσματα για αποχώρηση».

    Ο Μάρτιν Σουλτς δεν αποκλείει την άνοδο στην εξουσία και σε άλλες χώρες μέλη δεξιών ή αριστερών λαϊκιστών. Βέβαια οι ευρωφοβικοί είναι ακόμα μειοψηφία και η σιωπηρή πλειοψηφία βασίζεται στην πλάνη ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά, επισημαίνει ο Σούλτς. Το αποτέλεσμα όμως του δημοψηφίσματος στην Ολλανδία για τη συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία αποδεικνύει ότι δεν μπορεί κανείς να βασίζεται σε μια τέτοια πλάνη.

    Ο Σουλτς καθιστά στη συνέντευξή του του αρχηγούς των κρατών μελών της Ε.Ε. συνυπεύθυνους για την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτήν: «Κανένας αρχηγός κράτους δεν αγωνίζεται πραγματικά για να κατακτήσει την καρδιά των πολιτών», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως στις απλουστευτικές απαντήσεις τις οποίες δίνουν οι εχθροί της Ευρώπης θα έπρεπε οι κυβερνώντες να απαντήσουν με μια καθαρή ομολογία πίστης προς την Ε.Ε. «Σε εποχές πόλωσης πρέπει να έχει κανείς το θάρρος να αποστασιοποιείται με σαφήνεια . Χρειαζόμαστε καθαρά μηνύματα, δεν επιτρέπεται να χανόμαστε σε λεπτομέρειες», δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη γερμανική εφημερίδα.

    Ο Σουλτς ζητά επίσης στη συνέτνευξή του μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να καταστήσουν την Ε.Ε. πιο λειτουργική. «Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε ως εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων, αλλά πολλοί έχουν την εντύπωση ότι είναι μάλλον μέρος του προβλήματος». Τέλος ασκεί κριτική στους αρχηγούς των κρατών μελών, ότι μεταθέτουν σοβαρά θέματα σε διακυβερνητικό επίπεδο όπου υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας, αλλά συχνά οι αρχηγοί δεν συμφωνούν. Γι αυτό και εγκλωβίζεται κανείς από σύνοδο κορυφής σε σύνοδο κορυφής.

    [09] Ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τις μπανάνες, ώστε να μην σαπίζουν γρήγορα

    Ισραηλινοί ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τις μπανάνες, ώστε να μεγαλώσουν το...προσδόκιμο ζωής τους, με άλλα λόγια να μην σαπίζουν τόσο γρήγορα.Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βολκάνι, γνωστού και ως Οργανισμού Γεωργικών Ερευνών (ARO) του υπουργείου Γεωργίας του Ισραήλ, με επικεφαλής τη δρα Χάγια Φρίντμαν, ανέφεραν ότι, χάρη στην επέμβαση στα γονίδια, η μπανάνα μένει φρέσκια για τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο σε σχέση με τις μη μεταλλαγμένες μπανάνες.

    Η καθυστέρηση της ωρίμανσης των μπανανών μέσω γενετικής τροποποίησης βασίσθηκε σε ανάλογη προηγούμενη έρευνα για τις ντομάτες. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες απομόνωσαν ένα γονίδιο που ρυθμίζει τη διαδικασία ωρίμανσης στις μπανάνες και «μπλόκαραν» τη δράση του.Η Φρίντμαν δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η μετάλλαξη δεν βλάπτει την ποιότητα ή τη γεύση της μπανάνας. Το ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές αν γνωρίζουν ότι η ωραία μπανάνα τους έχει υποστεί μετάλλαξη...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 April 2016 - 8:32:31 UTC