Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προξενικές υπηρεσίες νέας εποχής για τον απόδημο ελληνισμό, ανακοινώνουν Κοτζιάς-Κουρουμπλής
  • [02] Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία για τον ΟΛΠ
  • [03] Μαξίμου: Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα
  • [04] Στην πύλη Ε-1 του λιμανιού του Πειραιά μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες
  • [05] Στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών νοσηλεύεται λιμενικός που αυτοτραυματίστηκε με το όπλο του
  • [06] Αντιδράσεις κατοίκων της Λέρου για τη μεταφορά 240 μεταναστών και προσφύγων από τη Χίο
  • [07] Βατικανό: Στις 16 Απριλίου η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο
  • [08] Δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης κατέλαβαν την πόλη αλ-Ράι στα σύνορα με την Τουρκία
  • [09] Αντ. Μακίν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Για να συνυπάρξουν οι διαφορετικές ταυτότητες πρέπει να εμπιστευτούμε την αγάπη
  • [10] Κυκλοφορεί σήμερα το νέο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο»
  • [11] Περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες επαναπροωθούνται σήμερα στην Τουρκία

  • [01] Προξενικές υπηρεσίες νέας εποχής για τον απόδημο ελληνισμό, ανακοινώνουν Κοτζιάς-Κουρουμπλής

    Τέλος στις γραπτές, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες αναζήτησης μέσω προξενείων των πιστοποιητικών που εκδίδουν οι δήμοι στην Ελλάδα. Όλοι οι απόδημοι με την υποβολή μιας απλής αίτησης στην προξενική Αρχή του τόπου κατοικίας τους, από εδώ και στο εξής, μέσα σε λίγα λεπτά θα μπορούν να παραλαμβάνουν τις βεβαιώσεις του Δημοτολογίου τους, πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης.Πώς; Είναι απλό: Ηλεκτρονικά, όπως εξυπηρετούνται ήδη οι Έλληνες πολίτες στο εσωτερικό με το Εθνικό Δημοτολόγιο, το ίδιο θα γίνεται πλέονκαι στο εξωτερικό.

    Το υπουργείο Εξωτερικών, εδώ και μήνες επεξεργάζεται επίπονα ένα Σχέδιο Ολοκληρωμένων Ηλεκτρονικών Προξενικών Υπηρεσιώνπου με την ολοκλήρωσή του, θα αποτελέσει βαθύτατη και ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση στον τρόπο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών της χώρας στο εξωτερικό. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας του ελληνικού κράτους προς οποιονδήποτε πολίτη στο εξωτερικό, ως βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της δημόσιας διπλωματίας που πρέπει να ασκεί μία χώρα.

    [02] Υπογράφεται σήμερα η συμφωνία για τον ΟΛΠ

    Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί, στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, η υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωσηθα απευθύνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    [03] Μαξίμου: Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα

    «Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία»τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης.

    Υπογραμμίζουν ότι από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό και αποκρούουν αιτιάσεις κάποιων που "φαντασιώνονται" πρόσθετα μέτρα, καταλογίζοντάς τους "καταστροφολογία" αναφορικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης για 5,4 δισ. σε βάθος της τριετίας, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μιλούσαν για "success story" έχοντας λάβει από το 2010 μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. Επισημαίνουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας (έως το τέλος του 2018) και σημειώνουν ότι το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, σε διάστημα 30 μηνών (δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση).

    «Όλοι συμφωνούν ότι έως το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία»

    Ειδικότερα, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν σύντομα καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία. Προσθέτουν πως τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να «καίγονται», καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι έως το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών. Ανέφεραν επίσης ότι η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις όπως, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις διαπραγματεύσεις και επισημαίνουν ότι το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο, στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του.

    «Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν»

    Οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης υπενθυμίζουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστό από την αρχή ότι φέρνει μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας - μέχρι το τέλος του 2018 και θυμίζουν ότι από το 2010 που ξεκίνησε η κρίση οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει μέτρα ύψους πάνω από 62 δισ. ευρώ. "Και μίλαγαν για success story, ενώ σήμερα, με 5,4 δισ. ευρώ, καταστροφολογούν", σχολιάζουν.

    "Πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν και ας φαντασιώνονται κάποιοι ότι «οι κοριοί χαλάνε τη δουλειά» ανεβάζοντας το «λογαριασμό στα 6,5 δισ. Ευρώ»", σημειώνουν οι ίδιες πηγές και επισημαίνουν ότι: Το κόστος των μέτρων που μένει να εφαρμοστεί είναι 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία, και θα εφαρμοστούν σε διάστημα 30 μηνών -δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια επιβάρυνση. "Φυσικά και δεν επιχαίρει κανείς -το ελπίζουμε?- γι' αυτά τα 2,6 δισ. ευρώ μέτρα, ιδιαίτερα όταν καλείται να τα πληρώσει μια κοινωνία ταλαιπωρημένη", συμπληρώνουν.

    «Η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό»

    Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, από την έως σήμερα διαπραγμάτευση η χώρα κερδίζει στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

    Ειδικότερα, αναφέρουν ότι στο φορολογικό βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 [εισοδήματα 2014] της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένης:

    -Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.

    -Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.

    -Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ' αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

    «Δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων»

    Ως προς το ασφαλιστικό, τονίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια -θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων.

    Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση και πρωτογενές πλεόνασμα που έπεσαν έξω

    Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι τα προβλεπόμενα μέτρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν όλα και πως αν η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα δεν θα χρειαστεί ούτε να νομοθετηθούν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι απίθανο να συμβεί.

    [04] Στην πύλη Ε-1 του λιμανιού του Πειραιά μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες

    Με την ελπίδα ότι θα τους δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία να περάσουν τα σύνορα, περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες, συνεχίζουν να παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να εμφανίζονται διστακτικοί να πειστούν να επιβιβασθούν σε πούλμαν προκειμένου να μετακινηθούν προς τα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας .

    Σήμερα το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» κατάπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας 22 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη και ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου superfast XII από Δωδεκάνησα με 3 μετανάστες και πρόσφυγες από Ρόδο.

    Χθες στις 11:35 το βράδυ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο, ενώ όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι ένα πούλμαν με 46 άτομα μόνο, αναχώρησε για κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία.

    Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 4660 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 2.180 βρίσκονται στην πύλη Ε-1, 1.000 στην Πέτρινη Αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε-2.

    Ο επιβατικός σταθμός στηνΕ-3 αναμένεται από σήμερα πιθανότατα να παραδοθεί στην ακτοπλοΐα, καθώς οι μετανάστες και πρόσφυγες που διέμεναν εκεί πείστηκαν και μετακινήθηκαν τελικά προς τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1. Συνεργεία του ΟΛΠ αλλά ιδιωτικά κατέβαλαν από χθες όλη την ημέρα υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον καθαρισμό του συγκεκριμένου χώρου.

    Σήμερα αναμένεται να υπάρξει και νέα προσπάθεια ενημέρωσης, προκειμένου κάποιοι από τους μετανάστες και πρόσφυγες να πεισθούν να επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό κέντρα φιλοξενίας.

    Πάντως, στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες και μετανάστες ακόμα εμφανίζονται διστακτικοί να μετακινηθούν προς τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες άτομα που εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσά τους και να τους καλούν να μην μετακινηθούν από το σημείο, προκειμένου να ασκήσουν πολιτική πίεση για να ανοίξουν τα σύνορα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά που αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα θα λειτουργήσει πιθανότατα στο τέλος της άλλης εβδομάδας ενώ 50 προκάτ οικίσκοι για το συγκεκριμένο χώρο μετέφερε προχθές από τον Βόλο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    [05] Στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών νοσηλεύεται λιμενικός που αυτοτραυματίστηκε με το όπλο του

    Στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, νοσηλεύεται ο 47χρονος λιμενικός που το βράδυ της Τετάρτης μέσα στο λιμεναρχείο Νάξου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης υπηρεσίας τραυματίστηκε σοβαρά, όταν εκπυρσοκρότησε το όπλο του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι συνθήκες του ατυχήματος παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες, ενώ ο 47χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

    Ο άτυχος λιμενικός μεταφέρθηκε αρχικά με ασθενοφόρο στοΚέντρο Υγείας Νάξου και στη συνέχεια με ελικόπτερο του Στρατού Ξηράς στην Αθήνα, όπουεισήχθη στο νοσηλευτικό ίδρυμα «ΚΑΤ». Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών

    Από τη Λιμενική Αρχή Νάξου που διενεργεί την προανάκριση ενημερώθηκε για το περιστατικό η Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιά.

    [06] Αντιδράσεις κατοίκων της Λέρου για τη μεταφορά 240 μεταναστών και προσφύγων από τη Χίο

    Μετ' εμποδίων αποβιβάστηκαν, χθες το βράδυ, στο λιμάνι της Λέρου, 240 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρθηκαν με πλοίο, από τη Χίο.

    Ομάδα κατοίκων του νησιού, ύστερα και από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έσπευσε στο λιμάνι για να εμποδίσει την αποβίβαση, με αποτέλεσμα το πλοίο να χρειαστεί να προσεγγίσει σε άλλη πλευρά του λιμανιού.

    Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας εξέφρασε την αντίθεσή του για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο νησί, από άλλα νησιά, καλώντας σε κινητοποιήσεις την τοπική κοινωνία.

    Μετά τη Λέρο το πλοίο Terajet κατευθύνθηκε στη Κω, όπου παρέλαβε 50 πρόσφυγες και μετανάστες για να τους μεταφέρει στη Μυτιλήνη, από όπου θα σταλούν στην Τουρκία.

    [07] Βατικανό: Στις 16 Απριλίου η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο

    Για το Σάββατο 16 Απριλίου ορίσθηκε, τελικώς, η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Λέσβο, όπως αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Βατικανό.

    Πιο αναλυτικά, στο σχετικό ανακοινωθέν της Αγίας Έδρας υπογραμμίζεται:

    «Αποδεχόμενος τις προσκλήσεις της Α.Θ Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Αυτού Αγιότης, ο Πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στη Λέσβο το Σάββατο 16 Απριλίου 2016.

    Ο Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Α.Μακαριότης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, θα συναντήσουν τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί».

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πάπας Φραγκίσκος είναι πιθανό να μεταβεί και να επιστρέψει από την Λέσβο αυθημερόν.

    [08] Δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης κατέλαβαν την πόλη αλ-Ράι στα σύνορα με την Τουρκία

    Ανταρτικές δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης κατέλαβαν χθες, πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα βορείως του Χαλεπίου.

    Η πόλη αλ-Ράι, αποτέλεσε προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και πηγές προσκείμενες στους αντάρτες.

    Ανταρτικές δυνάμεις του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας, χρησιμοποιώντας οπλισμό προερχόμενο από την Τουρκία, αλλά και άλλες ξένες δυνάμεις, κατέλαβαν την πόλη, μετά από σκληρές μάχες με τους τζιχαντιστές.

    Οι ανταρτικές δυνάμεις προωθούνται έχοντας ως τελικό αντικειμενικό σκοπό των πολεμικών επιχειρήσεων την ανακατάληψη της πόλης Ράκκα, η οποία αποτελεί τη λεγόμενη πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

    [09] Αντ. Μακίν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Για να συνυπάρξουν οι διαφορετικές ταυτότητες πρέπει να εμπιστευτούμε την αγάπη

    Για τη γενιά των στρατιωτών της Σοβιετικής Ένωσης που πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά στο μέτωπο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για τα στρατόπεδα Γκουλάγκ της μεταπολεμικής εποχής, για την πολιτική λήθη που επικράτησε στη Ρωσία μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, αλλά και για το τι σημαίνει να ζει κανείς ανάμεσα σε δύο γλώσσες και σε δύο ταυτότητες βασισμένος στην αγάπη, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μυθιστοριογράφος Αντρέι Μακίν, που βρέθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, δίνοντας διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής στις 6 Απριλίου.

    Γεννημένος το 1957, στην πόλη Kρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, ο Μακίν άρχισε να μαθαίνει γαλλικά, χάρη στη γιαγιά του, από την ηλικία των τριών χρόνων. To 1987 ταξίδεψε στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής δασκάλων, και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Είχαν προηγηθεί τα φοιτητικά του χρόνια, πρώτα στο Καλίνινγκραντ και μετά στη Μόσχα, όπου συμμετείχε σε ομάδες καλλιτεχνικής αμφισβήτησης και πολιτικής καταγγελίας. Ο Μακίν έγινε γνωστός στο διεθνές λογοτεχνικό προσκήνιο το 1995 με το μυθιστόρημά του «Reves de mes etes russes», το οποίο πούλησε πάνω από δυο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά, ένα άλλο του μυθιστόρημα, το «Le testament francais», απέσπασε το βραβείο Goncourt και το βραβείο Medicis, τα δυο σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία στη Γαλλία.

    Κουβεντιάζοντας με τον Μακίν για τη δουλειά του, ξεκινάμε από το μυθιστόρημα «Η κόρη του ήρωα» (μετάφραση Μαρία Χωρεάνθη, εκδόσεις Φυτράκη, 2002), όπου ένας ήρωας της μάχης του Στάλινγκραντ χάνει, μετά το τέλος του πολέμου, τα πάντα και παρασύρεται στην άβυσσο, χωρίς ουδείς πλέον να τον θυμάται και να τον τιμά. Τι μας λέει κάτι τέτοιο για τη γενιά του πρωταγωνιστή, αλλά και για τη μεταπολεμική Σοβιετική Ένωση; «Το να ξεχνά κανείς είναι κάτι σχεδόν φυσικό. Θα μπορούσαμε να το πούμε και διαφορετικά: ότι πρόκειται για την αχαριστία της επόμενης γενιάς, έναντι εκείνων που ξόδεψαν το αίμα τους για την πατρίδα. Φιλοσοφικά, πρόκειται για μια διαλεκτική κίνηση: από τη θέση στην αντίθεση και από εκεί στη σύνθεση. Διότι αν στο ψυχαναλυτικό επίπεδο η νέα γενιά σκοτώνει τους πατεράδες της (τους σκοτώνει γιατί θέλει να τους απωθήσει), στο ιστορικό πεδίο οι νεώτεροι προχωρούν στην πράξη της διαγραφής γιατί θέλουν να προχωρήσουν και σε μια καινούργια αξιολόγηση».

    Στην «Ελεγεία για την Ανατολική Ευρώπη» (μετάφραση Μ. Χωρεάνθη, εκδόσεις Φυτράκη, 2002) η Σοβιετική Ένωση καταρρέει υπό το βάρος των πεπραγμένων της, αλλά ο συγγραφέας δεν θέλει να στερήσει από τους ανθρώπους την ελπίδα. Σε τι, όμως, ακριβώς στηρίζεται η ελπίδα; «Το βιβλίο αναφέρεται σε μιαν εποχή μετάβασης. Ξέρετε, η επικαιρότητα, ακόμα και αν πρόκειται για ιστορικά και πολιτικά γεγονότα, είναι κάτι ρευστό: φεύγει και χάνεται, δείχνοντας πως τα πράγματα δεν είναι όσο σημαντικά νομίζουμε ότι είναι την ώρα που συμβαίνουν. Το βασικό θέμα, το θέμα της ελπίδας, είναι το τι απομένει μετά την κατάρρευση: εδώ πέφτει το μεγαλύτερο βάρος κι ίσως εκείνο το οποίο απέμεινε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης να είναι όλη η ουσία». Ως προς την ελπίδα, ο Μακίν επικαλείται κι ένα άλλο μυθιστόρημά του, το«Η μουσική μιας ζωής» (μετάφραση Χριστίνα Σπυριδάκη, εκδόσεις Φυτράκη, 2004), συμπληρώνοντας: «Υπάρχει και η δύναμη της τέχνης και του πνεύματος. Ο Βαλερύ έλεγε ότι τέχνη σημαίνει την ικανότητα του να δώσει κανείς στο θνητό και το πεπερασμένο μόνιμη διάρκεια».

    [10] Κυκλοφορεί σήμερα το νέο τεύχος του περιοδικού του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο»

    Το καυτό ζήτημα της ασφάλειας τροφίμων, αλλά και τη σωστή διατροφή, που εδώ στην Ελλάδα έχουμε την ευχέρεια να εφαρμόσουμε πιστά, με τη γνήσια μεσογειακή διατροφή, τα δικά μας προϊόντα, αναδεικνύει το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο», που κυκλοφορεί σήμερα. Την αφορμή την έδωσε ένα ακόμη παγκόσμιο διατροφικό σκάνδαλο, όπως αυτό που ξέσπασε τις προηγούμενες ημέρες και σε αυτό εμπλέκονται 57 χώρες. Επίσης, στο «Πρακτορείο», με αφορμή την αποκάλυψη της συνομιλίας μεταξύ δύο στελεχών του ΔΝΤ, που έχουν λόγο για την ελληνική οικονομία, από τα Wikileaks θυμίζει την ιστορία του Τζούλιαν Ασάνζ, εκ των ιδρυτών της γνωστής ιστοσελίδας, που για κάποιους είναι «κυβερνοτρομοκράτης» και για άλλους «μαχητής της ελευθερίας». Ακόμη στο Πρακτορείο, μεταξύ άλλων, οι αναγνώστες μπορούν να γνωρίσουν έναν άνεργο δημοσιογράφο της Θεσσαλονίκης, που συμπαραστέκεται στους πρόσφυγες της Ειδομένης.

    Το «Πρακτορείο» από την ερχόμενη εβδομάδα θα κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη πρωί, ανανεωμένο στο περιεχόμενο και με νέα εμφάνιση, αλλά και σε πολύ περισσότερα σημεία διανομής.

    [11] Περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες επαναπροωθούνται σήμερα στην Τουρκία

    Η διαδικασία της επανεισδοχής στην Τουρκία μέσω Μυτιλήνης, περίπου 150 μεταναστών σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ξεκίνησε σήμερα το πρωί.

    Το πλοίο "Λέσβος" αναχώρησε για το Δικελί της Τουρκίας, με περίπου 45 μετανάστες.Ένταση δημιουργήθηκε πριν την αναχώρηση του πλοίου, όταν αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να εμποδίζουν την αναχώρηση του πλοίου διαμαρτυρόμενοι κατά της συμφωνίας για την επανεισδοχή. Οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν, μετά την επέμβαση της αστυνομίας και του λιμενικού.

    Mε το πλοίο«Ναζλί Ζαλέ»τύπου καταμαράν της εταιρείας«Ζαλέμ Τουρ» αναμένεται να μεταφερθούν 100 μετανάστες προερχόμενοι από την Κω και τη Σάμο οι οποίοι και θα φτάσουν στη Λέσβο με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο«Τέρα τζετ».

    Στο σύνολό τους, οι μετανάστες θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές στο λιμάνι της πόλης Δικελί απέναντι από τη Μυτιλήνη. Τους μετανάστες κατά τη διαδικασία της επανεισδοχής θα συνοδεύουν, όπως έγινε και την περασμένη Δευτέρα, ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη. Στα πλοία θα επιβιβασθούν, επίσης, και ομάδες ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης για να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόοπτα στη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Δικελί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 April 2016 - 6:32:30 UTC