Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου στον Πάπα Φραγκίσκο
  • [02] Λ. Κατσέλη: Πέντε προϋποθέσεις για τις τράπεζες έτσι ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη
  • [03] Άνοιξε το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις
  • [04] Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη
  • [05] Ο Ντε Μεζιέρ προειδοποιεί την Ιταλία να μην κατευθύνει τους μετανάστες προς τη Γερμανία
  • [06] Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας: Δραματική αύξηση στις εκτελέσεις παγκοσμίως
  • [07] ΗΠΑ: Κρουζ και Σάντερς, οι νικητές των προκριματικών αναμετρήσεων στο Ουισκόνσιν
  • [08] Εβ. Νοβότνι: Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας

  • [01] Επιστολή πρόσκληση του Προκόπη Παυλόπουλου στον Πάπα Φραγκίσκο

    Επιστολή πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο εστάλη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η οποία επιδόθηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Βατικανό, Αλέξανδρο Κουγιού.

    Ακολουθεί η επιστολή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας προς τον Ποντίφικα

    «Αγιώτατε,

    Πολλές χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάζονται στις ημέρες μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου, τρόμου και φτώχειας, βρίσκονται πλέον σε κατάσταση ακραίας περιθωριοποίησης. Αναζητώντας ένα μέλλον ασφάλειας και ειρήνης, μακριά από τις ερειπωμένες εστίες τους, αντιμετωπίζουν πολύ συχνά αδιαφορία και κλειστές πόρτες.

    Το δράμα των προσφύγων δοκιμάζει τον ανθρωπισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης όλων όσων ενστερνίζονται τις ηθικές αξίες του πολιτισμού μας και θέτει κάθε άνθρωπο προ των ευθυνών του.

    Γνωρίζοντας την μεγάλη ευαισθησία Σας για τις βασανιστικές κακουχίες των προσφύγων και έχοντας παρακολουθήσει τις συνεχείς εκκλήσεις Σας για την παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς αυτούς τους συνανθρώπους μας, συμμερίζομαι πλήρως την αγωνία Σας για την τύχη τους καθώς και την πεποίθησή Σας ότι η επίλυση του προβλήματος αποτελεί κοινή ευθύνη όλων μας.

    Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, υποδέχεται καθημερινά εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων που αναζητούν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, αλλά συναντούν στην συνέχεια ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία τους. Η απογοήτευση των ανθρώπων αυτών τους οδηγεί από την ελπίδα στην απελπισία, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τελικά δεν μπορούν να επιτύχουν τον στόχο τους.

    Έχω την πεποίθηση, Αγιώτατε, ότι απαιτείται η ευαισθητοποίηση όλων των Λαών και των Κυβερνήσεων της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση αυτής της δραματικής κατάστασης και είμαι βέβαιος ότι η δική Σας συμβολή μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική.

    Είμαι πεπεισμένος ότι η παρουσία Σας, στο πλευρό των προσφύγων όχι μόνο θα τους παρηγορήσει, αλλά και θα στρέψει τα βλέμματα όλων στην δραματική τους κατάσταση, αγγίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Με τη σκέψη αυτή, επιθυμώ να Σας απευθύνω πρόσκληση να επισκεφθείτε ένα από τα σημεία πρώτης εισόδου των προσφύγων, τη νήσο Λέσβο του Ανατολικού Αιγαίου, και να βρεθείτε, μαζί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, δίπλα στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.

    Η επίσκεψή Σας στη Λέσβο, θα ενισχύσει ουσιαστικά την προσπάθεια για συνειδητοποίηση του προσφυγικού δράματος και θα αναδείξει τις ανθρωπιστικές αξίες του κοινού μας Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Παρακαλώ δεχθείτε, Αγιώτατε, την έκφραση των πλέον διακεκριμένων αισθημάτων μου».

    [02] Λ. Κατσέλη: Πέντε προϋποθέσεις για τις τράπεζες έτσι ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη

    Τις πέντε προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή του, να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας και να συμβάλλει ουσιαστικά με τη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων στο επιχειρείν και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέλυσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κάτσελη, μιλώντας την Τρίτη, στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ για την ελληνική καινοτομία και το ρόλο που διαδραματίζουν οι start-up επιχειρήσεις στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

    Αναλυτικότερα, η Λούκα Κατσέλη ανέφερε ως πρώτη προϋπόθεση την ανάγκη να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα, ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. «Το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, δεν είναι απομονωμένο από το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος είναι η πρώτη βασική παράμετρος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη μείωση της αβεβαιότητας».

    Ως δεύτερη προϋπόθεση προσδιόρισε την εξασφάλιση κλίματος ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία, όπως είπε, θα ενθαρρύνει την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

    Η πρόεδρος της ΕΕΤ, συνεχίζει η ανακοίνωση, έθεσε επίσης θέμα αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ειδικότερα των εταιρικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Υπογράμμισε τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα υπάρξουν εφ? όσον δημιουργηθούν νέα καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης, ώστε να περιορίσουν το κόστος του χρήματος, ιδίως για τις ΜΜΕ, αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που επιχειρούνται στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης του τραπεζικού συστήματος, ενώ ως τελευταία προϋπόθεση επεσήμανε την ανάγκη που υπάρχει για ένα συνολικό rebranding του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας διεμήνυσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό σοκ» με επενδύσεις, άνω των 100 δισ. ευρώ έως το 2022. Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε σε πρακτικές που κινούνται προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

    [03] Άνοιξε το Taxis για τις φορολογικές δηλώσεις

    Άνοιξε χθες βράδυ η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

    Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο ως και τον Ιούνιο, ενώ ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση τους θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

    Δεν αποκλείεται, πάντως, στον βαθμό που η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους θεσμούς, οι δόσεις να αυξηθούν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην καταβολή του φόρου.

    [04] Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη

    Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη, ανακοίνωσε η Ένωση Συντακτών. Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους να πάρουν μέρος μαζικά και στη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Η απεργία των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων, αρχίζει στις 06:00 π.μ. της Πέμπτης 7 Απριλίου έως τις 06:00 π.μ. της Παρασκευής 8 Απριλίου και αφορά όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, και τα Γραφεία Τύπου.

    Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, επισημαίνεται ότι οι δημοσιογράφοι διεκδικούν «δουλειά, αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνική ασφάλιση για όλους», αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και διασφάλιση των πόρων τους, καθώς και κανόνες διαφάνειας στην αδειοδότηση και λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι στρέφονται ενάντια στη συγκέντρωση των μμε, είτε αυτή εξυπηρετεί την πολιτική εξουσία, είτε επιχειρηματικά συμφέροντα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Στη διάρκεια της απεργίας, η ΕΣΗΕΑ σε συνεννόηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ, θα επιτρέψουν τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15 ? 13:30, και τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00 ? 20:15. Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων, θα έχουν τη δυνατότητα για απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων, όπως και το Αθηναϊκό ? Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.

    Η κάλυψη των θεμάτων, η μετάδοση και οι αναρτήσεις, θα γίνουν σε αυτά τα απεργιακά δελτία, μόνο από το απολύτως απαραίτητο συντακτικό και τεχνικό προσωπικό και από τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το εργατικό ρεπορτάζ, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα απασχοληθούν, θα αναγγελθούν εκ των προτέρων στην απεργιακή επιτροπή της Ένωσης, από τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ σε κάθε μμε, ή τους υπευθύνους των δελτίων.

    [05] Ο Ντε Μεζιέρ προειδοποιεί την Ιταλία να μην κατευθύνει τους μετανάστες προς τη Γερμανία

    Η Ιταλία θα πρέπει να αποφύγει να κατευθύνει τους μετανάστες βόρεια προς την Αυστρία και τη Γερμανία, αλλιώς θα αντιμετωπίσει περιορισμούς στην κυκλοφορία κατά μήκος ενός σημαντικού διαδρόμου μεταφορών στον άξονα βορρά-νότου, είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ χθες.Η Αυστρία, η οποία έχει παίξει κυρίως το ρόλο του αγωγού προς τη Γερμανία για μετανάστες οι οποίοι έχουν πλημμυρίσει την Ευρώπη από το περασμένο φθινόπωρο, έπαιξε επίσης έναν ηγετικό ρόλο στο κλείσιμο της κύριας οδού που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για την Ευρώπη, μέσω των Βαλκανίων από την Ελλάδα.

    Ενώ επιστρέφουν οι ψηλότερες θερμοκρασίες στην ήπειρο, η Αυστρία προετοιμάζεται για την άφιξη περισσότερων μεταναστών που διαλέγουν άλλη δίοδο, ταξιδεύοντας κατά μήκος της Ιταλίας προς το βορρά αφού διασχίσουν τη Μεσόγειο από χώρες της Βόρειας Αφρικής όπως η Λιβύη.Η Βιέννη είπε ότι προετοιμάζεται να θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου αν χρειαστεί στο πέρασμα Μπρένερ στην μεθόριο Αυστρίας-Ιταλίας, μια σημαντική πύλη για τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ της Ιταλίας και των βόρειων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία.

    «Η Ιταλία δεν μπορεί να περιμένει να παραμείνει ανοιχτό για πάντα το πέρασμα Μπρένερ», προειδοποίησε ο ντε Μεζιέρ στο τηλεοπτικό κανάλι ORF κατά την επίσκεψή του στην Αυστρία για να συναντήσει ομολόγους του από άλλες γερμανόφωνες χώρες, προσθέτοντας ότι η Ρώμη δεν μπορεί "να καθοδηγεί πια άτομα προς τον βορρά, όπως στο παρελθόν».

    [06] Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας: Δραματική αύξηση στις εκτελέσεις παγκοσμίως

    Δραματική αύξηση στις εκτελέσεις παγκοσμίως αποκαλύπτει η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Θανατική Ποινή το έτος 2015, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από την οργάνωση τα τελευταία 25 χρόνια. Από την άλλη μεριά, για πρώτη φορά στα χρονικά,η πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως τίθεται υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής για όλα τα εγκλήματα.

    Οι πέντε κορυφαίες χώρες- εκτελεστές στον κόσμο το 2015 ήταν η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ - με αυτή τη σειρά.

    Όπως διαπίστωσε η Διεθνής Αμνηστία στην έρευνά της σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής το 2015, η εν λόγω αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Ιράν, το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία, χώρες που είναι υπεύθυνες για το 89% όλων των καταγεγραμμένων εκτελέσεων.

    [07] ΗΠΑ: Κρουζ και Σάντερς, οι νικητές των προκριματικών αναμετρήσεων στο Ουισκόνσιν

    Ο Ρεπουμπλικάνος Τεντ Κρουζ κέρδισε στον προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ουισκόνσιν, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα γοήτρου στον συνυποψήφιό του, Ντόναλντ Τραμπ.Η νίκη αυτή, προσδίδει θετική δυναμική στην προσπάθεια του Κρουζ, Γερουσιαστή από το Τέξας, αλλά και ηγετικών κύκλων των Ρεπουμπλικάνων, που έχουν δραστηριοποιηθεί προκειμένου ν' ανακόψουν την πορεία του Τραμπ προς την τελική επιλογή του, για το προεδρικό χρίσμα.

    Στην περίπτωση που κανένας από τους δύο υποψηφίους δε συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων, στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, τότε, είναι πιθανό το συνέδριο να διεξαχθεί υπό τις συνθήκες επιλογής νέου υποψηφίου, σε μία κατάσταση που περιγράφεται ως "contested convetion".

    Στους Δημοκρατικούς, ο σοσιαλδημοκράτης Μπέρνι Σάντερς επικράτησε, καταγράφοντας σημαντική νίκη έναντι της Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας επίσης, θετική πολιτική δυναμική στην προεκλογική του εκστρατεία.

    [08] Εβ. Νοβότνι: Το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ελλάδας

    Αρνητικός στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα εμφανίζεται ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, λέγοντας ότι το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να το χειριστούν μόνοι τους οι Ευρωπαίοι.

    Η δήλωση του Αυστριακού Κεντρικού τραπεζίτη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την θέση που εξέφρασε ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν ο οποίος είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα απαραίτητο κομμάτι των προγραμμάτων διάσωσης.

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Presse ο κ. Νοβότνι κλήθηκε να σχολιάσει την αντιπαράθεση για τις συνομιλίες του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου που διέρρευσαν τα Wikileaks. Ο πρόεδρος της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αμφισβητώντας μάλιστα και την γνησιότητα της συνομιλίας.

    Ωστόσο έσπευσε να αναφερθεί στις εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα δηλώνοντας ότι «το ΔΝΤ δεν είναι πλέον απαραίτητο για την σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας.» Ο κ. Νοβότνι είπε ακόμη ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορούν να το λύσουν μόνοι τους οι Ευρωπαίοι και αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι το κούρεμα δεν θα προσφέρει περισσότερα στην χώρα. «Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο» είπε ο αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και σχολίασε ότι οι τελευταίες εξελίξεις αντίκεινται σε μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 6 April 2016 - 4:32:29 UTC