Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Να δώσει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες του ο πρωθυπουργός
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Κάμερον
  • [03] Λ. Κατσέλη: Πέντε προϋποθέσεις για τις τράπεζες έτσι ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη
  • [04] Θ. Δρίτσας: Αποσυμφόρηση του λιμανιού έως το Πάσχα
  • [05] Εθνική στρατηγική για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας
  • [06] Αυξάνεται το ενδιαφέρον στην Ελλάδα, για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας
  • [07] Γ. Αμανατίδης: Παρακαταθήκη οι άρρηκτοι πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας
  • [08] Αχμέτ Νταβούτογλου: «78 Σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία»
  • [09] «Panama Papers»: Πολιτική κρίση στην Ισλανδία, έρευνες σε πολλές χώρες
  • [10] Μπ. Ομπάμα: Η φοροαποφυγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα
  • [11] Δ. Αβραμόπουλος: Τα έσοδα από το εμπόριο ναρκωτικών μπορεί να χρηματοδοτούν λαθραία διακίνηση μεταναστών και τρομοκρατία
  • [12] Συνάντηση Στ. Θεοδωράκη με Μ. Σούλτς στις Βρυξέλλες
  • [13] Τζόρτζεβιτς: «Μετά την Αναντολού Εφές θα σκεφτούμε τα πλέι οφ»

  • [01] ΝΔ: Να δώσει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες του ο πρωθυπουργός

    Η ΝΔ με ανακοίνωσή της καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τις δηλώσεις της περιουσιακής του κατάστασης το 2009 και το 2010.

    «Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα ο Αλέξης Τσίπρας έχει την αυτονόητη υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα επίσημα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2009 και 2010, προκειμένου να φανεί πραγματικά αν είχε δηλώσει τη συμμετοχή του στην εταιρία "ΑΓΝΑΝΤΙ Ο.Ε.", καθώς και το αντίτιμο της μεταβίβασης», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Οι κυβερνητικές πηγές για το πόθεν έσχες του Αλ. Τσίπρα

    «Όταν τα "Νέα" διαψεύδουν τα "Νέα"», είναι το σχόλιο κυβερνητικών πηγών, οι οποίες -σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας "Τα Νέα" «σχετικά με την υποτιθέμενη απόκρυψη συμμετοχής σε ομόρρυθμη εταιρία του Αλέξη Τσίπρα από τη δήλωση "πόθεν έσχες"»-, παραθέτουν δημοσίευμα της εφημερίδας από τις 20/9/2010.

    Στο εν λόγω δημοσίευμα τους, του 2010, το οποίο αφορούσε τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών και ευρωβουλευτών για τη χρήση του 2008 και ειδικότερα τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, τα ΝΕΑ ανέφεραν για τον Αλέξη Τσίπρα τα εξής:

    «Αλέξης Τσίπρας

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε το 2008 εισοδήματα 21.588 ευρώ.

    Δηλώνει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 114 τ.μ. στην Αθήνα που απέκτησε με γονική παροχή το 1996 και κάτοχος μηχανής 650 κ.ε. που απέκτησε τα 2007 με αγορά έναντι 7.300 ευρώ.

    Για το 2008 δηλώνει καταθέσεις 2.949 ευρώ στην Άλφα και μέτοχος σε ομόρρυθμη εταιρεία που ξεκίνησε το 2007 με κεφάλαιο εισφοράς 33.000 ευρώ. Ωστόσο δηλώνει ότι έχει αποχωρήσει πλέον από αυτή την εταιρεία».

    Οι πηγές της κυβέρνησης παραθέτουν και αντίγραφο της ιστοσελίδας σε PDF, του σχετικού δημοσιεύματος, «σε περίπτωση που παρουσιαστεί συμπωματικά κάποιο τεχνικό πρόβλημα στην ιστοσελίδα των "Νέων"», όπως σχολιάζουν σκωπτικά.

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Κάμερον

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Στην μεταξύ τους συζήτηση, επισημάνθηκαν οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Επίσης, συζητήθηκε το βρετανικό δημοψήφισμα, καθώς και η ανάγκη να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη και σταθερή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές. Τέλος, συζητήθηκε η πορεία της ελληνικής αξιολόγησης.

    [03] Λ. Κατσέλη: Πέντε προϋποθέσεις για τις τράπεζες έτσι ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη

    Τις πέντε προϋποθέσεις, βάσει των οποίων το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή του, να στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας και να συμβάλλει ουσιαστικά με τη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων στο επιχειρείν και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέλυσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κάτσελη, μιλώντας σήμερα, στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ για την ελληνική καινοτομία και το ρόλο που διαδραματίζουν οι start-up επιχειρήσεις στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

    Αναλυτικότερα, η Λούκα Κατσέλη ανέφερε ως πρώτη προϋπόθεση την ανάγκη να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα, ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. «Το τραπεζικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, δεν είναι απομονωμένο από το ευρύτερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος είναι η πρώτη βασική παράμετρος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη μείωση της αβεβαιότητας».

    Ως δεύτερη προϋπόθεση προσδιόρισε την εξασφάλιση κλίματος ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία, όπως είπε, θα ενθαρρύνει την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

    Η πρόεδρος της ΕΕΤ, συνεχίζει η ανακοίνωση, έθεσε επίσης θέμα αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και ειδικότερα των εταιρικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Υπογράμμισε τις επενδυτικές ευκαιρίες που θα υπάρξουν εφ? όσον δημιουργηθούν νέα καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης, ώστε να περιορίσουν το κόστος του χρήματος, ιδίως για τις ΜΜΕ, αναφέρθηκε στις βελτιώσεις που επιχειρούνται στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης του τραπεζικού συστήματος, ενώ ως τελευταία προϋπόθεση επεσήμανε την ανάγκη που υπάρχει για ένα συνολικό rebranding του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας διεμήνυσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό σοκ» με επενδύσεις, άνω των 100 δισ. ευρώ έως το 2022. Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε σε πρακτικές που κινούνται προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

    [04] Θ. Δρίτσας: Αποσυμφόρηση του λιμανιού έως το Πάσχα

    Ευρεία σύσκεψη, με στόχο να βελτιωθεί η διαδικασία ενημέρωσης στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν και να μπορέσουν να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπ.Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιος Ράπτης, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλειος Παπαδόπουλος, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, Άμυνας Γιάννης Ταφύλης, εκπρόσωποι της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Πειραιά και μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

    Ο κ.Δρίτσας είπε ότι εκπρόσωποι των μεταναστών εξέφρασαν τη θέληση οι άνθρωποι που βρίσκονται και διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά να πάνε σε ποιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας, ενώ εκτίμησε ότι η αποσυμφόρηση του λιμανιού θα έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα στο μεγαλύτερο βαθμό και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται το λιμάνι να γίνει μόνιμη δομή φιλοξενίας.

    Στόχος μας είπε είναι να κλείσει πρώτα ο επιβατικός σταθμός στην πύλη Ε-3 και σιγά σιγά όλοι οι υπόλοιποι επιβατικοί σταθμοί στους οποίους φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες.

    Ο υπουργός κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει τη διανομή φυλλαδίου σε τρεις γλώσσες που έγινε σήμερα από αλληλέγγυους σε μετανάστες και πρόσφυγες στην πύλη Ε-3 είπε ότι δεν έχει δει ακόμα το συγκεκριμένο έγγραφο, ωστόσο εκτίμησε ότι πιθανόν είναι μία πολιτική κίνηση από κάποιους που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα. Ανέφερε πάντως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εθελοντών που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά προτρέπουν τους μετανάστες και πρόσφυγες να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές.

    [05] Εθνική στρατηγική για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

    Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης με αυξημένη χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό και το τέλος της εγκατάλειψης και απαξίωσης του Συστήματος Υγείας, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του σε ημερίδα με θέμα: «Η εθνική στρατηγική και οι επιχειρησιακές προτεραιότητες του τομέα Υγείας: Προτάσεις εξειδίκευσης της στρατηγικής στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 - 2020», επισημαίνοντας τις υγειονομικές ανισότητες και την εφαρμογή της ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 25% του πληθυσμού.

    Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ ο Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι το υπουργείο Υγείας θα ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση αναγκαίων έργων, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν μίλησε για προχειρότητες, σημειώνοντας ότι βρεθήκαμε να έχουμε υπερσύγχρονες μονάδες κλειστές που δεν εξυπηρετούν τον πολίτη.

    «Εξήντα εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν σε πληροφοριακά συστήματα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους», ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της διασύνδεσης των δομών Υγείας.

    Οι τρεις άξονες και οι είκοσι ειδικοί στόχοι

    Περιλαμβάνει 3 άξονες, 20 ειδικούς στόχους και 100 δράσεις ή σημεία παρέμβασης. Οι τρεις άξονες είναι:

    - καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις,

    - διαφανής σύγχρονη διακυβέρνηση του τομέα της υγείας, μέσω μιας αποτελεσματικής και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης,

    - δίκαιη και βιώσιμη χρηματοδότηση.

    Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων μοντέλων παροχής υπηρεσιών υγείας με έμφαση στην πρόληψη. Επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων η σταδιακή ανάπτυξη των τοπικών μονάδων υγείας και η καθιέρωση συνεργασιών της ΠΦΥ με την κοινότητα. Άρση ή μείωση των οικονομικών, γραφειοκρατικών, πολιτισμικών εμποδίων για την ανακούφιση των απειλούμενων από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό ατόμων και ευάλωτων ομάδων, μείωση των γεωγραφικών εμποδίων και ανισοτήτων.

    Επίσης, θα επιτευχθεί με παρεμβάσεις για την προστασία του παιδιού, ενεργό και υγιή γήρανση, την επιμήκυνση υγιέστερης ενεργούς ζωής, την στήριξη της οικογένειας για την φροντίδα παιδιών με αυτισμό και ηλικιωμένων με χρόνιες παθήσεις, όπως νόσος Αlzheimer και συναφείς παθήσεις ατόμων που δεν διαβιούν αυτόνομα, αποτρέποντας τον ιδρυματισμό τους.

    [06] Αυξάνεται το ενδιαφέρον στην Ελλάδα, για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας

    Με γεωμετρικούς ρυθμούς πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας, καθώς κέντρα διδασκαλίας δημιουργούνται σε όλη τη χώρα και παράλληλα πληθαίνει ο αριθμός των καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα. Το φαινόμενο, που ευνοούν οι παραδοσιακά στενοί πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας, εξελίσσεται σε ένα φόντο αισιοδοξίας και οικονομικού διεξόδου που διαβλέπουν στην ρωσική αγορά Έλληνες επιχειρηματίες, επαγγελματίες αλλά και επιστήμονες.

    Μετά την μεγάλη πολιτική αλλαγή στα τέλη του 20ου αιώνα, η οικονομική εξωστρέφεια που επέδειξε η Μόσχα ξύπνησε μνήμες, κληροδοτημένες από παλαιότερες γενεές επιχειρηματιών, και παράλληλα κέντρισε το ενδιαφέρον των νεότερων για την αναζήτηση αγορών και οικονομικών εταίρων στη Ρωσία. Και καθώς το «Τείχος» γκρεμιζόταν μια άλλη «γέφυρα» άρχιζε να οικοδομείται, για την επικοινωνία και την διακίνηση των ιδεών, για την μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού. Το πέρασμα στον νέο αυτό κόσμο, που γινόταν για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια προσβάσιμος στη Δύση =συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων-, απαιτούσε ένα απαραίτητο διαβατήριο, τη γνώση της ρωσικής γλώσσας.

    Σύμφωνα με το «Ινστιτούτο Πούσκιν», το οποίο συνεχίζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου, (λειτούργησε στην Ελλάδα από το 1945 μέχρι το 1991), παλιότερα έντονο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα υπήρξε στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του ?40, καθώς και στις αρχές της δεκαετίας του ?60. Από τη δεκαετία του ?90, παρουσιάζεται μια σταθερά αυξητική τάση στο ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα, λόγω του ανοίγματος της σύγχρονης Ρωσίας στην ελεύθερη αγορά και του ρόλου της ως παγκόσμιας οικονομικής και γεωπολιτικής δύναμης, αναφέρεται από το ίδιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα,

    Ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας δείχνουν σπουδαστές, επιστήμονες, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση, από όλη την Ελλάδα, αλλά ως επί το πλείστον από την Αθήνα καθώς και από περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, όπου σημειώνεται έντονη κίνηση ρωσόφωνων τουριστών και αναμένεται επιπλέον αύξηση ιδιαίτερα μετά και τις τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

    [07] Γ. Αμανατίδης: Παρακαταθήκη οι άρρηκτοι πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας

    Την βούληση για την ενίσχυση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δεσμών Ελλάδας - Ρωσίας εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στο πανεπιστήμιο Λομονοσώφ στον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα στο διεθνές συνέδριο, με θέμα «Ελληνικός Παραδοσιακός Πολιτισμός στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού», ?που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Λομονοσώφ στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας.

    «Οι εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί μας δεσμοί με τα Πανεπιστήμια της Ρωσίας είναι άρρηκτοι και διαχρονικοί» τόνισε ο Γιάννης Αμανατίδης αναφέροντας, ως παράδειγμα, στην στενή και ουσιαστική συνεργασία των δύο χωρών στο Πρόγραμμα «Ιάσων» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εδώ και 22 χρόνια προωθεί τις ελληνικές σπουδές σε Πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών, έχοντας προσφέρει εκατοντάδες υποτροφίες, όπως και ερευνητικές επισκέψεις και διαπανεπιστημιακές συμφωνίες.

    «Αυτήν την παρακαταθήκη επιθυμώ να ενισχύσω ακόμη περισσότερο και με τη σημερινή παρουσία μου στο πανεπιστήμιο Λομονοσώφ» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός παραδοσιακός πολιτισμός, με τον πλούτο μιας πολιτιστικής παράδοσης που χάνεται στα βάθη των χιλιετιών, προβάλλει τη μοναδικότητα της εθνικής μας κληρονομιάς έκδηλη στην διασύνδεση της ορθόδοξης χριστιανικής πραγματικότητας και της αρχαίας παράδοσης, στην παράδοση των εθνικών εορτασμών και της ονοματοδοσίας των σύγχρονων Ελλήνων».

    [08] Αχμέτ Νταβούτογλου: «78 Σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία»

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου ότι 78 Σύροι πρόσφυγες εστάλησαν στη Γερμανία στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

    Δύο Σύροι περιλαμβάνονται στους δεκάδες πακιστανούς κυρίως μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν χθες από τη Λέσβο στην τουρκική πόλη Δικέλι, σύμφωνα με τον Νταβούτογλου.

    Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος στην Άγκυρα δήλωσε ότι η Τουρκία θα δεχθεί αύριο στο έδαφός της 200 «παράτυπους» μετανάστες από τα ελληνικά νησιά.

    Στην Ολλανδία οι πρώτοι Σύροι από την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ- Άγκυρας

    Τριάντα ένας Σύροι πρόσφυγες έφθασαν σήμερα στην Ολλανδία προερχόμενοι από την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το υπουργείο Δικαιοσύνης, που διαχειρίζεται τη διεκπεραίωση των θεμάτων πολιτικής ασύλου.

    «Έφθασαν το πρωί αεροπορικώς» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, η Γιάνετ Τάκενς:

    «Οδηγήθηκαν σε ένα κέντρο υποδοχής για αιτούντες άσυλο, απ? όπου αναμένεται να μεταφερθούν προς τους χώρους φιλοξενίας τους.»

    Πρόκειται για 31 ανθρώπους, που προέρχονται από πολλούς καταυλισμούς προσφύγων στην Τουρκία, πρόσθεσε η ίδια, ωστόσο αρνήθηκε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες προκειμένου να προστατεύσει την προσωπική ζωή των προσφύγων.

    «Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι πρόκειται για ευάλωτους ανθρώπους, ιδίως λόγω των προβλημάτων υγείας» που αντιμετωπίζουν, πρόσθεσε η Τάκενς, ενώ δήλωσε άγνοια στο ερώτημα εάν θα υπάρξουν νέες αφίξεις προσφύγων σε βραχυπρόθεσμο διάστημα.

    [09] «Panama Papers»: Πολιτική κρίση στην Ισλανδία, έρευνες σε πολλές χώρες

    Οι αποκαλύψεις από τη διαρροή των αποκαλούμενων "Εγγράφων του Παναμά" βύθισαν σε πολιτική κρίση την Ισλανδία, την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχεται τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης που τον κατηγορεί ότι επιτρέπει σε μια μικρή, πλούσια ελίτ να φοροδιαφεύγει. Ενώ οι ηγέτες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, μπαίνουν στο στόχαστρο, ο κατάλογος των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή μακραίνει, ρίχνοντας φως στις "αδιαφανείς" μεθόδους που χρησιμοποιούν ορισμένοι πολιτικοί, αθλητές ή επιχειρηματίες.

    Το πρώτο "θύμα" της διαρροής ήταν ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος, υπό την πίεση των διαδηλωτών, ζήτησε αρχικά από τον πρόεδρο της χώρας να διαλύσει το κοινοβούλιο και, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε, ανακοίνωσε στους βουλευτές του κόμματός του ότι παραιτείται από το αξίωμά του.

    Η παραίτηση του Ισλανδού πρωθυπουργού είναι μέχρι στιγμής η σημαντικότερη πολιτική εξέλιξη μετά τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) η οποία απέκτησε πρόσβαση σε περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα του παναμέζικου νομικού γραφείου Μοσάκ Φονσέκα.

    Τις παραιτήσεις τους έχουν υποβάλει άλλα δύο πρόσωπα, όχι όμως τόσο γνωστά. Ο ένας ήταν ο Γκονσάλο Ντελαβό, ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Χιλή Διαφάνεια" ?μέλος της Διεθνούς Διαφάνειας που ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς ? και ο δεύτερος ήταν ο Λάζλο Μπολντβάι, ένα τοπικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ουγγαρίας.

    Σε δύσκολη θέση, όχι όμως παρόμοια με αυτή του Γκουνλάουγκσον, βρίσκεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο πατέρας του, Ίαν, ήταν επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου με έδρα τις Μπαχάμες, τα έσοδα του οποίου δεν φορολογούνταν στη Βρετανία. Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε να γίνει "μια έρευνα σε βάθος" και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να επιτρέπει στην πλούσια ελίτ να φοροδιαφεύγει. "Δεν μπορεί να υπάρχουν άλλοι κανόνες για την πλούσια ελίτ και άλλοι για εμάς τους υπόλοιπους. Η αδικία και η εξαπάτηση πρέπει να σταματήσουν", τόνισε.

    Ο Κόρμπιν επισήμανε ότι η Βρετανία φέρει τεράστια ευθύνη γιατί πολλοί φορολογικοί παράδεισοι, όπως οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι ή τα Νησιά Κέιμαν, είναι υπερπόντια εδάφη της ενώ άλλοι, όπως το Νησί Μαν, είναι κτήσεις του Βρετανικού Στέμματος.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης που έχουν δει τα έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας, από τις 200.000 εταιρείες που σύστησε η Μοσάκ Φονσέκα, πάνω από τις μισές έχουν έδρα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνονται στις αρχές οι ιδιοκτήτες τους.

    Ο ίδιος ο Κάμερον διέψευσε σήμερα ότι είναι ιδιοκτήτης οποιασδήποτε εξωχώριας εταιρείας ή επενδυτικού ταμείου.

    Η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Ολλανδία και το Πακιστάν είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες για την υπόθεση.

    [10] Μπ. Ομπάμα: Η φοροαποφυγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα

    O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η φοροαποφυγή ?είτε γίνεται με νόμιμα είτε με παράνομα μέσα? είναι ένα «παγκόσμιο πρόβλημα», στον απόηχο του σκανδάλου των «Εγγράφων του Παναμά».

    «Το ζήτημα της φοροαποφυγής είναι ένα τεράστιο πρόβλημα» δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, ο οποίος επέμεινε στην αναγκαιότητα να εφαρμοστούν αυστηρότερες νομοθεσίες και να ενισχυθεί η συνεργασία εντός της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό.

    Επιπλέον απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να αναλάβει δράση με στόχο να εμποδίσει τις αμερικανικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν να καταβάλουν τους φόρους που οφείλουν.

    «Πολλά από αυτά τα παραθυράκια επιβαρύνουν τις οικογένειες της μεσοαστικής τάξης» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο προσθέτοντας ότι τέτοιους είδους ελιγμοί «φορτώνουν σε εμάς τους υπόλοιπους τη λυπητερή».

    [11] Δ. Αβραμόπουλος: Τα έσοδα από το εμπόριο ναρκωτικών μπορεί να χρηματοδοτούν λαθραία διακίνηση μεταναστών και τρομοκρατία

    Τουλάχιστον 24 δισ. ευρώ τον χρόνο για παράνομες ναρκωτικές ουσίες δαπανούν οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με έκθεση για τις αγορές ναρκωτικών στην ΕΕ, που δημοσίευσαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) και η Ευρωπόλ.

    Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, πρόκειται για μια από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες για το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται διασυνδέσεις μεταξύ του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και άλλων μορφών εγκληματικότητας, όπως είναι η τρομοκρατία.

    «Τα παράνομα έσοδα από το εμπόριο ναρκωτικών μπορούν να χρηματοδοτούν τη λαθραία διακίνηση μεταναστών και την τρομοκρατία, και να υπονομεύουν τη διεθνή αναπτυξιακή προσπάθεια», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για ζητήματα Ασφάλειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την παρουσίαση της έκθεσης, σημειώνοντας πως η σχέση των ναρκωτικών με την τρομοκρατία αποδεικνύεται και στο πλαίσιο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. «Πολλοί από τους δράστες ξεκίνησαν από έμποροι ναρκωτικών, προχώρησαν σε άλλες μορφές εγκληματικότητας και κατέληξαν στην τρομοκρατία», δήλωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα ασφάλειας πρέπει να εξετάζονται σε συνάρτηση με τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

    Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Ευρωπόλ, Ρομπ Γουεϊνράιτ, υπογράμμισε πως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών «αποτελεί σημαντική απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ», τονίζοντας πως «η συντονισμένη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία είναι ουσιώδους σημασίας για τη μείωση της έκτασης και των επιπτώσεών της».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα φετινά πορίσματα, η κάνναβη είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας το 38% της αγοράς παράνομων ναρκωτικών (9,3 δισ. ευρώ ετησίως). Ακολουθεί η ηρωίνη (6,8 δισ. ευρώ ετησίως), η κοκαΐνη (5,7 δισ. ευρώ ετησίως) και τέλος, τα κύρια συνθετικά διεγερτικά, όπως αμφεταμίνη, μεθαμφεταμίνη και MDMA (1,8 δισ. ετησίως). Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έκθεση, στην παραδοσιακή αυτή αγορά παράνομων ναρκωτικών, προστίθενται κάθε χρόνο νέες ψυχοτρόπες ουσίες. «Πέρυσι ανακαλύψαμε 100 νέες τέτοιες ουσίες, που σημαίνει περίπου δύο την εβδομάδα» ανέφερε ο διευθυντής του EMCDDA, Αλεξις Γκουσντεελ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης αυτών των ουσιών.

    [12] Συνάντηση Στ. Θεοδωράκη με Μ. Σούλτς στις Βρυξέλλες

    Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συναντήθηκε το απόγευμα ο Σταύρος Θεοδωράκης. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την προσφυγική κρίση αλλά και την οικονομία. Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο κ Θεοδωράκης μίλησε αργότερα στους ευρωβουλευτές του Ευρωπαικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    --Η ομιλία

    «Οι λαϊκισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα στο προσφυγικό» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του το απόγευμα της Τρίτης στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η εκδήλωση «Αλληλεγγύη Χωρίς Σύνορα» οργανώθηκε μετά από πρόταση των ευρωβουλευτών του Κινήματος Γιώργου Γραμματικάκη και Μίλτου Κύρκου στον Τζιάνι Πιτέλα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου του Ποταμιού στο Περιστέρι.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι ακόμα και στο θέμα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς μάχονται δύο λαϊκισμοί: Ο ξενοφοβικός λαϊκισμός -η λογική ότι ο "άλλος", ο "ξένος", ο "διαφορετικός" είναι επικίνδυνος- και ο λαϊκισμός της ελεημοσύνης, ο αριστερός λαϊκισμός που λέει ότι: "Όλοι οι καλοί χωράνε, και απ? τη στιγμή μάλιστα που είναι φτωχοί είναι και ταξικοί σύμμαχοι του λαού".

    Συνεχίζοντας την ομιλία του προσέθεσε: «Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν είχε επεξεργαστεί καμία λύση και πέρασε σε μια πολιτική που τσαλαβουτούσε και ακόμα τσαλαβουτά στην μεγάλη δεξαμενή που συναντιούνται όλοι οι λαϊκισμοί ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνετε μέρα με την ημέρα».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Ευρώπης: "Πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αναλάβουν αναλογικά τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι Έλληνες. Γιατί είναι αλήθεια ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πιάστηκε στον ύπνο και η πρώτη ενστικτώδης κίνηση ήταν να περιχαρακωθεί απέναντι στις μάζες των απελπισμένων».

    [13] Τζόρτζεβιτς: «Μετά την Αναντολού Εφές θα σκεφτούμε τα πλέι οφ»

    Ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Αναντολού Εφές τις υποχρεώσεις του στη φάση των «16» της Euroleague, με τον Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς να επιθυμεί η ομάδα του να δώσει συνέχεια στα θετικά αποτελέσματα και να επισημαίνει ότι οι «πράσινοι» θα σκεφτούν τη συνέχειά τους στα πλέι οφ μετά την αναμέτρηση με τον τουρκικό σύλλογο.

    «Μολονότι έχοuμε ήδη προκριθεί στα πλέι οφ της Euroleague, θα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα τον αγώνα με την Αναντολού Εφές» δήλωσε ο προπονητής του «τριφυλλιού» στην ιστοσελίδα της Euroleague και συνέχισε: «Η αντίπαλός μας διαθέτει ποιότητα και γεμάτο ρόστερ, έχει στην άκρη του πάγκου της τον σπουδαίο Ντούσαν Ίβκοβιτς και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να παλέψουμε. Κάναμε ένα εξαιρετικό comeback στη διοργάνωση, μετρώντας 8 νίκες στα τελευταία 9 παιχνίδια μας και θέλουμε να δώσουμε συνέχεια στα θετικά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή σκεφτόμαστε μόνο την Αναντολού Εφές. Θα μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε τα πλέι οφ το βράδυ της Πέμπτης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 April 2016 - 18:32:45 UTC