Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Να μπει τέλος στη «φάμπρικα» των απευθείας αναθέσεων που προωθούν μέλη της κυβέρνησης
  • [02] Επίσκεψη της Ό. Γεροβασίλη στη Μόσχα
  • [03] Στο νοσοκομείο έπειτα από έντονη αδιαθεσία νοσηλεύεται ο Γ. Μουζάλας
  • [04] Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι προς συζήτηση ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους
  • [05] Αυστηρές έρευνες και σαφείς πολιτικές απαντήσεις για τα «Panama Papers», ζητά ο Β. Φάιμαν
  • [06] Θ. Φωτίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δύο δομές για ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα
  • [07] Νέο συνθετικό ναρκωτικό-φάρμακο ανησυχεί τις αμερικανικές αρχές
  • [08] Πραγματοποιούνται τα πρώτα σημαντικά βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας
  • [09] "Η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", απαντά ο Επίτροπος Χαν στον Μ. Κεφαλογιάννη
  • [10] Ένα εναλλακτικό τοπίο για τα ΜΜΕ στην Ευρώπη»: εκδήλωση GUE/NGL στις 7 Απριλίου στο ΕΚ, με τη συμμετοχή του Σ. Κούλογλου
  • [11] Πρ. Παυλόπουλος: Να τελειώνουμε με τον ISIS και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους
  • [12] Θ. Φωτίου: Στόχος η διαμόρφωση ενός εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης όλων των πολιτικών κοινωνικής ένταξης
  • [13] Κρεμλίνο: Οι αποκαλύψεις στρέφονται «κατά του Πούτιν, της Ρωσίας μας»
  • [14] Πρόσβαση στα έγγραφα που διέρρευσαν δεσμεύεται να αποκτήσει το γαλλικό ΥΠΟΙΚ
  • [15] Μεγάλα ονόματα του αθλητισμού στα «Panama Papers»
  • [16] MVP Μαρτίου στην Euroleague ο Μπουρούσης
  • [17] Μεγάλο γερμανικό πολυτελές αυτοκίνητο με οικονομικό κινητήρα ντίζελ
  • [18] Και το όνομα αυτού για την Τσέλσι... Αντόνιο Κόντε

  • [01] ΝΔ: Να μπει τέλος στη «φάμπρικα» των απευθείας αναθέσεων που προωθούν μέλη της κυβέρνησης

    Η ΝΔ με ανακοίνωσή της, επιτίθεται στην κυβέρνηση και την κατηγορεί ότι δεν απαντά σε σοβαρές καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούν για κύμα αδιαφανών, απευθείας αναθέσεων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με μισθώσεις ιδιωτικών εγκαταστάσεων, εκτάσεων και αγρών, καθώς και με υπηρεσίες εστίασης, σίτισης και καθαριότητας.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της κατασκευής του κέντρου φιλοξενίας (hot spot) στη Χίο, το οποίο κόστισε τελικά 1.277.000 ευρώ, τη στιγμή που, μεταξύ άλλων, η έκταση παραχωρήθηκε από τον Δήμο, ο εξοπλισμός και οι υποδομές στέγασης διατέθηκαν από ελληνική επιχείρηση, ενώ προβλέφθηκε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, και συμπληρωματική δαπάνη ύψους 423.183 ευρώ, που εγκρίθηκε 20 μέρες μετά το τέλος των έργων.

    «Και όλα αυτά σε διαγωνισμό της μίας και μόνο ημέρας», τονίζει η ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη στηλιτεύσει τον παραγκωνισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και την πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία που παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναθέτει, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, απευθείας σε επιχειρήσεις, έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και η οποία, «αποδεικνύεται, δυστυχώς, ως το όχημα για πολλές "γκρίζες" αναθέσεις».

    «Καλούμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να βάλει επιτέλους ένα τέλος στη νέα "φάμπρικα" των απευθείας αναθέσεων, που προωθούν μέλη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Συγγρού.

    [02] Επίσκεψη της Ό. Γεροβασίλη στη Μόσχα

    Εθιμοτυπική συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε σήμερα το μεσημέρι στο Κρεμλίνο, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Μόσχα.

    Νωρίτερα, η κ. Γεροβασίλη, παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Άθως. Το 'Αγιον Όρος», στη Ρωσική Κρατική Δούμα, έκθεση που διοργανώνεται στα πλαίσια του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016. Η κυβερνητική εκπρόσωπος συνεχάρη τους διοργανωτές της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση φωτογραφίας και χαλκογραφιών από τις συλλογές της Αγιορείτικης Φωτοθήκης και Πινακοθήκης.

    [03] Στο νοσοκομείο έπειτα από έντονη αδιαθεσία νοσηλεύεται ο Γ. Μουζάλας

    Σε δημόσιο νοσοκομείο της Αττικής νοσηλεύεται από χτες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

    Ο κ. Μουζάλας αισθάνθηκε αδιαθεσία την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, και οδηγήθηκε στο ιατρείο της Βουλής, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ωστόσο, τα συμπτώματα αδιαθεσίας δεν υποχώρησαν, οπότε αποφασίστηκε χτες να εισαχθεί σε νοσοκομείο για νοσηλεία προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Στο νοσοκομείο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα.

    [04] Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Δεν είναι προς συζήτηση ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους

    Δεν είναι προς συζήτηση ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μετά τη διαρροή από τα WikiLeaks της συζήτησης που είχαν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για μια τέτοια πιθανότητα.

    «Ένα κούρεμα χρέους δεν είναι προς συζήτηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γέγκερ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

    [05] Αυστηρές έρευνες και σαφείς πολιτικές απαντήσεις για τα «Panama Papers», ζητά ο Β. Φάιμαν

    Να υπάρξουν αυστηρές έρευνες και να δοθούν σαφείς πολιτικές απαντήσεις, με σχετική νομοθεσία και ποινικές διώξεις που θα στοχεύουν στην αποτροπή τέτοιων πρακτικών, ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές δηλώσεις του σε σχέση με τις αποκαλύψεις για τα λεγόμενα "Έγγραφα του Παναμά" (Panama Papers).

    Σύμφωνα με τον καγκελάριο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, η Αυστρία ανέλαβε τα τελευταία χρόνια αρκετές πρωτοβουλίες, όπως την κατάργηση του τραπεζιτικού απορρήτου σε περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος, ή την υλοποίηση των προτύπων του ΟΟΣΑ στην ανταλλαγή δεδομένων και την εφαρμογή μέτρων κατά επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά έγιναν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο αποδεικνύεται πως χρειάζονται τέτοια μέτρα και σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πρέπει να υπάρξει σκληρή στάση απέναντι σε μη συνεργαζόμενες τρίτες χώρες και να επιβληθούν κυρώσεις σε εκείνα τα κράτη που το επιχειρηματικό τους μοντέλο στηρίζεται προφανώς στη συγκάλυψη της φορολογικής απάτης με offshore εταιρείες.

    Όπως επισημαίνει στις δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος, είναι εμφανής η αντίσταση που προβάλλεται και στο εσωτερικό της Ευρώπης, καθώς "δυστυχώς" διαπιστώνεται το πόσο δύσκολο είναι να καθιερωθεί ακόμη και σε έναν "συνασπισμό των προθύμων" ένας φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, διότι επικρατούν συνέχεια οι αντιστάσεις των εκπροσώπων των "λόμπι".

    [06] Θ. Φωτίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δύο δομές για ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα

    Δύο δομές για ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα θα λειτουργήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Συγκεκριμένα, εντός του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης, "Άγιος Παντελεήμων"που βρίσκεται στο 7ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης Λαγκαδά, δημιουργήθηκε μέσα σε δυόμισι εβδομάδες χώρος σε ένα από τα κτίρια του Θεραπευτηρίου, όπου θα φιλοξενηθούν 30 προσφυγόπουλα. Άλλα εννέα προσφυγόπουλα θα φιλοξενηθούν σε χώρο που δημιουργήθηκε σε παράρτημα του

    "Αγίου Παντελεήμονα", στην πόλη των Σερρών. Οι ξενώνες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, με αφορμή τις επισκέψεις της στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας Δημήτρη Καρέλλα. "Σήμερα υπογράφτηκε η σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και στα χωριά SOS, τα οποία θα πληρώνουν το προσωπικό που απαιτείται"είπε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δύο παιδοψυχολόγους, τέσσερις κοινωνικούς λειτουργούς, δύο διερμηνείς και τέσσερις κοινωνικούς φροντιστές. "Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει βρεθεί το προσωπικό ώστε να μπορούν να μεταφερθούν τα παιδιά"πρόσθεσε.

    Η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι κατά την επίσκεψή της χθες στην Ειδομένη ζήτησε να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο ύπαρξης ασυνόδευτων παιδιών και εκεί. "Στην Ειδομένη μου είπαν ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ασυνόδευτο ανήλικο παιδί. Αυτό είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι το 40% του πληθυσμού εκεί είναι παιδιά, ωστόσο πρόκειται για παιδιά που έχουν όλα τις οικογένειές τους"σημείωσε χαρακτηριστικά. Είπε, ακόμη, ότι και στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ασυνόδευτο παιδί ούτε στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στο λιμάνι της πόλης.

    [07] Νέο συνθετικό ναρκωτικό-φάρμακο ανησυχεί τις αμερικανικές αρχές

    Η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) προειδοποίησε για μια νέα πρακτική διακοπής των ναρκωτικών με φαιντανύλη, ένα ισχυρό παυσίπονο, έπειτα από σχεδόν 40 περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή πήραν υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Καλιφόρνια.

    "Με αφορμή τον ανησυχητικό ρυθμό με τον οποίο σημειώνονται περιστατικά υπερβολικής δόσης, εκδίδεται αυτή η προειδοποίηση δημόσιας ασφάλειας", αναφέρει η DEA σε ανακοίνωσή της.

    Από την περασμένη εβδομάδα, διευκρινίζει η υπηρεσία, 36 άνθρωποι πήραν υπερβολική δόση και εννέα πέθαναν στα περίχωρα του Σακραμέντο, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας στην αμερικανική Δύση, μετά τη λήψη αυτού του συνθετικού οπιούχου αναλγητικού.

    Οι αρχές πιστεύουν ότι τα χάπια πωλούνται στο δρόμο και μοιάζουν με δισκία υδροκωδόνης, ενός αναλγητικού φαρμάκου που χορηγείται με συνταγή στις ΗΠΑ.

    Η φαιντανύλη είναι παυσίπονο που θεωρείται 25 έως 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη και 50 έως 100 φορές από τη μορφίνη. Συνήθως χρησιμοποιείται για την ανακούφιση έντονων μετεγχειρητικών πόνων ή συνταγογραφείται σε ασθενείς με καρκίνο.

    Ανάμεσα στα θύματα, όλα ηλικίας μεταξύ 18 και 59 ετών, του συνθετικού αυτού που ενοχοποιεί η DEA, ένας 28χρονος πατέρας τριών παιδιών πέθανε στο Σακραμέντο μετά τη λήψη ενός δισκίου που πίστευε ότι είναι ένα άλλο παυσίπονο, το Norco.

    [08] Πραγματοποιούνται τα πρώτα σημαντικά βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

    Σήμερα πραγματοποιούνται τα πρώτα σημαντικά βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Σήμερα το πρωί, 32 Σύριοι πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν στη Γερμανία και 11 στη Φινλανδία. Μια ομάδα Σύριων προσφύγων αναμένεται να αναχωρήσουν για τις Κάτω Χώρες αύριο το πρωί. Σήμερα το πρωί βρισκόταν σε εξέλιξη η επιστροφή αρκετών μεταναστών, που δεν είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, με πλήρη σεβασμό της ενωσιακής και της διεθνούς νομοθεσίας. Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες από την Ελλάδα, την Τουρκία και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

    Τι περιλαμβάνει η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 18 Μαρτίου;

    Η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν ότι:

    1) Όλοι οι νέοι παράτυποι μετανάστες ή αιτούντες άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί ως απαράδεκτες και διέρχονται τα σύνορα από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά από την 20 Μαρτίου 2016, θα επιστρέφονται στην ΤουρκίαΒ·

    2) Για κάθε Σύριο που θα επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύριος θα επανεγκαθίσταται απευθείας από την Τουρκία στην ΕΕΒ·

    3) Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη του ανοίγματος νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράτυπης μετανάστευσης άνοιγμα από την Τουρκία στην ΕΕΒ·

    4) Εφόσον οι παράνομες διελεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ τερματίζονται ή μειώνονται σημαντικά, θα ενεργοποιηθεί ένα εθελοντικό ανθρωπιστικό σύστημα εισδοχήςΒ·

    5) Η υλοποίηση του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση των θεωρήσεων θα επιταχυνθεί με σκοπό την άρση της υποχρέωσης θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου 2016. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εκπληρώσει τις υπόλοιπες απαιτήσειςΒ·

    6) Η ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει περαιτέρω την εκταμίευση των αρχικά κατανεμηθέντων 3 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Όταν οι πόροι αυτοί πρόκειται να εξαντληθούν, η ΕΕ θα κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη διευκόλυνση μέχρι επιπλέον ποσού ύψους έως 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018Β·

    7) Η ΕΕ και η Τουρκία χαιρετίζουν τις εν εξελίξει εργασίες για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

    8) Η διαδικασία προσχώρησης θα ενεργοποιηθεί εκ νέου, με το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων θα συνεχιστούν με επιταχυνόμενους ρυθμούςΒ·

    9) Η ΕΕ και η Τουρκία θα εργαστούν για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία.

    Τι έχει κάνει η Ελλάδα για την εφαρμογή της συμφωνίας;

    Από τις 18 Μαρτίου 2016, η Ελλάδα έχει κάνει τα εξής:

    Μετέφερε στην ηπειρωτική χώρα όλους τους μετανάστες που είχαν φτάσει στα νησιά πριν από τις 20 ΜαρτίουΒ·

    Επέστρεψε στην Τουρκία 147 παράτυπους μετανάστες που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και οι οποίοι είχαν αφιχθεί πριν τις 20 ΜαρτίουΒ·

    Απέστειλε αξιωματικούς-συνδέσμους στην ΤουρκίαΒ·

    Εγκατέστησε, 1.500 υπαλλήλους και αστυνομικούς για υποθέσεις ασύλου στα νησιάΒ·

    Μετέτρεψε τα κέντρα πρώτης υποδοχής σε κλειστές εγκαταστάσεις υποδοχής για να αποφευχθεί η διαφυγή των παράτυπων μεταναστών που υπόκεινται σε αποφάσεις επιστροφήςΒ·

    Προσάρμοσε τη νομοθεσία της για να εξασφαλίσει νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αρχών της «πρώτης ασφαλούς χώρας ασύλου» και της «ασφαλούς τρίτης χώρας».

    Τι έχει κάνει η Τουρκία για την εφαρμογή της συμφωνίας;

    Από τις 18 Μαρτίου 2016, η Τουρκία έχει κάνει τα εξής:

    Απέστειλε αξιωματικούς-συνδέσμους στην ΕλλάδαΒ·

    Παρείχε επίσημες εγγυήσεις ότι θα ανανεωθεί το καθεστώς προστασίας όλων των Σύριων προσφύγων που επιστρέφουν στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά. Έχει καταρτιστεί η τροποποίηση του κανονισμού προσωρινής προστασίας για τους ΣύριουςΒ·

    Συνέχισε να εξασφαλίζει ότι όλα τα άτομα τα οποία έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και έχουν επιστραφεί από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία θα έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου στην Τουρκία.

    Πόσοι υπάλληλοι από τους οργανισμούς της ΕΕ έχουν αποσταλεί στα ελληνικά νησιά;

    Κατά το σαββατοκύριακο εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα 206 αξιωματικοί συνοδείας του Frontex.

    Την Κυριακή και Δευτέρα εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα 32 αξιωματικοί της ΕΥΥΑ και 5 μόνιμοι υπάλληλοι. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες προέρχονται από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία. 30 επιπλέον άτομα αναμένεται να εγκατασταθούν μέχρι την Τετάρτη. Η παρουσία της ΕΥΥΑ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σταδιακά κατά τις επόμενες ημέρες.

    Ο Frontex και η ΕΥΥΑ δημοσίευσαν αμφότεροι δύο προσκλήσεις για εμπειρογνώμονες στις 19 Μαρτίου (1.500 αξιωματικοί συνοδείας και 50 εμπειρογνώμονες σε θέματα επιστροφής και επανεισδοχής για τον Frontex και 400 υπάλληλοι αρμόδιοι για την εξέταση υποθέσεων ασύλου καθώς και 400 διερμηνείς και 30 δικαστές και για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο).

    Πόσους υπαλλήλους από τους οργανισμούς της ΕΕ έχουν δεσμευθεί να αποστείλουν τα κράτη μέλη;

    Επιβεβαιωμένες μέχρις στιγμής δεσμεύσεις στον Frontex:

    Μέχρις στιγμής ο Frontex έχει λάβει προτάσεις από 21 κράτη μέλη για 44 εμπειρογνώμονες επανεισδοχής και 702 αξιωματικούς συνοδείας σε σχέση με τους αρχικά αιτηθέντες (50 και 1.500 αντίστοιχα) για τις δύο αυτές ειδικότητες.

    Εμπειρογνώμονες επανεισδοχής: απαιτούνται 50, υπάρχουν δεσμεύσεις για 44

    Αξιωματικοί συνοδείας: απαιτούνται 1500, υπάρχουν δεσμεύσεις για 701

    Επιβεβαιωμένες μέχρις στιγμής δεσμεύσεις στην ΕΥΥΑ:

    Η ΕΥΥΑ έχει λάβει μέχρι σήμερα προτάσεις από 16 κράτη μέλη για 452 εμπειρογνώμονες, 120 εκ των οποίων έχουν μέχρις στιγμής οριστεί (έχουν ζητηθεί 400 υπάλληλοι αρμόδιοι για την εξέταση υποθέσεων ασύλου, 400 διερμηνείς καθώς και 30 δικαστές).

    Άσυλο: απαιτούνται 400, υπάρχουν δεσμεύσεις για 396, έχουν οριστεί 85 εμπειρογνώμονες

    Διερμηνείς: απαιτούνται 400, υπάρχουν δεσμεύσεις για 22

    Δικαστές: η ΕΥΥΑ έχει ζητήσει 30, έχουν οριστεί 33

    Για τακτικές επικαιροποιήσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις για εμπειρογνώμονες, ανατρέξτε στον σχετικό πίνακα.

    Πόσοι υπάλληλοι οργανισμών ήταν παρόντες πριν τις 20 Μαρτίου στην Ελλάδα;

    Ο Frontex διέθετε ήδη σταλεί στην Ελλάδα 674 υπαλλήλους:

    Υπάλληλοι του Frontex στα κέντρα πρώτης υποχοχής: 481

    Ομάδες του Frontex εκτός κέντρων πρώτης υποδοχής: 193

    Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EYYA) έχει ήδη 21 εμπειρογνώμονες που εργάζονται στα κέντρα πρώτης υποδοχής και 47 εμπειρογνώμονες που εργάζονται στην ηπειρωτική χώρα.

    Πόσοι μετανάστες έχουν φτάσει στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου;

    Ημερομηνία

    Αριθμός αφίξεων

    20/3

    1.667

    21/3

    600

    22/3

    260

    23/3

    0

    24/3

    161

    25/3

    78

    26/3

    73

    27/3

    232

    28/3

    192

    29/3

    766

    30/3

    377

    31/3

    339

    01/4

    566

    02/4

    514

    03/4

    200

    Πως υλοποιούνται στην πράξη οι επανεγκαταστάσεις και οι επιστροφές;

    Οι επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται αεροπορικώς.

    Οι επιστροφές από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία γίνονται κατά πρώτον με πορθμεία και λεωφορεία. Οι επιχειρησιακές διευθετήσεις αποφασίζονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Frontex βοηθά στην πρακτική εφαρμογή.

    Προς το παρόν ο Frontex έχει κινητοποιήσει την ακόλουθη υποστήριξη στην πράξη:

    3 πορθμεία (χωρητικότητας 246, 330 και 400 ατόμων αντίστοιχα)

    Πάνω από 10 λεωφορεία για τη μεταφορά από τα κέντρα πρώτης υποδοχής στα λιμάνια

    256 αξιωματικούς συνοδείας Frontex

    Τα πορθμεία αναχώρησαν σήμερα το πρωί από τα ελληνικά νησιά και αποβίβασαν τους επιβάτες στον λιμένα Dikeli στην Τουρκία.

    Ποιά είναι η νομική βάση για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία;

    Όσοι δεν υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα ή των οποίων η αίτηση για χορήγηση ασύλου έχει απορριφθεί ως απαράδεκτη θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Το νομικό πλαίσιο αυτών των επιστροφών είναι η διμερής συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016, αυτή θα αντικατασταθεί από τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας, αφού τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις για την επανεισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών της εν λόγω συμφωνίας.

    Ποιά είναι η νομική βάση για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία;

    Οι αιτήσεις των ατόμων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα θα εξετάζονται ανά κάθε περίπτωση χωριστά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου και την αρχή της μη επαναπροώθησης. Θα γίνονται ατομικές συνεντεύξεις, ατομικές αξιολογήσεις και θα υπάρχει δικαίωμα προσφυγής. Δεν θα υπάρξει γενική και αυτόματη επιστροφή των αιτούντων άσυλο.

    Οι κανόνες της ΕΕ για το άσυλο επιτρέπουν στα κράτη μέλη, υπό ορισμένες σαφώς καθορισμένες περιστάσεις, να κρίνουν μια αίτηση «απαράδεκτη», δηλαδή, να απορρίψουν την αίτηση χωρίς να εξετάσουν την ουσία εφαρμόζοντας την ταχεία διαδικασία.

    Υπάρχουν δύο νομικές δυνατότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κηρυχθούν απαράδεκτες, αιτήσεις ασύλου σε σχέση με την Τουρκία:

    1) πρώτη χώρα ασύλου (άρθρο35 της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου): όταν το πρόσωπο έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας στην εν λόγω χώρα, ή διαφορετικά απολαύει επαρκούς προστασίας στην εν λόγω χώραΒ·

    2) ασφαλής τρίτη χώρα (άρθρο38 της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου): όταν ο κάτοχος δεν έχει ήδη τύχει προστασίας στην τρίτη χώρα, αλλά η τρίτη χώρα μπορεί να εγγυηθεί την ουσιαστική πρόσβαση στην προστασία του προς επανεισδοχή προσώπου.

    Σε ποια βάση επανεγκαθίστανται οι Σύριοι από την Τουρκία;

    Η επανεγκατάσταση από την Τουρκία προς την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί, κατά πρώτο λόγο, με την τήρηση των υποχρεώσεων των κρατών μελών που απορρέουν από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2015, από τις οποίες παραμένουν 18.000 θέσεις για επανεγκατάσταση.

    Επιπλέον, η Επιτροπή έχει προτείνει τροποποίηση της απόφασης μετεγκατάστασης της 22ας Σεπτεμβρίου 2015 για τη μετεγκατάσταση επιπλέον 54.000 ατόμων βάσει εθελοντικής διευθέτησης.

    Πέραν τούτου, θα ενεργοποιηθεί το εθελοντικό ανθρωπιστικό σύστημα εισδοχής για Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, που υφίσταται από τις 15 Δεκεμβρίου.

    Ποιες εγγυήσεις υφίστανται για τους αιτούντες άσυλο;

    Όλες οι αιτήσεις πρέπει να εξετάζονται μεμονωμένα και πρέπει να λαμβάνεται δεόντως υπόψη η κατάσταση ευάλωτων ομάδων, ιδίως των ασυνόδευτων ανηλίκων, για τους οποίους όλες οι αποφάσεις πρέπει να είναι προς το μείζον συμφέρον τους.

    Όλοι οι αιτούντες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης που τους αφορά.

    Θα παραμείνουν στην Ελλάδα οι αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσφυγής;

    Κατά την εφαρμογή της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας» και «πρώτης χώρας ασύλου», κάθε απόφαση επιστροφής αναστέλλεται αυτομάτως ενώ η εξετάζεται η προσφυγή.

    Που θα φιλοξενούνται οι μετανάστες ενώ θα περιμένουν την επιστροφή;

    Οι μετανάστες θα φιλοξενούνται σε ανοικτές ή σε κλειστές εγκαταστάσεις υποδοχής στα ελληνικά νησιά.

    Η οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής και η οδηγία περί επιστροφής περιλαμβάνουν κανόνες σχετικά με τη δυνατότητα κράτησης των αιτούντων άσυλο και των παράτυπων μεταναστών, ιδίως εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής.

    Η κράτηση πρέπει να είναι πάντοτε η έσχατη λύση και πρέπει να είναι αναλογική.

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες των ευάλωτων ατόμων και των ασυνόδευτων ανηλίκων, που κατ?αρχήν δεν θα πρέπει να τίθενται υπό προσωρινή κράτηση.

    Πώς μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο κόσμος θα προστατεύεται στην Τουρκία;

    Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία συμφώνησαν στη δήλωση της 18ης Μαρτίου να τηρούν την αρχή της μη επαναπροώθησης.

    Μόνο οι αιτούντες άσυλο, που θα προστατεύονται σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και με σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

    Επιπλέον, η ΕΕ έχει επιταχύνει την εκταμίευση πόρων από τα 3 δισ. ευρώ της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στη Τουρκία. Με αυτή τη χρηματοδότηση θα υποστηριχτούν Σύριοι στην Τουρκία με την παροχή πρόσβασης σε τρόφιμα, στέγαση, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη. Ένα πρόσθετο ποσό 3 δισ. ευρώ θα διατεθεί μετά την πλήρη χρησιμοποίηση αυτού του ποσού, και έως το τέλος του 2018. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θα αποτελέσει βασικό παράγοντα στη διαδικασία επανεγκατάστασης για την παροχή πρόσθετης υποστήριξης και εποπτείας.

    Τι επιχειρησιακή υποστήριξη χρειάζεται η Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος;

    Η εφαρμογή της συμφωνίας απαιτεί τεράστιες επιχειρησιακές προσπάθειες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και κυρίως από την Ελλάδα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να παρέχουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αναγκαία μέσα, συμπεριλαμβανομένων συνοριοφυλάκων, εμπειρογνώμονες στον τομέα του ασύλου και διερμηνείς.

    Η Επιτροπή εκτίμησε ότι η Ελλάδα χρειάζεται:

    Προσωπικό περίπου 4.000 ατόμων από την Ελλάδα, τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) και τον Frontex:

    Για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου: 200 υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου για την εξέταση υποθέσεων, 400 εμπειρογνώμονες σε θέματα ασύλου από άλλα κράτη μέλη που θα διατεθούν από την ΕΥΥΑ και 400 διερμηνείς. Για τη διαδικασία εξέτασης των προσφυγών: 10 επιτροπές ενστάσεων που θα αποτελούνται από 30 μέλη από την Ελλάδα καθώς και 30 δικαστές με αποδεδειγμένη εμπειρία στη νομοθεσία για το άσυλο από άλλα κράτη μέλη και 30 διερμηνείς. Η διαδικασία επιστροφής: 25 Έλληνες υπαλλήλους επανεισδοχής, 250 Έλληνες αστυνομικούς, καθώς και 50 εμπειρογνώμονες του Frontex. 1.500 αστυνομικούς, απεσπασμένους με βάση διμερείς συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας (δαπάνες που καλύπτονται από τον Frontex). Ασφάλεια: 1.000 άτομα προσωπικού ασφάλειας/στρατιωτικοί.

    Ποιός συντονίζει αυτή τη στήριξη;

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, συνελθόντες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Μαρτίου 2016, συμφώνησαν ότι «η Επιτροπή θα συντονίζει και θα οργανώνει από κοινού με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς τις αναγκαίες δομές υποστήριξης για την αποτελεσματική εφαρμογή της (συμφωνίας)».

    Ο Πρόεδρος Γιούνκερ διόρισε τον Μάαρτεν Φερφέ ως συντονιστή της ΕΕ για την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ο κ. Φερφέ είναι γενικός διευθυντής της υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ηγείται μιας ομάδας που βρίσκεται ήδη επί τόπου από τον Οκτώβριο του 2015, συνεργαζόμενη με τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επιταχύνοντας την πρόσβαση σε χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, βελτιώνοντας το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων φορέων για την αντιμετώπιση των διοικητικών σημείων συμφόρησης και διευκολύνοντας την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων και τη μετεγκατάσταση. Ο συντονιστής της ΕΕ διαθέτει σημαντικούς πόρους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (ειδικότερα τη ΓΔ HOME) και τους οργανισμούς της ΕΕ (Frontex, ΕΥΥΑ, Ευρωπόλ).

    Ο συντονιστής της ΕΕ οργανώνει και συντονίζει τις εργασίες της αποστολής των απαιτούμενων 4.000 υπαλλήλων από την Ελλάδα, τα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) και τον Frontex.

    Τι χρηματοδοτική στήριξη παρέχεται στην Ελλάδα;

    Η Επιτροπή εκτίμησε ότι το κόστος της πρακτικής εφαρμογής της συμφωνίας ανέρχεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών.

    Η ΕΕ θα υποστηρίξει την Ελλάδα να διαθέσει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, την υποδομή και την ικανότητα υποδοχής προκειμένου να φέρει σε πέρας τις διαδικασίες προσφυγής και τις επιχειρήσεις επιστροφής μεγάλης κλίμακας.

    Επείγουσα συνδρομή

    Από τις αρχές του 2015, η Ελλάδα έλαβε 181 εκατ. ευρώ για την παροχή επείγουσας βοήθειας. Για το 2016, η Επιτροπή αύξησε σημαντικά τον προϋπολογισμό παροχής βοήθειας έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) ? το συνολικό ποσό της διαθέσιμης για το 2016 χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για την προσφυγική κρίση ανέρχεται σήμερα σε 464 εκατ. ευρώ. Έχουν δεσμευτεί 267 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, από τα οποία 193,7 εκατ. ευρώ εξακολουθούν να διατίθενται για την υποστήριξη των ελληνικών αρχών και των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης, υπό τον όρο ότι οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται στην Επιτροπή. Τα κονδύλια αυτά μπορούν να διατεθούν για τη χρηματοδότηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά, καθώς και για τη στήριξη επιχειρήσεων επιστροφής (μεταφορά και συνοδευτικά μέτρα). Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή διάθεση πρόσθετων Ελλήνων υπαλλήλων ή εμπειρογνωμόνων από τα κράτη μέλη που εγκαθίστανται στην Ελλάδα.

    Χρηματοδότηση που διατίθεται στο πλαίσιο των ελληνικών πολυετών εθνικών προγραμμάτων

    Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης προστίθεται στα 509 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 (294,5 εκατ. ευρώ από το ΤΑΜΕ και 214,7 εκατ. ευρώ από το ΤΕΑ).

    Χρηματοδότηση του Frontex

    Διατίθενται 60 εκατ. ευρώ διατίθενται για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων επιστροφής, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των εξόδων των εμπειρογνωμόνων του Frontex στον τομέα της επιστροφής, των εξόδων μεταφοράς (συμπεριλαμβανομένων των σκαφών που διατίθενται μέσω του Frontex) και των εξόδων των αστυνομικών για συνοδεία επιστροφής (συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών που έχουν αποσπασθεί από άλλα κράτη μέλη με βάση διμερείς συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας).

    Χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο

    Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, διατίθενται 1,9 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των κρατών μελών που υφίστανται ιδιαίτερη πίεση το 2016, με τη χρηματοδότηση π.χ. υπαλλήλων που χειρίζονται υποθέσεις, δικαστών και κινητών κοντέινερ.

    Μηχανισμός παροχής βοήθειας έκτακτης ανάγκης

    Η Επιτροπή πρότεινε στις 2 Μαρτίου 2016 ένα μέσο Βοήθειας Έκτακτης, ύψους 700 εκατ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία, που θα χρησιμοποιείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή ταχύτερης και πιο στοχευμένης αντιμετώπισης μεγάλων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας προς τα κράτη μέλη ώστε να αντεπεξέλθουν σε μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Οι εκτιμώμενες ανάγκες για το 2016 είναι 300 εκατ. ευρώ, με περαιτέρω 200 εκατ. ευρώ για το 2017 και το 2018, αντίστοιχα.

    Τι θα συμβεί στους μετανάστες που βρίσκονταν ήδη στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου;

    Οι ελληνικές αρχές, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι οργανισμοί της ΕΕ συμφώνησαν την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα και την παροχή ταχείας ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, θα πρέπει να επιτευχθούν 6.000 μετεγκαταστάσεις εντός του επόμενου μήνα και να έχουν ολοκληρωθεί τουλάχιστον 20.000 μετεγκαταστάσεις μέχρι τα μέσα Μαΐου 2016. Μέχρι στιγμής έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη 581 άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

    Συνολικά, 19 κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν 2.762 θέσεις για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα. Η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου έχει καταχωρίσει 2.592 αιτήσεις για μετεγκατάσταση.

    Έχουν υποβληθεί στα κράτη μέλη 1.986 αιτήσεις μετεγκατάστασης, από τις οποίες έχουν γίνει δεκτές 1.124. Εξακολουθούν να εκκρεμούν άλλες 862.

    [09] "Η Τουρκία πρέπει να διασφαλίσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", απαντά ο Επίτροπος Χαν στον Μ. Κεφαλογιάννη

    «Η Τουρκία, όπως κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, πρέπει να διασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)» απαντά ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης κ. Χαν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή και επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη. Στην ερώτηση τονιζόταν η προσπάθεια της Τουρκίας να ξεμπλοκάρει τις παγωμένες ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας την προσφυγική κρίση.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες συλλήψεις 12 πανεπιστημιακών, που είχαν υπογράψει ψήφισμα ζητώντας την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Κούρδων αυτονομιστών, ο Επίτροπος απάντησε ότι το συγκεκριμένο γεγονός είναι μία πολύ ανησυχητική εξέλιξη.

    [10] Ένα εναλλακτικό τοπίο για τα ΜΜΕ στην Ευρώπη»: εκδήλωση GUE/NGL στις 7 Απριλίου στο ΕΚ, με τη συμμετοχή του Σ. Κούλογλου

    «Ένα εναλλακτικό τοπίο για τα ΜΜΕ στην Ευρώπη» - εκδήλωση GUE/NGL στις 7 Απριλίου στο ΕΚ, με τη συμμετοχή του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κούλογλου

    Η GUE/NGL θα διερευνήσει το θέμα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ευρώπη με εκπροσώπους από χώρες που κλυδωνίζονται από την κρίση. Μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία. Το συνέδριο αποσκοπεί ιδίως στην: Διερεύνηση των παραγόντων της κρίσης της δημοσιογραφίας σήμερα από τον ορισμό των διαφόρων μορφών και τα χαρακτηριστικά του σε όλη την Ευρώπη, καθώς και την αξιολόγηση των επιπτώσεών τους στη δημοκρατία.

    Είναι το διαδίκτυο μια πρόκληση για τα παραδοσιακά έντυπα μέσα ενημέρωσης ή μια ευκαιρία για την ανάπτυξη νέου κοινού; Είναι το κοινό λιγότερο διατεθειμένο να αγοράσει εφημερίδες, λόγω του διαδικτύου ή μήπως το κοινό έχει άλλες ανάγκες στις οποίες η ανεξάρτητη δημοσιογραφία πρέπει να απαντήσει; Οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας και η απώλεια της προστασίας των δημοσιογράφων υπονομεύει την ελευθερία της έκφρασης και με ποιους τρόπους;

    Θα διερευνηθούν επιτυχημένα παραδείγματα νέων εναλλακτικών μέσων που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα σε όλη την ΕΕ και φαίνεται να έχουν βρει καινοτόμους και βιώσιμους τρόπους για να προσφέρει στην ποιότητα εναλλακτικής και ερευνητικής δημοσιογραφία, τόσο στον έντυπο τύπο, όσο και στο διαδίκτυο.

    Οι διοργανωτές της εκδήλωσης αναφέρουν ότι «η ελευθερία της έκφρασης είναι υπό απειλή στην ΕΕ, καθώς η βιομηχανία των ΜΜΕ παλεύει να ανακάμψει από την οικονομική κρίση και δύσκολα βρίσκει τρόπους για να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη σε μια περίοδο δραματικών μετασχηματισμών. Δεν αντιμετωπίζουμε τις παλιές ασθένειες της λογοκρισίας και την άμεση περικοπή της ελευθερίας του Τύπου, αλλά μάλλον ένα οικονομικό ζουρλομανδύα που επιβαρύνει πληροφορίες κατά το στάδιο της παραγωγής τους. Αν και λιγότερο ορατή, αυτή η μορφή σιωπηλής λογοκρισίας εμποδίζει τους πολίτες της Ένωσης να έχουν πρόσβαση σε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα θέματα του δημοσίου συμφέροντος και εμποδίζει το κύριο δημοκρατικό όπλο τους για την υποχρέωση λογοδοσίας των ισχυρών, δηλαδή τον ποιοτικό εναλλακτικό Τύπο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η δυσφορία των μέσων ενημέρωσης και της βιομηχανίας είναι εντυπωσιακά σε όλες τις χώρες».

    Στοιχεία από διάφορες χώρες

    Οι αίθουσες σύνταξης συρρικνώνονται, οι δημοσιογράφοι είναι κακοπληρωμένοι και μένουν χωρίς τις εγγυήσεις των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης. Όχι μόνο δεν έχουν τα μέσα για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας, αλλά είναι επίσης χωρίς τη νομική προστασία των μεγάλων συντακτικών ομάδων, καθώς τους απασχολούν ως εξωτερικούς συνεργάτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Στοιχεία από την Asociaci?n de la Prensa de Madrid δείχνουν ότι το 50% των δημοσιογραφικών πληροφοριών που παράγονται στην Ισπανία προέρχεται από ανεξάρτητους, δηλαδή άτομα χωρίς σταθερή υπαγωγή σε ίδρυμα μέσου ενημέρωσης. Στην Ιταλία, ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών μεταξύ των δημοσιογράφων έχει αυξηθεί κατά 750% σε 20 χρόνια. Το 2014, 7 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στους 10 δήλωναν εισόδημα 10.000 Ευρώ ανά έτος ή λιγότερο.

    Στη Γαλλία και στη Γερμανία το 60% των δημοσιογράφων είναι σήμερα ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ η Ιρλανδία έχει πληγεί από την υπερβολική εξάρτηση της από τα διαφημιστικά έσοδα που είχε κατακόρυφη πτώση μετά την κρίση. Στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, με 50% των δημοσιογράφων σήμερα να έχουν χάσει τη δουλειά τους. Στην Πορτογαλία παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις τόσο στις αίθουσες τύπου όσο και με εξωτερική ανάθεση θέσεων εργασίας.

    Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.guengl.eu:8080/news/article/events/an-alternative-media-landscape-for-europe-07-04-2016

    Εδώ είναι η εκδήλωση και στο Facebook: https://www.facebook.com/events/1576092692707236

    [11] Πρ. Παυλόπουλος: Να τελειώνουμε με τον ISIS και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους

    Διπλό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, να τελειώσουμε με τον ΙSIS και να τερματιστεί άμεσα ο πόλεμος, ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα το μεσημέρι με την πρόεδρο του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy» για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Κέρι Κένεντι, η οποία συνοδευόταν στο Προεδρικό Μέγαρο από την πρέσβειρα Kαλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

    «Να μεταφέρετε στη χώρα σας, τη μεγάλη χώρα σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αυτό το ?βαρύ?, πραγματικά, όνομά σας, αλλά και τη δική σας πολύ μεγάλη ιστορία, ότι όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να έχει δύο στόχους αυτή τη στιγμή: Πρώτον, να τελειώσουμε με τον ΙSIS. Δεν είναι νοητό για τον πολιτισμό και την δημοκρατία μας να υπάρχει αυτή η εστία νέας βαρβαρότητας, που λέγεται ISIS. Και, δεύτερον, πρέπει να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος και να επανέλθουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στην κ. Κένεντι.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι « αυτοί οι πρόσφυγες -και αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ιδιομορφία- δεν έφυγαν αναζητώντας την μοίρα τους σε άλλες Χώρες της Ευρώπης. Έφυγαν γιατί υπήρχε ο πόλεμος. Άρα, η δικαίωσή τους δεν σημαίνει απλώς να τους παράσχουμε φιλοξενία εδώ. Είναι να τους εξασφαλίσουμε τις εστίες τους, τις οποίες τις στερήθηκαν χωρίς τη θέλησή τους». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που πρέπει όλη η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες να το αντιληφθεί το συντομότερο δυνατό».

    Παράλληλα, τόνισε ότι «για μας, τους Έλληνες, με βάση την ιστορία και τον πολιτισμό μας, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται υπό όρους ανθρωπισμού, όπως ταιριάζει στους αρχαίους ικέτες, οι οποίοι ζητούσαν προστασία. Και αυτό μας το έχει διδάξει η ίδια μας η Ιστορία». Ωστόσο, υπογράμμισε, πως «σε ό,τι αφορά τους τρομοκράτες, και ιδίως τους τζιχαντιστές τρομοκράτες, θεωρούμε ότι είναι εκπρόσωποι μιας νέας βαρβαρότητας και διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε».

    Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην προσφορά του Ιδρύματος που έχει ιδρύσει η κ. Κένεντι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τόνισε ότι «η παρουσία ανθρώπων όπως εσείς είναι πολύτιμη για την πατρίδα μου αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο βάρος πάνω της και χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων. Ξέροντας ότι έχουμε τη συμπαράστασή σας παίρνουμε περισσότερη δύναμη».

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος εξήρε την πρωτοβουλία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία -όπως σημείωσε- με τη δική της οργάνωση και ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, κάνει ένα έργο το οποίο είναι αντάξιο και της δικής της προϊστορίας, αλλά και του τόπου μας.

    Από την πλευρά της η κ. Κένεντι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την συνάντηση, εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Ελλάδα και υπενθύμισε το πόσο αγαπούσε ο πατέρας της τον ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες, διότι εφηύραν τη Δημοκρατία.

    «Πραγματικά, είχε ως σύνθημα στην ίδια του την ζωή τα λόγια του Αισχύλου: Δηλαδή ήθελε να επικρατήσει η ευγένεια στον κόσμο, να καθυποτάξουμε την αγριότητα του ανθρώπου. Και αυτό επιδιώκουμε να πράξουμε μέσω του Ιδρύματος και γι? αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, στην Ελλάδα σήμερα» τόνισε η κ. Κένεντι.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες παρά την οικονομική κρίση. Όπως είπε χαρακτηριστικά «προχθές ήμουν αρκετά τυχερή, γιατί μπορέσαμε να μεταβούμε μαζί με την κ. Βαρδινογιάννη στο Σχιστό. Και οφείλω να ομολογήσω ότι, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπήρξαν τόσο δεκτικοί και ανοιχτοί οι Έλληνες απέναντι σε αυτούς τους πρόσφυγες. Είναι εντυπωσιακή η συμπόνια που επέδειξαν οι Έλληνες απέναντί τους, τους υποδέχθηκαν, τους καλωσόρισαν».

    Στην πρόσφατη επίσκεψή τους -μαζί με την κ. Κένεντι- στο Σχιστό αναφέρθηκε και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την οποία χαρακτήρισε συγκινητική, ενώ εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της, γιατί η κ. Κένεντι παρατήρησε ότι «ήταν πολύ ωραία οργανωμένο το camp».

    Συνεχίζοντας, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου όπως είπε «να οργανώσουμε ένα τέτοιο Κέντρο, εγώ προσωπικά με το Ίδρυμά μου και με τη συνεργασία της Πολιτείας φυσικά, να δεχθούμε παιδιά ασυνόδευτα και μητέρες με μικρά παιδιά. Αυτό το Κέντρο, που θα φτιάξουμε, θα το κάνουμε πραγματικά πρότυπο άλλων αντίστοιχων Κέντρων στο εξωτερικό, και θα φροντίσουμε αφενός για την υγεία τους -θα έχουμε νοσοκόμους, γιατρούς, ό,τι χρειάζεται- τη μόρφωσή τους -ελληνικό σχολείο, γιατί πρέπει να ενσωματωθούν- διερμηνείς, ψυχολόγους».

    Αναφερόμενη στην 25ετή εμπειρία από την ΕΛΠΙΔΑ, η κ. Βαρδινογιάννη υπογράμμισε ότι θα βάλουμε την εμπειρία μας και ό,τι χρειαστεί άλλο, ως Ίδρυμα θα το στηρίξουμε και οικονομικά.

    «Αυτή τη στιγμή το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα θα αφορά 250 ασυνόδευτα παιδιά και μητέρες. Ήδη, έχουμε στείλει στην Ειδομένη μέσω του υπουργείου Εσωτερικών 2.000 εμβόλια, άλλα 2.000 έχουμε στη διάθεσή του ? και όσα ακόμα χρειασθούν θα διοχετεύσουμε. Διότι έτσι προστατεύουμε και τα δικά μας παιδιά, τα Ελληνόπουλα. Διότι αν εξαπλωθεί κάποια ασθένεια, θα έχουμε τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε» προσέθεσε η κα Βαρδινογιάννη.

    Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχει άμεση επικοινωνία με την UNESCO και προσέθεσε ότι θα οργανωθεί στις 9-10 Μαΐου ένα μεγάλο συνέδριο ειδικών στον τομέα της Μετανάστευσης, στη Γαλλία. «Θέλουμε να κάνουμε ένα πιλοτικό σύστημα σε όλες τις πόλεις που ανήκουν στην UNESCO, 280 πόλεις, ώστε να επικοινωνούμε. Αυτή τη στιγμή βέβαια δεν θα φύγουν πρόσφυγες από την Ελλάδα, αλλά είχαμε οργανώσει το πρόγραμμα για όταν θα έφευγαν, να δίναμε στα παιδιά βιβλιάριο υγείας και όταν θα πήγαιναν σε άλλη χώρα θα είχαν το βιβλιάριό τους με τα εμβόλια που θα είχαν κάνει εδώ. Το Νοσοκομείο Παίδων είναι ανοιχτό αυτή τη στιγμή μέσα από το Ίδρυμα για να θεραπεύουμε τα άρρωστα παιδιά και με ένα μεταναστευτικό συνέδριο που θα οργανώσουμε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, για να δούμε πώς θα προωθήσουμε αυτά τα θέματα» κατέληξε η κ. Βαρδινογιάννη.

    [12] Θ. Φωτίου: Στόχος η διαμόρφωση ενός εθνικού μηχανισμού παρακολούθησης όλων των πολιτικών κοινωνικής ένταξης

    Για την ψηφιακή εποχή της κοινωνικής ασφάλισης μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στην ημερίδα που διοργάνωσαν η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με θέμα «Η Ψηφιακή Εποχή της Κοινωνικής Ασφάλισης & της Υγείας-Αποτίμηση Έργων ΕΣΠΑ».

    Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο ρόλο της ΗΔΙΚΑ, από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, που η ηγεσία του υπουργείου σχεδίαζε τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση. «Εγώ είμαι από τους φανατικούς συνηγόρους της ΗΔΙΚΑ. Ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση απαιτούσε ένα πληροφοριακό σύστημα και μία οργάνωση τέτοια, που θα δεχόταν μία μεγάλη ταυτόχρονη εισροή αιτήσεων. Αποφασίσαμε ότι όλο αυτό έπρεπε να γίνει κεντρικά, ηλεκτρονικά. Το εφαρμόσαμε σε χρόνο ρεκόρ, είχαμε έτοιμη την ΚΥΑ και την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία δεν έπεσε ούτε μία φορά, ενώ είχαμε χιλιάδες αιτήσεις», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Επίσης, διευκρίνισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να ανοίξει, από την 1η Απριλίου, την πλατφόρμα για το πιλοτικό πρόγραμμα της α΄ φάσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ή αλλιώς κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, που θα «τρέξει» από 1.1.2017 σε όλη τη χώρα. Όπως είπε, το πιλοτικό πρόγραμμα για 30 δήμους έχει κατατεθεί από τις 2 Φεβρουαρίου με ΚΥΑ, με νόμο, και είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική υποστήριξη, για να αρχίσει από την 1η Απριλίου, όπως ήταν η μνημονιακή υποχρέωση, αλλά, σύμφωνα με την ίδια, οι δανειστές δεν έχουν απαντήσει, μέχρι σήμερα, αν το εγκρίνουν ή όχι. «Και γι' αυτό καθυστερούμε», επισήμανε.

    Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου δήλωσε ότι, παράλληλα, αναπτύσσονται διάφορα θέματα, όπως ολόκληρος ο σχεδιασμός του ΚΕΑ -πως θα ξανασχεδιαστεί, για να καλύψει 700.000 ανθρώπους σε όλη την επικράτεια. Το πρόβλημα, όπως τόνισε, είναι πόσο φιλικό και κατανοητό είναι το σύστημα στον πολίτη.

    [13] Κρεμλίνο: Οι αποκαλύψεις στρέφονται «κατά του Πούτιν, της Ρωσίας μας»

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ο βασικός στόχος» των Panama Papers, που αποκαλύπτουν ότι πρόσωπα του περιβάλλοντός του, και συγκεκριμένα στενοί του φίλοι, εμπλέκονται στη μεταφορά κεφαλαίων σε υπεράκτιες εταιρείες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, καταγγέλλοντας μία δημοσιογραφική έρευνα «που βρίθει εφευρημάτων» και «πλαστών στοιχείων» που στόχο έχουν «να αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα.

    «Ο Πούτιν, η Ρωσία, η χώρα μας, η σταθερότητά μας, οι προσεχείς εκλογές είναι ο κύριος στόχος. Ο στόχος είναι η αποσταθεροποίηση» της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει «τίποτε συγκεκριμένο ή καινούργιο» ως προς τον πρόεδρο της Ρωσίας στην έρευνα αυτή η οποία, κατά τη γνώμη του, πραγματοποιήθηκε από «πρώην πράκτορες της CIA ή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

    «Την ξέρουμε καλά αυτήν την αυταποκαλούμενη δημοσιογραφική κοινότητα. Υπάρχουν πολλοί στους κόλπους της για τους οποίους η δημοσιογραφία δεν είναι η κύρια δραστηριότητα. Πολλοί είναι πρώην υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών»

    Υποψίες για το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο περίγυρός του διαθέτουν μία κολοσσιαία περιουσία κρυμμένη σε φορολογικούς παραδείσους είχαν έλθει στην επιφάνεια από τις αποκαλύψεις των WikiLeaks το 2010, όταν διέρρευσε ο τεράστιος όγκος των αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων.

    [14] Πρόσβαση στα έγγραφα που διέρρευσαν δεσμεύεται να αποκτήσει το γαλλικό ΥΠΟΙΚ

    Η γαλλική κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει πρόσβαση στα έγγραφα πίσω από τις αποκαλύψεις των "Panama Papers"που αφορούν ενδεχόμενη φοροδιαφυγή μέσω offshore εταιριών και θα τιμωρήσει τους φοροφυγάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

    «Σε εφαρμογή των φορολογικών συμβάσεων με τους εταίρους της, η Γαλλία θα επιδιώξει της διαβιβαστούν τα στοιχεία των Panama Papers», ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μόλις οι αρχές αποκτήσουν και επαληθεύσουν τις πληφορίες αυτές, θα επανεξετάσουν τους φόρους των ατόμων που εμπλέκονται στις υποθέσεις και την όποια επιβολή προστίμων, ιδιαίτερα για μη δηλωθέντες λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες και για εταιρίες "βιτρίνα".

    [15] Μεγάλα ονόματα του αθλητισμού στα «Panama Papers»

    Από τον Λιονέλ Μέσι μέχρι τον Μισέλ Πλατινί και από τον παίκτη του γκολφ Νικ Φάλντο μέχρι μέλος της επιτροπής δεοντολογίας της FIFA, πολλοί αθλητές και παράγοντες του αθλητικού κόσμου εμφανίζονται στα «Έγγραφα του Παναμά» (Panama Papers), στην τεράστια έρευνα για τους φορολογικούς παραδείσους που αποκαλύφθηκε.

    Έναν χρόνο μετά το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που τη συγκλόνισε, η FIFA έχει μεγάλη παρουσία στα εκατομμύρια έγγραφα που αποκάλυψε το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) . Ανάμεσά τους δύο πρώην αντιπρόεδροι, ο Γάλλος Μισέλ Πλατινί και οι Ουρουγουανός Εουχένιο Φιγκερέδο.

    [16] MVP Μαρτίου στην Euroleague ο Μπουρούσης

    Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Λαμποράλ Κούτσα, την οποία οδήγησε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια στα προημιτελικά της Euroleague, όπου θα έχει μάλιστα και πλεονέκτημα έδρας. Ο Καρδιτσιώτης σέντερ βοήθησε τα μέγιστα την ισπανική ομάδα να πάρει τρεις νίκες σε 5 αγώνες μέσα στον Μάρτιο για το "TOP 16" της διοργάνωσης και έτσι αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης (MVP) του μήνα.

    Συγκεκριμένα, ο Έλληνας διεθνής είχε μέσο όρο 18,4 πόντους, 9,2 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ και 1,3 κλεψίματα στη διάρκεια του Μαρτίου. Παράλληλα ο Μπουρούσης έγινε ο πρώτος παίκτης που ξεπέρασε τα 1000 αμυντικά ριμπάουντ στην ιστορία της διοργάνωσης.

    [17] Μεγάλο γερμανικό πολυτελές αυτοκίνητο με οικονομικό κινητήρα ντίζελ

    Η προσπάθεια του ανθρώπου να εξαντλήσει τις δυνατότητες των κινητήρων συνεχίζεται. Η Mercedes δημιούργησε ένα νέο κινητήρα εσωτερικής καύσης που καταναλώνει ντίζελ και διακρίνεται για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

    Ειδικότερα το μοτέρ που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στη νέα γενιά της E-Class, έχει χωρητικότητα 2.000 κ.εκ. και τέσσερις κυλίνδρους. Επιπλέον, είναι πιο κοντός και πιο συμπαγής από τον προκάτοχό του χάρη στη μειωμένη διάσταση των κυλίνδρων (90 χιλ. αντί για 94 χιλ.). Παρ? όλο που έχει χαμηλότερο κυβισμό από τον προηγούμενο κινητήρα, ο νέος πετρελαιοκινητήρας αποδίδει 195 ίππους.

    Αυτή η μονάδα παροχής ενέργειας που θα κινεί σύντομα και άλλα μοντέλα της μάρκας, εξασφαλίζει οικονομική λειτουργία. Στη νέα E 220 d, η εργοστασιακή μεικτή κατανάλωση είναι μόλις 3,9 λίτρα/ 100 χλμ. Όσο για τις εκπομπές CO2, περιορίστηκαν στα 102 γραμ./χλμ.

    Η τετρακύλινδρη μονάδα, διαθέτει ενιαίο στάδιο υπερσυμπίεσης και τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας. Τόσο η κεφαλή του κυλίνδρου όσο και ο στροφαλοθάλαμος είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Η Mercedes ανέπτυξε την επιφανειακή επίστρωση Nanoslide, η οποία μειώνει αποτελεσματικά την τριβή μεταξύ της επιφάνειας του κυλίνδρου και του χαλύβδινου εμβόλου.

    Συνδυάζεται με το νέο εννεατάχυτο αυτόματο κιβώτιο 9G-TRONIC. Το κιβώτιο αυτό επιτρέπει τη γρήγορη αλλαγή ταχυτήτων και τις χαμηλές στροφές του κινητήρα, γεγονός που έχει ευεργετική επίδραση στα επίπεδα απόδοσης και θορύβου. Η νέα Mercedes E 220 d, στη βασική της έκδοση κοστίζει 55.950 ευρώ.

    Σπύρος Ρέκκας

    [18] Και το όνομα αυτού για την Τσέλσι... Αντόνιο Κόντε

    Η πολύμηνη αναζήτηση του προπονητή που θα επιχειρήσει να επαναφέρει από τη νέα χρονιά την Τσέλσι στην κορυφή του αγγλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ολοκληρώθηκε και τυπικά.Οι «μπλε» ανακοίνωσαν επίσημα τη συμφωνία τους με τον Αντόνιο Κόντε, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από το καλοκαίρι, μετά τη λήξη των υποχρεώσεών του με την εθνική Ιταλίας στο EURO 2016, και θα διαδεχθεί στον πάγκο των Λονδρέζων τον Ολλανδό Γκούους Χίντινκ.

    Ο 46χρονος τεχνικός συμφώνησε για τριετή συνεργασία με την Τσέλσι και θα γίνει ο πέμπτος Ιταλός προπονητής στην ιστορία της, μετά τους Τζιανλούκα Βιάλι, Κλαούντιο Ρανιέρι, Κάρλο Αντσελότι και Ρομπέρτο Ντι Ματέο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 April 2016 - 14:32:33 UTC