Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο Γιάννης Αγγέλου
  • [02] Κ. Μητσοτάκης: «Ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα ο απόδημος ελληνισμός»
  • [03] Σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπ. Εξωτερικών για το προσφυγικό
  • [04] Αντεθνική φάρσα εθνικιστικού παραληρήματος, χαρακτηρίζει το ΥΠΕΞ σημερινό δημοσίευμα
  • [05] Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών το απόγευμα
  • [06] Νέα τραγωδία ανοιχτά της Σάμου με πέντε νεκρούς
  • [07] Περιοδεία στις δομές κοινωνικής προστασίας, στην Ήπειρο, πραγματοποιεί η Θεανώ Φωτίου
  • [08] Συνελήφθησαν δύο άτομα για την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»
  • [09] Υπό κατάληψη η Εθνική Λάρισας-Τρικάλων, από Σύρους πρόσφυγες
  • [10] Το Βερολίνο εξετάζει φορολογικά μέτρα για τις εταιρείες που συνδιαλέγονται με φορολογικούς παραδείσους
  • [11] Ημερίδα με θέμα «Αναπαραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
  • [12] Ανοιχτή επιστολή του Γιαν Φαμπρ στους Έλληνες καλλιτέχνες
  • [13] Με την ταινία «Mon Roi» άνοιξε η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου
  • [14] «Η ΕΕ δεν κάνει αυτά που υποσχέθηκε στο θέμα των προσφύγων
  • [15] Περίπου 4.550 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στον Πειραιά
  • [16] Αντ. Μακίν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Για να συνυπάρξουν οι διαφορετικές ταυτότητες πρέπει να εμπιστευτούμε την αγάπη

  • [01] Πέθανε ο Γιάννης Αγγέλου

    Έφυγε από τη ζωή ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου. Από το πολιτικό γραφείο του Κώστα Καραμανλή εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

    «Εξέπνευσε σήμερα το πρωί, στο Νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν", μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο, ο Γιάννης Αγγέλου, στενός συνεργάτης και επιστήθιος φίλος του κ. Κώστα Καραμανλή από το 1981. Ο Γιάννης Αγγέλου γεννήθηκε το 1950 και ήταν δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Ήταν παντρεμένος με την κα Αλεξάνδρα Μουρτζά, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Άγγελο και τον Δημήτρη.

    Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 11 Απριλίου και ώρα 14:30 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών. Παράκληση της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν υπέρ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας».

    [02] Κ. Μητσοτάκης: «Ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα ο απόδημος ελληνισμός»

    «O απόδημος Ελληνισμός είναι ανεκτίμητη περιουσία για την Ελλάδα» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Εθνικός Κήρυκας" της Νέας Υόρκης, ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πρόταση νόμου για την ψήφο των ομογενών, που κατέθεσε η ΝΔ, τονίζει πως δίνεται η δυνατότητα σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές αρχές.

    Η πρότασή της ΝΔ αφορά, όπως σημειώνει, σε όσους συμπολίτες μας διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή του εξωτερικού, καθώς και στους Έλληνες ναυτικούς. «Πιστεύουμε πως είναι μια πρόταση ρεαλιστική, πολιτικά βιώσιμη και διοικητικά εφαρμόσιμη», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο απόδημος ελληνισμός προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο έθνος και -όπως λέει- «οφείλουμε να δείξουμε πως μπορούμε να ανταποκριθούμε και να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο στις συνταγματικές αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της καθολικότητας της ψήφου». Εκφράζει, μάλιστα, την ελπίδα πως η κυβέρνηση θα στηρίξει την πρόταση αυτή έτσι ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

    «Αλλά και αν αυτό δεν συμβεί, σας βεβαιώνω ότι, μόλις γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, το νομοσχέδιο θα περάσει. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί θεσμικά η Δημοκρατία μας. Χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα εξασφαλίζει σταθερό εκλογικό κύκλο. Χρειάζεται μικρότερη Βουλή. Σταθερό εκλογικό νόμο. Και βέβαια θεσμοθετημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση της ομογένειας», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ στον Εθνικό Κήρυκα.

    [03] Σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπ. Εξωτερικών για το προσφυγικό

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, ευρεία σύσκεψη, ανάμεσα σε πολυμελή αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης και έξι υπουργούς και υφυπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ, με αντικείμενο την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκο Ξυδάκη, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Ταφύλη, ενημερώνει τους έξι υπουργούς και υφυπουργούς κρατών-μελών της ΕΕ για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης από την ελληνική πλευρά. Επίσης, παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις ως προς την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις πρακτικές αλλά και τις επιχειρησιακές δυσχέρειες που συναντά και τις λύσεις που προκρίνει για την αντιμετώπισή τους, καθώς και τις ανάγκες της συμφωνηθείσας συνδρομής εκ μέρους της ΕΕ και των κρατών-μελών.

    Την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αποτελούν ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, εκπρόσωπος της χώρας που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ, ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι, η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαργκαρίντα Μάρκες και ο υφυπουργός στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας, Ίαν Μπόργκ, αρμόδιος για την προετοιμασία της προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2017 και τη Διαχείριση Πόρων της ΕΕ.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών,θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Ξυδάκη με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, παρουσία και των άλλων συμμετεχόντων υπουργών. Στη συνέχεια η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ανοικτή δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, όπου θα τους υποδεχθεί ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Βασίλειος Παπαδόπουλος.

    [04] Αντεθνική φάρσα εθνικιστικού παραληρήματος, χαρακτηρίζει το ΥΠΕΞ σημερινό δημοσίευμα

    Ως «αντεθνική, κακόγουστη και παραπλανητική φάρσα εθνικιστικού παραληρήματος» χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ο κύριος Κούτρας τονίζει ότι μόνο ως τέτοια φάρσα «μπορεί να εκλάβει κανείς το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» σχετικά με την ΠΓΔΜ, το οποίο αναφέρεται σε μια πρακτική διεκπεραίωσης εγγράφων, που εφαρμόζεται απαρεγκλίτως από το 1995, με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας».

    Αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω το δημοσίευμα καταλήγει ότι «τελικά, σε κάθε εποχή υπάρχουν οι υπονομευτές που προσπαθούν να ρίξουν τα τείχη από μέσα».

    [05] Νέα συνάντηση Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών το απόγευμα

    Νέα συνάντηση ορίστηκε μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ασφαλιστικό. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 το απόγευμα σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα θέματα της εθνικής σύνταξης έχουν κλείσει. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, ενώ διαβεβαιώσεις υπάρχουν ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις.

    [06] Νέα τραγωδία ανοιχτά της Σάμου με πέντε νεκρούς

    Σε εξέλιξη είναι από το πρωί έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου για τον εντοπισμό αγνοουμένων μεταναστών και προσφύγων, μετά την ανατροπή λέμβου με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων, που είχε ως αποτέλεσμα, ένα παιδάκι να καταλήξει στη διάρκεια της επιχείρησης περισυλλογής και να εντοπιστούν οι σοροί τεσσάρων γυναικών.

    Μέχρις στιγμής πέντε άνθρωποι, δύο γυναίκες- δύο άντρες και ένα παιδί- έχουν διασωθεί από σκάφος της Frontex και πλωτό του λιμενικού, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή με τη συνδρομή ελικοπτέρου.

    Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις των διασωθέντων στη λέμβο επέβαιναν περίπου 10 άτομα.

    [07] Περιοδεία στις δομές κοινωνικής προστασίας, στην Ήπειρο, πραγματοποιεί η Θεανώ Φωτίου

    Διήμερη περιοδεία στις δομές κοινωνικής προστασίας στην Ήπειρο, ξεκίνησε από το πρωί η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, με πρώτο σταθμό τις εγκαταστάσεις της άλλοτε Παιδόπολης «Αγία Ελένη».

    Η κ. Φωτίου, μαζί με τον γγ του υπουργείου Δημήτρη Καρέλλα και τη διευθύντρια του γραφείου της, θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε όλα στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας στην Ήπειρο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

    Η επίσκεψη στην « Παιδόπολη» Αγία Ελένη που αποτελεί περιουσία του Δημοσίου, όπως δήλωσε η κ. Φωτίου πραγματοποιήθηκε με στόχο να δρομολογηθεί η αξιοποίηση ενός συγκροτήματος που έχει προσφέρει ένα μεγάλο κοινωνικό έργο. Η αναπληρώτρια υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η δυναμικότητα της Παιδόπολης, είναι μεγάλη και μπορεί να φιλοξενήσει στους χώρους της και τα μεγάλα δωμάτια οικογένειες πολυμελείς, με πολλά παιδιά, που ανταποκρίνεται -όπως είπε- στην αντίληψη της οικογένειας των Σύρων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα γίνει μετεγκατάσταση εκεί προσφύγων από τον Κατσικά ανέφερε: «Πρέπει να σας πω ότι δεν συμμετέχω στην επιτροπή σχεδιασμού που τοποθετεί και στελεχώνει τα κέντρα φιλοξενίας. Μου φαίνεται εύλογο πως οι άνθρωποι που είναι εκεί θα μεταφερθούν εδώ. Αλλά από όλα αυτά, καθώς δεν γνωρίζω και τους χρόνους που θα απαιτηθούν να αποκατασταθούν αυτές οι εγκαταστάσεις, θα ήταν επιπόλαιο να πω ότι, αν αυτοί θα μεταφερθούν ή όχι αμέσως».

    [08] Συνελήφθησαν δύο άτομα για την επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»

    Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν δύο άτομα, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ομάδα που επιτέθηκε, το πρωί της Παρασκευής, στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στο Μαρούσι. Από την επίθεση προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ομάδα «Ρουβίκωνας» με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

    Μετά από αναζητήσεις αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν στη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας δύο Έλληνες, ηλικίας 32 και 37 ετών, να επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτα, τους ακινητοποίησαν και τους προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

    Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και της παράνομης βίας κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της απείθειας και της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης.Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [09] Υπό κατάληψη η Εθνική Λάρισας-Τρικάλων, από Σύρους πρόσφυγες

    Υπό κατάληψη εξακολουθεί να παραμένει από χθες το απόγευμα η Εθνική οδός Λάρισας-Τρικάλων, στο ύψος του 17ου χλμ, από περίπου 500 Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι αποχώρησαν από την ανοιχτή δομή φιλοξενίας που βρίσκεται στο στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στο Κουτσόχερο.

    Διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, αλλά και για τις συνθήκες συμβίωσης με τους Αφγανούς μετανάστες, με τους οποίους δημιουργούνται συχνές εντάσεις.

    Βασικό αίτημα των προσφύγων είναι να φύγουν από την περιοχή και να πάνε είτε σε άλλο καταυλισμό, είτε στην Ειδομένη, ελπίζοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Η Αστυνομία έχει εκτρέψει την κυκλοφορία των οχημάτων από χθες το βράδυ, προτείνοντας εναλλακτικές διαδρομές.

    [10] Το Βερολίνο εξετάζει φορολογικά μέτρα για τις εταιρείες που συνδιαλέγονται με φορολογικούς παραδείσους

    Η Γερμανία εξετάζει να αποσύρει τις φορολογικές ελαφρύνσεις, για όσες εταιρείες συνδιαλέγονται με φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό, ανέφερε σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

    Μετά τη δημοσίευση των «εγγράφων του Παναμά», (Panama Papers), την μεγάλη έρευνα για τους φορολογικούς παραδείσους που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είπε στο επιτελείο του, να συντάξει προτάσεις αναφορικά με τους τρόπους που η κυβέρνηση μπορεί να τιμωρήσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που διατηρούν offshore εταιρείες, σε φορολογικούς παραδείσους.

    Όπως σημειώνεται, μια πρόταση είναι η περιστολή φορολογικών κινήτρων για αυτές τις εταιρείες, καθώς το υπουργείο ελπίζει πως με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες θα εντείνουν την πίεση στους κυβερνώντες των χωρών στο εξωτερικό να αλλάξουν την φορολογική τους πολιτική. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο για το δημοσίευμα, αλλά τόνισε πως το Βερολίνο εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο δράσης που θα επιφέρει περισσότερη διαφάνεια. Όπως πρόσθεσε, ο Σόιμπλε θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου στην συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον.

    [11] Ημερίδα με θέμα «Αναπαραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

    Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Αναπαραστάσεις της Κατοχής: φωτογραφία, ιστορία, μνήμη» πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκαν ιστορικές φωτογραφίες από την εισβολή των Γερμανών στην πόλη, ακριβώς 75 χρόνια μετά.Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την φωτογραφική έκθεση του συλλέκτη Βύρωνα Μήτου, «Στο περιθώριο του πολέμου» και η οποία θα συνεχιστεί έως τις 6 Νοεμβρίου.

    «Οι πρώτες φωτογραφίες -που αποτέλεσαν και τη "μαγιά" της συλλογής μου ήταν ορισμένες φωτογραφίες που είχε συλλέξει ο πατέρας μου, που υπηρετούσε εκείνη την περίοδο στην Αστυνομία. Στη συνέχεια εντόπισα τον βασικό τους συλλέκτη -έναν Γερμανό στρατιώτη της εποχής, ίσως και φωτογράφο ορισμένων από τα πλάνα-, συνάντησα την κόρη του, μια ηλικιωμένη άτεκνη Γερμανίδα... Είχε στην κατοχή της ("κληρονομιά" του πατέρα της) χιλιάδες φωτογραφίες από όλες τις περιοχές των Βαλκανίων (Ρουμανία, Σερβία) απ' όπου "πέρασε" ο γερμανικός στρατός την περίοδο 1941-44. Ήθελε να τις... ξεφορτωθεί όλες. Κατάφερα να αγοράσω μόνο το τμήμα της συλλογής που αφορούσε στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συλλέκτης (συνταξιούχος σήμερα υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας) Βύρων Μήτος.

    Ήταν σαν σήμερα -75 χρόνια και λίγες ώρες νωρίτερα- (Τετάρτη 9 Απριλίου 1941 ώρα 8 π.μ.) , όταν τα γερμανικά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Θεσσαλονίκη.Η παράδοση της πόλης στους κατακτητές έγινε στην πλατεία Βαρδαρίου (στη Χρυσή πύλη της πόλης) από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο, τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Μερκουρίου και τον στρατιωτικό διοικητή Νικόλαο Ραγκαβή.

    [12] Ανοιχτή επιστολή του Γιαν Φαμπρ στους Έλληνες καλλιτέχνες

    «Οι λέξεις μπορούν να χτίσουν κόσμους, όπως κάθε καλλιτέχνης γνωρίζει. Η πένα έχει δύναμη: μπορεί να δομήσει και να δημιουργήσει -ή να συνθλίψει ολοκληρωτικά». Με αυτά τα λόγια ξεκινά η ανοιχτή επιστολή του Γιαν Φαμπρ και της ομάδας του, σε απάντηση, όπως αναφέρει, της επιστολής των Ελλήνων καλλιτεχνών.

    «Ενώ την 1η Απριλίου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο ελληνικός Τύπος βούιζαν με το χειρότερο είδος επίθεσης, η ομάδα μου κι εγώ πληροφορηθήκαμε μέσω Facebook σχετικά με τη δυσφορία που κατέληξε σε μια επιστολή που απευθυνόταν σε εμένα», συνεχίζει η επιστολή. Και σημειώνει: «Χρειάστηκε να βρούμε το γράμμα σας σε ένα ελληνικό άρθρο στο διαδίκτυο και να καταφύγουμε στο Google Translate για να πάρουμε μια ιδέα του περιεχομένου του. Ούτε εσείς ούτε το υπουργείο Πολιτισμού ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ μας είχαν ενημερώσει για το αποτέλεσμα της συνάντησης των καλλιτεχνών εκείνη τη μέρα».

    Στη συνέχεια ο καλλιτέχνης και η ομάδα του αναρωτιούνται: «Γιατί δεν είχατε την ευπρέπεια να μας απευθύνετε απευθείας τον λόγο, να μας καλέσετε στη συνάντησή σας, να μας προκαλέσετε με τα ερωτήματα, τις ανησυχίες, τα παράπονά σας; Γιατί δεν μας στείλατε καν την επιστολή; Γιατί επιλέξατε να ενεργήσετε ανώνυμα; Γιατί απορρίπτετε κάθε μορφή σοβαρού διαλόγου και αντιπαράθεσης;».

    Και συνεχίζουν λέγοντας ότι «είμαστε βαθιά απογοητευμένοι με τον αποκλεισμό μας από αυτόν (ή οποιονδήποτε άλλο) διάλογο. Πάνω από όλα, όμως, μας σοκάρει ο χαρακτηρισμός "Persona Non Grata". Ελπίζουμε ότι κανένας καλλιτέχνης, πουθενά στον κόσμο, δεν θα χαρακτηριστεί ποτέ "Persona Non Grata". Αυτή η δήλωση εναντίον οποιουδήποτε καλλιτέχνη είναι επικίνδυνη και αντιδραστική -και πλήττει την τέχνη στον ίδιο της τον πυρήνα», προσθέτουν.

    [13] Με την ταινία «Mon Roi» άνοιξε η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

    Με την ταινία «Mon Roi» («Ο Βασιλιάς μου») της Μαϊγουέν, άνοιξε την Πέμπτη 7/4 η αυλαία του 17ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Το φιλμ με πρωταγωνιστές την Εμανουέλ Μπερκό και τον Βενσάν Κασέλ που έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Καννών, ανήκει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης απ' όπου θα προκύψουν το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού.

    «Στο πέρασμα του χρόνου το φεστιβάλ έχει γίνει μια απαραίτητη συνάντηση στην ελληνική κινηματογραφική και πολιτιστική σκηνή» ανέφερε στην τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί, τονίζοντας πως πρόκειται για «ένα γεγονός που περιμένουν χιλιάδες θεατές (πάνω από 16.000 το 2015) και που αποδεικνύει ότι παρ' όλες τις δυσκολίες της εποχής μας και τις κρίσεις που διανύει η Ελλάδα, ο πολιτισμός αποτελεί ένα σταθερό και θεμελιώδες σημείο αναφοράς».

    Στην 17η διοργάνωσή του, το φεστιβάλ που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 13 Απριλίου στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon και Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου) και από τις 14 μέχρι τις 20 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας), φιλοδοξεί- όπως είπε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος Μικαέλ Οσάν- να «δώσει την ευκαιρία στο κοινό μέσα από 14 ημέρες γεμάτες προβολές, να ανακαλύψει τον πλούτο της γαλλικής και της γαλλόφωνης κινηματογραφικής δημιουργίας. Ετσι φέτος οι ταινίες θα μας ταξιδέψουν στο Βέλγιο, στον Καναδά, στο Μαρόκο, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Ρουμανία, στην Ελβετία και στην Τυνησία».

    Ειδικότερα, στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 12 ταινίες που έχουν διανομή στην Ελλάδα και θα βγουν τους επόμενους μήνες στις αίθουσες. Ανάμεσά τους το «Η Ιδιωτική Ζωή του Κυρίου Σιμ» του Μισέλ Λεκλέρκ με τον υποψήφιο για Σεζάρ Ζαν-Πιερ Μπακρί, το «Υπόθεση: Αγνωστο DNA» του Φρεντερίκ Τελιέ για τον πρώτο Γάλλο κατά συρροή δολοφόνο, το «Ερωτας στα Τυφλά» του Κλοβίς Κορνιγιάκ, το «Παράφορα» του Πιερ Γκοντό με την Αντέλ Εξαρχόπουλος και τους «Λευκούς Ιππότες» του Χοακίμ Λαφός με τον βραβευμένο στις Κάννες για το «Νόμο της Αγοράς», Βενσάν Λιντόν.

    [14] «Η ΕΕ δεν κάνει αυτά που υποσχέθηκε στο θέμα των προσφύγων

    Η ΕΕ δεν κάνει αυτό που υπόσχεται στο θέμα των προσφύγων, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. «Φέρουμε το μεγαλύτερο βάρος», σημειώνει ο κ. Κουρουμπλής και προσθέτει πώς η Ελλάδα αισθάνεται να έχει μείνει μόνη στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

    «Θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Από τα 60 σκάφη που έχει υποσχεθεί εστάλησαν μόνο οκτώ. Από τα 1.600 μέλη της Frontex που έχουν υποσχεθεί έχουν φτάσει μόνο 800. Είχαν υποσχεθεί ότι θα χορηγήσουν στη χώρα μας βοήθεια ύψους 400 έως 700 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά λόγω των γραφειοκρατικών μηχανισμών της ΕΕ έχουν δοθεί λιγότερα από 40 εκατομμύρια», σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών.

    Η συμφωνία για την επανεισδοχή στην Τουρκία δεν είναι διμερής ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, αλλά μια συμφωνία που υπέγραψαν όλες οι χώρες της ΕΕ, τονίζει, επίσης, ο κ. Κουρουμπλής και προσθέτει ότι «το βάρος πέφτει στην Ευρώπη, την πολιτισμένη Ευρώπη... Η ΕΕ επιτρέπει το κλείσιμο των βορείων συνόρων μας. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Έχουμε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης και μας κατηγορούν κιόλας ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα.

    Η ΕΕ έχει 580 εκατομμύρια πολίτες και είναι τόσο δύσκολο να φιλοξενήσει 1,5 ανθρώπους. Είναι η Ευρώπη που οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των κλειστών συνόρων; Θέλουμε μια Ευρώπη που να ακολουθεί τον νέο εθνικισμό; Κάποιοι ξεχνούν ότι στην Ευρώπη χύθηκε πολύ αίμα λόγω της έκρηξης του εθνικισμού», προειδοποίησε ο κ. Κουρουμπλής.

    [15] Περίπου 4.550 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στον Πειραιά

    Στους 4.550 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που διαμένουν σε δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ δύο πούλμαν με μόλις 114 άτομα αναχώρησαν χθες για Άγιο Ανδρέα Αττικής και Κουτσόχερο Λάρισας.

    Σύμφωνα με το λιμενικό, 65 άτομα προωθήθηκαν στον Αγ. Αντρέα και 49 σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα. Το πρωί έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το Blue Star 2, πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω, ενώ το μεσημέρι αναμένεται από τη Ρόδο το Blue Star Paros με 17 μετανάστες και πρόσφυγες.

    Από τη Δευτέρα το υπουργείο Ναυτιλίας θα αρχίσει να διανέμει ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους πρόσφυγες και μετανάστες σε 4 γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά), σε μια προσπάθεια να πείσει τους ανθρώπους αυτούς να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

    [16] Αντ. Μακίν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Για να συνυπάρξουν οι διαφορετικές ταυτότητες πρέπει να εμπιστευτούμε την αγάπη

    Για τη γενιά των στρατιωτών της Σοβιετικής Ένωσης που πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά στο μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για τα στρατόπεδα Γκουλάγκ της μεταπολεμικής εποχής, για την πολιτική λήθη που επικράτησε στη Ρωσία μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, αλλά και για το τι σημαίνει να ζει κανείς ανάμεσα σε δύο γλώσσες και σε δύο ταυτότητες βασισμένος στην αγάπη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μυθιστοριογράφος Αντρέι Μακίν, που βρέθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, δίνοντας διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής στις 6 Απριλίου.

    Γεννημένος το 1957, στην πόλη Kρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, ο Μακίν άρχισε να μαθαίνει γαλλικά, χάρη στη γιαγιά του, από την ηλικία των τριών χρόνων. To 1987 ταξίδεψε στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής δασκάλων, και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Είχαν προηγηθεί τα φοιτητικά του χρόνια, πρώτα στο Καλίνινγκραντ και μετά στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε ομάδες καλλιτεχνικής αμφισβήτησης και πολιτικής καταγγελίας. Ο Μακίν έγινε γνωστός στο διεθνές λογοτεχνικό προσκήνιο το 1995 με το μυθιστόρημά του «Reves de mes etes russes», το οποίο πούλησε πάνω από δυο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά, ένα άλλο του μυθιστόρημα, το «Le testament francais», απέσπασε το βραβείο Goncourt και το βραβείο Medicis, τα δυο σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία στη Γαλλία.

    Κουβεντιάζοντας με τον Μακίν για τη δουλειά του, ξεκινάμε από το μυθιστόρημα «Η κόρη του ήρωα» (μετάφραση Μαρία Χωρεάνθη, εκδόσεις Φυτράκη, 2002), όπου ένας ήρωας της μάχης του Στάλινγκραντ χάνει, μετά το τέλος του πολέμου, τα πάντα και παρασύρεται στην άβυσσο, χωρίς ουδείς πλέον να τον θυμάται και να τον τιμά. Τι μας λέει κάτι τέτοιο για τη γενιά του πρωταγωνιστή, αλλά και για τη μεταπολεμική Σοβιετική Ένωση; «Το να ξεχνά κανείς είναι κάτι σχεδόν φυσικό. Θα μπορούσαμε να το πούμε και διαφορετικά: ότι πρόκειται για την αχαριστία της επόμενης γενιάς, έναντι εκείνων που ξόδεψαν το αίμα τους για την πατρίδα. Φιλοσοφικά, πρόκειται για μια διαλεκτική κίνηση: από τη θέση στην αντίθεση και από εκεί στη σύνθεση. Διότι αν στο ψυχαναλυτικό επίπεδο η νέα γενιά σκοτώνει τους πατεράδες της (τους σκοτώνει γιατί θέλει να τους απωθήσει), στο ιστορικό πεδίο οι νεώτεροι προχωρούν στην πράξη της διαγραφής γιατί θέλουν να προχωρήσουν και σε μια καινούργια αξιολόγηση».

    Στην «Ελεγεία για την Ανατολική Ευρώπη» (μετάφραση Μ. Χωρεάνθη, εκδόσεις Φυτράκη, 2002) η Σοβιετική Ένωση καταρρέει υπό το βάρος των πεπραγμένων της, αλλά ο συγγραφέας δεν θέλει να στερήσει από τους ανθρώπους την ελπίδα. Σε τι, όμως, ακριβώς στηρίζεται η ελπίδα; «Το βιβλίο αναφέρεται σε μιαν εποχή μετάβασης. Ξέρετε, η επικαιρότητα, ακόμα και αν πρόκειται για ιστορικά και πολιτικά γεγονότα, είναι κάτι ρευστό: φεύγει και χάνεται, δείχνοντας πως τα πράγματα δεν είναι όσο σημαντικά νομίζουμε ότι είναι την ώρα που συμβαίνουν. Το βασικό θέμα, το θέμα της ελπίδας, είναι το τι απομένει μετά την κατάρρευση: εδώ πέφτει το μεγαλύτερο βάρος κι ίσως εκείνο το οποίο απέμεινε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης να είναι όλη η ουσία». Ως προς την ελπίδα, ο Μακίν επικαλείται κι ένα άλλο μυθιστόρημά του, το«Η μουσική μιας ζωής» (μετάφραση Χριστίνα Σπυριδάκη, εκδόσεις Φυτράκη, 2004), συμπληρώνοντας: «Υπάρχει και η δύναμη της τέχνης και του πνεύματος. Ο Βαλερύ έλεγε ότι τέχνη σημαίνει την ικανότητα του να δώσει κανείς στο θνητό και το πεπερασμένο μόνιμη διάρκεια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 April 2016 - 10:32:34 UTC