Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Ο ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία και οι ΜΚΟ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το προσφυγικό ζήτημα
  • [02] Μικροσυμπλοκή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο του Πειραιά με μέλη της Χρυσής Αυγής. Υπαινιγμοί ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της αστυνομίας
  • [03] Αντίο με ήττα (96-99) από την ΤΣΣΚΑ για τον Ολυμπιακό
  • [04] Ανταλλαγή «πυρών» ΕΠΟ και Υπουργείου με μπαράζ ανακοινώσεων
  • [05] ΑΕΚ: Η «απολογία» του Πογέτ

  • [01] Π. Παυλόπουλος: Ο ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία και οι ΜΚΟ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το προσφυγικό ζήτημα

    Έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να υπάρχει, κατά την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος την επίσκεψη στην Αθήνα αυτή την κρίσιμη ώρα, των υπουργών Eξωτερικών της Ολλανδίας, κ. Μπερτ Κέντερς , της Σλοβακίας, κ. Μίροσλαβ Λάιτσακ , της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας κας Μαργκαρίντα Μάρκες καθώς και των υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, κ. Αρλέμ Ντεζίρ, της Ιταλίας, κ. Σάντρο Γκότσι και της Μάλτας, κ. Ίαν Μποργκ , τους οποίους δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενους από τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκο Ξυδάκη.

    Νωρίτερα, στις 7 μ.μ. ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την αντιπροσωπεία των έξι υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών, κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι στηρίζουν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πρόκληση του Προσφυγικού.

    Ο κ. Παυλόπουλος αφού επισήμανε ότι η ώρα είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ότι η χώρα μας εφαρμόζει και θα εφαρμόσει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, για την εφαρμογή της Συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία και όχι μόνο, και αυτό θα το πράξει σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, με όρους ανθρωπισμού, όπως ταιριάζει στον κοινό μας πολιτισμό και στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φέρει μόνη της όλο αυτό το τεράστιο βάρος και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των εταίρων της. «Δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και στον Πολιτισμό της νοοτροπία φοβική, νοοτροπία απομόνωσης σε ένα πρόβλημα, από το οποίο κρίνεται το μέλλον της ΕΕ. 'Αρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι επιβεβλημένη με βάση τις ίδιες τις αρχές της ΕΕ και σε αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε και να συμπράξουμε όλοι» τόνισε.

    Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στις εξής τέσσερις παρατηρήσεις :

    Πρώτον, τόνισε, ότι και κατά την διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας και στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και κυρίως να δώσουμε έμφαση στο θέμα της μετεγκατάστασης. Και υπογράμμισε ότι χωρίς την εφαρμογή αυτή θα υπάρξει κίνδυνος, ό,τι οικοδομήσαμε μέχρι σήμερα να μην προχωρήσει.

    Δεύτερον, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης του Δουβλίνου και στο πλαίσιο αυτό να ξαναδούμε τον προσδιορισμό της έννοιας του Πρόσφυγα Πολέμου. «Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ του αιτούντος άσυλο γενικώς και του πρόσφυγα πολέμου. 'Αρα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός αλλαγής του καθεστώτος της Συνθήκης του Δουβλίνου, σε συνάρτηση με τον προσδιορισμό της έννοιας του πρόσφυγα πολέμου» τόνισε.

    Τρίτον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η μετεξέλιξη του FRONTEX σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή-συνοριοφυλακή. Πάντοτε, βέβαια, με την τήρηση του κανόνα ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών, όπως ορίζονται και φυλάσσονται κυριάρχως από τα κράτη αυτά.

    Τέταρτον, κάλεσε και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ιδίως την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της, έτσι όπως αυτά καθορίζονται από το ίδιο το καταστατικό της. Μάλιστα, ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από την θεσμική σύνδεση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με την Ύπατη Αρμοστεία, είναι βέβαιο ότι οι ίδιοι οι κανόνες που αφορούν την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες επιβάλλουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις σ' αυτήν τις οποίες πρέπει να τις εκτελέσει. Και προκειμένου να γίνει αυτό είναι ανάγκη να το καταστήσουμε από κοινού σαφές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους υπευθύνους της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες».

    Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι Πρόσφυγες έχουν τα δικαιώματά τους, τα οποία εμείς προστατεύουμε στο ακέραιο και παρατήρησε ότι βεβαίως, υπάρχουν και οι υποχρεώσεις των Προσφύγων, οι οποίες απορρέουν από την Συμφωνία που έχουμε υπογράψει και από την ελληνική έννομη τάξη. Υποχρεώσεις, που αφορούν ουσιαστικά την ίδια την προστασία τους.

    Τέλος, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις ΜΚΟ λέγοντας : «Όπως επίσης οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επιτελούν μία σπουδαία αποστολή. Αλλά και αυτές πρέπει να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που απορρέουν από το Ελληνικό Δίκαιο, από το Δίκαιο της Διεθνούς Έννομης Τάξης το οποίο διέπει τις ΜΚΟ, και βεβαίως από το πλαίσιο της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. 'Αρα και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους πρέπει να τηρούν απαρεγκλίτως αυτούς τους κανόνες. Και σε αυτό τον τομέα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα διασφαλίσει την εφαρμογή των ως άνω κανόνων».

    [02] Μικροσυμπλοκή στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο του Πειραιά με μέλη της Χρυσής Αυγής. Υπαινιγμοί ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της αστυνομίας

    Μικροσυμπλοκές μεταξύ ομάδας ατόμων που συμμετείχε στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο του Πειραιά και μελών της Χρυσής Αυγής που πραγματοποιούσαν επίσης συγκέντρωση, υπήρξαν το απόγευμα κοντά στο Δημοτικό Θέατρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων όταν αντιλήφθηκαν έναν χρυσαυγίτη του επιτέθηκαν φραστικά και τότε εκείνος κάλεσε ομοϊδεάτες του.

    Επικράτησε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου ενώ δεν έλειψαν οι μάχες σώμα με σώμα. Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση η οποία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε προσαγωγές.

    Οι περισσότεροι δρόμοι στο κέντρο του Πειραιά έχουν αποκλειστεί ενώ στη διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Βασιλέως Γεωργίου έχει τοποθετηθεί κλούβα των ΜΑΤ για να μην υπάρξει νέα «συνάντηση» μελών από τις δύο συγκεντρώσεις. Ανάλογα μέτρα της αστυνομίας έχουν ληφθεί και έξω από το λιμάνι του Πειραιά στον Ηλεκτρικό Σταθμό προκειμένου να μην επιχειρήσουν μέλη της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσουν πορεία προς τους χώρους λιμανιού.

    --Υπαινιγμοί ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της αστυνομίας

    «Σήμερα, τα τάγματα εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον υπόδικο Η. Κασιδιάρη, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, όχι μακριά από τον τόπο δολοφονίας του Π. Φύσσα. Οι βιαιοπραγίες εναντίον πολιτών, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά, το πραγματικό πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για την σημερινή «συγκέντρωση μίσους» της στον Πειραιά.

    «Η καταδίκη τέτοιων φασιστικών ενεργειών είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη. Να είναι βέβαιοι οι θιασώτες του νεοναζιστικού μορφώματος, ότι η Δημοκρατία δεν τους φοβάται» σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος, ενώ αφήνονται και σαφείς υπαινιγμοί για τη στάση της αστυνομίας: «Επειδή η στάση των παριστάμενων αστυνομικών δυνάμεων παραπέμπει σε προηγούμενες περιόδους αγαστής συνεργασίας μεταξύ ΜΑΤ και ΧΑ,αναμένουμε διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος, και πειστικές απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.Καμία στάση ανοχής δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα» καταλήγει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

    [03] Αντίο με ήττα (96-99) από την ΤΣΣΚΑ για τον Ολυμπιακό

    Αν και ήθελε τη νίκη γοήτρου επί της πρώτης του 6ου ομίλου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, για να αποζημιώσει τους 9.000 φιλάθλους του που βρέθηκαν στο ΣΕΦ στην τελευταία ευρωπαϊκή εμφάνισή του για φέτος, ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε! Ηττήθηκε με 99-96 και έμεινε εκτός πλέι οφ για πρώτη φορά μετά από 10 σερί παρουσίες (ανελλιπώς από τη σεζόν 2005-06). Στο εναρκτήριο τζάμπολ, καμία από τις δύο αντιπάλους δεν είχε βαθμολογικό κίνητρο, αφού ήδη από χθες γνώριζαν για τον αποκλεισμό οι Πειραιώτες και για την πρωτιά οι Ρώσοι. Κι όμως, ακόμη κι αν βρέθηκαν στο -11 (22-32) οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου βελτιώθηκαν σε άμυνα και επίθεση στην 3η περίοδο για να προσπεράσουν, ενώ πάλεψαν -ανεπιτυχώς- με τρίποντα από Σπανούλη και Λοτζέσκι στο τέλος να ανακτήσουν το προβάδισμα και να αποχαιρετήσουν με ψηλά το κεφάλι τη Euroleague για φέτος. Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε ως προτελευταίος με 6 νίκες -8 ήττες τη φάση των «16». Η απογοήτευση για τον περυσινό φιναλίστ της διοργάνωσης είναι δεδομένη, αλλά οι 2 τίτλοι (2012, 2013), οι 4 τελικοί (2015, 2013, 2012 και 2010) σε πέντε φάιναλ φορ (2009, 2010, 2012, 2013 και 2015) σε επτά χρόνια δεν επιτρέπουν... λύπηση για αυτή την ομάδα. Στην αγωνιστική επιστροφή του μετά από 2 μήνες, ο Ματ Λοτζέσκι αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 18 πόντους, ενώ 17 πρόσθεσε ο Σπανούλης. Πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, ο Νάντο ντε Κολό με 20 πόντους και... 36 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Από 13 πόντους είχαν ο πρώην «ερυθρόλευκος» Μίλος Τεόντοσιτς και Ααρον Τζάκσον.

    Tα δεκάλεπτα: 25-33, 45-50, 69-64, 96-99

    [04] Ανταλλαγή «πυρών» ΕΠΟ και Υπουργείου με μπαράζ ανακοινώσεων

    Με μπαράζ ανακοινώσεων συνεχίστηκε η «ανταλλαγή πυρών» ανάμεσα στην ΕΠΟ και τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία με ανακοίνωσή της προχώρησε σε μετωπική επίθεση κατά του υφυπουργού, προσθέτοντας στο τέλος ότι «το έργο αυτό δυστυχώς τελειώνει με την καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου».

    Από τη δική του μεριά το υφυπουργείο Αθλητισμού με ανακοίνωση του χαρακτήρισε «ψευδείς και συκοφαντικές» τις αναφορές του προέδρου της ΕΠΟ για επισκέψεις κλιμακίων κρατικών υπηρεσιών στην ομοσπονδία ποδοσφαίρου, ώστε να ασκήσουν πίεση στα μέλη της. Μάλιστα τονίζεται ότι στόχος της αναφοράς αυτής από τον κ. Γκιρτζίκη, είναι να αποτρέψει ενδεχόμενους μελλοντικούς ελέγχους της Πολιτείας στην ΕΠΟ.

    Για τις εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου, που αναμένονται ραγδαίες, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης, αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο διοικητικό συμβούλιο την Τρίτη 12 Απριλίου (12:00), με μοναδικό θέμα συζήτησης τον αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από το διεθνές στερέωμα. Στο Δ.Σ. θα παραστεί και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της FIFA, Κωστάκης Κουτσοκούμνης.

    [05] ΑΕΚ: Η «απολογία» του Πογέτ

    Με το iPad στο χέρι μπήκε στα αποδυτήρια της ΑΕΚ ο Γκουστάβο Πογέτ στην προπόνηση στα Σπάτα. Αφού χαιρέτησε τους παίκτες απευθύνθηκε στον Δημήτρη Κολοβέτσιο και του ζήτησε... συγγνώμη! Βλέποντας την απορία στο πρόσωπο του 24χρονου αμυντικού, ο Πογέτ του έδειξε στο iPad ένα δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο τον τιμώρησε για την εμφάνισή του στο ματς με την Καλλονή, στέλνοντάς τον να προπονηθεί μόνος του.

    «Θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη που σου το έκανα αυτό. Δεν το γνώριζα, μέχρι που το διάβασα» είπε. Το θέμα αντιμετωπίστηκε με χιούμορ, καθώς ο Κολοβέτσιος δεν είχε υποστεί «καψώνι», αλλά την περασμένη Δευτέρα, μετά το ματς με την Καλλονή, είχε πάει στα Σπάτα για αποθεραπεία μαζί με τον Χρήστο Αραβίδη και άλλους συμπαίκτες τους.

    Το περιστατικό αυτό και η σχετική πλάκα που ακολούθησε, εκτόνωσε σε κάποιο βαθμό την ένταση που είχε δημιουργηθεί μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα και την απογοητευτική εικόνα της ομάδας. Ο Ουρουγουανός είναι «μετρ» σε θέματα ψυχολογίας και επικοινωνίας με τους παίκτες και προσπάθησε να ελαφρύνει το κλίμα. Όμως οι «πληγές» δεν γιατρεύονται τόσο εύκολα. Θα χρειαστούν νίκες και καλές εμφανίσεις, αρχής γενομένης από το ματς με τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 April 2016 - 22:32:23 UTC